Zavřít
Zero Waste

Zero Waste

Nejnovější články na Seznamu na téma Zero Waste
  • Pozitivní zprávy

    Snažím se lidem usnadnit žít ekologičtější život, říká autorka bezodpadové mapy

    Před 6 dny
    Chtěla žít bez odpadu, ale nevěděla, kde nakoupit. Z touhy následovat šetrný životní styl s ohledem na životní prostředí vznikla unikátní bezodpadová mapa, ve které najdete ekologické obchůdky, kavárny i sběrná místa. Mojí snahou je usnadnit lidem žít ekologičtější život, říká Martina Sumbalová, se kterou jsme téma zero waste rozebrali v rozhovoru.
     Komentáře
  • Svět Kreativity

    Mazané hospodyňky začaly splachovat lógr do záchodu. Mají k tomu velmi chytrý důvod

    Před 9 dny
    Káva je nápojem, se kterým mnoho z nás začíná den. Kávová sedlina je velmi častým odpadem, který lze využít mnoha způsoby. Lze ho třeba nalít do toalety, aby se pročistila a odstranily se nečistoty.
     Komentáře
  • Vitalia

    Nový systém pro bezobalový prodej potravin. Hygienicky a chytře

    Před 1 měsícem
    Zájem o nákup potravin, při němž využíváme vlastní nebo zálohované obaly, stále roste. A do českých obchodů se dostává unikátní systém prodeje v opakovatelně používaných obalech. Jak funguje MIWA a v čem se liší od jiných způsobů bezobalového prodeje? Už i u nás dnes poměrně běžně fungují různé koncepty prodeje zboží, které si primárně nepořizujeme v jednorázovém obalu. Jde o prodeje v bezobalových obchodech, kdy si odeberete pro vás optimální množství zboží ideálně do vlastní nádoby; nebo když si koupíte nápoj v zálohované lahvi, která se následně několikrát vrátí do oběhu. Atraktivní možností pro zákazníky je i nabídka zboží v systému bezobalového prodeje MIWA (zkratka MInimum WAste – minimum odpadu), a možná ještě zajímavější je pro obchodníky. Jak MIWA funguje a v čem tkví její deviza, nám vysvětlila Ivana Sobolíková, která má ve společnosti na starosti strategii udržitelnosti.
     Komentáře
  • Newstream

    Jak ušetřit na jídle, ale nešetřit na sobě. Jíst skromně je sexy

    Před 1 měsícem
    Snaha uvařit co nejlevněji se stává s ohledem na inflaci aktuálním trendem řady domácností. Tzv. skromné jídlo by ale bylo gastronomickým trendem i bez napjaté ekonomické situace. Špičkoví šéfkuchaři se na základní a prosté suroviny zaměřují už pár let. V mrkvi, celeru, bramborách, zelí, fazolích nebo květáku vidí potenciál, který – bohužel – zatím zůstává řadě běžných smrtelníků skryt. Vařit levně si žádá kuchařské zkušenosti a ochotu učit se.
     Komentáře
  • Pikant

    Došla vám řasenka? Doplňte ji směsí z černého uhlí a kokosového oleje

    Před 1 měsícem
    Staňte se mistrem v oblasti kosmetiky a vyrobte si svou vlastní řasenku, která vás nebude stát ani korunu navíc. Můžete mít také dobrý pocit z toho, že nebudete vytvářet zbytečný odpad a zatěžovat prostředky pro svou krásu životní prostředí.
     Komentáře
  • Plzeňoviny

    Co je to zero waste, jak s ním začít a lze jej vůbec stoprocentně praktikovat?

    Před 1 měsícem
    Zero waste je životní styl, který bojuje proti nadbytečné tvorbě odpadů. Snaží se o to, aby se všechny materiály využily naplno po co nejdelší dobu.
     Komentáře
  • UpCycling

    Pandemie posunula zahrady k ekologické udržitelnosti

    Před 2 měsíci
    Lidé mají opět touhu si sami něco vypěstovat. Do módy se vrací vyvýšené záhony i skleníky. Důraz na jednoduchou údržbu, ekologii a estetiku ale zůstává.
     Komentáře
  • Dům a zahrada

    Zero waste v koupelně pro začátečníky

    Před 3 měsíci
    Zero waste znamená nulový odpad, ale také si tento termín můžete přeložit jako nulové plýtvání. Dostat se na nulu je nereálné, kdežto omezit množství odpadu a ulevit přírodě může každý. Jak s tím začít v koupelně?
     Komentáře
  • Bydlení snů

    Vylít vodu z brambor je obrovská chyba. Ocení ji rostliny, kterým dodá všechny důležité živiny

    Před 3 měsíci
    Existuje mnoho typů hnojiva, která si můžete připravit doma a vyživovat své rostliny bez použití chemie. Bramborové hnojivo používaly již naše babičky, je velmi účinné a můžete si ho vyrobit doma pouze z přírodních složek.
     Komentáře
  • HomeInCube

    Bezodpadová domácnost: Co to je? A jak můžete začít?

    Před 4 měsíci
    Třídění odpadu je v českých domácnostech stále přirozenější. Je to maličkost, která nám zabere jen minimum našeho času, přesto má smysl. Začínáte si ale všímat, kolik odpadu vaše domácnost vyprodukuje? Začíná se vám líbit představa snížení množství odpadu na minimum? Pak pro vás máme pár tipů pro bezodpadovou domácnost.
     Komentáře
  • Newstream

    Garum je hit! Proč se ze starověkého receptu stal gastronomický fenomén

    Před 4 měsíci
    „A taky tam přidáváme garum,“ tuhle větu dnes uslyšíte od řady ambiciózních šéfkuchařů. Při prvním soustu pochopíte, proč je garum takový hit: neskutečně zintenzivní a prohloubí chuť, je to doslova exploze umami, přitom si pro sebe neukradne hlavní roli, ale fantasticky nakopne suroviny, s nimiž se v jídle pracuje. A přidat ho můžete takřka do všeho. Co to je garum? A kde se vzalo?
     Komentáře
  • ČasProŽeny

    Chcete začít životní styl bez odpadu? Zde jsou nejdůležitější kroky, které můžete podniknout

    Před 4 měsíci
    Pokud slyšíte mluvit lidi o "životním stylu bez odpadu", může vám to připadat děsivé. Nulový odpad? Vůbec žádný? Cesta k nulovému odpadu však není "všechno nebo nic"! Můžete se k němu dostat malými krůčky. Získáte kredit za účast, ne jen za perfektní výsledek. Zde jsou nejdůležitější kroky, které můžete podniknout, abyste nastartovali svou cestu za nulovým odpadem.
     Komentáře
  • Newstream

    Brno je zlatá loď. Diktuje Česku gastrotrendy

    Před 5 měsíci
    V Brně je pozoruhodná koncentrace výborných kaváren, restaurací, barů a kvalitních gastronomických konceptů. Platí to už řadu let, ale tahle tendence se nijak neunavuje, naopak vesele bují dál a nové podniky vznikají covid necovid. V čem je kouzlo a síla brněnské scény a proč právě tady můžete zažít ty nejžhavější gastronomické trendy?
     Komentáře
  • Pěstujme

    Styl zero waste najde své místo v každé kuchyni. Všechny zbytky potravin lze skvěle využít

    Před 5 měsíci
    Každému z nás se někdy stane, že v kuchyni zůstanou zbytky jídla. Bohužel je často vyhodíme, což je plýtvání nejen jídlem, ale také penězi. Když se naučíte, jak spotřebovat zbytky, můžete ušetřit hodně peněz a zároveň mít dobrý pocit z toho, že jste zužitkovali vše, co jste nakoupili. Podívejme se na pár osvědčených tipů a triků, jak to můžete udělat. Co dělat, když uvaříte až příliš jídla?
     Komentáře
  • Dotyk

    Kdy lidstvu dojde ropa a co nastane potom?

    Před 5 měsíci
    Ropa. Hnědá až nazelenalá hořlavá kapalina, tvořená směsí uhlovodíků, je všude kolem nás. Využívá se při výrobě plastů, paliv, elektřiny a dalších „moderních vymožeností". Její spotřeba je odhadovaná na 98 až 100 mil. barelů denně. Kvůli tomu její zásoby klesají. Kdy dojde ropa?
     Komentáře
  • TopRecepty

    Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!

    Před 6 měsíci
    Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního prostředí rovnou z kuchyně? Není to nic složitého. Pokuste se snížit spotřebu vody, energií nebo předmětů na jedno použití. Vařte domácí jídla, používejte vakuovačku a omezte kuchyňský odpad na minimum. Ale to ještě není všechno…
     Komentáře
  • Pěstujme

    Zero waste ukazuje, jak snadné je být blíž přírodě a nezatěžovat ji zbytečnými odpadky

    Před 8 měsíci
    Mnoho domácností dnes cílí na to, aby měly co nejméně odpadu. Jedná se o tzv. zero waste domácnosti, které si zakládají na tom, že nebudou zbytečně vytvářet odpad, který zatěžuje životní prostředí. Jednoduchá pravidla pro bezodpadkovou domácnost si můžete zkusit také vy a kdo ví, třeba vás to začne bavit a vaše domácnost bude ekologická. Stačí několik zásad, které je nutné dodržovat Odpad neznamená jen to, co vyhodíte do koše například po vaření.
     Komentáře
  • Newstream

    Víte, kolik jídla během roku vyhodíte? Zkuste si tipnout

    Před 8 měsíci
    V USA mají hezký zvyk. V polovině listopadu pravidelně vyklízejí ledničky. Všichni. Je to takový logický úklid před Dnem díkuvzdání, aby se do ledničky vešel krocan. U nás by se něco takového mohlo zavést před Vánoci, kdy jsme zvyklí si dopřát a nakupujeme ještě víc potravin než obvykle. Tušíte, kolik byste toho vyhodili? A kolik jídla vyhodíte po vánočních svátcích? Nejspíš víc, než si myslíte.
     Komentáře
  • Vitalia

    7 jednoduchých tipů, jak vařit pro jednoho

    Před 8 měsíci
    Pokud žijete sami, může pro vás být příprava zdravých jídel skutečnou výzvou, jelikož většina receptů je zpravidla určena pro čtyři až šest osob. Problém může představovat také plýtvání potravinami, těžko zpracujete najednou celou brokolici nebo hlávku salátu… Někomu zase může připadat vaření pro jednoho příliš náročné, nebo dokonce zbytečné. Jak ale praví staré přísloví, „štěstí přeje připraveným“. Plánujte jídla dopředu a připravte si nákupní seznam. S těmito radami se vám v kuchyni otevřou nové příležitosti a nebudete muset spoléhat na mraženou pizzu či instantní polévky.
     Komentáře
  • Vitalia

    Bedýnky ovoce a zeleniny jen za 25 korun už má Lidl na všech svých prodejnách

    Před 8 měsíci
    Maloobchodní řetězec Lidl začal nedávno nabízet v některých svých obchodech tříkilové balení ovoce a zeleniny za pouhých pětadvacet korun. Nyní tento projekt rozšířil na všechna svá prodejní místa v ČR. Společnost Lidl pokračuje ve svém dlouhodobém směřování k udržitelnosti. Od pondělí 15. listopadu si tak budou moci zákazníci ve všech 283 prodejnách zakoupit za symbolickou cenu 25 Kč bedýnky s mixem ovoce a zeleniny, které mají za cíl snížit plýtvání jídlem.
     Komentáře
  • Vitalia

    Omáčka ze starého chleba aneb Recept proti plýtvání

    Před 10 měsíci
    Přijde vám škoda vyhazovat starý chléb, ale nevíte si rady, jak ho zpracovat? Kuchař Martin Škoda s Veronikou Láchovou, ředitelkou České federace potravinových bank, v rámci projektu společnosti Penny Market #konecplytvani poradí, jak ze starého chleba vykouzlit chutnou omáčku se zeleninou.
     Komentáře
  • Extra

    Nejšílenější výzva v MasterChefovi rozbrečela Sabinu: Kdo si nejlépe poradil se zvířecími vnitřnostmi

    Před 10 měsíci
    Další díl kuchařské show MasterChef přinesl téma zero waste, neboli využití zbytků při vaření. Výzva znamenala po některé soutěžící opravdu šok. Na zpracování zvířecích hlav totiž nebyli zvyklí. Jeden ze soutěžících musel nakonec soutěž opustit.
     Komentáře
  • Chalupáři Zahrádkáři

    Už nikdy nevyhodíte starou záclonu. Má multifunkční využití, které vám bude sloužit roky

    Před 10 měsíci
    Starou záclonu už nikdy nevyhodíte. Můžete z ní totiž vyrobit skvělý ochranný prostředek pro své spodní prádlo během praní.
     Komentáře
  • Vitalia

    Jak jíst dobře a levně? Odborníci učí nakupovat a vařit lidi v nouzi

    Před 10 měsíci
    Paradoxně lidé, kteří mají finanční problémy, mají větší sklony k obezitě, týká se to bohužel již i jejich dětí. Příčinou je někdy neznalost, neochota vařit, ale i složitá životní situace či finanční a další potíže. Zdravé jídlo přitom nemusí být dražší, ujišťují odborníci z projektu Zdravá 5. A v praxi to dokazovali obyvatelům pražského azylového domu.
     Komentáře
  • Vitalia

    Česká firma vyrábí sušenky z lógru. Nově je prodává IKEA

    Před 10 měsíci
    Kávová sedlina se obvykle zpracovává v bioplynkách, kde slouží jako zdroj energie. Nově však našla využití coby nedílná složka sušenek, které se vyrábí v pekárně Zemanka a prodávají v obchodních domech IKEA.
     Komentáře
  • Pozitivní zprávy

    Naslouchej planetě: Podcasty, díky kterým se zorientujete v ekologických tématech

    Před 11 měsíci
    Zero Waste, třídění, slow fashion nebo klimatická krize. Vyznat se v pojmech, jež nás v poslední době stále častěji obklopují, je někdy těžké. Stejně jako zorientovat se ve zdrojích, ze kterých můžeme při studiu čerpat. Představujeme vám proto čtyři české podcasty, které se tématům spjatým s ekologií a udržitelným způsobem života věnují. Jsou rozmanité, stejně jako obor sám, takže si z nich můžete vybrat přesně to, co vás zajímá.
     Komentáře
  • Bydlení snů

    Praktikovat myšlenku zero waste jde lehce. Třeba praktickým zužitkováním zbytků z kuchyně

    Před 11 měsíci
    Zbytky ovoce a zeleniny mohou tvořit poměrně velkou část odpadu domácnosti.
     Komentáře
  • Bydlíme chytře

    Zero waste aneb jak snížit množství odpadu, které doma produkujeme

    Před 1 rokem
    Také patříte k těm, kteří mají čím dál tím častěji pocit, že nás život je plný věcí, které ve skutečnosti nepotřebujeme, a planeta plná odpadků, které zbytečně produkujeme? Určité řešení těchto problémů představuje změna životního stylu, například přechod k minimalismu a zero waste neboli bezodpadovému životnímu stylu.
     Komentáře
  • Dobrá kondice

    Zero waste kuchyně, aneb ani slupka nazmar

    Před 1 rokem
    Bez odpadu, tak se dá přeložit „zero waste“. Je to kuchyně, v níž spotřebujete do maxima všechny potraviny. Pokud se o ni snažíte, uděláte radost nejen přírodě, z níž nemusíte tolik brát, ale i své peněžence.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Jsou roušky nová brčka? S pandemií „plastový problém“ nezmizel

    Před 1 rokem
    Říká se, že planeta Země pod tlakem pandemie odpočívá od masivního znečišťování. Přestože je pro ni pokles dopravy i úbytek výroby dobrou zprávou, všímám si, že právě v této době jsme se začali topit v jednorázových obalech.
     Komentáře
  • My,

    Češi v roli Grety Thunberg: hrabou se v odpadcích, pro obaly hledají využití

    Před 1 rokem
    Říká se, že planeta Země pod tlakem pandemie odpočívá od masivního znečišťování. Přestože je pro ni pokles dopravy i úbytek výroby dobrou zprávou, právě v době koronaviru jsme se jako lidé začali topit v jednorázových obalech.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Češi v roli Grety. Jak žijí ti, kteří se přehrabují v odpadcích

    Před 1 rokem
    Říká se, že planeta Země pod tlakem pandemie odpočívá od masivního znečišťování. Přestože je pro ni pokles dopravy i úbytek výroby dobrou zprávou, právě v době koronaviru jsme se jako lidé začali topit v jednorázových obalech.
     Komentáře
  • Bydlení snů

    Trend zero waste má smysl, plýtvání jídlem není cool ani pro nás, ani pro přírodu

    Před 1 rokem
    Zero waste v překladu znamená žádný odpad, což vystihuje hlavní myšlenku tohoto prospěšného trendu. Jde o bezezbytkové vaření a hospodaření v kuchyni. Každému z nás se občas stane, že najde vzadu v lednici rozbalenou potravinu s prošlým datem spotřeby.
     Komentáře
  • Reportér Magazín

    Sedm minut staré hranolky jdou do koše, říká expertka na plýtvání

    Před 1 rokem
    V závodních jídelnách a rychlém občerstvení se ročně vyhodí přibližně 27 tisíc tun jídla, což jste spočítali během dvouletého výzkumného projektu, na kterém se podílela mimo jiné i iniciativa Zachraň jídlo. Co se v provozovnách vyhazuje a co z toho zbytečně?
     Komentáře
  • Drbna

    Máte na míň! Festival STAČÍ MÁLO je opět v Brně

    Před 1 rokem
    Není žádnou novinkou, že v dneším už tak zrychleném světě se lidé zaměřují spíše na kvantitu, než na kvalitu. Tento pohled na svět se bude snažit změnit již třetí ročník festivalu STAČÍ MÁLO, který věří v minimalismus a zero waste.
     Komentáře
  • Pozitivní zprávy

    Inspirace a zábava pro celou rodinu. V Praze se uskuteční první Zero Waste Festival

    Před 1 rokem
    Spousta dobrého jídla, voňavá káva, inspirativní účinkující, malostánky s originálními výrobky nebo workshopy nabité báječnými nápady. Takový bude první ročník multižánrového Zero Waste Festival Prague 2020. Pokud je vám životní styl šetrný k přírodě blízký, vezměte celou rodinu a užijte si spolu festivalový den naplno.
     Komentáře
  • Ekolist

    Nepotřebujeme pár lidí, kteří dokonale zvládají zero waste, ale miliony těch, kteří ho zvládají nedokonale

    Před 1 rokem
    Pomalá móda, pomalé cestování, etické nákupy, zodpovědný konzumerismus, kosmetika netestovaná na zvířatech, nontoxic kosmetika, nákup lokálních a sezónních potravin, snižování produkce odpadu... Je toho hodně, co "musíme" sledovat, chceme-li se chovat udržitelně. Počkat, musíme? Kdo říká, že musíme?
     Komentáře
  • Pozitivní zprávy

    Zero waste je pro mě návrat ke kořenům, říká ředitelka Bezobalu Veronika Nováčková

    Před 1 rokem
    Aktuálně probíhající Týden bez odpadu spěje do svého finále. Ideální příležitost naservírovat vám nějakou bezodpadovou inspiraci. Máme ji tu! Respektive máme tu Veroniku Nováčkovou a ta už se o to postará. Její slova jen potvrzují motto celého bezodpadového týdne, že i malá změna může mít velký dopad. A jak říká sama Veronika: „Je moc fajn postupovat tak, aby vás to bavilo, naplňovalo a motivovalo k dalším krokům.“
     Komentáře
  • Vitalweb

    Tuhá kosmetika se vrací: Jaké výhody vám její používání přinese?

    Před 1 rokem
    Zero waste téma je čím dál oblíbenější součástí nejen internetových diskusí. V zajetí přehršle kosmetiky začínáme přemýšlet nad tím, co je pro nás důležité v rámci osobní hygieny a péči o pleť. Snaha o minimalizaci zabraného prostoru v koupelně a také celkově uvědomělejšího chování je viditelná. Klademe větší důraz na to, jak můžeme pomocí používání vhodné kosmetiky mít podíl na ochraně životního prostředí.
     Komentáře
  • Žena-in

    Jak na Vánoce s minimem odpadu? Využijte věci, které máte doma

    Před 2 roky
    Sníte o bílých Vánocích? Že spíš o zelených? Pokud si chcete vánoční období užít, zaměřit se zejména na čas prožitý se svými blízkými a Vánoce pojmout více v souladu s naší planetou, přinášíme několik tipů, jak na to. Ekologie, recyklace či zero waste přístup je stále větším trendem a s trochou kreativity si Štědrý den užijete, aniž byste zatížili své domovy hromadou nových, často nepotřebných, věcí.
     Komentáře
  • Femina

    Herečka Dominika Býmová představila svou udržitelnou módní kolekci White Sage

    Před 2 roky
    Herečka Dominika Býmová se proslavila rolí servírky v oblíbeném seriálu Most. Hraje v divadle, ve filmu, vidět ji můžeš i v muzikálových rolích. Tím ale rozhodně výčet jejích aktivit nekončí. Nově se Dominika představila také jako módní návrhářka a světu představila udržitelnou kolekci pod značkou White Sage. Jak to dopadlo?
     Komentáře
  • Žena-in

    Dvoutýdenní odpad se jim vejde do jedné skleničky. Čtyřčlenná rodina jede na vlně zero waste

    Před 2 roky
    Zero waste tak se dá nazvat životní styl čtyřčlenné slovenské rodiny. Směsný odpad, který vyprodukují za dva týdny, se vejde do jedné skleničky o objemu 7 dcl. Ochrana přírody je pro ně na prvním místě. O životě táty Matěje (32), synů Juraje (4,5) a Ondřeje (2) jsme si povídaly s maminkou Petrou (31).
     Komentáře
  • iReceptář

    Chcete méně plastového odpadu? Zkuste vlastní sáčky i obaly

    Před 2 roky
    Snažíte se snížit množství plastových obalů a přemýšlíte, čím je nahradit? Jednoduchým a efektivním krokem je pořízení znovupoužitelných sáčků na ovoce a zeleninu. Jednorázové plasty ale dokážete ušetřit i jinak.
     Komentáře
  • Femina

    Nakupování bez obalu? Trend bezobalových prodejen roste

    Před 2 roky
    Dokážeš si představit, že bys přišla do obchodu a svůj nákup bys vlastně neměla jak odnést? V bezobalových prodejnách budeš potřebovat vlastní nádobky, abys měla kam odsypat mouku, nalít si šampon a vlastní sáček na pečivo. Co od těchto prodejen dál čekat a co vlastně znamenají?
     Komentáře
Reklama