Zavřít
Hrozen

Hrozen

Nejnovější články na Seznamu na téma Hrozen
  • Náš region

    Moravští vinaři slaví: Letošní sklizeň překonala desetiletý průměr

    Před 4 dny
    Letošní vinařská sezóna na jihu Moravy se vydařila nad očekávání. Množství sklizených hroznů dosáhlo podle údajů Svazu vinařů 700 až 750 tisíc hektolitrů, což…
     Komentáře
  • Agroportal24h

    New Holland vylepšuje úzké vinohradnické nosiče a sklízecí stroje pro vyšší efektivitu

    Před 7 dny
    Na veletrhu SITEVI 2025 představil New Holland modernizovanou sklízecí řezačku hroznů Braud 9.80N i vylepšené nosiče nářadí TE6. Nové prvky přinášejí vyšší přesnost, lepší komfort a kvalitnější sklizeň v úzkých vinicích.
     Komentáře
  • Brněnská Drbna

    Úroda je výborná, libují si vinaři z jihu Moravy. Počasí hroznům prospívalo

    Před 8 dny
    Jihomoravští vinaři letos hlásí nadprůměrnou úrodu. Díky vyrovnanému počasí bez extrémních veder dozrávaly hrozny pozvolna, což prospělo jejich kvalitě i chuti. Podle odborníků je letošní ročník jedním z nejlepších za poslední léta.
     Komentáře
  • Zemedelec.cz – zpravodajství ze všech oborů zemědělství

    Úroda hroznů letos byla podle vinařů nadprůměrná, jejich kvalita výborná | Zemedelec.cz – zpravodajství ze všech oborů zemědělství

    Před 8 dny
    Množství sklizených hroznů na jihu Moravy letos podle vinařů překonalo desetiletý průměr.
     Komentáře
  • Hrot24

    Vinařům se letos zadařilo, úroda hroznů byla nadprůměrná a jejich kvalita výborná

    Před 8 dny
    Množství sklizených hroznů na jihu Moravy letos podle vinařů překonalo desetiletý průměr. Díky příznivému počasí navíc hrozny dozrávaly pozvolna, což prospělo jejich kvalitě.
     Komentáře
  • Zemedelec.cz – zpravodajství ze všech oborů zemědělství

    Bohemia Sekt zpracoval přes osm milionů kilogramů hroznů, nejvíc za tři roky | Zemedelec.cz – zpravodajství ze všech oborů zemědělství

    Před 10 dny
    Největší výrobce sektů a tichých vín v Česku, firma Bohemia Sekt ze Starého Plzeňce, letos zpracoval přes osm milionů kilogramů hroznů
     Komentáře
  • Ekonograf

    Užijte si levné hrozny, než jejich cena vylétne. Jako každé Vánoce

    Před 22 dny
    Sezóna sklizně hroznů skončila. Jejich přebytky ze skladů mizí a pěstitelé a obchodníci se přestávají předhánět ve slevách, aby své zásoby hroznů prodali. Cena proto jde nahoru. A tak je to každý rok v listopadu. Po říjnových slevách míří cena hroznů vzhůru. A pak přijdou ještě Vánoce a jejich cena vyskočí až o 100 %.
     Komentáře
  • Abeceda zahrady a bydlení

    Rozumíte vinařům? Naučte se přeložit jejich řeč vína do „lidské řeči“

    Před 24 dny
    Svatý Martin otevírá první lahve mladých vín a s nimi i svět jiskrných, hebkých i trochu neposedných chutí. Mladé víno se teprve čistí, hledá svůj buket a ještě nedosáhlo plnosti, o níž vinaři básní jako o víně s pavím chvostem, tedy s chutí, která na jazyku dlouho doznívá. Když pak při ochutnávání slyšíte, že víno je ohnivé, kulaté nebo drsné, možná se vám zdá, že vinaři mluví v hádankách. Ve skutečnosti jen používají jazyk, který má k poezii blíž, než byste čekali. A právě v něm vám pomůže zorientovat se náš malý vinařský slovníček.
     Komentáře
  • ANINA
    naMédium

    Jak jsme objevili kouzlo vína – krok za krokem od vinice po sklenku

    Před 25 dny
    Životní zážitek z vinobraní, na němž jsme byli od samotného počátku. Nejen ochutnávali, ale také sklízeli hrozny a lisovali a pomáhali s výrobou vína tradičním způsobem.
     Komentáře
  • Proženy

    Magickou krajinou Valdobbiadene po stopách prosecca. Jak poznáte to nejlepší?

    Před 1 měsícem
    Sklenka jiskřivého prosecca patří ke chvílím, kdy čekáme na výbornou večeři, chceme si popovídat s přáteli nebo si dopřát úlevu po těžkém dni. Ale tušíte, kde přesně se tohle světoznámé víno vyrábí a co musí splňovat, aby to bylo pravé prosecco?
     Komentáře
  • Marianne

    Sbohem chemii na ovoci: Přírodní triky očistí jablka i hrozny lépe než drahé přípravky

    Před 1 měsícem
    Stačí malý detail a zdravé jablko přestane být zdravé. Nečistoty, chemické postřiky a konzervační vosky na povrchu ovoce a zeleniny nejsou vidět, přesto je polykáme s každým soustem. Řešení je přitom jednoduché.
     Komentáře
  • Auto

    Nové Maserati Grecale Il Bruciato vzdává hold Toskánsku. Má mimořádně sytý lak

    Před 1 měsícem
    Grecale Tributo Il Bruciato sází na barvu sklizně hroznů a promyšlené detaily. Černá kola i třmeny dodávají správný charakter exteriéru. Uvnitř nadchne červeno-hnědým čalouněním a prémiovou audiosoustavou.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Nejlepší slevy z letáků od 15. 10.: Losos už za 29,90 Kč, banány za 19,90 Kč a máslo za 34,90 Kč

    Před 1 měsícem
    Co si tento týden pro své zákazníky připravily supermarkety? Prošli jsme letáky Albertu, BILLY, Kauflandu, Lidlu, PENNY i Tesca a zjistili jsme, kam pro nejlevnějšího lososa, banány i hrozny. Víme také, kam zamířit pro to nejstrašidelnější pohoštění a dekorace na Halloween a kam pro výhodná XXL balení, která zvládnou nakrmit celou rodinu.
     Komentáře
  • Jenom zelenou a modrou
    naMédium

    Burčák jako symbol tiché svobody v době okupace

    Před 1 měsícem
    Jedna z příjemných věcí na podzimním období je pro mnoho z nás i to, že se jedná o sezónu burčáku. Ale zatímco pro nás je to už jen chuťové zpestření večerního popíjení, v roce 1941 v okupovaném moravském městečku se jednalo o mnohem víc.
     Komentáře
  • Pěstujme

    Odkryjte tajemství říjnové úrody: Jak sklízet hrozny jako profík?

    Před 1 měsícem
    Říjen přináší proměnu vinic v ohnivé plátna a zralost hroznů vybízí k jejich sklizni. Zdroj
     Komentáře
  • Novinky

    Letošní sklizeň hroznů bude nadprůměrná

    Před 1 měsícem
    Sklizeň hroznů na českých vinicích je v plném proudu. Část vinařů nyní sklízí zbylé hrozny ve zrychleném režimu, zářijové deště totiž zvýšily riziko hniloby. Do konce října by podle Svazu vinařů mělo být hotovo. Sklizeň bude na rozdíl od té loňské nadprůměrná. Zdražovat většina vinařů nebude, a když, tak jen mírně.
     Komentáře
  • Novinky

    Původní optimismus z úrody vinařům bere plíseň a útoky nenasytných špačků

    Před 1 měsícem
    I když sezóna byla z pohledu kvality hroznů výjimečně dobrá a vyvolávala optimismus, deštivé září zkomplikovalo průběh vinobraní. Vinaři v těchto dnech vyvíjejí maximální úsilí, aby sklidili zbylé hrozny dříve, než je zasáhne hniloba nebo než je zlikvidují nálety špačků.
     Komentáře
  • CNN Prima News

    Vinobraní na jihu Moravy skončí předčasně. Kvalita bílých hroznů je výborná

    Před 1 měsícem
    Hlavní část vinobraní, která na jihu Moravy začala v polovině září, pravděpodobně skončí spolu s říjnem. Vinaři původně očekávali, že potrvá až do poloviny listopadu, kvůli deštivějšímu počasí v září i současným nízkým ranním teplotám ale budou muset sklizeň mírně uspíšit. O průběhu sklizně informoval v tiskové zprávě Svaz vinařů a Vinařský fond, pro ČTK informace doplnil Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně.
     Komentáře
  • Mangazine

    Od hroznu k inovaci: české vinařství prochází tichou revolucí

    Před 1 měsícem
    Čeští vinaři mění odpad z hroznů v mouku, zachytávají vlastní CO₂ a šlechtí nové odrůdy. Tradice tu kráčí ruku v ruce s inovací.
     Komentáře
  • České noviny

    Pracovníci Vinařství Vaďura v Polešovicích dokončují letošní sklizeň hroznů

    Před 1 měsícem
    Polešovice (Uherskohradišťsko) – Pracovníci rodinného Vinařství Vaďura v Polešovicích na Uherskohradišťsku dokončují v těchto dnech letošní sklizeň hroznů. Ve srovnání s loňskem je to zhruba o týden později, avšak přibližně o měsíc dříve než bývalo zvykem v předcházejících letech. Úroda je co do množství hroznů průměrná až mírně nadprůměrná, řekl ČTK a Českému rozhlasu jednatel vinařství Zbyněk Vaďura. Kvalita hroznů je podle něj i přes deštivé počasí posledních týdnů dobrá.
     Komentáře
  • Zemedelec.cz – zpravodajství ze všech oborů zemědělství

    Vinobraní na jihu Moravy skončí se říjnem, kvalita bílých hroznů je výborná | Zemedelec.cz – zpravodajství ze všech oborů zemědělství

    Před 1 měsícem
    Hlavní část vinobraní, která na jihu Moravy začala v polovině září, asi skončí spolu s říjnem. Vinaři původně očekávali, že potrvá až do poloviny listopadu.
     Komentáře
  • Náš region

    Vinobraní na jihu Moravy kvůli počasí skončí dřív, vinaře trápí špačci i plísně

    Před 2 měsíci
    Moravští vinaři budou muset letošní sklizeň hroznů ukončit dříve, než původně plánovali. Zatímco původně počítali s vinobraním až do poloviny listopadu, kvůli nepříznivému počasí…
     Komentáře
  • Brněnská Drbna

    Vinobraní na jihu Moravy skončí s říjnem, kvalita bílých hroznů je výborná

    Před 2 měsíci
    Hlavní část vinobraní, která na jihu Moravy začala v polovině září, pravděpodobně skončí spolu s říjnem. Vinaři původně očekávali, že potrvá až do poloviny listopadu, kvůli deštivějšímu počasí v září i současným nízkým ranním teplotám ale budou muset sklizeň mírně uspíšit.
     Komentáře
  • Novinky

    Vinařům prší uprostřed sklizně, hrozny začínají hnít

    Před 2 měsíci
    Výhled počasí v těchto dnech bedlivě sledují tuzemští vinaři. Pár deštivých dnů uprostřed sklizně, která zatím vypadala bezproblémově, může způsobit, že hrozny začnou ve velkém hnít. Vinohradníci zkouší postřiky, které bobulky před hnitím ochrání, a na poslední chvíli vinohrady zbavují listů, aby se k hroznům dostalo více vzduchu a slunce.
     Komentáře
  • Novinky

    Přiopilé hrdličky se motaly u příprav na jedno z největších pražských vinobraní

    Před 2 měsíci
    Jedno z největších pražských vinobraní se koná už tento pátek a sobotu. Jeho program na dvou místech Prahy 2 je koncipován jako návrat k českým tradicím. Součástí akce budou i burčáky z místní vinice na Grébovce v Havlíčkových sadech, která měla při letošním sběru hroznů netradiční hosty.
     Komentáře
  • Novinky

    FOTO: Sběr exkluzivních hroznů na Hradě. Tohle víno budou pít prezidenti

    Před 2 měsíci
    Málokdy mají vinaři při sběru hroznů tak fantastický výhled. Přímo v Jižních zahradách Pražského hradu se nachází maličká vinice, kterou za první republiky obnovil hradní architekt Jože Plečnik. Na čtyřech kaskádách roste pouhých 262 hlav odrůdy Hibernal, kterou na začátku týdne sbírali. Přibližně 300 litrů zdejšího vína nebude běžně k dostání. Hrad ho používá k protokolárním účelům, tedy například jako dar pro státní návštěvy.
    Nejexluzivnější vinice v Čechách? Hrozny se pěstují přímo v Jižních zahradách Pražského hradu.
    Je čas. Hrozny pro budoucí protokolární vína dozrály. Sklizeň trvala pár hodin.
    Vinici přímo v Zahradě na valech nechal za první republiky obnovit TGM, realizoval ji hradní architekt Jože Plečnik.
    Víno se pěstuje ve čtyřech kaskádách, sklízí se ručně.
    Na Hradě se pěstuje odrůda Hibernal, kříženec Ryzlinku rýnského a odrůdy Seibel.
    Protože je Hibernal odolnější proti chladnějšímu počasí, je pro místní malou vinici vhodný. Z hradních úrod vznikají protokolární vína.
    Takový výhled mají sběrači hroznů málokdy. Byť nedaleko se nachází Svatováclavská vinice, kterou podle pověsti obstarával už v desátém století sám kníže Václav.
    Na čtyřech kaskádách se pěstuje celkem 262 hlav.
    Zřejmě nejkrásněji umístěná vinice v Čechách.
    Na maličkou vinici žádná mechanizace nemůže, a tak je se sklízením spousta práce.
    A také spousta nachozených schodů.
    Je potřeba dohlížet na kvalitu. Výsledné víno budou pít i prezidenti.
    Celkem se sklidilo 350 kilo hroznů, ze kterých bude přibližně 300 litrů vína.
    Odrůda Hibernal z vinice Pražského hradu
    Odrůda Hibernal z vinice Pražského hradu
    +
     Komentáře
  • Novinky

    Vyhodit matoliny je škoda. Vinařství je suší a mele na zdravou hroznovou moučku

    Před 2 měsíci
    Dříve se z výlisků z hroznů, takzvaných matolin, dělal druhák. Vinařský zákon to ale zakazuje. A tak se z matolin stal odpad, který vinaři vyvezou do vinohradů a zaorají. Ve Vinařství Ludwig v Němčičkách na Břeclavsku se rozhodli, že je kompletně zpracují. Ve středu představili sušárnu matolin a mlýn na hroznovou mouku.
     Komentáře
  • Zahrádkář

    Výroba vína u zahrádkářů II: kvašení moštů

    Před 2 měsíci
    Na přání čtenářů pokračujeme v seriálu o domácí výrobě vína. Tentokrát se zaměříme na jednu z nejdůležitějších fází – kvašení moštů. Správný postup je klíčem k výslednému charakteru i kvalitě vína. Příprava na…
     Komentáře
  • Receptovník

    Zákeřná finta s burčákem: Pozor na podvod prodavače!

    Před 2 měsíci
    V období sklizně hroznů se v mnoha vinařských regionech setkáme s oblíbeným nápojem – burčákem.
     Komentáře
  • Feminela

    Zásadní pravdy o burčáku: Nekalé triky obchodníků, jak se nenechat napálit!

    Před 2 měsíci
    Chodíme po městě, jezdíme po republice a všude vidíme cedule s nápisem – burčák.
     Komentáře
  • Zahrádkář

    Výroba vína u zahrádkářů

    Před 2 měsíci
    Výroba vína je oblíbenou činností mnoha zahrádkářů, kteří pěstují na svých malých vinicích i moštové odrůdy. Zahrádkáři-vinaři často nemají dostatečné vybavení a musí improvizovat, protože mlýnkoodzrňovače, moderní lisy nebo filtry jsou příliš nákladné.…
     Komentáře
  • Naše krásná zahrada

    Správný řez vinné révy na podzim vám zajistí hrozny jako ze zámku

    Před 2 měsíci
    Možná si myslíte, že po sklizni už vinná réva nic nepotřebuje. Pravý opak je ale pravdou! Podzimní péče o vinnou révu rozhoduje o tom, jestli příští rok budete sklízet hrozny jako ze zámku, nebo se smíříte jen s pár unavenými výhonky. Prozradíme vám jednoduché triky zkušených sadařů, které promění vaši zahradu v malou vinici.
     Komentáře
  • Cyklotoulky

    Na kole mezi vinicemi a sklípkem: Na kole po Slovácku

    Před 2 měsíci
    Vilém Dubnička se vydává do kraje, kde voní dozrávající hrozny a babí léto má tu nejlepší chuť. Slovácko přivítá cyklisty vinicemi, sklípkem a pohostinnými lidmi, kteří znají recept na radost ze života. Vilém ochutná hrozny i atmosféru tohoto malebného regionu – a vy můžete s ním. Pojeďte taky!
     Komentáře
  • Apetit

    Jak se vyznat ve vínu? Osvojte si toto desatero a nikdo na Moravě nepozná, že jste Pražák

    Před 2 měsíci
    V písni Víno od kapely Chinaski se zpívá: „My máme rádi víno. Milujeme krásné ženy a zpěv. A na věc jdeme přímo. V žilách nám proudí moravská krev.“ Ne, nemusíte mít v žilách moravskou krev, abyste si víno vychutnali a abyste ho uměli ocenit a docenit. Co o vínu vědět a které termíny znát, abyste vždy věděli, co máte ve sklence?
     Komentáře
  • Koktejl

    Cestování v pozdním létě: 5 tipů na krásně prožité září. Některé destinace překvapí

    Před 2 měsíci
    V září se svět obvykle ukazuje ze své zlaté stránky. Nechte se zlákat na cesty do míst s mírným počasím, bohatou kulturou a něčím navíc.
     Komentáře
  • Apetit

    Burčák, který milujeme: jak poznat ten nejlepší a kdy už ho vylít? Radí vinaři

    Před 2 měsíci
    Pro jedny lahůdka, bez které si září a říjen nedovedou představit, jiní se mu z různých důvodů vyhýbají. Ale na tom, že je burčák fascinující fenomén, v němž se setkává tradice, vinařské řemeslo i trochu chemie, se shodnou všichni. Jak ale poznat ten kvalitní a co se o burčáku málo ví? Zeptali jsme se vinařů.
     Komentáře
  • Magazín Recepty

    Jak na domácí burčák? Důležitá je teplota kvašení

    Před 2 měsíci
    Vinobraní je v plném proudu a s ním i ochutnávky vína a burčáku. Výroba vína je poměrně složitá, ale vlastní burčák si můžete vyrobit i z malé úrody.
     Komentáře
  • Břeclavský deník

    Počasí pomohlo. Kvalita hroznů je vyšší než loni, říkají vinaři z jihu Moravy

    Před 2 měsíci
    Vinice plné kvalitních hroznů. Po dvou slabších letech letos vinaři na jihu Moravy čekají silný ročník. Pokud nedojde k výraznému výkyvu počasí, tak podle Svazu vinařů bude množství i kvalita hroznů nad dlouhodobým průměrem.
     Komentáře
  • Abeceda zahrady a bydlení

    Naplánujte si vinobraní: Kam vyrazit, co ochutnat a jak si to užít naplno

    Před 2 měsíci
    Léto už sice míří ke svému konci, ale příroda rozhodně neubírá na síle. Slunce zraje do medova, vzduch voní podzimem a mezi řádky vinné révy dozrávají hrozny. Začíná vinobraní, období, kdy se víno stává životním stylem a burčák kulturním zážitkem.
     Komentáře
  • Zahrádkář

    Padlí révy vinné – prevence a ochrana

    Před 2 měsíci
    Padlí na révě se projevuje bělavým povlakem na listech a hroznech, který omezuje fotosyntézu a může výrazně zhoršit kvalitu i výnos hroznů. Padlí patří mezi nejčastější choroby révy vinné. Napadá listy, hrozny i…
     Komentáře
  • VařímeDobroty.cz

    Extra snadný recept z jižní Moravy na ty nejlepší zavařené hrozny – i po měsících ve spíži chutnají jako právě utržené

    Před 3 měsíci
    Zavařené hrozny na zimu připravíte rychle, jednoduše a jen ze 3 surovin. Jsou šťavnaté a perfektně se hodí do dezertů i k masovým pokrmům.
     Komentáře
  • itvs24.cz

    Šlapání hroznů dívčí nohou doprovodil košt více než 200 vzorků vín

    Před 3 měsíci
    Boršické vinařství Dvůr pod Starýma Horama si také letos pro návštěvníky připravil oblíbené Šlapání hroznů dívčí nohou. Akce nabídla nejen pohled na tradiční zpracování vína, ale také degustaci více než 200 archivních vzorků z Česka i ze zahraničí.
     Komentáře
  • VařímeDobroty.cz

    Z obyčejných hroznů gurmánská bomba – tento recept si zamilujete už po prvním soustu. Výborné do dezertů, k sýrům i k vínu

    Před 3 měsíci
    Nakládané hrozny s růžovým pepřem se skvěle hodí k sýrům i masovým pokrmům, jako originální doplněk. Jsou šťavnaté a příjemně pikantní.
     Komentáře
  • Deník

    Jižní Moravu provoněl burčák. U vinařů se dá litr sehnat pod stovku

    Před 3 měsíci
    Burčáková sezona už je v plném proudu. Oblíbený částečně zkvašený mok letos většina vinařů nabízí o dva až tři týdny později než loni. Ročník 2024 však byl pro dozrávání hroznů extrémně brzký. Aktuálně si vinaři pochvalují hlavně vůni, ale i zdravé hrozny a dozrávání. Reportér Deníku vyrazil za burčákem do turistických destinací jižní Moravy zjistit, zda vinaři nepřepálili ceny. Podle oslovených prodejců lidé zaplatí za litr stejně jako v minulém roce, nebo jen o pár korun více.
     Komentáře
  • Českokrumlovský deník

    Lukáš Krpálek a hrozen dětí. Složit se ho nepovedlo. Festival bude i v roce 2026

    Před 3 měsíci
    ČEZ Lipno sport festival letos přilákal řadu sportovních hvězd, které rozdávaly úsměvy a autogramy nadšeným fanouškům. Judista Lukáš Krpálek se nebál výzev a bavil se s dětmi. Festival se stal místem setkání sportovců a fanoušků, a organizátoři už plánují další ročník.
     Komentáře
  • Břeclavský deník

    Jižní Morava letos čeká dobrou úrodu hroznů, rozhodne ale počasí před vinobraním

    Před 3 měsíci
    Letošní úroda hroznů na Moravě slibuje dobré výsledky. Podle průzkumu Vinařské unie ČR, který zahrnuje například vinaře z Břeclavska či Hodonínska, by mohla překonat poslední dva roky.
     Komentáře
  • Inspirmag

    Světlé a tmavé hrozny: Tajemství zdraví ve vaší misce

    Před 3 měsíci
    Milovníci hroznového vína, pozor! Tento oblíbený plod přichází v mnoha lahodných podobách, od rozinek po víno.
     Komentáře
  • VařímeDobroty.cz

    Na setkání s kamarádkami jsem udělala tyto „Opilé hrozny“ a všechny ihned chtěly napsat recept – dokonalé pohoštění pro dospělé

    Před 3 měsíci
    Opilé hrozny připravíte za pár minut a můžete jimi potěšit své blízké, až k vám přijdou na návštěvu. Jsou šťavnaté a mají originální chuť.
     Komentáře
  • Radiožurnál

    Ve šlechtění jsme na světě jednička! Máme spoustu nových odrůd, říká enolog Tichý. Které jsou aktuálně hitem?

    Před 3 měsíci
    Enolog Ondřej Tichý je zástupcem vinařství Volařík, které získalo ocenění Vinař roku 2025. „Ještě nám to ze včerejška nedošlo... Pomalu si zvykáme,“ komentuje úspěch s úsměvem Ondřej Tichý. Co konkrétně má enolog na starosti? „Mám zodpovědnost od příjmu hroznu až po finální produkt v lahvi, i třeba s tím krátkým popiskem na zadní etiketě. Takže veškeré rozhodování, co se s hrozny, s vínem bude dělat, jde za mnou,“ přibližuje.
     Komentáře
  • FitŽivot

    Hrozné víno je superpotravinou: Podporuje srdce i mozek

    Před 3 měsíci
    Čerstvé hroznové víno se zařadilo mezi superpotraviny. Obsahuje přes 1600 prospěšných sloučenin, které podporují kardiovaskulární zdraví, prospívají kůži, mozku i očím.
     Komentáře
  • Deník magazín

    Dobrá zpráva pro labužníka: K superpotravinám nově patří i hroznové víno

    Před 3 měsíci
    Rodina superpotravin má nový přírůstek. Podle nedávné studie do ní patří čerstvé hroznové víno. Vědci tak potvrdili, co naši předkové věděli už dávno: hrozny obsahují množství prospěšných látek a pro lidské zdraví jsou nesmírně užitečné.
     Komentáře
  • Dům a zahrada

    Rozinky jsou zdravé, ale v omezeném množství. Prozradíme vám vhodnou denní dávku a poradíme se sušením

    Před 3 měsíci
    Rozinky jsou patrně nejvíce využívané sušené ovoce u nás. Jde o usušené kuličky hroznového vína, které jsou zcela zbavené vody. Kromě toho, že skvěle chutnají, mají také mnohé zdravotní benefity. Přesto byste měli dbát na to, v jakém je jíte množství.
     Komentáře
  • Apetit

    Nejsou jen pro „mladý“! 5 nejlepších TikTok hitů, které fakt stojí za vyzkoušení

    Před 3 měsíci
    TikTok recepty jsou rychlé, někdy absurdní, ale často geniálně jednoduché. Právě proto baví tolik lidí. V létě navíc splňují základní požadavky: ochladí, pobaví a většinou nezaberou víc než pár minut. Vybrali jsme pět „hacků“, které získaly pozornost po celém světě. Přidali k nim i to, co se o nich běžně nepíše, a řekněme, že vás rozhodně nenechají chladnými.
     Komentáře
  • Magazín Doma

    Hrozny v srpnu: Jakou péči vyžaduje réva a co důležitého nepodcenit

    Před 3 měsíci
    Už se těšíte na sladké a vynikající hrozny? Možná jste už ochutnali nějakou kuličku. Jakou péči révě nyní dopřát a na co raději nezapomenout, abyste sklidili pěknou úrodu?
     Komentáře
  • CNN Prima News

    Burčák je tu: Ve Valticích již teče proudem, je ale pozdější a dražší. Cena postupně klesne

    Před 3 měsíci
    Začala burčáková sezóna. Ve Valticích na jižní Moravě v pátek odstartoval prodej tohoto oblíbeného alkoholického nápoje. Kvůli deštivému a chladnému počasí je letošní první burčák asi o 10 dnů později.
     Komentáře
  • Břeclavský deník

    Burčáková horečka začíná: V Brodě nad Dyjí otrhali hrozny, nápoj bude za pár dnů

    Před 3 měsíci
    Sezóna burčáku klepe na dveře. Její příchod avizovalo v úterý ráno cvakání vinohradnických nůžek v řádcích vinice nad novomlýnskou nádrží u Brodu nad Dyjí na Břeclavsku. Právě tam má Vinařství CHÂTEAU VALTICE u nás málo rozšířenou odrůdu Augustovskij.
     Komentáře
  • Novinky

    První burčák je tu. Z odrůdy, která zraje rychlostí blesku

    Před 4 měsíci
    Jsou to nejrychleji dozrávající hrozny a je z nich první burčák. V úterý, už po osmé hodině ráno začali vinaři sklízet úrodu z vinice Kraví Hora u Dolních Dunajovic. Byl to nejspíš první letošní sběr hroznů. Ve vinohradu, který tady před šesti lety zasadili, zraje nejrannější odrůda Augustovskij. Burčák z ní se bude pít už tuto sobotu.
     Komentáře
  • České noviny

    První letošní burčák bude z nejranějších hroznů, další odrůdy až za týden

    Před 4 měsíci
    Dolní Dunajovice (Břeclavsko) - Přibližně tunu hroznů nejranější odrůdy Augustovskij dnes vinaři ze Chateau Valtice sklidili ve vinohradech u Dolních Dunajovic. Do pátku z nich vyrobí první letošní burčák, řekl ČTK ředitel vinařství David Šťastný.
     Komentáře
  • Brněnská Drbna

    Jaro, léto, burčák a zima. Kvašené tekuté hrozny již brzy zaplaví české pulty

    Před 4 měsíci
    Chladnější červenec s dostatkem srážek vyřešil na jižní Moravě potíže s červnovým suchem. Burčáková sezona začíná. Přestože se oblíbený mok může ze zákona prodávat už od minulého pátku, oproti loňsku bude mít asi desetidenní zpoždění. Můžou za to časté deště, které zbrzdily dozrávání hroznů.
     Komentáře
  • Hrot24

    Nový trend v longevity? Hrozny si říkají o status superpotraviny, která prospívá srdci, mozku i pokožce

    Před 4 měsíci
    Zatímco módní označení „superpotravina“ bývá často jen marketingovým tahákem, v případě hroznů má oporu v rozsáhlém výzkumu. Americký biochemik John Pezzuto z Western New England University tvrdí, že právě hrozny jsou jedním z nejpodceňovanějších zdrojů zdraví prospěšných látek. Ovlivní procesy v těle, a to až na genetické úrovni.
     Komentáře
Reklama