Antidepresivum, zdroj karotenu, více vitaminů, méně kalorií. Sladké brambory vy vám neměly uniknout! Zkuste změnu a zařaďte je po bok těch našich, českých!
Pro uvaření batátů bývá obvykle potřeba něco okolo 10 až 15 minut. Měly by mít konzistenci povařené mrkve. Batáty jsou ovšem velmi chutnou součástí jídelníčku a rozhodně je lze upravovat více způsoby.
Kuřecí paličky jsou krásně šťavnaté. Upečte si je s batáty a troškou chilli. Stačí vše naskládat do pekáčku a chutný oběd nebo večeře je na stole během hodinky. A s minimem práce.
I u nás je možné vypěstovat batáty. A jak pěstovat batáty v Česku? Můžete k tomu zvolit několik způsobů napěstování rostlinek, nebo si rovnou koupit už předpěstované sazenice batátů. Batáty jsou vlastně velice podobné klasické bramboře, akorát s tím rozdílem, že jsou chuťově hodně sladké. Někomu jejich nasládlá chuť nechutná a preferují klasické brambory, jiní je milují.
Sladká brambora se velmi podobá slinivce břišní. Ještě větší zajímavostí však je, že slinivce také skutečně pomáhá. Slinivka ale není jedinou částí těla, které sladké brambory prospívají.
Sladké i klasické brambory jsou nedílnou součástí jídelníčku většiny lidí na celém světě. V obou případech se jedná o hlíznatou kořenovou zeleninu, avšak jsou jen vzdáleně příbuzné. V čem všem se od sebe odlišují?
Zahrádkářská sezona je v plném proudu. Na výsadbu jakých druhů zeleniny to letos vidíte? Doporučujeme batáty, jejichž šťavnaté listy pomáhají předcházet slepotě, posilují imunitu a prospívají trávení.
Hned v úvodu si pojďme říci, že ačkoli se batátům říká „sladké brambory“, ve skutečnosti mají s klasickými bramborami pramálo společného. Povijnice batátová, někdy také povijnice jedlá, je druh tropické rostliny patřící do čeledi svlačcovitých, jejíž kořenové hlízy jsou známé jako batáty či sladké brambory.
Sladké brambory připravené na pánvi jsou jednoduché a velmi rychlé. A díky koření a bylinkám chutnají skvěle! Ochucené navíc ještě lžící zakysané smetany jsou vynikající a rychlou variantou oběda.
Všichni jsme slyšeli o jídlech a nápojích, které si máme dát, abychom zmírnili masivní bolesti hlavy, které nám jsou během ranní kocoviny dopřávány. Věděli jste však, že příprava na pití alkoholu může tyto účinky skutečně omezit dlouho předtím, než se stanou?
Brambory, známé jako oblíbená zelenina, jsou milovány pro svou všestrannost a kompatibilitu s jinými potravinami. Ačkoli sladké brambory nejsou tak populární, jsou vnímány jako zdravější alternativa, protože mají nižší počet kalorií a sacharidů. Jsou však batáty opravdu zdravější než brambory?
Sladké brambory jsou stále častěji součástí našich kuchyní. Připravit z nich totiž můžete leccos – od hlavního jídla přes přílohu až po lahodný dezert. Jejich pěstování přitom není složité. Jak na něj? Prozradíme!
Batáty jsou skvělá surovina k přípravě nekonečného spektra pokrmů. Syrové, vařené, pečené nebo grilované hlízy je možné konzumovat samostatně, ve směsi téměř s čímkoli nebo jako přílohu s hlavním jídlem. Typická je pro ně nasládlá chuť.
Že prý se po sacharidech tloustne… Tuhle magickou a samozřejmě nepravdivou vlastnost dnes bohužel někteří z nás přisuzují sacharidům. Určitě bychom neměli všechny házet do jednoho pytle, protože kvalitní sacharidy mají v našem jídelníčku své místo, a nemusíte z nich určitě hned šílet.
Ještě jste nenašli důvod, proč „klasické“ brambory vyměnit za ty sladké? Odborníci jich mají hned několik. Patří mezi ně třeba regulace cholesterolu i nižší riziko rakoviny a srdečních chorob. Jsou prospěšné pro oči, ledviny i imunitu!
Sladké brambory se pěstují po celém světě a i v českých obchodech se stali jedním ze základních sortimentů. Někteří jim na chuť nepřišli. Ti, co si je občas dopřávají svému tělu dodávají vitamíny a jiné zdravotní přínosy. Báječné je, že skutečně poskytují řadu zdravotních přínosů. Jak zapůsobí i na vaše zdraví?
Už jste se „obyčejných“ brambor tak trochu přejedli? Pozvěte tedy do své kuchyně batáty, které slibují zlepšení paměti a nižší pravděpodobnost kardiovaskulárních chorob. Platí také za lahodnou prevenci anémie!
Na zeleninové pokrmy kouká mnoho lidí skz prsty. Neprávem. I recepty bez masa nebo v kombinaci masa a zeleniny mohou být chutné a vydatné. Vyzkoušejte kapustové karbanátky, zelnou polévku, batáty s brokolicí nebo pomázanku z pečené cukety.
Jak praví jedno známé úsloví, s jídlem roste chuť. A pokud jde o batáty, s nimi roste i vaše šance na to, že se vám vyhnou potíže s trávením, špatné nálady, poruchy paměti nebo kardiovaskulární choroby. Nekouká z toho nápad na dnešní vaření?
Brambory jsou nejen zdrojem výživného škrobu, ale nachází se v nich i řada dalších látek. Aminokyseliny, vláknina i minerály a stopové prvky, které náš organismus potřebuje, ale i alkaloidy a dusičnany, které žádoucí nejsou. Co vše v hlízách vlastně najdeme?
Znáte sladké brambory? Někdy se jim také říká batáty. Možná vás jejich název trochu odrazuje. Přeci jen, brambory jsou jídlo, které se většinou jí naslano a sladkou chuť si s nimi nedokážeme dost dobře spojit. Jak se dá taková plodina využít? V prvé řadě je nutné batáty trochu rehabilitovat. Jejich chuť je sice nasládlejší než u běžných brambor, ale v žádném případě se nejedná o sladkou chuť, kterou si spojujete třeba s dezertem.