Zavřít
Chleba

Chleba

Nejnovější články na Seznamu na téma Chleba
  • TopRecepty

    Historie chleba: Z pšenice se původně dělala jen kaše, později byl bílý chléb symbolem bohatství a ten tmavý byl určen pro chudé

    Před 1 měsícem
    Pěkně namazaný máslem, obložený sýrem či šunkou, někdy jen tak samotný krajíc pro chuť – čerstvý chléb je pochoutka, která se nikdy nepřejí. A je jedno, jestli je to bochník s vypečenou kůrkou nebo třeba ten hranatý z domácí pekárny.
     Komentáře
  • Adbz

    Starý chleba najde uplatnění při smažení i vaření vývaru. Přišla na to kdysi jedna moudrá hospodyňka

    Před 1 měsícem
    S obyčejným chlebem dokážete divy. Zkuste ho použít při smažení nebo vaření vývaru a už to nebudete chtít dělat jinak.
     Komentáře
  • OnlyU

    Levné jídlo může i dobře chutnat. Chleba ve vajíčku a jeho variace vykouzlí dobrotu za pár korun

    Před 2 měsíci
    Všichni chceme šetřit, protože ceny potravin rostou každým dnem. Bochník chleba za 50 korun tak chceme využít do posledního krajíčku, a když z něj lze připravit chutné, snadno a rychle udělané jídlo, je to ještě lepší.
     Komentáře
  • Jímeto

    Slunečnicová semínka jsou chutná a zdravá. Upečte si z nich rychlý chléb

    Před 3 měsíci
    Mezi největší přednosti přidávání slunečnicových semínek do jídla patří pozvolnější uvolňování cukru a snížení hladiny cukru v krvi. Ze slunečnicových semínek lze vyrobit i mouku, ta může být zdravější variantou mouky v celé řadě pokrmů. Zkuste si ...
     Komentáře
  • Jímeto

    Sýrový chléb: Zkuste domácí pečivo, které vám nestihne ztvrdnout

    Před 3 měsíci
    Pečení chleba není přímo nutností, ale mnoho lidí v něm našlo zálibu. Jde spíše o koníček, který ocení celá rodina. V období pandemie začali péct i lidé, kteří sotva občas zavítali do kuchyně.
     Komentáře
  • Náš dům

    Jak docílit toho, aby chleba zůstal čerstvý?

    Před 3 měsíci
    Čerstvý chléb, ať už vlastnoručně vyrobený nebo koupený, vydrží nový a chutný jen pár dní. Jak skladovat chléb v rámci nejlepších myslitelných možností, tak, aby se co nejméně zkazil a co nejdéle si udržel svou kvalitu?
     Komentáře
  • Vitalia

    Devadesát procent pečiva si v Globusu sami vyrábí. Byli jsme u toho

    Před 3 měsíci
    Vedoucí výroby a prodeje pekáren Pavel Meduna nás provedl celým zázemím pekárny, kterou mají v Globusu v pražských Čakovicích. A tak se i vy dozvíte, jak se tu peče chleba, proč tu nevyrábí donuty i kdy jdou prodeje sladkého dolů. Každý, kdo alespoň jednou nakupoval pečivo v Globusu, si nejspíš všiml, že tu mají vlastní pekárnu, ne jen pec na dopékání. Opravdovou pekárnu. Od roku 1996, kdy Globus otevřel v Česku svou první prodejnu, sice pekárny provozovala společnost, která zajišťovala i výrobu pečiva v Německu, posledních patnáct let si ale Globus tento provoz kočíruje sám.
     Komentáře
  • Adbz

    Až týden čerstvý chleba bez plísně: Babičky nepotřebovaly pokrokovou technologii, stačila jim skladovací finta

    Před 4 měsíci
    Plíseň na chlebu trápí nejednu domácnost. Přitom se stačí vyvarovat následujících chyb a vaše pečivo vydrží daleko delší dobu čerstvé.
     Komentáře
  • Náš dům

    Mrazíte suroviny? Vyvarujte se těchto chyb

    Před 4 měsíci
    I když je lákavé spoléhat se na železnou zásobu výrobků v chladničce, v praxi to není tak jednoduché. Pečivo může za určitých podmínek ztuhnout, jinak se stává nechutným a ve výjimečných případech i nebezpečným pro vaše zdraví. Poradíme vám, jak chléb, rohlíky nebo housky správně skladovat v chladničce a jakým nebezpečím se vyhnout.
     Komentáře
  • BydlímeÚtulně

    Babiččina finta na rychlé rozmrazení chleba. Už žádné dlouhé hodiny čekání

    Před 5 měsíci
    Jestliže i vy častokrát zapomenete vytáhnout pečivo z mrazáku a nebaví vás čekat na jeho rozmrazení, jedna chytrá babička poradila jednoduchý trik.
     Komentáře
  • Jímeto

    Jak zpracovat starší chleba? Zkuste chlebové karbanátky

    Před 5 měsíci
    Stává se u vás doma, že nestihnete spotřebovat všechen chleba a následně ho vyhazujete, protože už není úplně čerstvý? Mnoho lidí tímto způsobem i nechtěně plýtvá. Máme proto nápad, jak starší chleba spotřebovat.
     Komentáře
  • Události247

    Jedna z nejdůležitějších potravin nadále zdražuje. Předpověď ekonoma nakupující nepotěší

    Před 5 měsíci
    Běžný chleba podražil od roku 2015 téměř na dvojnásobek, bílé pečivo o polovinu. Neustále rostou i ceny vstupů, konec krize je v nedohlednu.
     Komentáře
  • Plné zdraví

    Jak poznáte v obchodě kvalitní chléb? Podle jednoduchých tipů

    Před 5 měsíci
    Rádi jíte čerstvě upečený chléb, který je voňavý a měkký, že byste ho nejraději snědli celý a bez ničeho? Ale ne vždy se vám to podaří — a ať už si v obchodě nechtěně vyberete chléb ostřílenější, nebo čerstvý, v podstatě nebudete spokojeni. S našimi tipy se vám to už nikdy nestane — už nikdy si domů nepřinesete špatný chléb!
     Komentáře
  • Vitalia

    Skladujeme pečivo špatně, a proto tvrdne nebo plesniví. Tohle musíte dělat jinak

    Před 6 měsíci
    Určitě už jste slyšeli o tom, že dřív byl jiný chleba než dnes, protože vydržel klidně týden, zatímco teď je druhý den tvrdý. Rohlíky či housky jakbysmet. Možná si za to ale můžeme sami, protože neumíme pečivo dobře skladovat. Mnoho lidí nemá ani jasno v tom, jak to je s pečivem v jídelníčku. Jíst ho, nebo ne, protože vlastně není moc zdravé, a ještě se po něm přibírá? Pečivo by se v obchodě ohmatávat nemělo, to je jasné. Ale pravda také je, že lehké stlačení je u většiny druhů spolehlivý způsob, jak poznat, zda je čerstvé, nebo nikoli. Když už, mělo by se na něj sahat přes mikroten. Pokud je pečivo čerstvé, nezůstane na jeho kůrce žádný otlak.
     Komentáře
  • Jímeto

    Stravování za Karla IV.: Kaše jen pro bohaté a revoluce v pekařství

    Před 7 měsíci
    Vláda Karla IV. byla díky absenci válek obdobím blahobytu pro chudý lid. V potravinářství navíc došlo k malé revoluci: vznik mlýnů výrazně zasáhl do produkce i spotřeby pečiva. A nenasytné strávníky musela krotit církev.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Královské chutě: Egyptská královna Kleopatra snídala chleba s vínem a olivami, na oběd klidně spořádala ježka

    Před 7 měsíci
    Krásná a mocná královna vládla obrovské říši, která se rozkládala na území dnešního Egypta, Kypru, části dnešní Libye a dalších oblastí Blízkého východu. Kleopatra byla zřejmě také poživačná a milovala dobré jídlo a pití.
     Komentáře
  • Jímeto

    Alena Šeredová je milovnice české kuchyně i sádla. Vyvažuje to pohybem

    Před 7 měsíci
    Aleně Šeredové se v životě daří. Před pár dny se dokonce na dovolené v Řecku zasnoubila. O ruku ji požádal Alessandro Nasi, se kterým má dvouletou dceru Vivienne.
     Komentáře
  • Vitalia

    Na Semilsku vyrábí unikátní Dopekový chléb. Je z kvasu a dopečete si ho doma

    Před 8 měsíci
    Dopekový chléb zraje až týden v pokojové teplotě. Kdy si ho ve vlastní troubě upečete, záleží na vás. Nejde o žádný zazmrazený polotovar, ale o řemeslně zpracovaný chléb s třístupňově vedeným kvasem. A objednat lze i na internetu. V ČR by mohly v budoucnosti vznikat malé rodinné nebo farmářské pekárny zásobující několik desítek lidí kvalitními a čerstvými základními pekárenskými produkty. Že je to reálně možné, dokazuje v praxi Otakarova farma v obci Radostná pod Kozákovem na Semilsku. Ta kromě výroby pekárenských výrobků úspěšně zpracovává i další zemědělské produkty a z vlny svých ovcí dokonce vyrábí svetry a další oděvy.
     Komentáře
  • Adbz

    Už nikdy nevyhodíte starý chleba. Ne po tom, co se ho naučíte využívat na zahradě – čeká vás ohromná záplava květů

    Před 8 měsíci
    Jestli vám doma zůstává plesnivé pečivo, odolejte tendenci ho ihned vyhodit. Můžete z něj totiž připravit velmi účinné hnojivo, které prospívá hlavně růžím.
     Komentáře
  • Deník

    I pečivo skokově podražilo. Na nákup rohlíků se čeká, až budou ve slevě

    Před 8 měsíci
    Rostoucí inflace, stále dražší energie a nepříznivé důsledky ruské války na Ukrajině. To jsou ve zkratce hlavní důvody, proč v posledních měsících výrazně zdražují potraviny, pečivo nevyjímaje. Mnozí lidé přitom již kvůli prázdným peněženkám obracejí každou korunu. Právě proto zákazníci ve slevových letácích hledají častěji než dosud nabídku levnějších rohlíků či chleba, které chybí jen v málokterém nákupním košíku. Ušetřit na jejich nákupu ve slevě tak nyní mohou i víc než pětinu jejich běžné ceny.
     Komentáře
  • Vitalia

    Kam až zajde zdražování chleba?

    Před 9 měsíci
    KOMENTÁŘ – Mimořádná pozornost, kterou spotřebitelé, média, politici i prognostici věnují budoucímu vývoji cen chleba jako základní potravině každodenní spotřeby, má právě z tohoto důvodu svou logiku. Jaká je prognóza? Obavy lidí navíc zvyšují informace o zásadním omezení pšenice z Ukrajiny, blokádě tamních přístavů i údaje o tom, kolik obilí, a tedy i pšenice, dokáže Ukrajina v průběhu válečného konfliktu zasít a kolik osetých ploch reálně sklidí.
     Komentáře
  • BydlímeÚtulně

    Hnojení okurek chlebem: Využijte staré pečivo pro správný růst rostlin a bohatou sklizeň

    Před 10 měsíci
    Chlebová zálivka je hnojivo, které se snadno připravuje a používá. Okurky si z ní berou, co potřebují, a odvděčí se pěstitelům dobrou úrodou.
     Komentáře
  • Newstream

    Lukáš Kovanda: Zákaz vývozu pšenice z Indie zdraží chleba i v Česku, stát může i 60 korun

    Před 10 měsíci
    Výrobní ceny v tuzemském zemědělství letos v dubnu rostly nejvýrazněji v dějinách České republiky a současně v celé historii měření od roku 1992. Oproti loňskému dubnu se totiž zvýšily o 35,3 procenta.
     Komentáře
  • Žena-in

    Na chleba i na buchty: Nechte se inspirovat základním průvodcem světem mouk

    Před 10 měsíci
    Bílá pšeničná, žitná celozrnná nebo raději bezlepková jáhlová? Pokud si nejste jisti, po jakém druhu mouky sáhnout, aby se vám chleba nebo koláč povedly na jedničku, nechte se inspirovat základním průvodcem světem mouk.
     Komentáře
  • Nápady návody

    Podle čeho vybrat domácí pekárnu na chleba? Některé umí udělat i jogurt

    Před 10 měsíci
    Mít každý den ráno čerstvý chléb není nic nemožného, a to pro něho nemusíte ani chodit do obchodu. Stačí si ho upéct, domácí pekárna to udělá za vás. Pojďme se podívat, podle čeho vybrat domácí pekárnu.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Pečeme s Ivou: Lněný chléb ze dvou druhů mouky potěší rodinu i návštěvy. Na přípravu je navíc snadný!

    Před 11 měsíci
    Pečivo v obchodech stále zdražuje, tak se mnoho z nás uchyluje k domácímu pečení. Proto dnes nabízím další ze svých receptů, tentokrát na chleba z žitné a pšeničné mouky. Zkuste jej podle tohoto návodu!
     Komentáře
  • Deník

    Pečivo výrazně zdraží. V Česku chybí dva tisíce pekařů, zato cukrářů je nadbytek

    Před 11 měsíci
    Po dva dny to v prostorách pardubické Střední průmyslové školy potravinářství a služeb vonělo chlebem a koláči. Desítka studentů ze škol z celé republiky tu usilovala o vítězství v národní soutěži Pekař roku 2022 v kategorii junior. Vítězem se mohl stát jen jeden z nich, přesto je soutěž i malým vítězstvím pro celý obor. Pekařů je totiž v poslední době zoufalý nedostatek. „Situace není růžová. Sice máme dostatek škol, ale učňů moc není,“ uvedl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý.
     Komentáře
  • Newstream

    Pekař Roman Teisler: Kolik bude stát chleba? Pšenice je kvůli dění na Ukrajině dvakrát dražší, energie třikrát

    Před 11 měsíci
    Pekárna Adélka je fenomén. V Pelhřimově funguje už od roku 1990. Obrat čtvrt miliardy korun, tři sta zaměstnanců. Je to rodinná firma, kterou dlouhé roky vede syn zakladatele Roman Teisler. Podnik má vlastní mlýn, vyrábí a prodává víc než tisíc produktů. Chleba, sladké pečivo, rohlíky. Je lokálním lídrem. Jak vlastně funguje pekárenský byznys? Zdraží dramaticky chleba, jak se o tom nyní píše?
     Komentáře
  • Magazín Plus

    Co se starým chlebem? Zkuste tuto výbornou chlebovou polévku podle Ládi Hrušky

    Před 1 rokem
    Chleba do české kultury neodmyslitelně patří. Bez krajíce „Šumavy“ nebo poctivého kmínového chleba se mnozí u snídaně neobejdou.
     Komentáře
  • Život v Česku

    Neptejte se jestli, ale kdy. Chleba 60 korun stát bude, řekl ekonom Štěpán Křeček. Přidal i další produkty, jejichž cena vás rozbrečí

    Před 1 rokem
    Základní rovnice zdražování je prostá. Čím déle potrvá válka na Ukrajině, tím déle porostou ceny. Další proměnné jako počasí a úroda pak mohou růst cen ještě zvýšit. „Minimálně desetiprocentní zdražení se na českém trhu dotkne prakticky všeho,“ řekl pro ŽivotvČesku.cz ekonom Štěpán Křeček.
     Komentáře
  • Život v Česku

    Válka čaruje s cenami. Chleba za 100 a litr benzínu přes 50 korun. Ekonomické dopady ruské agrese budou podle odborníků drastické

    Před 1 rokem
    Ceny pohonných hmot letí vzhůru rekordním tempem a plná nádrž stojí den co den o několik desítek korun víc. Ekonomové přitom varují, že ačkoli už většina služeb a zboží zdražila, tak jsme teprve na začátku. "Je potřeba se připravit na dramatické zdražování," uvádí ve zprávě, kterou má ŽivotvČesku.cz k dispozici, ekonom Roman Pilíšek.
     Komentáře
  • Jímeto

    Pečení domácího chleba: Základem je vyrobit správný kvásek a poctivě se o něj starat

    Před 1 rokem
    Mnoho lidí by si rádo upeklo svůj vlastní domácí chléb, avšak k tomu je potřeba správný kvásek. Této ingredience se většina děsí, a proto se do pečení raději nepouští. Výroba je však vcelku jednoduchá a ingredience máte určitě doma.
     Komentáře
  • inStory

    Krev z masa či voda z vařených vajec mohou posloužit pokojovkám. Doslova pookřejí

    Před 1 rokem
    Je škoda se veškerého odpadu, který vám vznikne při vaření, zbavit tím, že ho vyhodíte nebo spláchnete do dřezu. Až se dozvíte, jak některé maličkosti dokáží podpořit růst a krásu vašich pokojovek, možná už budete k tomuto odpadu příště přistupovat úplně jinak.
     Komentáře
  • Nápady návody

    Jak skladovat čerstvý chléb, aby dlouho vydržel. Zabraňte jeho zplesnivění

    Před 1 rokem
    Mít doma čerstvý chléb je mnohdy základem snídaně. Zdaleka ne každý má však ráno čas vyrazit do pekárny a tento luxus v podobě čerstvého chleba si pravidelně dopřávat. Proto je šikovné vědět, jak udržet chleba co nejdéle čerstvý a dobrý.
     Komentáře
  • Magazín Plus

    Přehnali jste to se solí? Vaječné bílky, pečivo a další triky našich babiček, které zachrání jakékoli přesolené jídlo

    Před 1 rokem
    Se solí se musí zacházet velmi opatrně. Vždy je lepší hotové jídlo dosolit než jej při přípravě přesolit.
     Komentáře
  • Proženy

    Mák nemusí být jen na sladko! Přidejte ho spolu se sezamem do lehkého chlebíčku

    Před 1 rokem
    Chlebíček se sezamem a mákem přijde vhod ke snídani s máslem a zavařeninou nebo pro přípravu sendvičů. Pro ještě intenzivnější chuť a vůni ho můžete vylepšit bylinkami podle chuti.
     Komentáře
  • Vitalia

    Vyhlášená pekárna peče chléb Podpažák. Nakrmí celou rodinu a čerstvý vydrží několik dní

    Před 1 rokem
    Pekárna v Trnavě u Zlína je v okolí proslulá. Denně se tu tři pekařky starají o to, aby přesně v půl šesté ráno byly napečené rozmanité druhy slaného i sladkého pečiva. Zákazníci nedají dopustit na čerstvý chléb, vdolečky či tradiční frgály, a brány pekárny se tak od časného rána netrhnou. Jedním z nejoblíbenějších výrobků je trnavský chléb, zvaný Podpažák. Dvoukilový bochník je vyroben z ryze českých ingrediencí a vyniká křupavou kůrkou a těstem s vláčnou konzistencí. Díky tomu mu byla v roce 2021 udělena známka kvality Regionální potravina ve Zlínském kraji a úspěch pekárny je zařazen do série Příběhů regionálních potravin. Ale v Trnavě na úpatí Vizovických vrchů na Valašsku vlastně nejde jen o pekárnu…
     Komentáře
  • Prostřeno

    Skladování pečiva bez snížení jeho kvality

    Před 1 rokem
    Co se týká správného skladování, platí zásadní pravidlo – nejlepší je ho sníst vždycky čerstvé. Pokud tohle pravidlo nemůžete dodržet, je nutné dbát na několik dalších.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Zdravotní výhody kváskového chleba

    Před 1 rokem
    Křupavý a voňavý chléb patří k oblíbeným (nejen) ranním pochoutkám, které zpříjemňují vstávání malým i velkým. Proč dát přednost tomu kváskovému, jež získává na popularitě? Poskytuje zdravotní výhody!
     Komentáře
  • Prostřeno

    O pár kilo lehčí postava pomocí chleba

    Před 1 rokem
    Když chcete zhubnout, asi těžko sáhnete po chlebu. Obecně platí, že běžný chléb vám kila v bocích naopak přidá. Ale skutečně existuje chléb, který vám s hubnutím údajně může pomoci – proteinový chléb. Je to opravdu možné?
     Komentáře
  • inStory

    Kvůli mastným flekům na kuchyňské zdi nemusíte malovat celou místnost. Stačí pár triků a skvrny půjdou docela dobře dolů

    Před 1 rokem
    Jde vlastně o takové babské rady, které ovšem spolehlivě fungují. Protože i když zas a znova vymalujeme, mastné fleky máme na zdi časem znovu.
     Komentáře
  • Magazín Plus

    Domácí pekárna připraví nejen křupavý chléb. Upečete v ní prakticky všechno a obsluha je velmi snadná

    Před 1 rokem
    Je libo domácí chleba, housky, rohlíky, bezlepkové pečivo nebo dokonce těsto na pizzu, koláčky, kynuté knedlíky a další dobroty? To všechno za vás prakticky udělá domácí pekárna. Jak se peče v pekárně Peče se v ní snadno.
     Komentáře
  • Život v Česku

    České domácnosti pocítí drtivou sílu inflace. Pečivo může podražit až o 30 procent, říká ekonom Lukáš Kovanda

    Před 1 rokem
    České domácnosti čekají nelehké časy, protože kvůli výrazně rostoucí inflaci dochází ke zdražování základních služeb a výrobků. Na těch nelze zásadním způsobem šetřit a je třeba kalkulovat s tím, že si lidé budou muset sáhnout hlouběji do kapsy. Renomovaný ekonom Lukáš Kovanda (41) upozorňuje na to, že oproti letním měsícům teď dochází na růsty cen položek, na které jsou lidé velmi citliví. "Bohužel si uvědomí sílu inflace. Například pečivo může podražit až o 30 procent, zdraží se i mléčné výrobky. Naopak tak moc neporostou ceny masa a masných výrobků," řekl pro ŽivotvČesku.cz.
     Komentáře
  • Náš region

    Brněnští vědci vaří pivo ze starého chleba. Mají už 30 receptů na ležák

    Před 1 rokem
    Ze ztvrdlého, neprodaného chleba vaří v univerzitním pivovaru vědci z Agronomické fakulty MENDELU klasický český ležák.  Zužitkují při tom pečivo, které by jinak skončilo…
     Komentáře
  • Vitalia

    Nejprodávanější chleby v supermarketech. Kde je pečou a kde rozpékají?

    Před 1 rokem
    Historicky nejprodávanějším chlebem u nás je Šumava. Svoji oblibu si sice drží stále, ale nabídka obchodníků i zájem zákazníků jsou dnes mnohem pestřejší. A další významná změna je fakt, že cena chleba je pro kupující sice stále důležitá, ale již není to hlavní. Maloobchodní řetězce v anketě pro server Vitalia.cz popsaly trendy, které udávají jejich zákazníci tím, o jaké druhy chleba projevují zájem. Na hlavních bodech se vesměs shodují – velmi populární zůstává stále klasický pšenično-žitný bochník, roste ale poptávka po dalších druzích, zejména kvasových, žitných, celozrnných. Lidé mají rádi chleby čerstvé, od lokálních dodavatelů. V oblibě jsou kulaté pecny a oproti minulosti mnohem více také menší varianty chleba.
     Komentáře
  • Chalupáři Zahrádkáři

    5 nejčastějších chyb při domácím pečení chleba. Pekařka poradila, jak mít vždy perfektní kůrku a měkký vnitřek

    Před 1 rokem
    Také rádi připravujete domácí chleba, ale nemůžete přijít na to, proč se vám to tak úplně nedaří? Projděte si seznam nejčastějších chyb. The post 5 nejčastějších chyb při domácím pečení chleba. Pekařka poradila, jak mít vždy perfektní kůrku a měkký vnitřek appeared first on Chalupáři-Zahrádkáři.
     Komentáře
  • Pražská Drbna

    ​Muž dal prodavačce ránu pěstí. Nechtěla mu prodat chleba, protože neměl respirátor

    Před 1 rokem
    V pátek 29. října odpoledne došlo v ulici V Horkách v Praze 4 k napadení prodavačky, která zákazníkovi nechtěla prodat chleba, protože neměl nasazený respirátor. Hlídku městské policie zastavila máváním a voláním žena, která přes výlohu viděla, jak muž napadl prodavačku v cukrárně.
     Komentáře
  • Deník

    Chléb s ořechy či semínky. Každý třetí bochník prodaný v Česku je speciál

    Před 1 rokem
    Obyčejný bochník "Šumavy"? To už dávno zákazníkům nestačí. Zatímco v době koronavirových lockdownů nakupovali převážně balený chléb v supermarketech, nyní si jej chtějí opět více vychutnat. Roste proto zájem o nejrůznější speciály, které se od běžného chleba liší jak složením, tak i třeba i zajímavým tvarem. Podíl těchto specialit na celkovém prodeji chleba podle tuzemských pekařů už dosahuje jedné třetiny.
     Komentáře
  • Hradecká Drbna

    Čeká nás průvan v peněžence. Výrobci potravin se chystají citelně zdražit. Připlatíme si i za chleba

    Před 1 rokem
    Někteří výrobci potravin se chystají zdražit své výrobky až o desetinu. Důvodem je nejen rekordní inflace, ale také rostoucí ceny surovin, energií, obalů a výdaje na platy zaměstnanců. Pomalu už se to promítá i do cen na pultech a v regálech obchodů.
     Komentáře
  • České noviny

    Průměrného Čecha stojí chléb 120 Kč měsíčně, výdaj by mohl vzrůst o 30 Kč

    Před 1 rokem
    Průměrný Čech podle Svazu pekařů a cukrářů ČR měsíčně utratí za chléb asi 120 korun. Kvůli případnému zvýšení ceny z důvodu rostoucích nákladů pekařů by zákazníci mohli zaplatit o 30 korun více. Cena chleba za kilogram podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) činí zhruba 30 korun, v rámci Evropské unie má ČR pátý nejlevnější chléb. Na tiskové konferenci to dnes řekli zástupci Svazu pekařů a cukrářů. Neúměrně nízká podle nich je v Česku i cena rohlíku, který lidé koupí za 1,9 koruny.
     Komentáře
  • Vitalia

    Omáčka ze starého chleba aneb Recept proti plýtvání

    Před 1 rokem
    Přijde vám škoda vyhazovat starý chléb, ale nevíte si rady, jak ho zpracovat? Kuchař Martin Škoda s Veronikou Láchovou, ředitelkou České federace potravinových bank, v rámci projektu společnosti Penny Market #konecplytvani poradí, jak ze starého chleba vykouzlit chutnou omáčku se zeleninou.
     Komentáře
  • Vitalia

    Jako jediná v Česku peče chleba bez obilí. Vyjde i na pět set korun

    Před 1 rokem
    Už jste někdy jedli chleba, na který nebyla použita ani hrstka běžné pšeničné mouky? Jde o směs rozemletých semínek spojenou jablečnou vlákninou a vejci, která se upeče ve formě. Ilona Dostálová tyto chleby vyrábí ve slané i sladké verzi pod vlastní značkou Puretaste.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Starý chleba nevyhazujte, dobře vám poslouží

    Před 1 rokem
    Přecenili jste svoje síly a potřeby strávníků, nebo jste jen nestihli včas sníst dřív vláčný a voňavý, ale teď už tvrdý chleba. Co s ním? Zužitkujte ho do posledního drobečku!
     Komentáře
  • Nápady návody

    Jak využít staré pečivo? Dejte mu ještě jednu šanci

    Před 1 rokem
    Pokud chcete nějakým způsobem využít staré pečivo, aby se zbytečně nevyhazovalo, tak máte několik možností. Každému z nás se někdy stane, že mu zůstanou například rohlíky, které se už prostě nedají sníst, protože jsou dva až tři dny staré. I když pečivo není nákladná záležitost, tak se s ním rozhodně nemusí plýtvat.
     Komentáře
  • Feminela

    Krajíc chleba je výborný nejen k jídlu. Doma najde další skvělá využití

    Před 1 rokem
    Chleba známe jako základní potravinu, na které si každý den pochutnává většina z nás. Krásně voní, zasytí a možná dietářkám se po něm stýská.
     Komentáře
  • Magazín Plus

    Mikrovlnka je šikovnější pomocník, než si většina lid myslí. Pomůže s mnohými neoblíbenými činnostmi

    Před 1 rokem
    Pokud máte doma mikrovlnnou troubu, byla by škoda ji využívat jen způsobem, ke kterému je předurčena, tedy k ohřívání potravin. Slupky jsou pryč za pár vteřin Loupat česnek je jednou z nejotravnějších činností při přípravě jídla.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Domácí pečivo vhodné pro redukci hmotnosti

    Před 1 rokem
    Vysoká konzumace pečiva je v poslední době označována za jednu z hlavních příčin zvyšování tělesné hmotnosti, a ve snaze zhubnout se mu spousta lidí zcela vyhýbá, což však dříve či později vede k ještě větší, až přehnané touze po tom, co jsme si zcela odepřeli, a bludný kruh začíná.
     Komentáře
  • Vitalia

    Léto je pro pekaře kvasového chleba pohroma

    Před 1 rokem
    Každý, kdo si v lednici hýčká kvásek pro chleba, těsto na pizzu nebo kvasové koláče, zažívá perné období. Kvas v tomto teplém počasí roste pod rukama a člověk si láme hlavu, jak se ke kvasu během léta chovat. Poradíme, jak kvasové těsto zbrzdit, jak kvas krmit i jak poznat, kdy už není ve formě.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Důvod, proč se milovníci chleba třesou strachy

    Před 1 rokem
    Jeho chuť a vůně je opojná. Málokdo mu odolá! Bez křupavého, voňavého a nadýchaného chleba se mnozí neobejdou. Už jen ten zvuk, když nůž projede kůrkou, je fascinující. Rozhodně se ale nejedná o potravinu, kterou je vhodné jíst každý den. Co dělá s vaším tělem a proč se chleba radši vzdát?
     Komentáře
  • Prostřeno

    Není chleba jako chleba. Vyberte ten zdravý

    Před 1 rokem
    Jaké přednosti má celozrnné pečivo? A je vážně nutné kupovat výhradně jen to bezlepkové, když netrpíte celiakií?
     Komentáře
Reklama