Zavřít
Patizon

Patizon

Nejnovější články na Seznamu na téma Patizon
  • České stavby

    Kvíz: Poznáte oblíbené druhy dýní? A jsou vlastně dýně vůbec jenom dýněmi?

    Před 2 měsíci
    Právě u nás i jinde ve světě dozrávají a sklízí se obří dýně, které mnohdy trhají rekordy. Kdybychom volili místo politiků dýně (a možná by to dávalo smysl), zřejmě by vítězily ty největší či jinak nejkurióznější. Ale pozor, dýně, to vlastně nejsou jenom dýně. Klíčem je totiž slovo tykev. A vůbec nejde jen o ty největší. Tykve. Možná by byla lepším politikem dýně špagetová, nebo máslová, cuketa, případně patizon. Nebo dýně okrasná?
     Komentáře
  • Magazín Recepty

    UFO na talíři aneb patizon a vše, co o něm potřebujete vědět

    Před 3 měsíci
    Chutí se tak trochu podobá příbuzné cuketě, je ale výraznější a lehce nasládlý. Neprávem opomíjený patizon je skvělou volbou, pokud se snažíte zhubnout, je navíc velmi zdravý. Co všechno „umí“? A co z patizonu připravit?
     Komentáře
  • Deník magazín

    Patizon nenadýmá. Navíc prospívá srdci i psychice

    Před 3 měsíci
    Patizon je podle mnohých nejhezčím druhem dýně. Má tvar disku s lehce zvlněným okrajem, takže vypadá trochu jako létající talíř UFO. Má ale výbornou chuť, všestranné využití v kuchyni a spoustu živin. Mimo jiné je patizon skvělý pomocník při hubnutí.
     Komentáře
  • Abeceda zahrady a bydlení

    Zahrádkářovo září: Jak pečovat o zahradu, pokojovky a balkonové rostliny

    Před 3 měsíci
    Postarejte se o svou okrasnou zahradu, balkonové rostliny i ovocné a zeleninové záhony. V článku najdete přehled klíčových úkolů, které byste v září neměli opomenout, abyste se mohli i nadále těšit z krásy a úrody své zahrady.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Bílý talíř plný vitamínů se jménem patison

    Před 3 měsíci
    Patison, tato neobyčejná zelenina, si zaslouží být více vidět a zařadit se mezi oblíbené volby na našich talířích. Čím si zaslouží tento tvarově zajímavý „létající talíř“ naše uznání? Především svým bohatstvím na minerály a vitamíny, které přinášejí řadu zdravotních benefitů. Pojďme se podívat blíže na tento skrytý poklad z rodiny dýní a zjistíme, proč by si i vaše kuchyň zasloužila pravidelně hostit tuto chutnou zeleninu.
     Komentáře
  • Pestrá Zahrada

    Kdy je ten pravý čas na sklizeň cuket a patizonů

    Před 3 měsíci
    Cukety a patizony patří mezi nejoblíbenější letní plodiny českých zahrádek. Rychle rostou, nevyžadují příliš péče a plodí bohatě po celé léto. Aby ale jejich chuť byla co nejlepší a plody zůstaly jemné a šťavnaté, je ... více Příspěvek Kdy je ten pravý čas na sklizeň cuket a patizonů pochází z Pestrá Zahrada
  • Toprecepty

    Jak se starat o cukety a patizony v pozdním létě. Dobrá péče prodlouží plodnost

    Před 3 měsíci
    Cukety a patizony patří mezi nejoblíbenější druhy plodové zeleniny. V dobrých podmínkách bohatě plodí ještě v druhé polovině léta. Počasí sice neovlivníme, ale dopřejeme rostlinám dostatek prostoru, vláhy a také živin. Plody sklízíme včas, abychom podpořili narůstání dalších.
     Komentáře
  • FitŽivot

    Patizon plněný mletým masem je extrémně snadný na přípravu: Ocení ho i dietáři

    Před 4 měsíci
    Vyrojila se vám na zahradě bohatá úroda patizonu a přemýšlíte, jak ji zpracovat? Z tohoto druhu zeleniny můžete připravit celou řadu lahůdek, které nestojí moc práce a jsou hotové během pár minut. Skvělý je například patizon plněný mletým masem.
     Komentáře
  • Vlasta

    Patizon rychle zažene hlad i chuť na sladké. Má minimum cukru i kalorií, hodí se i do diety

    Před 5 měsíci
    Letní zelenina, která vypadá tak trochu jako vesmírné ufo nebo malý dort. Její neobvyklý tvar není jedinou věcí, kterou můžeme obdivovat. Je to taky zdravotní bomba pro naše tělo. A ti, co hubnou, na ni nedají dopustit. S přehledem prý zažene vlčí hlad.
     Komentáře
  • Zahrádkářská poradna

    Cukety, dýně, tykve... jak na ně?

    Před 5 měsíci
    Vyznat se ve velkém množství všech možných tykví a dýní nejrůznějších tvarů a barev může být někdy složité. Z čistě botanického pohledu to je ale o dost jednodušší. Cukety, patizony, muškátová dýně, Hokkaido a další - všechny spadají do početné rodiny tykví (Cucurbita).
     Komentáře
  • Omeletky

    26 min

    Podcast
    Když květiny řeknou něco jiného, než mají. Omeletky Haliny Pawlowské o letech i úletech

    Před 5 měsíci

    ·

    26 minut

    Omelety dnes patří letům i úletům. Kamarád zapomněl na výročí svatby a jeho žena mu to dala dost znát. Poslal jí do práce květiny s textem: „Mrzí mě, že jsem zapomněl. Miluji jen tebe." V květinářství zřejmě zaúřadoval tiskařský šotek. Manželce přišla do kanceláře plné zvědavých bab kytice s textem: „Mrzí mě, že miluji jen tebe." Uslyšíte povídu Aleny Nedomové Prasátko. Halina Pawlowská přidá svoji povídku Dovolená. A nabídne recept na smažený patizon s česnokovou smetanou.
     Komentáře
  • iReceptář

    Obalovaný patison osmažíte jako řízky. Málokdo uvěří tomu, že v nich není maso

    Před 8 měsíci
    Obalovaný patizon je dokonalou alternativou klasických řízků. Má jemnou, krémovou strukturu a díky křupavé krustě si získá i ty, kteří obvykle zelenině nefandí.
     Komentáře
  • Cooky

    Smažený patizón: Skvělá sezónní zelenina v trojobalu a těstíčku

    Před 8 měsíci
    Prohlédněte si recept s postupem krok za krokem na smažený patizón připravený jako vynikající řízek, který má minimum kalorií a spoustu vlákniny.
     Komentáře
  • Cooky

    Nakládaná cuketa a patizon: Sterilované zeleninové matjesy

    Před 9 měsíci
    Zeleninové matjesy - naložte si cuketu a patizon s touto chutnou zálivkou a budete velmi překvapení, jakou dobrotu máte připravenou coby přílohu. Tento recept s postupem vás provede celou přípravou!
     Komentáře
  • Čas na zdraví

    Patizon má sice tvrdou slupku, ale řadu příznivých účinků na zdraví

    Před 11 měsíci
    Tvrdá slupka patizonu může odrazovat od častého využívání tohoto druhu zeleniny v kuchyni. Existuje na ni několik fíglů, ale i za tvrdý souboj se slupkou patizon určitě stojí. Má jen velmi málo kalorií a řadu živin, které přispívají zdraví. Odkud se vzal patizon a jaké druhy existují? Původ patizonu najdeme ve Střední Americe. Do Evropy […] Článek Patizon má sice tvrdou slupku, ale řadu příznivých účinků na zdraví se nejdříve objevil na ČasNaZdraví.cz.
  • Recepty jídla

    Patizon plněný mletým masem

    Před 1 rokem
    Patizon plněný mletým masem je chutný a výživný pokrm, který kombinuje jemnou chuť patizonu s výraznou masovou náplní.
     Komentáře
  • Proženy

    Jak skladovat dýně, cukety a patizony? Zpracujte je hned, nebo je nechte uzrát. Počkejte, až budou zvonit!

    Před 1 rokem
    Jedním ze symbolů podzimní sklizně jsou dýně. Víte, jak je správně skladovat? A jak uchovat i jejich příbuzné, tedy cukety a patizony? Přečtěte si, jaké místo je ideální k uskladnění a na co si dát pozor. A jestli dáváte přednost skladování již zpracované zeleniny, na konci nabízíme pár receptů, jak dýně a cukety naložit či zavařit.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Patizon v kuchyni 4x jinak: Tento létající talíř vám bude chutnat víc než cuketa

    Před 1 rokem
    Patizon je bratrancem tykve obecné a má i velice blízko k dýni. Je plný vitamínů, minerálů a má nízký obsah kalorií. Výborně chutná, dá se připravit na mnoho způsobů a hodí se skoro ke všemu. Jak na něj? Poradíme vám hned několik jednoduchých receptů, jak s touto zeleninou v kuchyni naložit.
     Komentáře
  • Dům a zahrada

    Příliš brzy sklizené patizony nejsou tak dobré. Poradíme vám, kdy je nejlepší čas na sklizeň

    Před 1 rokem
    Patizony patří mezi velmi chutnou zeleninu. Pokud je však sklidíte příliš brzy, plody nebudou mít plnou chuť. Pokud je naopak necháte přerůst, ztratí svou křehkost a mohou být tvrdé. Kdy je tedy ideální čas na sklizeň patizonů?
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Smažený patizon v bylinkovém těstíčku podle Inspired Kitchen

    Před 1 rokem
    Svým tvarem připomíná patizon létající talíř nebo mimozemskou raketu. Na řezu vynikne jeho zvlněný povrch. Jeho dužina se báječně hodí na smažení, kdy změkne a zároveň zůstane pevná a trochu zesládne. Proto si tak skvěle rozumí s bylinkovým těstíčkem, ve kterém se vykoupe, než hupsne do rozpáleného oleje.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Ochutnejte UFO! Patizonové řízečky jsou velká dobrota. Poradíme, jak je udělat ještě křupavější

    Před 1 rokem
    Pokud patříte mezi milovníky smažených cuket, mohl by se vám líbit i tento recept na patizonové řízečky, které jsou stejně jako cuketa vynikající zeleninovou pochoutkou, skvěle se doplňující s jakoukoliv bramborovou přílohou. Připravte si je jako oběd nebo večeři, jsme přesvědčeni o tom, že si pochutnáte.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Patizonové řízky z pánve i trouby: Tenké plátky není třeba předvařit a s kořením na ryby chutnají fantasticky

    Před 2 roky
    Patizony nebo také lidově létající talíře či disky se řadí mezi tykve ideální pro úpravu smažením, pečením nebo blanšírováním. Patizonové řízky jsou opravdovou pochoutkou, kterou si můžete dopřát nejen v pozdním létě a začátkem podzimu, kdy sezóna vrcholí, ale při správném uskladnění patizonů až do jara.
     Komentáře
  • Apetit

    Je potřeba loupat patizon a jak se do něj dostat? Záleží, jak je starý a co z něj plánujete uvařit

    Před 2 roky
    Díky svému vzhledu bývá patizon často součástí podzimní výzdoby. Skvěle však lahodí nejen oku, ale i chuti a našemu tělu. Také vzpomínáte na patizonové řízky u babičky na závěr letních prázdnin? Objevte kouzlo patizonu, naučte se jej připravovat a dopřejte si spoustu zdravotních benefitů této divukrásné tykve.
     Komentáře
  • Jsme kočky

    Patizon: mimořádně zdravá zelenina, která ti pomůže s regenerací i hubnutím

    Před 2 roky
    Nastal čas, kdy se zahrádkáři nezdraví klasickým ahoj. Běžný pozdrav vystřídalo typicky letní: „Maruš, nechceš patizon? My už to s Frantou nemáme kam dávat.“
     Komentáře
  • DIAstyl

    Patizon: zeleninové „UFO“ lepší než cuketa! Naplňte jej masem, rýží, sýrem a zapečte

    Před 3 roky
    Dostala se vám do ruky zelenina připomínající létající talíř a vy jste si nevěděli rady, co s ní? Jedná se o patizon, který patří k rozsáhlé čeledi tykvovitých. Obsahuje spoustu vitamínů, minerálů, je vhodný při redukční dietě a navíc skvěle chutná. Už jenom z těchto důvodů by měl být ve vašem jídelníčku. Připravte si z něj společně s námi chutný pokrm s masem a sýrem!
     Komentáře
  • Proženy

    Zapomenutá zelenina: Patizon vypadá jako UFO, pomáhá proti zánětům močových cest a hodí se do diety

    Před 3 roky
    Je příbuzný s dýní a cuketou, v českých zahrádkách ale zatím tak populární není. Patizon je přitom podobně chutný, sytý, přínosný pro zdraví a nabízí celou škálu možností, jak ho v kuchyni využít a pochutnat si.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    5 důvodů, proč si patizony zamiluje každý: Podpoří hubnutí, nezpůsobují nadýmání a báječně chutnají

    Před 3 roky
    Podzimní dekorace i zdravá surovina mnoha sladkých a slaných podob. Ať už zařazujete dietní potraviny do svého jídelníčku kvůli zdravotním omezením, hubnete, nebo zkrátka jen rádi zkoušíte něco nového, patizon se ve vaší kuchyni určitě neztratí. Přečtěte si pět dobrých důvodů, proč dát tyto „létající talíře“ do nákupního košíku vždy, když na ně v obchodě narazíte.
     Komentáře
  • Jímeto

    Už jste ochutnali patizon? Vyzkoušejte nejoblíbenější recepty

    Před 3 roky
    Na našem jídelníčku se objevuje jen zřídka. Většina lidí kolem něho v obchodě jen projde, ani si ho nevšimne.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Patizon v hlavní roli: Tohle zeleninové UFO se dá skutečně jíst a chutná ještě líp než cuketa

    Před 3 roky
    Patizon je příbuzný tykve obecné a má i velice blízko k dýni. Obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a má nízký obsah kalorií. Skvěle chutná, dá se připravit na mnoho způsobů a hodí se téměř ke všemu. Jak na něj? Poradíme vám hned několik jednoduchých receptů, jak s touto surovinou v kuchyni naložit.
     Komentáře
  • Magazín Plus

    Jak dosáhnout maximální úrody cuket? Zaměřte se na čtyři důležité kroky a nebudete stíhat sklízet

    Před 3 roky
    Cuketa je kultivarem jednoleté plodové zeleniny, jež se řadí k druhu tykev obecná (Cucurbita pepo), pocházející ze Střední Ameriky. Cuketa jako taková je však evropského původu, neboť vznikla šlechtěním v Itálii.
     Komentáře
  • Plné zdraví

    Patizony a zajímavé způsoby jejich použití

    Před 4 roky
    Patizony jsou kultivarem tykve obecné, jejíž latinské označení je Cucurbita pepo var. patissoniana. Ačkoli nejznámější jsou patizony, které mají bílou barvu, velice oblíbené jsou také zelené, žluté nebo dokonce fialové odrůdy patizonů. Svým tvarem připomínají vesmírnou loď (UFO), protože mají kulatý tvar na okrajích zploštělý. Okraje jsou vlnité. Dalo by se také říci, že patizony vypadají jako velká pevná kytka.
     Komentáře
  • Vitalia

    Pastinák, patizon, tuřín. Jak s nimi v kuchyni naložit?

    Před 4 roky
    Názvy záhadné, ale ne úplně neznámé. V kuchyni pastinák, patizon a tuřín moc nevyužíváme a přitom bychom je mohli skvěle uplatnit v jídlech, která se na podzimní tabuli skvěle hodí. Co je to pastinák, patizon nebo tuřín? Dokázali byste tyto druhy podzimní druhy zeleniny popsat a dát třeba i tipy na to, co z nich v kuchyni připravit? Pokud ne, nechte se zlákat některým z našich receptů a rozšiřte tak svůj repertoár zeleniny, ze které se dá vykouzlit báječně voňavý podzimní pokrm, který ocení děti i dospělí.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Patison prospívá srdci a zbavuje tělo toxinů

    Před 4 roky
    Nevíte, co k večeři? Naplňte patison masem, sýrem nebo zeleninovou směsí. Udělat se z něj dají i parádní „bramboráky“! Ať už zkusíte jakýkoli recept, zamilují si ho vaše chuťové buňky i zdraví.
     Komentáře
  • Polévkárna

    Krém z patizonu s tyrolskou slaninou

    Před 5 roky
    Patizon v české kuchyni většinou skončí jako řízek v trojobalu. Na videu ukazuji jednu z mých oblíbených polévek, do které se patizon náramně hodí. Je přirozeně nasládlý a pomáhá vytvořit jemný krém. Uvidíte, je to pecka! Rozpis surovin uvádím na konci videa.
     Komentáře
  • inStory

    Pomůžeme vám vyznat se v dýních. Jiná se hodí na polévku, jiná na koláč

    Před 5 roky
    Sezona dýní je v plném proudu a pokud jediné, co znáte, je recept na dýňovou polévku, tak teď rozhodně zbystřete. Dýní je několik druhů a pokrmy, které se z nich dají připravit, jsou jeden lepší než druhý. Pro začátek vám vysvětlíme, na co se která dýně hodí.
     Komentáře
  • inStory

    Patizon obsahuje hodně vitaminů a má málo kalorií. Za vhodných podmínek rychle roste a plodí jako o závod

    Před 5 roky
    Patizon obsahuje hodně minerálů, vitaminů, má málo kalorií, chutná výborně a dá se v kuchyni upravit na mnoho způsobů. Za vhodných podmínek vám roste jako z vody a plodí jako o závod. Navíc je velmi jednoduché rozeznat patizon od tykve. Je totiž kultivarem dýně obyčejné.
     Komentáře
  • inStory

    Sklizeň zeleniny. Díky správnému postupu si můžete zajistit bohatší úrodu

    Před 5 roky
    Rajčata, papriky, okurky. Tyto plody právě dozrávají na zahradách. Poradíme vám, jak úrodu co nejlépe sklidit, abyste nepoškodili rostliny a navíc, jak je donutit ještě více plodit.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Na co všechno můžeme použít patisony

    Před 5 roky
    Patisony jsou dýně, ale jejich chuť přirovnáváme spíše k cuketám. A také jejich použití se velice blíží tomu, jak používáme cukety. Pokud nevíte, jak přesně patison vypadá, pak napovíme, že má tak trochu tvar jako UFO. Nejčastější je v krémové barvě, ale vyšlechtěny byly i barevné odrůdy (například oranžová). Jeho pěstování není náročné a obvykle v polovině léta už můžete začít sklízet. Jak ale použít patisony v kuchyni?
     Komentáře
  • iReceptář

    Toužíte získat kvalitní semena tykví, okurek či cuket? Musíte zabránit křížení

    Před 5 roky
    Při semenaření více odrůd od jednoho cizosprašného druhu je velmi důležité předejít nežádoucímu křížení. Pomůže dostatečná vzdálenost, časový odstup, ruční opylování i netkaná textilie.
     Komentáře
  • iReceptář

    Úspěšné semenaření: Které plodiny jsou příbuzné a kříží se spolu

    Před 5 roky
    V zimě si můžeme semenářskou zahradu rozplánovat a vybrat druhy a odrůdy, které budeme osivařit v nadcházející sezoně. Znát taje cizosprašnosti, ale také příbuznosti plodin je přitom klíčové.
     Komentáře
Reklama