Zavřít
Chilli papričky

Chilli papričky

Nejnovější články na Seznamu na téma Chilli papričky
  • Toprecepty

    Cesta za pastou: Reportáž z výrobny pálivé tuniské harissy, v níž ucítíte česnek i koření a jedna lžička vám nebude stačit

    Před 22 dny
    Pokud se někdy vydáte na dovolenou do Tuniska, připravte se na to, že se s jejich speciální paprikovou pastou harissou sseznámíte opravdu důkladně. Tunisané ji přidávají téměř do všech jídel s výjimkou těch sladkých. Když jsme tedy měli možnost zjistit, jak se vyrábí, nemohli jsme si takovou příležitost nechat ujít.
     Komentáře
  • Vychytávky Ládi Hrušky

    Recept Ládi Hrušky na super účinný ekologický postřik proti škůdcům

    Před 1 měsícem
    Servírujeme jednotlivé recepty a vychytávky Ládi Hrušky i nápady jeho zapálených fanoušků. Plnou nálož vychytávek, najdete na primaplus.cz
     Komentáře
  • Bylinkopedie

    Tajemství zimní zahrádky: jak úspěšně pěstovat chilli doma a využít jeho účinky

    Před 1 měsícem
    Mnoho lidí se domnívá, že chilli papričky lze pěstovat pouze v létě na zahradě nebo ve skleníku. Pravdou ale je, že i během zimních měsíců lze tuto pikantní rostlinu s úspěchem pěstovat doma na parapetu či v bytě. Chilli přináší nejen estetický zážitek svými barevnými plody, ale i bohaté zdravotní benefity. Navíc poskytuje možnost připravit […] Příspěvek Tajemství zimní zahrádky: jak úspěšně pěstovat chilli doma a využít jeho účinky pochází z Bylinkopedie.cz
  • Toprecepty

    7 chyb při přípravě chilli con carne: Hrozí připálení, ale také nesprávné ochucení

    Před 1 měsícem
    Chilli con carne je pikantní pokrm, o jehož původ se pře Texas s Mexikem. Ať už ho připravil jako první kdokoliv, svět získal skvělé zahřívací jídlo, ve kterém se snoubí chuť zeleniny, mletého masa, chilli papriček a čokolády.
     Komentáře
  • Novinky

    Recept na chilli pastu

    Před 2 měsíci
    Máte rádi, když jídlo pořádně pálí a voní česnekem? Připravte si chilli pastu, kterou využijete do polévek, nudlí, na opečené maso i jen tak na chléb s máslem.
     Komentáře
  • Pestrá Zahrada

    Letní zálivka z domácích surovin zaručí bohatou úrodu paprik bez chemie

    Před 2 měsíci
    Chcete letos sklízet krásné, zdravé a chutné papriky bez použití průmyslové chemie? Zkušení zahrádkáři sázejí na osvědčené domácí recepty. V horkém létě pomůže rostlinám správná výživa, která podpoří kvetení i vývoj plodů. Letní počasí zkouší ... více Příspěvek Letní zálivka z domácích surovin zaručí bohatou úrodu paprik bez chemie pochází z Pestrá Zahrada
  • Pestrá Zahrada

    Jak sušit vypěstované chilli papričky a uchovat je na celou zimu

    Před 3 měsíci
    Chilli papričky se dají pěstovat snadno – ať už ve skleníku, na slunném parapetu, nebo přímo na zahradě. Jsou to krásné rostliny, které nabízejí bohatou úrodu. Čerstvé plody ale mají jen krátké období sklizně během ... více Příspěvek Jak sušit vypěstované chilli papričky a uchovat je na celou zimu pochází z Pestrá Zahrada
  • Apetit

    Šťavnatá hovězí žebra se díky pomalému pečení rozpadnou na vidličce

    Před 3 měsíci
    Nenechte se odradit delší přípravou – marinování i pečení masa se obejde bez vaší asistence a zbytek je opravdu hračka. Hovězí žebra se budou pomalu péct v troubě a vy se můžete v klidu věnovat čemukoliv chcete. Výsledek je nevýslovná dobrota! Měkké maso jde od kostí skoro samo. Pomalu pečená hovězí žebra si zkrátka zamilujete. Podávat je můžete k večeři, ale i na večírku pro přátele s nimi sklidíte obrovský úspěch.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jak vyjmout vnitřky paprik, aniž bychom plody poškodili. Použijeme nůž nebo lžičku

    Před 3 měsíci
    Paprika je oblíbená zelenina mnoha různých barevných odrůd - od sladké masité kapie po špičaté, extrémně pálivé chilli papričky. Pálivost paprik způsobuje látka kapsaicin, kterou některé druhy paprik téměř neobsahují.
     Komentáře
  • Pestrá Zahrada

    Co dělat v létě, aby papriky dobře rostly a bohatě plodily

    Před 3 měsíci
    Červenec a srpen jsou pro papriky zlomovým obdobím. Po pomalejším jarním růstu se nyní rostliny naplno soustředí na kvetení a tvorbu plodů. Aby úroda byla opravdu bohatá, je potřeba jim právě teď věnovat tu správnou ... více Příspěvek Co dělat v létě, aby papriky dobře rostly a bohatě plodily pochází z Pestrá Zahrada
  • Pestrá Zahrada

    Proč se listy paprik kroutí a jak tomu předejít

    Před 4 měsíci
    Papriky patří mezi zeleninu, která při pěstování vyžaduje pečlivou péči a optimální podmínky. Pokud se jim nedostává správné zálivky či výživy, projeví se to velmi rychle – například kroucením listů. Tento jev může mít několik ... více Příspěvek Proč se listy paprik kroutí a jak tomu předejít pochází z Pestrá Zahrada
  • Pestrá Zahrada

    5 důvodů, proč vám nerostou papriky (a jak to napravit)

    Před 4 měsíci
    Máte na zahradě papriky, ale rostliny nerostou, jak by měly? Nejste v tom sami. Po více než 20 letech zahradničení mohu říct, že pěstování paprik, zvláště v chladnějších oblastech, bývá výzva. Často se problémy objevují ... více Příspěvek 5 důvodů, proč vám nerostou papriky (a jak to napravit) pochází z Pestrá Zahrada
  • Koruna Vysočiny
    naMédium

    Vír hostí devátý ročník extrémní soutěže v pojídání chilli

    Před 4 měsíci
    Pálivá pizza, ohnivá zmrzlina a nejpálivější klobásy světa. To čeká odvážlivce na sobotním Mistovství ČR v pojídání chilli ve Víru na Vysočině. Kdo vydrží déle - čeští borci, nebo zahraniční profíci?
     Komentáře
  • Pestrá Zahrada

    Nejčastější chyby při pěstování chilli papriček a jak se jim vyhnout

    Před 4 měsíci
    Chilli papričky si v posledních letech získaly obrovskou oblibu i mezi českými zahrádkáři. Přestože pocházejí z tropických oblastí, daří se jim i v našich podmínkách – stačí znát několik základních pravidel a věnovat jim trochu ... více Příspěvek Nejčastější chyby při pěstování chilli papriček a jak se jim vyhnout pochází z Pestrá Zahrada
  • Plné zdraví

    Láska na talíři: Co opravdu povzbudí libido?

    Před 4 měsíci
    Víte, jak prostřednictvím pokrmů zintenzivnit intimní sblížení s milovanou osobou? Řada běžně konzumovaných jídel působí jako přírodní afrodiziaka. Chcete-li posílit erotické prožitky, zaměřte se na suroviny povzbuzující vášeň. Nemusíte utrácet za speciální pochoutky či zázračné tabletky.
     Komentáře
  • Apetit

    Špagety aglio e olio – rychlá italská večeře z pár surovin

    Před 5 měsíci
    V jednoduchosti je síla! Špagety aglio e olio jsou toho jasným důkazem. Stačí pár surovin, v samotném základu dokonce jen olivový olej, česnek a parmazán, a báječné lehké jídlo je na světě!
     Komentáře
  • Naše krásná zahrada

    Kdy je správný čas na výsev chilli papriček: Kromě ideálního termínu servírujeme i pár zaručených tipů, aby to dobře dopadlo

    Před 9 měsíci
    Věděli jste, že čím pálivější je paprika, tím déle klíčí? Kapsaicin, pálivá látka, kterou chilli papričky obsahují, totiž zpomaluje jejich klíčení a čím víc ho daná odrůda obsahuje, tím déle klíčí. To je také důvod, proč někteří profi zahradníci, ale i hobby zahrádkáři vysévají chilli už v lednu. Bez doplňkového vybavení, jako jsou třeba výsevní světla, to ale nemá cenu.
     Komentáře
  • Magazín Doma

    Únorový výsev chilli papriček zajistí zdravé sazenice a bohatou sklizeň pálivých plodů

    Před 9 měsíci
    Právě nyní v únoru je čas také na výsev chilli paprik, nezapomeňte na ně. Jak postupovat správně, aby sklizeň byla opravdu obrovská a velmi chutná?
     Komentáře
  • Super

    Ivan Bartoš v rudé čepici pózuje s chilli papričkou: Po konci na ministerstvu i v čele Pirátů mu dost otrnulo

    Před 1 rokem
    Od té doby, co skončil na ministerstvu pro místní rozvoj a posléze se i vzdal křesla předsedy Pirátů, má Ivan Bartoš hodně volného času. A taky se dost uvolnil, čehož si všímají i jeho fanoušci.
     Komentáře
  • Plné zdraví

    Příliš ostrá jídla: jejich pravidelná konzumace může být škodlivá

    Před 1 rokem
    Zatímco někteří je vůbec nemusí, jiní na ně nedají dopustit: příliš ostrá jídla mohou pomoci při hubnutí, posílit činnost mozku, ale také přispět k bolestem hlavy, nevolnosti či zažívacím potížím.
     Komentáře
  • Novinky

    Za tři minuty pozřel přes kilo známé pálivé omáčky. Je to moje superschopnost, směje se

    Před 1 rokem
    Kanadský youtuber Mike Jack podrobil své chuťové pohárky pořádné zkoušce, když se během tří minut snažil sníst co největší množství pálivé omáčky sriracha. Nakonec jí spořádal celkem 1,12 kilogramu, což je světový rekord.
     Komentáře
  • Novinky

    Poušť Gobi dostala rudý nádech. Farmáři tam ve velkém suší chilli papričky

    Před 1 rokem
    KRÁTCE: Farmáři u čínského města Hami v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang zbarvili část pouště Gobi dočervena. Využívají velkého teplotního rozdílu mezi dnem a nocí a ve velkém tam suší sklizené chilli papričky. Sin-ťiang je podle čínské zpravodajské televizní stanice CGTN jednou z hlavních oblastí pěstování chilli v Číně s roční produkcí 250 tisíc tun sušených chilli papriček, což představuje jednu pětinu z celkové produkce v zemi.
     Komentáře
  • Magazín Doma

    Jak zpracovat chilli papričky: Několik tipů na dobroty do zásoby

    Před 1 rokem
    Pěstování chilli papriček je pro mnohé nejen koníčkem, ale také způsobem, jak přinést do kuchyně špetku pikantnosti. Pokud máte doma úrodu, která přesahuje vaši spotřebu, je na čase zamyslet se nad…
     Komentáře
  • Proženy

    Fotky, ze kterých vás budou pálit oči: takhle suší chilli papričky profíci

    Před 1 rokem
    Jestli si pěstujete chilli papričky, pak již touto dobou sklízíte a hodí se vám vědět, jak je nasušit, aby byly co nejlepší a dlouho vydržely. Inspiraci můžete najít u farmářů v Číně, ale poradíme i metodu pro menší porci úrody.
     Komentáře
  • Naše krásná zahrada

    Kdy nastává správný čas sklizně papriky. Podle druhu paprik nebo způsobu zpracování

    Před 1 rokem
    Různé druhy a odrůdy paprik potřebují k plné zralosti plodů různě dlouhou dobu, nejčastěji v rozmezí 60-90 dnů. Sklizeň paprik tak nastává od poloviny července až do konce října. Papriky se však sklízejí v různém stupni zralosti a záleží na druhu i na vaší chuti, jestli máte raději papriky v tzv. technické čili konzumní zralosti nebo až ve zralosti plné, tedy botanické.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Japonští studenti skončili v nemocnici kvůli „superpálivým“ chipsům

    Před 1 rokem
    Čtrnáct studentů tokijské střední školy bylo převezeno do nemocnice, když snědli „super pálivé“ bramborové lupínky. Informaci sdělila tamní policie.
     Komentáře
  • Novinky

    Inspekce s celníky dala zlikvidovat více než tunu chilli papriček z Vietnamu

    Před 1 rokem
    Dvě zásilky z Vietnamu, které obsahovaly dohromady 1135 kilogramů chilli papriček, nevpustili na český trh inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce společně s celníky. Obsahovaly zbytky pesticidů v nadlimitním množství, uvedl ve čtvrtek v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
     Komentáře
  • Proženy

    Vypěstujte si vlastní chilli papričky. Hodí se v kuchyni a navíc krásně vypadají

    Před 1 rokem
    Pěstování paprik v záhonku na zahradě zvládne téměř každý zahrádkář. Co ale jejich menší a pálivější příbuzné? Jejich pěstování není složité a zkusit ho klidně mohou i ti, co nemají přílišné pěstitelské ambice nebo vlastní zahradu či balkon.
    Numex Twilight nabízí dechberoucí podívanou
    Nejpálivější paprička světa Pepper X vás sice neodrovná svou krásou, zato zaručeně svou chutí
    Ani Carolina Reaper není zrovna kráska, ale její vzhled dává předem tušit ďábelský zážitek
    Cheiro Roxa je zajímavá svou barvou i tvarem
    Papričky Buena Mulata hrají všemi barvami
    Jalapeno papričky naleznete v různých barvách a jsou skvělé i sušené
    Bolivia Bumpy dokáže na jediném plodu ukázat hned několik barev, od žluté až po tmavě fialovou
    Elephant's trunk kromě chuti zaujme také svými dlouhými plody
    Elephant's trunk kromě chuti zaujme také svými dlouhými plody
    +
     Komentáře
  • Proženy

    Jedlá zahrada: Místo trávy vysaďte jahody, do truhlíku lichořeřišnici nebo chilli

    Před 1 rokem
    Většina zahrádkářů hledí na to, aby jejich zahrádka byla hlavně úhledná, ale co si ji naplánovat tak, aby byla i jedlá? Abyste nemuseli sekat trávu, kterou jen naplníte kompost, nebo nekupovali květiny výhradně na parádu, ale dali do ní ty, které budou nejen krásné, ale zároveň použitelné do salátu nebo na čaj?
     Komentáře
  • Proženy

    Pěkně žhavý víkend. Zařaďte do svého jídelníčku chilli – od ranní čokolády po večerní popcorn

    Před 1 rokem
    Víkend před námi a s ním přichází pravidelná otázka: Co uvařit? Vsaďte na pikantní dobroty, které vás prohřejí a hlavně vám budou chutnat!
     Komentáře
  • Adbz

    Každá žena by měla v kabelce nosit lak na vlasy. V krizové situaci poslouží jako nástroj na obranu

    Před 2 roky
    Útoky a přepadení na ulici jsou bohužel velmi časté. Pokud ale budete nosit lak na vlasy, je velká pravděpodobnost, že se ubráníte.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Inspekce po upozornění pozastavila prodej českých extrémně pálivých chipsů

    Před 2 roky
    Firma k propagaci výrobku používá výzvy na sociálních sítích, kdy se lidé hecují, zda extrémně pálivé chipsy dokážou sníst.
     Komentáře
  • Naše krásná zahrada

    Chilli papričky jsou jako droga: jednou zkusíte a už bez nich nemůžete žít. Je ale důležité vědět, kterým druhům se vyhnout

    Před 2 roky
    Co člověk, to jiné potřeby a jiné chutě. Někdo chilli papričky miluje a neváhá si je přidat do kteréhokoliv jídla, jiný se všemu, co trochu štípe na jazyku, vyhýbá jako čert kříži. Ať už patříte do jakékoliv skupiny, vězte, že konzumace chilli papriček nemusí být až tak šílená a pokud začnete pomalu, nejen, že budete vnímat i jiné chutě a řada pokrmů konečně dostane ten správný říz, ale je známo, že látka capsaicin, díky které papričky pálí, je velmi prospěšná pro naše zdraví. Jak se vyznat ve stupnici pálivosti a která chilli paprička rozhodně není vhodná pro začátečníky?
     Komentáře
  • Proženy

    Daniel Všetečka: Jedení chilli je opravdový sport, na který se trénuje a podvádí se tam

    Před 2 roky
    Chilli je u nás velmi oblíbená surovina, a tak není divu, že se jeho pěstování věnuje nejeden tuzemský zahrádkář. Ale že vás takovýto koníček může vynést až na první příčky ve světových soutěžích v pojídání chilli? To je příběh, který se udál Danielu Všetečkovi. Podívejte se, jak takové soutěže probíhají a jak mu jde pěstování této pálivé suroviny.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Pepper X je oficiálně nejpálivější chilli papričkou na světě. Jalapeño je vedle ní jídlo pro děti

    Před 2 roky
    Svět zná novou nejpálivější chilli papričku. Pepper X je nově korunovaným králem, jehož prvenství na začátku října potvrdila i Guinnessova kniha rekordů. Tato výzva pro všechny milovníky pikantního jídla je tisíckrát pálivější než průměrná paprička jalapeño.
     Komentáře
  • Novinky

    Svět zná novou nejpálivější papričku, je až tisíckrát pálivější než jalapeňos

    Před 2 roky
    Paprička odrůdy Pepper X existuje již několik let, ale teprve nyní byla oficiálně uznána jako ta nejpálivější na světě. Stojí za ní pěstitel Ed Currie, jenž vyšlechtil i dosavadního rekordmana, odrůdu Carolina Reaper.
     Komentáře
  • Novinky

    Kanaďan na posezení spořádal 135 nejpálivějších papriček na světě

    Před 2 roky
    Kanaďan Mick Jack je nejen přesvědčeným veganem, ale také velkým milovníkem značně pálivého jídla. Na jedno posezení tak spořádal 135 papriček odrůdy Carolina Reaper, jež je považována za tu nejohnivější na světě.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Jednoduché zavařování pálivých papriček krok za krokem

    Před 2 roky
    Tak co? Už jste se dočkali skvělé úrody paprik a hodláte je zpracovat? Pokud ano, jste určitě na správném místě. My jsme totiž zavařovali pálivé papričky, a to poměrně jednoduchým a rychlým způsobem. Pojďme se tedy na celý proces podívat krok za krokem. Zavařování už pro nás bylo nezbytností, jelikož některé papričky již začínaly hnít, případně usychat. Takovéto papriky do sklenic jistě nepatří.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Které potraviny nedávat do mikrovlnky? Nebezpečí hrozí nejen u ohřívaných hub, ohrozit zdraví může i špenát nebo celer

    Před 2 roky
    Práce s mikrovlnnou troubou patří už dlouho ke zcela běžným úkonům, které používáme při přípravě pokrmů. Věděli jste však, že některé potraviny vůbec do mikrovlnky nepatří? Mohou dokonce ohrozit vaše zdraví.
     Komentáře
  • Zahrádkářská poradna

    Objevte kouzlo chilli papriček: Ďábelsky pálí, andělsky léčí

    Před 2 roky
    Chilli papričky (Capsicum frutescens), někdy se také používá název kajenský pepř, pocházejí ze střední Ameriky. Existuje nespočet druhů a odrůd nejrůznějších tvarů, barev i pálivosti. Že chilli papričky pálí jako čert, způsobuje rostlinný alkaloid – kapsaicin, který ale má naprosto úžasný pozitivní efekt na naše zdraví.
     Komentáře
  • Adbz

    Díky 1 chilli papričce může být úroda rajčat několikanásobně vyšší: Chrání rostlinu před onemocněním

    Před 2 roky
    Rajčata, okurky, ale i jiné plodiny jsou během sezóny ohrožené plísní, která je může zlikvidovat. Naštěstí můžete své rostliny jednoduše ochránit.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Harissa – poklad tuniské kuchyně: Pikantní pastu využijete na maso, do zeleninových směsí, do polévek i do salátů

    Před 2 roky
    Potrpíte si na pikantní pokrmy? V tom případě by pasta harissa neměla ve vaší zásobě dochucovadel chybět. Ostrá směs z pálivých paprik, česneku, olivového oleje, soli a koření fantasticky dochutí mnoho pokrmů. Tu nejlepší harissu dělají v Tunisku.
     Komentáře
  • HomeInCube

    Chilli papričky: Oblíbená rostlina pro městské zahradničení bez náročné péče

    Před 2 roky
    Městské zahradničení se stává stále oblíbenějším, zejména pro ty, kteří hledají způsoby, jak si přinést kousek přírody do svých domovů a bytů. Jednou z nejoblíbenějších rostlin pro tuto formu zahradničení jsou chilli papričky, a to z mnoha dobrých důvodů.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Dip muhammara: Kouřovou chuť dodají pečené papriky a pikantní chilli vločky. Báječně ladí s grilovaným masem nebo s pita chlebem

    Před 2 roky
    Ceny paprik se už zase dostaly do normálu, navíc je v brzké době budeme sklízet na zahrádkách, je tedy ideální čas z nich i něco připravit. Kořeněný dip muhammara osloví nejen milovníky orientálních chutí, českým jazýčkům jej přiblíží vlašské ořechy, bez nichž se tato papriková pasta neobejde.
     Komentáře
  • Novinky

    Proč je dobré zařadit do jídelníčku chilli

    Před 2 roky
    Chilli papričky nejsou pouze pikantní přísadou jídel a nápojů. Mají celou řadu příznivých účinků i na naši náladu či zdraví, vždyť i jako léky na nejrůznější neduhy je po tisíciletí využívali původní obyvatelé Střední Ameriky. Zařadit je tak do jídelníčku má opravdu smysl.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Lékařka Kateřina Kotíková k zakázaným českým chipsům: Po požití většího množství chilli hrozí zvracení i šok, pomoci může mléko

    Před 2 roky
    Francouzská média minulý týden informovala o stažení pálivých chipsů, produkovaných v České republice, z jedné prodejny místního hypermarketu. Přestože výrobce na možné nežádoucí účinky kapsaicinu, obsaženého v chipsech, upozorňuje, francouzský distributor hovoří o ohrožení zákazníků. Podle MUDr. Kateřiny Kotíkové z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze ovšem nelze plošně určit, jaká dávka, způsobující pálivost, je zdraví ohrožující.
     Komentáře
  • Home

    Naložte si zeleninu: zdravou lahůdku, kterou ocení i vaše střeva!

    Před 2 roky
    Krátce nakládaná zelenina je skvělým způsobem, jak obohatit stravu o zeleninu, která vám nejen pomůže se zdravějším životním stylem, ale zároveň vás zasytí. Navíc je také velmi chutná a osvěžující, jelikož si během procesu nakládání zanechává svou výtečnou křupavou chuť. Řekneme si, jaké výhody pro zdraví tato zelenina má a jak si ji můžete připravit.
     Komentáře
  • Recepty prima nápadů

    Jak dopěstovat ze semínka chilli papričky a 12 tipů na pálivé odrůdy

    Před 2 roky
    Termín výsevu papriky je únor až březen. Víte však, že čím pálivější papriku hodláte pěstovat, tím dříve je vhodné ji vysít? Některé dokonce už v prosinci!
     Komentáře
  • Naturally
    naMédium

    Pomáhají v boji s rakovinou a jsou plné antioxidantů. Chilli papričky a jejich vliv na naše zdraví

    Před 2 roky
    Chilli není jen nezaměnitelný komponent v kuchyních celého světa, ale i pomocník při lupénce, artritidě a hubnutí. Pojďme si představit 7 pozitivních vlastností chilli papriček a jejich dopad na naše zdraví.
     Komentáře
  • Česko živě

    Milujeme pálivé: Odborník radí, jak si doma vypěstovat chilli papričky

    Před 2 roky
    Jste milovníci pálivých jídel a nechali jste se zlákat vidinou mít za oknem krásné plody chilli? Jejich pěstování není zrovna snadné, na druhou stranu nic není nemožné. Stačí trocha péče a trpělivosti a budete mít krásné papričky nejen k jídlu, ale i jako dekoraci.
     Komentáře
  • Novinky

    Nové Mexiko chce uzákonit oficiální státní aroma

    Před 2 roky
    Zákonodárci v americkém státě Nové Mexiko předložili návrh zákona, podle nějž by mezi další státní symboly mělo přibýt také oficiální státní aroma. Účelem je mimo jiné odlákat turisty sousednímu Coloradu.
     Komentáře
  • Home

    Chutné pikantní recepty, které zahřejí a podpoří naše zdraví

    Před 2 roky
    Patříte mezi milovníky pálivých jídel, a tak jména jako Carolina Reaper, Habanero či Jalapeňos pro vás nejsou španělskou vesnicí? V tom případě vás potěšíme recepty na vynikající pikantní pokrmy z pálivých papriček, které nejenže díky své pálivosti tělo doslova zahřejí, ale v určité míře také podpoří naši imunitu.
     Komentáře
  • Home

    Tyto potraviny byste rozhodně nikdy neměli ohřívat v mikrovlnné troubě, mohou vám uškodit!

    Před 3 roky
    Mikrovlnka je určitě šikovný pomocník, ale není vhodné používat ji vždy a na všechno. Máte-li čas, určitě dejte přednost klasickému vaření či ohřívání. Mikrovlnka je sice užitečná, pohodlná a téměř vždy rychlejší možnost, ale má i svá negativa. Víte, které potraviny byste v ní nikdy neměli ohřívat či upravovat?
     Komentáře
  • Události247

    Na pultech se objevila nebezpečná zelenina. Lidé, kteří ji mají doma, by ji měli okamžitě vyhodit

    Před 3 roky
    Kontroly inspektorů odhalují závadné potraviny poměrně často. Buď obsahují nebezpečné látky, nebo jsou na jejich obalu uváděny nepravdivé informace.
     Komentáře
  • Náš region

    Chilli papričky z Kambodže obsahovaly koktejl pesticidů

    Před 3 roky
    V chilli papričkách z Kambodži nalezla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) koktejl osmi druhů pesticidů, přičemž každá z nich byla v zelenině v…
     Komentáře
  • Novinky

    Chilli papričky z Kambodže obsahovaly i karbofuran

    Před 3 roky
    V chilli papričkách z Kambodže nalezla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) koktejl osmi druhů pesticidů, přičemž každá z nich byla v zelenině v extrémně nadlimitním množství, uvedl v pondělí v tiskové zprávě mluvčí SZPI Marek Bartík. Kromě povolených pesticidů byl v papričkách silný insekticid karbofuran, jehož používání je v EU od roku 2008 zakázané. Inspektoři zásilku zachytili společně s celníky.
     Komentáře
  • Plné zdraví

    Kapsaicin je užitečný při hubnutí. Má však také další účinky

    Před 3 roky
    Látka zvaná kapsaicin se vyskytuje zejména v pálivých chilli papričkách. Lidé ji používají jako koření, ale také jako pálivou látku do pepřových sprejů. Kapsaicin se podle všeho v rostlinách vyskytuje, aby je ochránil proti býložravcům a houbám. Právě díky kapsaicinu mají totiž tyto rostliny velmi pikantní chuť. Čím více je kapsaicinu v rostlině, tím je pálivější. Z rostlin byl izolován v roce 1816 a existuje tedy ve formě bílého krystalického prášku bez zápachu.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Zdravotní rizika spojená s konzumací chilli papriček

    Před 3 roky
    Pálivé papričky obsahují kapsaicin, kterému se přisuzuje takřka zázračné léčivé působení. Má to ale jednu zásadní podmínku. Nesmí se ho zkonzumovat moc. Tato složka vám může přivodit dýchací potíže, necitlivost a zvracení!
     Komentáře
  • Prostřeno

    Ne každý žaludek snese chilli

    Před 3 roky
    Znáte dobře chilli papričky? Navzdory své pálivosti jsou jedním z nejpopulárnějších koření. Zasloužily si to nejen díky své štiplavé chuti, ale i pro své léčebné účinky. Proč chilli pálí a jak působí na organismus?
     Komentáře
  • Prostřeno

    Pálivé chilli papričky nejsou nebezpečné

    Před 3 roky
    Je to standardní pikantnost, která se podává například k nakládanému plísňovému sýru. Když chilli papričku ochutnáte, máte ústa jako v jednom ohni. Není to nebezpečné? Jak se to vezme!
     Komentáře
Reklama