Zavřít
Hrách

Hrách

Nejnovější články na Seznamu na téma Hrách
  • TopRecepty

    Kočičí svatba neboli šoulet: Levné staročeské jídlo z hrachu a krup skvěle vylepší kousek uzeného masa či slaniny

    Před 3 dny
    Šoulet je tradiční židovské jídlo, které se jí v sobotu, během důležitého židovského svátku šabatu. Jako obyčejné staročeské postní jídlo jsou to zkrátka hrách a kroupy. Dejte si ho s masem i bez něj.
     Komentáře
  • Apetit

    16 skvělých receptů na hráškovou polévku

    Před 5 dny
    Hrášková polévka je svěží a jarní varianta hrachové, kterou máme spíše spojenou se zimou. Hrášek můžete použít mražený a do 30 minut máte polévku, kterou oslníte každou návštěvu. Zkuste ji posypat sedmikráskami, vložit do ní uzeného lososa nebo zakysanou smetanu. Variant existuje opravdu mnoho.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Pučálka z naklíčeného hrachu je zdravější a levnější než chipsy. Takhle jednoduše se navíc připravuje

    Před 8 dny
    Pučálka je tradiční postní jídlo, které si připravovaly naše babičky. Pokrm z naklíčeného hrachu znaly i jako pálenec. Stačí na něj pouze pár surovin. Zjistěte, jak hrách správně naklíčit a využít v jídle.
     Komentáře
  • Zahrádkář

    Pěstujeme hrášek: výsev, živiny, škůdci, sklizeň, odrůdy

    Před 18 dny
    Hrášek patří ke stálicím zeleniny ze zahrady. Nejen kvůli snadné péči a brzké sklizni, ale i díky dětem. Zbožňují ty svítivě zelené kuličky.
     Komentáře
  • Vitalia

    Sýr z hrachu, rostlinná škvarková, cizrnové kofu. Co v obchodech stojí za ochutnání?

    Před 22 dny
    Patříte mezi flexitariány, vegany, nebo jen rádi ochutnáváte nové potraviny? Nabízíme přehled rostlinných novinek, které se v uplynulých týdnech či měsících objevily na trhu. Nabízí je Globus, Žabka a Rohlik.cz. Od poloviny února máme možnost už popáté v historii hlasovat v anketě o nejlepší rostlinný produkt roku. Na webu Rostlinne.cz můžete vybírat z deseti nominovaných výrobků, které na pulty českých obchodů dorazily teprve loni. „Máme radost, že se stále více lidí zajímá o rostlinnou kuchyni. Ruku v ruce s tím roste i nabídka rostlinného zboží na pultech obchodů a výrobci se předhání, kdo přijde se zajímavější novinkou,“ říká projektová manažerka Rostlinně Lujza Demuthová.
     Komentáře
  • PrahaIN

    Květák za 95, kilo hrášku za 250 korun. Vysoké ceny téměř vyprázdnily nejznámější tržnici v Praze

    Před 22 dny
    Hala 22 v Holešovické tržnici. Velmi oblíbené a tradiční místo, které často praská ve švech. PrahaIN.cz se ho rozhodla navštívit. V době, kdy ceny ovoce a zeleniny dosahují svého maxima.
     Komentáře
  • Novinky

    Hrachovina nebo Trifidi. Brno si zvyká na novinku

    Před 27 dny
    Neuplynul ani týden od odhalení monumentálního díla Hrachovina v moravské metropoli, které připomíná odkaz zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela (1822-1884), a Brňané už se předhánějí v tom, co vlastně v tomto díle vidí. Nepřehlédnutelnou plastiku od výtvarníka Jaromíra Garguláka tvoří pětimetrové bronzové výhonky hrachu, s nímž Mendel dělal pokusy.
     Komentáře
  • Bydlíme kvalitně

    Retro pařížský salát podle normy z roku 1976, který dneska nemá konkurenci

    Před 1 měsícem
    S oblíbenými saláty podle bývalých československých státních výrobních norem nemůžete šlápnout vedle. Jak si připravit retro pařížský salát, který chutná tak, jak si ho pamatujete z dřívějška?
     Komentáře
  • Vitalia

    Káva z třešňových pecek nebo z hrachu a žaludů. Tím vším se nahrazovalo kafe

    Před 1 měsícem
    Káva je považována za nápoj bohů. Společně s čajem a kakaem patří mezi trojlístek stimulantů, bez kterých si spousta z nás nedokáže představit svůj den. Ale ne všechna káva, která se pila nebo pije, je skutečně z kávových zrn. Hodně lidí začíná den kávou. Nápojem, který představuje takovou samozřejmost, že už se neptáme, odkud káva pochází a zda ji vždy budeme mít dost. To ale neplatilo pro naše předky, kteří v těžkých dobách či v průběhu válek kávu nahrazovali něčím jiným. Náhražky kávy vítali také lidé, kterým káva škodila a proto si ji nemohli dopřát. Čím se tedy káva nahrazovala? Odkdy vlastně známe tento nápoj a jak o kávě smýšleli lidé zhruba před sto lety?
     Komentáře
  • Echo24

    Brno má další sochu. Dílo Hrachovina je v pořádku, tentokrát vadí úprava náměstí

    Před 1 měsícem
    Brněnské Mendlovo náměstí zdobí od úterý nový bronzový monument Jaromíra Garguláka s názvem Hrachovina. Odkazuje na vědce Gregora Johanna Mendela, který působil ve zdejším augustiniánském klášteře na Starém Brně a je považován za zakladatele genetiky i na základě svých pokusů s hrachem. Dílo představuje klíčení hrachu. Obecně prospěšnou společnost Společně stál monument 24,5 milionu korun, získala příspěvek od kraje i dalších dárců, město poskytlo deset milionů. Hned v prvních dnech…
     Komentáře
  • TopRecepty

    Masopust končí, je tu Popeleční středa a s ní čas půstu. Co bychom měli jíst a pít během následujících týdnů? Třeba staročeskou pučálku

    Před 1 měsícem
    Pokud jste si doteď neužili dostatečně koblih, klobásek a škvarků, už to nedoženete. Po dlouhém masopustním období totiž nastává půst, který začíná právě dnes na Popeleční středu. Kromě toho se k tomuto dni váže i spousta dalších tradic a pověr. Víte třeba, proč je dobré si dát štamprli?
     Komentáře
  • České noviny

    Mendlovo náměstí v Brně zdobí monument Hrachovina, připomíná Mendela

    Před 1 měsícem
    Brněnské Mendlovo náměstí zdobí ode dneška nový bronzový monument Jaromíra Garguláka s názvem Hrachovina. Odkazuje na vědce Gregora Johanna Mendela, který působil ve zdejším augustiniánském klášteře na Starém Brně a je považován za zakladatele genetiky i na základě svých pokusů s hrachem. Dílo představuje klíčení hrachu. Obecně prospěšnou společnost Společně stál monument 24,5 milionu korun, získala příspěvek od kraje i dalších dárců, město poskytlo deset milionů.
     Komentáře
  • Receptovník

    Hrách není nutné nechat hodiny namáčet. Jedlá soda urychlí přípravu všech luštěnin

    Před 1 měsícem
    Hrachová kaše je jedním z tradičních jídel. Ne každý ví, že se hrách nemusí před vařením namočit do vody na několik hodin. Jednoduše použijte trik pro rychlejší vaření a také lepší trávení. Namáčení není důležité Klasickou přípravu hrachu zná každá hospodyně. Namočení je činnost, která často předchází jeho vaření. Mnoho lidí namočí hrách do vody, aby jej později mohli vařit kratší dobu. Výměna vody během namáčení dodatečně odstraní sloučeniny, které způsobují nadýmání.
     Komentáře
  • Prima Living

    Velikonoce klepou na dveře: Hned po masopustu začíná čtyřicetidenní velikonoční půst

    Před 1 měsícem
    Dlouhý velikonoční půst začíná hned po masopustu, trvá 40 dnů – bez šesti nedělí, které mají vlastní režim a do půstu se nepočítají – a končí Velikonocemi. Letos začíná ve středu 22. února a končí ve čtvrtek 6. dubna. Postní doba měla kdysi přísný řád, v němž byly kromě Popeleční středy základními mezníky postní neděle, které mají různé názvy a k nimž se váže řada lidových zvyků a tradic.
     Komentáře
  • Befity

    Vyzkoušejte veganský únor

    Před 1 měsícem
    Co místo suchého únoru, který jsme stejně nikdy nedodrželi, vyzkoušet letos veganský únor. Že by to byla nuda? S těmito alternativami masa (skoro) nepoznáte rozdíl.
     Komentáře
  • Karolína, domácí kuchařka

    Šoulet s uzeným bůčkem a salát z červené řepy

    Před 1 měsícem
    Tradiční i cizokrajné recepty vás Karolína naučí vždy s úsměvem a díky zkrácené verzi to stihne za pár minut. Od polévek až po dezerty – z bohaté škály výtečných receptů si vybere každý mlsný jazýček. Nezkrácené verze a více pohodového času s Karolínou si můžete užít na iprima.cz.
     Komentáře
  • OnlyU

    Pučálka se dříve jedla v rámci půstu. Dnes se připravuje i s masem

    Před 1 měsícem
    Někdy se mu říká také pálenec, známější je ale pod pojmem pučálka. Staročeský recept z naklíčeného hrachu s cibulí a koprem upadl v posledních letech v zapomnění. A je to škoda, jde totiž o zdravé a výživné jídlo, které si velmi snadno připravíte i dnes.
     Komentáře
  • České noviny

    Petice žádá ČOV, aby všemi prostředky bránil startu Rusů a Bělorusů na OH

    Před 1 měsícem
    Téměř 8500 lidí se dnes k 13:00 připojilo k on-line petici, která žádá Český olympijský výbor (ČOV), aby všemi prostředky zabránil startu ruských a běloruských sportovců v kvalifikacích na olympiádu v roce 2024. O petici ČTK informoval její iniciátor Martin Ondráček, spoluautor kampaně Dárek pro Putina. ČOV v pondělním prohlášení uvedl, že nepodporuje účast Rusů a Bělorusů na hrách v Paříži. Je pro zachování platných sankcí, které by sportovce z těchto zemí o olympiádu připravily.
     Komentáře
  • Videorecepty pana Cuketky

    Milovaná nebo nenáviděná: Dušená mrkvička s hráškem

    Před 1 měsícem
    Tady je můj jednoduchý postup na dušenou mrkvičku s hráškem. Je dobré postupovat pomalu a dát tomu správný čas. Mrkvičku podusit doměkka a teprve potom přidat hrášek. Ten jen na chvilku, aby úplně neztratil barvu. Cukr a mouka jsou volitelné samozřejmě. Rozpis na konci videa.
     Komentáře
  • Novinky

    Mendelův skleník míří mezi památky UNESCO

    Před 1 měsícem
    Na seznam památek světového dědictví UNESCO by se v budoucnu mohl dostat Mendelův skleník nacházející se na zahradě augustiniánského opatství v Brně. Opat Gregor Johann Mendel (1822–1884) v něm položil základy genetiky při svých legendární pokusech s křížením hrachu. O zápis usiluje augustiniánské opatství a sdružení Společně, pečující o Mendelův odkaz.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Dokonalé hrachové kaši s křupavou cibulkou nikdo neodolá. Hebké konzistence a vyvážené chuti přitom docílíme docela snadno

    Před 1 měsícem
    Dostat do dětí luštěniny v jakékoli podobě je často nadlidský výkon. Když se ale podaří skvělá, jemná hrachová kaše a přidá se k ní párek nebo volské oko, smažená cibulka a kyselá okurka, málokdo takové dobrotě odolá. Díky správně vybranému hrachu se nemusíte obávat ani nežádoucích vedlejších trávicích efektů.
     Komentáře
  • Aktuálně

    Neuvěřitelná pátrací akce. V Austrálii našli nebezpečný "radioaktivní hrášek"

    Před 1 měsícem
    V Západní Austrálii se při převozu na trase dlouhé 1400 kilometrů mezi městy Newman a Perth ztratila radioaktivní kapsle.
     Komentáře
  • Jímeto

    Štědračka: I v lednu může přijít k chuti zajímavá polévka, která je spojená hlavně s vánočním časem

    Před 2 měsíci
    Mnoho českých a moravských domácností má štědrovečerní tabuli spojenou s rybí polévkou. Ta je ale spíše novodobou tradicí a v minulosti si naši předci pochutnávali spíše na polévkách, které byly z levných surovin, co měli doma.
     Komentáře
  • Receptovník

    Tradiční polské zelí s hrachem bude hotové vcukuletu. Díky brilantnímu triku nebude nutné hrách namáčet

    Před 2 měsíci
    V Česku nesmí chybět na stole vařená čočka. Obdobně v Polsku si lze jen těžko představit menu bez zelí s hrachem. Tento pokrm patří mezi tradiční jídla, která se vaří nejen o svátcích, ale během celého roku. Problémem bývá včasné namočení hrachu, protože jeho příprava si žádá mnohahodinové namáčení. Nebo je možné připravit zelí s hrachem, který se vůbec nemusí namáčet, a přitom je lépe stravitelný?
     Komentáře
  • iRozhlas

    Bosporský přístav zablokovala loď mířící do Turecka. Převážela z Ukrajiny tisíce tun hrachu

    Před 2 měsíci
    V průlivu Bospor v pondělí brzy ráno uvázla loď s ukrajinskými zemědělskými produkty. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na námořní společnost Tribeca.
     Komentáře
  • Echo24

    V Bosporu uvázla loď s ukrajinských hrachem, plavba průlivem je přerušená

    Před 2 měsíci
    V průlivu Bospor v pondělí brzy ráno uvázla loď s ukrajinskými zemědělskými produkty. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na námořní společnost Tribeca. Loď se snaží odtáhnout několik remorkérů. Plavba v průlivu, který spojuje Černé a Středozemní moře, byla přerušena. Zatím nejsou hlášeny žádné škody.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Bosporský průliv zablokovala uvázlá loď. Nejspíš jí selhalo kormidlo

    Před 2 měsíci
    V průlivu Bospor, který spojuje Černé a Středozemní moře, uvázla loď s tunami hrachu z Ukrajiny. Plavba Bosporem je pozastavena.
     Komentáře
  • Prima Living

    Cizrna neboli římský hrách se dá připravit na slano i na sladko. A můžete si ji sami vypěstovat

    Před 2 měsíci
    Cizrna je jedna z nejkvalitnějších a nejchutnějších luštěnin. Podobá se hrachu, je ale větší, smetanově žlutá až žlutohnědá a chutná po oříšcích. Cizrna, někdy se jí říká také římský hrách, je univerzální surovina, z které se dají připravit slaná i sladká jídla. Cizrna vydrží ve spíži dlouho, stojí pár korun, můžeme si ji koupit buď suchou, nebo sterilovanou v plechovce či skleničce. A když na to přijde, tak si ji můžeme vypěstovat.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Potraviny s neomezenou hranicí množství pro konzumaci

    Před 2 měsíci
    Máte hlad? Anebo vás honí jen mlsná? Obě tyto krize zažehná celer, rukola, zelený hrášek i rajčata. A s velikostí porce si hlavu lámat nemusíte!
     Komentáře
  • Zahrádkářská poradna

    Hrášek má svůj čas! Jak se od sebe liší hrách setý dřeňový a cukrový

    Před 2 měsíci
    Hrášek má svůj čas! Doba jarního výsevu hrachu setého nastává zrovna teď. Ale jestli vám to nevyjde, nezoufejte! Můžete to klidně zkoušet celou sezonu a vysévat ho postupně s odstupem zhruba dvou týdnů. Tak se budete z čerstvého hrášku těšit od jara do podzimu. Můžete pěstovat buď hrách setý dřeňový, nebo cukrový. Prozradíme vám, jak se od sebe liší.
     Komentáře
  • Bydlíme kvalitně

    Zelená "nemouka": Hraška je zdravější alternativou mouky, ale i vajíček

    Před 2 měsíci
    Ještě jste o ní neslyšeli? To je škoda, pojďte to rychle napravit! Jakmile tuhle sypkou směs z hrachu a obilovin poznáte a zjistíte, co dokáže, navždy se stane neodmyslitelnou součástí vaší spíže, kde si získá výsostné místo.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Rumfordská polévka z brambor, krup, hrachu a chleba kdysi zabránila hladomoru. S česnekem chutná fantasticky

    Před 2 měsíci
    Levných a chutných pokrmů není nikdy dost. Jedním z nich je právě rumfordská polévka. V minulosti byla tou úplně nejobyčejnější polévkou pro chudé, když si ji ale trochu vylepšíte masem nebo nějakou uzeninou, určitě si pochutnáte. A navíc vás stoprocentně zasytí. Vydatná je totiž až až.
     Komentáře
  • Magazín zahrada

    Poklad každé zahrady – zdravá půda

    Před 2 měsíci
    Ať vlastníte okrasnou nebo užitkovou zahradu, vždy je váš úspěch závislý na kvalitě půdy na pozemku. Mnohdy si tento poklad sami kontaminujeme nesprávně používanými chemickými postřiky a hnojivy, které půdu zasolují, likvidují v ní půdní život a navíc i ničí její přirozenou strukturu. Pokud se chcete o půdu na své zahradě starat smysluplně a dočkat se tak zdravé sklizně, nechte se inspirovat postupy našich předků, pro které byla přírodní péče o půdu zcela samozřejmá.
     Komentáře
  • Apetit

    Pět levných večeří ze žlutého hrachu: Připravte si vynikající polévku, placky a další rychlovky

    Před 2 měsíci
    Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si.
     Komentáře
  • OnlyU

    Na hrachových plackách si pochutnávali středověcí rytíři. Dnes si je připravíte doma na grilu

    Před 2 měsíci
    Ve středověku byl hrách velmi oblíbenou potravinou. Nejen proto, že byl poměrně snadno dostupný, ale i proto, že jde o výživné jídlo, které se dá zpracovat na mnoho způsobů. Některé recepty se sice od středověku výrazně změnily, jejich základ ale zůstává stejný.
     Komentáře
  • CNN Prima News

    Nejkurióznější případy policistů roku 2022: Rozsypaný hrách, lukostřelba či útěk stáda koní

    Před 2 měsíci
    Rok 2022 přinesl policistům řadu kuriózních případů. Nehoda auta na rozsypaném hrachu, lukostřelba v ulicích Trutnova nebo útěk zvědavého stáda koní a jedné krávy. Některé situace měly jasné řešení hned, u jiných je pachatel dosud neznámý.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Proč se tolik hádáme o bramborový salát a je sůl nad zlato?

    Před 2 měsíci
    Těžko existuje univerzálnější hádka, než je ta o bramborový salát. A to, zda do něj patří, či nepatří hrášek, případně zda s uzeninou už to není spíše „pochoutkáč“. Proč nám na tom ale tak strašně záleží?
     Komentáře
  • Honza Průša
    naSeznam Médium

    Obchody kouzlí s hmotností potravin, aby se zdály levnější. Údaje na etiketě nesedí

    Před 3 měsíci
    Při nakupování člověk vyhodnocuje řadu faktorů. Ty mu mají pomoci, správně se rozhodnout. Značku, cenu, cenu za měrnou jednotku, dobu expirace. Náhodou jsem objevil trik, jak zafixlovat s tím nejobjektivnějším údajem. S cenou za měrnou jednotku.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Staročeská vánoční hrachová polévka: Vývar ji pozvedne na vyšší level, bylinky zmírní potíže s nafouklým břichem

    Před 3 měsíci
    Na štědrovečerním stole vydatná polévka nesmí chybět. Ne každá rodina však holduje tradiční rybí polévce a dává přednost bohatému vývaru s masem a zeleninou nebo hrachové polévce, kterou na Vánoce podávali už naši dávní předkové. Staročeská vánoční polévka je jednoduchá na přípravu, což při chystání hostiny o několika chodech jistě oceníte.
     Komentáře
  • Proženy

    Bobr k večeři a hrášek v bramborovém salátu jako předmět hádky: Tradice (nejen) vánočních jídel

    Před 3 měsíci
    S hráškem, anebo s jablkem? Se šunkou, anebo s gothajem? Co rodina, to jiný druh bramborového salátu, Co Vánoce, to rozepře, který je ten správný. Jediné, na čem se nakonec dokážeme shodnout, je, že do bramborového salátu patří brambory. To ostatní budí vášně, které není radno podceňovat.
     Komentáře
  • MUDr.ování

    27 min

    Podcast
    Bobr k večeři a hrášek v bramborovém salátu jako předmět hádky: Tradice (nejen) vánočních jídel

    Před 3 měsíci

    ·

    27 minut

    S hráškem, anebo s jablkem? Se šunkou, anebo s gothajem? Co rodina, to jiný druh bramborového salátu, Co Vánoce, to rozepře, který je ten správný. Jediné, na čem se nakonec dokážeme shodnout, je, že do bramborového salátu patří brambory. To ostatní budí vášně, které není radno podceňovat.
     Komentáře
  • i60

    Baby pučálnice. Symbol Vánoc, na který se zapomnělo

    Před 3 měsíci
    Zní to trochu jako nadávka, ale kdysi bylo slovní spojení baba pučálnice vcelku milé označení. Lidé se na ně těšili. Byly jedním ze symbolů Vánoc, protože nabízely oblíbenou dobrotu.
     Komentáře
  • Magazín zahrada

    Zahrada vhodná pro malé děti – jedlá a objevná

    Před 3 měsíci
    Pokud se tento rok chcete pustit do tvorby zahrady, ale obáváte se, že vám budou některé rostliny nebo zahradní prvky zapovězeny kvůli bezpečí vašich malých dětí, pojďme se společně podívat na to, jak zahradu pojmout, aby vás těšila a zároveň byla bezpečná i pro její nejmenší uživatele. Do takové zahrady navíc můžete zakomponovat i výsadby, které ocení i nejmenší děti. Ty se zde mohou mnohé naučit pozorováním květin i užitečných živočichů.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Jak na staročeskou pučálku neboli pálenec? Pouhé 4 ingredience stačí na vydatnou porci zdraví a chuti

    Před 3 měsíci
    Na tradiční staročeskou pučálku si vystačíte se suchým hrachem, máslem, solí a pepřem. Dá se podávat i nasladko ochucená cukrem nebo medem. I když jde především o pokrm podávaný v období Velikonoc, podával se dříve i v předvánočním postním období.
     Komentáře
  • Vaříme s Kubíčkem

    Výtečná hrachová polévka s křupavými krutonky

    Před 3 měsíci
    Hrachová polévka je vnikající lahůdka. Příprava hrachovky je velice jednoduchá a zvládne jí opravdu každý. Na rozdíl od hráškové polévky, která se připravuje z čerstvého hrachu nebo zamraženého hrášku, se hrachová polévka připravuje ze sušeného hrachu. Receptů na hrachovku je spousta, ale dnes jsem uvařil verzi, kterou vařím na štědrý den. Polévku podávám s křupavými krutonky.
     Komentáře
  • Zahrádkářská poradna

    Víte, které druhy zeleniny se spolu nesnesou?

    Před 3 měsíci
    Při plánování výsadby zeleniny na příští rok je dobré znát, které druhy spolu nesázet, protože se vedle sebe nesnesou a špatně prospívají. Poradíme, které druhy zeleniny mohou společnou výsadbou narušit kvalitní a vydatnou sklizeň.
     Komentáře
  • Vitální senior

    Prohřešky při přípravě a skladování bramborového salátu

    Před 4 měsíci
    Přestože se bramborový salát objevuje na štědrovečerní tabuli rok co rok, dopouští se Češi základních přešlapů už při jeho výrobě, ochutnávání i skladování. Sezóna bramborového salátu se opět neúprosně blíží a spolu s ní i spousta rodinných receptů a již tradičních soubojů o ten nejlepší z nejlepších.
     Komentáře
  • JakZdravě

    Chrání srdce, trávicí orgány a skoro nikdo to o něm neví: Hrášek přináší výhody, ať už je čerstvý, mražený či v plechovce

    Před 4 měsíci
    Zelenina i ovoce obsahují velké množství zdraví prospěšných látek. Některá zelenina prospívá mozku, jiná srdci a trávicím orgánům. Nemáte-li čerstvou, dejte šanci té mražené.
     Komentáře
  • iRozhlas

    V Brně otevřeli obnovený Mendelův skleník. V tom původním slavný genetik rozkryl zákony dědičnosti

    Před 4 měsíci
    Skleník v areálu augustiniánského opatství v Brně se může pyšnit tím, že zasáhl do historie vědy. Právě tam totiž genetik Johann Gregor Mendel křížil hrách a díky tomu objevil zákony dědičnosti. V sobotu se obnovený skleník znovu otevřel veřejnosti.
     Komentáře
  • Brněnský deník

    Tady slavný Mendel zkoumal genetiku: v Brně otevřeli skleník s obřím hráškem

    Před 4 měsíci
    /FOTO/ Přede zdmi Augustiánského opatství na Mendelově náměstí v Brně září ve zlaté hodině podzimní listí. V zahradě kláštera se v pomalu zapadajícím slunci leskne stavba ze skla a oceli, přesně v místech, kde před více než sto lety stál skleník, ve kterém Johann Gregor Mendel pracoval na svých pokusech s hrachem.
     Komentáře
  • Brněnská Drbna

    Mendel dostal opožděný dárek k narozeninám. Brno mu opravilo a požehnalo skleník

    Před 4 měsíci
    Místo, kde Gregor Johann Mendel experimentoval s rostlinami hrachu, po téměř sto padesáti letech znovu užilo. Zástupci vedení Brna, církve a kraje otevřeli v zahradě augustiniánského kláštera obnovený Mendelův skleník. Zrekonstruované pracoviště dostal vědec od města ke svým dvoustým narozeninám.
     Komentáře
  • Magazín zahrada

    Zdravé klíčky, které si vypěstujete během několika dní

    Před 4 měsíci
    Konec roku rozhodně neznamená, že úplně zapomeneme konzumovat zdravé potraviny a pustíme se do tučných a sladkých pokrmů. Právě naopak! Pokud chcete něco udělat se svou kondicí i zdravím, zkuste jíst o něco zdravěji. Ačkoliv vám na zahradě neroste žádné ovoce ani zelenina, můžete si něco zdravého vypěstovat klidně na okně v obýváku. Skvělým zpestřením jídelníčku tak jsou třeba zelené klíčky a naklíčené luštěniny, díky kterým doplníte důležité vitamíny a minerály.
     Komentáře
  • StyleUp

    Malý hrášek v sobě skrývá poklad pro zdraví. Tělo zbaví infekce i nadbytečných kil

    Před 4 měsíci
    Zelený hrášek má mnoho zdravotních účinků a je zdrojem cenných vitamínů a minerálů. Obsahuje mimo jiné kyselinu listovou, která je důležitá pro těhotné ženy. Kromě toho v něm naleznete takové prvky, jako je vitamín C nebo železo. Nedostatek těchto složek může negativně ovlivnit celkové fungování těla. Vlastnosti zeleného hrášku Zelený hrášek patří do skupiny luštěnin, má formu malých, intenzivně zelených kuliček, které dozrávají v podlouhlých a plochých luscích.
     Komentáře
  • Jímeto

    Připravte si poctivé francouzské brambory. Na hrášek a levnou uzeninu zapomeňte

    Před 4 měsíci
    Když se řekne francouzské brambory, většině z nás se vybaví pekáč či plech s vyskládanými plátky brambor, které jsou proložené levnou uzeninou a mnohdy i hráškem. Takhle si je připravuje většina z nás.
     Komentáře
  • Lifee

    Poválečný osud pětileté dívky: Na útěku před Rudou armádou skončila v kasárnách, pak ji unesli a trestali za němčinu

    Před 4 měsíci
    Pětiletá Luise Quitsch patřila mezi děti, které Rudá armáda násilím poslala do Litvy, kde se jich často ujali špatní lidé. Dodnes si vzpomíná, jak musela za trest klečet na hrachu. Co se stalo s jejími sourozenci?
     Komentáře
  • Apetit

    Hrách a kroupy: 21 receptů na staročeskou pochoutku za pár korun

    Před 4 měsíci
    Hrách a kroupy jsou oblíbeným staročeským pokrmem, která rozhodně patří i do současné kuchyně. Z výživového hlediska se tyto dvě suroviny dokonale doplňují a dodají tělu přesně to, co potřebuje. Navíc dokonale chutnají a potěší i ty, kteří maso příliš nevyhledávají.
     Komentáře
  • iReceptář

    Proč přidávaly staré kuchařky při smažení do pánve zrnka hrachu. Skvělý trik!

    Před 5 měsíci
    Chcete se při smažení vyhnout prskání a mastných kapek v okolí pánve? Máme pro vás pár osvědčených rad, abyste se této situaci vyhnuli a aby se vám olej nikdy nepřipálil.
     Komentáře
  • Feminela

    Malé kuličky hrášku dokážou pro naše zdraví udělat víc než drahé prášky z lékárny

    Před 5 měsíci
    Zelený hrášek má mnoho blahodárných zdravotních vlastností. Tato zelenina je zdrojem cenných vitamínů a minerálů. Obsahuje mimo jiné také kyselinu listovou, která je důležitá nejen pro těhotné ženy.
     Komentáře
  • Feminela

    Hrášek v sobě skrývá hotové bohatství. Hubnutí je díky němu radost, chybět nesmí v těhotenství

    Před 5 měsíci
    Zelený hrášek je velmi zdravý, je zdrojem cenných vitamínů a minerálů. Obsahuje mimo jiné kyselinu listovou, která je důležitá pro těhotné ženy. Kromě toho v něm najdeme takové prvky jako vitamín C nebo železo.
     Komentáře
  • Opráski z historje

    Poznáte světoznámého brněnského vědce, který strávil 8 let ve skleníku s hrachem?

    Před 6 měsíci
    Pocházel z německy mluvící rodiny žijící na Moravě, uměl ale také česky. Vstoupil do semináře, stal se mnichem, zároveň studoval přírodní vědy. Zakladatel genetiky stanovil tři základní zákony dědičnosti, které v letech 1856–1863 zkoumal na křížení hrášku. Gregor Johann Mendel se později stal opatem augustiniánského kláštera ve Starém Brně a váženou osobností celé Moravy.
     Komentáře
Reklama