Zavřít
Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec

Vše, co potřebujete vědět, než se pustíte do pečení.
  • Tradiční kynutý mazanec

  • Tvarohový mazanec bez kynutí

  • Mazanec z kvasu podle Cuketky

  • Mazanec jako věnec

  • Mini mazance podle Cuketky

  • Vitalia

    Co je v čokoládě, která chutná jako mazanec?

    Před 17 dny
    Na českém trhu máme dvě sladké novinky, které potěší milovníky netradičních chutí, nebo ty, kteří rádi věnují svým přátelům originálně balené a chuťově vytříbené dárky. Většina lidí od čokolády očekává něco pozitivního, protože ji mají rádi a jistě již také četli či slyšeli mnoho pochvalného o jejím vlivu.
     Komentáře
  • Novinky

    Pravoslavná církev neposvětí mazance s invazním znakem Z

    Před 10 měsíci
    Ruská pravoslavná církev nebude během nadcházejících pravoslavných Velikonoc světit mazance „ozdobené“ písmenem Z, symbolem ruské invaze na Ukrajinu.
     Komentáře
  • JenŽeny

    Velikonoce českých celebrit: Lucii Borhyovou prohnali koledníci, Monika Absolonová tradičně pekla ve velkém

    Před 11 měsíci
    K Velikonocům patří pečení mazance či beránka, barvení vajíček i pondělní pomlázka. Jak dokazují některé příspěvky na sociálních sítích, tyto jedinečné svátky si plnými doušky vychutnávaly také mnohé české celebrity. Kdo se plnou parou pustil do velikonočního pečení? A kdo si po Velikonočním pondělí rozhodně nesedne?
     Komentáře
  • iReceptář

    Co s vykoledovanými vejci natvrdo: Tyhle čtyři způsoby zpracování jsou TOP

    Před 11 měsíci
    Mísa plná obarvených natvrdo uvařených vajíček, přerostlé osení, spousta čokoládových figurek a zatím nedojedený beránek či mazanec. Vše, co máme doma po Velikonocích. Jak zužitkovat všechna ta vykoledovaná vejce? Máme pro vás pár tipů na rychlé a originální zpracování!
     Komentáře
  • Pochoutkový rok

    1 min

    Podcast
    Co udělat, aby se nám mazanec v troubě povedl, radí cukrář Josef Maršálek

    Před 11 měsíci

    ·

    1 minuta

    Na kvalitní mazanec potřebujeme kvalitní recept. Můžeme použít ten, který jsme používali například na vánočku. Místo rozinek můžeme použít i sušené meruňky, kandované třešně, višně anebo také švestky, pistáciové oříšky a podobně.
     Komentáře
  • Pochoutkový rok

    26 min

    Podcast
    Poslechněte si: Pochoutkový rok 17. 4. 2022

    Před 11 měsíci

    ·

    26 minut

    Druhý soutěžní recept na sladko: bramborové řezy s krémem a marmeládou od Jany Špaňhelové. Jak upéct mazanec, aby nespadl podle Josefa Maršálka. Zázračné kopřivy.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Upečte si na Velikonoce skvělý mazanec. Tvarohový z kynutého těsta

    Před 11 měsíci
    Mazanec patří k Velikonocům stejně jako vánočka k Vánocům. Obě pochoutky se dělají ze sladkého kynutého těsta – vánočka se nicméně splétá minimálně ze tří pramenů, kdežto mazanec se jen tvaruje do bochníčku. Společně si upečeme výborný tvarohový mazanec a řekneme si, proč mazance občas praskají a jak tomu zabránit.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Velikonoční pondělí patří vajíčkům: Proč by měla být červená a čím ještě můžete koledníky pohostit?

    Před 11 měsíci
    Co by to bylo za Velikonoce bez malovaných vajíček? I když dnes děti touží hlavně po těch čokoládových, podle tradice by se měla pro koledníky nachystat ta opravdová slepičí - pěkně obarvená a pokreslená ornamenty. Víte, že taková mají dokonce magické vlastnosti?
     Komentáře
  • Bejvávalo

    Rok 1915: Levné válečné recepty na mazanec, vánočku a bábovku

    Před 11 měsíci
    Chcete vyzkoušet, jak české hospodyňky za těžkých časů první světové války pekly svým dětem bábovku, vánočku nebo velikonoční mazanec? Nabízíme vám řadu originálních receptů z roku 1915, které vám možnost ochutnat sladké slavnostní pečivo z doby války nabízí.
     Komentáře
  • Lifee

    Kamila Nývltová prozradila rodinný recept na velikonoční mazanec. Připravuje také svou kuchařku

    Před 11 měsíci
    Muzikálová zpěvačka Kamila Nývltová je vášnivou cukrářkou a o její cukroví nebo svatební dorty je velký zájem. Aktuálně pracuje na své první kuchařce, o které vás budeme brzy informovat. Čtenářům webu Lifee.cz poskytla Kamila rodinný recept na tradiční velikonoční mazanec.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Jak upéct vláčný a nadýchaný mazanec z kynutého těsta?

    Před 11 měsíci
    Vůně citrónové kůry, rumu, másla a vanilky. Právě takový je mazanec, jeden ze symbolů Velikonoc. Dříve se pekl na Bílou sobotu a do vrchní části bochníku se nařízl kříž, případně se posypal mandlemi. Čím movitější rodina byla, tím bohatší mazanec si mohla dovolit. Dnes už o rozinky, mandle či vanilku naštěstí není nouze, můžete si tedy doma připravit opravdu chutný kynutý mazanec, který provoní celý dům.
     Komentáře
  • Frekvence 1

    Barevné velikonoční dny. Bílá sobota rovná se úklid a pečení mazance

    Před 11 měsíci
    Proč je Bílá sobota bílá? A co se v tento den peče a jaké jsou tradice? Bílá sobota letos připadá na 16. dubna a i ona má pro křesťany velký význam. Jaký? Odpovědi na všechny otázky přináší web Bleskproženy.cz.
     Komentáře
  • Extra

    Monika Absolonová řádí v kuchyni: Tohle je nejlepší velikonoční mazanec

    Před 11 měsíci
    Pekla Vánočku pro Karla Gotta, ale i Jiřinu Bohdalovou. Monika Absolonová není jenom talentovaná zpěvačka, což aktuálně předvádí v Tvoje tvář má známý hlas, ale ohánět se umí také v kuchyni! Její pekařské schopnosti jsou vyhlášené po celé republice. Pokud ještě nemáte upečený mazanec, zde je recept přímo od Moniky. Umístila ho na svůj Instagram.
     Komentáře
  • Jihlavská Drbna

    Dnes je Bílá sobota. Ideální den na pečení mazance, beránka a pletení pomlázek

    Před 11 měsíci
    Také dnes prožíváme pro křesťany další významný den, a to Bílou sobotu. Jde o druhý den takzvaného velikonočního tridua. Připomíná den, kdy Ježíš ležel v hrobě. Bílá sobota byla v Ježíšově příběhu druhým dnem, kdy ležel ve skalním hrobě poté, co byl ukřižován na vrchu Golgota a jeho mrtvé tělo bylo sundáno z kříže.
     Komentáře
  • CNN Prima News

    Nazdobit vajíčka a upéct mazance. Bílá sobota připomíná uložení Krista do hrobu

    Před 11 měsíci
    Je Bílá sobota, den modliteb, rozjímání a půstu. Podle křesťanské tradice je to druhý den takzvaného velikonočního třídenní, které začíná Velkým pátkem a vrcholí nedělním Božím hodem velikonočním.
     Komentáře
  • Newstream

    Proč pečeme velikonoční nádivku podle receptů našich babiček a jak nám pomáhají tradice

    Před 11 měsíci
    Mezi největší gastronomické trendy současnosti patří respekt k tradici. Dává to smysl. Jednak tím dáváme najevo, že někam patříme, a také ctíme um a zručnost svých předků. Navíc se v nejisté době chytáme ověřených jistot víc než kdy dřív. Ne že by nás velikonoční mazanec nebo nádivka dokázaly vytáhnout se všech průšvihů posledních let, ale zcela jistě umí vyvolat pocit konejšivého bezpečí. Existuje pro to výraz comfort food. Jídlo, které „pohladí a ukonejší duši“ si můžeme dopřát kdykoli, ale o tradičních svátcích k nám přichází přirozeně a spontánně.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Velikonoční pečivo zdražilo. Doma lze ale mazance upéct i za 50 korun

    Před 11 měsíci
    Velikonoce budou letos kvůli vysoké inflaci dražší než loni. Kdo si však dá práci s vyhledáváním akčního zboží, může si doma upéct mazance už za zhruba 50 korun.
     Komentáře
  • Vitalweb

    Mazanec: zajímavosti o jeho složení a proč se vyplatí udělat na povrchu křížek

    Před 11 měsíci
    Mazanec je jedním z tradičních symbolů českých Velikonoc, spolu s velikonočním beránkem, kraslicemi a pomlázkou, nebo například mísou jidášů. Přestože mazanec nemůže na našem velikonočním stole chybět, možná nemůžete říct, že byste o něm věděli všechno. Povězme si tak něco o historii a původu tohoto velikonočního „bochníku“, který rozhodně nepečeme jen u nás v Čechách. Odkud se vzal, jak přišel ke svému jménu, jak si jej upéct a jak si připravit o něco zdravější verzi?
     Komentáře
  • TopRecepty

    Boží hod velikonoční: Proč by hospodyňky neměly už nic péct a kam s drobky z mazance?

    Před 11 měsíci
    V minulosti byla nejdůležitějším dnem celých Velikonoc neděle. Dnes se většinou všichni těšíme na Velikonoční pondělí, pomlázku a koledu spojenou s vajíčky nebo štamprličkou něčeho ostřejšího. Ovšem je to právě neděle, kdy končí půst. Co bylo a je s tímto dnem spjato?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Jidáše, mazanec a beránek. Znáte symboliku tradičního velikonočního pečení?

    Před 11 měsíci
    Pro křesťany jsou Velikonoce nedůležitějšími svátky v roce. Svátky oslavující zmrtvýchvstání Krista, svátky naděje a vykoupení. Jsou to ale také svátky jara, oslava nového života a plodnosti a pojí se s nimi řada tradic a zvyků, které oslavují i lidé bez ohledu na víru či vyznání. K jedné z takových tradic patří i pečení velikonočních dobrot. Znáte jejich symboliku?
     Komentáře
  • Dobrá kondice

    Upečte si velikonoční klasiku! Beránek, mazanec a jidáše podle receptů našich babiček

    Před 11 měsíci
    Kromě oslav jara jsou Velikonoce svátkem, kdy by se měla u jednoho stolu sejít celá rodina. Recepty sladké a slané se dědí z generace na generaci a liší se i podle oblasti, kde se připravují. Každý má ten svůj oblíbený recept, který je něčím výjimečný. Tipy na velikonoční klasiku, která nesmí chybět na žádné velikonoční tabuli, vám přinášíme.
     Komentáře
  • Klatovský deník

    Zkuste upéct mazance podle starých receptů ze Šumavy

    Před 11 měsíci
    Chystáte se péct mazance a nevíte, jak na něj nebo byste rádi vyzkoušeli jiný recept? Pak právě pro vás jich autorka kuchařek Lucie Kohoutová shromáždila hned několik.
     Komentáře
  • Žena

    BLOG Fandi mámám: Hurá, blíží se Velikonoce!

    Před 11 měsíci
    Tentokrát jsem se rozhodla zapomenout na vše zlé a trochu se při těch Velikonocích i zasmát.
     Komentáře
  • Runwayonline

    Velikonoční menu: Co nesmí chybět a čím nahradit kopřivy v nádivce?

    Před 11 měsíci
    Co u vás doma o Velikonocích nesmí na stole chybět? Zvyky se na rozdíl od Vánoc dost liší, ale třeba oceníte jedno ukázkové velikonoční menu, které by vás mohlo inspirovat.
     Komentáře
  • inStory

    Jak připravit vynikající velikonoční mazanec, který nepraskne. Inspirujte se receptem našich babiček

    Před 11 měsíci
    Velikonoce jsou pro mnohé velmi významným obdobím. Jedná se o svátek důležitý zejména pro křesťany, neboť připomíná ukřižování Ježíše Krista a jeho následné vzkříšení.
     Komentáře
  • Proženy

    Roztomilé, chutné a vláčné: Minimazance pečené v květináči

    Před 11 měsíci
    Malé mazance, které vykukují z květináče, jsou tak půvabné! Tenhle způsob pečení jsem chtěla zkusit už dlouho, nakonec jsem ale vždy vsadila na jistotu. Letos jsem posbírala odvahu, vyladila recept a už jsem je pekla třikrát: jsou totiž nejenom půvabné, ale také opravdu chutné, voňavé a vláčné.
     Komentáře
  • Novinky

    Velikonoční recepty na tradiční i netradiční sladkosti

    Před 11 měsíci
    Velikonoce bez beránka, mazance či božích milostí by nebyly ty pravé svátky jara. V mnohých rodinách se dědí recepty z generace na generaci. Stále ale přibývají i nové receptury, a to nejen na tradiční velikonoční pečivo, ale i na další oblíbené sladkosti. Pro inspiraci jsme pro vás připravili hned několik receptů.
     Komentáře
  • Zdraví na talíři

    Křehký a lahodný mazanec, který se vždy povede

    Před 11 měsíci
    Mazanec patří neodmyslitelně k Velikonocům, ale bývá problém s tím, že ne vždy vykyne. Přinášíme recept na mazanec, který se vždy povede, a to díky dodržení několika základních rad. Náš mazanec zůstává vláčný a jemný. Při kousnutí se jen rozpadá.
     Komentáře
  • Pikant

    Velikonoce na talíři: Kynuté jidáše ve čtvrtek, beránek v sobotu, v neděli mazanec a na koledu boží milosti

    Před 11 měsíci
    Dobrý recept je základem úspěchu. U některých buchet nebo bábovek zas až tolik nezáleží na tom, jestli nejdřív utřete žloutky s cukrem, vyšleháte sníh a prosejete mouku.
     Komentáře
  • iReceptář

    Kyprý velikonoční mazanec: Základní, nejjednodušší a nejlevnější recept

    Před 11 měsíci
    Pečete na Velikonoce? Co máte nejraději? Nechcete letos o Velikonocích vyzkoušet tvarohový mazanec? Upečte si tento domácí bochánek. Je to lahůdka!
     Komentáře
  • TopRecepty

    7 tipů, jak na ten nejlepší velikonoční mazanec: Takhle nepopraská a bude nádherně nadýchaný!

    Před 11 měsíci
    Na Vánoce se peče vánočka, k Velikonocům patří mazanec. Je také z kynutého těsta, jeho předností ale je, že nemusíte nic zaplétat, jen stačí vytvarovat bochánek. Ani to ale nemusí být tak snadné. Z bochánku vám totiž snadno může vzniknout popraskaná placka. Jak tomu předejít?
     Komentáře
  • JenŽeny

    Kdy co péct na Velikonoce: Jidáše na Škaredou středu či Zelený čtvrtek, mazanec a beránka pak na Bílou sobotu

    Před 11 měsíci
    Zajímá vás, kdy péct jidáše a kdy se pustit do pečení mazance a velikonočního beránka? Naši předkové dbali na to, aby o Velikonocích probíhala příprava tohoto sladkého pečiva podle tradic. Jidáše, mazanec i velikonoční beránek se proto vždy pekly v jeden určitý den.
     Komentáře
  • iReceptář

    Velikonoční linecké sušenky: Luxusní pohoštění hotové bleskem

    Před 11 měsíci
    Velikonoční linecké cukroví je perfektní rychlovka. Pokud nestíháte a nemáte čas na mazanec či beránka, vsaďte právě na tuto jistotu. Přivítejte jaro křehkými sušenkami, uctíte nimi nejen své nejbližší, ale každého koledníka i hosta.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Velikonoční baba: Dokonalý slaný sváteční koláč pro ty, kteří nemusejí sladké

    Před 11 měsíci
    Máte na Velikonoce dost sladkého? Zkuste upéct slanou buchtu babu! Vzhledem k použitým ingrediencím připomíná velikonoční baba trochu nádivku. Na rozdíl od ní ale jejím základem nejsou housky, ale kynuté těsto. Dalo by se říct, že je vlastně takovou slanou variantou mazance vylepšenou na kostičky nakrájeným uzeným masem a vařenými vajíčky.
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Čokoládový mazanec podle Mirky van gils Slavíkové

    Před 11 měsíci
    Dnes to bude netradiční! Čokoláda do mazance, to je tedy extra odvaha, ale věřte mi, je to skvělá alternativa a ideální pro milovníky čokolády. Děkuji všem, kteří video přeposílají ostatním. Recept: 200 ml mléka 1 sáček sušeného droždí 400 g hladké mouky 100 g kakaového prášku 150 g cukru 1 vanilka 80 g jemně nakrájené kandované pomerančové kůry 4 žloutky 8 g soli 70 g másla 200 g bílé čokolády na hrubo nasekané Žloutek rozšlehaný s lžící smetany na potření Mandle loupané nakrájené Postup: Ve vlažném mléce namočíme sušené droždí. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a cukr a promícháme. Žloutky vmícháme do mléka, směs nalijeme do důlku v mouce a zaděláme těsto. Do zadělaného těsta vmícháme měkké máslo – nesmí být rozpuštěné! Pak zakryjeme folií a necháme kynout. Těsto necháme alespoň dvakrát vykynout. Z vykynutého těsta vypracujeme bochánek, který necháme ještě kynout na namazaném plechu. Asi po 40 minutách potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi. Pak mazanec nařízneme do kříže a opět necháme vykynout. Vykynutý mazanec pečeme v rozpálené troubě na 190 °C. Po 15 minutách snížíme teplotu na 180 °C a dopékáme asi 30 minut. Máme-li mazanec vysoký, pak pečeme déle a naopak.
     Komentáře
  • iReceptář

    Drobným vylepšením uděláte z velikonočního mazance mistrovské dílo

    Před 11 měsíci
    Velikonoce jsou „za rohem“ a jedním z tradičních symbolů těchto křesťanských svátků je i velikonoční mazanec. Měl by být dokonalý, lahodný a chuťově božský. Máme pro vás pár tipů a rad, jak toho snadno dosáhnout. Víte, co umí třeba citronová kůra, drcený fenykl nebo muškátový oříšek? Dodají těstu delikátní vůni i chuť.
     Komentáře
  • Cuketka peče

    Letos zkuste mazanec bez kynutí. Je s tvarohem a rychle hotový

    Před 11 měsíci
    Tenhle mazanec není kypřený droždím, ale práškem do pečiva. Je vláčný díky tvarohu. S mandlemi, rozinkami a vanilkovým cukrem nepoznáte vůbec rozdíl. Takže pokud se obáváte kynutého těsta, je to snadná cesta k domácímu mazanci. Rozpis najdete na konci videa.
     Komentáře
  • Lifee

    Nejoblíbenější velikonoční recepty: Jak vykouzlit ideální mazanec

    Před 11 měsíci
    Mazanec se u nás peče už od 15. století a k Velikonocům neodmyslitelně patří dodnes. Jde o sladkou dobrotu ve tvaru bochníku, jehož těsto připomíná vánočku. Víte, jak se peče?
     Komentáře
  • TopRecepty

    Pečeme s Ivou: Jak na nadýchaný velikonoční mazanec? Pomůže zadělání těsta omládkem

    Před 11 měsíci
    Velikonoce se blíží a tak jsem si pro vás dnes připravila recept na mazanec. A přidávám navíc i užitečné rady a tipy, jak na to, aby se mazanec povedl na jedničku a rodina si pochutnala. Zkuste si se mnou zase trochu zapéct!
     Komentáře
  • Vaříme s Mozkem

    Neskutečná dobrota: Dokonalý recept na vláčný šlehačkový velikonoční mazanec

    Před 11 měsíci
    Zkuste si letos upéct doma vlastní velikonoční mazanec, který bude díky smetaně krásně vláčný a opravdu lahodný. Ingredience jsou napsané na konci videa.
     Komentáře
  • Babinet

    Velikonoce na talíři. Co symbolizují jidáše nebo beránek

    Před 11 měsíci
    Na řadu velikonočních receptů se pomalu zapomíná. Dnes většině z nás zůstalo jen pečení velikonočních beránků, jidášů nebo mazanců. V řadě případů však dnes ale sami nevíme, co vlastně znamenají, a tak jen dodržujeme to, co známe z období dětství, co nám servírují obchodní řetězce, nebo co vídáme v televizi. Jaký význam má tedy pečení jidášů, beránka či mazance.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Magie květné neděle: Proč potřebujete nové šaty a jak upéct ptáčky v hnízdě?

    Před 11 měsíci
    Již za týden 10. dubna tu máme Květnou neděli, která nám říká, že Velikonoce jsou již opravdu za dveřmi. Jde totiž o poslední neděli před velikonočními svátky. Dnes ji většinou nijak neslavíme, v minulosti byla výjimečným dnem spojeným s mnoha rituály, hlavně se svěcením větviček a proutků.
     Komentáře
  • Dům a zahrada

    Velikonoční mazanec, který nepraskne

    Před 11 měsíci
    Chcete tradice netradičně? Pak místo nejznámějšího kynutého mazance zkuste jinou verzi. Bez droždí. Do Velikonoc ještě zbývá dost času, abyste si tento recept stihli vyzkoušet předem.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Bezlepkový velikonoční mazanec

    Před 11 měsíci
    Mazanec k Velikonocům neodlučitelně patří, a pro ty z vás, kdo trpí alergií na lepek, anebo jen chtějí vyzkoušet něco nového, přinášíme tip na bezlepkovou variantu tohoto typického Velikonočního pečiva.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Barevné dny Velikonoc: Proč je pondělí modré a sobota bílá? A kdy zadělat na mazanec?

    Před 11 měsíci
    Velikonoce se blíží a je načase se pomalu pustit do příprav na sváteční dny. Zelený čtvrtek nebo Bílou sobotu zná asi každý, i ostatní předvelikonoční a velikonoční dny mají ale svá jména. Víte, proč je poslední postní neděle Květná, co se nemá dělat na Škaredou středu a kdy je Červené pondělí?
     Komentáře
  • TopRecepty

    Božsky vláčné hot cross buns: Anglické mazance zvládne podle tohoto receptu každý

    Před 11 měsíci
    Bochánky hot cross buns patří k anglickým Velikonocům stejně jako mazanec a beránek k těm českým. Pečou se z kynutého těsta, mají ale zajímavější chuť díky koření a citrusové kůře. Velikostí a tvarem připomínají spíš naše buchty, jen jsou bez náplně a s křížkem navrchu. A jak jsou nejlepší? Přece teplé a potřené máslem.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Velikonoční kalendář 2022: Kdy natrhat kopřivy na nádivku, kdy zadělat na mazanec a kdy upéct beránka?

    Před 11 měsíci
    Tradiční velikonoční pečivo se peče snad v každé domácnosti, většinou je ale jíme tak nějak v průběhu Velikonoc neustále. Víte, ale že v minulosti mělo sváteční pečení svůj přesný řád a každý typický velikonoční pokrm se servíroval v určitý den? A co dalšího se vařilo?
     Komentáře
  • TopRecepty

    Velikonoce 2022 přehledně: Kdy bude volno, kdy zavřené obchody a kdy se koleduje?

    Před 1 rokem
    Konečně se pomalu blíží jedny z nekrásnějších svátků roku - Velikonoce. Děti je sice nemilují tak jako Vánoce, neboť nedostanou tolik dárků, ale hledání čokoládových vajíček má také něco do sebe a občas i zajíček přihopká s nějakou nadílkou. Hlavně nám ale říkají jedno, že jaro je konečně tady.
     Komentáře
  • Deník

    Recept na mini mazance bez kynutí a s tvarohem: těsto je hotové za 10 minut

    Před 1 rokem
    Mazence mají medovou krustu s křupavými mandličkami a vevnitř jsou jako mech, vláčné po tvarohu.
     Komentáře
  • JenŽeny

    Kamila Nývltová napekla na Velikonoce 60 mazanců, 20 beránků a 225 cupcaků. S přehledem trumfla profesionální pekaře i cukráře

    Před 1 rokem
    Kamila Nývltová je nejen skvělou zpěvačkou, ale i výbornou pekařkou a cukrářkou. Že by se s přehledem uživila pečením sladkého cukroví i pečiva, dokázala také o letošních Velikonocích. Kamila Nývltová totiž napekla neuvěřitelných 60 mazanců, 20 beránků a 225 cupcaků. Tímto dechberoucím počinem se pochlubila i na svém Instagramu.
     Komentáře
  • Žena-in

    Slavní a jejich Velikonoce. U Arichtevů to odbyli a Madonna namalovala zlověstné vejce

    Před 1 rokem
    Už druhé Velikonoce se musely obejít bez většího koledování a obcházení všech známých. I letošní svátky se tak nesly v duchu domácí rodinné pohody. Ovšem nechyběla vajíčka, zajíčci, beránci ani mazance. Takto slavily celebrity.
     Komentáře
  • Extra

    Hvězda Ordinace Martin Zounar je samá sranda: Na Velikonoce věnuje ženě originální dárek

    Před 1 rokem
    Herec a kuchař Martin Zounar zavzpomínal na Velikonoce na vesnici a prozradil, kdy poprvé ochutnal alkoholický nápoj. Zounar statečně hubne, cvičí a natáčí na Instagram svou kuchařskou show. Velikonoční pondělí zazpívá manželce originální koledu.
     Komentáře
  • Život v Česku

    Cukrářský rekord Kamily Nývltové. Napekla 60 mazanců a poradila, jak neztloustnout

    Před 1 rokem
    Velikonoce jsou svátky, kdy je tradicí také péct. Ale když k tomu má člověk ještě cukrářskou zručnost, je to dvojnásobné potěšení sladké dobroty vidět a hlavně ochutnat. Letos se zpěvačka Kamila Nývltová (31) rozhodla strávit volný čas u plotny, protože napekla enormní množství typických velikonočních klasik, které by neměly chybět na svátečním stole. "Napekla jsem dohromady 60 mazanců, 20 beránků, 20 bábovek a do toho ještě 220 cupcaků," řekla pro ŽivotvČesku.cz.
     Komentáře
  • Patriot magazín

    O Velikonoční neděli si upleťte tatary, před obědem pojezte posvěcené mazance

    Před 1 rokem
    Jak vypadala kdysi Velikonoční neděle, tedy Boží hod velikonoční, kdy lidé slavili Zmrtvýchvstání Páně?
     Komentáře
  • Vitalia

    Boží hod velikonoční: stůl se prohýbá, nechybí mazanec, nádivka ani jehněčí

    Před 1 rokem
    O Velikonoční neděli si konečně můžeme dopřát jídla, co hrdlo ráčí. Tu uzobnout mazance či koláčů, tu jehněčího, klobásky nebo nádivky. Dnes je také třeba poděkovat úrodné půdě za její dary.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Zbavte se svých zlozvyků

    Před 1 rokem
    Máte občas neodolatelné nutkání okusovat si nehty, natáčet si na prsty pramínky vlasů nebo třeba hlasitě křupat klouby u rukou? Ve většině případů se jedná o tak zautomatizovanou reakci, že si to ani sami neuvědomujeme, dokud nás na to druzí neupozorní. Ať už decentně, nebo zcela bez skrupulí…
     Komentáře
  • Vitalia

    Bílá sobota: chystá se mazanec, beránek i nádivka

    Před 1 rokem
    Od sporáku se dnes nehneme, tedy pokud budeme dodržovat tradice, které se k Bílé sobotě vážou. Začíná se sladkým pečením beránka a mazance a pokračuje s masitými pokrmy.
     Komentáře
  • Jenfit

    Jak se slaví Velikonoce ve světe – v Rusku pečou useknutou pyramidu

    Před 1 rokem
    Pletení pomlázek, koleda, barvení vajíček, pečení beránka a zajíčka, bochánků nebo mazanců. Z toho, ale i mnoho dalšího, se skládá tradiční oslava vzkříšení Ježíše Krista v Česku.
     Komentáře
  • Deník

    Velikonoční mazanec a beránek: snadné recepty na klasické sváteční dobroty

    Před 1 rokem
    Jestli se chcete držet i během pandemie velikonočních tradic, každý sváteční den byste měli jíst jinou sladkou dobrotu. Kromě Velkého pátku, kdy by měl být půst. Upečte si beránka, mazanec nebo jidáše.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Chutný valašský brioškový mazanec s mandlemi a pomerančem

    Před 1 rokem
    Zkuste si upéct mazanec jinak než obvykle – z těsta na briošky, které obsahuje více vajec a másla. A zdaleka to nemusí být jen o Velikonocích, mazanec se skvěle hodí třeba jako nedělní moučník místo vánočky nebo bábovky.
     Komentáře

Ke starým velikonočním tradicím patří sladký pečený mazanec. Jedná se o křesťanské obřadní pečivo, které se pravidelně peklo na Bílou sobotu a na Boží hod velikonoční ráno, tedy o Velikonoční neděli, se neslo do kostela k vysvěcení. Mazanec se na vrchu nařezává do kříže, který připomíná utrpení Ježíše Krista. Více na: Velikonoční mazanec z kynutého těsta.

Ke starým velikonočním tradicím patří sladký pečený mazanec. Jedná se o křesťanské obřadní pečivo, které se pravidelně peklo na Bílou sobotu a na Boží hod velikonoční ráno, tedy o Velikonoční neděli, se neslo do kostela k vysvěcení. Mazanec se na vrchu nařezává do kříže, který připomíná utrpení Ježíše Krista. Více na: Velikonoční mazanec z kynutého těsta.

Reklama