Zavřít
Zero Waste

Zero Waste

Nejnovější články na Seznamu na téma Zero Waste
  • Apetit

    Vyhazujete banánové slupky? Děláte obrovskou chybu! Najdou využití v domácnosti i na zahradě

    Před 23 dny
    Kam s banánovou slupkou? Většinou míří rovnou do koše, což je ale velká škoda. Možná vás překvapí, že tento běžný kuchyňský zbytek skrývá obrovský potenciál. Existuje přitom jednoduchý trik, jak jej snadno zpracovat – stačí slupky upéct v troubě. Tento a další nápady ukazují, jak můžeme kuchyňský odpad využít chytře, efektivně a ku prospěchu celé domácnosti.
     Komentáře
  • Cooky

    Křupavé ořechové chipsy z bílků: Jsou tak dobré, že se od nich neodtrhnete, dokud je nesníte všechny

    Před 26 dny
    Pozor, nebezpečně návykové cukroví je tady. Upečte si ze zbylých bílků oříškové chipsy podle tohoto receptu. Skvělé kdykoliv, nečekejte na Vánoce.
     Komentáře
  • Apetit

    Kuře beze zbytku! Jak z jednoho oběda udělat tři večeře: Od porcování po vývar a 7 tipů, jak zužitkovat zbytky pečeného masa

    Před 1 měsícem
    Celé kuře je v kuchyni opravdovou cenností. Na první pohled běžná až obyčejná surovina, která se ale v rukou šikovného kuchaře či zručné hospodyňky dokáže proměnit v základ pro polévku, hlavní chod i několik rychlých svačin. Nejenže zužitkujete každý kousek masa, ale uplatnění najdou i kosti a kůže. Navíc ušetříte a snadno nasytíte celou rodinu.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jak oživit ovadlou zeleninu? Máme pro vás hned 4 účinné a jednoduché tipy

    Před 1 měsícem
    Ovadlá zelenina obvykle ztratí svou křupavost a pevnost, v horším případě se přímo scvrkává a následně putuje do koše. Naštěstí se dá ve většině případů oživit a přivést zpět k životu, a to jednoduchými triky a během několika málo minut.
     Komentáře
  • Apetit

    Drahá, hořká, dehydratuje. 5 mýtů o kávě, kterým pořád věříme

    Před 1 měsícem
    Bez ranní kávy nezačíná den mnoho z nás. Ale víte, co všechno se skrývá za jejím aroma? Káva je víc než jen rychlá dávka kofeinu – je to příběh lidí, zemí, chutí a odpovědnosti. A právě o tom mluví FairBio, sociální podnik a průkopník férové kávy v Česku. Podívejme se společně na pět nejčastějších mýtů o kávě, kterým pořád slepě věříme.
     Komentáře
  • Prima inspirace

    Nevyhazujte cibulové slupky! Mají 5 tajných využití, které vám ušetří peníze a pomohou zahradě!

    Před 2 měsíci
    Až příště oloupete cibuli, zastavte se! Většina lidí je bezmyšlenkovitě vyhodí, ale věděli jste, že cibulové slupky jsou doslova pokladnicí užitečných látek? Jsou plné antioxidantů a prospěšných složek, které můžete využít v domácnosti i na zahradě! Přestaňte plýtvat a objevte 5 geniálních způsobů, jak proměnit cibulové slupky z odpadu v cenného pomocníka. Budete překvapeni, co […] The post Nevyhazujte cibulové slupky! Mají 5 tajných využití, které vám ušetří peníze a pomohou zahradě! appeared first on Prima Inspirace.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jak využít slupky z brambor? Jako jídlo, hnojivo, první pomoc nebo podpalovač

    Před 2 měsíci
    Brambory jsou zelenina, která je pro člověka za syrova nejedlá. Zralé brambory se žlutou dužinou bez zelených míst a klíčků většinou oloupeme, pokud je vaříme jako přílohu. Slupky jsou odpad, proto je vyhazujeme.
     Komentáře
  • Apetit

    Tvrdé housky, gumový chleba či okoralá bageta? Triky, které jim vrátí čerstvost a křupavost během pár vteřin!

    Před 2 měsíci
    Všichni to známe: chleba, rohlíky nebo housky, které ještě večer vypadaly skvěle, druhý den už ztrácejí svůj šarm. Jsou suché, tvrdé nebo gumovité. Ale ani takové pečivo nemusí být odsouzeno ke svému konci v nádivce nebo ještě hůře – v koši. Existují jednoduché triky, jak mu vrátit část svěžesti, textury i chuti. A překvapí vás, že není potřeba vymýšlet nic složitého.
     Komentáře
  • EnviWeb.cz

    Startuje Týden bez odpadu

    Před 2 měsíci
    Týden bez odpadu (Zero Waste Week) je mezinárodní ekologická kampaň na snížení odpadu na skládkách a koná se každoročně v září. Jedná se o nekomerční kampaň, demonstrující prostředky a metody ke snížení plýtvání, vytvářející komunitní podporu a zvyšující povědomí o rostoucím problému plýtvání a
     Komentáře
  • Neposlušné Tlapky

    Zero waste péče o zvířata: Kupujte krmivo bez obalu a biologicky rozložitelnou podestýlku

    Před 3 měsíci
    Péče o domácí zvířata je radost, ale taky slušná zátěž pro planetu. Stačí se rozhlédnout kolem misky. Sáčky od granulí, plastové hračky, igelit na sběr bobků a obaly od pamlsků tvoří pěknou hromadu odpadu. A to nemluvíme o podestýlce, která se mění častěji než ponožky puberťáka. Naštěstí to jde i jinak. Zero waste styl se už dávno netýká jen zubních kartáčků a bambusových brček. Do zelené revoluce se můžou zapojit i vaši chlupáči.
     Komentáře
  • Apetit

    Zbylé žloutky? Uchovejte je až na rok a proměňte ve sladké i slané dobroty

    Před 4 měsíci
    Zbyly vám při pečení či vaření žloutky navíc, ale nevíte, jak byste je využili? Vaječný žloutek je nečekaně všestranný pomocník, zvládne totiž víc, než jen dodat krásnou barvu vánočce – umí zjemnit omáčku, pozvednout těsto, zajistit křehkost cukroví, barvu domácím těstovinám a dovede proměnit i obyčejný dezert v delikatesu. Poradíme vám, jak žloutky správně skladovat, prodloužit jejich trvanlivost a využít je ve sladkých i slaných receptech.
     Komentáře
  • Apetit

    Too Good To Go slaví rok v Česku a vydává zero waste kuchařku: Co uvařit ze zbylého pečiva, přezrálého ovoce nebo rýže ze včerejška?

    Před 4 měsíci
    Chléb, který zbyl po snídani. Přezrálý banán. Nedojedená porce rýže. Co s nimi? Řešení nabízí nová kuchařka, kterou vydává ku příležitosti prvního výročí na českém trhu společnost Too Good To Go ve spolupráci s iniciativou Zachraň jídlo. Kuchařka obsahuje velké množství zero waste receptů z nejčastěji vyhazovaných potravin.
     Komentáře
  • Ekonews

    Bistro, kde se miska ze zbytků stala bestsellerem, aneb Jak v restauraci dosáhnout zero waste

    Před 5 měsíci
    Bistro Etapa v pražském Karlíně se snaží o co nejmenší produkci biologického odpadu.S respektem k surovinám se z nich jeho kuchaři snaží dostat co nejvíce.
     Komentáře
  • Žena-in

    Jak na nejlepší pečené kuře a co pak se zbylým masem?

    Před 5 měsíci
    Rady a tipy jak připravit to nejlepší pečené kuře? To se vždycky hodí. A když vám po nedělní obědě kousek toho pečeného kuřete zůstane, tak vymyslíme zase další pochoutku.
     Komentáře
  • Apetit

    „Jednou se odstěhuji k moři, miluji vysoké teploty,“ říká Miluše Makó, jedna z hvězd Apetit pikniku. Zkusíte její jáhlový tabbouleh salát?

    Před 6 měsíci
    O Miluši Makó se mluví jako o jednom ze zázraků moderní české gastroscény a my jí velmi fandíme na její odvážné cestě, kdy se snaží ukázat, že vařit „bez masa“ neznamená vařit „nudně“. Miluška bude jednou z kulinářských hvězd, které přivítáme na Apetit pikniku (v sobotu 14. června v parku Grébovka) a už se nemůžeme dočkat.
     Komentáře
  • Apetit

    Jak zpracovat podmáslí? Využijte ho například při pečení, do polévek i omáček

    Před 6 měsíci
    Podmáslí je často opomíjenou, avšak velmi cennou surovinou, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě másla. Jeho využití v kuchyni je široké a přináší nejen chuťové, ale i nutriční výhody. Ačkoli mnohdy končí vylité jako odpad, má mnoho výhod, které v kuchyni ocení jak gurmáni, tak i běžné hospodyňky. Zkuste ho přidat například do marinád, moučníků či smoothie.
     Komentáře
  • Apetit

    Národní den pikniků: Pojměte jej v zero waste stylu, nasbírejte lajky za občerstvení a zjistěte, co přinést coby nečekaný host

    Před 7 měsíci
    Rychlý oběd na lavičce, zamilovaná večeře ve dvou na dece na louce či zábavné rodinné setkání v parku? Piknik může mít desítky podob a záleží jen na vás, koho na jídlo venku pozvete. Dnes se slaví National Picnic Day a asi nenajdete ideálnější příležitost, kdy začít hledat piknikovou deku a zajímavé recepty na pokrmy, které se venku dobře jí. Jak nevyprodukovat zbytečný odpad a co nachystat, chcete-li oslnit na sociálních sítích?
     Komentáře
  • Apetit

    Oslavte Den Země a zvažte, co by šlo dělat jinak. Přemýšlejte nad vodní stopou: na 250 g vepřového masa činí celých 1 497 litrů!

    Před 7 měsíci
    Den Země slaví 22. dubna slaví celý svět a to od roku 1970. Je to skvělá příležitost k tomu zamyslet se nad tím, zda žijeme udržitelně, chráníme životní prostředí a tvoříme svět, ve kterém chceme i nadále žít a který chceme předat dalším generacím. Jsme na dobré cestě, ale pořád je na čem pracovat.
     Komentáře
  • Apetit

    Druhý život mazance: Zbyl vám mazanec? Nevyhazujte ho! 7 skvělých nápadů, co z něj ještě připravit

    Před 7 měsíci
    Čokoládové sušenky, francouzský toust nebo nákyp na slano. Tohle je jarní recyklace, která vás bude bavit. Nejlepší je čerstvý, právě upečený, ale i zbylý mazanec má v kuchyni pořád své místo. Ať už vám zbyla patka, celý bochánek, nebo jen hrst drobečků, připravte z něj francouzský toust nebo mug cake. Máme pro vás recepty, díky kterým nikdo neodhalí, že už měl mazanec téměř na mále.
     Komentáře
  • Agy o všem
    naMédium

    Zero waste domácnost: Jak snížit odpad a žít udržitelně každý den

    Před 7 měsíci
    Ještě nedávno byl zero waste okrajovým trendem, dnes se ale stále více lidí snaží snížit množství odpadu v domácnosti. Pokud vás to taky zajímá, máme pro vás pár tipů, jak začít žít šetrněji už dnes.
     Komentáře
  • Bylinkopedie

    Bylinky a zero waste: Jak pěstovat a zpracovat beze zbytku

    Před 8 měsíci
    V dnešní době, kdy se hledají udržitelné způsoby života a minimalizace odpadu, se bylinky stávají nejen skvělou volbou pro zdraví, ale i pro zero waste přístup k pěstování a zpracování rostlin. Jak si vypěstovat vlastní bylinky a zužitkovat je do posledního listu? V tomto článku se podíváme na efektivní metody pěstování, sklizně a využití bylinek […] Příspěvek Bylinky a zero waste: Jak pěstovat a zpracovat beze zbytku pochází z Bylinkopedie.cz
  • Apetit

    Zásoby, které se vždycky hodí: Jak správně mrazit potraviny a ušetřit čas i peníze

    Před 8 měsíci
    Mít dobře zásobený mrazák znamená mít malou pojistku pro hektické dny. Zachrání vás, když nestíháte nakoupit, ušetří čas při vaření a pomůže snížit plýtvání jídlem. Jen je potřeba vědět, co a jak správně zamrazit, aby si potraviny zachovaly chuť, strukturu i kvalitu. Připravili jsme pro vás přehled těch nejlepších zásob, které vám v mrazáku nikdy nesmí chybět.
     Komentáře
  • Apetit

    Studuj gastro: Jak funguje zero-waste bistro? Green Table pod vedením Miluše Makó jede bomby

    Před 9 měsíci
    Miluše Makó je velmi nadaná šéfkuchařka, která se objevila i v novém průvodci Gault&Millau. Zaměřuje se na vaření bez masa a svoje zkušenosti předává i mladé generaci. Naposledy o tom vyprávěla studentům v rámci projektu Studuj gastro, který má za cíl dostat obor gastronomie do širšího povědomí a jehož je Apetit hrdým mediálním partnerem.
     Komentáře
  • FashionUp

    Darujte čisté svědomí. Potěšte letos na Vánoce udržitelnými dárky

    Před 11 měsíci
    Není nic nad chvíli, kdy po týdnech plánování spatříte při rozbalování dárků u stromečku spokojený výraz obdarovaného. Dvojnásobně pak potěší dárky, které neubližují životnímu prostředí. Čisté svědomí tak můžete mít jak vy, tak vaši blízcí. Pod stromečkem udělají radost nejen bio pochutiny, ale také vlastní rostlinky nebo zero waste starting kit.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Zero waste jako vánoční dárek životnímu prostředí: Méně je více i na Štědrý večer

    Před 11 měsíci
    Udělejte letos na Vánoce radost nejen svým nejbližším, ale i životnímu prostředí. Zkuste některé z tipů na Vánoce bez odpadů. Třeba si získají místo ve vašich vánočních tradicích.
     Komentáře
  • Náš region

    Revoluce ve školním stravování: V Tanvaldu mají jídelnu bez odpadu, děti si porce samy vybírají

    Před 1 rokem
    V Tanvaldu na Jablonecku otevřeli první školní restauraci v České republice, která neprodukuje žádný potravinový odpad. Tento průkopnický projekt, který vznikl ve spolupráci s…
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Ochutnejte kosti, slupky i nať: šéfkuchaři začínají vařit bez odpadu

    Před 1 rokem
    Gastro scéna mění svůj přístup k odpadu. Zero waste není jen trendy heslo, ale praktický směr, který inspiruje podniky k šetrnému zacházení nejen s jídlem. Od zpracování odřezků na vývary po výrobu talířů z vinných lahví.
    Přebytečná mrkev? V Almě nepřijde na zmar.
    I takhle může vypadat spíž v restauraci. Tato je zároveň i „zrárnou“ v restauraci Alma.
    Zbytky z bylinek se dají využít i k tinkturám do koktejlů.
    Díky této  symbiotické kultuře bakterií a kvasinek s názvem kombucha vzniká zdravý stejnojmenný nápoj.
    O fermentaci se v bistru Kro stará Matěj Výboch.
    V bistru Kro si vyrábějí i domácí tempeh - javánský typ potraviny využívaný ve vegetariánské kuchyni jako náhražka masa.
    V bistru Kro si vyrábějí i domácí tempeh - javánský typ potraviny využívaný ve vegetariánské kuchyni jako náhražka masa.
    +
     Komentáře
  • Tvoje místo

    Zero waste kuchyně: jak snížit množství odpadu při vaření?

    Před 1 rokem
    Zero waste je životní styl zaměřený na minimalizaci produkce odpadu a opětovné využívání zdrojů. Jedním z míst, kde můžeme tento princip efektivně uplatnit, je právě kuchyně.
     Komentáře
  • Bydlení snů

    Zero waste kuchyně: využití všech přebytků sníží zbytečné plýtvání

    Před 1 rokem
    Již několik let je velmi populární životní styl v názvem zero waste, tedy nulový odpad. Nemusíte se pochopitelně dostat na nulu, ale každý z nás by se měl snažit produkovat co nejmenší množství odpadu. Kuchyně není žádnou výjimkou, protože právě plýtvání jídlem je velmi špatné pro naši planetu i vaši peněženku. Naštěstí stačí, když dodržíte pár základních tipů a triků. Vždy si dělejte jídelníček Naplánujte si jídelníček na každý týden. Díky tomu koupíte jen potraviny, které vážně potřebujete a budete mít také neustále přehled o tom, co máte doma. Snížíte množství zbytků a díky tomu také množství plýtvání.
     Komentáře
  • Svět cestovatele

    Neplýtvejte a obohaťte si jídelníček. Ve slupce z melounu upečete báječně šťavnaté kuře, ale poslouží i jako základ marmelády

    Před 1 rokem
    Neplýtvejte a obohaťte si jídelníček. Ve slupce z melounu upečete báječně šťavnaté kuře, ale poslouží i jako základ marmelády. Tato kuchařská technika má své kořeny v havajských tradicích, kdy místní obyvatelé používali velké plody k pečení kuřete, aby zůstalo šťavnaté a křehké.
     Komentáře
  • Jímeto

    Zero waste: Naučte se žít tak, abyste co nejméně ubližovali přírodě

    Před 1 rokem
    Zero waste je pojem, o kterém se v posledních letech hodně mluví a čím dál více lidí se snaží tímto životním stylem žít. Jde o chování, které se snaží minimalizovat množství vyprodukovaného odpadu. Cílem je co nejvíce omezit, nebo v ideálním případě zcela eliminovat, odpad směřující na skládky nebo do spaloven.
     Komentáře
  • Euro

    Marmeláda z odřezků a dortík z lógru. Tvoříme věci, které lidé běžně nekoupí, říká šéfkuchař a vyznavač konceptu zero waste Rejhon

    Před 1 rokem
    Že se jídlem neplýtvá, věděl šéfkuchař David Rejhon už jako malý kluk. Stejným „pravidlem“ se momentálně řídí i v pražské restauraci The ArtisanV té se svým týmem aplikuje principy zero waste a využívá každé části jednotlivých potravin. Vznikají tak netypické produkty, na jaké zákazníci běžně nenarazíVýsledkem je třeba paprikový ocet, marmeláda z pomerančových odřezků nebo brownies z kávové sedliny Vychovávala ho babička, která i kvůli druhé světové válce moc dobře věděla, jak důležité je šetřit zdroji – včetně potravin. Není tedy divu, že se udržitelnost pro šéfkuchaře Davida Rejhona stala přirozenou součástí života a že v jeho případě nakonec vedla až ke konceptu zero waste, jenž se aktuálně snaží aplikovat v restauraci The Artisan, která je součástí pražského hotelu Marriott.
     Komentáře
  • Jsme kočky

    Drž si klobouk! Znovupoužitelný toaletní papír už je zase ve hře

    Před 1 rokem
    Pokud jsi poslední roky neprožila v jeskyni, nejspíš tě zpráva o ekologičtější variantě toaletního papíru neminula. A už je tu zase.
     Komentáře
  • Svět Ženy

    Jak využít liché ponožky: Nemusí končit v koši, využijte je chytře v domácnosti nejen jako jednorázové prachovky

    Před 1 rokem
    Chybí vám druhá ponožka do páru? Nejste jediní, lichožrouti úřadují snad v každé domácnosti. Pokud neladící ponožky ukrýváte v šuplíku a doufáte, že se druhá do páru časem najde, možná už máte takových naivních čekatelek pěknou hromadu. Nemusí ale skončit nevyužité v koši. Oceníte je při úklidu, tvoření a mohou vám i zajímavě oživit outfit.
     Komentáře
  • Svět Ženy

    Lógr nevyhazujte: Chytré fígle, jak můžete kávovou sedlinu využít v domácnosti a ušetřit

    Před 1 rokem
    Milujete presso z kávovaru, nebo klasického "turka"? Pak vám po přípravě vaší oblíbené kávy zbyde kávová sedlina nebo-li lógr. Ten je škoda vyhodit do koše na odpadky, dá se totiž chytře využít. Třeba v kuchyni, na zahrádce i v péči o pleť.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Zero waste sušenky z domácí strouhanky a čokolády

    Před 1 rokem
    Zůstalo vám doma staré pečivo? Tak si z něj uděláte strouhanku, to je přece jasné. No ale co když zrovna nejsou "na menu" řízky, abyste ji mohli použít na obalování? Tak si z ní upečte cookies z mandlové mouky s čokoládou! Nevšední a zároveň zero waste.
     Komentáře
  • Svět Ženy

    Starý chleba nevyhazujte: Poslouží vám nejen v kuchyni a ušetříte peníze

    Před 1 rokem
    Občas se stane, že nakoupíme více pečiva, než stihneme najednou spotřebovat. Pak se může stát, že už druhý den není tak dobré a nikdo o něj nestojí. Okoralé a tvrdé končívá v koši a zbytečně se jím plýtvá. Nenechte to příště dojít tak daleko a naučte se ho zpracovat včas. Z rohlíků lze udělat strouhanku. Ale co s tvrdým chlebem? Hodit se ještě může nejen k jídlu.
     Komentáře
  • FashionUp

    Spojte luxus s udržitelností. Dejte šanci zero waste make-upu

    Před 1 rokem
    Koncept zero waste už není dávno žádnou novinkou. Zapracovat ho můžete proto poměrně snadno i do vaší beauty rutiny. Nemusíte hned ale složitě vyrábět vlastní make-up produkty, aby se vám podobného cíle podařilo dosáhnout. Místo toho můžete vyzkoušet některé z řady produktů značek, kterým na přírodě záleží tak jako vám.
     Komentáře
  • iGlanc

    Naučte se vařit a hospodařit bez odpadu. Není to nic těžkého a objevíte i rovnováhu v životě

    Před 1 rokem
    V článku bych vám ráda blíž představila koncept zero waste. Ten se momentálně nese na vlně popularity, ale také se na něm kdekdo snaží namastit si kapsu. Jde ale o životní styl, který dokáže dodat rovnováhu a klid v duši. A taky šetří peníze. Vážně!
     Komentáře
  • Ecoista

    Recyklované kostýmy a zero waste divadlo – jak se v kultuře zelená

    Před 1 rokem
    Zahraniční i české kulturní instituce se snaží fungovat udržitelněji. Instalují obnovitelné zdroje energií, recyklují kostýmy a rekvizity i odpady. Zelená strategie ze strany českého státu sice chybí, ale divadla, galerie či festivaly si své postupy tvoří sami.
     Komentáře
  • Newstream

    Méně plýtvat jídlem. S novoročním předsevzetím začněte raději hned, radí Pavel Maurer

    Před 1 rokem
    Řekněme si pravdu přímo do očí, i když je tvrdá: Plýtváme prakticky vším. Oblečením, energiemi, surovinami, jídlem, vodou. Důvody našeho plýtvání mnohdy bývají iracionální i zcela blbé! píše ve svém pravidelném sloupku na newstream.cz gastronaut Pavel Maurer a přidává pár rad nejen na udržitelnější Vánoce.
     Komentáře
  • UpCycling

    Vánoce bez zbytečností: Jak si užít svátky v klidu a udržitelně?

    Před 1 rokem
    Víte, jak si adventní dobu užít v klidu a bez zbytečností? Zkuste jít letos udržitelnou cestou, která je příznivá pro peněženku i planetu.
     Komentáře
  • Apetit

    Vařit bez odpadu zvládne každý, stačí jen chtít. Zero Waste je možná trend, ale ne špatný

    Před 2 roky
    Jak dostat do kuchyně víc dobrot bez vyhazování? Máme pro vás 11 funkčních nápadů, jak zminimalizovat odpad v kuchyni, přitom mít talíř plný skvělého jídla.
     Komentáře
  • Tvoje místo

    Bylinky jako součást zero waste životního stylu

    Před 2 roky
    Zero waste, jakožto životní styl bez produkce nadměrného odpadu, se stává čím dál populárnějším. Díky minimalizaci vzniku odpadu a využívání již vytvořených produktů dochází ke snížení negativního ekologického otisku. Podílet se na tom mohou i bylinky, jak?
     Komentáře
  • Frews

    Zero waste cestování: Jak na cestách omezit odpad i svou ekologickou stopu?

    Před 2 roky
    Co vlastně znamená zero waste cestování? Je to ve své podstatě životní postoj, kterým se snažíme minimalizovat množství odpadu, které vytváříme. Cílem je snižovat naše negativní dopady na životní prostředí.
     Komentáře
  • Refresher

    Když zero waste, tak pořádně. Nizozemský startup vyrábí oblečení z lidských vlasů

    Před 2 roky
    Módní novinka z Nizozemska nemusí být pouze pro otrlé. Startup Human Material Loop se snaží zero waste dovést k dokonalosti využitím absolutně všech dostupných materiálů včetně těch, které nám jednou za čas upadnou z hlavy.
     Komentáře
  • Ecoista

    Jídlo na skládky nepatří, naši vědci proto vyvíjejí zero waste potraviny

    Před 2 roky
    Češi začínají hledat cesty, jak co nejvíce omezit množství odpadu z výroby potravin. Nepovedené kusy z potravinářských fabrik totiž velmi často končí na skládkách, kde při rozkladu produkují metan, jeden z hlavních plynů způsobujících globální oteplování. Především mladá generace si téma food waste bere k srdci.
     Komentáře
  • Dům a zahrada

    Bez odpadu dnes domácnost jet prakticky nemůže. Ale jak ho snížit?

    Před 2 roky
    Chcete mít čistější svědomí a domácnost, a zároveň přispět k ochraně životního prostředí? Máme pro vás skvělé rady, jak minimalizovat odpad ve vaší domácnosti a vstoupit do světa zero waste. Stačí pár jednoduchých kroků!
     Komentáře
  • Receptovník

    K výrobě jablečného octa postačí slupky z ovoce a jádřince

    Před 2 roky
    Servírujete dětem nebo sobě jablíčka bez slupek? Nebo potřebujete na přípravu dezertů pouze dužninu? Zbylé slupky povětšinou končí v koši nebo na kompostu, přitom se jedná o cennou přísadu, ze které se může připravit domácí jablečný ocet.
     Komentáře
  • VisitChef

    Gastrolove přinese do Piešťan témata Zero waste a možná i Michelin Guide

    Před 2 roky
    Letos bude akce Gastrolove, kterou organizátoři označují za (ne)konferenci, výjimečně dvoudenní. Na pódiu se vystřídá slovenská kuchařská špička, manažeři z gastronomie a hotelnictví budou motivovat studenty, účast přislíbil i Rastislav „Rasty" Kasár.
     Komentáře
  • iGlanc

    Jak cestovat a chránit planetu? Dovolená zero waste: Mějte vlastní lahev a odmítejte dárky zdarma

    Před 2 roky
    Cestovat. Objevovat. Poznávat. Jedna z nejkrásnějších aktivit. Cestování otevírá naši mysl. Měli bychom to světu vrátit. Ale jinak než doposud, jednorázovým a zbytečným odpadem, kterého na cestách produkujeme víc než doma.
     Komentáře
  • Receptovník

    Ze zeleninových odřezků můžeme vypěstovat zdravé výhonky

    Před 2 roky
    Vysoké ceny zeleniny a ovoce mnohé nakupující inspirují k tomu, aby využívali i zbytky, které by jinak skončily v odpadkovém koši. Zejména ti, kteří nemají k dispozici vlastní zahrádku, si mohou vypěstovat vlastní výpěstky. Není to na tom vlastně nic složitého, když se dodrží určitá pravidla. Která to jsou? Zero waste kuchyně Moderní je ničím neplýtvat. I proto se ke slovu hlásí zero waste styl vedení domácnosti, zejména přípravy pokrmů.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Neworléanská muffuletta – jižanský obložený chléb ve stylu zero waste

    Před 2 roky
    Návštěva New Orléans, jižanského města s krásnou koloniální čtvrtí, v bezpočtu filmů zvěčněným hřbitovem francouzského střihu a atmosférou unavené dekadence je vždycky nezapomenutelná, ale nebyla by úplná bez úžasného kousku tamní kuchyně. Muffuletta vznikla stylem z nouze ctnost, jako jídlo pro zaměstnance tamních četných italských restaurací na konci dne, kdy bylo třeba zužitkovat zbylé zásoby. Geniální.
     Komentáře
  • Tvoje místo

    Tipy, jak nakupovat v bezobalových obchodech

    Před 2 roky
    Vstřícným krokem pro planetu jsou bezobalové obchody, v nichž se dají zakoupit jak suroviny potřebné do kuchyně, tak kosmetika nebo třeba uklízecí prostředky. Spousta z nás se však na první nákup nevydá proto, že si není jistá tím, co dělat, jak na to?
     Komentáře
  • Ansu

    Minimalizujte odpad, pomozte planetě: Zero Waste

    Před 2 roky
    Zero waste je termín, kterým se označuje minimalizace vytváření odpadu. Tento koncept se stává stále populárnějším a mnoho lidí se snaží minimalizovat množství odpadu, které produkují, a tím pomáhat ochraně životního prostředí.
     Komentáře
  • Rozmarýna

    Zahrada zero waste aneb Jde to i ekologicky

    Před 2 roky
    Zero waste neboli „nulový odpad“ je životní styl, který podporuje opětovné využívání všech zdrojů bez tvorby odpadů a skládek. Snadno a úspěšně ho můžete vyznávat i v zahradě.
     Komentáře
  • Ecoista

    Bezobalové obchody pod tlakem přicházejí s překvapivými řešeními

    Před 2 roky
    Zdražování mění návyky lidí, zákazníci stále víc upřednostňují cenu před kvalitou. Ti, kteří dříve pravidelně chodili nakupovat v zero waste stylu, tedy do vlastních nádob a sáčků, nyní zajdou častěji do běžného supermarketu. Některým bezobalovým obchodům spadly tržby i o třetinu, čtyři desítky už jich zavřely úplně. Jednou z cest, po které se nyní pouštějí, je rozšiřovat nabídku i o produkty v ne bio kvalitě. Jsou totiž levnější.
     Komentáře
  • DIAstyl

    Zero waste: Jak snížit odpad na minimum a prospět planetě i životu s cukrovkou

    Před 2 roky
    V dnešní době se stále více lidí zajímá o ekologický a udržitelný způsob života. Populárním se stává přístup „zero waste“, jehož cílem je minimalizovat produkci odpadu. Nemusíte zrovna schraňovat mini zbytky plastu do sklenice, stačí když budete jinak přemýšlet o tom, co si kupujete. Odlehčíte tak přírodě i svému zdraví. Pozitivní změnu životního stylu může pocítit i váš diabetes.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Sůl a řepa: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné restauraci? Fermentované brambory a mrkvový kečup nejsou pro každého

    Před 2 roky
    Ve třetím díle Pohlreichova souboje restaurací se proti sobě postavily dvě restaurace zaměřené na moderní českou gastronomii. Jednou z nich byla strakonická Sůl a řepa, kterou jsme se rozhodli otestovat. Obhlédnout terén se na místo vydala redaktorka Hanka s rodinou, která také v článku popíše své zkušenosti.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Lidl končí s levnými bedýnkami! Víme, co je nahradí a jak a kde ještě ušetříte až 70 % z ceny potravin

    Před 2 roky
    Obchodní řetězce se staví do čela zachování udržitelnosti. Osvětovými programy vybízí své zákazníky k tomu, aby se zajímali o udržitelnost, zero waste či omezili plýtvání potravinami. Stále více řetězců nabízí potraviny na hraně vyhození za nižší peníze svým zákazníkům a tento systém slev se stává čím dál oblíbenějším.
     Komentáře
Reklama