Zavřít
Chleba

Chleba

Nejnovější články na Seznamu na téma Chleba
  • Prostřeno

    Starý chleba vám ještě velice dobře poslouží

    Před 12 dny
    Přecenili jste svoje síly a potřeby strávníků, nebo jste jen nestihli včas sníst dřív vláčný a voňavý, ale teď už tvrdý chleba. Co s ním? Zužitkujte ho do posledního drobečku!
     Komentáře
  • Adbz

    K bujnému kvetení hortenzie dopomůže obyčejný chleba

    Před 30 dny
    Nemusíte utrácet peníze za drahá hnojiva, aby byly hortenzie dokonalou ozdobou vaší zahrady. Do krásy vám vykvetou i díky obyčejnému chlebu. Vyzkoušejte také tento trik.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Expertka radí, jak doma nejlépe uchovat chleba: Osvědčila se mi kombinace bavlněné utěrky a mikrotenového sáčku, říká

    Před 30 dny
    Klasický poctivý český chleba má většina z nás na talíři denně. Jenže někdy se stane, že bochník rychle ztvrdne, nebo naopak předčasně zplesniví či okorá. Máte-li doma kvalitní pecen, tohle by se stát nemělo. Jak tomu předejít, radí pro Toprecepty.cz komisařka soutěže Chléb roku 2023 a zkušená pekařská technoložka Hana Nykodymová.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Pečeme s Ivou: Nejjednodušší recept na kváskový chléb, který se dá jíst denně, a nikdy se vám nepřejí

    Před 1 měsícem
    Chleba jíme každý den, a přece se nám nikdy nepřejí. Obzvlášť ten bez droždí, pomalu kynutý pouze žitným kváskem. Jeho chuť je úžasná, nenapodobitelná. Kdo takový kváskový chleba jednou ochutná, pamatuje si ji navždy. A přitom je tak snadné ho upéct! Základem je silný a zdravý žitný kvásek.
     Komentáře
  • Jímeto

    Jídlo ve starém Egyptě: Pivo pili ke všemu, někdy si dali i myši

    Před 3 měsíci
    V současném moderním světě se lidé začínají stále více ohlížet do minulosti a hledat v ní inspiraci. Týká se to oblékání, kosmetiky, životního stylu a také jídla. Pokud byste se i vy chtěli vrátit takzvaně zpátky ke kořenům, můžete to vzít pořádně „z gruntu“. V našem článku se totiž dozvíte, na čem si pochutnávali starověcí Egypťané.
     Komentáře
  • Chalupáři Zahrádkáři

    Obří úrody okurek není těžké dosáhnout, pomůže starý chleba

    Před 3 měsíci
    Ne vždy okurkové záhony plodí tak, jak byste si představovali. Pomoci jim v tom však může hnojivo ze starého pečiva.
     Komentáře
  • České noviny

    Svaz pekařů: Situace pekařů se zlepšuje s poklesem cen energií a mouky

    Před 3 měsíci
    Situace českých pekáren se od začátku letošního roku postupně zlepšuje s poklesem cen energií a mouky. Loni se pekárny potýkaly s růstem nákladů v řádu stovek procent, některým firmám vzrostly dokonce desetinásobně. Novinářům to dnes řekl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Bohumil Hlavatý.
     Komentáře
  • Deník magazín

    Starý chleba nevyhazujte. Raději si na něm pochutnejte, třeba i po staročesku

    Před 3 měsíci
    Tři dny starý bochník chleba už našemu mlsnému jazýčku nepřipadá rozhodně atraktivní. Je fakt, že sice chléb už nechutná tak dobře jako čerstvě upečený, ale může ještě skvěle posloužit do mnoha různých receptů. Nechtě se inspirovat a uvidíte, že váš tvrdý chleba už nikdy neskončí v popelnici.
     Komentáře
  • Chalupáři Zahrádkáři

    Co se starým chlebem: Plodiny se za něj odvděčí bohatou úrodou

    Před 3 měsíci
    Naučte se využívat zbytky z kuchyně na zahradě. Rostliny vám za tuto extra dávku živin opravdu poděkují. Odměnou vám bude bohatá úroda plná šťavnatých plodů.
     Komentáře
  • Deník magazín

    Kváskový chléb, jaký svět ještě neviděl. Křupavou kůrku dekoruje žena nůžkami

    Před 4 měsíci
    Co si představíte, když se řekne chleba? Hnědou šišku, na kterou namažete máslo, položíte plátek šunky, zkrátka nic zvláštního. Obyčejný chleba. My jsme ale objevili ženu, která chléb povýšila na klenot každého stolu. Jaimie pečení chleba miluje a umí si pohrát i s následnou dekorací jeho křupavé kůrky. Před pečením do ní maluje krásné obrazce.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Netradiční domácí chléb s vlašskými ořechy

    Před 4 měsíci
    Všichni už určitě slyšeli o pozitivním vlivu ořechů na naše zdraví. Jak konkrétně nám pomáhají třeba vlašské ořechy? Dozvíte se plus pro vás máme recept na voňavý domácí chléb s vlašskými ořechy.
     Komentáře
  • BydlímeÚtulně

    Lidový zvyk uchovávání chlebu v lednici a mrazáku mu nesvědčí. Urychluje jeho vysušení nebo rozvoj plísně

    Před 4 měsíci
    Asi není chutnější kombinace než tradiční jídlo a krajíček křupavého chleba. Především k vydatné polévce nebo uleželému guláši. Každý chléb má ovšem tendenci tvrdnout.
     Komentáře
  • Chalupáři Zahrádkáři

    Lidové hnojivo z pečiva: Chlebová zálivka podpoří růst každé rostliny na zahradě

    Před 4 měsíci
    Zbytky z kuchyně nemusí nutně končit v odpadkovém koši. Použijte je jako základ na výrobu kompostu nebo si z nich vyrobte toto výtečné organické hnojivo.
     Komentáře
  • Adbz

    Chleba vydrží čerstvý několik měsíců. Musí se ale včas zmrazit

    Před 4 měsíci
    Zamrazení chleba v mrazáku je ideálním způsobem, jak prodloužit jeho trvanlivost. Vyndáte si pak jen tolik, kolik ho opravdu spotřebujete.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Jak správně jíst pečivo v restauraci? Expert na etiketu Ladislav Špaček varuje před ukusováním a drobením

    Před 4 měsíci
    Návštěvy restaurací jsou běžnou součástí našeho každodenního života. Přesto existuje mnoho úskalí, která na nás v gastronomických zařízeních čekají. Patří mezi ně i některé nepsané regule, které by se měly dodržovat, abychom neporušovali etiketu, upozornil Ladislav Špaček. Věděli jste třeba, že pečivo s pomazánkou, na účtence často označované jako couvert, jí většina zákazníků způsobem, který je nevhodný?
     Komentáře
  • Adbz

    Chleba tvrdý jako kámen ještě není na vyhození. Stačí trocha čisté vody a bude měkoučký, jako by byl koupený včera

    Před 5 měsíci
    V každé druhé domácnosti se nešetří pečivem, a proto se ho hodně vyhazuje do koše. Podívejte se na trik, díky němuž využijete i starý chleba plnohodnotně.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Historie chleba: Z pšenice se původně dělala jen kaše, později byl bílý chléb symbolem bohatství a ten tmavý byl určen pro chudé

    Před 7 měsíci
    Pěkně namazaný máslem, obložený sýrem či šunkou, někdy jen tak samotný krajíc pro chuť – čerstvý chléb je pochoutka, která se nikdy nepřejí. A je jedno, jestli je to bochník s vypečenou kůrkou nebo třeba ten hranatý z domácí pekárny.
     Komentáře
  • Adbz

    Starý chleba najde uplatnění při smažení i vaření vývaru. Přišla na to kdysi jedna moudrá hospodyňka

    Před 7 měsíci
    S obyčejným chlebem dokážete divy. Zkuste ho použít při smažení nebo vaření vývaru a už to nebudete chtít dělat jinak.
     Komentáře
  • OnlyU

    Levné jídlo může i dobře chutnat. Chleba ve vajíčku a jeho variace vykouzlí dobrotu za pár korun

    Před 8 měsíci
    Všichni chceme šetřit, protože ceny potravin rostou každým dnem. Bochník chleba za 50 korun tak chceme využít do posledního krajíčku, a když z něj lze připravit chutné, snadno a rychle udělané jídlo, je to ještě lepší.
     Komentáře
  • Jímeto

    Slunečnicová semínka jsou chutná a zdravá. Upečte si z nich rychlý chléb

    Před 8 měsíci
    Mezi největší přednosti přidávání slunečnicových semínek do jídla patří pozvolnější uvolňování cukru a snížení hladiny cukru v krvi. Ze slunečnicových semínek lze vyrobit i mouku, ta může být zdravější variantou mouky v celé řadě pokrmů. Zkuste si ...
     Komentáře
  • Jímeto

    Sýrový chléb: Zkuste domácí pečivo, které vám nestihne ztvrdnout

    Před 8 měsíci
    Pečení chleba není přímo nutností, ale mnoho lidí v něm našlo zálibu. Jde spíše o koníček, který ocení celá rodina. V období pandemie začali péct i lidé, kteří sotva občas zavítali do kuchyně.
     Komentáře
  • Náš dům

    Jak docílit toho, aby chleba zůstal čerstvý?

    Před 9 měsíci
    Čerstvý chléb, ať už vlastnoručně vyrobený nebo koupený, vydrží nový a chutný jen pár dní. Jak skladovat chléb v rámci nejlepších myslitelných možností, tak, aby se co nejméně zkazil a co nejdéle si udržel svou kvalitu?
     Komentáře
  • Vitalia

    Devadesát procent pečiva si v Globusu sami vyrábí. Byli jsme u toho

    Před 9 měsíci
    Vedoucí výroby a prodeje pekáren Pavel Meduna nás provedl celým zázemím pekárny, kterou mají v Globusu v pražských Čakovicích. A tak se i vy dozvíte, jak se tu peče chleba, proč tu nevyrábí donuty i kdy jdou prodeje sladkého dolů. Každý, kdo alespoň jednou nakupoval pečivo v Globusu, si nejspíš všiml, že tu mají vlastní pekárnu, ne jen pec na dopékání. Opravdovou pekárnu. Od roku 1996, kdy Globus otevřel v Česku svou první prodejnu, sice pekárny provozovala společnost, která zajišťovala i výrobu pečiva v Německu, posledních patnáct let si ale Globus tento provoz kočíruje sám.
     Komentáře
  • Adbz

    Až týden čerstvý chleba bez plísně: Babičky nepotřebovaly pokrokovou technologii, stačila jim skladovací finta

    Před 10 měsíci
    Plíseň na chlebu trápí nejednu domácnost. Přitom se stačí vyvarovat následujících chyb a vaše pečivo vydrží daleko delší dobu čerstvé.
     Komentáře
  • Náš dům

    Mrazíte suroviny? Vyvarujte se těchto chyb

    Před 10 měsíci
    I když je lákavé spoléhat se na železnou zásobu výrobků v chladničce, v praxi to není tak jednoduché. Pečivo může za určitých podmínek ztuhnout, jinak se stává nechutným a ve výjimečných případech i nebezpečným pro vaše zdraví. Poradíme vám, jak chléb, rohlíky nebo housky správně skladovat v chladničce a jakým nebezpečím se vyhnout.
     Komentáře
  • BydlímeÚtulně

    Babiččina finta na rychlé rozmrazení chleba. Už žádné dlouhé hodiny čekání

    Před 10 měsíci
    Jestliže i vy častokrát zapomenete vytáhnout pečivo z mrazáku a nebaví vás čekat na jeho rozmrazení, jedna chytrá babička poradila jednoduchý trik.
     Komentáře
  • Jímeto

    Jak zpracovat starší chleba? Zkuste chlebové karbanátky

    Před 11 měsíci
    Stává se u vás doma, že nestihnete spotřebovat všechen chleba a následně ho vyhazujete, protože už není úplně čerstvý? Mnoho lidí tímto způsobem i nechtěně plýtvá. Máme proto nápad, jak starší chleba spotřebovat.
     Komentáře
  • Události247

    Jedna z nejdůležitějších potravin nadále zdražuje. Předpověď ekonoma nakupující nepotěší

    Před 11 měsíci
    Běžný chleba podražil od roku 2015 téměř na dvojnásobek, bílé pečivo o polovinu. Neustále rostou i ceny vstupů, konec krize je v nedohlednu.
     Komentáře
  • Plné zdraví

    Jak poznáte v obchodě kvalitní chléb? Podle jednoduchých tipů

    Před 11 měsíci
    Rádi jíte čerstvě upečený chléb, který je voňavý a měkký, že byste ho nejraději snědli celý a bez ničeho? Ale ne vždy se vám to podaří — a ať už si v obchodě nechtěně vyberete chléb ostřílenější, nebo čerstvý, v podstatě nebudete spokojeni. S našimi tipy se vám to už nikdy nestane — už nikdy si domů nepřinesete špatný chléb!
     Komentáře
  • Vitalia

    Skladujeme pečivo špatně, a proto tvrdne nebo plesniví. Tohle musíte dělat jinak

    Před 1 rokem
    Určitě už jste slyšeli o tom, že dřív byl jiný chleba než dnes, protože vydržel klidně týden, zatímco teď je druhý den tvrdý. Rohlíky či housky jakbysmet. Možná si za to ale můžeme sami, protože neumíme pečivo dobře skladovat. Mnoho lidí nemá ani jasno v tom, jak to je s pečivem v jídelníčku. Jíst ho, nebo ne, protože vlastně není moc zdravé, a ještě se po něm přibírá? Pečivo by se v obchodě ohmatávat nemělo, to je jasné. Ale pravda také je, že lehké stlačení je u většiny druhů spolehlivý způsob, jak poznat, zda je čerstvé, nebo nikoli. Když už, mělo by se na něj sahat přes mikroten. Pokud je pečivo čerstvé, nezůstane na jeho kůrce žádný otlak.
     Komentáře
  • Jímeto

    Stravování za Karla IV.: Kaše jen pro bohaté a revoluce v pekařství

    Před 1 rokem
    Vláda Karla IV. byla díky absenci válek obdobím blahobytu pro chudý lid. V potravinářství navíc došlo k malé revoluci: vznik mlýnů výrazně zasáhl do produkce i spotřeby pečiva. A nenasytné strávníky musela krotit církev.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Královské chutě: Egyptská královna Kleopatra snídala chleba s vínem a olivami, na oběd klidně spořádala ježka

    Před 1 rokem
    Krásná a mocná královna vládla obrovské říši, která se rozkládala na území dnešního Egypta, Kypru, části dnešní Libye a dalších oblastí Blízkého východu. Kleopatra byla zřejmě také poživačná a milovala dobré jídlo a pití.
     Komentáře
  • Jímeto

    Alena Šeredová je milovnice české kuchyně i sádla. Vyvažuje to pohybem

    Před 1 rokem
    Aleně Šeredové se v životě daří. Před pár dny se dokonce na dovolené v Řecku zasnoubila. O ruku ji požádal Alessandro Nasi, se kterým má dvouletou dceru Vivienne.
     Komentáře
  • Vitalia

    Na Semilsku vyrábí unikátní Dopekový chléb. Je z kvasu a dopečete si ho doma

    Před 1 rokem
    Dopekový chléb zraje až týden v pokojové teplotě. Kdy si ho ve vlastní troubě upečete, záleží na vás. Nejde o žádný zazmrazený polotovar, ale o řemeslně zpracovaný chléb s třístupňově vedeným kvasem. A objednat lze i na internetu. V ČR by mohly v budoucnosti vznikat malé rodinné nebo farmářské pekárny zásobující několik desítek lidí kvalitními a čerstvými základními pekárenskými produkty. Že je to reálně možné, dokazuje v praxi Otakarova farma v obci Radostná pod Kozákovem na Semilsku. Ta kromě výroby pekárenských výrobků úspěšně zpracovává i další zemědělské produkty a z vlny svých ovcí dokonce vyrábí svetry a další oděvy.
     Komentáře
  • Adbz

    Už nikdy nevyhodíte starý chleba. Ne po tom, co se ho naučíte využívat na zahradě – čeká vás ohromná záplava květů

    Před 1 rokem
    Jestli vám doma zůstává plesnivé pečivo, odolejte tendenci ho ihned vyhodit. Můžete z něj totiž připravit velmi účinné hnojivo, které prospívá hlavně růžím.
     Komentáře
  • Deník

    I pečivo skokově podražilo. Na nákup rohlíků se čeká, až budou ve slevě

    Před 1 rokem
    Rostoucí inflace, stále dražší energie a nepříznivé důsledky ruské války na Ukrajině. To jsou ve zkratce hlavní důvody, proč v posledních měsících výrazně zdražují potraviny, pečivo nevyjímaje. Mnozí lidé přitom již kvůli prázdným peněženkám obracejí každou korunu. Právě proto zákazníci ve slevových letácích hledají častěji než dosud nabídku levnějších rohlíků či chleba, které chybí jen v málokterém nákupním košíku. Ušetřit na jejich nákupu ve slevě tak nyní mohou i víc než pětinu jejich běžné ceny.
     Komentáře
  • Vitalia

    Kam až zajde zdražování chleba?

    Před 1 rokem
    KOMENTÁŘ – Mimořádná pozornost, kterou spotřebitelé, média, politici i prognostici věnují budoucímu vývoji cen chleba jako základní potravině každodenní spotřeby, má právě z tohoto důvodu svou logiku. Jaká je prognóza? Obavy lidí navíc zvyšují informace o zásadním omezení pšenice z Ukrajiny, blokádě tamních přístavů i údaje o tom, kolik obilí, a tedy i pšenice, dokáže Ukrajina v průběhu válečného konfliktu zasít a kolik osetých ploch reálně sklidí.
     Komentáře
  • BydlímeÚtulně

    Hnojení okurek chlebem: Využijte staré pečivo pro správný růst rostlin a bohatou sklizeň

    Před 1 rokem
    Chlebová zálivka je hnojivo, které se snadno připravuje a používá. Okurky si z ní berou, co potřebují, a odvděčí se pěstitelům dobrou úrodou.
     Komentáře
  • Newstream

    Lukáš Kovanda: Zákaz vývozu pšenice z Indie zdraží chleba i v Česku, stát může i 60 korun

    Před 1 rokem
    Výrobní ceny v tuzemském zemědělství letos v dubnu rostly nejvýrazněji v dějinách České republiky a současně v celé historii měření od roku 1992. Oproti loňskému dubnu se totiž zvýšily o 35,3 procenta.
     Komentáře
  • Žena-in

    Na chleba i na buchty: Nechte se inspirovat základním průvodcem světem mouk

    Před 1 rokem
    Bílá pšeničná, žitná celozrnná nebo raději bezlepková jáhlová? Pokud si nejste jisti, po jakém druhu mouky sáhnout, aby se vám chleba nebo koláč povedly na jedničku, nechte se inspirovat základním průvodcem světem mouk.
     Komentáře
  • Nápady návody

    Podle čeho vybrat domácí pekárnu na chleba? Některé umí udělat i jogurt

    Před 1 rokem
    Mít každý den ráno čerstvý chléb není nic nemožného, a to pro něho nemusíte ani chodit do obchodu. Stačí si ho upéct, domácí pekárna to udělá za vás. Pojďme se podívat, podle čeho vybrat domácí pekárnu.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Pečeme s Ivou: Lněný chléb ze dvou druhů mouky potěší rodinu i návštěvy. Na přípravu je navíc snadný!

    Před 1 rokem
    Pečivo v obchodech stále zdražuje, tak se mnoho z nás uchyluje k domácímu pečení. Proto dnes nabízím další ze svých receptů, tentokrát na chleba z žitné a pšeničné mouky. Zkuste jej podle tohoto návodu!
     Komentáře
  • Deník

    Pečivo výrazně zdraží. V Česku chybí dva tisíce pekařů, zato cukrářů je nadbytek

    Před 1 rokem
    Po dva dny to v prostorách pardubické Střední průmyslové školy potravinářství a služeb vonělo chlebem a koláči. Desítka studentů ze škol z celé republiky tu usilovala o vítězství v národní soutěži Pekař roku 2022 v kategorii junior. Vítězem se mohl stát jen jeden z nich, přesto je soutěž i malým vítězstvím pro celý obor. Pekařů je totiž v poslední době zoufalý nedostatek. „Situace není růžová. Sice máme dostatek škol, ale učňů moc není,“ uvedl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý.
     Komentáře
  • Newstream

    Pekař Roman Teisler: Kolik bude stát chleba? Pšenice je kvůli dění na Ukrajině dvakrát dražší, energie třikrát

    Před 1 rokem
    Pekárna Adélka je fenomén. V Pelhřimově funguje už od roku 1990. Obrat čtvrt miliardy korun, tři sta zaměstnanců. Je to rodinná firma, kterou dlouhé roky vede syn zakladatele Roman Teisler. Podnik má vlastní mlýn, vyrábí a prodává víc než tisíc produktů. Chleba, sladké pečivo, rohlíky. Je lokálním lídrem. Jak vlastně funguje pekárenský byznys? Zdraží dramaticky chleba, jak se o tom nyní píše?
     Komentáře
  • Magazín Plus

    Co se starým chlebem? Zkuste tuto výbornou chlebovou polévku podle Ládi Hrušky

    Před 1 rokem
    Chleba do české kultury neodmyslitelně patří. Bez krajíce „Šumavy“ nebo poctivého kmínového chleba se mnozí u snídaně neobejdou.
     Komentáře
  • Život v Česku

    Neptejte se jestli, ale kdy. Chleba 60 korun stát bude, řekl ekonom Štěpán Křeček. Přidal i další produkty, jejichž cena vás rozbrečí

    Před 1 rokem
    Základní rovnice zdražování je prostá. Čím déle potrvá válka na Ukrajině, tím déle porostou ceny. Další proměnné jako počasí a úroda pak mohou růst cen ještě zvýšit. „Minimálně desetiprocentní zdražení se na českém trhu dotkne prakticky všeho,“ řekl pro ŽivotvČesku.cz ekonom Štěpán Křeček.
     Komentáře
  • Život v Česku

    Válka čaruje s cenami. Chleba za 100 a litr benzínu přes 50 korun. Ekonomické dopady ruské agrese budou podle odborníků drastické

    Před 1 rokem
    Ceny pohonných hmot letí vzhůru rekordním tempem a plná nádrž stojí den co den o několik desítek korun víc. Ekonomové přitom varují, že ačkoli už většina služeb a zboží zdražila, tak jsme teprve na začátku. "Je potřeba se připravit na dramatické zdražování," uvádí ve zprávě, kterou má ŽivotvČesku.cz k dispozici, ekonom Roman Pilíšek.
     Komentáře
  • Jímeto

    Pečení domácího chleba: Základem je vyrobit správný kvásek a poctivě se o něj starat

    Před 1 rokem
    Mnoho lidí by si rádo upeklo svůj vlastní domácí chléb, avšak k tomu je potřeba správný kvásek. Této ingredience se většina děsí, a proto se do pečení raději nepouští. Výroba je však vcelku jednoduchá a ingredience máte určitě doma.
     Komentáře
  • inStory

    Krev z masa či voda z vařených vajec mohou posloužit pokojovkám. Doslova pookřejí

    Před 1 rokem
    Je škoda se veškerého odpadu, který vám vznikne při vaření, zbavit tím, že ho vyhodíte nebo spláchnete do dřezu. Až se dozvíte, jak některé maličkosti dokáží podpořit růst a krásu vašich pokojovek, možná už budete k tomuto odpadu příště přistupovat úplně jinak.
     Komentáře
  • Nápady návody

    Jak skladovat čerstvý chléb, aby dlouho vydržel. Zabraňte jeho zplesnivění

    Před 1 rokem
    Mít doma čerstvý chléb je mnohdy základem snídaně. Zdaleka ne každý má však ráno čas vyrazit do pekárny a tento luxus v podobě čerstvého chleba si pravidelně dopřávat. Proto je šikovné vědět, jak udržet chleba co nejdéle čerstvý a dobrý.
     Komentáře
  • Magazín Plus

    Přehnali jste to se solí? Vaječné bílky, pečivo a další triky našich babiček, které zachrání jakékoli přesolené jídlo

    Před 1 rokem
    Se solí se musí zacházet velmi opatrně. Vždy je lepší hotové jídlo dosolit než jej při přípravě přesolit.
     Komentáře
  • Proženy

    Mák nemusí být jen na sladko! Přidejte ho spolu se sezamem do lehkého chlebíčku

    Před 1 rokem
    Chlebíček se sezamem a mákem přijde vhod ke snídani s máslem a zavařeninou nebo pro přípravu sendvičů. Pro ještě intenzivnější chuť a vůni ho můžete vylepšit bylinkami podle chuti.
     Komentáře
  • Vitalia

    Vyhlášená pekárna peče chléb Podpažák. Nakrmí celou rodinu a čerstvý vydrží několik dní

    Před 1 rokem
    Pekárna v Trnavě u Zlína je v okolí proslulá. Denně se tu tři pekařky starají o to, aby přesně v půl šesté ráno byly napečené rozmanité druhy slaného i sladkého pečiva. Zákazníci nedají dopustit na čerstvý chléb, vdolečky či tradiční frgály, a brány pekárny se tak od časného rána netrhnou. Jedním z nejoblíbenějších výrobků je trnavský chléb, zvaný Podpažák. Dvoukilový bochník je vyroben z ryze českých ingrediencí a vyniká křupavou kůrkou a těstem s vláčnou konzistencí. Díky tomu mu byla v roce 2021 udělena známka kvality Regionální potravina ve Zlínském kraji a úspěch pekárny je zařazen do série Příběhů regionálních potravin. Ale v Trnavě na úpatí Vizovických vrchů na Valašsku vlastně nejde jen o pekárnu…
     Komentáře
  • Prostřeno

    Skladování pečiva bez snížení jeho kvality

    Před 1 rokem
    Co se týká správného skladování, platí zásadní pravidlo – nejlepší je ho sníst vždycky čerstvé. Pokud tohle pravidlo nemůžete dodržet, je nutné dbát na několik dalších.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Zdravotní výhody kváskového chleba

    Před 1 rokem
    Křupavý a voňavý chléb patří k oblíbeným (nejen) ranním pochoutkám, které zpříjemňují vstávání malým i velkým. Proč dát přednost tomu kváskovému, jež získává na popularitě? Poskytuje zdravotní výhody!
     Komentáře
  • Prostřeno

    O pár kilo lehčí postava pomocí chleba

    Před 1 rokem
    Když chcete zhubnout, asi těžko sáhnete po chlebu. Obecně platí, že běžný chléb vám kila v bocích naopak přidá. Ale skutečně existuje chléb, který vám s hubnutím údajně může pomoci – proteinový chléb. Je to opravdu možné?
     Komentáře
  • inStory

    Kvůli mastným flekům na kuchyňské zdi nemusíte malovat celou místnost. Stačí pár triků a skvrny půjdou docela dobře dolů

    Před 1 rokem
    Jde vlastně o takové babské rady, které ovšem spolehlivě fungují. Protože i když zas a znova vymalujeme, mastné fleky máme na zdi časem znovu.
     Komentáře
  • Magazín Plus

    Domácí pekárna připraví nejen křupavý chléb. Upečete v ní prakticky všechno a obsluha je velmi snadná

    Před 1 rokem
    Je libo domácí chleba, housky, rohlíky, bezlepkové pečivo nebo dokonce těsto na pizzu, koláčky, kynuté knedlíky a další dobroty? To všechno za vás prakticky udělá domácí pekárna. Jak se peče v pekárně Peče se v ní snadno.
     Komentáře
  • Život v Česku

    České domácnosti pocítí drtivou sílu inflace. Pečivo může podražit až o 30 procent, říká ekonom Lukáš Kovanda

    Před 1 rokem
    České domácnosti čekají nelehké časy, protože kvůli výrazně rostoucí inflaci dochází ke zdražování základních služeb a výrobků. Na těch nelze zásadním způsobem šetřit a je třeba kalkulovat s tím, že si lidé budou muset sáhnout hlouběji do kapsy. Renomovaný ekonom Lukáš Kovanda (41) upozorňuje na to, že oproti letním měsícům teď dochází na růsty cen položek, na které jsou lidé velmi citliví. "Bohužel si uvědomí sílu inflace. Například pečivo může podražit až o 30 procent, zdraží se i mléčné výrobky. Naopak tak moc neporostou ceny masa a masných výrobků," řekl pro ŽivotvČesku.cz.
     Komentáře
  • Náš region

    Brněnští vědci vaří pivo ze starého chleba. Mají už 30 receptů na ležák

    Před 1 rokem
    Ze ztvrdlého, neprodaného chleba vaří v univerzitním pivovaru vědci z Agronomické fakulty MENDELU klasický český ležák.  Zužitkují při tom pečivo, které by jinak skončilo…
     Komentáře
Reklama