Majitel v mdlobách, žena spadla pod pult. Takto se vyrábí trdelníky
Před 2 dnyUž dlouho miluju trdelníky. A teď se mi v Plzni splnil sen. Mohl jsem makat ve stánku, kde je vyrábějí. Jeho majitel Pavel Šejvl mě zasvětil do toho, jak se tato pochoutka s dírou vyrábí, učili jsme se i vařit kávu nebo točit zmrzlinu. Pojďte se uvolnit u tohoto pohodového videa.5 nápadů, jak využít zbytky po Velikonocích: Z beránka připravte kuličky cake pops nebo pohár trifle, z mazance chlebový pudink
Před 5 měsíciMazanec, jidášky, beránek a k tomu spousta dalších dobrot… K pořádným Velikonocům sice patří, ale kdo to všechno má sníst? Pokud jste toho letos napekli tolik, že už o sladké pečivo nikdo nestojí, není nic snazšího než mu vdechnout nový život prostřednictvím dalších dezertů.Týdenní úsporná kuchařka 19. díl: Tvarohová žemlovka, masové kuličky nebo brokolicová polévka vám učarují
Před 5 měsíciRůst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!Jak využít zbylý mazanec? Snadno z něj připravíte tak dobrou žemlovku, že už jinou nebudete chtít
Před 5 měsíciČerstvý mazanec, to je nadýchaná dobrota s mandlemi a šťavnatými rozinkami. Co ale s ním, když si ho už k snídani nikdo nechce dát? Připravte ze zbytků mazance tři různá jídla a hned se po nich zapráší.Boží hod velikonoční: Den velkých oslav. Ženy by dnes neměly uklízet, dejte si mazanec či beránka
Před 5 měsíciDnes si připomínáme pro křesťany nejsvátečnější den v roce - Boží hod velikonoční nebo také Hod boží velikonoční či Velikonoční neděli. Tento den by se měl nést v duchu velkých oslav.Velikonoční neděle: Jaká jsou tradiční jídla a jak si přivolat díky mazanci lásku
Před 5 měsíciVelikonoční neděle je dnem plným oslav, kdy se do kostela nosilo k posvěcení jídlo a chystala se pomlázka. Co přichystat na velikonoční stůl a co ještě patří k tradicím?Bílou sobotu slaví křesťané po celém světě. V Česku se pletly pomlázky
Před 5 měsíciV sobotu je Bílá sobota, tedy den, kdy měl Ježíš ležet v hrobě po svém ukřižování. Tento den si připomínají křesťané po celém světě. V Česku se například pletly pomlázky.Danuše Nerudová pekla velikonoční mazance. Místo mazanců prý stvořila „zrůdičky“
Před 5 měsíciVelikonoční pečení je náročná disciplína. Přesvědčila se o tom i Danuše Nerudová, která se na svém twitterovém účtu pochlubila se svým výkonem. Za nás jsou to pěkně propečené bochánky, podle Danuše Nerudové však „zrůdičky“.Danuše Nerudová pekla mazance. Vznikly jí dvě zrůdičky
Před 5 měsíciTaké na Velikonoce rádi pečete mazanec sami doma a dáváte mu přednost před tím kupovaným? Stejně to má i Danuše Nerudová, které se letos ale první pokus úplně nevyvedl. Na svých sociálních sítích si postěžovala, že místo mazanců udělala dvě zrůdičky. ZdrojJak na ten nejlepší mazanec bez droždí a bez kynutí, aby nesedl? Na vše kolem mazanců máme odpověď
Před 5 měsíciTápete, kdy je správný čas na pečení mazance? Jak ho upéct, aby nepraskl, nesedl, nakynul a dobře se propekl? Hledáte, jak připravit ten nejlepší tvarohový nebo kváskový mazanec nebo mazanec bez droždí a bez kynutí? Na vaši otázky máme odpověď, o svůj velikonoční mazanec se už nemusíte bát. S našimi triky ho zvládne i začátečník.Velikonoční Bílá sobota: Postní doba končí. Dnes upečte beránka, uvařte nádivku a upleťte pomlázku
Před 5 měsíciTaké dnes prožíváme pro křesťany další významný den, a to Bílou sobotu. Jde o druhý den takzvaného velikonočního tridua. Připomíná den, kdy Ježíš ležel v hrobě. Bílá sobota byla v Ježíšově příběhu druhým dnem, kdy ležel ve skalním hrobě poté, co byl ukřižován na vrchu Golgota a jeho mrtvé tělo bylo sundáno z kříže.Na Bílou sobotu se nejen peklo. Co jíst a jak ochránit dům
Před 5 měsíciBílá sobota je den rozjímání, ticha, bílé barvy, ale i svěcení ohně a dobrého jídla po půstu. A ta správná doba na pečení beránka a mazanců.Velikonoce připomněl učňovský jarmark i ozdobený trolejbus
Před 5 měsíciAtmosféru blížících se velikonočních svátků připomněla v Opavě tradiční jízda svátečně ozdobeného trolejbusu, který brázdil ulice města. Žáci hotelové školy zase připravili Velikonoční jarmark, na kterém prodávali vlastnoručně připravené výrobky. Jako cukroví, mazance či koláče.Jak chytře ušetřit při velikonočních nákupech?
Před 5 měsíciVelikonoce jsou tradičně spojeny s tabulí plnou výborného jídla, jako je beránek, nádivka, mazanec a mnoho dalších dobrot. Nákup ingrediencí se však může prodražit. Kupi.cz proto přináší tipy na 3 potraviny, které nyní můžete sehnat výhodně, a výrazně tak ušetřit. Které to jsou?Mazance i beránci se letos prodraží jak pekařům, tak domácnostem. Více stojí vajíčka i mouka
Před 5 měsíciBeránek nebo mazanec. Sladké pečivo, bez kterého si většina Čechů nedokáže představit Velikonoce. Právě velikonoční pečení se ale letos oproti loňsku prodraží - a to jak pekárnám, tak i domácnostem. Ty taky podle Svazu obchodu a cestovního ruchu před letošními Velikonocemi víc přemýšlí nad tím, co před svátky kupují. A to i přesto, že se obchody snaží zákazníky nalákat na víc slevových akcí než v minulosti.Kolik dáte za Velikonoce? Podražila vajíčka i maso na řízky
Před 5 měsíciBeránek, mazanec, vajíčka i něco málo pro koledníky. Základní věci, které patří k Velikonocům. Na kolik letos vyjdou?Z čeho se dělal mazanec a proč se lidé potírali slaninou? Otestujte se v kvízu
Před 5 měsíciVelikonoce jsou pro křesťany nejvýznamnější svátky v roce a pojí se s nimi spousta tradic a zvyků. Otestujte své znalosti, jestli je znáte úplně všechny.Nejlepší recept na velikonoční kynutý mazanec
Před 5 měsíciPokud hledáte recept na kynutý mazanec, který je pěkně hutný, žádná nadýchaná pěna, a na plechu se vám nerozjede do placky, ale zůstane krásně vysoký, tento podle Romana Vaňka je ten pravý. Doporučuje Marcela z blogu Pradobroty!Nemusí to být jen „obyčejný“ špenát. Velikonoce servírují i jiné speciality. Inspiraci nabízí velikonoční menu osvědčených restaurací
Před 5 měsíciVšechno, co je zelené, se na Zelený čtvrtek hodí. Vedle špenátových listů jsou to i mladé kopřivy nebo medvědí česnek, také pažitka a jiné bylinky, salát všeho druhu, klíčky, kedluben, zelí, hrášek, ale i zelené fazolky, avokádo nebo pistácie. Jako základní ingredience velikonočních pochoutek se samozřejmě ve velkém uplatňují i vajíčka, třeba při přípravě tradiční velikonoční nádivky či pečení velikonočního mazance. Lahůdkou je také luxusní vaječný likér.Jak upéct vláčný a nadýchaný mazanec z kynutého těsta?
Před 5 měsíciVůně citronové kůry, rumu, másla a vanilky. Právě takový je mazanec, jeden ze symbolů Velikonoc. Dříve se pekl na Bílou sobotu a do vrchní části bochníku se nařízl kříž, případně se posypal mandlemi. Čím movitější rodina byla, tím bohatší mazanec si mohla dovolit. Dnes už o rozinky, mandle či vanilku naštěstí není nouze. Můžete si tedy doma připravit opravdu chutný kynutý mazanec, který provoní celý dům.Mazanec je jedno z nejstarších obřadních pečiv. Proč ho ženy braly do kostela?
Před 5 měsíciČeský lid si zakládá na staročeských tradicích a vždy se rád vrací do historie nasát atmosféru a zavzpomínat na zvyky našich prababiček. Každoroční svátky si umíme užít dosyta, zejména, pokud je příležitost připravit něco dobrého na zub. Nyní nás čekají Velikonoce. K těm neodmyslitelně patří tradiční dobroty, kterým se sice během staletí změnila receptura, ale vylepšené se připravují dodnes. Podívejte se, jak to bylo s mazancem.Mramorovaný beránek podle cukráře Josefa Maršálka voní kávou a vláčný je díky jogurtovému těstu
Před 5 měsíciBeránek je po mazanci hned druhým nejoblíbenějším velikonočním pečivem. Zatímco na mazanec je těsto obvykle kynuté, beránek se dá udělat z mnoha druhů těst a v různých variantách. Co třeba vyzkoušet beránka, kterého peče slavný cukrář Josef Maršálek? Když jej dozdobíte sněhem, bude vypadat skoro jako opravdový.Hrníčkový mazanec naší babči: Voní máslem a citronem a přípravu podle tohoto receptu zvládne úplně každý
Před 6 měsíciKdo by si dokázal představit Velikonoce bez mazance? Nabízíme prověřený recept na hrníčkový mazanec, u kterého nemusíte nic vážit, a přesto bude výsledek dokonalý.7 cukrářských rad, jak na dokonalý mazanec: Díky triku s vodou v troubě těsto nepopraská, pečicí papír zabrání připálení
Před 6 měsíciPečete každý rok na mazanec, ale někdy popraská, nebo je připálený či vysušený? Tak s tím bude teď konec! Díky těmto radám od profesionálního cukráře bude sváteční pečivo jak malované!Přehled cen na Velikonoce: Pečení beránka i mazance se prodraží, ušetřit ale jde
Před 6 měsíciVelikonoční beránek, malovaná vejce nebo třeba mazanec. Typické pokrmy, které jsou nedílnou součástí nejvýznamnějších křesťanských svátků. Letos ale většině Čechů jejich příprava pořádně provětrá peněženky. Potřebné suroviny totiž meziročně zdražily o třetinu. Vyplývá to analýzy společnosti Česká distribuční, která je největším tuzemským distributorem slevových letáků a monitoruje akční ceny v sedmi největších řetězcích.Velikonoční mazanec podle mistra pekaře
Před 6 měsíciDoba přípravy tohoto luxusního mazance trvá sice skoro tři hodiny (z toho počítejte s hodinou a čtyřiceti pěti minutami na zrání a kynutí), ale jednou za rok to opravdu stojí za to! Recept od pekaře s více než dvacetiletou praxí, který nyní učí péct i ostatní. Ingredience: 230 g hladké mouky 100 g polohrubé mouky 110 g vlažného mléka 20 g čerstvého droždí 70 g cukru krupice 10 g vanilkového cukru 1 zarovnaná lžička soli (4 g) 1 lžíce najemno nastrouhané citronové kůry 1 vejce 80 g změklého másla 40 g rozinek v rumu 40 g nahrubo nasekaných mandlí 20 g mandlových lupínků na posypání hladká mouka na podsypání těsta Na potření: 1 vejce 1 lžíce mléka špetka soli Další vybavení: pečicí papír potravinářská fólieNetroufáte si na velikonoční kynutý mazanec? Připravte si ten tvarohový. Je snadný, rychlý a chutná výborně
Před 6 měsíciMazanec je jedním ze symbolů Velikonoc. Pokud si netroufáte na kynuté těsto, upečte si tvarohový mazanec. Právě díky tvarohu je těsto báječně vláčné a svěží. Snadno si ho připraví i začátečníci v pečení.Velikonoce na talíři. Co symbolizují jidáše nebo beránek
Před 6 měsíciNa řadu velikonočních receptů se pomalu zapomíná. Dnes většině z nás zůstalo jen pečení velikonočních beránků, jidášů nebo mazanců. V řadě případů však dnes ale sami nevíme, co vlastně znamenají, a tak jen dodržujeme to, co známe z období dětství, co nám servírují obchodní řetězce, nebo co vídáme v televizi. Jaký význam má tedy pečení jidášů, beránka či mazance.Nejlepší velikonoční mazanec – jak na něj, aby se zaručeně povedl
Před 6 měsíciMazanec patří stejně jako beránek nebo jidáše k tradičnímu velikonočnímu pečivu. Říká se mu také velikonoční chlebíček. Kulaťoučký, dozlatova vypečený mazaneček symbolizuje slunce, kříž na něm proříznutý zase ukřižování Krista. Kdo sní na Velikonoční neděli kousek posvěceného mazance, bude celý rok zdravý a bude se mu dařit, domácí zvířata, pole i studna jím počastovaná zaručí hojnost všeho.Sváteční pečení na velikonoční stůl: Staročeská nádivka a pravý mazanec by neměly chybět
Před 6 měsíciVelikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, který je spojen s mnoha tradičními zvyky a obyčeji. Jedním z nejoblíbenějších tradicí spojených s Velikonocemi je příprava a konzumace tradičního velikonočního jídla.Hot cross buns: velikonoční buchtičky z Británie, které si zamiluješ
Před 6 měsíciChceš dát letošním Velikonocům trochu jiný rozměr? Vyzkoušej hot cross buns neboli anglickou obdobu našeho mazance. Sladké bochánky okouzlí naprosto každého!Tradiční velikonoční mazanec
Před 6 měsíciPřemýšleli jste někdy nad tím, proč se na Velikonoce peče mazanec. Podle iDnes.cz ho ženy přinášely do kostela na svaté pomazání. Odtud název mazanec. Teprve po tomto úkonu mohl být rozkrojen. Po delší době půstu byl prvním větším jídlem. Mazanec tedy symbolizuje konec odříkání a začátek nového života. Chcete oslavit Velikonoce mazancem? Přinášíme vám tradiční recept.Velikonoční mazanec zdravěji
Před 6 měsíciVelikonoce bez mazance by nebyly ty správné Velikonoce. Zkuste ho ale letos připravit trochu zdravěji! Přinášíme vám recept na mazanec ze špaldové mouky, který je chuťově k nerozeznání od tradiční receptury. Navíc je nutričně obohacen o vlákninu a prospěšné látky.Zmapovali jsme výhodné velikonoční akce: Vejce se dají sehnat do 4 Kč za kus, máslo za 28,90 Kč a uzené za dvě stovky
Před 6 měsíciČas výhodných velikonočních nákupů začíná právě teď. Redakce webu Toprecepty.cz prošla všechny aktuální letáky a zjistili jsme, kde seženete nejlevnější suroviny běžně používané do mazance, beránka a nádivky, i za kolik v tomto a následujícím týdnu nakoupíte vejce na pomlázku.Pekař František radí, jak upéct dokonalý velikonoční mazanec. Nejdůležitější je bochánek správně „utáhnout"
Před 6 měsíciCo by to bylo za Velikonoce bez mazance? Na první pohled se sice tento bochánek zdá jednodušší než vánočka, i v jeho případě se ale může ledacos pokazit, třeba, když na povrchu popraská, nebo se změní v placku. S tipy od profesionálního pekaře se ovšem od teď již vždy povede.Skvělý valašský brioškový mazanec s mandlemi a pomerančem
Před 6 měsíciZkuste si upéct mazanec jinak než obvykle – z těsta na briošky, které obsahuje více vajec a másla. A zdaleka to nemusí být jen o Velikonocích, mazanec se skvěle hodí třeba jako nedělní moučník místo vánočky nebo bábovky.Vláčný a křupavý mazanec, který se vždy povede díky jedné netradiční surovině
Před 6 měsíciMazanec je tradiční velikonoční jídlo, u kterého každý chce, aby byl vláčný a křupavý i za týden. Náš recept obsahuje jednu surovinu, kteroiu tam dávaly již naše babičky, a která přesně toto zařídí. Recept je na konci pořadu.Univerzální velikonoční těsto: Nadýchané mazance, medové jidášky i sladkou rozinkovou vánočku zvládnete levou zadní
Před 6 měsíciVelikonoce jsou za dveřmi, tak je třeba se na ně pořádně připravit. Třeba tak, že se rozmyslíte, co budete péct. V případě, že máte v plánu upéct mazanec a jidášky, určitě vám přijde vhod univerzální těsto, které využijete na oba druhy pečiva. A pokud i přes rok pečete vánočku, tak klidně i na ni.Velikonoční moučníky: Recepty na beránka, mazanec či tradiční jidáše i pro začátečníky
Před 6 měsíciVelikonocemi končí čtyřicetidenní půst, který nastal po Masopustu. Tyto svátky jsou tak spojeny podobně jako Vánoce s dobrým jídlem. Na velikonoční neděli se tedy má konat pořádná hostina, servírovat skopové maso a stůl zdobit mazanec, beránek a jidáše. Na tyto oblíbené sladké dobroty jsme se podívali a ve spolupráci s webem Toprecepty.cz připravili pár tipů.Nákupní seznam na Velikonoce: Pokrmy pro celou rodinu na 3 dny od snídaní po večeře se s našimi tipy vejdou do tisícovky!
Před 6 měsíciZ velikonočních nákupů můžeme mít kvůli vysokým cenám obavy, proto je lepší je dobře naplánovat. Předejdeme tak zbytečnému plýtvání a při chytře sestaveném menu na velikonoční svátky se dá hodně ušetřit. Nechte se inspirovat naším jídelníčkem na 3 velikonoční dny.Velikonoční ušák Kláry Long Slámové se stal legendou na sociálních sítích, pro děti připravuje hledání zajíce
Před 6 měsíciTradiční zvyky bychom měli všichni udržovat, a to včetně velikonočních kraslic, pomlázek, mazanců a koled. Prastaré obyčeje zde zanechaly generace našich předků a neměli bychom na ně zapomínat. „Velikonoce jsou krásný svátek. Každý rok s dětmi malujeme kraslice a chystáme tradiční výzdobu,“ svěřila se redakci PrahaIN.cz Klára Long Slámová.„Hody, hody“ se letos prodraží. Od mazanců po pomlázky
Před 6 měsíciKam vyrazit na velikonoční nákupy? Vyjde vás levněji upéct beránka doma, nebo je lepší vyrazit pro hotového do obchodu? Porovnávali jsme pro vás ceny velikonočního pečiva, ale i tradičních velikonočních cukrovinek.Kolik letos stojí velikonoční mazanec? V obchodě stovku, v pekárně 300 Kč. Poctivý domácí půlkilový vyjde na 47 Kč
Před 6 měsíciTradiční mazanec nesmí na velikonočním stole chybět. Chuťově se tomu domácímu vyrovná málokterý, zajímalo nás ale, zda se vyplatí upéct mazanec doma i z hlediska cen za ingredience a energie. Porovnali jsme aktuální ceny v supermarketu s domácí výrobou. Jak to dopadlo?Co je v čokoládě, která chutná jako mazanec?
Před 7 měsíciNa českém trhu máme dvě sladké novinky, které potěší milovníky netradičních chutí, nebo ty, kteří rádi věnují svým přátelům originálně balené a chuťově vytříbené dárky. Většina lidí od čokolády očekává něco pozitivního, protože ji mají rádi a jistě již také četli či slyšeli mnoho pochvalného o jejím vlivu.Pravoslavná církev neposvětí mazance s invazním znakem Z
Před 1 rokemRuská pravoslavná církev nebude během nadcházejících pravoslavných Velikonoc světit mazance „ozdobené“ písmenem Z, symbolem ruské invaze na Ukrajinu.Velikonoce českých celebrit: Lucii Borhyovou prohnali koledníci, Monika Absolonová tradičně pekla ve velkém
Před 1 rokemK Velikonocům patří pečení mazance či beránka, barvení vajíček i pondělní pomlázka. Jak dokazují některé příspěvky na sociálních sítích, tyto jedinečné svátky si plnými doušky vychutnávaly také mnohé české celebrity. Kdo se plnou parou pustil do velikonočního pečení? A kdo si po Velikonočním pondělí rozhodně nesedne?Co s vykoledovanými vejci natvrdo: Tyhle čtyři způsoby zpracování jsou TOP
Před 1 rokemMísa plná obarvených natvrdo uvařených vajíček, přerostlé osení, spousta čokoládových figurek a zatím nedojedený beránek či mazanec. Vše, co máme doma po Velikonocích. Jak zužitkovat všechna ta vykoledovaná vejce? Máme pro vás pár tipů na rychlé a originální zpracování!- PodcastPoslechněte si: Pochoutkový rok 17. 4. 2022Před 1 rokem
·
26 minut
Druhý soutěžní recept na sladko: bramborové řezy s krémem a marmeládou od Jany Špaňhelové. Jak upéct mazanec, aby nespadl podle Josefa Maršálka. Zázračné kopřivy. - PodcastCo udělat, aby se nám mazanec v troubě povedl, radí cukrář Josef MaršálekPřed 1 rokem
·
1 minuta
Na kvalitní mazanec potřebujeme kvalitní recept. Můžeme použít ten, který jsme používali například na vánočku. Místo rozinek můžeme použít i sušené meruňky, kandované třešně, višně anebo také švestky, pistáciové oříšky a podobně. Upečte si na Velikonoce skvělý mazanec. Tvarohový z kynutého těsta
Před 1 rokemMazanec patří k Velikonocům stejně jako vánočka k Vánocům. Obě pochoutky se dělají ze sladkého kynutého těsta – vánočka se nicméně splétá minimálně ze tří pramenů, kdežto mazanec se jen tvaruje do bochníčku. Společně si upečeme výborný tvarohový mazanec a řekneme si, proč mazance občas praskají a jak tomu zabránit.Velikonoční pondělí patří vajíčkům: Proč by měla být červená a čím ještě můžete koledníky pohostit?
Před 1 rokemCo by to bylo za Velikonoce bez malovaných vajíček? I když dnes děti touží hlavně po těch čokoládových, podle tradice by se měla pro koledníky nachystat ta opravdová slepičí - pěkně obarvená a pokreslená ornamenty. Víte, že taková mají dokonce magické vlastnosti?Rok 1915: Levné válečné recepty na mazanec, vánočku a bábovku
Před 1 rokemChcete vyzkoušet, jak české hospodyňky za těžkých časů první světové války pekly svým dětem bábovku, vánočku nebo velikonoční mazanec? Nabízíme vám řadu originálních receptů z roku 1915, které vám možnost ochutnat sladké slavnostní pečivo z doby války nabízí.Kamila Nývltová prozradila rodinný recept na velikonoční mazanec. Připravuje také svou kuchařku
Před 1 rokemMuzikálová zpěvačka Kamila Nývltová je vášnivou cukrářkou a o její cukroví nebo svatební dorty je velký zájem. Aktuálně pracuje na své první kuchařce, o které vás budeme brzy informovat. Čtenářům webu Lifee.cz poskytla Kamila rodinný recept na tradiční velikonoční mazanec.Jak upéct vláčný a nadýchaný mazanec z kynutého těsta?
Před 1 rokemVůně citrónové kůry, rumu, másla a vanilky. Právě takový je mazanec, jeden ze symbolů Velikonoc. Dříve se pekl na Bílou sobotu a do vrchní části bochníku se nařízl kříž, případně se posypal mandlemi. Čím movitější rodina byla, tím bohatší mazanec si mohla dovolit. Dnes už o rozinky, mandle či vanilku naštěstí není nouze, můžete si tedy doma připravit opravdu chutný kynutý mazanec, který provoní celý dům.Monika Absolonová řádí v kuchyni: Tohle je nejlepší velikonoční mazanec
Před 1 rokemPekla Vánočku pro Karla Gotta, ale i Jiřinu Bohdalovou. Monika Absolonová není jenom talentovaná zpěvačka, což aktuálně předvádí v Tvoje tvář má známý hlas, ale ohánět se umí také v kuchyni! Její pekařské schopnosti jsou vyhlášené po celé republice. Pokud ještě nemáte upečený mazanec, zde je recept přímo od Moniky. Umístila ho na svůj Instagram.Dnes je Bílá sobota. Ideální den na pečení mazance, beránka a pletení pomlázek
Před 1 rokemTaké dnes prožíváme pro křesťany další významný den, a to Bílou sobotu. Jde o druhý den takzvaného velikonočního tridua. Připomíná den, kdy Ježíš ležel v hrobě. Bílá sobota byla v Ježíšově příběhu druhým dnem, kdy ležel ve skalním hrobě poté, co byl ukřižován na vrchu Golgota a jeho mrtvé tělo bylo sundáno z kříže.Nazdobit vajíčka a upéct mazance. Bílá sobota připomíná uložení Krista do hrobu
Před 1 rokemJe Bílá sobota, den modliteb, rozjímání a půstu. Podle křesťanské tradice je to druhý den takzvaného velikonočního třídenní, které začíná Velkým pátkem a vrcholí nedělním Božím hodem velikonočním.Proč pečeme velikonoční nádivku podle receptů našich babiček a jak nám pomáhají tradice
Před 1 rokemMezi největší gastronomické trendy současnosti patří respekt k tradici. Dává to smysl. Jednak tím dáváme najevo, že někam patříme, a také ctíme um a zručnost svých předků. Navíc se v nejisté době chytáme ověřených jistot víc než kdy dřív. Ne že by nás velikonoční mazanec nebo nádivka dokázaly vytáhnout se všech průšvihů posledních let, ale zcela jistě umí vyvolat pocit konejšivého bezpečí. Existuje pro to výraz comfort food. Jídlo, které „pohladí a ukonejší duši“ si můžeme dopřát kdykoli, ale o tradičních svátcích k nám přichází přirozeně a spontánně.Velikonoční pečivo zdražilo. Doma lze ale mazance upéct i za 50 korun
Před 1 rokemVelikonoce budou letos kvůli vysoké inflaci dražší než loni. Kdo si však dá práci s vyhledáváním akčního zboží, může si doma upéct mazance už za zhruba 50 korun.Mazanec: zajímavosti o jeho složení a proč se vyplatí udělat na povrchu křížek
Před 1 rokemMazanec je jedním z tradičních symbolů českých Velikonoc, spolu s velikonočním beránkem, kraslicemi a pomlázkou, nebo například mísou jidášů. Přestože mazanec nemůže na našem velikonočním stole chybět, možná nemůžete říct, že byste o něm věděli všechno. Povězme si tak něco o historii a původu tohoto velikonočního „bochníku“, který rozhodně nepečeme jen u nás v Čechách. Odkud se vzal, jak přišel ke svému jménu, jak si jej upéct a jak si připravit o něco zdravější verzi?