Zavřít
Sója

Sója

Nejnovější články na Seznamu na téma Sója
  • DIAstyl

    Sójová mouka ozvláštní diabetický jídelníček: Je prospěšným zdrojem vlákniny, která pomůže s hyperglykémii

    Před 19 dny
    Sója už dávno nepatří jen do jídelníčku vegetariánů nebo veganů, může sloužit také jako zpestření diabetické stravy. A nemusí jít jen o rostlinný nápoj nebo tofu, klidně zkuste také sójovou mouku.
     Komentáře
  • Dům a zahrada

    Brouka kněžici zeleninovou zachytili poprvé v roce 2020. A už dělá problémy

    Před 23 dny
    Kněžice jsou u nás docela rozšířený druh. Jenže tahle kněžice zeleninová je problematická, protože ničí spousty rostlin, především sóju, rajčata, ovocné plodiny, ale nepohrdnou ani okrasnými rostlinami.
     Komentáře
  • Žena-in

    Diskutovaná sója: Fakta a mýty, které vás možná překvapí

    Před 2 měsíci
    Produkty ze sóji jsou již dlouho považovány za skvělý zdroj bílkovin. V západním světě sice sója stále není tolik rozšířená, ale ve východní Asii tvoří produkty jako tofu, miso či tempeh již po staletí základ jídelníčku. Ceněny jsou nejen pro svou všestrannost, ale také pro svou výživnost. Mnozí lidé se však pod vlivem nejrůznějších mýtů o jejich účincích na lidské zdraví konzumaci těchto potravin vyhýbají. Jak ale ukazují mnohé výzkumy, jejich obavy jsou zbytečné.
     Komentáře
  • Ecoista

    Automobily spalují mrtvá těla živočichů. Člověk také, ale vyprodukuje přitom více CO2

    Před 3 měsíci
    Po světě jezdí asi miliarda aut, ale v ohradách se tísní 1,5 miliardy krav. Ke globálnímu oteplování přispívají více krávy krkáním než auta exhalacemi.
     Komentáře
  • Fit s rozumem

    Odbornice na výživu vysvětluje časté mýty o sóji

    Před 3 měsíci
    Produkty ze sóji jsou již dlouho považovány za skvělý zdroj bílkovin. V západním světě sice sója stále není tolik rozšířená, ale ve východní Asii tvoří produkty jako tofu, miso či tempeh již po staletí základ jídelníčku. Ceněny jsou nejen pro svou všestrannost, ale také pro svou výživnost. Mnozí lidé se však pod vlivem nejrůznějších mýtů o jejich účincích na lidské zdraví konzumaci těchto potravin vyhýbají. Jak ale ukazují mnohé výzkumy, jejich obavy jsou zbytečné.
     Komentáře
  • eKuchařka

    Sójové maso: klame názvem překvapuje chutí. Jak správně sójové maso připravit?

    Před 5 měsíci
    Pro odlehčení jídelníčku vyzkoušejte pokrmy ze sójového masa. Pokud se jej naučíte správně připravovat, brzy vám zachutná. Stačí jednoduchá marináda a vykouzlíte zdravé pokrmy s vysokým obsahem bílkovin za pár drobných. Poradíme s přípravou sóji i těm, kteří se sójovým masem teprve začínají.
     Komentáře
  • Apetit

    Plíseň a temné kláštery? Odhalte tajemství vynikající fermentované sóji

    Před 5 měsíci
    Jedinečná chuť fermentovaných asijských potravin dokazuje, že některé suroviny musíte nejdřív nechat zplesnivět, abyste si na nich pochutnali.
     Komentáře
  • Faei

    Letošní sklizeň přináší mnoho změn

    Před 5 měsíci
    Oproti loňskému roku se letos sklidí více základních obilovin, řepky a sóji. Naopak úroda brambor, kukuřice a cukrovky bude slabší.
     Komentáře
  • Česko živě

    KOMENTÁŘ: Brambor bude méně, zřejmě podraží. To není případ řepky

    Před 5 měsíci
    „Oproti loňskému roku se letos sklidí více základních obilovin, řepky a sóji. Naopak úroda brambor, kukuřice a cukrovky bude slabší,“ říká ve svém komentáři hlavní ekonom BHS a poradce premiéra Petra Fialy Štěpán Křeček.
     Komentáře
  • Vitalia

    Budou děti ve školách dostávat krom kravského mléka i rostlinné nápoje?

    Před 5 měsíci
    I letos budou tvořit součást stravování dětí na prvním stupni základních škol výrobky z kravského mléka v rámci programu Školní mléko. V budoucnosti by se mohl stát alternativou klasického mléka i alternativní rostlinný nápoj ze sóji, rýže a podobně. Prosazují to například ochránci životního prostředí, proti jsou mimo jiné potravináři. O zavedení rostlinného mléka do škol na celoevropské úrovni usiluje iniciativa ProVeg, argumentující ve prospěch takového úmyslu především ochranou životního prostředí.
     Komentáře
  • ČasProBydlení

    Rozlila se vám barva? Toto jsou přírodní odstraňovače, které můžete použít pro každý povrch

    Před 6 měsíci
    Odstranění barvy z jakéhokoli typu povrchu je zřídkakdy snadná práce. Každý povrch přijímá barvu jinak a každý typ barvy reaguje na povrchy jinak. Když k tomu připočteme podmínky prostředí, odstranění barvy vyžaduje trochu studia a obvykle i trochu šikovnosti.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Zdravá sója může způsobit velké komplikace

    Před 6 měsíci
    Sója. Na jedné straně poskytuje prospěšné bílkoviny, na druhé prý může zvýšit riziko rakoviny. Měli bychom ji jíst, nebo raději ne? A podle jakých kritérií sójové produkty vybírat?
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Přírodní probiotika pro vaše zdraví – nemusíte pro ně do obchodu, imunitu ve střevech nakopnou i běžné potraviny

    Před 6 měsíci
    Přírodní probiotika: Svá střeva obohatíte o užitečnou mikroflóru prostřednictvím mnoha fermentovaných potravin obsahujících probiotika. Po jakých z nich sáhnout?
     Komentáře
  • Deník

    Je sója zdravější než maso či mléko? Odbornice popsala největší mýty

    Před 6 měsíci
    Nápoje či jídlo ze sóji a dalších rostlinných produktů se i v Česku staly oblíbenou součástí stravy. Někteří lidé jim dávají přednost před mlékem, masem a sýry. Lze je jimi ale zcela nahradit? Podle vysokoškolské profesorky a specialistky v oboru potravinářství Jany Dostálové ne. „Mohu je doporučit jen pro zpestření jídelníčku. Člověk je všežravec, který je desítky tisíc let nastaven na pestrou stravu,“ řekla Deníku.
     Komentáře
  • Hospodářské noviny

    Lesy jsou důležitější než sója nebo hovězí maso. Evropa směřuje k omezení výrobků vedoucích k odlesňování

    Před 6 měsíci
    Evropský parlament v úterý přijal důležitý návrh, jenž se staví proti celosvětovému odlesňování. Zakazuje prodávat v EU výrobky a komodity spojené s ničením lesů a porušováním lidských práv. Europoslanci vychází z návrhu Evropské komise, který rozšířili a zpřísnili.
     Komentáře
  • Befity

    Luštěniny poctivě podporují štíhlé křivky

    Před 6 měsíci
    Co zařadit do podzimního jídelníčku? Jestli chcete být zdravější a štíhlejší, pak rozhodně hrách, cizrnu a sóju. Kila pak prý budou dolů padat sama! A to jako doslova…
     Komentáře
  • Ekolist

    V Pardubickém kraji se stále více rozšiřuje pěstování sóji

    Před 6 měsíci
    V Pardubickém kraji se stále více rozšiřuje pěstování sóji. Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) bylo touto plodinou letos oseto 4018 hektarů, což je o 87 procent více než před rokem, v roce 2014 to bylo 316 hektarů. Pěstuje se hlavně v níže položených oblastech Pardubicka a Chrudimska. Podobný trend lze sledovat v celé zemi.
     Komentáře
  • Náš region

    V Pardubickém kraji se daří sóji

    Před 6 měsíci
    V Pardubickém kraji se stále více rozšiřuje pěstování sóji. Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) bylo touto plodinou letos oseto 4018 hektarů, což je…
     Komentáře
  • Newstream

    Genová úprava zvýšila úrodu sóji o pětinu. A mohou se přidat další plodiny

    Před 7 měsíci
    Luštěnina sója díky genové úpravě více využívá sluneční záření a fotosyntéza v ní probíhá lépe. Proto dává vyšší úrodu. Výzkum, který financovala Nadace Billa a Melindy Gatesových, nabízí nové možnosti pro světové zemědělství.
     Komentáře
  • WeboZdraví

    Sója: zdroj kvalitních bílkovin

    Před 7 měsíci
    Sóju luštinatou (Glycine max) lze současně zařadit mezi luštěniny i olejniny. Vzhledem k vysoké nutriční hodnotě této potraviny (především vysokému obsahu bílkovin) je v současné době považována za potravinu budoucnosti. Z hlediska obsahu bílkovin odpovídá 1 kg sóji cca 2,5 kg masa.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Sója jako zdravá potravina? Názory odborníků stále nejsou jednotné

    Před 7 měsíci
    Sója je luštěnina, pocházející z Asie – to nejspíš nepřekvapí žádného milovníka této luštěniny. První zmínky o jejím pěstování jsou již několik tisíciletí před naším letopočtem, ovšem k nám do Evropy se dostala až kolem 18. století.
     Komentáře
  • České stavby

    Mungo fazole, luštěnina prastaré Asie, semena vigny zlaté

    Před 8 měsíci
    Mungo fazole jdou s lidstvem bok po boku již od dob zrození zemědělství. Vedle osmi základních levantských neolitických plodin zdomácněly v Číně hned po rýži přibližně 3000 let před naším letopočtem spolu se sójou a azuki. Pochází však zřejmě z Indie a je dost pravděpodoné, že jsou využívány mnohem déle.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Retro okénko: Sójové řezy stávaly 80 haléřů a ve škole se dělily pravítkem! Takhle snadno si je vyrobíte doma

    Před 8 měsíci
    Sladké válečky známé jako sójové řezy nebo sójový suk milovalo v dětství spousta lidí a mnohým tato láska vydržela až do dospělosti. Prodávají se dodnes, receptura na jejich výrobu se nezměnila, stále od nich můžete čekat stejnou sladkou chuť a jejich oranžový nebo červeno-žlutý obal vás v obchodě naláká z dálky.
     Komentáře
  • Ekolist

    Japonští zemědělci letos dali kvůli vysokým cenám přednost pšenici před rýží

    Před 9 měsíci
    Kvůli rostoucím cenám obilí, ke kterým přispěly dopady invaze ruských vojsk na Ukrajinu, sníží letos japonští zemědělci produkci rýže a přejdou na pěstování pšenice a sóji. Zhruba 80 procent pšenice a 90 procent sójových bobů používaných a spotřebovávaných v Japonsku se teď podle serveru Japan Today dováží. Jejich ceny ale prudce vzrostly, protože Rusko a Ukrajina jsou jejich hlavními producenty.
     Komentáře
  • Žena-in

    Potraviny, kterými můžeme nahradit maso. Řešením není jen sója

    Před 9 měsíci
    Jíst nebo nejíst maso? Někdo má již tuto otázku dávno zodpovězenou. Možná ale patříte mezi ty, kteří právě zvažují omezení nebo úplné vyloučení masa ze svého talíře. Kvůli zdraví, životnímu prostředí, z etických důvodů... Jaké potraviny byste měli zahrnout do svého jídelníčku, aby vám nic nechybělo?
     Komentáře
  • Plné zdraví

    Tempeh a jeho srovnání s dalšími náhražkami masa

    Před 9 měsíci
    Tempeh je velmi známý především vegetariánům a veganům, kteří jej používají jako zdroj bílkovin, na místo masa. I když mezi ně nepatříte, není to důvod, proč si čas od času dopřát něco trochu jiného. Tempeh vzniká z uvařených a mírně fermentovaných sójových bobů. Fermentace je důležitá pro snadnější trávení výrobku, zejména škrobů obsažených v něm. Po provedení procesu fermentace se z hmoty vytvoří větší blok, který se pak ukrajuje, nebo jen placka podobná té, kterou dáváme do hamburgerů.
     Komentáře
  • Bydlíme kvalitně

    Tempeh: „Javánské maso“ vzniklo náhodou a zachutná i opravdovým masožravcům

    Před 10 měsíci
    Vegetariáni a vegani na něj nedají dopustit, to ale neznamená, že by ho v jídelníčku nemohli mít masožravci. Naopak – i běžný jídelníček může nevídaně ozvláštnit, dodat do něj vitamíny, minerály, vlákninu a bílkoviny.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Lupina: Opomíjená bezlepková superpotravina, která svým složením strčí do kapsy i oblíbenou sóju

    Před 10 měsíci
    Lupina neboli vlčí bob se řadí mezi bobovité rostliny, které jsou díky svému tvaru i pestré paletě barev oblíbené jako okrasné květiny. Věděli jste ale, že se v nich ukrývají bezlepková a nutričně bohatá semena, která se dají zpracovávat a připravovat na mnoho způsobů? Navíc jsou skvělá při hubnutí či dodržování nejrůznějších alternativních jídelníčků. Seznamte se s lupinou a odhalte její zdraví prospěšné účinky i mnohé formy, v jakých se dá v obchodech koupit.
     Komentáře
  • Vlasta

    Chci zkusit život vegetariána. Musím jíst místo masa tempeh a tofu?

    Před 10 měsíci
    Nemusíte jíst nic, co vás netěší, protože k většině jídel existuje nějaká alternativa. Ale pokud jde o výrobky ze sóji, zkuste se na ně dívat i jinak než jako na módní výstřelek. Mohou vám totiž prospět.
     Komentáře
  • Ekonews

    Palmový olej, hovězí, káva, kakao, sója a dřevo. Pokud přispívají k odlesňování, do Evropy nebudou smět

    Před 10 měsíci
    Nové nařízení „EU deforestation regulation“ má zakázat dovoz šesti zemědělských komodit a výrobků z nich, pokud pocházejí z nelegálně odlesněné půdy.Dotkne se to i produktů z nich.
     Komentáře
  • Vitalia

    Sójový olej jako varianta. Vyrábí ho i sedlák na Hané

    Před 10 měsíci
    V nabídce rostlinných jedlých olejů může hrát větší roli dosud méně známý sójový olej. Má výhody jak pro zákazníky, tak pro zemědělce i krajinu. Navíc by mohl částečně nahradit slunečnicový olej standardně dovážený z Ukrajiny. Zatím poněkud stranou stojící sójový olej z tuzemské produkce má značný potenciál. Je jedním z produktů, který může přispět k rozšíření nabídky rostlinných jedlých olejů na našem trhu, a částečně tak vyrovnat deficit plynoucí z omezení dovozů slunečnicového oleje z Ukrajiny (odkud pochází 88 % dovozu slunečnicového oleje do EU) či i omezení nabídky dalších rostlinných olejů z jiných oblastí.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Zdravotní hledisko sójového mléka

    Před 11 měsíci
    Sójové „mléko“ je rostlinná alternativa mléčných výrobků, a vyrábí se namáčením a následným mletím sójových bobů. Kromě zakoupení komerčních produktů v obchodech v sekci se zdravou výživou si jej můžete zkusit vyrobit také doma vlastními silami.
     Komentáře
  • ELLE

    Chcete přejít na veganství a sója vám není po chuti? Obejdete se i bez ní

    Před 1 rokem
    Lidé čím dál častěji přecházejí na veganskou stravu, která může na první pohled stát na základech ze substitucí masa. Rostlinný jídelníček ale zdaleka netvoří jen sója či seitan. Jaké alternativy najdete v zelenině či ovoci?
     Komentáře
  • Ekolist

    WWF: Evropa spotřebou sóji přispívá k odlesňování v Jižní Americe

    Před 1 rokem
    Na každého obyvatele EU a Británie připadá ročně zhruba 61 kilogramů sóji, informoval ve zveřejněné zprávě Světový fond na ochranu přírody (WWF). Podle něj Evropané spotřebou této plodiny přispívají k odlesňování Amazonie, většina dovezené sóji totiž pochází z Jižní Ameriky, především z Brazílie a Argentiny.
     Komentáře
  • iReceptář

    Potraviny, které škodí štítné žláze. Tyto věci bychom měli v jídelníčku omezit

    Před 1 rokem
    Máte potíže s jednou největších žláz endokrinního systému? V první řadě je řešte vždy s odborníkem na endokrinologii. Částečně však můžete štítné žláze pomoci i vy sami. Vyřaďte ze svého jídelníčku potraviny, které jí nedělají dobře a spíše jí škodí.
     Komentáře
  • Lifee

    Maso z laboratoře: Australané vyvíjejí klokana, Francouzi zase foie gras, říká mladá vědkyně Kateřina Marešová

    Před 1 rokem
    Kateřina Marešová je studentkou gymnázia v Hradci Králové. Pravidelně však dojíždí do Prahy, aby se v laboratoři zabývala vývojem kultivovaného masa. Nejde o žádnou rostlinnou náhražku masa, jako je sója nebo hrachový protein. Je to skutečná živočišná svalovina, která je svým složením stejná jako hovězí maso.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Sójové nudličky, kostky a plátky - na co se hodí a jak je připravit, abychom si na nich pochutnali

    Před 1 rokem
    Sójové nudličky, kostky a plátky vždy nejprve povaříme a dobře ochutíme, tím je připravíme na použití v mnoha oblíbených pokrmech. Inspiraci a osvědčené recepty na jejich zpracování najdeme v našem receptáři.
     Komentáře
  • CzechSight

    Strava obohacená o sóju může astmatikům usnadnit dýchání

    Před 1 rokem
    Japonští vědci zkoumají nové přístupy k léčbě astmatu. Nově objevili, že fermentované sójové produkty mohou pomoci mírnit zánět spojený s tímto stavem na zvířecích modelech. Zdá se, že doplněk stravy vyvolává protizánětlivé účinky a usnadňuje zvládání stavu bez steroidních inhalantů.
     Komentáře
  • A2larm

    Sebevraždy, pesticidy a superplevel. Brazilská sója zakletá v jedovatém kruhu

    Před 1 rokem
    Představujeme první díl série článků Zničující import, v níž budeme mapovat českou stopu na destrukci ekosystémů a rurální společnosti v Latinské Americe. Tento článek se zaměří na produkci sóji.
     Komentáře
  • Jímeto

    Vegan: Čím nahradit chybějící potraviny v jídelníčku?

    Před 1 rokem
    Veganství je na vzestupu. Zajímá se o něj stále více lidí. Představuje životní styl, při kterém se dobrovolně rozhodnete vzdát se živočišných produktů.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Tempeh pod drobnohledem

    Před 1 rokem
    Ačkoli je sója díky stoupající popularitě veganského způsobu stravování velice známou potravinou (obzvláště jako tofu), v případě tempehu již znalosti v širším povědomí lidí trochu klesají, což je opravdu škoda, protože se jedná o vůbec nejlepší využití potenciálu sóji! Proč?
     Komentáře
  • iReceptář

    Co je to hrůbkování a proč se k němu uchyluje čím dál víc zahrádkářů?

    Před 1 rokem
    Významné snížení vlhkosti půdy, zvýšení pórovitosti, dřívější setí nebo krásné, rovné a zdravé plody. To slibuje metoda, ke které se dnes vrací více a více pěstitelů. Co je to hrůbkování a jaké další benefity přináší?
     Komentáře
  • iReceptář

    Zastřihávání vlčího bobu: Jak to udělat, aby byl krásný a neničil zahradu?

    Před 1 rokem
    Vlčí bob nám krášlí zahrady od nepaměti. Ale víte, v jakém období se má lupina zastřihávat? Pokud ne, přečtěte si dnešní článek, který je na střih lupiny zaměřen.
     Komentáře
  • Pěstujme

    Všeho moc škodí, a to platí i u zdravých potravin: sójové boby mohou být nebezpečné

    Před 1 rokem
    Jestli si dopřáváte proteinové tyčinky, je nutné kontrolovat, z jakých surovin jsou vyráběné. Na etiketě vás může překvapit mnoho látek, které tam být nemají nebo mohou být pro lidské tělo obtížně stravitelné. A nyní nebudeme mluvit o cukru, ale sójových bobech, které sice mají mnoho výhod, ale mohou být i nebezpečné. Sójové boby jsou hlavní složkou stravy hlavně u vegetariánů Mezi výhody konzumace sójových bobů patří mastné zdravé kyseliny, které obsahují.
     Komentáře
  • Aktuálně

    Tofu a sója místo legendárního currywurstu. Volkswagen mění menu ve svých kantýnách

    Před 1 rokem
    Německá automobilka Volkswagen přestane v kantýně v hlavní administrativní budově wolfsburského ústředí nabízet legendární currywurst.
     Komentáře
  • Feminela

    Lidé, kteří se rozhodli pro rostlinnou stravu, mají velký výběr potravin, stačí si jen vybrat

    Před 1 rokem
    V dnešní moderní době se většina lidí snaží, aby maso a živočišné produkty v jídelníčku byly obsaženy velmi málo, nebo dokonce vůbec. Lidé, kteří se touto cestou vydávají, k tomu mají hned několik důvodů.
     Komentáře
  • Vitalia

    Sója a nejčastější mýty: je škodlivá pro zdraví?

    Před 1 rokem
    Výrobky ze sóji najdeme v regálech se zdravými potravinami, přesto o její konzumaci koluje celá řada mýtů. Mezi nejčastější z nich patří to, že sója má negativní vliv na lidské hormony, způsobuje potíže se štítnou žlázou, či dokonce rakovinu.
     Komentáře
  • Žena-in

    Tohle vám sója (ne)způsobí. 4 nejčastější mýty o konzumaci sóji

    Před 1 rokem
    Výrobky ze sóji najdete v regálech se zdravými potravinami, přesto o konzumaci sóji koluje celá řada mýtů. Mezi nejčastější z nich patří to, že sója má negativní vliv na lidské hormony, způsobuje potíže se štítnou žlázou či dokonce rakovinu. Co je na tom pravdy?
     Komentáře
  • iReceptář

    Potraviny, které nejvíce škodí štítné žláze

    Před 1 rokem
    Štítná žláza je nesmírně důležitá pro udržené kvality našeho života. Poruchy jejich funkcí představují vážné zdravotní komplikace. A jejich léčba je často náročná a zdlouhavá. Čím si můžeme pomoci, je vhodný jídelníček. Ten vyžaduje vyvážený přísun živin a zároveň vynechání potravin, které nám mohou velmi uškodit.
     Komentáře
  • SportyŽivě

    Znáte sójové potraviny? Jistě ne všechny

    Před 1 rokem
    Není sója jako sója. Věděli jste, že existuje více druhů sóji? Pojďme se podívat na jejich výživového hodnoty. Pro tělo jsou skvělé!
     Komentáře
  • SportyŽivě

    Proč je tofu tak populární a v čem je vlastně jeho přínos?

    Před 1 rokem
    Tofu je dnes velmi oblíbená potravina a na jídelníčku široké veřejnosti se objevuje stále častěji. Má spoustu zdravotních i praktických přínosů.
     Komentáře
  • iReceptář

    Potraviny, po kterých rostou ženám prsa

    Před 1 rokem
    Každá z nás se setkala s „osvědčenou“ radou většinou nějakého venkovského příbuzného: „Pij hodně piva, aby ti rostla prsa!“ Každá jsme se k tomu postavily jinak. Pokud však patříte k těm méně obdařeným, vězte, že se vám prsa mohou zvětšit i díky některým potravinám.
     Komentáře
  • Feminela

    Sója patří do zdravého jídelníčku, ale v určité podobě může být i škodlivá

    Před 1 rokem
    Sója se v Číně pěstuje již několik tisíc let a nejen zde je velmi oblíbenou součástí kuchyně. Sóje nelze odepřít vysoký podíl bílkovin či esenciálních aminokyselin ani nízké procento tuků a sacharidů, díky kterým je skvělým zdrojem energie.
     Komentáře
  • Feminela

    Kravské mléko lze nahradit některými rostlinnými variantami, liší se ale nutričním složením

    Před 1 rokem
    Náhrady kravského mléka jsou čím dál více populární. Ač je kravské mléko chutné i zdravé, nekoresponduje s některými dietami či veganstvím, které je stále na vzestupu. Při hledání jeho náhražek lze narazit na nepříjemné chutě či nevhodné nutriční hodnoty.
     Komentáře
  • inStory

    Mohou být pes nebo kočka vegetariáni? Není to přirozené, kočku to může i zabít

    Před 2 roky
    Zvažujete, že byste ze svého psa nebo kočky udělali vegetariána? Nedělejte to. Můžete mu přivodit vážné zdravotní komplikace.
     Komentáře
  • Proženy

    SOS jídelníček pro ženy po 40. Proč by se v něm měla objevovat sója nebo občas i pivo?

    Před 2 roky
    U žen v období přechodu přirozeně dochází k útlumu funkce reprodukčních orgánů. Spolu s tím také klesají hladiny ženských pohlavních hormonů. Skutečnost, která s sebou nese známé nepříjemné projevy, medicína řeší hormonálními terapiemi. Možnou alternativou jsou ale také rostlinné hormony neboli fytoestrogeny.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Náhražky masa: Překvapiví favorité

    Před 2 roky
    Zdravý jídelníček bývá v poslední době velmi hojně skloňován. Pokud si ho také představujete jako systém, v němž se snažíme dát přednost rostlinným produktům na úkor těch masných, pak vás rozhodně potěšíme.
     Komentáře
  • Pikant

    Sója není zdaleka tak zdravá, jak si mnoho lidí myslí

    Před 2 roky
    V dnešní době vyznává mnoho lidí vegetariánství a i díky němu se sója stala velmi oblíbenou potravinou. Sójové výrobky najdeme v každé prodejně zdravé výživy a sójové mléko je dnes už běžně dostupné i v řadě kaváren.
     Komentáře
  • 100+1 zahraniční zajímavost

    Lidé ve Středomoří si užívali asijské dobroty už před 3 700 lety

    Před 2 roky
    V Levantě jste si mohli dát sezam, kurkumu, banány nebo sóju dlouho před naším letopočtem.
     Komentáře
  • Plné zdraví

    Mungo fazole: bohatství skryté v jejích klíčcích

    Před 2 roky
    Mungo fazole v podstatě ani fazolemi nejsou. Tento název se však uchytil, a tak je tak již bez rozmyslu titulujeme. Mungo je ve skutečnosti zelená sója, takže pokud najdete balíček s názvem mungo sója, je to totéž, co mungo fazole.
     Komentáře
Reklama