Zavřít
Fermentace

Fermentace

Nejnovější články na Seznamu na téma Fermentace
  • inStory

    Nemůžete se dočkat nakládaček? V igelitovém sáčku budou kyselé okurky hotové už za hodinu

    Před 18 dny
    Domácí kyselé okurky se s kupovanými často nedají srovnávat. Každý máme svůj osvědčený recept, ale hádáme, že tento jste ještě nezkoušeli.
     Komentáře
  • TechFocus

    Vědci zjistili, že fermentace dělá z hrachu superpotravinu

    Před 21 dny
    V posledních letech roste celosvětově poptávka po bílkovinách rostlinného původu. Lidé častěji volí bezmasé alternativy například z etických důvodů nebo z přesvědčení, že rostlinná produkce méně zatěžuje životní prostředí.
     Komentáře
  • inStory

    Jedno pivo denně prospívá střevům. Raději si však dejte ležák než desítku

    Před 28 dny
    Jsme národ pivařů, o tom není pochyb, ale teď konečně můžeme i tvrdit, že to děláme pro své zdraví. Samozřejmě v rozumné míře.
     Komentáře
  • ZdravéStravování

    Trocha fermentovaného zázvoru hravě zatočí se střevními parazity. Takto dobře jste se už dlouho necítili

    Před 1 měsícem
    Ke zdraví prospěšným potravinám patří ty, jež jsou upravené fermentováním. Díky tomu v nich vzniknou zdravé bakterie, které mají pozitivní vliv na obranyschopnost organismu a trávení.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Hitem letošního léta je marináda shiokoji. Skvěle ochutí saláty, omáčky i maso před grilováním

    Před 1 měsícem
    To, že plísně nemusejí být škodlivé, máme ověřené na různých aromatických sýrech. Bez jedné plísně by se ovšem neobešla hlavně asijská kuchyně. Díky koji si totiž můžeme pochutnávat na sójové omáčce, miso pastě i slavném japonském víně saké. Název koji pak nese nejen plíseň, ale i speciální rýže.
     Komentáře
  • Plné zdraví

    Jak může strava ovlivňovat naše psychické rozpoložení? Více, než si myslíte. V hlavní roli je střevní mikrobiom

    Před 1 měsícem
    Strava nepochybně psychiku ovlivňuje. Když si dáte dobré jídlo, které patří mezi vaše oblíbená, tak budete mít hned lepší náladu. Komu šmakuje pečená husička, bude se nepochybně cítit lépe, když si dá husí stehýnko, než když se naláduje hrachem s kroupami. Výběr potravin ale má vliv na lidské psýché ještě i jinak. Jak to tedy ve skutečnosti funguje?
     Komentáře
  • TopRecepty

    Trochu „opilá“ limonáda: Chlebový kvas zažene žízeň, osvěží a hlavu vám nezamotá. Takhle jej připravíte doma

    Před 2 měsíci
    Hitem letošního léta jsou fermentované limonády. Do této kategorie patří i kvas. Nejde však o žádnou novinku, tento populární slovanský nápoj má více než tisíciletou tradici. A připravit se dá i doma.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Fantastické nakládané ředkvičky nahradí nakládačky. Jak postupovat, aby byl výsledek perfektní?

    Před 2 měsíci
    Nakládání zeleniny je oblíbené. Nemusí se ale vůbec jednat jen o okurky a zelí. I takové ředkvičky můžete tímto způsobem zužitkovat a využít jejich bohatou sklizeň. Přečtěte si, co hlídat u fermentace ředkvičky, abyste si ji mohli pořádně vychutnat.
     Komentáře
  • Pikant

    Ne všechny fermentované potraviny obsahují probiotika. Patří mezi ně kysané zelí, kváskové pečivo, kimchi a tepelně zpracované výrobky

    Před 3 měsíci
    Všichni chceme být zdravější a mít více energie, a proto často sáhneme po fermentovaných potravinách s vidinou, že děláme něco pro své zdraví a zároveň si pochutnáme. Nedávné výzkumy však zjistily, že ne všechny fermentované potraviny obsahují probiotika, tedy hlavní složku, kvůli které je konzumujeme.
     Komentáře
  • Newstream

    Biohacking: Fermenty jsou klíč ke zdraví. Skvěle poslouží i kysané zelí

    Před 3 měsíci
    Populární kimči, kombucha, natto či kefír mají spektrum pozitivních účinků na lidské zdraví - od hubnutí po zdraví mozku.
     Komentáře
  • inStory

    Blahodárná fermentace nebo-li kvašení proniká i do kosmetiky

    Před 3 měsíci
    Fermentace nebo-li laicky proces kvašení v poslední době nabral na extra úspěšnosti a to hlavně v době covidové..
     Komentáře
  • ČasProŽeny

    Kimchi: Velmi zdravá a výtečná korejská pochoutka

    Před 4 měsíci
    Kimchi (čte se ,,kimči") je víc než jen chutné asijské jídlo. Je to kulturní poklad korejské kuchyně, navíc nakládané kvašené zelí je skutečnou střevní potravou, a proto je považováno za elixír zdraví. Není divu, že kimchi je nyní na sociálních sítích v módě a je oslavováno jako superpotravina. Píše o tom web Myself.
     Komentáře
  • Plné zdraví

    Zdravotní účinky kysaných produktů aneb ať žije fermentace

    Před 4 měsíci
    Konečně je tu jaro a s ním i lepší nálada. Ta se promítá i to způsobu stravování, kdy mají najednou lidé pocit, že by se svým jídelníčkem měli něco udělat a začít jíst zdravěji. Většinou se vrhnou na detoxikaci organismu, prolévají se kopřivovým nálevem a na chleba si dávají nakrájenou smetanku lékařskou. Víte, že svému zdraví prospějete konzumací zakysaných produktů?
     Komentáře
  • Kritiky

    Fermentace. Kvašené potraviny pro zdravý život. Průvodce prastarým světem kultivování potravin

    Před 5 měsíci
    Kniha "FERMENTACE. Kvašené potraviny pro zdravý život. Průvodce prastarým světem kultivování potravin" od autorky Holly Davisové a s předmluvou od Sandory Ellix Katzové vás dokonale zasvětí do této kulinářské tradice staré již tisíce let.
     Komentáře
  • Newstream

    Korejské kimchi dobylo svět, vesmír i české kuchyně. V čem je jeho největší síla?

    Před 7 měsíci
    Všechno kvašené či fermentované je v gastronomii na vrcholu obliby. Dává to smysl, touha po jídle, které podpoří zdraví a posílí organismus je zcela na místě. Na výsluní se ale nedostává naše tradiční kysané zelí, ale pikantní korejská fermentovaná zelenina kimchi. Je to čistě otázka módních vln a osobních preferencí, zda si do kuchyně pustíme kimchi či kvašené zelí. Každopádně kvašené zelenině bychom měli otevřít dveře dokořán. A obzvlášť v době, kdy létají vzduchem lecjaké viry.
     Komentáře
  • CzechSight

    Horníci v době železné konzumovali sýr s modrou plísní a pivo, ukazuje studie mikrobiomu ze solných dolů

    Před 9 měsíci
    Vědci podrobili analýze vzorky stolice, které nalezli v solných dolech v rakouském Halštatu, aby zkoumali složení stravy tamních horníků od doby bronzové až po baroko. Ve vzorcích z doby železné nalezli důkazy o výrobě sýrů s modrou plísní a piva.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Kysaná strava – pečuje o mikrobiom a školí imunitu zdravého člověka

    Před 11 měsíci
    Provázanost člověka s mikroby je pro vědce zdrojem překvapení a nových možností. Dobrý sluha, ale zlý pán – platí i o mikrobech. V posledních letech získáváme stále více informací o bakteriích a kvasinkách, které pracují přímo pro naše zdraví. Jedná se o střevní mikroorganismy – mikrobiom.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Fermentované potraviny jsou pro tělo velice prospěšné

    Před 1 rokem
    Míváte potíže s trávením nebo vás občas zradí imunita? To chce okamžitou první pomoc v podobě kvašených potravin. Prospějí vám od hlavy až k patě!
     Komentáře
  • inStory

    Kvašené potraviny mají výtečný vliv na naše zdraví. Sníží hladinu cukru v krvi a výrazně posílí imunitní systém

    Před 1 rokem
    Fermentace je proces známý po staletí, ovšem dnešní způsob života mu moc nepřeje. Naše babičky věděly moc dobře, jak naložit zelí nebo okurky, ale dnešní třicátníci dají jen stěží dohromady konkrétní recept.
     Komentáře
  • Pikant

    Prastará metoda úpravy jídel hlásí návrat. Běžně dostupné suroviny mění v hotový elixír zdraví

    Před 1 rokem
    Je ekologická, tradiční, zdravá a levná. A v posledních letech zažívá opětovně velkou renesanci. Řeč je o fermentaci potravin. Opravdu nejde o žádnou novinkou, neboť lidé kvasili potraviny ještě dříve, než se naučili obdělávat půdu.
     Komentáře
  • iReceptář

    Zelený čaj: Zázrak, který prodlouží život. Musíte jej ale správně připravit

    Před 1 rokem
    Zelený čaj má úctyhodnou historii a není divu, že se i u nás těší vzrůstající oblibě. Jeho příprava není složitá, přesto v ní mnoho lidí dělá chyby. Čeho se vyvarovat, abychom si pochutnali a zároveň z lístků získali co nejvíce cenných látek?
     Komentáře
  • Kafe

    Odbornice radí: Jak skladovat ovoce a zeleninu, aby se nezkazily

    Před 2 roky
    Odbornice na slovo vzatá Ing. Radka Langová, Ph. D., z Ústavu technologie potravin Mendelovy univerzity v Brně vysvětluje, která z metod uchování potravin je nejvhodnější. Mrazte, sušte, fermentujte, nakládejte, ale dělejte to správně.
     Komentáře
  • ZdravéStravování

    Benefity konzumace kváskového chleba pro lidský organismus

    Před 2 roky
    Kváskový chléb není žádná novinka. Pouze se na něj nějak zapomnělo a dnes se opět stal velmi populárním. Kvásek je jednou z nejstarších forem fermentace zrn. Má se za to, že pocházel ze starověkého Egypta - kolem roku 1500 před naším letopočtem.
     Komentáře
Reklama