Zavřít
Vitamíny

Vitamíny

Nejnovější články na Seznamu na téma Vitamíny
  • Apetit

    Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i mimo sezónu, jezte klíčky a výhonky

    Před 22 hodinami
    Chladné měsíce v roce jsou na lokální zeleninu poněkud skoupé. Obzvlášť na tu šťavnatou. Řešení však existuje! Jídelníček si můžete zpestřit vlastnoručne vypěstovanou mikrozeleninou. Nepotřebujete k tomu skleník ani žádnou zdatnost zahrádkáře. Řeč je totiž o tzv. klíčení a microgreens rostlinkách, které můžete pěstovat v kuchyni nebo za oknem. Jak mikrozeleninu pěstovat?
     Komentáře
  • Proženy

    Nejčastější chyby, když na vás padne jarní únava? Málo pohybu a nárazový detox

    Před 4 dny
    Nespavost, podrážděnost, snížená imunita a hlavně velká jarní únava. To všechno vede k větší pravděpodobnosti, že se vás na jaře snadněji chytí choroba. Jak se chovat, abyste nic z toho letos nemuseli zažívat? A jak se vyhnout nejčastějším chybám?
     Komentáře
  • Marianne

    5 vitaminů a minerálů, které udrží váš mozek mladý: Zjistěte, z jakých potravin je získáte

    Před 4 dny
    Minule jsem vám představili 5 jednoduchých stravovacích návyků, které vám pomohou udržet mozek mladý. Nyní se podíváme na 5 vitaminů a minerálů, jejichž zařazení do jídelníčku nám opět pomůže dostat mozek pomocí správného stravování do kondice. Zjistěte, čím je jaký minerál a vitamín pro mozek prospěšný a v jakých potravinách je najdete.
     Komentáře
  • Deník

    Viagra místo vitamínů. Rooney napálil spoluhráče, ten byl poté nejrychlejší

    Před 5 dny
    Ve fotbalové kabině se to kanadskými žertíky jen hemží. Legenda Manchesteru United Wayne Rooney si před lety vystřelil ze spoluhráče z anglické reprezentace Carltona Colea, kterému dal viagru místo vitamínů.
     Komentáře
  • fZone

    Jarní dávka vitaminů? Tyhle sezónní potraviny určitě zařaďte do jídelníčku

    Před 6 dny
    S příchodem jara přicházejí i čerstvé potraviny, které jsou velmi zdravé. Aktuálně je sezóna medvědího česneku, salátů, mladého špenátu i bylinek. V následujících měsících dozraje hrášek, jahody, borůvky, ostružiny a maliny.
     Komentáře
  • WeboZdraví

    Pitahaya: obsahuje vitamíny i minerální látky

    Před 9 dny
    S jarem přichází i potřeba nadopovat se po zimě čerstvou dávkou vitamínů. Ale kde je vzít? My jsme se tentokrát inspirovali v zahraničí. Ochutnejte pytahayu.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Trpíte závratěmi a únavou? Nedostatek vitaminu B12 může způsobit řadu dalších problémů

    Před 9 dny
    Pocit únavy a nedostatku energie může mít mnoho příčin, avšak jednou z nich, která je často přehlížena, může být nedostatek vitaminu B12. Tento esenciální vitamín, patřící do rozsáhlé skupiny vitaminů B, je nezbytný pro řadu klíčových funkcí v našem těle, včetně správné tvorby krve. Jeho nedostatek nemusí být hned zřejmý, ale pokud není včas rozpoznán a řešen, může mít vážné následky pro lidské zdraví.
     Komentáře
  • Bydlení snů

    Vejce patří do jídelníčku pravidelně. Posilují imunitu a dodají vitamíny

    Před 10 dny
    Vejce mohou být pro naše tělo velmi prospěšná. Je však důležité, abychom to s jejich konzumací nepřeháněli, protože mohou být i velmi škodlivá. Žloutek je poměrně kalorický, a tak může ovlivnit naši váhu. Má však i svá pozitiva. Vliv vajec Podle odborníků mohou vejce hrát roli při posilování imunitního systému. Vejce jako součást vyvážené stravy prostřednictvím různých živin mohou pomoci zajistit náš imunitní systém. Vitamin D je důležitý pro mnoho procesů v těle. Pomáhá regulovat krevní tlak, snižuje riziko některých druhů rakoviny a může mít pozitivní vliv na duševní zdraví. Jednou z nejdůležitějších funkcí vitaminu D je udržovat zdravé kosti.
     Komentáře
  • ZdravíŽivot

    Probuzení zimního spánku: jak na jaře rozproudíme imunitní systém

    Před 11 dny
    Po zimě je čas na posílení imunity. Podívejte se, jak na to s našimi tipy pro energii a vaše zdraví.
     Komentáře
  • Marianne

    Mít mozek v padesáti jako v pětadvaceti je snadné: Stačí denně dodržet pár jednoduchých pravidel

    Před 11 dny
    Mozek je řídící orgán našeho těla a to, že funguje, vlastně bereme jako samozřejmost. Napadlo vás ale někdy myslet na jeho nutriční potřeby a zařadit do jídelníčku kvalitní zdroje energie, vitamíny a minerály? Tyto látky jsou důležité v každém věku, ale s přibývajícími léty je potřeba myslet na výživu mozku mnohem intenzivněji. Náš způsob stravování totiž napomáhá oddálit účinky předčasného stárnutí mozkových buněk. Proto vám přinášíme několik rad, jimiž není vůbec těžké se řídit. Vlastně to chce to jen upravit jídelníček.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Mungo klíčky jsou plné vitamínů, mohou ale obsahovat nebezpečné bakterie. Pozor proto na nelegální pěstírny

    Před 11 dny
    Už jste někdy ochutnali naklíčené mungo fazole? Jsou úžasné, viďte? Jenomže stejně tak, jako jsou zdravé, mohou být i zdraví nebezpečné. Zvláště pak, pokud se pěstují v nevyhovujících podmínkách. Nejlépe uděláte, když si je naklíčíte doma. Je to snadné, bohatě vám postačí zavařovací sklenice.
     Komentáře
  • Naše krásná zahrada

    Je čas na výsev ředkviček: dodržte pár pravidel výsevu a sklízejte obří úrodu celou sezónu. Pozor si dejte na závlahu

    Před 15 dny
    Nemůžete se už dočkat, až budete moci pěstovat zeleninu? Začněte s výsevy ředkviček, na které je teď v březnu ten nejlepší čas. Ředkvičky patří mezi oblíbenou zeleninu, a to nejen díky vysokému obsahu vitamínů, ale i díky rychlému vývoji, takže na sklizeň nečekáme dlouho. Jak ředkvičky vyset správně a co jste o nich možná nevěděli?
     Komentáře
  • Svět Ženy

    Co se stane s vaším tělem, když budete pít pivo každý den: Pivo může být zdraví prospěšné, je ale potřeba dodržovat určitá pravidla

    Před 15 dny
    Pivo považujeme za národní nápoj a někteří si bez něj nedokáží představit pořádný odpočinek. Pivem rádi zapíjíme vydatný oběd nebo si u něj posedíme s přáteli v hospodě. Ačkoli se v něm nachází spousta zdraví podporujících látek, rizikový je jeho obsah alkoholu. Je škodlivé dát si každý den jedno pivo? A co se stane s vaším tělem, když budete popíjet pivo pravidelně?
     Komentáře
  • Babyweb

    Bylinky v těhotenství

    Před 21 dny
    Trpíte nevolností? Trápí vás pálení žáhy? Můžete si vzít prášky anebo zkusit něco z přírodní lékárny. Ale samozřejmě buďte obezřetné a poraďte se i se svým lékařem nebo lékárníkem.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Jablka, mrkve ani domácí okurky neloupejte, připravujete se o cenné vitamíny

    Před 27 dny
    Pomeranče, banány, ale také jablka, hrušky či brambory. Mnoho druhů ovoce a zeleniny jsme si zvykli loupat zcela automaticky a naprosto bez rozmyšlení. Odborníci však upozorňují na některé druhy, které bychom raději ve svém vlastním zájmu loupat neměli – přicházíme tím totiž o vitamíny, minerály i další prospěšné látky. U kterých potravin si tedy dát pozor?
     Komentáře
  • Proženy

    Zrádný pomerančový ileus. Zpozornět by měli ti, kteří jedí hodně citrusů. Mohou vám ucpat střeva!

    Před 27 dny
    Považujete konzumaci citrusů či pití džusů a šťáv za zdravý zvyk, kterým se hlavně v zimě snažíte podpořit imunitu a dodat tělu potřebné vitaminy? Není to chyba, ale měli byste vědět, že tato metoda nemusí mít vždy jen pozitivní účinky.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Pučálka je plná živin, vitamínů, minerálů i rostlinných bílkovin. Připravíte ji na sladko i na slano

    Před 1 měsícem
    Ještě než na jaře začala okolní příroda pučet a kvést, pučel v domácnostech našich předků hrách. Pokud jste doposud o tzv. pučálce neslyšeli, je nejvyšší čas to napravit a tuto staročeskou lahůdku si připravit doma. Náramně si pochutnáte a svému tělu navíc dodáte hromadu vitamínů. Máme pro vás jednoduchý postup krok za krokem i několik zajímavostí, které se k tomuto postnímu pokrmu vážou.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Je zdravější čerstvé, nebo mražené ovoce? V zimě se kvůli dlouhé přepravě vyplatí spíš mražené

    Před 1 měsícem
    Často slýcháme, že nejvíce vitamínů mají čerstvá zelenina a ovoce a že jedině syrová strava dodá našemu tělu vitamíny, minerály a antioxidanty. Jak je to ale doopravdy? Měli bychom vždy dát přednost „čerstvému“ před mraženým? A jaké zpracování zeleniny je nejzdravější?
     Komentáře
  • Příběhy z kalendáře

    22 min

    Podcast
    Kazimierz Funk. Objevil první vitamín na světě a zatočil s beri-beri

    Před 1 měsícem

    ·

    22 minut

    To, že existují vitamíny, tvrdil už v roce 1880 ruský lékař Nikolaj Lunin. Jméno jim ale dal až polský biochemik Kazimierz Funk, který v roce 1911 izoloval z rýžových otrub sloučeninu, která později vešla ve známost jako vitamín B1 neboli thiamin. Šlo o vůbec první oficiálně uznaný vitamín. Byl to epochální objev, díky němuž dnes čteme o nemocech jako beri-beri či pelagra téměř výhradně v archivních lékařských časopisech. Funk se narodil 23. února 1884.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Jak riboflavin podporuje naše zdraví? Vitamín B2 je důležitý pro krásnou pleť a zdravé oči

    Před 1 měsícem
    Vitamín B2, známý též pod názvem riboflavin, je velmi důležitý vitamín, který se rozpouští ve vodě a je nezbytný pro spoustu klíčových funkcí v našem těle. Hraje zásadní roli v mnoha procesech, například pomáhá při výrobě energie v těle, podílí se na zpracování tuků, bílkovin a jiných vitamínů. Díky riboflavinu dobře rosteme, naše buňky správně fungují a celkově se cítíme lépe. Jeho nedostatek může vést k řadě problémů, zejména k poškození kůže a sliznic.
     Komentáře
  • Prima Nápady

    Kytice plné vitaminů: Zatočte s chřipkou krásou

    Před 1 měsícem
    Chystáte se na návštěvu nebo naopak sváteční návštěvu čekáte? Přichystejte si dárek či výzdobu, která v současném období plném chřipek potěší více než pouhá krásná květina – jedlou kytici plnou vitaminů!
     Komentáře
  • Proženy

    Je nutné „zobat“ drahé vitaminy v podobě tablet? Většinou ne, stačí dát si kiwi nebo rybu

    Před 1 měsícem
    Odborníci se shodují, že většina lidí nemusí užívat vitaminové doplňky, všechny potřebné živiny najdou ve zdravé a vyvážené stravě. Jsou ale období, kdy je třeba jejich příjem zvýšit.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Jak dostat do těla vitamín D? Pátrejte po kvalitním zdroji. Nejdřív si ale zjistěte, zda už ho nemáte dostatek

    Před 1 měsícem
    Myslíte si, že vám vitamíny zaručí zdraví? Můžete mít pravdu, jestliže ovšem víte, jak je správně přijímat a jak zajistit jejich maximální využití. Jeden příklad za všechny může být vitamín D – vyznáte se v něm? Pojďte se na něj s námi podívat blíže a zjistíte, proč ho potřebujete a jak jej co nejlépe získávat.
     Komentáře
  • Proženy

    8 triků, jak jíst víc zeleniny. Chytře ji propašujte do jídelníčku a obelstěte sami sebe

    Před 1 měsícem
    Všichni to známe. V obchodě nakoupíme hory zeleniny s myšlenkou, že vitaminy jsou potřeba, a to obzvlášť v zimě. Jenže je tu konec týdne, zelenina už vypadá unaveně a vy jste snědli maximálně dvě mrkve. Zbytek skončí v koši a vaše peněženka i svědomí se necítí nejlépe. Co s tím udělat? Přinášíme 8 tipů, jak nenásilně zařadit zeleninu do jídelníčku.
     Komentáře
  • Fajntip

    Lněnými semínky proti menopauze, obezitě i cukrovce. Také vám zlepší trávení a prospějí srdci

    Před 1 měsícem
    Lněná semínka jsou snadno dostupná, levná, hodí se téměř na všechno a nemusíte je vlastně ani vařit, přitom mají dobrý vliv na vaše zdraví. Neměla by tedy chybět na vašem nákupním seznamu. Nejdřív je ale třeba zjistit, co přesně jsou lněná semínka a jak by se měla používat.
     Komentáře
  • Žena-in

    Varovné signály těla, které byste neměli ignorovat. Nezvykle zbarvený jazyk, nečekané modřiny nebo krev v moči

    Před 1 měsícem
    Pokud v našem těle něco nefunguje tak, jak má, dá to náš organismus jasně najevo. Různých příznaků je celá řada. Může jít jen o nedostatek některých vitamínu, ale i o vážné onemocnění. Co bychom například neměli přehlížet a co je potřeba hned řešit?
     Komentáře
  • Proženy

    Vraz do toho kopu vajec aneb České kuchařky. Sandtnerka, Rettigová a další, naše babičky je milovaly

    Před 1 měsícem
    Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století, ale až od toho 19. se to stalo vysloveně módou. Zkušené dámy v nich radily hospodyňkám, jak se co nejobratněji otáčet v kuchyni. Od jedné z nich také pochází výraz: vraz do toho čtyři vejce. Které slavné kuchařky ovlivnily českou kuchyni?
     Komentáře
  • BydlímeÚtulně

    Šikovně uvařené brambory si udrží více vitamínů. Klíčem je doba vaření i počáteční teplota vody

    Před 1 měsícem
    Dobře uvařené brambory jsou nejen chutné, ale zároveň vysoce výživné. Uchovají si totiž více ze svých vitamínů a minerálů.
     Komentáře
  • Proženy

    Loupat, nebo neloupat? Mrkev sice ve slupce skrývá vitaminy, ale najdete je i pod ní

    Před 1 měsícem
    Je mrkev vždy nezbytné oloupat? A co se skrývá pod její slupkou? Zatímco mnozí by neoloupanou mrkev nepozřeli, jiní tvrdí, že škrabat ji není nutné. Podívejte se, jak to ve skutečnosti je, a objevte praktické tipy i chutné recepty.
     Komentáře
  • Žena-in

    Ideální suchý únor trvá 3 měsíce. Nestačí vyloučit alkohol, játra potřebují vitamíny

    Před 1 měsícem
    K „suchému únoru“ překvapivě patří vitamín C. Jeho působení se nejvíc připisuje podpoře imunity, ale hraje velmi významnou roli i při detoxikaci jater. V souvislosti s únorovou výzvou farmaceutka Mgr. Pavla Horáková radí doplnit vitamín C a vitamíny skupiny B, především B12 a kyselinu listovou. A dopřát játrům na regeneraci až tři měsíce.
     Komentáře
  • Vitální senior

    Nedejte rýmičkám šanci. Odborník radí, jak posílit dýchací cesty proti respiračním onemocněním

    Před 1 měsícem
    Chřipky, nachlazení, covid – sezónní respirační onemocnění opět řádí v plné síle. Každý ví, že je v tomto období potřeba zvýšit přísun vitamínů, vyhýbat se nemocným lidem a mýt si často ruce. Odborník radí méně známé tipy, jak se před respiračními onemocněními chránit.
     Komentáře
  • Proženy

    Vitamin D zajistí silnou imunitu, zdravé srdce i dobrou náladu. V zimě nám ale zoufale chybí

    Před 1 měsícem
    Vitamin D je nepostradatelný nejen pro váš imunitní systém, prospívá také kostem, svalům a kloubům, udržuje v dobré kondici srdce a cévy a působí preventivně proti cukrovce či nemocem štítné žlázy. Jak zajistit tělu jeho dostatek i v zimě, kdy není příležitost získat ho v potřebném množství ze slunečního záření?
     Komentáře
  • Osel

    Studené počasí rozpoutávalo pandemie v Římské říši

    Před 1 měsícem
    Sedimenty s obrněnkami odhalily epizody chladného počasí v antické Itálii. Obstojně se překrývají s pandemiemi, které postihly Římskou říši. Jak se zdá, studené počasí není dobré pro zdraví, ať už kvůli samotnému chladu anebo nedostatku vitamínů kvůli špatné úrodě.
     Komentáře
  • Magazín

    Jak dostat z ovoce a zeleniny co nejvíce vitamínů? Pozor si dejte na mytí a skladování

    Před 1 měsícem
    Ovoce a zelenina patří mezi zdroje vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek. Jenže nesprávnou péčí a zpracováním dochází ke ztrátě. Co dělat pro zachování vitamínů?
     Komentáře
  • Jímeto

    Kumquat, rambutan, jaboticaba: Méně známé exotické ovoce plné vitamínů

    Před 2 měsíci
    Ovoce je důležitou součástí našeho jídelníčku. Různé druhy poskytují tělu vitamíny a další látky, které nezbytně potřebuje. Jablka a hrušky zná každý. Ananas ani mango také nejsou ničím novým. Slyšeli jste ale už o kumquatu nebo rambutanu? Některé druhy tropického ovoce neseženete v běžném obchodě.
     Komentáře
  • Dobrá kondice

    Vitamínové doplňky mají mnoho forem. Jak je brát tak, aby to mělo smysl?

    Před 2 měsíci
    Lidem dnes chybí spoustu důležitých živin, mezi které se řadí i vitamíny, které jsou důležité pro fungování celého těla. Doplnit všechny jedním práškem by bylo opravdu jednoduché, bohužel tato multivitamínová řešení nemají žádné pozitivní účinky. Jaké formy jsou tedy vhodné a jak je co nejlépe vybrat?
     Komentáře
  • ZdravéStravování

    Zlepšení zraku pomocí přírodních pomocníků: Důležité jsou vitamíny i karotenoidy

    Před 2 měsíci
    Abyste si udrželi dobrý zrak, je důležité dbát na určité aspekty vašeho zdraví. Zlepšit ho můžete například zvýšením příjmu správných vitamínů.
     Komentáře
  • GrapesMag

    Citrusy, oříšky i ryby: Zjistěte, které vitamíny v potravinách jsou důležité pro vaši pleť (nejen) v zimním období

    Před 2 měsíci
    Na pleť mají příznivý účinek především potraviny, které obsahují vitamín C a E. Mezi takové patří citron, pomeranč, paprika, mandle anebo slunečnicová semínka. Podstatné jsou ovšem ještě další vitamíny, díky nimž bude vaše pleť krásná. Které to jsou?
     Komentáře
  • Vitalia

    Doporučil vám lékař doplnit vitamin D? Nepřežeňte to, vysoké dávky škodí kostem a srdci

    Před 2 měsíci
    Vitamin D je jeden z mála, který si naše tělo umí vyrobit díky slunci. Ale když je slunečního svitu v zimě nedostatek, často máme vitaminu D deficit. Vhodná je suplementace, ale nesmí se to přehnat. Poradíme vhodnou dávku.
     Komentáře
  • Zahrádkářská poradna

    Vypěstujte si první příděl vitaminů za oknem

    Před 2 měsíci
    I ti z nás, kteří nemají zahrádku nebo alespoň balkon, mohou vyzkoušet pěstování zeleniny v bytě. Stejně tak jako v případě pěstování na zahradě je to jednoduché, jen je zapotřebí dbát na vláhový režim a dodržovat další zásady. O možnostech pěstování nejen v zimním období si řekneme na následujících řádcích.
     Komentáře
  • Vlasta

    Jsou vaše nehty křehké, lámavé a našedlé? Tělo volá po vitaminech. Jezte nejen kvasnice

    Před 2 měsíci
    Lámou se vám nehty, třepí a jsou na nich různé skvrny? To, jak nehty vypadají, je velmi častým ukazatelem celkového zdraví. Jejich vzhled můžete ale účinně změnit k lepšímu. Stačí se zaměřit na konkrétní potraviny.
     Komentáře
  • Svět Ženy

    Co se stane s vaším tělem, když budete pít každý den mrkvovou šťávu. Vitamíny jsou jen začátkem řady benefitů

    Před 2 měsíci
    K nápravě mnohých zdravotních problémů mnohdy nepotřebujete žádné léky ani zázračné doplňky stravy. Často pomůže pouhá změna jídelníčku a přechod na odlehčenou stravu plnou vitamínů, fytoživin, vlákniny a dalších prospěšných látek. Zkuste pravidelně popíjet mrkvovou šťávu a budete se cítit o mnoho lépe.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Drožďová pomazánka vám dodá důležité vitamíny a je hotová za 10 minut

    Před 2 měsíci
    Pekárenské droždí stojí pár korun, ale v kuchyni umí vykouzlit opravdové dobroty. Kromě klasických kynutých buchet, domácích rohlíků nebo třeba chleba si z něj připravíte i jemnou pomazánku jako ze školky. Je zdravá a ideální jako rychlá snídaně nebo svačina.
     Komentáře
  • Vitalweb

    Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

    Před 2 měsíci
    Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat s těmito nároky, abychom si udrželi vitalitu a pohodu. Jak najít rovnováhu mezi pohodlím domova a nutností čelit mrazivému větru? Co můžeme udělat pro to, aby nás nezaskočila únava a naše tělo se efektivně vypořádalo s nízkými teplotami? Pojďme společně prozkoumat strategie a tipy, jak si uchovat vitalitu a tělesnou i duševní pohodu během zimního období.
     Komentáře
  • Kondice

    Všichni berou vitamin C. Doplňovat byste měli i B. A to i když jíte maso

    Před 2 měsíci
    V roce 1912 objevil polský biochemik Kazimierz Funk v otrubách rýže vitamin, který je pro nás důležitý jako sůl. Postupně se zjistilo, že skupina B-komplex obsahuje osm ve vodě rozpustných vitaminů, které jsou pro naše tělo nesmírně důležité, a je třeba béčko pravidelně doplňovat po celý život. S přibývajícími lety tyto vitaminy rozhodně oceníte!
     Komentáře
  • Knihobaze

    Renata Raduševa Herber, Kateřina Svrčinová: Kouzelná lékárna

    Před 2 měsíci
    Renata Raduševa Herber (nar. 1962) se dlouhodobě věnuje přírodnímu léčitelství a lékárnice PharmDr. Kateřina Svrčinová provozuje homeopatickou poradnu a zajímá se o fytoterapii. Nabyté znalosti a zkušenosti shrnuly do společné knihy o minerálech a vitaminech, nezbytných pro naše zdraví.
     Komentáře
  • Proženy

    Jídla pro dobrou náladu. Odhalte tajemství surovin, díky kterým můžete být šťastnější

    Před 2 měsíci
    V každodenním životě hledáme cesty, jak zlepšit svou náladu a posílit pocit štěstí. Co kdybyste však mohli najít klíč k radosti přímo ve svém jídelníčku? Pojďte se podívat na potraviny, které vám mohou pozitivně ovlivnit náladu.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Přírodní prostředky výrazně zpomalující tvorbu šedin

    Před 2 měsíci
    Šediny nejsou chtěnou vlasovou ozdobou. Jak na ně ale vyzrát? Do služby se hlásí bylinky, cibule a další přírodní pomocníci. Tyto spojence nenechte rozhodně čekat.
     Komentáře
  • Kondice

    Vitamínové doplňky stravy často nepotřebujeme a zbytečně utrácíme peníze

    Před 2 měsíci
    Multivitaminy jsou jedním z nejrozšířenějších doplňků stravy. Navzdory jejich popularitě se však vedou diskuse o tom, zda jsou nezbytné.
     Komentáře
  • Dům a zahrada

    Osvěžte svůj novoroční jídelníček exotickým ovocem. Tyto druhy vám budou chutnat

    Před 2 měsíci
    Zpestřete si jídelníček exotickým ovocem, které krásně vypadá, výborně chutná a navíc je plné vitaminů. Po vánočním hodování to bude osvěžující změna.
     Komentáře
  • Kondice

    Mgr. Daniela Pokorná vysvětluje, proč je důležité doplňovat vitamin B

    Před 2 měsíci
    Když před časem publikoval Public Library of Science One výzkum britské oxfordské univerzity dokazující, že třikrát denně podávaný vitamín B (B6, B9 a B12) dokáže u lidí s počínající demencí zpomalit slábnutí mozkové kapacity o více než polovinu, strhl na sebe tento vitamín konečně oprávněnou pozornost.
     Komentáře
  • Vitalia

    Čím ulevit játrům při oslavách? Paralen neberte, pomohou bílkoviny, vitaminy i voda

    Před 3 měsíci
    Závěr roku bývá tradičně spojený s pitím alkoholu. Z toho nemají velkou radost naše játra, a proto odborníci doporučují lehce změnit naši životosprávu, a tím jim alespoň trochu ulevit. Pomůže jak dodržování pitného režimu, tak vyšší příjem některých vitaminů.
     Komentáře
  • Náš dům

    Proč pít bramborovou šťávu? Jedná se o elixír mládí mající pozitivní zdravotní účinek

    Před 3 měsíci
    Brambory jsou běžně používanou potravinou. Nechybí v našem jídelníčku. Jenže řada z nás si ani neuvědomuje, jak zdravé jsou. Zejména v syrovém stavu. Jak a proč si z nich připravit šťávu? S čím vším vám pomůže?
     Komentáře
  • Wizard Michal
    naSeznam Médium

    Zelené Štědré večeře: Jak naši předkové dávali přednost rostlinné stravě

    Před 3 měsíci
    Naše prapředci se na Štědrý den krmili luštěninami, sušeným ovocem a kořenovou zeleninou. Objevte, jak byly dřívější štědrovečerní stoly laděny v duchu rostlinné stravy a jak tyto tradice ovlivňovaly zdraví a životní energii našich předků.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Prosincové rychlení zeleniny: Dopřejte si čerstvé vitamíny na okenním parapetu

    Před 3 měsíci
    Dopřát si vitamíny můžeme i v prosinci. Vlastními silami si lze vypěstovat čerstvou zeleninu i v zimě. A k tomu není ani potřeba mít zahradu, skleník, pařeniště. Postačí jen vnitřní parapet. Které druhy se hodí pro tento způsob pěstování?
     Komentáře
  • Prostřeno

    V prosinci je nutné si pohlídat příjem vitaminu B12

    Před 3 měsíci
    Bolavé svaly? Vyčerpanost a nesoustředěnost? Tohle může průběh prosince a chystání se na Štědrý den značně zkomplikovat. Prevencí těchto nepříjemností je vitamin B12!
     Komentáře
  • Proženy

    Vitaminové infuze jsou hit. Posílí imunitu, pomůžou při nespavosti i postcovidovém syndromu

    Před 3 měsíci
    V dnešní uspěchané době je obtížné nenechat se pohltit stresem a dbát každý den na pestrou a vyváženou stravu. Mnoho lidí trpí chronickou únavou, nedostatkem energie a oslabenou imunitou. To všechno může mít za následek opakované nemoci, časté virózy, problémy se spánkem nebo bolesti zad a kloubů. Moderní a stále populárnější možností prevence jsou vitaminové infuze.
     Komentáře
  • Svět Ženy

    Ženy poznají nedostatek vitaminu D podle neobvyklého znamení: Nespavost nebo bolest svalů nejsou klíčové

    Před 3 měsíci
    Dostatek vitaminu D je důležitý z mnoha různých hledisek. Podílí se na mnoha životně důležitých funkcích v těle, bez kterých bychom jednoduše nemohli fungovat. I přes to nedostatkem tohoto vitaminu trpí téměř 60% lidské populace. Příznaky jeho nedostatku jsou různé, ovšem jeden je velmi neobvyklý a trpí jím hlavně ženy. A který to je?
     Komentáře
  • Pěstujme

    Po prvních mrazech mají jeřabiny největší sílu

    Před 3 měsíci
    Jeřáb ptačí (Sorbus aucuparia) je velmi výrazný listnatý strom. Unikátním znakem jsou dlouhé a jemné zelené lístky a sytě červené bobule. Málokdo ví, že z těchto bobulí lze vytvořit tinkturu, nebo dokonce velmi léčivý sirup. Velmi se osvědčil při potížích s močovými cestami. Bobule mají největší léčivou sílu, stejně jako plody bezu, až po prvním mrazíku. Plody plné vitamínů V zázračných kuličkách najdeme mimo jiné vitamíny skupiny B, vitamín E, vitamín K, draslík, sodík, hořčík, vápník, měď, zinek, organické kyseliny (parasorbovou, sorbovou, jablečnou, vinnou, citronovou), flavonoidy (kvercetin, kaempferol a rutin), taniny a pektiny. Jeřabiny jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C.
     Komentáře
  • Receptovník

    Červené zelí je nabité vitamíny, skvěle doplní detoxikační jídelníček

    Před 3 měsíci
    Červené zelí je vitamínová bomba, která se v naší kuchyni oceňuje především pro chuťové kvality. Obsahuje mnoho živin a vitamínů, které podporují zdraví kostí a blokují růst rakovinných buněk. Zelí, ať už červené, či bílé, je vynikající na hubnutí pro vysoký obsah vlákniny a nízký obsah kalorií a je zdrojem vitamínů C a K, vápníku, manganu a zinku. Zelí je silný antioxidant Bílé a červené zelí jsou sice mimořádně prospěšné pro zdraví, ale v červeném najdeme mnohem více antioxidantů, které jsou mimo jiné zodpovědné za blokování rozvoje rakovinných buněk a ochranu před škodlivými účinky volných radikálů. Oddalují procesy stárnutí tkání.
     Komentáře
Reklama