Zavřít
Vývar

Vývar

Nejnovější články na Seznamu na téma Vývar
  • TopRecepty

    Jak nahradit víno při vaření? Nejlepší je použít vinný ocet nebo ovocný džus, výraznou chuť zajistí i worcesterská omáčka

    Před 1 dnem
    Chystáte se vařit nějaký pokrm, do kterého se dává bílé nebo červené víno? Pokud se ho do jídla dává víc, není co řešit. Co ale když potřebujete do pokrmu přilít jen deci či dvě a vám se kvůli tomu nechce otvírat celá láhev? Naštěstí existují alternativy, které vám víno aspoň trochu nahradí.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Celestýnské a fritátové nudle jako parádní doplněk nejen do vývaru. Tyhle vylepšené palačinky si zamiluje každý

    Před 3 dny
    Chcete-li udělat z obyčejné vývaru vydatnější polévku, není nic jednoduššího než do ní kromě masa a zeleniny přidat nudle. Pokud byste si ji chtěli ale ještě trochu vylepšit, můžete míso klasických použít fritátové nebo celestýnské. Tyto nudle udělají z každého vývaru pokrm hodný svátečního stolu.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Jak na ty nejlepší celerové řízky? Předvařte celer ve vývaru a pak jej obalte se sýrem a šunkou, chuť je fantastická

    Před 5 dny
    Milujete řízky? Nebo všechno, co se skrývá v trojobalu, osmaží a báječně chutná? Proč tedy právě teď v sezóně nevyužít celer? Na celerových řízkách si totiž pochutnají i zarytí odpůrci zeleniny.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Tafelspitz aneb jídlo pro císařpána: Slavná rakouská specialita z vařeného hovězího skvěle chutná s českou vejmrdou

    Před 10 dny
    Vídeňská, respektive rakouská kuchyně, to není jen vídeňský řízek nebo sachr. Vídeňské restaurace nabízejí ještě jednu specialitu – Tafelspitz. Česky se tomuto kousku hovězího říká tabulová špička a proslavila se hlavně jako oblíbené jídlo císaře Františka Josefa I.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Jak na dokonalou křenovou omáčku podle Viléma Vrabce: Skvělé chuti pomůže vývar, žloutek i smetana

    Před 11 dny
    Křenová omáčka je jednou z klasických smetanových omáček, které jsou s českou kuchyní neoddělitelně spjaté. Na rozdíl od rajské, houbové nebo koprovky sice trochu upadla do zapomnění, v minulosti ale byla jednou z těch tradičních a podávala se nejen k mnoha druhům mas, ale třeba i jen s knedlíkem a vajíčkem.
     Komentáře
  • Jímeto

    Frittatensuppe: Uvařte si rakouskou polévku s nudlemi z palačinkového těsta

    Před 11 dny
    Frittatensuppe je tradiční rakouské jídlo, které kombinuje palačinky a masový vývar. Ano, i když se to zdá velmi nezvyklé, skutečně jde o polévku dělanou s nudlemi z palačinkového těsta.
     Komentáře
  • Receptovník

    Základem dobrého vývaru je zelenina a maso přidané ve správný čas

    Před 12 dny
    Hlavně v zimních měsících Češi milují polévky. A největší slabost máme pro silné vývary, které jsou plné důležitých minerálů a látek. A navíc velmi chutné.
     Komentáře
  • Vaříme s Kubíčkem

    Nejlepší pravá kulajda s houbami a koprem. Naprosto úžasná polévka

    Před 13 dny
    Kulajda je tradiční hustá polévka. Receptů je na ní opět zase spousty, ale mně nejvíce chutná s houbami. Kulajda je vynikající jídlo, můžete ji podávat i jako hlavní chod. Kulajda je vynikající díky své unikátní chuti, řekněme, sladko kyselo slané. Suroviny: brambory 400 g, sušené houby 3 hrsti, smetana 33% 250 ml, vejce 2 ks, hovězí vývar 1 litr, voda 2 dl, cukr 1,5 až 2 lžíce, hladká mouka 2 lžíce, rostlinný olej 1 lžíce, máslo 2 lžíce, kmín celý 1 lžička, ocet 1,5 až 2 lžíce, kopr, nové koření 10 kuliček, bobkový list 3 listy, sůl a pepř.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Zeleninové rizoto. Jednoduchá véča za pár korun

    Před 13 dny
    Zeleninové rissoto: 250g arboret, nebo carnaroli rýže, 600ml zeleninového vývaru, 150g cherry rajčat, 1 cuketa, 10 černých oliv, 3-4 snítka šafránu, ½ lžičky kurkumy, ½ lžičky uzené papriky, sůl,pepř, citron 🌿Cherry rajčata rozpůlíme, cuketu nakrájíme na kostičky a olivy na plátky. Zeleninu otestujeme na oleji s trochou soli. 🌿Rýži nasypeme do kastrůlku se 400 ml zeleninového vývaru, přidáme 3-4 snítka šafránu, přidáme kurkumu a pod pokličkou dusíme 10 minut. 🌿Orestovanou zeleninu přidáme k rýži, přilijeme zbylých 200 ml zeleninového vývaru. Vaříme dalších 10 minut, dochutíme solí, pepřem a uzenou paprikou. 🌿Podáváme s citronem a třeba bazalkou.
     Komentáře
  • SnadnoBydlet

    Při vaření vývaru přidejte do hrnce sklenici. Zajistí tak, že vám nezkysne

    Před 14 dny
    Jaký vývar preferujete, zeleninový nebo masový? Pokud nejste vegetariáni, určitě oceníte oba dva. Vývar je oblíbený jak u dětí, tak u dospělých a nejen jako polévka. Když už vaříte vývar, připravte si ho víc do zásoby, hodí se jako perfektní tekutina do omáček, krémových polévek a různých redukcí. Při přípravě je důležité dodržovat určitý postup, aby se povedl a nebyl zakalený. Poradíme vám trik se sklenicí.
     Komentáře
  • Kondice

    Správný masový vývar se musí táhnout pár hodin

    Před 17 dny
    Výživný, hřejivý, ozdravující. Takový je vývar, král všech polévek a poctivý základ dalších jídel. Jak ho uvařit tak, aby z něj vaše tělo i chuťové pohárky získaly maximum?
     Komentáře
  • Apetit

    Od hovězího vývaru k ovocné kapsičce. Čím mámy krmily své děti před sto lety?

    Před 17 dny
    Dětská výživa jak ji známe dnes, tedy jednoduše dostupná v každém supermarketu, je v kontextu dějin poměrně novým vynálezem. Kdo se podílel na jejím vzniku a jak se za přibližně století své existence změnila?
     Komentáře
  • Adbz

    Jak skladovat vývar, aby zůstal čerstvý dny, týdny i měsíce: V mrazáku vydrží nejdéle, lednička zajistí 2–3 dny

    Před 19 dny
    Zjistěte, jak nejlépe uchovávat uvařený vývar, abyste nepřišli o jeho chuť ani bohaté nutriční vlastnosti. Pokud dodržíte určitá pravidla, vydrží vám v mrazáku opravdu dlouho.
     Komentáře
  • Inspirmag

    Libeček podpoří trávení, funkci ledvin a regeneraci těla

    Před 20 dny
    Libeček je zeleninou, kterou nepoužíváme tak často, ale asi bychom začít měli. Je velice podobný petrželi nebo celeru, ale jeho použití není tolik univerzální. Většinou jej používáme do vývarů a tím naše iniciativa končí. Libeček přitom dodává unikátní chuť a vykazuje známky léčivých vlastností. Jak nejlépe využívat libeček a jakými vlastnostmi se pyšní? Libeček lékařský roste v jižní Evropě a jihozápadní Asii. Ve středověku byl rozšířený mezi mnichy, kteří z něj připravovali léčivé lektvary. Libeček je velice podobný celeru. Rostlina dosahuje výšky až dvou metrů. Využívají se především: listy, stonek, kořeny, semena.
     Komentáře
  • Jímeto

    Šneci po pražsku a staročesku: Nejen Francouzi házeli šneky do vroucí vody. U nás byli jídlem chudých

    Před 21 dny
    Šneci byli v českých zemích jídlem chudých, do vyšších kruhů se dostali až na konci 18. století. Dnes je to naopak, ale domácí příprava vyjde mnohem levněji. Šneci po pražsku jsou spojení hlavně s Vánocemi, ale proč si je neudělat i teď. Ne každý má to srdce (a žaludek) koupit si živé šneky a usmrtit je vhozením do vroucí vody. Navíc se pak šneci musejí vytahovat z ulit a několik hodin vařit.
     Komentáře
  • Jímeto

    Staročeský kuthan: Pochutnejte si na několika druzích masa v jednom pekáči

    Před 22 dny
    Recept na staročeský kuthan mě naučila moje babička. Kde se v naší rodině vzal, netuším, vím ale, že je už hodně starý. I tak jde stále o jednoduché jídlo, které zasytí celou rodinu. Kuthan je pokrm, který kombinuje vepřové a hovězí maso, klobásky, slaninu a další ingredience. To vše je spolu upečeno v jednom jediném pekáči.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Květákové rizoto vás skvěle zasytí, přitom vyjde na pár korun a jeho příprava zabere jen několik minut

    Před 26 dny
    Květák patří mezi velmi oblíbenou zeleninu. V mnoha domácnostech se podává jako smažená pochoutka, jinde mají raději „mozeček“. V poslední době se ovšem středem zájmu stává i květák, upravený ve stylu rizota. Potkáváme se také s pojmem květáková rýže.
     Komentáře
  • Jímeto

    Vývarová dieta: 21denní plán, jehož příznivkyní je i Gwyneth Paltrow

    Před 27 dny
    Dnešní doba nabízí velké množství různých diet a stravovacích plánů a je poměrně obtížné se v nich zorientovat. Proto si dnes přiblížíme vývarovou dietu a podíváme se na její silné a slabé stránky. Jednou z nejnovějších diet je dieta postavená na vývaru z kostí. Ta kombinuje prvky nízkosacharidové paleo stravy s přerušovaným půstem a důrazem na konzumaci vývaru z kostí. Co je vývarová dieta? Dieta s vývarem z kostí je 21denní plán navržený naturopatickou lékařkou Kellyann Petrucci. Vývarová dieta probíhá následovně: týdenní plán se skládá ze dvou dnů v režimu přerušovaného půstu, kdy se smí konzumovat pouze 3 až 6 šálků vývaru z kostí a pěti dnů konzumace paleo potravin a 1 až 3 šálků vývaru z kostí. Přínosy vývaru z kostí Jak napovídá její název, tato dieta se točí kolem vývaru, a ten má několik potenciálních přínosů pro lidské zdraví. Vývar z kostí poskytuje kolagen typu II a želatinu, které jsou známé tím, že zlepšují vzhled pokožky (viz Inoue a kol.) a podporují zdraví trávicího traktu (viz Howard a Hirst). Kolagen obsahuje také aminokyseliny glukosamin, prolin a glycin, které podporují zdraví kloubů a zároveň udržují svalovou hmotu (viz Kumar a kol.).
     Komentáře
  • Feminela

    Poctivý vývar je základem české kuchyně

    Před 27 dny
    Česká kuchyně toho světu moc nedala. A tak asi nepřekvapí, že na českou restauraci v zahraničí jen tak nenarazíte, zatímco třeba italských je všude plno. Ale to zdaleka neznamená, že by se naše kulinářské umění nedalo s uměním jiných národů srovnávat.
     Komentáře
  • Náš dům

    Jak rychle zchladit vývar – nezkazí se a vydrží déle, než byste čekali

    Před 27 dny
    Jak rychle zchladit vývar: Zažil to určitě už každý z vás. Uvařili jste skvělý vývar, na kterém si rodina při obědě pochutnala, ale zbytek se vám do druhého dne zkazil. Je to k vzteku a je to škoda a navíc pak musíte vařit novou polévku. Aby se vám toto již nikdy nestalo, poradíme několik triků.
     Komentáře
  • Žena-in

    Recept na víkend, který se bude hodit: knedlíčky a nočky do polévek

    Před 28 dny
    Aby byla polévka grunt, měla by také zasytit. Základ z vývaru, je jedno, zda hovězího, drůbežího či zeleninového, si skvěle rozumí se zeleninou. Někdy je to ale pro strávníky málo, a tak na scénu vstupují zavářky. Tou nejoblíbenější bývají knedlíčky a nočky. A možná vás překvapí, že perfektně ladí také s krémovými typy polévek.
     Komentáře
  • Adbz

    Maggi může chuti vývaru uškodit. Naopak sójová omáčka ji podtrhne

    Před 1 měsícem
    Sójová omáčka je v mnoha kuchyních nedoceněnou surovinou. Dá se využít jako přísada do asijských jídel, ale také do českého vývaru.
     Komentáře
  • Bydlení snů

    Papírové utěrky najdou doma nejedno praktické využití

    Před 1 měsícem
    Svět bez papírových utěrek? Těžko si jej představit, proto se nacházejí v každé domácnosti.
     Komentáře
  • StyleUp

    Tipy, díky kterým se rajčatová polévka povede na jedničku

    Před 1 měsícem
    Rajčatovou polévku milují lidé na celém světě. Skládá se pouze z několika surovin, které jsou snadno dostupné. I když je vaření takové polévky velmi jednoduché, i během snadného procesu můžete udělat chyby, které vás mohou stát chutný pokrm. Jak polévku uvařit a jakých chyb se vyvarovat? Jak uvařit skvělou polévku?
     Komentáře
  • Receptovník

    Chutné nápady, jak zužitkovat maso z vývaru

    Před 1 měsícem
    Vývar patří mezi nejoblíbenější druhy polévek, které si vaříme hlavně na podzim a v zimě. Dokonale nás zahřeje a poskytne obrovské množství vitamínů, minerálů a živin. Jestli nechcete mít doma žádné zbytky a chcete zkusit něco nového, měli byste vyzkoušet recepty z masa z vývaru. Podělíme se s vámi hned o dva recepty z tohoto masa, kterým neodoláte. Kuličky z kuřecího masa Děláte-li kuřecí vývar, můžete využít maso na kuličky. Potřebujete asi 800 g masa, 75 ml olivového oleje, sůl, pepř, sladkou papriku, strouhanku, 2–3 stroužky lisovaného česneku, provensálské bylinky a muškátový oříšek.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Nejlepší potraviny pro výživu orgánů

    Před 1 měsícem
    Víme, jak je důležité chránit vnitřní orgány kvůli všem životně důležitým funkcím, které v těle slouží, a to znamená jíst potraviny, které je podporují a prospívají. Jaké jsou nejlepší potraviny pro výživu orgánů?
     Komentáře
  • Adbz

    Pokud má mít vývar zlatavou barvu, je dobré vařit ho s cibulí ve slupce

    Před 1 měsícem
    Silný vývar je velmi oblíbenou polévkou u dětí i dospělých. Abyste dosáhli dokonalé chuti a krásně zlatavé barvy vývaru, zkuste využít cibuli s ponechanou slupkou.
     Komentáře
  • Apetit

    6 + 1 tip, jak správně opéct játra, aby se vždy povedla

    Před 1 měsícem
    Já rád játra, ty rád játra a zkrátka kdo rád játra, ten rád játra na cibulce. Chutný pokrm, který připravíte za pár korun i minut. Jak ale játra správně opéct, aby byla uvnitř měkká a vláčná? Podívejte se na naše tipy pro všechny milovníky křehkých jatýrek a připravte si luxusní pochoutku za pár minut.
     Komentáře
  • Lifee

    Babičky bujony neznaly, přesto jejich jídla měla nezapomenutelnou chuť. Trik tkví v pečeném mase a zelenině z trouby

    Před 1 měsícem
    Poctivě a postaru! Léto nahrává sezonním a lokálně pěstovaným potravinám, které jsou v tomto období levnější než po zbytek roku. Využijte toho k přípravě silných vývarů, jež se dají pohodlně zamrazit. S nimi vaše jídla získají autentickou chuť!
     Komentáře
  • Lifee

    Babičky bujony neznaly, přesto jejich jídla měla nezapomenutelnou chuť. Trik tkví v pečeném mase a zelenině z trouby

    Před 1 měsícem
    Poctivě a postaru! Léto nahrává sezonním a lokálně pěstovaným potravinám, které jsou v tomto období levnější než po zbytek roku. Využijte toho k přípravě silných vývarů, jež se dají pohodlně zamrazit. S nimi vaše jídla získají autentickou chuť!
     Komentáře
  • Vaříme s Kubíčkem

    Rizoto s hlívou ústřičnou: Delikatesa, kterou musíte ochutnat

    Před 2 měsíci
    Rizoto s hlívou ústřičnou je vynikající jídlo. Hlíva a koření, které jsem v jídle použil vytvoří dokonalý gurmánský zážitek. Příprava rizota je rychlá, zabere přibližně 30 minut a vařím 3 až 4 porce.
     Komentáře
  • Jímeto

    Dietu založenou na vývaru z kostí vyzkoušel i herec Mark Wahlberg. Zhubl 5 kilogramů za týden

    Před 2 měsíci
    Dieta založená na vývaru z kostí je plán na tři týdny, který má pomoci tělu očistit se od negativních látek, ale také shodit nadbytečné kilogramy.
     Komentáře
  • Receptovník

    Chuť vývaru podtrhne přidání kapky octa

    Před 2 měsíci
    Vývar je lahodným a výživným pokrmem, kterým můžeme obohatit jídlo. A co kdybychom vám řekli, že vývar může chutnat ještě mnohem lépe? Existuje jedna surovina, kterou lze přidat do vývaru, a dosáhnout tak úplně nových a zajímavých chuťových vjemů. Stačí přidat jednu malou, ale významnou ingredienci: lžičku octa. Přidání octa do vývaru může zcela změnit a zvýraznit chuťový profil polévky, ať už jde o masový, zeleninový, či jiný typ.
     Komentáře
  • Zítřek

    Jak pejskům nejlépe zpříjemnit vysoké letní teploty?

    Před 2 měsíci
    Jakmile se zvyšují teploty, musíme dbát na pohodlí a ověžení i u našich čtyřnohých kamarádů. S letními měsíci přichází vyšší riziko přehřátí a dehydratace, které mohou mít pro psy vážné zdravotní důsledky a zároveň s sebou přináší i mnoho nepohodlí. Existují ale způsoby, kterým pejskům můžeme vedra trochu zpříjemnit.
     Komentáře
  • Adbz

    Naše babičky při vaření vývaru dávaly do hrnce sklenici. Díky tomu se nezakalil a získal silnější chuť

    Před 2 měsíci
    Vývary jsou pro svou výbornou chuť oblíbené a neodolají jim dospělí ani malé děti. Aby byl vývar krásně čirý a chutnější, je vhodné vložit při jeho přípravě do hrnce sklenici.
     Komentáře
  • BydlímeÚtulně

    Domácí vývar na nové úrovni: Ocet i cukr pomohou dodat výraznou chuť i zkrátit proces vaření

    Před 2 měsíci
    Tento recept je pro případ, kdy chcete udělat opravdu kvalitní vývar, ale nemůžete čekat několik hodin. Stačí 1 přísada a všechno bude hotové v polovičním čase.
     Komentáře
  • Bydlení snů

    Zeleninový vývar se hodí při přípravě polévek i do jiných pokrmů

    Před 2 měsíci
    Zeleninový vývar je klasika, která nikdy nezestárne. Umět by ho měla každá hospodyňka, a to už z toho důvodu, že jeho využití je široké a bude se vám tak hodit při přípravě spousty dalších pokrmů.
     Komentáře
  • Neposlušné Tlapky

    Dopřejte svému psovi i něco jiného, než jen vodu. Zde je několik tekutin, které psi mohou pít

    Před 2 měsíci
    Voda by měla být pro vašeho psa hlavním zdrojem hydratace, protože je klíčem k jeho celkovému zdraví a výživě. Voda je pro naše psy stejně nezbytná jako pro nás a dehydratace může v důsledku vést k vážným zdravotním komplikacím. Ovšem kromě vody můžete svému psovi dopřát i jiné nápoje.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Quinoa salát se zeleninou bez masa

    Před 2 měsíci
    Recept na Quinoa salát: 🔗1 paprika, 1 cuketa, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 6 sušených rajčat, 1 hrst černých oliv, 120g quinoa, 360 ml vody, nebo zeleninového vývaru, 2 lžíce rajčatového protlaku, šťáva z ½ limetky, nebo citronu petrželka sůl, pepř 🌿Quinou uvaříme v zeleninovém vývaru, nebo v osolené vodě podle návodu. (120g quinoy uvaříme v 360ml vody, nebo zeleninového vývaru). 🌿Papriku, cuketu i cibuli si nakrájíme na menší kostičky, můžeme přidat česneku, osolíme, opepříme, přidáme lžičku oleje a pečeme 20-30 minut v předehřáté troubě na 200 stupňů. 🌿Petrželku nasekáme najemno, olivy i sušená rajčata nakrájíme na menší kousky a smícháme s uvařenou quinou, přidáme upečenou zeleninu. 🌿Rajský protlak smícháme s citronovou šťávou, osolíme a opepříme, přidáme trochu vody a smícháme s quinou. 🌿Salát můžeme ihned podávat, nebo vychladíme.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Nenáviděná i milovaná koprová omáčka: Dokonalost jí dodá hovězí vývar a smetana

    Před 2 měsíci
    Dokonalá koprovka se neobejde bez máslové jíšky, silný hovězího vývaru a smetany. My se tentokrát spokojíme s její rychlejší a skromnější variantou. Smetanová koprová omáčka je připravená velmi rychle a zasytí celou rodinu.
     Komentáře
  • Receptovník

    Každý druh vývaru prospěje tělu v jiném ohledu

    Před 3 měsíci
    Vývar, chutná tekutina získaná dušením masa, kostí, zeleniny a bylinek, je po staletí kulinářským základem. Nejenže dodává hloubku a bohatost různým pokrmům, ale vývary nabízejí také nespočet zdravotních výhod. Různé druhy vývarů plné základních živin, minerálů a aminokyselin mají jedinečné vlastnosti, které mohou přispět k celkovému zdraví. V tomto článku se ponoříme do rozmanitého světa vývarů a upozorníme na jejich pozoruhodné zdravotní přínosy.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Jak uvařit poctivý zeleninový vývar? Zeleninu předem osmažte na másle, s bylinkami to nepřehánějte a čirý bude vývar díky rajčeti

    Před 3 měsíci
    Zeleninový vývar je součástí řady pokrmů, přitom ho často nahrazujeme koupeným z kostky nebo dokonce jen vodou. Není problém vyrobit si domácí silný zeleninový vývar. Zmrazený pak bude k dispozici kdykoli ho budete potřebovat.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Připravte si vlastní domácí bujonovou kostku

    Před 3 měsíci
    Bujonové kostky jsou v mnoha kuchyních často používané. Jde totiž o velmi snadnou metodu, jak zvýraznit chuť a aroma mnoha jídel. Ale jejich složení nepatří do zdravého jídelníčku. Připravte si vlastní kostku doma.
     Komentáře
  • Plné zdraví

    Zdravý vývar: Má tendenci rychle zkysnout, jak tomu předejít

    Před 3 měsíci
    Vývar je jednou z nenahraditelných pokrmů české kuchyně. Je výživný, dodává tělu kolagen a při konzumaci nás kouzelně zahřeje. Tu a tam se ale i přes neuvěřitelnou snahu může stát, že se polévka strašně rychle zkazí. Jak se tomu dá zabránit?
     Komentáře
  • TopRecepty

    Jak dokonale ugrilovat placaté kuře s křupavou kůrkou: Tento postup zaručuje perfektní výsledek i pro začátečníky

    Před 3 měsíci
    Tzv. placaté kuře je skvělý způsob, jak si vychutnat šťavnaté a dokonale propečené kuřecí maso z grilu s křupavou kůrkou bez obírání kostí. Vyzkoušejte ho podle našeho podrobného návodu a nahlédněte do fotogalerie, díky které ho zvládnete připravit během chvilky.
     Komentáře
  • Receptovník

    Výbornou chuť a zlatavou barvu dodají vývaru dobře zvolené ingredience a délka varu

    Před 3 měsíci
    Masové vývary patří mezi velmi oblíbené druhy polévek. Připravují se zpravidla v neděli nebo na svátek či různé oslavy. Jejich vaření vyžaduje dodržovat určitá pravidla, abyste získali opravdu kvalitní vývar.
     Komentáře
  • Beze ztrát

    Jak beze zbytku zpracovat hrášek i s lusky? Připravte si hráškový relish

    Před 3 měsíci
    Sladké lusky, skrývající mladý hrášek jsou velkou pochoutkou. A jsou využitelné i v teplé kuchyni. Ukážeme si, jak zpracovat hrášek i s lusky do tzv. hráškového relishe. A aby toho hrášku na talíři nebylo zase až příliš, přidáme si k němu pěknou vyzrálou kotletku z přeštického prasátka a celou tuto nádheru ozdobíme jedlým lučním kvítím.
     Komentáře
  • Receptovník

    Poctivý zeleninový vývar je skvělým základem polévek, omáček i pod maso

    Před 3 měsíci
    Zeleninový vývar je možné koupit v kostce. Je to pohodlné řešení a hned po ruce. Je ale třeba počítat s tím, že obsahuje i množství přídatných látek, jež bývají označovány jako éčka. Z tohoto důvodu je lepší variantou se naučit vyrobit si zeleninový vývar vlastní. Není na tom ve skutečnosti nic těžkého, co by nezvládl dokonce i začátečník v kuchyni.
     Komentáře
  • Zmlsané dějiny

    Velmi neobvyklá polévka, jakou jste opravdu v životě nejedli. O to zajímavější a jemnější má chuť

    Před 3 měsíci
    0:00 Dystopie. Co bychom jedli v opravdové nouzi 0:58 Jídlo za války 2:26 Konzumace hmyzu 3:29 Češi jedli chrousty, čmeláččí a motýlí zadečky 5:36 Sběr chroustů 6:28 Příprava polévky 11:23 Ochutnávka Romana Vaňka Jak by asi vypadala naše strava, když by z obchodů zmizely veškeré zásoby potravin? Co bychom jedli? Přece hmyz! Roman Vaněk a šéfkuchař Radek David uvaří a ochutnají chroustí vývar se smetanou.
     Komentáře
  • Adbz

    Babičky ho do vývaru přidávaly pokaždé, ale dnes už hřebíček v receptech téměř nenajdeme

    Před 3 měsíci
    Hřebíček je koření, které už dnešní generace ke své škodě skoro nevyužívá. Polévce přitom dodá vytříbenou chuť i bohaté aroma.
     Komentáře
  • Feminela

    Koupený bujón nenahradí poctivý vývar v chuti ani obsažených živinách

    Před 3 měsíci
    Vývar, základ mnoha receptů, dodává hloubku a chuť bezpočtu jídel. Vývar, který se tradičně připravuje dušením kostí, zeleniny a bylinek, je již dlouho ceněn pro zdravotní přínos a chuť.
     Komentáře
  • ZdravéStravování

    Síla kostního vývaru přesahuje pomoc kloubům. Prospívá také trávicímu systému a bojuje se záněty

    Před 3 měsíci
    Pravý vývar z kostí je v současnosti jedním z nejpopulárnějších trendů v oblasti zdraví a fitness. Někteří lidé ho pijí, aby zhubli, zlepšili si pleť a vyživili klouby.
     Komentáře
  • StyleUp

    Tradiční vývar ozvláštní paprika, rajče nebo mléko

    Před 3 měsíci
    Některá tradiční jídla jako vývar si neumíme představit jinak, než jak je známe od svých babiček. Zkuste trochu experimentovat. Je mnoho doplňků a potravin, které bychom do vývaru mohli dát a ozvláštnit tím jeho chuť. Pojďme si říct, co vše se právě do vývaru může přidat.
     Komentáře
  • PrahaIN

    Cenový šok na Lipně: Kaše bez masa za 530, vývar za 185 korun

    Před 3 měsíci
    PrahaIN.cz podnikla výlet. S blížícími se prázdninami jsme se rozhodli navštívit některá turisticky atraktivní místa a zjistit, jak to v nich na konci školního roku vypadá. Jako první jsme vyrazili na Lipno. Z Prahy nám to trvalo asi 150 minut.
     Komentáře
  • Apetit

    Funguje vývarová dieta?

    Před 3 měsíci
    Vývarová dieta je jednou z dalších diet, které cílí na ty, kdo se chtějí zbavit přebytečných kilogramů. Základem jídelníčku je vývar z kostí, který doplňují další vybrané suroviny. Co všechno zahrnuje takzvaná bone broth diet?
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Jednoduché rajčatové rizoto bez masa

    Před 3 měsíci
    Recept na Rizoto s rajčaty: 🔗300g cherry rajčat, 250g arborio risotto rýže, 500g rajčatové passaty, 800ml zeleninového vývaru, 2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje sůl, pepř 🌿Rajčata dáme do menšího plechu, pokapeme lžící oleje, osolíme a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 20-25 minut. 🌿Na oleji osmažíme nadrobno nakrájený česnek zhruba 1 minutu, přidáme rýži a smažíme další minutu. 🌿Rajčatovou passatu smícháme se zeleninovým vývarem a ⅓ nalijeme k rýži, za stálého míchání necháme tekutinu vypařit, potom opět přilijeme vývar s passatou k rýži a mícháme do vypaření tekutiny, toto opakujeme pořád dokola dokud nám rýže nezměkne trvá to zhruba 25-30 minut. 🌿Nakonec k rissotu přidáme měkká opečená rajčata, osolíme, opepříme, přidáme chilli, nebo bazalku a podáváme.
     Komentáře
  • Beze ztrát

    Zpracování chřestu beze ztrát: Chřestové velouté s pošírovaným vejcem

    Před 3 měsíci
    Chřest není úplně obvyklá pochutina našich talířích, ale když už si jí dáme, chceme jí zužitkovat bez odpadu a chceme, aby nám jídlo chutnalo. Vyzkoušejte chřestové velouté, což je skvěle ochucená omáčka s chřestem ve strouhance a pošírovaným vejcem. I když se zdá tento pokrm složitý a pracný, je poměrně jednoduchý.
     Komentáře
  • Vaříme s Kubíčkem

    Úžasná žampionová omáčka, které neodoláte

    Před 4 měsíci
    Žampionovou omáčku miluji pro její vynikající chuť. Příprava žampionové omáčky je jednoduchá a rychlá. Zabere přibližně 40 minut. Můžete ji podávat s bramborami, bramborovými hranolky, ale mě nejvíce omáčka chutná s těstovinami. Suroviny: žampiony 400 g, smetana 500 ml, sýr parmazán 100 g, bílé víno 1 dl, hovězí vývar 2 dl, česnek 4 stroužky, cibule 1 ks, máslo 1 lžíce, olivový olej, oregano ½ lžičky, petržel, sůl a pepř.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Jak připravit rychlý kuskus salát se zeleninou

    Před 4 měsíci
    Recept na kuskusový salát: 🔗 Cca 3 porce: 200 g kuskusu, 100 g cherry rajčat, 1 menší plechovka kukuřice, 3 nastrouhané mrkve, 2 hrsti černých oliv, 2 jarní cibulky, sůl, vývar, 2 lžíce sezamového oleje, 3 lžíce javorového sirupu, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce citronové šťávy Chilli, pepř podle chuti 🌿 Kuskus zalijeme vařící vodou podle návodu. Může se to vždy trochu lišit, ale většinou to je 1 díl kuskusu na 2 díly vody, osolíme, můžeme přidat vývar, trošku oleje a misku přiklopíme. 🌿 Po zhruba 10 minutách odklopíme, kuskus promícháme a přidáme k němu nakrájená cherry rajčata, kukuřici, olivy, jarní cibulku a nastrouhanou mrkev. Můžeme přidat jakoukoli zeleninu, co máme doma, čerstvou nebo klidně upečenou. 🌿 V menší misce smícháme vše na zálivku. Zálivku nalijeme na kuskus a promícháme.
     Komentáře
  • Vaříme s Kubíčkem

    Vepřová krkovice ve fantastické omáčce. Lahodné jídlo z jedné pánve

    Před 4 měsíci
    Krkovici v omáčce připravovanou na jedné pánvi miluji pro fantastickou chuť a zároveň jednoduchou přípravu. Krkovici v omáčce můžeme podávat s bramborákem případně s bramborovým hranolky a nebo s dušenou rýží. Suroviny: cibule 3 kusy, česnek 5 stroužků, paprika ½ ks, vepřová krkovice 0,6 kg, pepř, sůl, olej, vepřové sádlo 1 lžíce, rajčatový protlak 100 g, včelí med 1 až 2 lžíce, sójová omáčka 2 lžíce, hovězí vývar 0,4 litru a vejce.
     Komentáře
Reklama