Zavřít
Brynza

Brynza

Nejnovější články na Seznamu na téma Brynza
  • TopRecepty

    Jak na nejlepší slovenské halušky: Tohle si při přípravě pohlídejte, pak budou dokonalé

    Před 4 dny
    Halušky bývá to první, co si představíme pod pojmem „slovenská kuchyně“. Existují různé přípravy, ale jak správně přichystat nejlepší slovenské halušky? Zjistěte, jak na ně, aby byly dokonalé.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Těstoviny s uzeným masem, medvědím česnekem a brynzou

    Před 18 dny
    Tohle jídlo je inspirované tradičními slovenskými haluškami, ale příprava je mnohem jednodušší a rychlejší. Místo pracného těsta použijte kvalitní těstoviny. Dochucení ovčí brynzou, sladkým hráškem a výrazným medvědím česnekem vnese na váš talíř závan jara.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Starý valašský recept: Pohanka s brynzou a škraky je skromné jídlo plné vitaminů a bílkovin. Příprava je snadná

    Před 4 měsíci
    Valašsko je nádherným regionem, ke kterému patří nejen švestky, zelí, ale i pohanka. Brynzu nemusíte dávat jen na halušky, dohromady s pohankou a škraky vytvoří skvělé jídlo. Zjistěte, jak na něj.
     Komentáře
  • Apetit

    Slovenská kuchyně, to je dokonalost v jednoduchosti. Které skvosty vedle halušek s brynzou ukrývá?

    Před 4 měsíci
    Tradiční slovenská kuchyně je v určitém směru specifická, vychází však ze společných středoevropských základů – jako ostatně kuchyně všech zemí bývalého Rakouska-Uherska. Na které své další kulinářské poklady vedle brynzových halušek nedají Slováci dopustit? Které milujeme také v Česku?
     Komentáře
  • M TEST

    Česko vs. Slovensko – důkladný test sýrů. Který víc smrdí?

    Před 5 měsíci
    Herec Roman Mrázik testuje moderními metodami konzistenci, vůni a chuť oblíbeného českého a slovenského sýru. Ve finále sice dojde na jednu metodu prastarou, ale o to poctivější. Během natáčení nebylo ublíženo žádnému živému tvoru.
     Komentáře
  • Prima Nápady

    Nejsou noky jako noky – těm s brynzou a špenátem zkrátka neodoláte

    Před 6 měsíci
    Bramborové noky jsou v naší kuchyni oblíbené. Vylepšit je ovšem můžete špenátem a omáčkou z pravé slovenské brynzy, která je skutečným pokladem, kterého si naši východní sousedé váží a nedají na něj dopustit.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle

    Před 6 měsíci
    Podávají se podobně jako halušky, párance jsou ale ve skutečnosti nudle. I když se brambory nepřidávají do těsta, přesto je ale v receptu na tento prostý pokrm najdete, stejně jako brynzu a často i slaninu. Jejich příprava je snadná, vždyť dřív se běžně vařily v kotlíku někde v lese.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Liptovská pomazánka: Originální recept pochází z Rakouska a neobejde se bez kmínu, papriky a nakládaných okurek

    Před 6 měsíci
    Název liptovská sice odkazuje k slovenskému regionu Liptov, odkud pochází ta nejlepší slovenská bryndza, ve skutečnosti má ale tato pomazánka spíš rakouský původ. Oblíbená je však i u nás. Připravujeme ji ovšem spíš z tvarohu a kdysi byla součástí i populárních liptovských chlebíčků.
     Komentáře
  • Apetit

    Dokonalé halušky a strapačky: 9 skvělých receptů na tradiční slovenské jídlo

    Před 6 měsíci
    Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i uzeným masem, ale i se špenátem. Sladké varianty se podávají nejčastěji s mákem či povidly. Víte ale, jaký je rozdíl mezi haluškami a strapačkami?
     Komentáře
  • TopRecepty

    Rodinná večeře do 50 Kč pro všechny: Slezské halušky bez brambor se zelím a slaninou si zamilujete!

    Před 6 měsíci
    Halušky jsou typickým slovenským jídlem. S brynzou a slaninou nemají chybu. Obvykle se halušky dělávají ze směsi brambor a mouky. Můžete ale ušetřit a připravit si levnější variantu, halušky pouze moučné chutnají taky skvěle.
     Komentáře
  • Karolína, domácí kuchařka

    Pohankové palačinky se špenátem a brynzou

    Před 7 měsíci
    Tradiční i cizokrajné recepty vás Karolína naučí vždy s úsměvem a díky zkrácené verzi to stihne za pár minut. Od polévek až po dezerty – bohaté škály výtečných receptů si vybere každý mlsný jazýček. Nezkrácené verze a více pohodového času s Karolínou si můžete užít na iprima.cz.
     Komentáře
  • Deník N

    Bistro N: Pravé brynzové halušky podle liptovské babičky

    Před 8 měsíci
    „Moje babička pocházela ze slovenského Liptova, kde se odehrává slavný příběh Tisícročné včely. Díky jejímu receptu se v rodině dědí slabost pro halušky s brynzou připravené tak, jak je s ostatními vařila pro chlapy, co chodili sekat louky nebo porážet stromy v lese,“ vypráví Ján Simkanič.
     Komentáře
  • Babicova televize

    Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou. Babicův fanoušek kuchaře překvapil

    Před 8 měsíci
    Použité ingredience: brambory (ideálně větší), polohrubá mouka, vejce, slanina (kostičky/vcelku), jarní cibulka, bryndza, zakysaná smetana a strouhaný sýr gouda.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jednoduché halušky s brynzou: Do půl hodinky je máte na stole

    Před 8 měsíci
    Je to sice slovenský národní pokrm, ale zabydlel se i u nás. Halušky prostě milujeme taky. Z čerstvých brambor, se slaninou a brynzou jsou dokonalé. Navíc brynza je nejchutnější právě teď, tak neváhejte a uvařte si s námi tohle jednoduché a levné jídlo.
     Komentáře
  • AutoŽivě

    Volvo postaví na Slovensku továrnu na elektromobily za 30 miliard. A brynzu koupíte v IKEA místo masových kuliček

    Před 8 měsíci
    Od roku 2023 začne u Košic výstavba nového závodu Volvo. Zůstanou Slováci největšími výrobci automobilů v přepočtu na obyvatele na světě? A Volvo leaderem elektromobility?
     Komentáře
  • Proženy

    Slaný koláč bez mouky: hotový je za půl hodiny!

    Před 10 měsíci
    Ovčí brynza patří mezi suroviny, ke kterým se obvykle musíte „projíst“. Tenhle rychlý koláč (nebo placku, chcete-li) můžete ale nabídnout i těm, kteří ji zatím odmítají. Smetana a vejce hezky zakulatí její výraznou chuť a z trouby po chvíli vytáhnete pochoutku, kterou můžete servírovat jako vydatnou snídani i s miskou salátu jako lehkou večeři.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Májová brynza je tu! Milovníci tohoto ovčího sýra zbystřete

    Před 10 měsíci
    Existují v podstatě jen dva typy lidí. Jedni ji milují a druzí ji nemohou ani cítit. Řeč je o brynze. Ovčím sýru, který má většina z nás spojený s návštěvou slovenských sousedů. Má specifickou štiplavou chuť, vysoký obsah vápníku a laktobakterií. Pokud si tedy tento měkký sýr čas od času dopřejete, vaše trávení vám poděkuje. A víte, jaká brynza je nejlepší? Ta jarní, májová.
     Komentáře
  • Proženy

    Jako naše škubánky, ale o chlup lepší: připravte si džadky s brynzou a slaninou

    Před 10 měsíci
    Bramborová hmota na džadky, jídlo rozšířené hlavně na východě Slovenska, je v podstatě stejná jako na české škubánky. Od škubánků se liší tvarem, ale hlavně závěrečným dochucením – kombinace ovčí brynzy a slaniny je prostě skvělá.
     Komentáře
  • Jednoduché vaření bez breptů

    Slovenská krémová polévka demikát z kvalitní bryndzy

    Před 1 rokem
    Krémový demikát je polévka velice známá převážně na Slovensku. Existuje více způsobů, jak ji připravit, ale základ této polévky je vždy stejný. A to kvalitní slovenská bryndza! Je to skutečný skvost slovenské kuchyně a tuto krémovou polévku jsem si doslova zamiloval.
     Komentáře
  • Proženy

    Klasická brynzová pomazánka s uzenou paprikou

    Před 1 rokem
    K večeři i jako pohoštění pro návštěvy. S touto snadnou, vynikající a lehce pikantní pomazánkou z brynzy naděláte spoustu parády i v řadě dalších situací.
     Komentáře
  • iReceptář

    Bramborové halušky: Dokonalý starý rodinný recept podle Květy Fialové

    Před 1 rokem
    Slovenské národní jídlo halušky zbožňujeme i u nás. Připravit si je můžete různými způsoby, tradičně se však podávají s brynzou. Rodinný recept měla ve své kuchařce i herečka Květa Fialová, která jej zdědila po své mamince pocházející se Slovenska.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Jak na nejlepší slovenské halušky? Zapomeňte na vejce a brambory raději nestrouhejte!

    Před 1 rokem
    Malé nočky z brambor se snad vybaví každému, když padne zmínka o slovenské kuchyni. Halušky se připravují asi v každém slovenském kraji, postupně se propašovaly i k nám a zakotvily na Valašsku. Slavnější jsou ty s brynzou a se špekem, ale i strapačky s kysaným zelím stojí za to.
     Komentáře
  • Fajntip

    Jak se liší slovenské vánoční zvyky od těch českých?

    Před 1 rokem
    Coby naši nejbližší sousedé, s nimiž nás pojí společná historie, a tedy i společné zvyky, dodržují Slováci řadu stejných vánočních tradic jako my. To ale neznamená, že by neměli vlastní speciality, třeba opekance s brynzou, kapustnicu nebo štědrák.
     Komentáře
  • Ve dvou se to lépe vaří

    Dva Slováci představují: Jak na tradiční halušky s ovčí brynzou a vypečenou slaninkou

    Před 1 rokem
    Češi někdy halušky przní. Do těsta přidávají vajíčko, místo brynzy se použije jiný měkký sýr, ale my jsme řekli ne! Tentokrát si tradiční slovenskou dobrotu připravíme jako bačové.
     Komentáře
  • Proženy

    Brynzové halušky podle Daniely Šinkorové

    Před 1 rokem
    Asi nejznámější klasické jídlo slovenské kuchyně jsou halušky s brynzou. Udělejte si je podle receptu, který připravil Pavel Berky pro díl, do nějž si pozval herečku a zpěvačku Danielu Šinkorovou.
     Komentáře
  • iReceptář

    Nejrychlejší vynikající halušky. Triky, které vám usnadní spoustu času

    Před 1 rokem
    Jsou slovenským národním jídlem, obrovskou popularitu mají ale i v České republice. Halušky jsou pokrmem, který lze připravit v mnoha variantách, jsou poměrně snadné na přípravu a neskutečně rychle hotové. S pomocí několika triků je pak možné si práci usnadnit, a přitom neubrat nic z finálního chuťového zážitku.
     Komentáře
  • Vaříme světově

    Během vteřiny hotová a výborná pomazánka od sousedů. Mrkněte na recept!

    Před 1 rokem
    Pomazánka, jejiž hlavní ingediencí je brynza. Je perfektní podávaná na čerstvém pečivu posypaná pažitkou nebo s plátky kyselé okurky.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Brynza se hodí nejen na halušky. Jak v českém obchodě poznat tu pravou slovenskou?

    Před 1 rokem
    Brynzu, chuťově výrazný sýr z ovčího mléka, máme většinou spojený s haluškami, ke kterým opravdu neodmyslitelně patří. Ovšem využití brynzy je mnohem širší. Víte, kde tuto delikatesu vyrobili poprvé a co všechno z ní lze udělat?
     Komentáře
  • Proženy

    Křupavé slané rohlíčky plněné ochucenou brynzou

    Před 1 rokem
    I když brynzu seženete v obchodě celoročně, každý slovenský bača vám potvrdí, že nejlepší je právě v květnu, říká se jí májová. Ta je nejkvalitnější – z ovčího mléka a nepasterizovaná. Je přímo nabitá cennými probiotiky a její zdravotní benefity nejlíp využijete zastudena, třeba v pomazánce. Její výrazná pikantní chuť ale překvapí i jako náplň různých slaných koláčů a chuťovek. Zkuste třeba tyhle jemné brynzové rohlíčky.
     Komentáře
  • Proženy

    Super rychlovka k večeři: Sázená vejce do špenátu s brynzou

    Před 1 rokem
    Když se vám vařením večeře nechce strávit víc než 15 minut, ale zároveň nehodláte rezignovat na její výživové vlastnosti, jděte do šakšuky. Tohle oblíbené blízkovýchodní jídlo je plné zeleniny, vajec a sýra a na jaře ho můžete i trochu počeštit brynzou, špenátem a bylinkami. Jen nezapomeňte ráno vyndat špenát z mrazáku!
     Komentáře
  • Cestovinky

    Slovensko na talíři: Halušky se neobejdou bez pořádného špeku a kvalitní brynzy

    Před 2 roky
    Kuchyně našich sousedů je stejně tak bohatá a rozmanitá jako ta naše. Pokud byste pátrali po národním pokrmu, asi vás napadnou halušky. S jejich historií je to ale komplikované.
     Komentáře
  • Proženy

    Jednoduchá večeře: zapečená brambora s brynzou, smetanou a slaninou

    Před 2 roky
    Halušky s májovou brynzou jsou úžasné jídlo, ale strouhat syrové brambory a sázet těsto do vařící vody se mi po návratu z práce opravdu nechce. Když doma navíc chutnají jenom mně. Nabízím vám recept z téměř stejných surovin. Myslím, že si pochutnáte a na přípravu vám postačí deset minut.
     Komentáře
Reklama