Zavřít
Ovoce

Ovoce

Nejnovější články na Seznamu na téma Ovoce
  • Jímeto

    Blumy vs. švestky: Naučte se poznat mezi nimi rozdíl a jak je v kuchyni zpracovat

    Před 5 hodinami
    Mnoho lidí si na první pohled blumy a švestky plete. Přitom není takový problém je rozeznat. Víte, jaké jsou mezi nimi rozdíly? Poradíme vám mimo jiné to, jak je zpracovat, pokud se vám jich letos na zahradě urodilo velké množství.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Královské chutě: Karel III. miluje obyčejné ovesné sušenky, ale ohřáté speciálním způsobem na pánvi

    Před 6 hodinami
    Král Karel III. se od mládí aktivně zabýval ekologií a ekologickým zemědělstvím. Na panství Highgrove chová kuřata a pěstuje vlastní zeleninu a ovoce. A ovoci dává přednost před moučníky. Výjimkou jsou ovšem ovesné sušenky.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Sklidili jste švestky? Skladujte je tak, aby si zachovaly svou perfektní chuť – pomůže mrazák i sušička

    Před 14 hodinami
    Sklidili jste švestky? Skladujte je tak, aby si zachovaly svou perfektní chuť – pomůže mrazák i sušička. Pomíjivou krásu letních plodů často doprovází hořkosladké poznání – nevyhnutelný konec jejich sezóny. Díky správným konzervačním postupům však mohou lahodné chutě švestek zdobit váš stůl i v zimě.
     Komentáře
  • Kdo umí, ten umí

    27 min

    Podcast
    Do Svitav se vrátil ředitel tamního muzea za svými kořeny

    Před 20 hodinami

    ·

    27 minut

    Napsal řadu studií a knihy o vědě a technice, historii cukrovarnictví nebo ČKD. Působil na vedoucí pozici Národního technického muzea v Praze. A už tři roky je Hynek Stříteský ředitelem Muzea a galerie ve Svitavách.
     Komentáře
  • Receptovník

    Sezónních produktů je pestrý výběr a vařit s nimi je radost

    Před 1 dnem
    Léto se pomalu chýlí ke konci. Nechcete-li vařit celý rok to samé, nejjednodušší je držet se jednotlivých období a vařit sezónně. Nejenže bude váš výběr jídel pestřejší, ale také uděláte něco pro své zdraví. Tělo ze sezónních surovin dostane živiny, které v tomto období potřebuje.
     Komentáře
  • StyleUp

    Jahody jsou zdravé, některým skupinám lidí se však nedoporučují

    Před 1 dnem
    Každý rok se těšíme na sezonu jahod. Ne každý si však může tento jedinečný čas užít. Existuje totiž určitá skupina lidí, kteří by měli jahody ze svého jídelníčku vyřadit.
     Komentáře
  • Kondice

    Ovocné džusy nejsou vhodné do diety. Mají mnoho fruktózy i kalorií

    Před 1 dnem
    Ovocné džusy a odšťavňování je dnes velmi oblíbeným trendem a je vychvalováno pro své výhody při hubnutí a detoxikaci. Abychom drželi krok s rostoucí poptávkou, v obchodech je k dispozici nespočet možností džusů připravených k pití. Máme však důvody se domnívat, že i když odšťavňování příjem ovoce zvyšuje, nemusí být tak zdravé, jak se zdá, a v přebytku a dlouhodobě může být dokonce nezdravé.
     Komentáře
  • České stavby

    Hruškojablko nashi. Vítaná alternativa našich hrušní odolává místním chorobám

    Před 1 dnem
    ruškojablko nashi připomíná jablko jen tvarem, hrušku v sobě nezapře ničím. Právě chroustám dužninu nashi. Že by byl tento plod šťavnatější a sladší než naše hrušky, jak se v různých zdrojích uvádí, to si nemyslím. Zajímavou chuť ale má.
     Komentáře
  • Chalupáři Zahrádkáři

    Péče o jahody v září. Poradíme vám, jak prořezávat a čím krmit

    Před 1 dnem
    Na podzim je péče o jahodníky velmi důležitá. Postarat byste se měli o jejich správný střih i o opravdu optimální výživu.
     Komentáře
  • TN

    Inspekce odhalila závadné ovoce v Kauflandu. Bylo plné pesticidů

    Před 2 dny
    Závadné balení avokáda původem z Keni objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v Kauflandu. Ovoce bylo plné pesticidů. Maximální limit byl dokonce několikanásobně překročený.
     Komentáře
  • Naše krásná zahrada

    Video, jak správně sklízet jablka: nedělejte stejné chyby jako ostatní a vyhněte se potlučení plodů

    Před 2 dny
    Jedna věc je utrhnout si jablko ze stromu a rovnou ho zchroupat, druhá sklidit veškerou úrodu tak, aby ve sklepě vydržela aspoň do Vánoc. Spousta lidí dělá při sklizni jablek (a jiného ovoce) zbytečné chyby, které výrazně zkracují dobu, po kterou lze ovoce uchovávat. Neděláte je také?
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Jak zbavit ostružiny na džem pecek? Tipy českých hospodyněk

    Před 2 dny
    Ostružiny patří mezi ovoce, které je plné cenných látek. Vyniká zejména svou antioxidační činností. Pokud se vám jich urodí příliš mnoho, můžete je zpracovávat na různé produkty. Někdo je miluje i s peckami. Někomu ale mohou pecky ve výsledném produktu vadit. Pokud bychom ostružiny pasírovali přes sítko, mohlo by to po větším množství vést k velké bolesti rukou. Existuje ještě jiná možnost? Naštěstí ano!
     Komentáře
  • StyleUp

    Past z jablečného octa naláká a zahubí ovocné mušky

    Před 2 dny
    Pokud vejdete do kuchyně a uvidíte mísu s ovocem plnou mušek, měli byste okamžitě jednat. Tento obtížný hmyz se dokáže velmi rychle rozmnožovat a napadá veškeré ovoce, zeleninu nebo potraviny, které nejsou zakryté nebo uložené v lednici. Připravte si jednoduchou past, která zabrání jejich množení a znehodnocování potravin.
     Komentáře
  • Kondice

    Švestky jsou plné živin a pomohou zkrotit glukózu

    Před 2 dny
    Už vám někdy někdo řekl, že byste měli pravidelně konzumovat švestky? Že ne? Zde se dozvíte, proč jsou naprosto nepostradatelnou součástí každého jídelníčku. Především pokud chcete zlepšit své zdraví, snížit riziko kardiovaskulárního onemocnění a diabetes.
     Komentáře
  • iGlanc

    Jablko nejen na svačinu. Zkuste doma gastro zážitek! Oslňte jablečnými kombinacemi s masem

    Před 2 dny
    Pokud bychom měli vybrat pro českou kuchyni nejdůležitější zeleninu, budeme se dlouho rozmýšlet. Je to česnek? Cibule? Mrkev, zelí? V případě ovoce je verdikt jednoznačný. Naším králem vždy bylo, je a bude jablko.
     Komentáře
  • Receptovník

    Připravte na zahradní párty originální pohoštění z čerstvé zeleniny a ovoce

    Před 2 dny
    I když se léto pomalu chýlí ke konci, stále je čas posezení na zahradě, grilovaček i zahradních párty. Na podobné akce se hodí originální nápady na občerstvení. Chlebíčky nic nezkazíte, ale to je všední klasika, kterou najdete na každé akci, zejména v zimě. Takové pohoštění vyžaduje fantazii a originálnost. Nejlepší je využít sezónních surovin. Nemusí se jednat o nic složitého. Využijte, co zrovna roste na záhonu. Originální, lehké, zdravé Na stole by neměla chybět čerstvá zelenina a ovoce na nejrůznější způsoby. Použijte rajčata, okurky, papriky, ředkve a hrachové lusky, zkrátka cokoliv, co zrovna najdete na zahradě.
     Komentáře
  • CNN Prima News

    Za sběr ovoce u silnice hrozí vysoké pokuty. Podívejte se na mapě, kde si ho natrhat můžete

    Před 2 dny
    Pokuta až tisíc korun. I taková může být cena za trhání ovoce podél cest. Každý strom má svého vlastníka, i když není za plotem. A různí majitelé mají různá pravidla. Někdo lidi přímo vybízí, aby si natrhali kolik plodů chtějí, jinde na česáče ovoce bez povolení volají policii.
     Komentáře
  • Inspirmag

    Jedno jablko denně přispívá ke zdraví

    Před 2 dny
    Milujete jablka? Můžete je najít v zelené, červené nebo žluté barvě. Existuje spousta odrůd, které můžete ochutnat. Jablko patří mezi oblíbené ovoce, které si můžete koupit nebo si ho sami vypěstovat. Díky obsahu vitaminů a dalších látek patří mezi ovoce, které je velmi prospěšné pro lidské tělo. Jestliže ho budete jíst každý den, během několika týdnů uvidíte sami, jaký má vliv.
     Komentáře
  • Jímeto

    Banánové lodě: Zakončete grilovací sezónu dezertem, který si zamilujete

    Před 2 dny
    Banány jsou ovoce, které se dá skvěle využít při tvorbě dezertů. Existuje nespočet koláčů, které mají v základu právě banán, stejně tak se dá ovoce máčet do čokolády nebo kombinovat s karamelem a se šlehačkou. Už jste někdy ale slyšeli o takzvaných banánových lodích?
     Komentáře
  • Naše krásná zahrada

    Zajímavosti o banánech, které jste možná nevěděli aneb jíst či nejíst špičku banánu, to je to, oč tu běží

    Před 3 dny
    Banány se sice řadí mezi exotické ovoce, nicméně v našich domácnostech natolik zdomácněly, že si jejich cizokrajný původ často ani neuvědomujeme. Že jsou banány velmi zdravé a pro naše tělo tedy prospěšné, to pravděpodobně víte nebo alespoň tušíte. Možná jsou ale věci, které vás právě o banánech překvapí, třeba to, že jsou tím nejvíce vyváženým ovocem z naší republiky, nebo že existuje více než 1000 odrůd banánů. A co dále byste o banánech měli vědět?
     Komentáře
  • Pěstujme

    Podzimní prořezání angreštových keřů zajistí jejich zdravý stav a bohatší úrodu

    Před 3 dny
    Trápení s mizernou úrodou angreštu, když soused o zahradu dál má plné košíky? Plodnost angreštových keřů lze snadno ovlivnit, trikem zkušených zahradníků je totiž každoroční podzimní prořezání. Rozhodně se nevyplácí tuto činnost opomíjet, protože správná péče o angreštové keře přináší košíky plné chutného a zdravého ovoce. Jak se angreštové keře prořezávají a jak ještě podpořit jejich růst?
     Komentáře
  • České noviny

    Hlavní expozice podzimní Flory Olomouc bude mít tvar Československa

    Před 3 dny
    Československou republiku připomene svým tvarem výzdoba hlavní expozice podzimní výstavy ovoce a zeleniny Flora Olomouc-Hortikomplex, kterou od 5. do 8. října ožije Výstaviště Flora v Olomouci. Součástí výstavy budou zahradnické trhy, na které dorazí více než 120 prodejců, festival gastronomie a nápojů Olima i mezinárodní včelařská výstava Hanácká včela. Novinářům to řekla ředitelka Výstaviště Flora Eva Fuglíčková. Podzimní etapu výstavy Flora Olomouc-Hortikomplex každoročně navštíví zhruba 20.000 lidí.
     Komentáře
  • Dům a zahrada

    Morava hlásí: Kdo neokusil valašský frgál, jako by nežil! Jak ho upéct?

    Před 3 dny
    Hledáte kulinářskou perlu, která oslní vaše chuťové buňky a udělá parádu na každém večírku? Vítejte v kulinářském ráji jménem frgál! Tato moravská lahůdka je připravena vás okouzlit svým chutným vzhledem i chuťovým profilem.
     Komentáře
  • Vitalweb

    Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

    Před 3 dny
    Zavděčit se malým školákům a vymýšlet každý den nové, lákavé a zároveň zdravé svačiny, které je uspokojí, nemusí být vůbec snadné. Navíc často zjistíme velmi brzy, že nám došla inspirace. Nějaký ten tip, třeba jen na obměnu ingrediencí, se proto bude určitě hodit.
     Komentáře
  • iGlanc

    Hubnutí podle odborníků: Co je nejlepší na hlad? Na luštěniny se zapomíná. Poznejte zeštíhlující zeleninu

    Před 3 dny
    Hledáte cestu ke štíhlejší postavě a zároveň si chcete dopřát jídlo, na kterém si pochutáte? To zní jako záhadná kombinace, ale není to nemožné! Začněte zařazovat do svého jídelníčku vybrané zástupce z kategorie zelenina, ovoce a luštěniny.
     Komentáře
  • iGlanc

    Zavařování jinak: Džemy krok za krokem a talířový test pro začátečníky. Naučte se zpracovat sezónní ovoce

    Před 3 dny
    Vrchol roku je tady! Plodí rostliny, keře i stromy a nastal ideální čas uchovat něco z té nádhery na zimu. Naučíme vás různé postupy, jak zavařit džem, a poradíme, na co všechno se dá zavařenina využít.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Skladování ovoce přes zimu: dopřejte si chutné ovoce ještě dlouho po sklizni

    Před 4 dny
    Některé ovoce je třeba ihned po sklizni zpracovat. Jiné ovoce ale může při správném skladování vydržet déle – klidně i přes zimu. Pokud bychom ovoce uložili na nevhodné místo, pak by veškerá snaha, kterou jste vynaložili při pěstování, vešla vniveč. Někdy je skladování možné krátkodoběji, ale to se může hodit v případě, že v současné době nemáte čas na jejich zpracování. Jak tedy správně skladovat ovoce a zeleninu, aby nám po sklizni vydržely co nejdéle?
     Komentáře
  • Gardening

    Jedno jablko denně pomůže snížit riziko rakoviny i infarktu. Změnu poznáte i na své pokožce

    Před 4 dny
    Jablka známe červená, žlutá nebo zelená. Mohou být sladká, ale také kyselá. Patří mezi nejoblíbenější druhy ovoce a můžeme si je koupit po celý rok. Najdeme je v mnoha zahradách a úrody mohou být opravdu velké. Můžeme si je nejen dát syrová, ale také použít do různých dezertů. Jablka jsou vhodná také k nastrouhání a zamrazení. A co udělá s vaším tělem jedno jablko denně? Jablka jsou vitaminovou bombou V jablkách najdete mnoho vitaminů, minerálů a dalších živin, které naše tělo potřebuje. Podpoří nejen imunitu, ale také fungování různých orgánů.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Novinka z lékárny zvětší jablka na poslední chvíli: Kyselina jantarová vám navíc peněženku nezruinuje

    Před 4 dny
    Novinka z lékárny zvětší jablka na poslední chvíli: Kyselina jantarová vám navíc peněženku nezruinuje. Když jabloně obtěžkají plody, mají jejich milovníci ještě poslední možnost zajistit si bohatou úrodu velkých, sladkých, šťavnatých a zdravých jablek. A tyto postupy navíc mohou být prospěšné i pro jiné ovocné stromy, například hrušně.
     Komentáře
  • StyleUp

    Čerstvé šťávy pomohou snížit vysokou hladinu cholesterolu

    Před 5 dny
    Čím více masa a vysoce zpracovaných potravin je v naší stravě, tím větší je riziko, že přijdou problémy s vysokým cholesterolem. Pokud vám záleží na vašem zdraví, zahrňte fyzickou aktivitu do svého denního rozvrhu a naplňte menu zeleninou a ovocem. Sáhněte i po domácích šťávách. Snižování hladiny cholesterolu Cholesterol sám o sobě není špatný, je dokonce pro naše tělo potřebný. Bohužel jeho zvýšená hladina může přinést spoustu zdravotních problémů. Významně zvyšuje riziko aterosklerotických lézí a mnoha onemocnění kardiovaskulárního systému. Bohužel zvýšený cholesterol je běžnou nemocí mezi lidmi. Často vyžaduje léčbu medikamenty.
     Komentáře
  • iReceptář

    Poctivý švestkový kompot: Babičky do něj při dávaly skořici a rozinky

    Před 5 dny
    Kompotování se tak trošku vytratilo z českých kuchyní. Naše babičky měly vždy plnou spížku zavařeného ovoce. Zvykli jsme si ovoce hlavně mrazit, ale je to trochu škoda. Chcete-li zavzpomínat na mládí a připravit pár sklenic švestkového kompotu, tak jak to dělaly naše babičky, poradíme vám, jak na to.
     Komentáře
  • Receptovník

    Ovocné mušky můžeme zlikvidovat pomocí octa, efektivní jsou i jiné domácí metody

    Před 5 dny
    Atmosféru a pohodu v domácnosti mohou narušit ovocné mušky. Tento dotěrný hmyz se velice rychle rozmnožuje a dokáže znehodnotit potraviny. Nemusíte ale propadat panice, s ovocnými mušky můžete snadno zatočit. První mušky se začínají objevovat s příchodem jara a jsou dlouho aktivní, až do pozdního podzimu. Dotěrný hmyz nejčastěji napadá potraviny, které nejsou uloženy v lednici. Nejčastěji se objevují v okolí fermentovaného ovoce. Do domácnosti jsou lákány různými vůněmi Tento malý, 2–3 mm dlouhý hmyz žije poblíž ovocných stromů, jejichž plody právě fermentují. Velmi snadno se také může dostat dovnitř domácnosti. Domácnosti je lákají i jinými vůněmi než pouze ovocem.
     Komentáře
  • Receptovník

    Exotické chutě, které obohatí podzimní jídelníček

    Před 5 dny
    Září znamená přechod z léta do podzimu a přináší s sebou bohatou škálu exotických ingrediencí, které dokážou jídlům dodat nával chuti a vzrušení. Ať už jste ostřílený šéfkuchař, nebo dobrodružný domácí kuchař, je ideální čas experimentovat s exotickými ingrediencemi, které možná nepatří do vašeho obvyklého repertoáru. Dračí ovoce Začněme vizuálně úchvatným dračím ovocem. Se svou zářivě růžovou nebo žlutou slupkou a skvrnitou dužinou je pastvou pro oči. Dračí ovoce má jemně sladkou a mírně nakyslou chuť, díky čemuž je všestrannou složkou. Můžete ho použít do smoothie bowls, salátů nebo i jako ozdobu do koktejlů.
     Komentáře
  • Gardening

    Zelenina a ovoce můžou i uškodit. Ty nejoblíbenější obsahují příliš nebezpečných pesticidů

    Před 6 dny
    Všichni víme, že zemědělci aplikují na své plodiny pesticidy, aby prodloužili jejich životnost. Existují některé druhy ovoce a zeleniny, které mají vyšší koncentraci pesticidů než jiné. Na základě výzkumu byl sestaven seznam 12 druhů zeleniny a ovoce, jejichž dávky pesticidů jsou mnohem vyšší než normy. Možná budete překvapení, co se na seznamu nachází. Jaké ovoce je na prvním místě toxicity? Co myslíte, že se umístilo na prvním místě? Budete se divit, ale jsou to jahody. Odborníci v nich našli neuvěřitelné množství škodlivých látek, a to více než 20 druhů chemikálií. Aktivisté poukazují na to, že nemusíte toto ovoce přestat úplně jíst.
     Komentáře
  • Knihobaze

    Knižní tipy na domácí zavařování a nakládání úrody

    Před 6 dny
    A je to tady! Doba horečného zpracovávání letní a podzimní úrody z vlastní zahrady. Hospodyňky mají plné ruce práce s nakládáním a zavařováním ovoce, zeleniny i hub.
     Komentáře
  • Dům a zahrada

    Zvláštní strom s ovocem rostoucím přímo na kmeni je možné vypěstovat i u nás

    Před 6 dny
    Jaboticaba patří k nejzajímavějším ovocným stromům na světě, její plody totiž rostou přímo z kmene. Přirozeně se vyskytuje pouze v Jižní Americe, ale vypěstovat si ji můžete i v našich podmínkách.
     Komentáře
  • Gardening

    Šťáva z černého bezu zatočí s každým nachlazením. Zároveň funguje lépe než drahá kosmetika

    Před 7 dny
    Černý bez, to je zázrak. To říká staré germánské přísloví. V minulosti se věřilo, že tato rostlina má magické vlastnosti a poskytuje ochranu před nečistými silami. V lidovém léčitelství to byla jedna z nejběžnějších složek infuzí nebo sirupů. Dnes se používá i černý bez ve formě šťávy.
     Komentáře
  • Newstream

    Návštěva Zelenského v USA přinesla ovoce. Kyjev dostane zbraně za miliardy

    Před 7 dny
    Návštěva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v USA přinesla své ovoce. Šéf Bílého domu Joe Biden oznámil novou vlnu podpory včetně tanků Abrams.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Encyklopedie českých jablek: Které odrůdy jsou nejlepší na štrúdl, ze kterých je parádní salát a které nejvíce chutnají dětem

    Před 7 dny
    Snad žádné jiné ovoce není u nás tak populární jako jablka. Však se jim tu také dobře daří a jabloňové sady najdete snad všude. V minulosti šlo navíc o jediné ovoce, které si naši předkové mohli užívat celou zimu. A hlavně – jablíček existuje spousta odrůd, takže je z čeho vybírat. Jaké se nejvíc pěstují u nás?
     Komentáře
  • ZdravéStravování

    Melounová semínka jsou doslova plná zdravotních benefitů. Obsahují i zdravé tuky a vitamíny

    Před 7 dny
    Melounová semínka nabízí řadu zdravotních přínosů pro lidské zdraví. Pokud je zařadíte do svého jídelníčku, získáte tím mnoho prospěšných vitamínů a minerálů.
     Komentáře
  • eKuchařka

    Ovocná kůže: Úctyhodná dávka vitamínů stočená do ruličky

    Před 7 dny
    Pokud nevíte, co s přebytečnou úrodou ze zahrádky, pusťte se do výroby ovocné kůže. Vytvoříte ji takřka z jakéhokoliv ovoce a v nekonečném množství kombinací. Rázem tak získáte lahodnou, energetickou a zdravou svačinku do školy, práce nebo třeba na výlet.
     Komentáře
  • Naše krásná zahrada

    Samosběr ovoce: co všechno si vzít s sebou a jak na něj, abyste si sklizeň neznehodnotili

    Před 7 dny
    Samosběry ovoce, aktuálně jablek, švestek a hrušek, jsou v plném proudu. Někde vám vybavení k česání půjčí, jinde si ho budete muset přivézt sami. Sepsali jsme, co všechno se vám bude hodit k tomu, aby byla sklizeň efektivní, bezpečná a odvezli jste si krásné plody.
     Komentáře
  • Receptovník

    Při domácím konzervování ovoce a zeleniny se nabízí hned čtyři možnosti

    Před 8 dny
    V létě se k nám vždy dostane obrovské množství ovoce a zeleniny. Některé z nich je dobré si uchovat i na zimu, protože v té době bude zelenina velmi drahá. Základem je, abyste při konzervování pracovali v čistém prostředí a mysleli na sterilní sklenice i náčiní. Ovoce a zelenina musí být také čerstvé a kvalitní. Jinak vám až do zimy nevydrží. Při konzervování máte pár možností. Mražení Nejjednodušší způsob pro konzervování ovoce a zeleniny je mražení. Ovoce stačí nakrájet na vhodnou velikost, rozložit na rovnou plochu a zamrazit. Až ovoce zmrzne, můžete ho přesunout do sáčků nebo jiných nádob.
     Komentáře
  • OnlyU

    Banana bread: Připravte si chlebík ze zbytků ovoce doma i vy

    Před 8 dny
    Máte doma banány, které už jsou téměř na vyhození, ale nevíte, co s nimi? V takovém případě je ideální čas udělat si banánový chlebíček. Banana bread je oblíbený sladký dezert, ve kterém spotřebujete zbytky ovoce a ještě k tomu vykouzlíte chutnou svačinku. Zdroj
     Komentáře
  • Gardening

    Oblíbené jahody si můžeme vychutnat po celý rok. Domácí mražení je snadné

    Před 8 dny
    Každý rok netrpělivě čekáme na jahodovou sezónu. Mnozí z nás se snaží využít několika týdnů v roce a vychutnat si sladké plody. Bohužel se z tohoto ovoce nemůžeme těšit příliš dlouho. Když si na podzim a v zimě vzpomeneme na toto ovoce, mnohokrát se nám sbíhají sliny. Nemusíte však zoufat, protože vám poradíme, jak jahody správně zmrazit, abyste si jejich chuť mohli vychutnat i v chladných měsících. Kdy je nejvhodnější doba na zmrazení Odpověď je velmi jednoduchá. Jahody je dobré zmrazit ihned po jejich nákupu nebo natrhání. Nezapomeňte však, že ke zmrazení jsou vhodné pouze zcela zralé plody.
     Komentáře
  • Novinky

    Řetězce loni prodávaly česká jablka za 30 korun, cena u zemědělců byla 13

    Před 8 dny
    Česká jablka se v obchodech prodávala v minulém roce za zhruba 30 korun za kilogram. U pěstitelů byla průměrná cena 13,08 Kč za kilogram. Cenu srážely levné dovozy z Polska, které se prodávaly do obchodů za 10,68 Kč za kilogram. Ministerstvo zemědělství (MZe) to uvedlo v odůvodnění k nařízení o mimořádnou podporu zhruba 240 milionů pěstitelům ovoce, zeleniny, chmele nebo chovatelům skotu.
     Komentáře
  • České noviny

    MZe: Řetězce loni prodávaly česká jablka za 30 Kč, cena u zemědělců byla 13 Kč

    Před 8 dny
    Česká jablka se v obchodech prodávala v minulém roce za zhruba 30 korun za kilogram. U pěstitelů byla průměrná cena 13,08 Kč za kilogram. Cenu srážely levné dovozy z Polska, které se prodávaly do obchodů za 10,68 Kč za kilogram. Ministerstvo zemědělství (MZe) to uvedlo v odůvodnění k nařízení o mimořádnou podporu zhruba 240 milionů pěstitelům ovoce, zeleniny, chmele nebo chovatelům skotu.
     Komentáře
  • iReceptář

    Rybíz a angrešt v září: Prosvětlete korunu, radí odborníci

    Před 8 dny
    I když se může zdát, že se teď v září postupně začne zahrada ukládat k odpočinku, pořád máme ještě co dělat. Máme-li na zahradě angrešt nebo rybíz, rozhodně bychom neměli zapomínat na péči, kterou právě v tuto dobu potřebují. V příštím roce se nám za ni odmění větší úrodou. Teď bychom měli prosvětlit jejich korunu. Jak na to?
     Komentáře
  • České noviny

    Spotřeba avokáda v Česku podle společnosti Titbit za pět let vzrostla o čtvrtinu

    Před 8 dny
    Spotřeba avokáda v Česku za posledních pět let vzrostla zhruba o čtvrtinu. Loni to na každého obyvatele podle neoficiálních statistik v průměru bylo již 0,8 kilogramu za rok. ČTK to sdělili zástupci společnosti Titbit, která má v Praze prostory na dozrávání tohoto ovoce jako jediná v Česku nebo na Slovensku.
     Komentáře
  • VědaŽivě

    Původ loga Apple: Nakousnuté jablko mělo zamezit, aby si ho lidé pletli s jiným ovocem

    Před 8 dny
    Logo společnosti Apple patří mezi nejznámější loga na světě. Přemýšleli jste někdy nad tím, jaký má ono nakousnuté jablko vlastně význam?
     Komentáře
  • Žena-in

    Chrání srdce a snižuje menstruační bolesti aneb Benefity papáji a jejích semínek pro naše zdraví

    Před 9 dny
    Papája není zrovna ovoce, které bychom kupovali denně, a ani není tak často na pultech běžných obchodních řetězců. Kdo má ale papáju rád, čas od času si pro ni zajde do specializovaného obchodu, vietnamské tržnice nebo třeba na trhy s exotickým ovocem, které občas bývají ve větších městech.
     Komentáře
  • Jímeto

    Achar: Zkuste pikantní směs, která je výborná s rýží i masem

    Před 9 dny
    AAsi znáte názvy jako pickles a kimči. Slyšeli jste však někdy o acharu? Jedná se též o kvašenou zeleninu (či ovoce), ovšem rozšířenou v Indii. V hlavní roli je samozřejmě pikantní koření a, možná trochu překvapivě, mango.
     Komentáře
  • iReceptář

    Plastovou síťku od ovoce nevyhazujte. 3 geniální triky, jak ji doma využít

    Před 9 dny
    I když se snažíte v obchodě nakupovat do opakovaně použitelných sáčků, některé potraviny, jako jsou citrusy, cibule nebo brambory, mohou být prodávány v plastové síťce. Může se zdát, že jejich nákupem nebudete ekologičtí, ale není to tak úplně pravda. Síťované sáčky totiž lze ještě krásně využít!
     Komentáře
  • Faei

    Většina potravin letos zlevňuje, někdy i citelně

    Před 9 dny
    Obchodní řetězce zřejmě v obavě například z možné kontroly marží přistupují na jejich citelné snížení. Svoji cenotvorbu po loňském „divokém“ roce, kdy využily nepřehledné situace k navýšení marží, tudíž dávají pomalu, ale přece do pořádku. Výsledkem tak je hmatatelné letošní zlevnění většiny základních potravin. Výjimkou jsou například brambory nebo jablka – v případě zeleniny či ovoce jsou však výraznější výkyvy zcela běžné.
     Komentáře
  • FashionUp

    Přehlídka Burberry nezklamala. Odhalila hravou kolekci s motivem motorek i britského léta

    Před 9 dny
    Kreativní ředitel britské značky Burberry Daniel Lee nezklamal. Návštěvníkům své show na Londýnském týdnu módy odhalil kolekci, která odpovídá jeho reputaci. Zkušeně zkombinoval klasické kousky známé společnosti s letními a trendy prvky. Inspirovat se nechal například motivy motorkářského světa i ovocem typickým pro britské léto.
     Komentáře
  • Befity

    Denně jedno jablíčko pro pevné zdravíčko

    Před 9 dny
    Obsahuje totiž celou řadu vitaminů, minerálů a látek, které byste jinde jen těžko hledali, a dokážou se do těla vstřebávat mnohem lépe než chemické doplňky stravy, protože ovoce kromě zmíněných vitaminů a minerálů obsahuje i spoustu zdánlivě bezvýznamných složek, které vstřebávání a využití potřebných látek pro tělo několikanásobně zvyšují.
     Komentáře
  • Naše krásná zahrada

    Samosběr jablek: kam na něj a kolik vás to bude stát. Našli jsme nejlevnější jablka v ČR za 5 Kč / kg

    Před 9 dny
    Říká se, že kdo sní jablko denně, má o zdraví postaráno. Jenže při dnešních cenách v obchodech je to pěkná rána pro rozpočet. I když, vlastně nemusí. Stačí vyrazit na nejbližší samosběr, kde ceny začínají už na 5 Kč za kilo.
     Komentáře
  • Receptovník

    Pasterizaci ovoce a zeleniny usnadní trouba

    Před 10 dny
    Léto se rychle blíží ke konci a přichází s ním i období sklizně či například sbírání hub. Většina surovin obzvlášť tohoto období je pak vhodná k zavařování. Důležitým krokem zavařování je také pasterizace. Právě o té si v dnešním článku povíme více. Co to vlastně je? Proč to děláme? A jak nám ji ulehčí trouba?
     Komentáře
  • Apetit

    Hrušky naslano i nasladko: Přidejte je ke kotletám nebo uvařte hrušková povidla

    Před 10 dny
    Homér v Odyssee hrušky nazývá „Božským darem“. A není daleko od pravdy. Existuje jen málo lidí, kteří odolají vůni hruškového koláče. Toto lahodné ovoce můžete však využít na tisíce způsobů. Lze z něj uvařit povidla, hodí se k sýrům, do salátu i k masu. Na pošírovaných hruškách si zase rádi smlsnou děti i dospělí. Už víte, co s letošní úrodou? My ano!
     Komentáře
  • iRozhlas

    Úroda jablek bude letos podprůměrná, hrušek se urodí nejvíc od roku 2015, odhaduje zemědělský ústav

    Před 11 dny
    Sklizeň jablek v Česku bude podprůměrná na úrovni 100 564 tun. V porovnání s loňským rokem má klesnout o 27 procent a proti průměru sklizní posledních pěti let by měl propad činit 18 procent. Naopak sklizeň hrušek má meziročně vzrůst o 28 procent na 9500 tun. Byla by tak nejvyšší od roku 2015, kdy činila 10 tisíc tun. Vyplývá to z odhadu k 1. září Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským, řekla v pondělí jeho mluvčí Ivana Kršková.
     Komentáře
Reklama