Zavřít
Kateřina Medicejská

Kateřina Medicejská

Nejnovější články na Seznamu na téma Kateřina Medicejská
  • Toprecepty

    Velký test větrníků v Praze: Pod dohledem šéfcukrářky jsme našli skvělý za 69 Kč a tři překvapení. Známé firmy zklamaly

    Před 12 dny
    Milujete větrníky? S šéfcukrářkou Andreou Annie Kubiňanovou jsme se rozhodli otestovat devět větrníků z nejvyhlášenějších cukráren v Praze. Kdo nás mile překvapil, kdo naprosto pohořel a z koho jsme si sedli na zadek? Přečtěte si v našem testu. Jen pozor, nejspíš si pak budete chtít hned jeden zákusek taky objednat.
     Komentáře
  • Šimon Magus
    naMédium

    Bibličtí proroci versus Nostradamus

    Před 2 měsíci
    Zatímco jiné populární předpovědi jsou často nejasnými hádankami, biblická proroctví jsou poměrně konkrétní a snadno určitelná.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Makronky – sladký klenot francouzských mistrů cukrářů, který má překvapivou historii

    Před 3 měsíci
    Makronky. Jemná mandlová sladkost, která dnes patří k symbolům francouzské cukrařiny. Kdo z vás ale tušil, že mají kořeny v úplně jiné zemi? Od servírování na královském dvoře se rozšířily do celého světa a dnes patří mezi dezerty, které najdete v nesčetných příchutích, od klasické čokoládové až po zelený čaj. Jak to s nimi tedy bylo?
     Komentáře
  • Jelizaveta Jelen
    naMédium

    Předobraz Krvavé svatby ze Hry o trůny slaví smutné výročí. V ulicích ležely tisíce mrtvol

    Před 3 měsíci
    V noci na 24. srpna začalo roku 1572 v Paříži jedno z nejhorších vraždění v dějinách. Noc sv. Bartoloměje dodnes zůstává hrůznou připomínkou, kam až může zajít náboženská nenávist.
     Komentáře
  • Šimon Magus
    naMédium

    Astrologie je postavená na hlavu, vaše znamení nesedí a horoskopy neplatí

    Před 3 měsíci
    Když vám někdo bude kázat po tisíce let o zeleném mužíkovi, nakonec v něj uvěříte. A tak je tomu i s astrologií. Je to milionkrát omílaná iluze skutečnosti. A k tomu navíc životu nebezpečná.
     Komentáře
  • ReadZone

    Historie zmrzliny: Od starověkých perských sněhových sorbetů po dnešní gelato

    Před 3 měsíci
    Zmrzlina je s námi už od starověku, i když první moderní verze vznikla až ve středověké Itálii. Jak se tento pamlsek vyvíjel a rozšiřoval?
     Komentáře
  • 100+1 zahraniční zajímavost

    Z Byzance až do Čech: Příběh vidličky v dějinách stolování

    Před 3 měsíci
    Lžíce, vidlička a nůž představují samozřejmost, na niž si lidstvo muselo počkat až do novověku. Ačkoliv vidličku jako jídelní náčiní používali v Byzantské říši již od 4. století, jinde se – snad kvůli četným církevním kritikám – její užívání prosazovalo jen zvolna.
     Komentáře
  • Lidé a Země

    Za historií zmrzliny: od strouhaného ledu a sněhu se sirupem k moderní pochoutce

    Před 4 měsíci
    Vanilková, čokoládová, pistáciová, meruňková, ale i bazalková nebo horčicová. Příchutí oblíbených zmrzlin, které si dnes můžete koupit prakticky na každém rohu, je nepřeberné množství. Stačí si jen vybrat. Kdy ale jejímu kouzlu propadli lidé poprvé a kde se vlastně vzala? Udělejme si krátký výlet za dlouhou historií zmrzliny.
     Komentáře
  • Žena-in

    Korzety slaví návrat. Stylové jsou přes košile, ale nosit je můžete i samotné

    Před 4 měsíci
    Korzety jsou symbolem ženskosti od 16. století. V dnešní době ale už máme na výběr i pohodlnější kousky než ty, které nosily dámy v minulosti. Aktuálně jsou korzety v módě a nosit je můžeme třeba přes košile.
     Komentáře
  • Petra Pavlíčková
    naMédium

    Královskému páru asistovala při sexu, otrávila se zlatem. Tělo Diany de Poitiers hodili na smetiště

    Před 4 měsíci
    Vztah Diany de Poitiers a francouzského krále Jindřicha II. vešel do dějin jako jedna z nevětších romancí světa. Králi bylo 16, když ho o 20 let starší Diana svedla. Krásná metresa zemřela na otravu zlatem, její hrob byl vypleněn a mrtvola zhanobena.
     Komentáře
  • Radiožurnál

    OBRAZEM: Na Mezinárodním festivalu zahrad v Chaumont sur Loire se letos poprvé představil i český projekt

    Před 4 měsíci
    Zámek Chaumont sur Loire býval v době renesance sídlem Kateřiny Medicejské. Na přelomu 19. a 20. století si na opulentním panství dávala dostaveníčko pařížská smetánka, včetně spisovatele Marcela Prousta nebo herečky Sahry Bernhardtové. Dnes láká zámek hlavně svým Mezinárodním festivalem zahrad, díky kterému tam během letních měsíců ročně zamíří více než půl milionu návštěvníků.
     Komentáře
  • EnigmaPlus

    Mohl Nostradamus zabránit kruté smrti francouzského krále?

    Před 4 měsíci
    Francouzský král Jindřich II. (1519–1559) miluje jakoukoli příležitost, při které může prokázat své rytířské umění. Jedna taková se mu naskytne v roce 1559… Během oslav sňatku své dcery Alžběty z Valois (1545–1568) se španělským králem Filipem II. (1527–1598) pořádá rytířské klání, během kterého se má utkat s mladým kapitánem královské gardy Gabrielem Montgomerym (1530–1574). „Takový
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Dnes se slaví Mezinárodní den zmrzliny! Připravte své rodině lahodné letní osvěžení

    Před 4 měsíci
    Každou třetí neděli v červenci se slaví jeden zajímavý svátek, Mezinárodní den zmrzliny! Letos tento sladký den připadá na neděli 20. července, což nám dává skvělou příležitost vychutnat si oblíbenou pochoutku s celou rodinou nebo přáteli a odměnit se!
     Komentáře
  • Marianne

    Velký návrat korzetu: Dříve byl nástrojem útlaku, v roce 2025 se stává absolutním trendem

    Před 4 měsíci
    Kdysi to byl nástroj módního útlaku, který měl vytvarovat ženskou postavu do tehdejšího ideálu krásy. Dnes jde o jeden z nejstylovějších kousků šatníku, který tvoří nedílnou součást módních přehlídek, červených koberců i obyčejného streetwearu. Řeč je o korzetu – módním kousku s dlouhou tradicí, ke kterému si společnost musela opět najít cestu. Pojďme se společně podívat na to, jak korzet v roce 2025 znovu zařadit do našich skříní.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Kachní prsa recept: dobře se doplňují s ovocnými omáčkami. Při jejich přípravě se stačí držet několika rad

    Před 4 měsíci
    Kachní prsa se pokládají za luxusnější verzi těch kuřecích. Vyznačují se lehce zvěřinovou chutí, přičemž kontrast šťavnatého masa a křupavé kůrčičky z nich činí vyhledávanou pochoutku.
     Komentáře
  • Marianne

    Recepty podle Marianne: Vzorované palačinky jako kouzelný zmrzlinový balíček s ovocem a šlehačkou

    Před 5 měsíci
    Nejen výborná letní sladkost, ale i umělecké dílo, které udělá dojem na každého. To jsou vzorované palačinky, naplněné zmrzlinou a ozdobené šlehačkou a čerstvým ovocem.
     Komentáře
  • iRozhlas

    Makronky, Rolls-Royce a Patek Philippe Aquanaut se kupují po jednom

    Před 6 měsíci
    Nedávno, 20. března, proběhl sladký Mezinárodní den makronek. Pokud máte pocit, že jdu s křížkem po funuse, mýlíte se. Právě v sobotu, 31. května, je Den makronek. Sladký je také, ale jiný. Nezbývá mi než vše objasnit.
     Komentáře
  • Prima Nápady

    Stolování a použití příborů aneb Abychom na banketu nebyli za hlupáky

    Před 6 měsíci
    Stolování není radno podceňovat. Může se nám stát, že dostaneme pozvánku na opravdu noblesní banket, společenskou večeři nebo rodinnou událost, kde se předpokládá, že se budou podávat vybrané pokrmy. A protože takovou událost nemůžeme odbýt jednou vidličkou a rukama, zkusíme si připravit imaginární stůl se založenými příbory a dalšími jídelními pomůckami a můžeme si natrénovat použití jednotlivých propriet.
     Komentáře
  • Květy

    Objev zmrzliny se přisuzuje Italům, ale není to pravda. Kořeny má v Asii, Češi mají unikát s trdelníkem

    Před 7 měsíci
    Na zmrzlině si údajně pochutnávali už ve starověké Číně, kdy smíchali sníh s rýžovou kaší, mlékem a ovocnými šťávami. Jiné prameny tvrdí, že první zmrzlinu vyrobili Mongolové z jačího, kobylího či kozího mléka. Lidé si zkrátka poradit uměli. Ale ne všichni. Zmrzlinu si mohli dovolit jen nejbohatší.
     Komentáře
  • Bydlíme kvalitně

    Bešamel je matkou všech omáček. Vykouzlíte s ním famózní lasagne nebo luxusní koprovku!

    Před 7 měsíci
    Už jste o bešamelové omáčce ledacos zaslechli, ale ještě jste s ní neměli tu čest? Nebo ji poprvé chcete použít jako součást receptu? Poradíme vám, jak ji poctivě připravit, aby byla chuťově skvostná!
     Komentáře
  • Bydlíme kvalitně

    Profiteroles: Křehké kuličky plněné krémem jsou na přípravu jednodušší, než si myslíte!

    Před 7 měsíci
    Odpalované těsto, lahodný krém, skvělá čokoláda. Takhle nejčastěji vypadají profiteroles (nebo hezky česky profiterolky). Mají ale i svoje obměny a šikovnější ruce je zvládnou připravit i doma!
     Komentáře
  • Kondice

    Legendární větrník lze připravit i z listového těsta

    Před 7 měsíci
    Už za socialismu byl tento zákusek z odpalovaného těsta jedním z nejoblíbenějších. Mnozí mlsouni na něj dodnes nedají dopustit. Větrník zkrátka stále boduje. Připravit ho není úplně snadné. Můžete ale vyzkoušet snazší variantu z listového těsta. I tak se po něm zapráší.
     Komentáře
  • Marianne

    Zdravím nabitá listová zelenina, vhodná nejen na Zelený čtvrtek: Recept na lahodný krémový špenát

    Před 8 měsíci
    Špenát je nízkokalorická a velmi zdravá zelenina, která je v kuchyni oblíbená díky své jemné chuti a rychlé přípravě. V tradicích patří neodmyslitelně k velikonočnímu půstu, a především k Zelenému čtvrtku.
     Komentáře
  • National Geographic

    Skandální nástroj aristokracie změnil způsob našeho stolování navzdory odporu církve

    Před 8 měsíci
    Příběh příborové vidličky, od opovrhovaného symbolu morálního úpadku k běžnému nástroji, odráží mocenské vztahy, privilegia i lidskou touhu ovládat a zdokonalovat svět kolem sebe.
     Komentáře
  • EpochaPlus

    Anglická Jedová zahrádka: Radši ani nepřivonět!

    Před 8 měsíci
    Skupinka návštěvníků se opatrně promenáduje po chodníčcích. V nose se slévá dráždivá vůně květin. Průvodce se zastaví. „Laburnum,“ začne výklad u šestimetrové dřeviny, která se u nás nazývá štědřenec odvislý.
     Komentáře
  • Vogue

    Rozluštěte tajemství vůní: Jaký je rozdíl mezi eau de toilette, cologne, eau de parfum a parfémovým extraktem

    Před 8 měsíci
    Kolínská, toaletní voda, parfémová voda, parfém. Ale taky eau de parfum intense, cologne, extrait de parfum. Víte, co tyto pojmy znamenají? A proč byste je vůbec měli znát, než si pořídíte novou vůni?
     Komentáře
  • EpochaPlus

    3 travičky, které píší dějiny: Měla Kateřina Medicejská jedovou komnatu?

    Před 8 měsíci
    Směs bahna a močůvky pod okny pařížských domů nabírá rudý nádech lidské krve. Bartolomějská noc z 23. na 24. srpna 1572 je v plném proudu. Podle všeho iniciuje řádění francouzská královna Kateřina Medicejská (1519–1589).
     Komentáře
  • Martin Kudělka
    naMédium

    Knižní novinka přináší vhled do života významných žen, které tvořily dějiny

    Před 9 měsíci
    Egyptská královna Kleopatra, spolková kancléřka Angela Merkel nebo Železná lady Margaret Thatcher – nejenom příběhy těchto žen naleznete v poutavé knize Ženy v čele státu.
     Komentáře
  • Dům a zahrada

    Artyčoky jsou poklad středomořské kuchyně. Zlepšují trávení i milostný život

    Před 10 měsíci
    Zatímco ve Středomoří je považují za kulinářský klenot, u nás je často míjíme s rozpaky. Řeč je o artyčocích - zelenině, která může být klíčem k lepšímu zdraví i štíhlejší postavě.
     Komentáře
  • Cooky

    Odpalované těsto: Tajemství, které formovalo kuchařskou historii

    Před 1 rokem
    Odpalované těsto: Tajemství, které formovalo kuchařskou historii - vše, co byste měli vědět o odpalovaném těstu a ještě nevíte :)
     Komentáře
  • 100+1 zahraniční zajímavost

    Chlazené potěšení: Jak se zrodila zmrzlina a jak vznikl zmrzlinový kornout?

    Před 1 rokem
    Málokterá pochutina dokáže v parném letním dni zvednout člověku náladu tak jako dobrá zmrzlina. Ať už točenou, či kopečkovou v kornoutu, nebo jako nanuk na špejli ji občas mlsá většina z nás. Kdy ji lidé okusili poprvé a jak tehdy chutnala?
     Komentáře
  • Novinky

    Jeden zámek vedle druhého. Z putování podél Loiry přechází zrak

    Před 1 rokem
    Jaký je život po francouzsku pod zemí i se stříbrnou lžičkou v puse? Údolí řeky Loiry je zemí zámků, děravé krajiny a esencí francouzského životního stylu, v němž nechybějí pikantní příběhy. Vítejte na místě, kde se na zdraví připíjí perlivým vínem nebo ikonickým drinkem Cointreau Fizz.
     Komentáře
  • Svět Ženy

    Jak to bylo s ženskými korzety: Měly bujné vnady spíš zkrotit, nebo naopak pozdvihnout? Některé dokázaly i zabít

    Před 1 rokem
    Nedalo se v nich dýchat, k jejich oblékání bylo potřeba asistence, deformovaly orgány a měly schopnost zabíjet. Přesto se šněrovací korzety udržely jako součást ženského outfitu téměř 400 let. Jaká vlastně byla jejich funkce?
     Komentáře
  • Hotelove

    Zámky na Loiře průvodce – Který je nejhezčí?

    Před 1 rokem
    Pokud máte v oblibě pohádkově krásné zámky, musíte navštívit malebné údolí francouzské řeky Loiry. Zámky na Loiře patří k těm nejpůvabnějším a nejkrásnějším na celém světě. Je jich velké množství, nicméně v našem článku vám představíme pouze 6 zámků, které byste v… Celý článek Zámky na Loiře průvodce – Který je nejhezčí? z webu Hotelove.cz.
  • Prima Fresh

    Nejmilovanější osvěžení aneb poznejte poutavou historii zmrzliny

    Před 1 rokem
    Zdálo by se, že v titulku chybí slůvko letní, ale tento přívlastek už dávno odvály ústředně vytápěné byty, naše mlsné jazyky a nejspíš i globální změna klimatu, jelikož nějaká forma zmrzliny se vyskytuje po celém světě a jen málokdo si ji alespoň občas nedá.
     Komentáře
  • Apetit

    Kde se vzaly makronky a jak se liší od laskonek: Na na francouzský dvůr je přivezla Kateřina Medicejská, makronkový boom způsobil film

    Před 1 rokem
    Už jste přemýšleli nad tím, co mají tyto dva lehké zákusky společného nebo v čem se liší? Na výrobu obou je potřeba vyšlehaných bílků a spojuje je lahodný krém. Proč jsou makronky taková věda? A co patří do tradičních laskonek?
     Komentáře
  • Magazín Cestovatel

    Zámky na Loiře: Místa pro lov i vraždu politického soupeře

    Před 1 rokem
    Francie patří k oblíbeným turistickým cílům. Kromě Paříže a pobřežních letovisek patří k jejím top destinacím zámky na Loiře. Které byste při své návštěvě neměli vynechat?
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Oblíbený retro zákusek z našich cukráren: Je z odpalovaného těsta, plní se 2 druhy krémů a klíčem k úspěchu je pečení

    Před 1 rokem
    Dnes si uděláme další oblíbený zákusek z našich cukráren – populární větrník. Připravuje se z odpalovaného těsta, které je pro většinu domácích pekařek velkým strašákem. Ale vůbec se ho nemusíte bát. Základem je dodržet základní pravidlo během pečení, které je alfou a omegou celého úspěchu. Větrník si naplníme klasicky žloutkovým krémem a karamelovou šlehačkou. Pojďte do toho s námi! Větrníky si uděláme podle cukráře Josefa Maršálka!
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Retro zákusky na kterých jsme si pochutnávali v dobách socialismu. Pamatujete si na všechny?

    Před 1 rokem
    Retro dezerty, pro někoho také socialistické zákusky, jsou dobroty, které se stále objevují v našich cukrárnách. Nejvíce na ně vzpomínají naše maminky a babičky, které si minulou dobu velmi dobře pamatují. Co nám chutnalo nejvíce?
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Dezert s francouzským šarmem: Dokonalé domácí makronky snadno vykouzlíte díky teploměru a pečlivosti

    Před 1 rokem
    Makronky jsou velmi oblíbeným cukrovím. Kromě skvělé chuti nás lákají také různými barvami a variacemi náplní. Příprava makronek je tak trochu cukrářská alchymie, při které hraje roli především pečlivost. I když se ale postup může zdát na první pohled složitý, s našimi tipy je hravě zvládnete. Tak jdeme na to, ať vás ta odvaha nepřejde!
     Komentáře
  • Apetit

    Jeptišky od Josefa Maršálka: francouzský dezert s čokoládou zvládnete podle postupu raz dva

    Před 1 rokem
    Cukrář Josef Maršálek jede na čokoládové vlně. Na trh uvedl vlastní čokolády, doprovodil je obsáhlou knihou a čokoládový dezert nyní upekl i pro Apetit. Navíc nám prozradil, že chystá jednu exkluzivní jarní novinku.
     Komentáře
  • MůjLife

    Kontroverzní příběh Diany de Poitiers, milenky francouzského krále Jindřicha II

    Před 1 rokem
    Král Jindřich II. otevřeně upřednostňoval Dianu de Poitiers před svou legitimní manželkou – a ke své milence se choval jako k neoficiální královně.
     Komentáře
  • i60

    FEJETON: Oblékněme bojové zástěry!

    Před 1 rokem
    Téma „Chlap v kuchyni“ je profláklá záležitost. O tom, jak pánové vaří, jací jsou nad hrncem na sporáku či nad pekáčem v troubě úžasní vynálezci a objevitelé, již bylo napsáno mnoho. Kdejaká celebrita se před kamerami předvádí v zástěře, v hospodách se opilci trumfují unikátními recepty, kuchařské umění se prostě v naší době stalo oblíbeným důkazem pravé mužnosti.
     Komentáře
  • Jímeto

    Malinové makronky: Tak trochu jiné vánoční cukroví

    Před 1 rokem
    Makronky jsou hitem posledních let. Zvládnout krásné a stejně vypadající makronky je doslova umění, čemuž odpovídá i jejich cena. Jaký je původ této pochoutky? A co takhle letos vyměnit jeden druh cukroví za malinové makronky?
     Komentáře
  • Eva Slachová
    naMédium

    Skutečný příběh Krásky a zvířete není romantický: Dívku provdali za vlčího muže na rozkaz královny

    Před 2 roky
    Pohádku Kráska a zvíře milují lidé po celém světě. Její příběh je velmi romantický, ale realita rozhodně nebyla tak růžová. Skutečná kráska se musela provdat za vlčího muže na rozkaz královny Kateřiny Medicejské.
     Komentáře
  • Bejvávalo

    Zdá se vám dnešní omezování kuřáků přísné? Kdysi by vám za kouření tabáku uřezali rty!

    Před 2 roky
    Kuřáci dnes naráží na řadu omezení, které se týkají jejich „záliby“. Jak vám ale ukáže článek z roku 1929, tak před dávnými časy přinášelo kouření nebo i šňupání tabáku daleko horší rizika, než že za něj dostanete pokutu.
     Komentáře
  • iBydlení

    Znáte historii používání vidličky v Evropě? Kdysi bylo považováno za rouhání!

    Před 2 roky
    Lžíce, nůž a vidlička: tato kombinace dnes překvapí asi málokoho. Zatímco jsou ale lžíce a nůž nástroje opravdu hodně staré a byly používány již od pradávna, s vidličkou je to trochu složitější. V Evropě se rozšířila až v průběhu 16. a 17. století a neměla to vůbec jednoduché.
     Komentáře
  • WeboZdraví

    Zajímavosti o parfémech: Proč každému voní trochu jinak i nejoblíbenější složky

    Před 2 roky
    Víte, odkud pochází slovo parfém? Kdo má lepší čich? A které suroviny se pro výrobu parfémů často používají? To vše a mnohem více vám právě teď prozradíme!
     Komentáře
  • Tiscali

    Důvěřivost vůči mladému mnichovi stála krále život

    Před 2 roky
    Před 434 lety přijal francouzský král Jindřich III. mladého mnicha, který mu přišel prozradit veledůležité tajemství. Jakmile byli o samotě, mnich Jacques Clément krále probodl.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Špenát je pro nás tím pravým zdrojem živin

    Před 2 roky
    Jste právě v dietě? Pokud jsou teď vaším největším nepřítelem chutě na sladké, můžete jim zatnout tipec špenátem. Ten je tlumí! A také posiluje imunitu, normalizuje tlak a předchází migréně.
     Komentáře
  • Apetit

    Kateřina Medicejská změnila francouzskou kuchyni? Francouze naučila jíst příborem, se zkaženým masem se nehodlala smířit

    Před 2 roky
    Coby manželka francouzského krále Jindřicha II. a matka jeho potomků byla Kateřina Medicejská důležitou postavou Francie 16. století. Kromě politické scény však tahle Italka významně ovlivnila i tehdejší tamní gastronomii.
     Komentáře
  • Nespěchej

    Nejslavnější travičky v historii byly královny a jiné významné šlechtičny. Jed jim významně pomohl ke slávě

    Před 2 roky
    Jed, účinná ženská zbraň, která některým slavným aristokratkám pomohla dosáhnout jejich cílů. Proč zrovna jed? Jeho podání je snadné, na rukách přitom neulpí krev a je těžké jej odhalit. Zde je 6 nejznámějších traviček historie.
     Komentáře
  • Traveler
    naMédium

    800 let Notre Dame: Symbol Francie, korunovace, zvoník, tragický požár i kompletní obnova

    Před 2 roky
    Katedrála Notre Dame je klenotem nejen Paříže a celé Francie, ale je i jednou z nejdůležitějších památek raně gotického stylu na světě. Její hodnota je nevyčíslitelná. Nyní se obnovuje po zdrcujícím požáru v roce 2019.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Kachna na pomerančích je luxusní pokrm, který snadno zvládne i začátečník. S pomerančovým likérem chutná omáčka božsky

    Před 2 roky
    Šťavnaté maso s křupavou kůrčičkou a sametovou nasládlou omáčkou z pomerančů je pokrm hodný slavnostní tabule, přitom jeho příprava není tak složitá, jak by se mohlo zdát. Kachna na pomerančích se podle původní receptury připravuje vcelku, modernější přístupy však dovolují i kratší, neméně lahodnou úpravu pouze kachních prsou s citrusovými plody.
     Komentáře
  • Nespěchej

    Kateřina Medicejská byla původně považována za krutou a bojovnou. Historici ale postupně přehodnocují její život

    Před 2 roky
    Kateřina Medicejská (1519–1589) byla královnou Francie, matkou tří králů a dvou královen a mezi lety 1559 a 1576 nejmocnější žena ve Francii a možná i v celé Evropě. Téměř 20 let vládla monarchii v době francouzských náboženských válek a politických intrik.
     Komentáře
  • Apetit

    Některá francouzská jídla mají ve skutečnosti původ v Itálii. Jak Kateřina Medicejská změnila francouzskou kuchyni?

    Před 2 roky
    Coby manželka francouzského krále Jindřicha II. a matka jeho potomků byla Kateřina Medicejská důležitou postavou Francie 16. století. Kromě politické scény však tahle Italka významně ovlivnila i tehdejší tamní gastronomii.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Královské chutě: Kateřina Medicejská přivezla z Itálie chřest, cibulovou polévku či makronky a naučila jíst Francouze vidličkou

    Před 2 roky
    Kateřina Medicejská ovlivnila v 16. století nejen francouzskou politiku, ale i francouzskou kuchyni. Italka, která se provdala za francouzského krále Jindřicha II., si na pařížský dvůr přivezla osobní kuchaře a cukráře.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Gougères aneb sýrové jednohubky z odpalovaného těsta. Pečou se jako věnečky a chutnají famózně

    Před 2 roky
    Na první pohled vypadají gougères jako klasické malé kobližky, chutí vás ale překvapí. Tyto malé bochánky jsou totiž slané, a navíc se dělají z odpalovaného těsta, což je víc přibližuje k větrníkům nebo profiterolkám. Sýr přidaný do těsta z nich ovšem udělá vynikající chuťovku.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Cukrářka Míša Landová poradí, jak na dokonalé makronky s arašídy a mléčnou čokoládou

    Před 2 roky
    Francouzské elegantní a pestré makronky se na českých vánočních stolech pomalu zabydlují a snaží se vytlačit české pusinky. Jak vyrobit nadýchané křehké makronky, které po kousnutí křupnou a pak se jejich chuť na jazyku jen rozplyne, na to jsme se zeptali porotkyně z Peče celá země, cukrářky Míši Landové.
     Komentáře
  • Lifee

    Mrazivá proroctví: Nostradamus předpověděl vzestup Třetí říše, Wolf Messing zase její konec

    Před 2 roky
    Přestože se na proroky jako byl Nostradamus často nahlíží s despektem, leckdy se jejich vize vyplní. Ne do puntíku, ale mírné mrazení zůstává. Jak je to možné? Připomeňme si devět proroctví, která se vyplnila.
     Komentáře
Reklama