Zavřít
Fermentace

Fermentace

Nejnovější články na Seznamu na téma Fermentace
  • TopRecepty

    Sůl a řepa: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné restauraci? Fermentované brambory a mrkvový kečup nejsou pro každého

    Před 8 dny
    Ve třetím díle Pohlreichova souboje restaurací se proti sobě postavily dvě restaurace zaměřené na moderní českou gastronomii. Jednou z nich byla strakonická Sůl a řepa, kterou jsme se rozhodli otestovat. Obhlédnout terén se na místo vydala redaktorka Hanka s rodinou, která také v článku popíše své zkušenosti.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Jak chutnají nejdivnější jídla světa? Hořko na patře, odér čpavku, to je žralok po islandsku

    Před 17 dny
    Říká se jiný kraj, jiný mrav… a k tomu by se dalo dodat i „jiná chuť“. Chutě některých národů jsou někdy opravdu zvláštní a v oblibě mají jídla, která by u nás nikdo nepozřel. Jaké jsou nejpodivnější speciality světa? Smažení cvrčci jsou proti některým z nich jen slabým odvarem.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Pití jablečného octa před spaním: Co na to odborníci?

    Před 1 měsícem
    Pití jablečného octa před spaním: Výživoví poradci i fitness specialisté se shodují na tom, že malé množství jablečného octa denně pomůže při hubnutí. Jablka obecně využívá mnoho diet, protože mají detoxikační účinek a jejich konzumací stimulujete metabolismus. Jablečný ocet navodí pocit plnosti a tělo tak přijímá méně kalorií.
     Komentáře
  • Marianne

    Zázrak pro zdraví: Fermentované potraviny, které používaly naše babičky, posilují nejen imunitní systém

    Před 1 měsícem
    Slovo fermentace se v posledních letech skloňuje snad ve všech pádech. Není divu, vždyť fermentované potraviny vynikají nejen svou specifickou chutí, ale především vysokým obsahem probiotik, důležitých bakterií, které posilují náš imunitní systém.
     Komentáře
  • Proženy

    Hit v kosmetice! Probiotika a fermentace. O co jde a proč to potřebujete právě vy

    Před 2 měsíci
    Probiotika a prebiotika možná znáte jen jako pomocníky pro lepší střevní mikroflóru. Můžete je ale nalézt i v kosmetice a těžit z nich to nejlepší pro svou pokožku. Jak kosmetická probiotika a prebiotika vznikají a k čemu se hodí?
     Komentáře
  • TopRecepty

    Delikatesa mezi chleby: Borodinský chléb z žitné mouky voní po koriandru, má lehce karamelovou chuť a křupavou kůrku

    Před 2 měsíci
    Máte rádi žitný chléb a pečete si nejraději vlastní z kvásku? Pokud máte doma svůj žitný kvásek, láká vás vyzkoušet něco jiného než klasickou „Šumavu“ a máte zrovna dost času, můžete se pustit do borodinského chleba. Nějakou dobu to sice trvá, vynaložené úsilí se ale určitě vyplatí.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Vyzkoušeli jsme za vás: Jak na domácí kimchi krok za krokem. Jedna větší sklenička vás vyjde na pouhých 21 korun

    Před 4 měsíci
    V zimním období přijde vhod doplnit vitaminy a trochu podpořit imunitu. Přímo ideální jsou k tomu fermentované výrobky, jako je třeba právě kimchi. Korejský příbuzný našeho kysaného zelí je doslova nadupaný probiotiky, podpoří trávení a ještě vás dostane svou pikantní chutí.
     Komentáře
  • Prima Nápady

    Uložte si letní slunce do sklenice – pusťte se do fermentace

    Před 4 měsíci
    Fermentace vám umožní uchovat si domácí zeleninu po celou zimu. Rostliny si celé léto ukládají energii ze slunce do svých zelených těl a tento způsob vám umožní ji zakonzervovat na dobu, kdy nebude čerstvá zelenina k dispozici. Pusťte se do fermentování spolu s námi, pochutnáte si a prospějete zdraví.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Jak na rychlé kysané zelí ze sklenice: Příprava se dá zvládnout v pohodě i v panelákovém bytě. Ta chuť za to rozhodně stojí

    Před 4 měsíci
    Máte rádi kysané zelí? Tuto kvašenou zeleninu nadopovanou vitaminy kupujeme obvykle v obchodě v sáčku. Pokud jste ale někdy ochutnali domácí, víte, že je nepřekonatelné. Možná vás překvapí, že jeho příprava se dá zvládnout třeba i v panelákovém bytě bez nutnosti šlapat zelí v sudu. Stačit vám bude obyčejná sklenice.
     Komentáře
  • Kondice

    Podzimní fermentování

    Před 5 měsíci
    Fermentace neboli kvašení je nejsnazší způsob, jak prospět trávení, imunitě i psychice. Fermentované potraviny totiž svědčí střevnímu mikrobiomu, který se zapojuje do řízení celého našeho těla. S každou porcí tak bez nadsázky servírujete i kus zdraví a vitality.
     Komentáře
  • Žena-in

    Zázrak do sklenice během pár minut! Vsaďte na fermentaci a dopřejte si sezónní vitamíny i během chladnějších měsíců

    Před 6 měsíci
    Poměrně nenáročná i rychlá příprava a spousta živin prospěšných pro tělo. Fermentace se v posledních letech vrací zpátky na výsluní a vzhledem k pozitivům, která přináší, se vůbec není čemu divit! Mezi nejčastěji kvašené potraviny u nás sice patří tradiční zelí nebo okurky, nemusíte ale zůstat jen u nich. Objevte nové možnosti uskladňování potravin na zimu.
     Komentáře
  • ČasProŽeny

    Lepší stravitelnost a více živin: Objevte kouzlo fermentované zeleniny

    Před 7 měsíci
    Lidé používali metodu fermentování zeleniny už od pradávna a v průběhu let se v této disciplíně ještě více zdokonalili. Nejenže tento způsob úpravy zeleniny dokáže bezpečně zakonzervovat jídlo, ale také má blahodárné účinky na naše zdraví. Věděli jste, v čem tkví kouzlo fermentování?
     Komentáře
  • inStory

    Nemůžete se dočkat nakládaček? V igelitovém sáčku budou kyselé okurky hotové už za hodinu

    Před 7 měsíci
    Domácí kyselé okurky se s kupovanými často nedají srovnávat. Každý máme svůj osvědčený recept, ale hádáme, že tento jste ještě nezkoušeli.
     Komentáře
  • TechFocus

    Vědci zjistili, že fermentace dělá z hrachu superpotravinu

    Před 8 měsíci
    V posledních letech roste celosvětově poptávka po bílkovinách rostlinného původu. Lidé častěji volí bezmasé alternativy například z etických důvodů nebo z přesvědčení, že rostlinná produkce méně zatěžuje životní prostředí.
     Komentáře
  • inStory

    Jedno pivo denně prospívá střevům. Raději si však dejte ležák než desítku

    Před 8 měsíci
    Jsme národ pivařů, o tom není pochyb, ale teď konečně můžeme i tvrdit, že to děláme pro své zdraví. Samozřejmě v rozumné míře.
     Komentáře
  • ZdravéStravování

    Trocha fermentovaného zázvoru hravě zatočí se střevními parazity. Takto dobře jste se už dlouho necítili

    Před 8 měsíci
    Ke zdraví prospěšným potravinám patří ty, jež jsou upravené fermentováním. Díky tomu v nich vzniknou zdravé bakterie, které mají pozitivní vliv na obranyschopnost organismu a trávení.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Hitem letošního léta je marináda shiokoji. Skvěle ochutí saláty, omáčky i maso před grilováním

    Před 8 měsíci
    To, že plísně nemusejí být škodlivé, máme ověřené na různých aromatických sýrech. Bez jedné plísně by se ovšem neobešla hlavně asijská kuchyně. Díky koji si totiž můžeme pochutnávat na sójové omáčce, miso pastě i slavném japonském víně saké. Název koji pak nese nejen plíseň, ale i speciální rýže.
     Komentáře
  • Plné zdraví

    Jak může strava ovlivňovat naše psychické rozpoložení? Více, než si myslíte. V hlavní roli je střevní mikrobiom

    Před 8 měsíci
    Strava nepochybně psychiku ovlivňuje. Když si dáte dobré jídlo, které patří mezi vaše oblíbená, tak budete mít hned lepší náladu. Komu šmakuje pečená husička, bude se nepochybně cítit lépe, když si dá husí stehýnko, než když se naláduje hrachem s kroupami. Výběr potravin ale má vliv na lidské psýché ještě i jinak. Jak to tedy ve skutečnosti funguje?
     Komentáře
  • TopRecepty

    Trochu „opilá“ limonáda: Chlebový kvas zažene žízeň, osvěží a hlavu vám nezamotá. Takhle jej připravíte doma

    Před 9 měsíci
    Hitem letošního léta jsou fermentované limonády. Do této kategorie patří i kvas. Nejde však o žádnou novinku, tento populární slovanský nápoj má více než tisíciletou tradici. A připravit se dá i doma.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Fantastické nakládané ředkvičky nahradí nakládačky. Jak postupovat, aby byl výsledek perfektní?

    Před 10 měsíci
    Nakládání zeleniny je oblíbené. Nemusí se ale vůbec jednat jen o okurky a zelí. I takové ředkvičky můžete tímto způsobem zužitkovat a využít jejich bohatou sklizeň. Přečtěte si, co hlídat u fermentace ředkvičky, abyste si ji mohli pořádně vychutnat.
     Komentáře
  • Pikant

    Ne všechny fermentované potraviny obsahují probiotika. Patří mezi ně kysané zelí, kváskové pečivo, kimchi a tepelně zpracované výrobky

    Před 10 měsíci
    Všichni chceme být zdravější a mít více energie, a proto často sáhneme po fermentovaných potravinách s vidinou, že děláme něco pro své zdraví a zároveň si pochutnáme. Nedávné výzkumy však zjistily, že ne všechny fermentované potraviny obsahují probiotika, tedy hlavní složku, kvůli které je konzumujeme.
     Komentáře
  • Newstream

    Biohacking: Fermenty jsou klíč ke zdraví. Skvěle poslouží i kysané zelí

    Před 10 měsíci
    Populární kimči, kombucha, natto či kefír mají spektrum pozitivních účinků na lidské zdraví - od hubnutí po zdraví mozku.
     Komentáře
  • inStory

    Blahodárná fermentace nebo-li kvašení proniká i do kosmetiky

    Před 11 měsíci
    Fermentace nebo-li laicky proces kvašení v poslední době nabral na extra úspěšnosti a to hlavně v době covidové..
     Komentáře
  • ČasProŽeny

    Kimchi: Velmi zdravá a výtečná korejská pochoutka

    Před 1 rokem
    Kimchi (čte se ,,kimči") je víc než jen chutné asijské jídlo. Je to kulturní poklad korejské kuchyně, navíc nakládané kvašené zelí je skutečnou střevní potravou, a proto je považováno za elixír zdraví. Není divu, že kimchi je nyní na sociálních sítích v módě a je oslavováno jako superpotravina. Píše o tom web Myself.
     Komentáře
  • Plné zdraví

    Zdravotní účinky kysaných produktů aneb ať žije fermentace

    Před 1 rokem
    Konečně je tu jaro a s ním i lepší nálada. Ta se promítá i to způsobu stravování, kdy mají najednou lidé pocit, že by se svým jídelníčkem měli něco udělat a začít jíst zdravěji. Většinou se vrhnou na detoxikaci organismu, prolévají se kopřivovým nálevem a na chleba si dávají nakrájenou smetanku lékařskou. Víte, že svému zdraví prospějete konzumací zakysaných produktů?
     Komentáře
  • Kritiky

    Fermentace. Kvašené potraviny pro zdravý život. Průvodce prastarým světem kultivování potravin

    Před 1 rokem
    Kniha "FERMENTACE. Kvašené potraviny pro zdravý život. Průvodce prastarým světem kultivování potravin" od autorky Holly Davisové a s předmluvou od Sandory Ellix Katzové vás dokonale zasvětí do této kulinářské tradice staré již tisíce let.
     Komentáře
  • Newstream

    Korejské kimchi dobylo svět, vesmír i české kuchyně. V čem je jeho největší síla?

    Před 1 rokem
    Všechno kvašené či fermentované je v gastronomii na vrcholu obliby. Dává to smysl, touha po jídle, které podpoří zdraví a posílí organismus je zcela na místě. Na výsluní se ale nedostává naše tradiční kysané zelí, ale pikantní korejská fermentovaná zelenina kimchi. Je to čistě otázka módních vln a osobních preferencí, zda si do kuchyně pustíme kimchi či kvašené zelí. Každopádně kvašené zelenině bychom měli otevřít dveře dokořán. A obzvlášť v době, kdy létají vzduchem lecjaké viry.
     Komentáře
  • CzechSight

    Horníci v době železné konzumovali sýr s modrou plísní a pivo, ukazuje studie mikrobiomu ze solných dolů

    Před 1 rokem
    Vědci podrobili analýze vzorky stolice, které nalezli v solných dolech v rakouském Halštatu, aby zkoumali složení stravy tamních horníků od doby bronzové až po baroko. Ve vzorcích z doby železné nalezli důkazy o výrobě sýrů s modrou plísní a piva.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Kysaná strava – pečuje o mikrobiom a školí imunitu zdravého člověka

    Před 1 rokem
    Provázanost člověka s mikroby je pro vědce zdrojem překvapení a nových možností. Dobrý sluha, ale zlý pán – platí i o mikrobech. V posledních letech získáváme stále více informací o bakteriích a kvasinkách, které pracují přímo pro naše zdraví. Jedná se o střevní mikroorganismy – mikrobiom.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Fermentované potraviny jsou pro tělo velice prospěšné

    Před 1 rokem
    Míváte potíže s trávením nebo vás občas zradí imunita? To chce okamžitou první pomoc v podobě kvašených potravin. Prospějí vám od hlavy až k patě!
     Komentáře
  • inStory

    Kvašené potraviny mají výtečný vliv na naše zdraví. Sníží hladinu cukru v krvi a výrazně posílí imunitní systém

    Před 2 roky
    Fermentace je proces známý po staletí, ovšem dnešní způsob života mu moc nepřeje. Naše babičky věděly moc dobře, jak naložit zelí nebo okurky, ale dnešní třicátníci dají jen stěží dohromady konkrétní recept.
     Komentáře
  • Pikant

    Prastará metoda úpravy jídel hlásí návrat. Běžně dostupné suroviny mění v hotový elixír zdraví

    Před 2 roky
    Je ekologická, tradiční, zdravá a levná. A v posledních letech zažívá opětovně velkou renesanci. Řeč je o fermentaci potravin. Opravdu nejde o žádnou novinkou, neboť lidé kvasili potraviny ještě dříve, než se naučili obdělávat půdu.
     Komentáře
  • iReceptář

    Zelený čaj: Zázrak, který prodlouží život. Musíte jej ale správně připravit

    Před 2 roky
    Zelený čaj má úctyhodnou historii a není divu, že se i u nás těší vzrůstající oblibě. Jeho příprava není složitá, přesto v ní mnoho lidí dělá chyby. Čeho se vyvarovat, abychom si pochutnali a zároveň z lístků získali co nejvíce cenných látek?
     Komentáře
  • Kafe

    Odbornice radí: Jak skladovat ovoce a zeleninu, aby se nezkazily

    Před 2 roky
    Odbornice na slovo vzatá Ing. Radka Langová, Ph. D., z Ústavu technologie potravin Mendelovy univerzity v Brně vysvětluje, která z metod uchování potravin je nejvhodnější. Mrazte, sušte, fermentujte, nakládejte, ale dělejte to správně.
     Komentáře
  • ZdravéStravování

    Benefity konzumace kváskového chleba pro lidský organismus

    Před 2 roky
    Kváskový chléb není žádná novinka. Pouze se na něj nějak zapomnělo a dnes se opět stal velmi populárním. Kvásek je jednou z nejstarších forem fermentace zrn. Má se za to, že pocházel ze starověkého Egypta - kolem roku 1500 před naším letopočtem.
     Komentáře
Reklama