Zavřít
Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec

Vše, co potřebujete vědět, než se pustíte do pečení.
  • Toprecepty

    Rozdíly mezi vánočkou a mazancem: Víte, v čem se toto sladké kynuté pečivo liší?

    Před 1 dnem
    Na domácím kynutém pečivu si rád pochutná každý z nás. Na tom sladkém možná i o něco více. Vánočka i mazanec se pečou převážně kynuté, i když existuje mnoho jiných variant. Víte, jaké jsou mezi nimi hlavní rozdíly?
     Komentáře
  • Cooky

    Mazanec bez rumu s máslem a jahodovou marmeládou: Nadýchaný kynutý bochánek nejen na nedělní snídani

    Před 23 dny
    Mazanec je jako vánočka, jen bez zbytečného zaplétání. Upečte si tuto dobrotu k nedělní snídani i vy. Dobrou chuť!
     Komentáře
  • Cooky

    Roky prověřený tradiční mazanec, který peču jakou moučník celoročně. Měkký, voňavý a plný mandlí

    Před 1 měsícem
    Upečte podle tohoto receptu s postupem tradiční mazanec jakou moučník třeba ke kávě. Já mazanec peču po celý rok.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Úžasná bábovka z kynutého těsta: Chutí připomíná mazanec, zůstává dlouho vláčná a příprava není vůbec složitá

    Před 1 měsícem
    Dnes většinou pečeme bábovku z třeného, piškotového nebo tvarohového těsta, v minulosti se ale dělávala hlavně kynutá. Ostatně moc možností jak nakypřit těsto mimo kvasnic tehdy nebylo. Výhodou kynuté bábovky je delší trvanlivost, vláčná vydrží několik dní, pokud ji tedy dříve nesníte. Chutná totiž trochu jako cukrářský mazanec.
     Komentáře
  • Cooky

    Zlatý pletený mazanec jako sluneční chléb: Sladké pečivo ke snídani

    Před 2 měsíci
    Prohlédněte si recept s postupem krok za krokem na mazanec, který je sice tradičním pečivem velikonoc, ale tento náš si určitě s radostí upečete i v neděli.
     Komentáře
  • Dáma

    Pečení na víkend: Rychlé ovocné kynuté knedlíky

    Před 5 měsíci
    Domací pekárnu nemusíte využívat jen na pečení chleba či mazance, ale i na rychlou přípravu těsta třeba na rohlíky, pizzu anebo i na kynuté ovocné knedlíky. Vyzkoušejte, jak vám pekárna zrychlí a zjednoduší přípravu knedlíků. Pokud žádnou nemáte, těsto připravte klasicky.
     Komentáře
  • Pekaweb

    Načte se uplést úchvatný mazanec z 8 pramenů, s tímto návodem je to snadné

    Před 7 měsíci
    Zapletení mazance nemusí být vůbec složité! Proč? Protože máte k dispozici toto video, které Vám názorně ukáže jak zaplést mazanec. Návod je naprosto přímočarý, tedy bez zbytečných okolků. V problematice se tedy velmi snadno zorientujete a zapletení mazance pro Vás nebude problém. Navíc, na konci videa je fotonávod, na kterém si můžete video zastavit a následně zaplétat podle obrázků. Pokud si budete chtít upéct tradiční mazanec podle M.D. Rettigové, mrkněte na další videa na tomto kanále. 00:00 úvod 00:03 zaplétání mazance z osmi pramenů 01:33 fotonávod
     Komentáře
  • Vitalia

    Spotřebujte jídlo, které vám zbylo po Velikonocích. Z mazance udělejte french toast, z vajíček pomazánku

    Před 7 měsíci
    Jedno vyhozené vejce znamená 196 litrů vyplýtvané vody. I tahle jednoduchá a nijak pěkná matematika patří k Velikonocům. Tedy v případě, že se vám nepodaří spotřebovat všechhno připravené jídlo a museli byste něco vyhodit. Vodní stopa se nevyhýbá ani tradičním velikonočním potravinám.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Vláčná a voňavá žemlovka z mazance je hotová raz dva a je plná šťavnatých rozinek i sladkých jablíček

    Před 7 měsíci
    Zbyl vám ještě po Velikonocích mazanec a nikdo už na něj nemá chuť? Jednoduše z něj můžete k obědu vykouzlit novou dobrotu, na níž si všichni pochutnají, a to žemlovku. Ta z mazance je navíc mnohem lepší, než kdybyste ji udělali jen z rohlíků či veky.
     Komentáře
  • Apetit

    Druhý život mazance: Zbyl vám mazanec? Nevyhazujte ho! 7 skvělých nápadů, co z něj ještě připravit

    Před 7 měsíci
    Čokoládové sušenky, francouzský toust nebo nákyp na slano. Tohle je jarní recyklace, která vás bude bavit. Nejlepší je čerstvý, právě upečený, ale i zbylý mazanec má v kuchyni pořád své místo. Ať už vám zbyla patka, celý bochánek, nebo jen hrst drobečků, připravte z něj francouzský toust nebo mug cake. Máme pro vás recepty, díky kterým nikdo neodhalí, že už měl mazanec téměř na mále.
     Komentáře
  • iRozhlas

    Na Boží hod velikonoční končí půst. Lidé tradičně pečou mazanec nebo beránka

    Před 7 měsíci
    Křesťané po celém světě v neděli slaví jeden z nejvýznamnějších dnů. Velikonoční neděle, známá také jako Boží hod velikonoční nebo Neděle Zmrtvýchvstání Páně, je pro věřící dnem radosti, kdy se slaví Kristovo zmrtvýchvstání. Zpět k životu ho podle Nového zákona přivedl Bůh v noci ze soboty na neděli. Od soumraku do svítání tak kněží slouží velikonoční vigilie.
     Komentáře
  • Liberecká Drbna

    Boží hod velikonoční: Den velkých oslav. Dejte si mazanec nebo beránka

    Před 7 měsíci
    Dnes si připomínáme pro křesťany nejsvátečnější den v roce - Boží hod velikonoční nebo také Hod boží velikonoční či Velikonoční neděli. Tento den by se měl nést v duchu velkých oslav.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Bezlepkový velikonoční mazanec

    Před 7 měsíci
    Velikonoce jsou nejen oslavou jara, ale také dobou, kdy se na našich stolech objevují tradiční pochoutky. Jednou z nich je mazanec, který je symbolem svátečních dnů. V dnešní době, kdy stále více lidí řeší problémy s intolerancí na lepek, je příprava bezlepkových variant pokrmů velmi aktuální. Přinášíme vám recept na bezlepkový velikonoční mazanec, který neubere nic z jeho tradiční chuti a vůně, ale zároveň potěší i ty, kteří lepek nesmí či nechtějí konzumovat.
     Komentáře
  • Jihlavská Drbna

    Boží hod velikonoční: Den velkých oslav. Dejte si mazanec nebo beránka

    Před 7 měsíci
    Dnes si připomínáme pro křesťany nejsvátečnější den v roce - Boží hod velikonoční nebo také Hod boží velikonoční či Velikonoční neděli. Tento den by se měl nést v duchu velkých oslav.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Velikonoční zajíčci z kynutého těsta – roztomilé mini mazance, které potěší celou rodinu

    Před 7 měsíci
    Překvapte své blízké originálním velikonočním pečivem! Tyto malinké mazanečky ve tvaru roztomilých zajíčků jsou nejen vláčné a chutné, ale i krásně tematické. Skvěle se hodí na sváteční stůl i jako jedlý dárek pro koledníky. Vyzkoušejte jednoduchý recept, který zvládne i začátečník.
     Komentáře
  • Apetit

    Královští budou letos na Velikonoce všichni spolu! Jak tráví royal family svátky? Zásadně společně

    Před 7 měsíci
    Můžete upéct tři mazance, vystavit beránka na každý stůl i do okna a mít ten nejlepší recept na mazanec a stejně je na Velikonocích nejkrásnější to, že je trávíte s blízkými. A nejinak je tomu i u královských. Britská royal family drží (až na výjimky v podobě Harryho a Meghan) při sobě a všechny svátky a důležité události tráví společně. Na Velikonoce tomu není jinak.
     Komentáře
  • Liberecká Drbna

    Velikonoční Bílá sobota: Postní doba končí. Dnes upečte beránka, uvařte nádivku a upleťte pomlázku

    Před 7 měsíci
    Také dnes prožíváme pro křesťany další významný den, a to Bílou sobotu. Jde o druhý den takzvaného velikonočního tridua. Připomíná den, kdy Ježíš ležel v hrobě. Bílá sobota byla v Ježíšově příběhu druhým dnem, kdy ležel ve skalním hrobě poté, co byl ukřižován na vrchu Golgota a jeho mrtvé tělo bylo sundáno z kříže.
     Komentáře
  • ReadZone

    Bílá sobota: Den smutku, pečení mazanců a nezapomeňte zatřást stromy

    Před 7 měsíci
    Bílá sobota je vnímána jako den velkého smutku. Během dne nejsou žádné mše. Doma se uklízí, pečou se mazance i beránci a zdobí se vajíčka.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Dobroty z kuchyně během Bílé soboty

    Před 7 měsíci
    Bílá sobota, den plný očekávání a příprav, je již po staletí neodmyslitelnou součástí velikonočních svátků. Tento den, který následuje po Velkém pátku a předchází Velikonoční neděli, má bohatou historii a tradice nejen v duchovní sféře, ale i v kuchyni. Pojďme se podívat na to, jak se během Bílé soboty slavilo dříve, co se podávalo na stolech našich předků a jaké pokrmy si dnes můžeme připravit, abychom tuto tradici udrželi při životě.
     Komentáře
  • Jihlavská Drbna

    Velikonoční Bílá sobota: Postní doba končí. Dnes upečte beránka, uvařte nádivku a upleťte pomlázku

    Před 7 měsíci
    Také dnes prožíváme pro křesťany další významný den, a to Bílou sobotu. Jde o druhý den takzvaného velikonočního tridua. Připomíná den, kdy Ježíš ležel v hrobě. Bílá sobota byla v Ježíšově příběhu druhým dnem, kdy ležel ve skalním hrobě poté, co byl ukřižován na vrchu Golgota a jeho mrtvé tělo bylo sundáno z kříže.
     Komentáře
  • Čtidoma

    Až desátá verze receptu je dobrá, říká šéfkuchař. A navrch recept i na roládu a mazanec

    Před 7 měsíci
    Šéfkuchaři věhlasných restaurací se předhánějí, kdo vytvoří nejlepší nádivku a velikonoční pokrm. Jenže vynikající velikonoční nádivka nemusí stát velké peníze, když je nápad a zkušenost. A tu kuchař Jiří Novotný ze středních Čech rozhodně má. Přinášíme velikonoční rozhovor a recepty.
     Komentáře
  • MeziŽenami

    Velikonoce zdravěji: Stačí pár změn při přípravě svátečních pokrmů

    Před 7 měsíci
    Velikonoce jsou časem hojnosti. Typická velikonoční tabule obsahuje mazanec, beránka, kynuté koláče, jidáše, velikonoční nádivku, bramborový salát, vejce, uzené, jehněčí nebo králičí maso.
     Komentáře
  • iRozhlas

    O slunci v těstě, velikonoční mazanec z Dubrovníku, připravte si ho podle receptu se šafránem

    Před 7 měsíci
    Letošní čtyřicetidenní půst skončí jako vždy o Bílé sobotě. Přiznám se, že jsem půst nedržela a rozhodla jsem se, že vše napravím a upeču mazanec. Mazanec a beránek patří k mým každoročním tradicím, ten „půstový“ hřích sice neodčiním, ale co se dá dělat. Ještě než se pustím do mazance se šafránem, jaký se připravuje v Dubrovníku, dovolím se bochánku věnovat trochu podrobněji.
     Komentáře
  • Apetit

    Nejsladší svátky jara: Když nechcete péct beránka, zkuste raději zajíčky, šneky nebo rovnou dort

    Před 7 měsíci
    Nemáte formu na beránka? A mazanec se vám letos péct nechce? Nevadí! Máme pro vás pět báječných receptů, které zaručeně vykouzlí úsměv nejen na dětských tvářích. Vsaďte na zajíčky z kynutého těsta, skořicové šneky, perníkové ozdoby nebo miniaturní bábovičky. Jsou stejně sladké, krásné a mnohem zábavnější než pečení mazance!
     Komentáře
  • Toprecepty

    Tereza z Peče celá země upekla poctivý voňavý mazanec za 77 Kč: Nešetřila přitom na žádné důležité ingredienci

    Před 7 měsíci
    Velikonoce bez mazance? To by snad ani nešlo. Tenhle voňavý bochník z kynutého těsta k svátkům jara patří stejně neodmyslitelně jako beránek nebo malovaná vajíčka. A i když dnes spousta lidí sáhne po mazanci v regálu supermarketu, ten domácí má pořád něco navíc. Dokazuje to i recept finalistky třetí řady Peče celá země Terezy Olbrichtové.
     Komentáře
  • Obnovitelně

    Velikonoce bez vajec? Není problém, veganské recepty tradici zastanou

    Před 7 měsíci
    Pokud hledáte rostlinnou alternativu k tradičním pokrmům, máme pro vás dva osvědčené recepty – nadýchaný mazanec a voňavou jarní nádivku s bylinkami a uzeným tofu.
     Komentáře
  • Novinky

    KVÍZ: Velikonoční pokrmy a tradice

    Před 7 měsíci
    V pokrmech, které nosíme na stůl o Velikonocích, se mísí křesťanské tradice s pohanskými zvyky. Jídla, která v tomto období připravujeme, často připomínají utrpení Ježíše, ale jsou také oslavou nového života a plodnosti. Jak dobře znáte velikonoční pokrmy, které jsou součástí české i evropské tradice, a jejich skryté příběhy?
     Komentáře
  • Deník magazín

    Recept na kváskový mazanec: Je chutnější, nedrolivý a méně pracný

    Před 7 měsíci
    K velikonočnímu pečení neodmyslitelně patří mazanec. Voňavé pečivo, které má svým tvarem připomínat slunce symbolizující nový život a plodnost, si lze připravit podle celé řady receptů. Drtivá většina z nich se dělá z droždí, ale stejně dobře lze využít i kvásek. Kváskový mazanec je zdravější, trvanlivější a díky lépe aktivovanému lepku slibuje i hezčí tvar a minimální drolení při krájení.
     Komentáře
  • iGlanc

    Nejlepší kynutý mazanec podle receptu Josefa Maršálka. S přidaným vaječňákem je vážně luxusní a nadýchaný

    Před 7 měsíci
    Když velikonoční mazanec, domácí je samozřejmě vždy lepší. A pokud chcete své blízké extra rozmazlit, pak to chce mazanec podle receptu vyhlášeného cukráře Josefa Maršálka. Také letos se podělil o nový recept, který voní a chutná po vaječňáku.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Kynutý máslový mazanec s citrusy a mandlemi podle Anuše Kejřové

    Před 7 měsíci
    Jemný kynutý mazanec je další z velikonočních nezbytností, ale dá se připravit vícero způsoby. Tenhle je nejen plný mandlí a máslově hebký, ale také krásně voní vanilkou a citrusy. Prostě luxus.
     Komentáře
  • Prima Fresh recepty

    Nejlepší recept na velikonoční kynutý mazanec. Je hutný a nerozplizne se v troubě

    Před 7 měsíci
    Pokud hledáte recept na kynutý mazanec, který je pěkně hutný, žádná nadýchaná pěna, a na plechu se vám nerozjede do placky, ale zůstane krásně vysoký.
     Komentáře
  • Apetit

    Kvíz: Teoretické přípravy bylo dost! Než se pustíte do velikonočního menu, otestujte, jak se vyznáte v tradičních dobrotách

    Před 7 měsíci
    Zelený čtvrtek je den, kdy se podávají jidáše, na sporáku bublá zelená polévka plná bylinek a dokončuje se úklid. A je to také ideální den na poslední velikonoční kvíz. Tradičních dobrot, které k těmto jarním svátkům patří, jsem vám za poslední dny představili mnoho a teď je čas si ověřit, jak jste dávali pozor.
     Komentáře
  • Extra

    KVÍZ: Znáte české velikonoční zvyky? Proč se nesmí půjčovat věci a kdy upéct mazanec

    Před 7 měsíci
    Velikonoce nejsou jen o čokoládových zajících a zeleném pivu. Víte, proč na Velikonoční pondělí nemáme nikomu nic půjčovat, kdy upéct mazanec a jakou barvou barvit vejce? Otestujte si v našem eXtra kvízu, jak dobře znáte velikonoční tradice a pověry, které se u nás dědí po generace!
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Drahé Velikonoce? S našimi tipy na nejlepší akce z letáků ušetříte: Čokoládoví zajíčci, mazance a prosecco ve slevě

    Před 7 měsíci
    Velikonoce se blíží a obchodní řetězce přicházejí s jednou akční nabídkou za druhou. Podívali jsme se do letáků týdne od 16. 4. a vybrali ty nejzajímavější kousky, které zpestří velikonoční tabuli. Od čokoládových zajíčků, přes mazanec, až po prosecco. Tyto slevy si zkrátka nenechejte ujít!
     Komentáře
  • Toprecepty

    Mazanec podle receptu ze známé pekárny: Voní po mandlích a citrusové kůře a je parádně nadýchaný

    Před 7 měsíci
    Na povrchu dozlatova vypečený, posypaný křupavými mandličkami, uvnitř vláčný a nadýchaný jako obláček. Tak má vypadat správný velikonoční mazanec. Aby se povedl, je třeba mít ten správný recept. Pokud zvolíte ten z vyhlášené pražské pekárny, váš mazanec bude přímo výstavní.
     Komentáře
  • Vitalia

    Mazanec se na Boží hod nechával světit v kostele. Zkusit můžete kynutou i nekynutou variantu

    Před 7 měsíci
    Svěceník, plecovník nebo velikonoční chléb, to jsou názvy tradičního pečiva, které se připravuje zpravidla na Bílou sobotu. Vy jej však budete znát spíše pod názvem mazanec. Tento sváteční moučník má dlouhou tradici, která dle dostupných zdrojů sahá až do středověku. Nejčastěji se připravuje z kynutého těsta, avšak můžete se setkat i s jeho nekynutou variantou.
     Komentáře
  • Magazín Recepty

    Nejlepší velikonoční mazanec: Recept, díky kterému bude dokonale vláčný

    Před 7 měsíci
    Mazanec patří mezi tradiční sladká jídla, bez nichž se nemůže obejít žádný velikonoční stůl. Jak ho připravit tak, aby byl nadýchaný a vláčný? S našimi tipy ho snadno zvládnete!
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Jaké jsou velikonoční zvyky a tradice a jaký je jejich význam

    Před 7 měsíci
    Barvení kraslic, pletení pomlázky, koledování nebo svatý týden. Jaké jsou oblíbené velikonoční zvyky a tradice a jaký je jejich význam.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Velikonoční slaný mazanec nadchne ty, kteří si nepotrpí na sladké. Jeho chuť vylepšuje slanina, sýry a čerstvé bylinky

    Před 7 měsíci
    Co by to bylo za Velikonoce bez mazance? Sladký bochánek z kynutého těsta se peče snad v každé rodině a je jedním ze symbolů Velikonoc. Víte ale, že jej můžete připravit i naslano? Na první pohled jej od toho sladkého nerozeznáte, jen chuť je jiná.
     Komentáře
  • Horoskopy s Markétou

    Tři znamení zvěrokruhu, která milují velikonoční jídla

    Před 7 měsíci
    K Velikonocům neodmyslitelně patří mazanec, nádivka a další tradiční jídla. Víte, která tři znamení zvěrokruhu milují velikonoční pokrmy
     Komentáře
  • Toprecepty

    Mazanec podle receptu cukrářky Ivety Fabešové: Voní citronem a rumem, je úžasně vláčný a díky mandlím na povrchu i křupavý

    Před 7 měsíci
    Ani slavná cukrářka Iveta Fabešová se na Velikonoce nevyhne pečení doma. Beránek a mazanec jsou ovšem v její rodině oblíbení, takže je připravuje s radostí. Proč na rozdíl od Vánoc Iveta tentokrát bude péct, čím zklamala svou dceru i jak připravit dokonalý mazanec či nechybovat při „výrobě“ beránka, prozradila Fabešová v rozhovoru pro Toprecepty.cz.
     Komentáře
  • Apetit

    Jak si Velikonoce užít a neřešit kila navíc? Nutriční specialistky radí, jak být i během tradičních svátků štíhlou gurmánkou

    Před 7 měsíci
    K snídani mazanec nebo chleba s pořádnou vrstvou vajíčkovky? Slavnostní oběd u babičky a večerní setkání s přáteli? Tvrdý alkohol během pondělní pomlázky? Pojďme si říct, že Velikonoce nejsou zrovna synonymem lehkého stravování. Někdo to neřeší a užívá si je naplno, včetně plných talířů. Ti, kdo se ale snaží jíst rozumně, mají i z těch pár dní obavy. Zeptali jsme se nutričních odbornic a máme pro vás hned několik zajímavých rad, jak si svátky jara užít bez přejídání a následných výčitek.
     Komentáře
  • Finance

    Zlevnila mouka, zdražila vejce i tuzemák. Na kolik vás letos vyjde mazanec?

    Před 7 měsíci
    Spotřebitelské ceny v Česku podle poslední statistiky v březnu stouply meziročně o 2,7 procenta. Jenže spotřební koš, podle kterého se míra inflace počítá, je široký. Blíží se Velikonoce, takže se nabízí otázka: jak se vyvíjejí ceny surovin na domácí peče
     Komentáře
  • Maminka

    Tři recepty na dokonalý mazanec: Dáte si klasický kynutý, celozrnný nebo tvarohový?

    Před 7 měsíci
    Dozlatova upečený mazanec neboli bochánek patří k oblíbené klasice, která nesmí na velikonoční tabuli chybět. Péct by se měl podle staré tradice na Bílou sobotu. Připravte si ho společně s dětmi a inspirujte se našimi recepty na úžasně nadýchané a extra vláčné kousky.
     Komentáře
  • Zdraví na talíři

    Máte rádi mazanec, ale nemáte čas? Tenhle zvládnete raz dva

    Před 7 měsíci
    Máte rádi poctivý mazanec, ale představa ručního hnětení a zdlouhavého pečení vás spíš odradí? Tak přesně pro vás je tenhle recept – ukážeme vám, jak si připravit nadýchaný a voňavý mazanec v domácí pekárně, úplně bez námahy. Stačí pár minut příprav, zmáčknout tlačítko a pekárna udělá všechno za vás. Výsledek? Mazanec jako od babičky, vláčný, s křupavou kůrkou, ideální ke kávě nebo jen tak na zobání. Jestli hledáte jednoduchý, ale opravdu výborný recept, který se povede na první dobrou, tohle video nechcete minout. Recept na konci pořadu.
     Komentáře
  • Cooky

    Velikonoční mazanec trochu jinak: Tentokrát mazanec bez kynutí z tvarohového těsta

    Před 7 měsíci
    Dokonalý vláčný tvarohový mazanec, který miluje celá rodina. Je to velmi snadný a rychlý recept. Mazanec krásně voní po rumu a citronu.
     Komentáře
  • Apetit

    Bezlepkové Velikonoce? Ano, jde to! Zkuste upéct roztomilá slepovaná vajíčka i mazanec bez lepku. Rozdíl nepoznáte!

    Před 7 měsíci
    Vyřazení lepku z kuchyně i jídelníčku často znamená kompletní změnu – ve vaření i v chodu domácnosti. Naštěstí již existuje spousta možností, jak to zvládnout i bez lepku. A to i během Velikonoc, ke kterým se pojí kromě spousty tradic i dobré jídlo. My vám s pomocí foodblogerky Monika Menky z blogu Celiaxmoni ukážeme, že se vůbec nemusíte omezovat, bez lepku se dá upéct i mazanec.
     Komentáře
  • Dáma

    Jak se o Velikonocích nepřejídat, ale přesto si je chuťově užít

    Před 7 měsíci
    Velikonoce máme mimo jiné spojené se spoustou dobrot. Mazanec, beránek, jidáše, díky hezkému počasí večerní grilování. Jak se o svátcích zbytečně nepřejídat, ale přitom si Velikonoce užít?.
     Komentáře
  • Magazín Recepty

    Tradiční velikonoční sladkosti trochu jinak: Beránek a mazanec v mini verzi a cukroví, které zvládne i začátečník

    Před 7 měsíci
    Jestli si váš velikonoční stůl nedokážete představit bez tradičního beránka, mazance, hnětýnek nebo mrkvového dortu, určitě se těchto tradičních sladkostí nevzdávejte. Ale jestli vás ruce svrbí touhou po malé inovaci, zkuste se letos inspirovat několika jejich obměnami.
     Komentáře
  • Recepty prima nápadů

    Vyzkoušejte velikonoční recepty podle našich babiček – mazanec, nádivku a beránka

    Před 7 měsíci
    Když se po dlouhé zimě konečně rozvoní vzduch jarem, v mnoha českých domácnostech nastává čas na přípravy Velikonoc. A s nimi přichází i vzpomínky – na dětství, na maminčinu nebo babiččinu kuchyni a na chvíle, kdy se celý dům naplnil vůní mazance, nadýchaného beránka nebo poctivé velikonoční nádivky. Pojďte si s námi vyzkoušet recepty, které byly předávané z generace na generaci a které by neměly chybět na žádném svátečním stole.
     Komentáře
  • Jsme kočky

    Mazanec 3x jinak: klasika, bez které se o Velikonocích neobejdeš. Zkus třeba ten s tvarohem

    Před 7 měsíci
    Velikonoce bez mazance by byly pořádně smutnými svátky jara. Na velikonoční stůl, na kterém se neskví žádný voňavý krasavec sypaný mandlemi, je pohled přímo žalostný. O takové Velikonoce určitě nestojíš, a i proto právě teď napjatě vyhlížíš, jaké recepty na mazanec jsme pro tebe letos připravily. Můžeš se spolehnout, že jen ty nejlepší.
     Komentáře
  • iReceptář

    Vánočka, kterou zvládne udělat kdokoli. Je bez hnětení

    Před 7 měsíci
    Vánočka i velikonoční mazanec mají stejný základ – hebké těsto. Naučte se ho a máte o jarních svátcích vyhráno!
     Komentáře
  • Vlasta

    Nejlepší velikonoční mazanec Moniky Absolonové. Dokonale vláčný a plný mandlí, rozplyne se na jazyku

    Před 7 měsíci
    Milujete velikonoční tradice a vše, co k nim patří? Pak zcela určitě dodržujete i tu mazancovou. Právě velikonoční mazanec je spolu s beránkem hlavním symbolem Velikonoc. Každá rodina má svůj recept, na který nedá dopustit, ale proč letos nezkusit jinou variantu?
     Komentáře
  • Refresher

    Test velikonočních mazanců ze supermarketů. Vyhrál poctivý z pekárny, pozor na předraženou bídu

    Před 7 měsíci
    Testovali jsme nejtradičnější české sladké pečivo.
     Komentáře
  • Babinet

    Osvědčené tipy a triky pro dokonalý mazanec, který bude nadýchaný jako obláček

    Před 7 měsíci
    K velikonoční svátkům patří hned několik symbolů a mezi ty hlavní patří bezpochyby mazanec. Mnoho z nás si bez této tradiční dobroty neumí Velikonoce vůbec představit. V každé domácnosti, která si mazanec připravuje sama a nespoléhá se na nabídku supermarketů, je recept trochu jiný a každý má ten svůj.
     Komentáře
  • BetterLife

    Co nesmí chybět na velikonočním stole: Mazanec, nádivka i jidáše s tradicí

    Před 7 měsíci
    Jaká jídla nesmí na našich stolech chybět během velikonočních svátků? Podle tradic to není jen mazanec a beránek, ale také nádivka nebo polévky.
     Komentáře
  • Apetit

    Tvarohový mazanec: Rychlá varianta, která nadchne vláčností i chutí a hotová je raz dva

    Před 7 měsíci
    Tvarohový mazanec je skvělou volbou pro všechny, kdo si netroufají na kynuté těsto, případně na pečení nemají před Velikonocemi dost času. Jeho příprava je rychlá, výsledek ale rozhodně nezklame – díky tvarohu je těsto krásně vláčné, přitom nadýchané a delikátní. Po rozkrojení vás mazanec navíc potěší nejen jemnou strukturou, ale i pestrou mozaikou z rozinek a nasekaných mandlí, která každému plátku dodá slavnostní nádech.
     Komentáře
  • Apetit

    Tvarohový mazanec je nadýchaný a krásně vláčný i bez kynutí

    Před 7 měsíci
    Nekynutý tvarohový mazanec je skvělou volbou, pokud si netroufáte na kynuté těsto nebo pokud ho před Velikonoci pečete na poslední chvíli. Díky tvarohu je velikonoční mazanec krásně vláčný a přitom nadýchaný. Po rozkrojení vás okouzlí mozaika z rozinek a sekaných mandlí.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Vláčný nadýchaný mazanec je symbolem Velikonoc a zvládne ho i začátečník

    Před 7 měsíci
    Velikonoce se blíží, a tak je na čase oprášit recept na mazanec. Vláčný bochánek se peče jednou za rok, tak ať stojí za to. Těsto musí vonět máslem, přidat můžete i vanilku a citron. Hlavně nezapomeňte na typický křížek a mandlovou posypku.
     Komentáře
  • iReceptář

    Zkuste to letos jinak: Vyměňte klasický mazanec za tvarohový, ušetříte čas i nervy, že nevykyne

    Před 7 měsíci
    Velikonoce bez mazance si umí představit málokdo. Jenže, kdo ho někdy pekl sám, ví, že to není úplně snadná záležitost. Droždí, teplota, kynutí, čekání a pak ještě nejistota, jestli bude nadýchaný nebo z něj bude tuhá placka. Letos to ale můžete zkusit úplně jinak – a hlavně mnohem jednodušeji. Místo klasického mazance sáhněte po tvarohovém. Nejenže s ním ušetříte spoustu času, ale navíc se vám nikdy nestane, že by nevyběhl nebo popraskal.
     Komentáře

Ke starým velikonočním tradicím patří sladký pečený mazanec. Jedná se o křesťanské obřadní pečivo, které se pravidelně peklo na Bílou sobotu a na Boží hod velikonoční ráno, tedy o Velikonoční neděli, se neslo do kostela k vysvěcení. Mazanec se na vrchu nařezává do kříže, který připomíná utrpení Ježíše Krista. Více na: Velikonoční mazanec z kynutého těsta.

Ke starým velikonočním tradicím patří sladký pečený mazanec. Jedná se o křesťanské obřadní pečivo, které se pravidelně peklo na Bílou sobotu a na Boží hod velikonoční ráno, tedy o Velikonoční neděli, se neslo do kostela k vysvěcení. Mazanec se na vrchu nařezává do kříže, který připomíná utrpení Ježíše Krista. Více na: Velikonoční mazanec z kynutého těsta.

Reklama