- Salát bez dresinku či zálivky zůstává pouhou nakrájenou zeleninou. Správná zálivka mu dodá chuť, šťávu, výživovou hodnotu, lepší stravitelnost a díky ní láká k ochutnání už od pohledu! Kdo a kdy objevil tenhle delikátní vynález? A jaké jsou nejznámější a nejlahodnější salátové zálivky?
Z kanonýra kolchozníkem. Drulák o bramborách, gólech za Spartu i osudových křižovatkách
Před 7 hodinamiNamísto jalovců a tújí řádky brambor, místo okrasné zahrady skleník a záhony se zeleninou. „Kdyby mi tohle někdo řekl před dvaceti třiceti lety, poklepal bych si na hlavu. Jenže teď už mám jiné priority. Dali jsme se s manželkou na kolchozničení a musím přiznat, že mě to baví. Proto při dnešních cenách v obchodech brambory a zelenina místo kytiček a trávníku,“ začíná Radek Drulák zpověď v nové epizodě podcastu Kopačky na hřebíku, jak žije dvojnásobný král ligových střelců a stříbrný medailista z evropského fotbalového šampionátu v Anglii 1996 poté, co definitivně pověsil "kopačky na hřebík".Objevte kouzlo kořenové zeleniny
Před 18 hodinamiV mém blízkém okolí (a donedávna i u nás doma) byla vždy nejoblíbenější zeleninou rajče a okurka. Nevím, proč tomu tak je, protože právě rajče nemá nijak závratnou výživovou hodnotu pro naše tělo. Možná díky zdražení rajčat a okurek nastal čas vrátit se ke kořenům – ke kořenové zelenině.Hnojivo připravené z cibule, kopřivy a popelu posílí rajčata na zahradě
Před 1 dnemPěstování zeleniny je dnes zcela běžné. Máme jistotu, že není plná chemikálií a jiných toxických látek. Ovšem každý není tak úspěšný, jak by chtěl. Pravidelné hnojení je klíčovým prvkem k úspěchu.Svět čelí cibulové krizi: Zmizela z akčních letáků a její cena dál poroste
Před 1 dnemKdysi levný a nepostradatelný základ téměř každého receptu. Dnes se cibule řadí mezi dražší druhy zeleniny a její množství si musí při nákupu rozmýšlet nejeden zákazník. A to nejen u nás, ale po celém světě. Odborníci navíc upozorňují, že se velmi brzy mohou zdražit i další základní druhy zeleniny. O které jde, kolik nyní cibule v Česku stojí a co tuto krizi způsobilo?Jak na výtečnou vaječnou tlačenku? Správnou chuť zajistí vhodná kombinace surovin i speciální nálev
Před 1 dnemV období Velikonoc obvykle přijímáme různé návštěvy a je potřeba přichystat pro ně pohoštění. Výbornou možností je vaječná tlačenka. Ale připravit si ji můžete i jen tak k večeři. Zjistěte, jak ji udělat, aby nejen hezky vypadala, ale také výborně chutnala.Blíží se duben a s ním setí a sázení do půdy. Jakou zeleninou a bylinkami můžeme začít?
Před 1 dnemApríl je měsíc, kdy si nás zahrada i přes rozmary počasí žádá v plném nasazení. K dubnu totiž patří setí a sázení do půdy, která už bývá pěkně prohřátá. Všude, ve všech koutech zahrady něco pučí, kvete, nebo aspoň nesměle vystrkuje klíčky vstříc jarnímu slunci.Ovoce a zelenina je v akci minimálně. Na co tedy supermarkety nejvíce lákají?
Před 1 dnemCeny potravin stále rostou a důsledkem toho je, že lidé stále více nakupují prostřednictvím slevových akcí. Jak se tato skutečnost projevuje v marketingové strategii supermarketů a jejich letácích? V současné době se diskutuje o vysokých cenách zeleniny, ale také dalších základních potravin, jako je máslo nebo cukr. Kvůli tomu může docházet ke změnám nákupního chování zákazníků, na což musí reagovat i obchodní řetězce.Lahodné okurky bez hořké pachuti: Předpěstování vystřelí šance na úrodu podle představ
Před 1 dnemOkurky nejsou na pěstování náročné, existují však pravidla, která se musí dodržet. Výběr vhodné odrůdy a následná péče zajistí, že se jim hořká chuť vyhne obloukem.Zelenina levně: Jak znovu vypěstovat zeleninu ze zbytků?
Před 1 dnemVěděli jste, že můžete znovu vypěstovat zeleninu ze zbylých částí nebo odkrojků zeleniny, kterou jste koupili v obchodě? Nezabere to tolik času, není potřeba příliš zručnosti ani nepotřebujete horu trpělivosti jako je tomu třeba při pěstování zeleniny ze semínek nebo mladých rostlin. Poradíme vám, jak na to.Slupky ze zeleniny nepatří do koše. Jak připravit ze zbytků domácí vegetu?
Před 1 dnemZa jídlo v dnešní době utratíme více než bychom chtěli. Řada starších lidí navíc s penězi nevychází, a tak nakupuje skutečně jen základní potraviny, a to ještě v omezeném množství. Pojďme se podívat na pár skvělých tipů našich babiček, díky nimž dokážete připravit skvělé pochoutky ze zbytků, které většinou končí v koši.Obchody začaly řešit plýtvání s potravinami, nabízí třeba ovoce a zeleninu, která by se jinak vyhodila
Před 1 dnemPlýtvání jídlem představuje obrovský problém naší společnosti. Plýtvá se přitom prakticky všude, jak v domácnostech, tak v obchodem s potravinami, kde je tento problém obzvlášť závažný. Přitom na Zemi existují mnohá místa, kde je jídla nedostatek a lidé trpí hlady.Vývar není vhodný pro pacienty s nemocnými játry a slinivkou
Před 2 dnyVývar je jednou z nejoblíbenějších polévek a vyznačuje se jedinečnou a plnou chutí. Saháme po něm tehdy, když nám hrozí příznaky nachlazení. Jeho konzumaci ale nelze doporučit každému. Někteří lidé by se ho měli raději vyvarovat. Pro koho je zapovězený? Nebezpečí jménem těžké kovy Vývar z masa a čerstvé zeleniny je králem polévek. Léčíme s ním chřipku i kocovinu. Slouží jako vynikající podpora lidské imunity.K podniku s přísnými pravidly se přidal další. K masu si děti musí dát zeleninu!
Před 2 dnyPražský podnik Kantýna využil silně rozvířenou debatu napříč českým internetem, kde si lidé vyměňují názory o omezení vstupu výrazně se projevujících dětí. Žlučí mnoha lidem tímto sdělením hnulo bistro Marthy's Kitchen. Kantýna nyní nastolila svá vlastní pravidla pro děti uvnitř restaurace a poslala tak jasnou zprávu všem rodičům.5 příčin večerního hladu, které vám brání zhubnout
Před 3 dnyDali jste si předsevzetí, že zhubnete? Začali jste sportovat, změnili jídelníček, ale večer či dokonce v noci vás přepadává neutuchající hlad, i když jste se navečeřeli? Víme, co za tím vězí a jak nočnímu hladu předcházet.Zázrak na pultech. Před měsícem kupovali Britové zeleninu na příděl, teď ji mají mnohem levnější než Češi
Před 3 dnyVelká Británie zažehnala zeleninovou krizi. Ještě před pár týdny tam některé řetězce prodávaly okurky a rajčata na příděl, dovoz vázl. Nyní je všeho dost a díky velké konkurenci obchodníků musí řetězce držet ceny nízko. Tak nízko, že Češi mohou Britům tiše závidět.Hnojení okurek 2023: Plody velké jako dlaň zařídí dřevěný popel
Před 3 dnyNa začátku sezony potřebují okurky více výživy než kdy jindy. To proto, aby vám vyrostly šťavnaté, křupavé a opravdu chutné.Jak letos na obří úrodu rajčat i okurek: Octová zálivka nabídne vše, co drahá hnojiva z obchodu
Před 3 dnyPokud vaše sazenice nerostou tak, jak byte si právě představovali, můžete jim pomoci díky ověřené metodě.S minimem práce parádní sklizeň. Permakulturní zahrada vás může ohromit
Před 3 dnyPermakulturní zahrada je založena na principu udržitelnosti a samostatnosti při pěstování ovoce, zeleniny i obilovin. Hlavním úkolem permakulturní zahrady je uživit s co nejmenší námahou rodinu a navíc se postarat i o další žijící organismy.Jihlavské náměstí opět oživí trhy. V nabídce budou čerstvé květiny, ovoce, zelenina nebo sazenice
Před 3 dnyNa začátku příštího týdne, konkrétně v pondělí 3. dubna, bude na jihlavském Masarykově náměstí opět zahájen provoz tržnice. Zájemci si sem mohou přijít nakoupit květiny, ovoce, zeleninu a také třeba rukodělné výrobky.Konec plýtvání. Řetězce mají novou taktiku
Před 4 dnyPlýtvání jídlem je téma, které dokáže rozproudit mnoho emocí. Lidem vyhazování potravin vadí čím dál víc. Jak proti plýtvání bojují supermarkety, které byly za „šeredění” v minulosti kritizovány nejvíce?Jak začít detox a co to vlastně je? Poradíme lahodnou zeleninovou pomazánku do začátku
Před 4 dnyI když je již několik dní venku krásné jarní počasí a po sněhu nejsou ani památky, naše tělo se stejně jako příroda teprve probouzí k životu. Začíná se v nás probouzet energie a je potřeba se zaměřit na lehkou jarní očistu či detox. O detoxu slýcháme ze všech stran a mnohdy se jedná o nesmyslně kruté jídelníčky, kdy pijete rozmixovanou řasu chlorellu a jíte jen syrovou zeleninu. My vám v dnešní článku nabídneme variantu, která vás neomezí, ale na které si pochutnáte.Úroda paprik pro celou rodinu: Vlastní pěstování zaručí lepší chuť, než mají papriky z obchodu
Před 4 dnyCeny potravin v obchodech neustále rostou a čím dál více lidí touží po vlastní úrodě. Vlastní úroda navíc vždy chutná mnohem lépe než ovoce a zelenina z obchodu.Pro bohatý vývar plný chuti je nejdůležitější správná příprava všech vybraných ingrediencí
Před 4 dnyVývar je základní ingrediencí mnoha pokrmů a může dodat jídlům hloubku chuti a výživové hodnoty. Vytvořit aromatický vývar od základu je snadné a lze jej přizpůsobit vlastním chuťovým preferencím. V tomto článku vás provedeme kroky k přípravě lahodného a výživného vývaru, kterým rozhodně nadchnete každého, kdo přivoní nebo ochutná.Zahradnický substrát pro výsev: Snadno si ho namícháte po vesnicku
Před 4 dnyVypěstovat si vlastní bylinky nebo drobnou zeleninu získává na popularitě. Vždyť kdo by nechtěl pozorovat, jak mu pod rukama vzniká nový život a pochutnat si na voňavých bylinkách nebo drobných plodech. Alfou a omegou pro pěstování je kvalitní zahradnický substrát, ten zajistí nejen skvělý výnos, ale i zdravé rostlinky. Pokud chcete ušetřit, vyrobte si jednoduše substrát vlastní. Jednoduše po vesnicku!Řepové carpaccio podle Pohlreicha. Zajímavá marináda vykouzlí z prosté suroviny luxusní občerstvení
Před 4 dnyZajímavá úprava obyčejných lokálních surovin, to je přístup, kterým se ubírá moderní gastronomie už pár let. Tento koncept je blízký i Zdeňku Pohlreichovi. Ochutnejte carpaccio z červené řepy podle slavného českého šéfkuchaře v luxusním pojetí. Na závěr jsme pro vás připravili ještě pár tipů, z jaké zeleniny lze vegetariánské carpaccio ještě připravit.Jak pomoct šplhounům vystoupat co nejvýše: Deset tipů na oporu pro zeleninu
Před 4 dnyNěkteré druhy zeleniny dokáží za sezonu vyrůst do neuvěřitelné výšky, ale většinou jim musíme trochu pomoci, sami by se plazily jenom po zemi a jejich plody by zbytečně snadno zahnívaly.Česnekové slupky nemají v koši co dělat: Nedoceněné zlato vyživí každou pokojovou rostlinu
Před 4 dnyČesnekové slupky obsahují řadu prospěšných živin, a přitom jsou stále ještě nedoceněným zlatem. Naučte se je využívat.Nedostatek cibule ve světě. Nová potravinová krize postihne zeleninu
Před 4 dnyLalaine Basaová používá cibuli k přípravě jarních závitků ve svém cateringovém podniku severně od Manily. Teď ale kvůli růstu cen na Filipínách změnila recept a používá poloviční množství. Fatima z marockého hlavního města Rabatu pak cibuli a rajčata kvůli vysoké ceně už nekupuje. Jako matka tří dětí místo toho k přípravě pokrmu tažín používá artyčoky. Zkušenosti těchto dvou žen, které od sebe dělí více než 12 000 kilometrů, ukazují, jak globální krize v zásobování potravinami nabírá…Správné potraviny pro zdravá játra
Před 4 dnyA co takový česnek, jablka nebo listová zelenina? Ne snad, že bychom chtěli mluvit do vašich stravovacích návyků, ale tyto přírodní poklady pomáhají předcházet jaterním potížím. To jste o nich věděli?Pesticidy je důležité z ovoce a zeleniny dobře umýt. Pomůže jedlá soda a kyselina citronová
Před 5 dnyPesticidy kontaminují ovoce a zeleninu. Odborníci na výživu jsou toho názoru, že i když jde o jedovaté sloučeniny, v malých množstvích nepředstavují hrozbu pro lidské zdraví. Důležité ale je vědět, jak odstranit zbytky pesticidů z ovoce a zeleniny. Jak pesticidy škodí? Pesticidy jsou chemické přípravky na ochranu rostlin, které při konzumaci v malých množstvích neohrožují lidské zdraví. Jejich akumulace v těle však přináší mnoho nepříznivých účinků.Nevíte, co k večeři? Na kari nepotřebujete vždycky recept, uvaříte ho i z toho, co dům dal
Před 5 dnyKari nebo curry nemusí vždycky splňovat předepsanou recepturu. Pokud chcete vykouzlit večeři nebo oběd a nenutí vás okolnosti k tomu, aby šlo o butter chicken, kuřecí tikka masala nebo thajské kari, pak máte volné ruce. Do kari se totiž hodí vesměs veškerá zelenina, jakékoli luštěniny a zapojit můžete i konzervy ze spíže. Slavit úspěch budete zaručeně. To můžeme slíbit.Zdravé obědy pro urychlení hubnutí
Před 5 dnyJeden z triků, jež používají lidé, kteří jedí zdravě je domácí příprava jídel. Hlavně obědů, které zasytí a dokážou tělo nabít energií na celý den. Pokud se vám okamžitě vybaví představa mdlých kuřecích prsou, rýže a zelených fazolek, které jsou dokonale naporcované do nádob na celý týden, zkuste se této myšlenky navždy zbavit. Jak to ale udělat, aby byly obědy chutné a zároveň nutričně hodnotné?4 druhy zeleniny, kterým by se diabetici měli raději vyhýbat
Před 5 dnyVětšina lidí trpících cukrovkou si myslí, že může jíst všechnu zeleninu v neomezeném množství. Bohužel to ale tak není. Existují určité druhy zeleniny, kterým by se měli diabetici vyhnout, anebo je konzumovat jen s opatrností.Není nad domácí mrkev. Když vyberete dobrá semínka a podpoříte klíčení, dočkáte se luxusní sklizně
Před 5 dnyTaková nenápadná zelenina to je, a přitom dokáže tolik potrápit. Určitě máte ve svém okolí i vy někoho, kdo si na mrkvi vylámal zuby a zařekl se, že si ji bude radši kupovat v obchodě. Přitom vypěstovat si luxusní mrkev není až tak těžké.Pěstování ředkvičky zvládne i začátečník. Jakou péči potřebuje a kdy ji vysévat?
Před 5 dnyPěstování ředkvičky je jednoduché a zvládnou ho i začátečníci. Podívejme se tedy, jak na to.Jak pěstovat zeleninu pro labužníky: Paprika zelená, žlutá, červená, sladká i pálivá
Před 5 dnyPěstování papriky roční (Capsicum annuum) není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát, ale pokud dodržíte základní pravidla, můžete se těšit z krásných a zdravých plodů.Česko není soběstačné ani u zeleniny, pro niž má přitom ideální podmínky
Před 5 dnyZ české krajiny dále mizí plochy, kde se pěstuje ovoce a zelenina. A to dokonce i takové druhy, pro které jsou zde ideální podmínky.Kontrola potravin na Karlovarsku: Nedostatků bylo jen velmi málo
Před 5 dnyTentokrát se štáb TV Nova vydal na kontrolu v rámci seriálu Na vaší straně do Karlových Varů a Ostrova nad Ohří. A výsledky nebyly špatné. Většina obchodů prošla na jedničku, ale našly se i výjimky.Jak vybrat skleník? Na co si dát při nákupu pozor
Před 6 dnyNeustále se zvyšující ceny zeleniny v obchodech nutí Čechy pořizovat si na své zahrady skleníky. Protože se nejedná o malou investici, připravili jsme si pro vás návod, jak vybrat ten pravý pro vaši zahradu a jakým parametrům při výběru skleníku věnovat pozornost.Krájení cibule bez slz: Přípravu často používané zeleniny usnadní obyčejná svíčka
Před 6 dnyCibule je obvykle důležitou, někdy dokonce nepostradatelnou přísadou mnoha pokrmů. Ve většině kuchyní se bez ní tudíž nedá dlouhodobě obejít. Akorát to loupání většině lidí nedělá radost.Topinabury
Před 7 dnyZelenina na českém trhu dosahuje závratných cen! Zdravé nejsou jen papriky a rajčata! U nás roste jeden opomíjený domácí druh zeleniny, který je chutný a plný zdraví prospěšných látek. Sklízíme jej právě TEĎ! Máte-li tento poklad na zahrádce, pak máte kvalitní čerstvou zeleninu úplně ZADARMO! Je to TOPINAMBUR!Přichází čas setí
Před 7 dnyÚnor a březen jsou ideální měsíce pro první výsevy zeleniny. Víte, které druhy začít předpěstovávat už nyní a které vysadit později přímo na volný záhon nebo do skleníku?Přímo ke zdroji: Štáb šel na kontrolu do velkoskladu ovoce a zeleniny
Před 7 dnyReportér TV Nova Jan Zálužský se tentokrát vydal přímo do jednoho z největších skladů ovoce a zeleniny v Česku. Právě z toho skladu, který je na okraji Prahy, řetězec Kaufland rozváží potraviny do více než poloviny svých prodejen.Školní jídelny se perou se zdražováním surovin, zvyšovat ceny chtějí co nejméně
Před 8 dnyCeny potravin se neustále zvyšují, nyní především u zeleniny, a to výrazně pociťuje rozpočet domácností, ale také to dělá těžkou hlavu školním jídelnám. Přesto se snaží ještě do limitů vejít, aby se vyhnuly opakovanému zvyšování cen obědů, ale někdy to nejde. V Plzeňském kraji se i přes to všechno stále snaží některé školy či školky jít zdravějším směrem.Tápete, jestli saláty předpěstovávat nebo vysévat rovnou ven? Pojďte to konečně rozlousknout
Před 8 dnyListové saláty, ale také špenát nebo rukola, patří mezi ty druhy zeleniny, co dokážete pěstovat s menšími přestávkami celý rok. Na venkovních záhonech i (ne)kryté terase. Ať jste začátečník nebo zkušený zahrádkář.Stravování minulosti: Obžerství na hostinách i rožnění se psy
Před 8 dnyTepelně upravená strava je lidstvu známa od objevení ohně. V průběhu času měnila svou podobu a dá se říci, že ji stále mění dodnes. Po mnoho staletí byla dostupnost potravin závislá na sezóně. Proto se také lidé snažili uchovat potraviny co nejdéle pomocí konzervace. Maso se nasolovalo nebo udilo, zatímco zelenina se nakládala a nechala se vykvasit. Svou podobu měnily i kuchyně, v nichž se ještě donedávna vařilo v kotli nad otevřeným ohněm, dokud tento způsob přípravy pokrmů nevystřídala kamna.Pěstování rajčat: Komplexní přehled od semínka po šťavnaté plody
Před 8 dnyPěstování rajčat či okurek je u nás poměrně běžné hobby, na jehož konci pěstitel „slízne smetánku" v podobě lahodných vypěstovaných plodů. Každý, kdo má vlastní rajčata, ví, že čerstvě utržená jsou prostě fantastická. Není to však zadarmo. Nedělejte při pěstování rajčat zbytečné chyby a vypěstujte silné sazenice, ať se nepřipravíte o úrodu!Je čas zasadit česnek. Včasné jarní vysazení zařídí velkou úrodu při sklizni
Před 8 dnyVýsadba česneku na jaře má svoje pravidla a především nepřekročitelný termín. Do země ho musíte zasadit včas kvůli brzké úrodě.Léčivé jarní bylinky: Rostou jako plevel, ale dokáží s naším zdravím zázraky. Naučte se je využívat jako naši predkové
Před 9 dnyNemusíte mít zahradu, ba ani jediný záhon, abyste si mohli natrhat voňavé koření nebo zeleninu.Vypěstujte si ředkvičky na balkoně v truhlíku + recept
Před 9 dnyO tom, jakou zeleninu lze vysévat již v březnu, jsme vás nedávno informovali. Každopádně pro ty, kteří nemají zahradu, není nic ztraceno. Například takové šťavnaté ředkvičky si lze vypěstovat v truhlíku na balkoně. Jejich pěstování je jednoduché, a vy tak tělu dodáte potřebné živiny. Jak si tedy tuto lahodnou a mírně štiplavou zeleninu vypěstovat? A v jakém receptu si je vychutnat?Všude samá zdravá strava! Jenže i ta má svá rizika. Proč to se zeleninou nepřehánět?
Před 9 dnyZdravá strava, zdravé potraviny, ovoce, zelenina a obiloviny. Je otázkou, zda nás přílišná konzumace těchto potravin nemůže postavit před nějaké riziko. V otázce je střevní diskomfort nebo výskyt antinutričních látek. Více Petr Havlíček.Významné rozdíly mezi cibulemi. Na barvě skutečně záleží, ta vám napoví, jaké vlastnosti daná cibule má
Před 10 dnyKdyž si čtete recept, který v surovinách uvádí žlutou, bílou nebo červenou cibuli, pravděpodobně si říkáte, jako většina lidí, že nezáleží na tom, jakou z uvedených použijete. Prostě vezmete tu, co máte zrovna k dispozici. Ale mýlíte se.