Oříšky už dávno nejsou jen pochoutkou spojenou s Vánocemi nebo posezením u televize. Jsou to malé zásobárny plné živin, které mohou výrazně prospět našemu zdraví. Ať už si je přidáte do ranní kaše, salátu, nebo si je dáte jen tak samotné, dodáte tělu cenné tuky, bílkoviny, vitaminy a minerály. Které z nich patří mezi ty úplně nejlepší?
Vanilkové rohlíčky znamenají Vánoce. Domov provoněný vůní pravé vanilky jen tak něco nepřekoná. Pečete je rok co rok podle rodinného receptu, nebo rádi zkoušíte něco nového? Připravili jsme pro vás to nejlepší z obou variant – osvědčený klasický recept i nápadité nevšední varianty, včetně těch odlehčených.
Čas vánočního pečení se blíží a k němu neodmyslitelně patří i vlašské ořechy. Pokud letos neseženete vyloupané ořechy, skořápky určitě nevyhazujte. Uvařte si z nich čaj. I tyto tvrdé slupky obsahují spousty užitečných látek. Zmírní kašel, odstraní zubní plak a mohou výrazně zlepšit hladinu jódu ve vašem těle.
Jste milovníkem klasického másla? Pak si zkuste místo něj vytvořit zdravou variantu, díky níž nebude mít výčitky svědomí ani při dietě. Potřebovat k tomu budete vlašské ořechy. Vznikne tak zdravá pochoutka, kterou si můžete dopřát na svačinku nebo máslo použijte pro přípravu některých teplých pokrmů. Jeho konzumace dokonce pomáhá redukovat váhu.
Vylouskat vlašské ořechy tak, aby zůstaly krásné půlky a minimum nepořádku kolem, může být někdy pěkná výzva. Poradíme vám pár jednoduchých triků, které vám práci výrazně ulehčí.
Receptů na vánoční cukroví není nikdy dost 🎄. Pokud hledáte něco chutného, efektního a přitom jednoduchého, tyto ořechoví ježci od Blanky si zamilujete. Křehké těsto, ukrytý oříšek uvnitř a čokoládová poleva s kokosem tvoří perfektní kombinaci, která na svátečním stole nesmí chybět. 😊 Ořechoví ježci: vánoční cukroví s vlašskými ořechy Co budeme potřebovat: 350 g […] The post Ořechoví ježci: Recept na vynikající a křehké vánoční cukroví s vlašskými ořechy appeared first on Prima Inspirace.
Recept na 4 Druhy Cukroví z Jednoho Těsta : 🔗Základní těsto: * 100 g jemného cukru * 200 g studeného rostlinného másla * 300 g hladké mouky * Špetka soli * 1 lžička vanilkového extraktu Postup: 1. Zpracuj těsto:Všechny ingredience vlož do kuchyňského robota s hnětacím hákem a nechej zpracovat, dokud nevznikne hladké těsto. 2. Rozděl na 4 díly:Každý díl obohať jinou příchutí. (Přesné množství přidej podle chuti – cca 1–2 hrsti nebo 1–2 lžíce). Příchutě: * Kokos a vanilka: Přidej 2 lžíce strouhaného kokosu a trochu vanilky. * Vlašské ořechy a skořice: Vmíchej 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů a špetku skořice. * Pistácie a brusinky: Přidej 2 lžíce mletých nebo nasekaných pistácií a sušených brusinek. * Kakao a čokoláda: Vmíchej 1 lžíci kakaa a nasekané kousky hořké čokolády. 3. Ztuhnutí:Každý díl těsta vytvaruj do válečku, zabal do potravinové fólie a dej ztuhnout do lednice (ideálně přes noc, ale stačí i hodina). 4. Pečení:Válečky nakrájej na kolečka a peč na 180 °C asi 10–12 minut, dokud nezačnou okraje lehce zlátnout. Dokončení: * Vlašské ořechy: Po vychladnutí pocákej rozpuštěnou čokoládou. * Kakao a čokoláda: Ještě teplé posyp špetkou mořské soli. * Pistácie: Ještě teplé obal v mletých pistáciích.
Zapomeň na klasickou hermelínovou pomazánku, kterou znáš z každé hospody. Tahle verze má šmrnc a nečekaný kontrast brusinek, který dokáže překvapit i ty, co si bez piva nedají ani chleba. Sladkost a slanost tu hrají dokonalý duet. Na chlebu chutná skvěle, na chlebíčku přímo září. Z pár obyčejných surovin vznikla pomazánka, která má nápad, svěžest a chuť, co se nezapomíná. Recept na konci pořadu.
Išelské dortíčky – jemné, plněné a čokoládou zdobené vánoční cukroví 🎄🍫 Tahle klasika z vánočního repertoáru vás nezklame – křehké kakaové těsto, lahodná ořechová náplň s kapkou rumu a nahoře čokoláda s oříškem. 🥰 Perfektní kombinace chutí, která na svátečním stole nesmí chybět. Ingredience – celá dávka: Těsto: 420 g hladké mouky 140 g moučkového cukru 60 g mletých vlašských ořechů 1 vanilkový cukr 4 vrchovaté lžičky kakaa špetka skořice 280 g másla Náplň: 150 g moučkového cukru 150 g mletých vlašských ořechů rum dle potřeby 2 lžičky marmelády (nemusí být) Na ozdobu: 200 g čokolády půlky vlašských ořechů nebo jiná ozdoba 👉 Pečeme v klasické troubě (horní + spodní ohřev) na 170 °C asi 12 minut. Já jsem dělala z ½ dávky a vyšlo mi 33 kousků. 😉 Dobrou chuť a krásné vánoční pečení! 🎅✨ 🔖 Hashtagy #išelskédortíčky #išelské #vánočnícukroví #cukroví #vanoce #vánoční #vánoce2025 #vanočnirecepty #recepty #recept #pecenivanoce #vanoceuzklepou
Zapomeňte na bolavé prsty a skořápky všude po kuchyni. Existuje jednoduchý trik, jak si můžete ulehčit louskání vlašských ořechů. Používaly ho už naše babičky a funguje dodnes.
Recept na Kokosové kuličky ve vánočním kabátku 🎄✨: 🔗Ingredience: * 60 g strouhaného kokosu (plus trochu na obalování) 🥥 * 125 g sušeného kokosového mléka (nebo jiného rostlinného mléka v prášku) * 60 g moučkového cukru * 125 g změklého rostlinného másla * 1-2 lžíce vanilkového extraktu * Špetka soli (pro zvýraznění chutí) Postup: 1. Příprava těsta: Máslo nech změknout na pokojovou teplotu. V míse smíchej strouhaný kokos, sušené mléko, moučkový cukr, špetku soli a vanilkový extrakt. Přidej máslo a zpracuj do jemného těsta. 2. Tvarování: Rukama tvaruj kuličky velikosti vlašského ořechu. Každou kuličku obal ve strouhaném kokosu pro zasněžený vzhled ❄️. 3. Uložení: Hotové kuličky dej do lednice, aby ztuhly a chutě se krásně propojily. Tip na vánoční vylepšení: * Přidej do těsta kapku mandlového extraktu pro jemnou mandlovou chuť. * Kuličky můžeš před obalením v kokosu namočit do rozpuštěné bílé veganské čokolády. Dobrou chuť a kouzelný advent! 🎅✨
Vlašské ořechy jsou oblíbenou součástí mnoha druhů cukroví. Uplatní se v celku, drcené i mleté. Dalo by se říct, že ořechů není nikdy dost, co nás ale brzdí v jejich častém používání, je obvykle zdlouhavé vylupování. Poradíme, jak ořechy vylouskat rychleji a přitom je zbytečně nepolámat.
Vánoční pečení vyžaduje velké množství ořechů a jejich louskání často zabere víc času a energie, než bychom si přáli. Naštěstí existuje několik jednoduchých a šéfkuchaři ověřených postupů, které ulehčí loupání vlašských ořechů, mandlí i lískových oříšků a výrazně urychlí přípravu cukroví.
Spousta lidí dělá tu chybu, že hází všechny ořechy do jednoho pytle. Však jsou všechny zdravé, malé, tvrdé a chutnají podobně, ne? Tak tomu úplně není, hlavně některé jsou zdravější, jiné méně. Každopádně vědci i výživoví specialisté se shodují, že denně bychom jich měli sníst asi hrst.
Ořechy jsou pokladem snad každé spíže. Ať už pečete, vaříte, nebo si je jen tak zobete pro zdraví, jejich chuť a přínos jsou nezpochybnitelné. Mají ale i svou slabinu: vyžadují správné skladování. Jinak se z nich místo křupavé pochoutky stane žluklá a nevábně vonící hromádka neštěstí, kterou budete muset vyhodit.
Blíží se období pečení vánočního cukroví a nejedna hospodyňka se chystá na loupání ořechů, bez kterých se při této činnosti neobejdete. Většina z nás volí jako pomůcku klasický louskáček, paličku nebo kladívko.Poradíme vám jednoduchý trik, jak ořechy vyloupnout bez těchto nástrojů.
Louskání vlašských ořechů bývá časově náročné a nepříjemné – tvrdá skořápka často poškodí jádro. Ale existuje osvědčený domácí trik, který mnozí používají: krátké povaření ořechů a následné jemné poklepání umožní vyjmout jádra celá, šetrně a snadno. Proč louskat ořechy tímto způsobem Při povaření skořápka nasaje vodu, stává se pružnější a lépe se rozkládá. Jádra v […] The post Jak louskat vlašské ořechy: Snadný trik bez námahy, který zajistí krásná, celá jádra appeared first on Prima Inspirace.
Bez vanilkových rohlíčků by Vánoce snad neměly to pravé kouzlo. Jsou ozdobou svátečního stolu a pro jejich úžasnou křehkost, jemnou ořechovou chuť a sladkou vůni si je zamiluje snad každý. Vanilkové rohlíčky voní domovem a vyvolávají vzpomínky na Vánoce v dětství. Ty domácí jsou samozřejmě nejlepší a podle našeho receptu se určitě povedou i začátečníkům.
Slinivka břišní patří mezi orgány, jejichž oslabení se bohužel často projeví pozdě. Přitom existují dostupné přírodní látky, které mohou její funkci podpořit dřív, než se objeví vážné komplikace. Právě podzimní období nabízí možnost využít zdroj, který většina lidí bez váhání vyhazuje do kompostu.
Tyto domácí laskonky jsou neodolatelnou sladkostí, která potěší každého milovníka ořechů a karamelu. Křupavé bílkové skořápky s mletými vlašskými ořechy jsou doplněny bohatým karamelovo-kakaovým krémem, který jim dodá lahodnou hloubku a čokoládový nádech. Recept pochází z kuchyně Moniky Dobrotkové a je jako stvořený pro slavnostní stůl i běžné mlsání. Ořechové laskonky s karamelovo-kakaovým krémem Na […] The post Ořechové laskonky s karamelovo-kakaovým krémem appeared first on Prima Inspirace.
Listopad v kuchyni? To je tak trochu přechodové období mezi podzimem a zimou. Venku už to voní kouřem a mlhou, v hrncích se začíná pomalu zahušťovat, troubu v podstatě nevypínáte a s rodinou i kamarády se scházíte v teple domova u dobrého jídla. Děláte si to hezké a tvoříte si slavnostní příležitosti na míru. Co má na listopadu rád šéfkuchař z restaurace V Zátiší Daniel Bureš?
Bábovka je královnou všech svátečních odpolední. Tahle ořechová je díky pořádné dávce vlašských ořechů, jogurtu a rostlinnému oleji nejen chuťově bohatá, ale také krásně vláčná a kyprá. A přesně taková má dokonalá bábovka být. Recept můžete i lehce obměnit, příště zkuste vlašské ořechy nebo jejich část nahradit lískovými oříšky nebo mandlemi.
O blahodárných účincích vlašských ořechů toho bylo řečeno už hodně. Málokdo však ví, že cenným pokladem jsou i jejich tvrdé skořápky. Naši předkové je na podzim nikdy nevyhazovali – pečlivě je sušili a uchovávali. Důvodem ... více Příspěvek Odvar ze skořápek léčí kašel, bělí zuby a pomáhá cukrovkářům pochází z Pestrá Zahrada
Máte rádi křehké a jemné dezerty? Tyto domácí ořechové válečky s nadýchaným těstem a bohatou ořechovou náplní jsou přesně to pravé! Jsou skvělé ke kávě, na oslavy i jako elegantní zákusek pro návštěvy. Díky zakysané smetaně je těsto dokonale vláčné a náplň z vlašských ořechů dodává intenzivní chuť. Připravte si tento snadný recept a vychutnejte […] The post Vynikající ořechové válečky ke kávičce appeared first on Prima Inspirace.
Vlašské ořechy můžou působit jako ty nejobyčejnější, co znáte. Ořešák je běžným stromem v mnoha zahradách a podél cest. Jeho plody se sbírají od září do října a jsou pro lidský organismus prospěšnější, než si možná myslíte.
Dřevěný nábytek je klasika, kterou si jen málokdy necháme ujít. Dodá bytu teplou a útulnou atmosféru, ale ta v tomto případě není tak docela zadarmo. Takové kusy nábytku potřebují také odpovídající péči - jak preventivní, tak i drobné opravy. Jak na škrábance?
Na podzim přichází také sezóna vlašských ořechů . Ty se díky jejich blahodárným účinkům řadí mezi jednu ze superpotravin, kterou určitě stojí za to si během chladných měsíců dopřát!
Křehké listové těsto, vůně skořice, ořechy, rozinky a tvaroh, který se rozplývá na jazyku – to je pravý vídeňský štrúdl, který zvládneš i doma. Žádné složité recepty ani suché záviny z obchodu, ale poctivá domácí klasika. Jemný tvaroh, jablka a křupavé těsto tvoří dezert, který chutná líp než z kavárny.Recept na konci pořadu.
Pokud alespoň z poloviny jako já zbožňujete kakaové dezerty a pochutiny, je tento recept přesně pro vás! Dnes si konkrétně přichystáme kakaový zákusek s kousky vlašských ořechů! Dezert se tak hodí i jako skvělé pohoštění pro nečekanou návštěvu. Je také skvělým tipem na víkendovou snídani až do postele, kterou zajisté uděláte radost každému členovi vaší […] The post Kakaový zákusek s vlašskými ořechy – jednoduchá čokoládová buchta appeared first on Prima Inspirace.
Ačkoliv se pro plod ořešáku královského vžilo pojmenování vlašský ořech, z botanického hlediska se paradoxně o ořech nejedná. V tomto článku se podíváme blíže nejen na tento fascinující plod, ale i na majestátní strom, na kterém roste. Zjistíme, proč by neměl chybět na našich zahradách, a zaměříme se také na úskalí, která jeho pěstování přináší.
Išelské dortíčky patří k tradičním klenotům vánočního cukrovího, které oživí každý sváteční stůl svou jedinečnou chutí a elegantním vzhledem. Pocházejí z oblasti Rakouska, ale za dobu své existence si získaly srdce mnoha českých gurmánů. Tato drobná sladkost, kombinující bohatou chuť čokolády s jemným těstem, dokonale doplní váš vánoční výběr a rozzáří tváře všech, kdo je […] The post Išelské dortíčky s čokoládovou polevou: Recept na luxusní vánoční cukroví s vlašským ořechem appeared first on Prima Inspirace.
Hledáte inspiraci k odpolední kávě? V tom případě tu jste na správném místě! Dnes si společně přichystáme fantastický jablečný koláč s vlašskými ořechy! Příprava této dobroty je velice snadná a časově nenáročná díky přiloženému foto a video receptu. Oslovili jsme vás touto dobrotou? Pojďme si tedy společně přichystat tento fantastický jablečný koláč s vlašskými ořechy! […] The post Vyzkoušejte tento skvělý jablečný koláč s vlašskými ořechy! appeared first on Prima Inspirace.
Mezi všemi ořechy si ty vlašské právem zaslouží stát na nejvyšší příčce. Jsou u nás nejznámější, nejoblíbenější a vynikající ve sladké i slané úpravě. Využijte je do některého z následujících receptů.
Letošní úroda ořechů je opravdu štědrá, zahrady se plní vlašskými ořechy a vy možná také přemýšlíte, jak je nejlépe uchovat. Možností je více, ale jak zavařování, tak skladování v mrazáku někdy nemusí stačit. Je ovšem jeden způsob, na který nepotřebujete ani sklenice, ani ledové prostředí.
Loni jsme na ně mohli zapomenout – jarní mrazy spálily květy a ořechy se neurodily. Letos se ale příroda vytáhla. Stromy praskají pod tíhou skořápek a my plníme koše. Jenže co teď s nimi, aby nezplesnivěly a chvíli vydržely do štrůdlu a vánočního cukroví.
Vánoce se blíží a poptávka po vlašských ořeších stoupá. Spousta pěstitelů a zahrádkářů ale bojuje o záchranu posledních zbytků letošní úrody. V některých lokalitách stromy napadl škůdce, po kterém zůstává jen černá spoušť. Podle odborníků by nedostatek vlašských ořechů mohl zapříčinit zvýšení cen vánočního cukroví i všeobecný nedostatek českých plodů na trhu. Co letos hrozí? A kolik teď stojí vlašské ořechy?
Ořešáky má mnoho našich zahrádkářů na svých zahradách, jedná se o veliké stromy, které bývají velmi úrodné. Sklizeň vlašských ořechů trvá přibližně měsíc, ořechy je potřeba důkladně vysušit, aby nezačaly plesnivět.
Letošní úroda vlašských ořechů na střední Moravě vypadala slibně, nebude z ní ale skoro nic. Postarala se o to vrtule ořechová, invazní moucha ze Severní Ameriky. Naštěstí není zatím rozšířená po celé republice, a tak na místech, kam ještě nedoletěla, ořechy přece jen dozrávají. A skýtají možnost, jak ušetřit za pochoutky na vánoční tabuli.
Mražení patří mezi nejspolehlivější metody uchování vlašských ořechů. Zachovává jejich chuť, vůni i výživné látky bez rizika žluknutí nebo napadení škůdci. Je však nutné dodržet několik zásad, aby nedošlo k poškození jader nebo vzniku vlhkosti po rozmrazení.
Elegance na jeden až dva kousky. Křehké kakaovo–ořechové těsto, uvnitř meruňková marmeláda a jemná ořechová náplň z másla a cukru, nahoře lesklá čokoláda s půlkou vlašského ořechu. Klasika, která se na slavnostní míse nikdy neztratí. Suroviny Těsto 420 g hladké mouky 140 g cukru moučka 60 g mletých vlašských ořechů 1 vanilkový cukr 2 lžíce kakaa špetka skořice […] The post Išlské dortíčky – dokonalé vánoční cukroví appeared first on Prima Inspirace.
Spousta lidí dělá tu chybu, že hází všechny ořechy do jednoho pytle. Však jsou všechny zdravé, malé, tvrdé a chutnají podobně, ne? Tak tomu úplně není, hlavně některé jsou zdravější, jiné méně. Každopádně vědci i výživoví specialisté se shodují, že denně bychom jich měli sníst asi hrst.
Sezona vlašských ořechů je v plném proudu, a kdo má na zahradě ořešák, ten jistě ví, jak mohou vypadat ruce po sklizni a zejména po první ochutnávce. Hnědé, flekaté, ošklivé – a co je nejhorší? Mýdlo s tím nic nesvede. Proč vlašské ořechy tohle dělají? A je možné ruce nějak jednoduše očistit?
Vlašské ořechy jsou bohaté na vitamíny, zdravé tuky, bílkoviny a antioxidanty. Podporují trávení, dodávají energii a zlepšují soustředění. Časem však mohou získat hořkou chuť. Existují však metody, jak zabránit hořknutí a uchovat jejich lahodnou chuť. V tomto článku vám poradíme, jak správně skladovat vyloupané i nevyloupané vlašské ořechy a jak odstranit případnou hořkost.
Máte na zahradě ořešák a těšíte se na vlastní úrodu? Právě teď je čas na to, začít se sklizní. Ale pozor, od chvíle, kdy první ořech spadne na zem, začíná závod s časem. Špatně usušené nebo nevhodně skladované ořechy totiž snadno zhořknou, plesniví a ztratí chuť.
Farské, farní, medové řezy. Upečte si dobrotu známou pod různými jmény. Základem jsou medové vrstvené pláty a poleva. Vypadají složitě, ale opak je pravdou.
Vlašské ořechy patří k českému podzimu stejně neodmyslitelně jako vůně jablečného štrůdlu nebo šustění spadaného listí. Nejenže skvěle chutnají, ale jsou také bohaté na zdravé tuky, bílkoviny a vitaminy a při správném usušení a uskladnění vám vydrží celou zimu. Aby si však zachovaly svou chuť i cenné živiny co nejdéle, je dobré vědět, jak s nimi správně zacházet.
Vánoce se blíží a poptávka po vlašských ořeších stoupá. Spousta pěstitelů a zahrádkářů ale bojuje o záchranu posledních zbytků letošní úrody. V některých lokalitách stromy napadl škůdce, po kterém zůstává jen černá spoušť. Podle odborníků by nedostatek vlašských ořechů mohl zapříčinit zvýšení cen vánočního cukroví i všeobecný nedostatek českých plodů na trhu. Co letos hrozí? A kolik teď stojí vlašské ořechy?
Dnes si připravíme rychlý a nepečený ořechový dort, který zvládnete bez pečení a bude chutnat celé rodině. Krémový, voňavý a plný vlašských ořechů – ideální na víkendové mlsání nebo sváteční stůl. Rychlý nepečený ořechový dort ve formě o průměru 26 cm. Jednoduchý recept bez pečení – kombinace piškotů, jemného krému a vlašských ořechů. Dort je krásně nadýchaný, hutný a přitom se skvěle krájí. Perfektní na oslavy i jen tak ke kávě ☕ Ingredience: 1–2 balíčky dětských piškotů (250 g balení) 2 + 1 šlehačka ke šlehání (31–33 %, á 215–250 ml) 250 g + 250 g másla 150 g vlašských ořechů (+ cca 50–100 g na ozdobu) 150 g moučkového cukru Dobrou chuť.
Dříve se vlašské ořechy sbíraly po babiččině zahradě a skladovaly v plátěném pytlíku na půdě, dnes jsou kromě jiného i trendy ingrediencí, která nechybí na žádném instagramovém profilu, jenž jde s dobou. Najdete je v pestu, domácí granole, smoothie bowls i luxusních dezertech s karamelem. A důvod je zřejmý: jsou nejen chutné a v kuchyni jim to velmi sluší, ale i skutečně zdravé a označení superpotravina nosí zaslouženě.
Podzim je tady a s ním i sezona ořechů a černých ruk těch, kdo se rozhodli je sbírat. Jak se vyhnout této podzimní katastrofě a užít si úrodu s čistými dlaněmi? Máme pro vás osvědčené triky!
Konzervace vlašských ořechů: Jednoduchý způsob, jak uchovat vlašské ořechy čerstvé a chutné až na dva roky. Skvělá metoda pro dlouhodobé skladování ořechových jader. The post Tento způsob uskladnění ořechů si zapamatujte: Zachovají si skvělou chuť i cenné živiny! appeared first on Prima Inspirace.
Radost z bohaté úrody vlašských ořechů může rychle vystřídat zklamání z jejich zplesnivění či žluknutí. Jak dlouho vydrží v perfektním stavu? A jak můžeme prodloužit jejich trvanlivost i v panelákovém bytě?
Vlašské ořechy mají při sladkém pečení široké využití. Hodí se na vánoční cukroví i na rolády, zkrátka je dobré mít po ruce zásobu. Aby ořechy vydržely dlouho plné chuti a neseschly, zkuste je během chvilky zavařit v mikrovlnce.
Máte na zahradě ořešák nebo znáte místo, kde můžete sbírat vlašské ořechy? Skvělé! Ale víte, jak je správně usušit a uskladnit, aby vám nezplesnivěly a nevyrostla v nich nebezpečná plíseň? A jak poznat, že už jsou ořechy zralé a je čas je sbírat?