Usušte si ovoce, než přijde podzim
Před 21 dnySušíme ovoce trochu jinak: ,,V té naší aleji, hrušky, jablka, švestky se válejí, já už je nesbírám oči mě pálejí“. A navíc už nevím, co s nimi. Co takhle zkusit takzvané ovocné kůže nebo sušené ovocné bonbony. Něco mezi křížalou a marmeládou a rozšířit si menu o báječnou pochoutku. Usušte si ovoce než přijde podzim a po něm zima, kdy vitamíny budou potřeba!Švestka mocně prospívá trávení i srdci
Před 1 měsícemVěděli jste, že zbytky švestek byly nalezeny na archeologických nalezištích z doby neolitu spolu s olivami, hrozny a fíky? Ve skutečnosti mohly být švestky jedním z prvních plodů vyšlechtěných lidmi, a když vezmete v úvahu širokou škálu předností švestek, dává to dokonalý smysl.Sklízíme švestky. Signál zralosti prozradí gravitace a vy se můžete těšit z detoxikačních účinků i sladké chuti
Před 1 měsícemAktuálně se můžete těšit ze švestek, které už od půlky prázdnin dozrávají. Toto ovoce je velmi zdravé a dá se zpracovat mnoha formami. Jak ale poznat, že jsou švestky zralé?Vynikající tvarohové knedlíky s jablky 🍏
Před 1 měsícemPerfektní recept na ovocné knedlíky. Tento recept na tvarohové knedlíky s jablky je prověřený a vynikající. Příprava pokrmu zabere přibližně 60 minut. 🔥Suroviny tvarohové knedlíky s jablky : 500g tvaroh, 1 ks vejce, 5 ks jablka, polohrubá mouka, sůl, máslo a cukr moučka.Rybaření v horkém létě: nástrahy, které nezklamou ani za vysokých teplot
Před 2 měsíciZa vysokých teplot je aktivita ryb dost mizerná. Ovšem ani v tuto chvíli není nutné „házet pruty do vody“.Ještě je čas: Prořezávání slivoně zvýší letošní úrodu
Před 4 měsíciPřestože si slivoně nepotrpí na tak precizní prořezávání jako jabloně nebo hrušně, nevyplácí se tento krok vynechávat. Za vaši práci vás nakonec čeká sladká odměna.Krok za krokem ke krásné úrodě třešní a švestek v letošním roce
Před 5 měsíciSlepičí trus nebo také hnůj je skvělým hnojivem pro celo řadu rostlin. A skvěle vyživí i slivoně a třešně.Lahodný švestkový koláč s mákem a tvarohem, recept podle Karolíny
Před 5 měsíciTradiční i cizokrajné recepty vás Karolína naučí vždy s úsměvem a díky zkrácené verzi to stihne za pár minut. Od polévek až po dezerty – z bohaté škály výtečných receptů si vybere každý mlsný jazýček. Nezkrácené verze a více pohodového času s Karolínou si můžete užít na primaplus.czJak se starat o ovocné sady
Před 5 měsíciVíte, jak se starat o ovocné sady? A proč jsme vyměnili vysokokmeny za zákrsky? Protože se z nich snadněji sklízí ovoce. Ale jsou tyto zákrsy tím pravým co chceme v zahradách mít?Kýble plné švestek: Popel a močovina zařídí bohatou úrodu, teď je správný čas na jejich použití
Před 5 měsíciSlivoně alias švestky potřebují na jaře opravdu velkou dávku živin. Pokud jim ji dodáte právě teď, potěší vás na podzim bohatou úrodou.V Prostřeno! změří síly dvě falešné taktičky
Před 5 měsíciU stolu se v Prostřeno! sejdou dvě Kateřiny a shodou okolností jsou obě taktičky. Navzájem se dobře sledují a jdou proti sobě. Jedna si chce užít výhru se synem, druhá má dluhy po manželovi. Která svoji falešnou hru skrývá lépe? Sledujte Prostřeno! každý všední den v 17.50 na Primě. Epizody a další bonusy na vás čekají na www.primaplus.cz/serialy/prostrenoNadýchaný rýžový nákyp s kompotovanými švestkami, za který vám děti pomohou umýt nádobí
Před 7 měsíciRýžový nákyp miluji. Perfektně se hodní k obědu, případně k večeři. Podle tohoto receptu bude rýžový nákyp opravdu nadýchaný. Příprava zabere přibližně 2 hodiny a vařím 8 porcí. Suroviny: rýže 300 g, mléko 1 l, švestkový kompot, vejce 3 ks, vanilkový cukr dva sáčky, cukr, máslo, strouhanka, citronová kůra, sůl a máta.Zkuste letos sváteční jídlo jinak. Co třeba kapra na černo
Před 9 měsíciNechutná vám, anebo zkrátka chcete letos udělat kapra jinak? Zkuste kapra na černo. Je vynikající a navíc je jeho příprava snadná. Ostatně, Lenka s Karolínou vás o tom (doufejme) přesvědčí.Švestky i jinam než do koláče. Luxusní omáčka k masu překvapí slanou a neotřelou chutí
Před 10 měsíciŠvestky si můžeme užít i jinak než nasladko. Zkuste slanou verzi švestkové omáčky k masu, nezklame vás. Ingredience: 10 zralých sladkých švestek, 3 bobkové listy, pár jalovčinek, hvězdička badyánu (možno vynechat), ½ lžičky soli, 2 lžičky cukru (podle sladkosti švestek), případně pár kapek citronové šťávy, 50 ml vody nebo sladšího vína (bílé či červené podle toho, s čím ji budete podávat).Tradiční rýžový nákyp se švestkami a skořicí, který provoní celý dům
Před 1 rokemRýžový nákyp je tradiční český dezert, který je oblíbený napříč genracemi. Je to jednoduchý pokrm, který provonní celý byt. Vyzkoušejte v sychravém podzimním počasí kombinaci švestek a skořice.. Tento recept zachutná i těm, kteří ho ve školní jídelně neměli rádi.Švestky pro zdraví a krásu
Před 1 rokemVyjeli jsme do Vizovic do firmy RUDOLF JELÍNEK a.s, abychom natočili reportáž s doc. Ing. Rudolf Ševčíkem, Ph.D. z VŠCHT PrahaPraha Praha o tom, proč je konzumace švestek prospěšná pro lidský organismu.Lahodný játrový špíz se sušenými švestkami a slaninou s máslovými brambory s kukuřicí
Před 1 rokemTradiční i cizokrajné recepty vás Karolína naučí vždy s úsměvem a díky zkrácené verzi to stihne za pár minut. Od polévek až po dezerty – bohaté škály výtečných receptů si vybere každý mlsný jazýček. Nezkrácené verze a více pohodového času s Karolínou si můžete užít na iprima.cz.Vypěstovat si zásobu švestek zvládnou i začátečníci. Postačí k tomu obyčejná pecka z kupovaných švestek
Před 1 rokemŠvestky jsou chutné plody, které přináší mnoho zdravotních benefitů pro lidské zdraví. Pokud si je chcete vypěstovat, postačí vám obyčejná pecka.Rozkvétají dřív, než vyrazí první lístky. V čínské kultuře mají švestkové květy zvláštní význam
Před 1 rokemKvět švestky (čínsky mei hua) je v čínské kultuře důležitým symbolem. Představuje hodnotu vytrvalosti. Vůně švestkového květu pochází z hořkosti a chladu, jak říkají Číňané, a přesto je tak okouzlující. Jednota kultury přírody je důležitou součástí čínské tradice a prvky přírody ztělesňují významné kulturní hodnoty.Sušené ovoce, které dramaticky snižuje riziko vzniku chronických onemocnění a pomáhá zlepšit celkové zdraví
Před 1 rokemSušit ovoce je jedna z možností, jak ho uchovat na zimu, případně jak zpracovat nadúrodu, aby se nezkazila. Kromě toho nabízí takto upravené ovoce řadu výhod.Rodinná zahrada plná zábavy 2. díl
Před 1 rokemByli jste už někdy v zahradní sauně? Jestli ne, tak se do ní vydejte společně s Ferdinandem v pokračování návštěvy oblíbené rodinné zahrady, kde je o zábavu postaráno.Konzumace švestek má blahodárné účinky na zdraví organismu. Jsou skvělým pomocníkem na celou řadu neduhů
Před 1 rokemNa různé zdravotní neduhy hravě vyzrajete, pokud budete pravidelně konzumovat švestky. Zjistěte, jaké blahodárné účinky na váš organismus mají.Rychlý a výborný švestkový koláč s mákem
Před 1 rokemMarie Doležalová a Martin Škoda vám předvedou, že opravdový hrdina kuchyně je sama ingredience. Prima Pauza vám zase předvede, že i recepty můžou být rychlé a jít rovnou k věci. Nezkrácené recepty a více zajímavých informací najdete na iprima.cz.Medové marokánky za 30 minut - rychlé a jednoduché cukroví
Před 1 rokemMarokánky jsou jedním z nejpovedenějších a zároveň asi nejzdravějších vánočních cukroví. V našem provedení dostaly medový nádech a jsou doplněny o sušené ovoce. Ta chuť je pak přímo nádherná. Příprava tohoto cukroví trvá pouhých 30 minut.Jak se nenapálit a koupit dobrou domácí pálenku. Naučte se poznat opravdu kvalitní destilát
Před 1 rokemŘíká se, že kvalitní pálenku lze poznat podle toho, že vás z ní ráno nebolí hlava. To samozřejmě není až tak úplně pravda, protože "odolné" jedince nemusí bolet hlava ani po vypití nekvalitních destilátů a naopak některé může bolet hlava i po vypití těch nejšpičkovějších pálenek.Výtečná švestková zavařenina s ořechy
Před 1 rokemMarie Doležalová a Martin Škoda vám předvedou, že opravdový hrdina kuchyně je sama ingredience. Prima Pauza vám zase předvede, že i recepty můžou být rychlé a jít rovnou k věci. Nezkrácené recepty a více zajímavých informací najdete na iprima.cz.Chutnal by vám švestkový pečený čaj?
Před 1 rokemPečený čaj můžeme udělat úplně z kteréhokoli ovoce, a tak se různě experimentuje, než najdeme doopravdy to, co nám nejvíc chutná. Do čaje můžeme přidat právě také švestky, které jsou velice oblíbené třeba na koláče či do buchet, a tak si nikdo asi neumí představit, jak by takové švestky chutnaly upečené v čaji.Na dotazy čtenářů odpovídá Lída Dušková
Před 1 rokemV dnešní listárně se zaměříme na problémy s našimi stromy, keři, zeleninou či ovocem. Lída Dušková jako odborná poradkyně ví o problémech s pěstováním nebo o chorobách rostlin mnoho důležitého a ráda našim čtenářům poradí s jejich starostmi. Problémy s napadenými listy ořešáku či choroby švestek budou zajímat spoustu zahrádkářů. A znáte indické okurky? Pokud je chcete pěstovat, nechte si od Lídy poradit.Švestkové knedlíky s mákem. Vyzkoušejte netradiční recept na nezapomenutelnou klasiku
Před 2 rokyŠvestkové knedlíky jsou tradičním podzimním pokrmem a nejspíš každý má svůj oblíbený recept. V tomto receptu se do těsta přidává navíc mák, který se výborně snoubí s chutí švestek a zanechává tak nezapomenutelný chuťový oblouk.Zdravý, lehoučký a sladký zákusek s vůní podzimu: to je švestkový jahelník
Před 2 rokyZamlsejte si zdravě a vyzkoušejte skvělý jahelník ze sezónních švestek. K přípravě potřebujete jen jáhly, švestky a pár základních surovin. Do pár minut máte skvělý zdravý moučník na stole.Divadlo Járy Cimrmana: Premiéru hry Záskok navštívil i Havel, Uhlíř o roli přišel kvůli nespolehlivosti
Před 2 rokyDivadlo Járy Cimrmana je u nás naprostým fenoménem. Jeho hry jsou vždy vyprodány, i přes vysoký věk tvůrců i celého souboru, který je však částečně omlazován. Bývaly dokonce doby, kdy každou novou hru navštívil i bývalý prezident Václav Havel. V Záskoku měl původně hrát Jaroslav Uhlíř, pro svou nespolehlivost však o roli přišel.Ovocné stromky i keře lze pěstovat i na balkoně. Je ideální čas na jejich výsadbu
Před 2 rokyPosbírat si ze stromu či keře vlastní ovoce plné vitaminů nemusí být problém ani pro lidi, kteří nemají zahradu. Stačí, když vlastní balkon.Snadný způsob množení švestek. Zvládne ho i začínající zahrádkář
Před 2 rokyMít švestkový sad jistě není špatný nápad. K tomu ale potřebujete vědět, jak množit švestku z řízků. Není to složité, ale musíte znát přesný postup a dodržet všechny kroky.Vybíráte slivoně? Vysaďte slívy, potěší sladkými plody i květy
Před 2 rokyPři osazování zahrady ovocnými dřevinami se mnozí soustředí na švestky a pološvestky. Do rozsáhlé skupiny slivoní však patří i slívy.Záhadná nemoc švestek: Nejspíše šárka
Před 3 rokyMezi nejoblíbenější a zřejmě také nejčastěji pěstované ovocné stromy patří slivoně. Vždyť odměnou za péči o ně je pro nás skvělý sladký plod, který je možné využít na cokoli. Především taková kvalitní pravá moravská slivovice rozhodně stojí za to. Vynikající jsou ale i švestková povidla, případně švestky v koláčích atd. Ne vždy se ale zadaří a úroda nemusí být zrovna optimální. Mnohdy za to mohou nejrůznější choroby švestek, jichž je více než dost. My jsme se s jednou takovou setkali, ale opravdu si nejsme jisti, o jakou chorobu se jedná. Proto bude dnešní článek tak trochu netradiční. Prostě projevy choroby popíšeme, přidáme fotografie, zkusíme nadnést nějaké závěry, které udělali naši čtenáři na facebooku, a třeba se nakonec dopracujeme i díky vám čtenářům k nějakému závěru.Jak poznat zralé švestky a kdy je trhat
Před 3 rokyUž se těšíte na skvělou slivovičku nebo švestkový koláč? Nebo byste si dali nějakou tu švestku čerstvou jen tak? Ať už je vaše situace jakákoli, rozhodně se vyplatí vědět, kdy vlastně švestky dozrají. Toto velmi oblíbené ovoce vyznačující se detoxikačními schopnostmi je třeba trhat až tehdy, kdy je skutečně zralé. Na to se mimo jiné zaměříme v následujících řádcích.