Milujete větrníky? S šéfcukrářkou Andreou Annie Kubiňanovou jsme se rozhodli otestovat devět větrníků z nejvyhlášenějších cukráren v Praze. Kdo nás mile překvapil, kdo naprosto pohořel a z koho jsme si sedli na zadek? Přečtěte si v našem testu. Jen pozor, nejspíš si pak budete chtít hned jeden zákusek taky objednat.
Makronky. Jemná mandlová sladkost, která dnes patří k symbolům francouzské cukrařiny. Kdo z vás ale tušil, že mají kořeny v úplně jiné zemi? Od servírování na královském dvoře se rozšířily do celého světa a dnes patří mezi dezerty, které najdete v nesčetných příchutích, od klasické čokoládové až po zelený čaj. Jak to s nimi tedy bylo?
V noci na 24. srpna začalo roku 1572 v Paříži jedno z nejhorších vraždění v dějinách. Noc sv. Bartoloměje dodnes zůstává hrůznou připomínkou, kam až může zajít náboženská nenávist.
Když vám někdo bude kázat po tisíce let o zeleném mužíkovi, nakonec v něj uvěříte. A tak je tomu i s astrologií. Je to milionkrát omílaná iluze skutečnosti. A k tomu navíc životu nebezpečná.
Lžíce, vidlička a nůž představují samozřejmost, na niž si lidstvo muselo počkat až do novověku. Ačkoliv vidličku jako jídelní náčiní používali v Byzantské říši již od 4. století, jinde se – snad kvůli četným církevním kritikám – její užívání prosazovalo jen zvolna.
Vanilková, čokoládová, pistáciová, meruňková, ale i bazalková nebo horčicová. Příchutí oblíbených zmrzlin, které si dnes můžete koupit prakticky na každém rohu, je nepřeberné množství. Stačí si jen vybrat. Kdy ale jejímu kouzlu propadli lidé poprvé a kde se vlastně vzala? Udělejme si krátký výlet za dlouhou historií zmrzliny.
Korzety jsou symbolem ženskosti od 16. století. V dnešní době ale už máme na výběr i pohodlnější kousky než ty, které nosily dámy v minulosti. Aktuálně jsou korzety v módě a nosit je můžeme třeba přes košile.
Vztah Diany de Poitiers a francouzského krále Jindřicha II. vešel do dějin jako jedna z nevětších romancí světa. Králi bylo 16, když ho o 20 let starší Diana svedla. Krásná metresa zemřela na otravu zlatem, její hrob byl vypleněn a mrtvola zhanobena.
Zámek Chaumont sur Loire býval v době renesance sídlem Kateřiny Medicejské. Na přelomu 19. a 20. století si na opulentním panství dávala dostaveníčko pařížská smetánka, včetně spisovatele Marcela Prousta nebo herečky Sahry Bernhardtové. Dnes láká zámek hlavně svým Mezinárodním festivalem zahrad, díky kterému tam během letních měsíců ročně zamíří více než půl milionu návštěvníků.
Francouzský král Jindřich II. (1519–1559) miluje jakoukoli příležitost, při které může prokázat své rytířské umění. Jedna taková se mu naskytne v roce 1559… Během oslav sňatku své dcery Alžběty z Valois (1545–1568) se španělským králem Filipem II. (1527–1598) pořádá rytířské klání, během kterého se má utkat s mladým kapitánem královské gardy Gabrielem Montgomerym (1530–1574). „Takový
Každou třetí neděli v červenci se slaví jeden zajímavý svátek, Mezinárodní den zmrzliny! Letos tento sladký den připadá na neděli 20. července, což nám dává skvělou příležitost vychutnat si oblíbenou pochoutku s celou rodinou nebo přáteli a odměnit se!
Kdysi to byl nástroj módního útlaku, který měl vytvarovat ženskou postavu do tehdejšího ideálu krásy. Dnes jde o jeden z nejstylovějších kousků šatníku, který tvoří nedílnou součást módních přehlídek, červených koberců i obyčejného streetwearu. Řeč je o korzetu – módním kousku s dlouhou tradicí, ke kterému si společnost musela opět najít cestu. Pojďme se společně podívat na to, jak korzet v roce 2025 znovu zařadit do našich skříní.
Kachní prsa se pokládají za luxusnější verzi těch kuřecích. Vyznačují se lehce zvěřinovou chutí, přičemž kontrast šťavnatého masa a křupavé kůrčičky z nich činí vyhledávanou pochoutku.
Nejen výborná letní sladkost, ale i umělecké dílo, které udělá dojem na každého. To jsou vzorované palačinky, naplněné zmrzlinou a ozdobené šlehačkou a čerstvým ovocem.
Nedávno, 20. března, proběhl sladký Mezinárodní den makronek. Pokud máte pocit, že jdu s křížkem po funuse, mýlíte se. Právě v sobotu, 31. května, je Den makronek. Sladký je také, ale jiný. Nezbývá mi než vše objasnit.
Stolování není radno podceňovat. Může se nám stát, že dostaneme pozvánku na opravdu noblesní banket, společenskou večeři nebo rodinnou událost, kde se předpokládá, že se budou podávat vybrané pokrmy. A protože takovou událost nemůžeme odbýt jednou vidličkou a rukama, zkusíme si připravit imaginární stůl se založenými příbory a dalšími jídelními pomůckami a můžeme si natrénovat použití jednotlivých propriet.
Na zmrzlině si údajně pochutnávali už ve starověké Číně, kdy smíchali sníh s rýžovou kaší, mlékem a ovocnými šťávami. Jiné prameny tvrdí, že první zmrzlinu vyrobili Mongolové z jačího, kobylího či kozího mléka. Lidé si zkrátka poradit uměli. Ale ne všichni. Zmrzlinu si mohli dovolit jen nejbohatší.
Už jste o bešamelové omáčce ledacos zaslechli, ale ještě jste s ní neměli tu čest? Nebo ji poprvé chcete použít jako součást receptu? Poradíme vám, jak ji poctivě připravit, aby byla chuťově skvostná!
Odpalované těsto, lahodný krém, skvělá čokoláda. Takhle nejčastěji vypadají profiteroles (nebo hezky česky profiterolky). Mají ale i svoje obměny a šikovnější ruce je zvládnou připravit i doma!
Už za socialismu byl tento zákusek z odpalovaného těsta jedním z nejoblíbenějších. Mnozí mlsouni na něj dodnes nedají dopustit. Větrník zkrátka stále boduje. Připravit ho není úplně snadné. Můžete ale vyzkoušet snazší variantu z listového těsta. I tak se po něm zapráší.
Špenát je nízkokalorická a velmi zdravá zelenina, která je v kuchyni oblíbená díky své jemné chuti a rychlé přípravě. V tradicích patří neodmyslitelně k velikonočnímu půstu, a především k Zelenému čtvrtku.
Příběh příborové vidličky, od opovrhovaného symbolu morálního úpadku k běžnému nástroji, odráží mocenské vztahy, privilegia i lidskou touhu ovládat a zdokonalovat svět kolem sebe.
Skupinka návštěvníků se opatrně promenáduje po chodníčcích. V nose se slévá dráždivá vůně květin. Průvodce se zastaví. „Laburnum,“ začne výklad u šestimetrové dřeviny, která se u nás nazývá štědřenec odvislý.
Kolínská, toaletní voda, parfémová voda, parfém. Ale taky eau de parfum intense, cologne, extrait de parfum. Víte, co tyto pojmy znamenají? A proč byste je vůbec měli znát, než si pořídíte novou vůni?
Směs bahna a močůvky pod okny pařížských domů nabírá rudý nádech lidské krve. Bartolomějská noc z 23. na 24. srpna 1572 je v plném proudu. Podle všeho iniciuje řádění francouzská královna Kateřina Medicejská (1519–1589).
Egyptská královna Kleopatra, spolková kancléřka Angela Merkel nebo Železná lady Margaret Thatcher – nejenom příběhy těchto žen naleznete v poutavé knize Ženy v čele státu.
Zatímco ve Středomoří je považují za kulinářský klenot, u nás je často míjíme s rozpaky. Řeč je o artyčocích - zelenině, která může být klíčem k lepšímu zdraví i štíhlejší postavě.
Málokterá pochutina dokáže v parném letním dni zvednout člověku náladu tak jako dobrá zmrzlina. Ať už točenou, či kopečkovou v kornoutu, nebo jako nanuk na špejli ji občas mlsá většina z nás. Kdy ji lidé okusili poprvé a jak tehdy chutnala?
Jaký je život po francouzsku pod zemí i se stříbrnou lžičkou v puse? Údolí řeky Loiry je zemí zámků, děravé krajiny a esencí francouzského životního stylu, v němž nechybějí pikantní příběhy. Vítejte na místě, kde se na zdraví připíjí perlivým vínem nebo ikonickým drinkem Cointreau Fizz.
Nedalo se v nich dýchat, k jejich oblékání bylo potřeba asistence, deformovaly orgány a měly schopnost zabíjet. Přesto se šněrovací korzety udržely jako součást ženského outfitu téměř 400 let. Jaká vlastně byla jejich funkce?
Pokud máte v oblibě pohádkově krásné zámky, musíte navštívit malebné údolí francouzské řeky Loiry. Zámky na Loiře patří k těm nejpůvabnějším a nejkrásnějším na celém světě. Je jich velké množství, nicméně v našem článku vám představíme pouze 6 zámků, které byste v… Celý článek Zámky na Loiře průvodce – Který je nejhezčí? z webu Hotelove.cz.
Zdálo by se, že v titulku chybí slůvko letní, ale tento přívlastek už dávno odvály ústředně vytápěné byty, naše mlsné jazyky a nejspíš i globální změna klimatu, jelikož nějaká forma zmrzliny se vyskytuje po celém světě a jen málokdo si ji alespoň občas nedá.
Už jste přemýšleli nad tím, co mají tyto dva lehké zákusky společného nebo v čem se liší? Na výrobu obou je potřeba vyšlehaných bílků a spojuje je lahodný krém. Proč jsou makronky taková věda? A co patří do tradičních laskonek?
Francie patří k oblíbeným turistickým cílům. Kromě Paříže a pobřežních letovisek patří k jejím top destinacím zámky na Loiře. Které byste při své návštěvě neměli vynechat?
Dnes si uděláme další oblíbený zákusek z našich cukráren – populární větrník. Připravuje se z odpalovaného těsta, které je pro většinu domácích pekařek velkým strašákem. Ale vůbec se ho nemusíte bát. Základem je dodržet základní pravidlo během pečení, které je alfou a omegou celého úspěchu. Větrník si naplníme klasicky žloutkovým krémem a karamelovou šlehačkou. Pojďte do toho s námi! Větrníky si uděláme podle cukráře Josefa Maršálka!
Retro dezerty, pro někoho také socialistické zákusky, jsou dobroty, které se stále objevují v našich cukrárnách. Nejvíce na ně vzpomínají naše maminky a babičky, které si minulou dobu velmi dobře pamatují. Co nám chutnalo nejvíce?
Makronky jsou velmi oblíbeným cukrovím. Kromě skvělé chuti nás lákají také různými barvami a variacemi náplní. Příprava makronek je tak trochu cukrářská alchymie, při které hraje roli především pečlivost. I když se ale postup může zdát na první pohled složitý, s našimi tipy je hravě zvládnete. Tak jdeme na to, ať vás ta odvaha nepřejde!
Cukrář Josef Maršálek jede na čokoládové vlně. Na trh uvedl vlastní čokolády, doprovodil je obsáhlou knihou a čokoládový dezert nyní upekl i pro Apetit. Navíc nám prozradil, že chystá jednu exkluzivní jarní novinku.
Téma „Chlap v kuchyni“ je profláklá záležitost. O tom, jak pánové vaří, jací jsou nad hrncem na sporáku či nad pekáčem v troubě úžasní vynálezci a objevitelé, již bylo napsáno mnoho. Kdejaká celebrita se před kamerami předvádí v zástěře, v hospodách se opilci trumfují unikátními recepty, kuchařské umění se prostě v naší době stalo oblíbeným důkazem pravé mužnosti.
Makronky jsou hitem posledních let. Zvládnout krásné a stejně vypadající makronky je doslova umění, čemuž odpovídá i jejich cena. Jaký je původ této pochoutky? A co takhle letos vyměnit jeden druh cukroví za malinové makronky?
Pohádku Kráska a zvíře milují lidé po celém světě. Její příběh je velmi romantický, ale realita rozhodně nebyla tak růžová. Skutečná kráska se musela provdat za vlčího muže na rozkaz královny Kateřiny Medicejské.
Kuřáci dnes naráží na řadu omezení, které se týkají jejich „záliby“. Jak vám ale ukáže článek z roku 1929, tak před dávnými časy přinášelo kouření nebo i šňupání tabáku daleko horší rizika, než že za něj dostanete pokutu.
Lžíce, nůž a vidlička: tato kombinace dnes překvapí asi málokoho. Zatímco jsou ale lžíce a nůž nástroje opravdu hodně staré a byly používány již od pradávna, s vidličkou je to trochu složitější. V Evropě se rozšířila až v průběhu 16. a 17. století a neměla to vůbec jednoduché.
Víte, odkud pochází slovo parfém? Kdo má lepší čich? A které suroviny se pro výrobu parfémů často používají? To vše a mnohem více vám právě teď prozradíme!
Před 434 lety přijal francouzský král Jindřich III. mladého mnicha, který mu přišel prozradit veledůležité tajemství. Jakmile byli o samotě, mnich Jacques Clément krále probodl.
Jste právě v dietě? Pokud jsou teď vaším největším nepřítelem chutě na sladké, můžete jim zatnout tipec špenátem. Ten je tlumí! A také posiluje imunitu, normalizuje tlak a předchází migréně.
Coby manželka francouzského krále Jindřicha II. a matka jeho potomků byla Kateřina Medicejská důležitou postavou Francie 16. století. Kromě politické scény však tahle Italka významně ovlivnila i tehdejší tamní gastronomii.
Jed, účinná ženská zbraň, která některým slavným aristokratkám pomohla dosáhnout jejich cílů. Proč zrovna jed? Jeho podání je snadné, na rukách přitom neulpí krev a je těžké jej odhalit. Zde je 6 nejznámějších traviček historie.
Katedrála Notre Dame je klenotem nejen Paříže a celé Francie, ale je i jednou z nejdůležitějších památek raně gotického stylu na světě. Její hodnota je nevyčíslitelná. Nyní se obnovuje po zdrcujícím požáru v roce 2019.
Šťavnaté maso s křupavou kůrčičkou a sametovou nasládlou omáčkou z pomerančů je pokrm hodný slavnostní tabule, přitom jeho příprava není tak složitá, jak by se mohlo zdát. Kachna na pomerančích se podle původní receptury připravuje vcelku, modernější přístupy však dovolují i kratší, neméně lahodnou úpravu pouze kachních prsou s citrusovými plody.
Kateřina Medicejská (1519–1589) byla královnou Francie, matkou tří králů a dvou královen a mezi lety 1559 a 1576 nejmocnější žena ve Francii a možná i v celé Evropě. Téměř 20 let vládla monarchii v době francouzských náboženských válek a politických intrik.
Coby manželka francouzského krále Jindřicha II. a matka jeho potomků byla Kateřina Medicejská důležitou postavou Francie 16. století. Kromě politické scény však tahle Italka významně ovlivnila i tehdejší tamní gastronomii.
Kateřina Medicejská ovlivnila v 16. století nejen francouzskou politiku, ale i francouzskou kuchyni. Italka, která se provdala za francouzského krále Jindřicha II., si na pařížský dvůr přivezla osobní kuchaře a cukráře.
Na první pohled vypadají gougères jako klasické malé kobližky, chutí vás ale překvapí. Tyto malé bochánky jsou totiž slané, a navíc se dělají z odpalovaného těsta, což je víc přibližuje k větrníkům nebo profiterolkám. Sýr přidaný do těsta z nich ovšem udělá vynikající chuťovku.
Francouzské elegantní a pestré makronky se na českých vánočních stolech pomalu zabydlují a snaží se vytlačit české pusinky. Jak vyrobit nadýchané křehké makronky, které po kousnutí křupnou a pak se jejich chuť na jazyku jen rozplyne, na to jsme se zeptali porotkyně z Peče celá země, cukrářky Míši Landové.