Zavřít
Zero Waste

Zero Waste

Nejnovější články na Seznamu na téma Zero Waste
  • Dům a zahrada

    Bez odpadu dnes domácnost jet prakticky nemůže. Ale jak ho snížit?

    Před 22 dny
    Chcete mít čistější svědomí a domácnost, a zároveň přispět k ochraně životního prostředí? Máme pro vás skvělé rady, jak minimalizovat odpad ve vaší domácnosti a vstoupit do světa zero waste. Stačí pár jednoduchých kroků!
     Komentáře
  • Receptovník

    K výrobě jablečného octa postačí slupky z ovoce a jádřince

    Před 28 dny
    Servírujete dětem nebo sobě jablíčka bez slupek? Nebo potřebujete na přípravu dezertů pouze dužninu? Zbylé slupky povětšinou končí v koši nebo na kompostu, přitom se jedná o cennou přísadu, ze které se může připravit domácí jablečný ocet.
     Komentáře
  • VisitChef

    Gastrolove přinese do Piešťan témata Zero waste a možná i Michelin Guide

    Před 1 měsícem
    Letos bude akce Gastrolove, kterou organizátoři označují za (ne)konferenci, výjimečně dvoudenní. Na pódiu se vystřídá slovenská kuchařská špička, manažeři z gastronomie a hotelnictví budou motivovat studenty, účast přislíbil i Rastislav „Rasty" Kasár.
     Komentáře
  • iGlanc

    Jak cestovat a chránit planetu? Dovolená zero waste: Mějte vlastní lahev a odmítejte dárky zdarma

    Před 2 měsíci
    Cestovat. Objevovat. Poznávat. Jedna z nejkrásnějších aktivit. Cestování otevírá naši mysl. Měli bychom to světu vrátit. Ale jinak než doposud, jednorázovým a zbytečným odpadem, kterého na cestách produkujeme víc než doma.
     Komentáře
  • Receptovník

    Ze zeleninových odřezků můžeme vypěstovat zdravé výhonky

    Před 2 měsíci
    Vysoké ceny zeleniny a ovoce mnohé nakupující inspirují k tomu, aby využívali i zbytky, které by jinak skončily v odpadkovém koši. Zejména ti, kteří nemají k dispozici vlastní zahrádku, si mohou vypěstovat vlastní výpěstky. Není to na tom vlastně nic složitého, když se dodrží určitá pravidla. Která to jsou? Zero waste kuchyně Moderní je ničím neplýtvat. I proto se ke slovu hlásí zero waste styl vedení domácnosti, zejména přípravy pokrmů.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Neworléanská muffuletta – jižanský obložený chléb ve stylu zero waste

    Před 2 měsíci
    Návštěva New Orléans, jižanského města s krásnou koloniální čtvrtí, v bezpočtu filmů zvěčněným hřbitovem francouzského střihu a atmosférou unavené dekadence je vždycky nezapomenutelná, ale nebyla by úplná bez úžasného kousku tamní kuchyně. Muffuletta vznikla stylem z nouze ctnost, jako jídlo pro zaměstnance tamních četných italských restaurací na konci dne, kdy bylo třeba zužitkovat zbylé zásoby. Geniální.
     Komentáře
  • Tvoje místo

    Tipy, jak nakupovat v bezobalových obchodech

    Před 3 měsíci
    Vstřícným krokem pro planetu jsou bezobalové obchody, v nichž se dají zakoupit jak suroviny potřebné do kuchyně, tak kosmetika nebo třeba uklízecí prostředky. Spousta z nás se však na první nákup nevydá proto, že si není jistá tím, co dělat, jak na to?
     Komentáře
  • Ansu

    Minimalizujte odpad, pomozte planetě: Zero Waste

    Před 4 měsíci
    Zero waste je termín, kterým se označuje minimalizace vytváření odpadu. Tento koncept se stává stále populárnějším a mnoho lidí se snaží minimalizovat množství odpadu, které produkují, a tím pomáhat ochraně životního prostředí.
     Komentáře
  • Rozmarýna

    Zahrada zero waste aneb Jde to i ekologicky

    Před 4 měsíci
    Zero waste neboli „nulový odpad“ je životní styl, který podporuje opětovné využívání všech zdrojů bez tvorby odpadů a skládek. Snadno a úspěšně ho můžete vyznávat i v zahradě.
     Komentáře
  • Ecoista

    Bezobalové obchody pod tlakem přicházejí s překvapivými řešeními

    Před 4 měsíci
    Zdražování mění návyky lidí, zákazníci stále víc upřednostňují cenu před kvalitou. Ti, kteří dříve pravidelně chodili nakupovat v zero waste stylu, tedy do vlastních nádob a sáčků, nyní zajdou častěji do běžného supermarketu. Některým bezobalovým obchodům spadly tržby i o třetinu, čtyři desítky už jich zavřely úplně. Jednou z cest, po které se nyní pouštějí, je rozšiřovat nabídku i o produkty v ne bio kvalitě. Jsou totiž levnější.
     Komentáře
  • DIAstyl

    Zero waste: Jak snížit odpad na minimum a prospět planetě i životu s cukrovkou

    Před 4 měsíci
    V dnešní době se stále více lidí zajímá o ekologický a udržitelný způsob života. Populárním se stává přístup „zero waste“, jehož cílem je minimalizovat produkci odpadu. Nemusíte zrovna schraňovat mini zbytky plastu do sklenice, stačí když budete jinak přemýšlet o tom, co si kupujete. Odlehčíte tak přírodě i svému zdraví. Pozitivní změnu životního stylu může pocítit i váš diabetes.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Sůl a řepa: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné restauraci? Fermentované brambory a mrkvový kečup nejsou pro každého

    Před 5 měsíci
    Ve třetím díle Pohlreichova souboje restaurací se proti sobě postavily dvě restaurace zaměřené na moderní českou gastronomii. Jednou z nich byla strakonická Sůl a řepa, kterou jsme se rozhodli otestovat. Obhlédnout terén se na místo vydala redaktorka Hanka s rodinou, která také v článku popíše své zkušenosti.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Lidl končí s levnými bedýnkami! Víme, co je nahradí a jak a kde ještě ušetříte až 70 % z ceny potravin

    Před 6 měsíci
    Obchodní řetězce se staví do čela zachování udržitelnosti. Osvětovými programy vybízí své zákazníky k tomu, aby se zajímali o udržitelnost, zero waste či omezili plýtvání potravinami. Stále více řetězců nabízí potraviny na hraně vyhození za nižší peníze svým zákazníkům a tento systém slev se stává čím dál oblíbenějším.
     Komentáře
  • Bety

    Tipy pro upcyklaci a zero waste v kuchyni

    Před 6 měsíci
    Také přemýšlíte, jak by se vaše kuchyně mohla o něco méně plýtvat? Máme pro vás tipy, jak ulevit odpadkovému koši a vdechnout starým věcem nový život.
     Komentáře
  • Ecoista

    Žádné nudné jídlo. V Green Table zažijete výstřel do nebes

    Před 6 měsíci
    V pražském Florentinu otevřela unikátní udržitelná restaurace. Bylinky a saláty se tu pěstují přímo na place pomocí hydroponie. I foodwaste se tu hodně řeší, nevyhazují prakticky nic.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Vyzkoušeli jsme za vás: Naše redaktorka usmažila „odpad"! Chipsy z bramborových slupek ale chutnají překvapivě dobře

    Před 6 měsíci
    Pro některé odpad, pro jiné skoro poklad. Jak jsme psali v našem předchozím článku, bramborové slupky rozhodně nemusejí končit v koši, do svých menu je využívají i špičkoví šéfkuchaři a vařívaly s nimi kdysi i naše babičky. Rozhodli jsme se tedy v redakci vyzkoušet variantu nejsnazší - chipsy z bramborových slupek.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Šéfkuchař radí, jak využít bramborové slupky: Vylepší polévku i omáčku, ale jen, když si pohlídáme jednu zásadní věc

    Před 6 měsíci
    Není to tak dávno, co českým internetem zahýbala aféra o bramborových slupkách, prodávaných údajně v jednom obchodním řetězci. Zpráva se sice ukázala jako falešná, ale rozvířila téma, zda jíst či nejíst bramborové slupky. Zeptali jsme se proto výživové specialistky i šéfkuchaře, jak a jestli vůbec slupky v kuchyni využívat.
     Komentáře
  • Dřevostavitel

    Extremističtí vyznavači životního stylu Zero Waste vyprodukují za rok 1 zavařovací sklenici odpadu. Jak to dělají?

    Před 7 měsíci
    Naše odpadkové koše se plní nesmyslným a často zbytečným odpadem. Zkusme to společně změnit a podívat se blíže na životní styl Zero Waste a jeho pravidlo 5 R.
     Komentáře
  • Ecoista

    5 tipů na knihy s tématem ekologie

    Před 7 měsíci
    Vybrali jsme pro vás pět inspirativních knih o ekologii, které byste rozhodně neměli minout.
     Komentáře
  • Chalupáři Zahrádkáři

    Slupky od melounu rozhazujte po záhonu: Do rána vám pomohou se vypořádat s obzvláště palčivým problémem

    Před 7 měsíci
    Slupky z melounu nemusí být jen bezcenných odpadem. Naopak, pokud se je naučíte využívat správně, mohou vám na zahradě pomoci s celou řadou problémů.
     Komentáře
  • Whatnews

    „Kabelka je naše vizitka,“ říká designérka Lucie Kalousová

    Před 7 měsíci
    Kabelkám, které prodává pod značkou Patrick Poppet, říká poppetky. Název vznikl složením jména jejího syna Patrika a anglického výrazu poppet, který znamená zlatíčko. Ke kabelkám v roce 2021 přidala „zero waste“ obrazy ze zbytkových materiálů.
     Komentáře
  • Vitalia

    Nejbizarnější obaly roku 2022. Chléb či banán v plastu, kukuřičný sáček na pečivo

    Před 8 měsíci
    Krájená jablka i chléb zabalený v plastu, nebo banány a sáčky z kukuřičného škrobu. To jsou vítězové ceny, kterou nikdo nechce vyhrát. Proč vyhráli a kdo s cenou nesouhasí? Organizace Zerowasters (původně osvětová část Bezobalu) loni vyhlásila 1. ročník soutěže o nejbizarnější obal roku. Chtěla poukázat na nesmyslné, nadměrné, nerecyklovatelné nebo klamavé obaly a upozornit výrobce, že vzniklý odpad po nákupu zboží nemůže ležet pouze na bedrech spotřebitelů.
     Komentáře
  • Chalupáři Zahrádkáři

    Mandarinková kůra není odpad, ale účinné hnojivo. Zahradníci a pěstitelé její sílu dobře znají, musí se ale správně připravit

    Před 8 měsíci
    Mandarinková kůra rozhodně není bezcenným odpadem. Pokud se ji naučíte uchovávat, získáte skvělé hnojivo pro rostliny.
     Komentáře
  • Ecoista

    Jak začít rok ekologičtěji a ještě ušetřit?

    Před 8 měsíci
    Jak ušetřit a zároveň se chovat ekologicky? Co třeba: využívat MHD, vařit doma nejlépe z lokálních surovin, omezit spotřebu nebo zkusit minimalismus.
     Komentáře
  • Vitalia

    Třídění odpadu: kam s vánočním papírem a obalem od čoko figurek?

    Před 9 měsíci
    Jsme mistři v třídění odpadu, a to především plastu a papíru. I přesto existují druhy obalových materiálů, které nám dělají problém a často tápeme, kam s nimi – do plastu, papíru, nebo raději do směsi? Dle výsledků průzkumu Ipsos více než dvě třetiny Čechů neví, kam vyhodit alobal, a téměř pětina mladých lidí špatně třídí dárkový balicí papír. Společnost Nestlé proto přišla s aplikací SORTaPP, která nám s tříděním obalových materiálů pomůže.
     Komentáře
  • Chalupáři Zahrádkáři

    Co s vánočním stromkem po Vánocích: Nejde o žádný bezcenný odpad, dá se z něj udělat mulč nebo postřik proti škůdcům

    Před 9 měsíci
    Když tato živá vánoční dekorace doslouží, je třeba se zamyslet na tím, jak ji ještě efektivně využít v duchu zero waste filosofie.
     Komentáře
  • UpCycling

    Společnost Electrolux a designérské duo Rave Review inspirují lidi k delšímu nošení svého oblečení

    Před 9 měsíci
    Průměrně si člověk oblečení oblékne jen desetkrát a vyhodí ho mnohem dříve, než je vhodné. Švédská značka domácích spotřebičů Electrolux chce tento vzorec chování prolomit a inspirovat spotřebitele k lepší péči o své oblečení
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Konec plýtvání: Albert otevřel první zero waste prodejnu, Kaufland učí lidi nevyhazovat jídlo

    Před 10 měsíci
    Plýtvání potravinami i přírodními zdroji trápí čím dál více řetězců. Hledají vhodnější způsoby balení výrobků i nákupů, v rámci cirkulární ekonomiky vyrábí potraviny z odpadu, vyprodávají ovoce a zeleninu v levných bedýnkách a učí své zákazníky jídlo nevyhazovat. Tak jako například ve své poslední kampani Kaufland. Albert přitom zašel ještě dál a jednu ze svých poboček přeměnil na kompletní zero waste místo, kde se i v zaměstnanecké kantýně vaří každý den z neprodaných přebytků.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Jak využít slupky z jablek: Připravíme z nich jablečný čaj, křupavé chipsy, jemné smoothie i fantastický kořeněný drink

    Před 10 měsíci
    Říká se, že pod slupkou je prý nejvíc vitaminů, a neplatí to jen u jablek. Když si ale připravujeme jablka na koláč nebo do závinu, jablečné slupky většinou končí v koši. Pokud je vám jich líto a rádi byste je ještě nějak využili, můžete se inspirovat našimi tipy.
     Komentáře
  • TopRecepty

    MasterChef Česko 2022: Vypadl sympaťák Robin, který si porotce na začátku získal skvělou rajskou. Tohle byla jeho cesta soutěží

    Před 11 měsíci
    Tenhle kluk si od začátku získal naše srdce svou skromností, a navíc skvěle vaří. Dokonce má odvahu pouštět se do tradičních českých jídel a měnit je k lepšímu. Nejen proto v  castingovém kole dokonce od Přemka Forejta získal zlatou kartu. Jenže levné vaření ze zbytkových surovin mu "zlomilo vaz". Robin v soutěži MasterChef Česko skončil.
     Komentáře
  • Ecoista

    Je vůbec zero waste život ještě in?

    Před 11 měsíci
    Kdo nevedl zero waste život, tak nemyslel na přírodu. Je to dneska vůbec in a lze žít 100% zero waste?
     Komentáře
  • Epeníze

    Albert testuje v Praze bezodpadovou prodejnu

    Před 11 měsíci
    Každá prodejna se občas setkává s přebytky v podobě objednaných, ale neprodaných, potravin. Důležité však je, jak s nimi budou prodejny zacházet. Právě minimalizace odpadů je heslem dnešní doby. Není divu, že se podle toho začínají chovat i obchodní řetězce. Jedním z nich je i Albert.
     Komentáře
  • Living

    Nákupy bez obalu. Proč jim dát šanci?

    Před 11 měsíci
    Máte tušení, kolik vyprodukuje průměrný občan České republiky odpadu? A jak alespoň trošku přispět k ochraně životního prostředí? Co to takhle zkusit bez obalu? Máme pro vás prima tipy, jak nakupovat bez obalu a proč tomuto trendu dát šanci.
     Komentáře
  • Náš region

    Začal Týden bez odpadu. Čechy chce naučit udržitelnosti

    Před 1 rokem
    Na výrobu domácí kosmetiky, výměnu knih, bleší trhy i ekologické workshopy láká Týden bez odpadu, který začal v pondělí a potrvá do 11. září. Letos…
     Komentáře
  • Vitalia

    Je tu soutěž o nejbizarnější obal roku. Nominujte svého favorita

    Před 1 rokem
    1. ročník Anticeny o nejbizarnější obal bude brzy znát svého vítěze. Pokud máte pocit, že kupujete potraviny v obalech, které jsou zbytečně velké, neekologické nebo nerecyklovatelné, nominujte je. Organizace Zerowasters (původně osvětová část Bezobalu) vyhlašuje 1. ročník soutěže o nejbizarnější obal roku. Jejím cílem je poukázat na nesmyslné, nadměrné, nerecyklovatelné nebo klamavé obaly a upozornit výrobce, že vzniklý odpad po nákupu zboží nemůže ležet pouze na bedrech spotřebitelů. Zapojit se může každý nominací obalů, kterou mu jsou trnem v oku. Stačí jen nahrát obrázek vybraného produktu a stručně okomentovat, proč ho do soutěže nominoval.
     Komentáře
  • Bydlíme kvalitně

    Listy ze zeleniny nevyhazujte! Připravíte z nich geniální oběd i lahodný salát

    Před 1 rokem
    Co mají společného ředkvičkové listy a listy od mrkve nebo červené řepy? Lidé je často vyhazují nebo je při nákupu nechávají volně ležet v přepravkách. Přitom z nich lze vyrobit plnohodnotný oběd, domácí vegetu i zdravý salát.
     Komentáře
  • Pozitivní zprávy

    Snažím se lidem usnadnit žít ekologičtější život, říká autorka bezodpadové mapy

    Před 1 rokem
    Chtěla žít bez odpadu, ale nevěděla, kde nakoupit. Z touhy následovat šetrný životní styl s ohledem na životní prostředí vznikla unikátní bezodpadová mapa, ve které najdete ekologické obchůdky, kavárny i sběrná místa. Mojí snahou je usnadnit lidem žít ekologičtější život, říká Martina Sumbalová, se kterou jsme téma zero waste rozebrali v rozhovoru.
     Komentáře
  • Vitalia

    Nový systém pro bezobalový prodej potravin. Hygienicky a chytře

    Před 1 rokem
    Zájem o nákup potravin, při němž využíváme vlastní nebo zálohované obaly, stále roste. A do českých obchodů se dostává unikátní systém prodeje v opakovatelně používaných obalech. Jak funguje MIWA a v čem se liší od jiných způsobů bezobalového prodeje? Už i u nás dnes poměrně běžně fungují různé koncepty prodeje zboží, které si primárně nepořizujeme v jednorázovém obalu. Jde o prodeje v bezobalových obchodech, kdy si odeberete pro vás optimální množství zboží ideálně do vlastní nádoby; nebo když si koupíte nápoj v zálohované lahvi, která se následně několikrát vrátí do oběhu. Atraktivní možností pro zákazníky je i nabídka zboží v systému bezobalového prodeje MIWA (zkratka MInimum WAste – minimum odpadu), a možná ještě zajímavější je pro obchodníky. Jak MIWA funguje a v čem tkví její deviza, nám vysvětlila Ivana Sobolíková, která má ve společnosti na starosti strategii udržitelnosti.
     Komentáře
  • Newstream

    Jak ušetřit na jídle, ale nešetřit na sobě. Jíst skromně je sexy

    Před 1 rokem
    Snaha uvařit co nejlevněji se stává s ohledem na inflaci aktuálním trendem řady domácností. Tzv. skromné jídlo by ale bylo gastronomickým trendem i bez napjaté ekonomické situace. Špičkoví šéfkuchaři se na základní a prosté suroviny zaměřují už pár let. V mrkvi, celeru, bramborách, zelí, fazolích nebo květáku vidí potenciál, který – bohužel – zatím zůstává řadě běžných smrtelníků skryt. Vařit levně si žádá kuchařské zkušenosti a ochotu učit se.
     Komentáře
  • Pikant

    Došla vám řasenka? Doplňte ji směsí z černého uhlí a kokosového oleje

    Před 1 rokem
    Staňte se mistrem v oblasti kosmetiky a vyrobte si svou vlastní řasenku, která vás nebude stát ani korunu navíc. Můžete mít také dobrý pocit z toho, že nebudete vytvářet zbytečný odpad a zatěžovat prostředky pro svou krásu životní prostředí.
     Komentáře
  • Plzeňoviny

    Co je to zero waste, jak s ním začít a lze jej vůbec stoprocentně praktikovat?

    Před 1 rokem
    Zero waste je životní styl, který bojuje proti nadbytečné tvorbě odpadů. Snaží se o to, aby se všechny materiály využily naplno po co nejdelší dobu.
     Komentáře
  • UpCycling

    Pandemie posunula zahrady k ekologické udržitelnosti

    Před 1 rokem
    Lidé mají opět touhu si sami něco vypěstovat. Do módy se vrací vyvýšené záhony i skleníky. Důraz na jednoduchou údržbu, ekologii a estetiku ale zůstává.
     Komentáře
  • Dům a zahrada

    Zero waste v koupelně pro začátečníky

    Před 1 rokem
    Zero waste znamená nulový odpad, ale také si tento termín můžete přeložit jako nulové plýtvání. Dostat se na nulu je nereálné, kdežto omezit množství odpadu a ulevit přírodě může každý. Jak s tím začít v koupelně?
     Komentáře
  • Bydlení snů

    Vylít vodu z brambor je obrovská chyba. Ocení ji rostliny, kterým dodá všechny důležité živiny

    Před 1 rokem
    Existuje mnoho typů hnojiva, která si můžete připravit doma a vyživovat své rostliny bez použití chemie. Bramborové hnojivo používaly již naše babičky, je velmi účinné a můžete si ho vyrobit doma pouze z přírodních složek.
     Komentáře
  • HomeInCube

    Bezodpadová domácnost: Co to je? A jak můžete začít?

    Před 1 rokem
    Třídění odpadu je v českých domácnostech stále přirozenější. Je to maličkost, která nám zabere jen minimum našeho času, přesto má smysl. Začínáte si ale všímat, kolik odpadu vaše domácnost vyprodukuje? Začíná se vám líbit představa snížení množství odpadu na minimum? Pak pro vás máme pár tipů pro bezodpadovou domácnost.
     Komentáře
  • Newstream

    Garum je hit! Proč se ze starověkého receptu stal gastronomický fenomén

    Před 1 rokem
    „A taky tam přidáváme garum,“ tuhle větu dnes uslyšíte od řady ambiciózních šéfkuchařů. Při prvním soustu pochopíte, proč je garum takový hit: neskutečně zintenzivní a prohloubí chuť, je to doslova exploze umami, přitom si pro sebe neukradne hlavní roli, ale fantasticky nakopne suroviny, s nimiž se v jídle pracuje. A přidat ho můžete takřka do všeho. Co to je garum? A kde se vzalo?
     Komentáře
  • ČasProŽeny

    Chcete začít životní styl bez odpadu? Zde jsou nejdůležitější kroky, které můžete podniknout

    Před 1 rokem
    Pokud slyšíte mluvit lidi o "životním stylu bez odpadu", může vám to připadat děsivé. Nulový odpad? Vůbec žádný? Cesta k nulovému odpadu však není "všechno nebo nic"! Můžete se k němu dostat malými krůčky. Získáte kredit za účast, ne jen za perfektní výsledek. Zde jsou nejdůležitější kroky, které můžete podniknout, abyste nastartovali svou cestu za nulovým odpadem.
     Komentáře
  • Newstream

    Brno je zlatá loď. Diktuje Česku gastrotrendy

    Před 1 rokem
    V Brně je pozoruhodná koncentrace výborných kaváren, restaurací, barů a kvalitních gastronomických konceptů. Platí to už řadu let, ale tahle tendence se nijak neunavuje, naopak vesele bují dál a nové podniky vznikají covid necovid. V čem je kouzlo a síla brněnské scény a proč právě tady můžete zažít ty nejžhavější gastronomické trendy?
     Komentáře
  • Pěstujme

    Styl zero waste najde své místo v každé kuchyni. Všechny zbytky potravin lze skvěle využít

    Před 1 rokem
    Každému z nás se někdy stane, že v kuchyni zůstanou zbytky jídla. Bohužel je často vyhodíme, což je plýtvání nejen jídlem, ale také penězi. Když se naučíte, jak spotřebovat zbytky, můžete ušetřit hodně peněz a zároveň mít dobrý pocit z toho, že jste zužitkovali vše, co jste nakoupili. Podívejme se na pár osvědčených tipů a triků, jak to můžete udělat. Co dělat, když uvaříte až příliš jídla?
     Komentáře
  • Dotyk

    Kdy lidstvu dojde ropa a co nastane potom?

    Před 1 rokem
    Ropa. Hnědá až nazelenalá hořlavá kapalina, tvořená směsí uhlovodíků, je všude kolem nás. Využívá se při výrobě plastů, paliv, elektřiny a dalších „moderních vymožeností". Její spotřeba je odhadovaná na 98 až 100 mil. barelů denně. Kvůli tomu její zásoby klesají. Kdy dojde ropa?
     Komentáře
  • TopRecepty

    Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!

    Před 1 rokem
    Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního prostředí rovnou z kuchyně? Není to nic složitého. Pokuste se snížit spotřebu vody, energií nebo předmětů na jedno použití. Vařte domácí jídla, používejte vakuovačku a omezte kuchyňský odpad na minimum. Ale to ještě není všechno…
     Komentáře
  • Pěstujme

    Zero waste ukazuje, jak snadné je být blíž přírodě a nezatěžovat ji zbytečnými odpadky

    Před 1 rokem
    Mnoho domácností dnes cílí na to, aby měly co nejméně odpadu. Jedná se o tzv. zero waste domácnosti, které si zakládají na tom, že nebudou zbytečně vytvářet odpad, který zatěžuje životní prostředí. Jednoduchá pravidla pro bezodpadkovou domácnost si můžete zkusit také vy a kdo ví, třeba vás to začne bavit a vaše domácnost bude ekologická. Stačí několik zásad, které je nutné dodržovat Odpad neznamená jen to, co vyhodíte do koše například po vaření.
     Komentáře
  • Newstream

    Víte, kolik jídla během roku vyhodíte? Zkuste si tipnout

    Před 1 rokem
    V USA mají hezký zvyk. V polovině listopadu pravidelně vyklízejí ledničky. Všichni. Je to takový logický úklid před Dnem díkuvzdání, aby se do ledničky vešel krocan. U nás by se něco takového mohlo zavést před Vánoci, kdy jsme zvyklí si dopřát a nakupujeme ještě víc potravin než obvykle. Tušíte, kolik byste toho vyhodili? A kolik jídla vyhodíte po vánočních svátcích? Nejspíš víc, než si myslíte.
     Komentáře
  • Vitalia

    7 jednoduchých tipů, jak vařit pro jednoho

    Před 1 rokem
    Pokud žijete sami, může pro vás být příprava zdravých jídel skutečnou výzvou, jelikož většina receptů je zpravidla určena pro čtyři až šest osob. Problém může představovat také plýtvání potravinami, těžko zpracujete najednou celou brokolici nebo hlávku salátu… Někomu zase může připadat vaření pro jednoho příliš náročné, nebo dokonce zbytečné. Jak ale praví staré přísloví, „štěstí přeje připraveným“. Plánujte jídla dopředu a připravte si nákupní seznam. S těmito radami se vám v kuchyni otevřou nové příležitosti a nebudete muset spoléhat na mraženou pizzu či instantní polévky.
     Komentáře
  • Vitalia

    Bedýnky ovoce a zeleniny jen za 25 korun už má Lidl na všech svých prodejnách

    Před 1 rokem
    Maloobchodní řetězec Lidl začal nedávno nabízet v některých svých obchodech tříkilové balení ovoce a zeleniny za pouhých pětadvacet korun. Nyní tento projekt rozšířil na všechna svá prodejní místa v ČR. Společnost Lidl pokračuje ve svém dlouhodobém směřování k udržitelnosti. Od pondělí 15. listopadu si tak budou moci zákazníci ve všech 283 prodejnách zakoupit za symbolickou cenu 25 Kč bedýnky s mixem ovoce a zeleniny, které mají za cíl snížit plýtvání jídlem.
     Komentáře
  • Vitalia

    Omáčka ze starého chleba aneb Recept proti plýtvání

    Před 1 rokem
    Přijde vám škoda vyhazovat starý chléb, ale nevíte si rady, jak ho zpracovat? Kuchař Martin Škoda s Veronikou Láchovou, ředitelkou České federace potravinových bank, v rámci projektu společnosti Penny Market #konecplytvani poradí, jak ze starého chleba vykouzlit chutnou omáčku se zeleninou.
     Komentáře
  • Extra

    Nejšílenější výzva v MasterChefovi rozbrečela Sabinu: Kdo si nejlépe poradil se zvířecími vnitřnostmi

    Před 1 rokem
    Další díl kuchařské show MasterChef přinesl téma zero waste, neboli využití zbytků při vaření. Výzva znamenala po některé soutěžící opravdu šok. Na zpracování zvířecích hlav totiž nebyli zvyklí. Jeden ze soutěžících musel nakonec soutěž opustit.
     Komentáře
  • Chalupáři Zahrádkáři

    Už nikdy nevyhodíte starou záclonu. Má multifunkční využití, které vám bude sloužit roky

    Před 1 rokem
    Starou záclonu už nikdy nevyhodíte. Můžete z ní totiž vyrobit skvělý ochranný prostředek pro své spodní prádlo během praní.
     Komentáře
  • Vitalia

    Jak jíst dobře a levně? Odborníci učí nakupovat a vařit lidi v nouzi

    Před 1 rokem
    Paradoxně lidé, kteří mají finanční problémy, mají větší sklony k obezitě, týká se to bohužel již i jejich dětí. Příčinou je někdy neznalost, neochota vařit, ale i složitá životní situace či finanční a další potíže. Zdravé jídlo přitom nemusí být dražší, ujišťují odborníci z projektu Zdravá 5. A v praxi to dokazovali obyvatelům pražského azylového domu.
     Komentáře
  • Vitalia

    Česká firma vyrábí sušenky z lógru. Nově je prodává IKEA

    Před 2 roky
    Kávová sedlina se obvykle zpracovává v bioplynkách, kde slouží jako zdroj energie. Nově však našla využití coby nedílná složka sušenek, které se vyrábí v pekárně Zemanka a prodávají v obchodních domech IKEA.
     Komentáře
Reklama