Zavřít
Magdalena Dobromila Rettigová

Magdalena Dobromila Rettigová

Nejnovější články na Seznamu na téma Magdalena Dobromila Rettigová
  • Žádný špeky

    Vylepšený karbanátek: křupavý na povrchu a šťavnatý uvnitř

    Před 14 dny
    Karbanátek je jedno z nejoblíbenějších jídel našeho dětství. Oproti klasické receptuře jsme ho trošku vylepšili, abychom docílili extra křupavého povrchu, ale šťavnatého prostředku. Jde o velice jednoduchý recept, který si zamilují nejen vaše děti. Nejlepší je samozřejmě s bramborovou kaší. Málokdo navíc zná historii a původ karbanátku. I to si představíme v následujícím článku.
     Komentáře
  • Vit Svoboda
    naSeznam Médium

    Jak to, že těžká nákupní taška práci nekoná?

    Před 16 dny
    Známe to všichni. Táhnout se s plnou nákupní taškou ze supermarketu je dřina a stojí to hodně úsilí i práce. Háček je ale v tom, že fyzika to vidí úplně jinak. Podle platných fyzikálních zákonů jsme žádnou práci nevykonali. Ale jak to?
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Česká národní jídla: znáte příběhy našich gastronomických klenotů?

    Před 23 dny
    Není to jen státní hymna, velký a malý znak nebo symbol lípy, co nás označuje jako Čechy. Láska, i ta k zemi, prochází totiž, jak známo, žaludkem! Víte, kde se vzala typická česká jídla?
     Komentáře
  • TopRecepty

    Cibulová omáčka 5x jinak: Klasická M. D. Rettigové, ošizená bez vývaru, luxusní s jehněčím nebo ta podle Jamieho Olivera

    Před 29 dny
    Pro nás je to jedna z typicky českých omáček, jejíž největší předností je rychlost a jednoduchost a která báječně doplňuje vařené hovězí maso. Není vůbec obyčejná, jak by se na první pohled zdálo. Víte, že ji připravuje i britská kuchařská celebrita Jamie Oliver?
     Komentáře
  • Svět cestovatele

    Staročeská vejmrda – co to vlastně je a jak si tu zapomenutou pochoutku připravit doma?

    Před 29 dny
    Vejmrda, staročeská pochoutka k vařenému či pečenému masu. Pomáhá trávit tučné pokrmy a v zimě je i vítaným zdrojem vitamínů. V kuchařkách se s tímto slovem nesetkáte, je to zřejmě nářeční výraz, který díky internetu dnes používá kdekdo.
     Komentáře
  • Apetit

    Masopustní pečení aneb Od pagáčů, přes boží milosti až po koblihy

    Před 1 měsícem
    Nejem masem živ je člověk. Během masopustu přijde k chuti i kousek pečiva. Ať už to budou vypečené rohlíčky nebo chleba, na který si namažeme škvarkovou pomazánku, nebo dozlatova vysmažené kobližky či křehké boží milosti, zalahodí našemu požitkářství, kterému se během únorového hodování nehodláme vůbec bránit.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Masopustní neděle je za dveřmi: Oslavit ji můžete třeba gerštlem, vydatnou polévkou z krup podle M. D. Rettigové

    Před 1 měsícem
    Masopust se od dávných dob pojil se zabijačkami, které v tu dobu hojně probíhaly, a samozřejmě různými zabijačkovými specialitami. Více než gerštl je sice známější tmavá zabijačkový polévka zvaná prdelačka, pokud se vám ale u ní příčí to, že je zahuštěná krví, možná vás právě gerštl osloví mnohem víc.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Boží milosti byly v minulosti lidovou obdobou hostií. Jak je připravit, aby byly krásně křehké a křupavé

    Před 1 měsícem
    S masopustem si většinou spojujeme koblihy, na sádle se ale v masopustní dny a na Tučný čtvrtek především, připravuje ještě jedno pečivo – boží milosti. Toto křupavé cukroví z jednoduchého těsta mělo obvykle tvar obdélníku s prokrojeným středem, někde se ale dělaly i mašličky nebo růžičky.
     Komentáře
  • Novinky

    Vychází nový Salon: S Terezou Matějčkovou o filosofické rezignaci i stávkujících studentech

    Před 1 měsícem
    Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?
     Komentáře
  • Terka od kafe, knihy a koláčku
    naSeznam Médium

    Příběh o vzniku kultovní anglické kuchařky je i o síle přátelství

    Před 1 měsícem
    I kniha popisující vznik jiné knihy může být velmi poutavá, taková je alespoň Anglická kuchyně slečny Elizy od Annabel Abbsové.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Nejoblíbenější česká omáčka. Co všechno víme a nevíme o svíčkové?

    Před 1 měsícem
    Česko je omáčkovou velmocí. V tradičních kuchařských knihách najdete recepty na desítky omáček, od koprové a křenové až po rajskou či houbovou. Žádná z nich ale nemá tak výsostné postavení, jako omáčka svíčková.
     Komentáře
  • Prima Zoom

    Kuchařka Rettigová byla velkou vlastenkou. Některé recepty už si ale neuvaříte

    Před 2 měsíci
    Dalo by se vařit podle proslavené Domácí kuchařky? Nejen toto dílo má na svědomí Magdalena Dobromila Rettigová.
     Komentáře
  • SpokojeneZeny

    Nejen ostříhané vlásky či vypadnutý zoubek. Jaké vzpomínky na dětství svých ratolestí se rozhodla uchovat Michaela Maurerová?

    Před 2 měsíci
    Herečka a moderátorka Michaela Maurerová patří k těm ženám, které roky vypadají téměř stejně. Stále z ní vyzařuje dívčí půvab, kterým na sebe poprvé výrazně upoutala před více než sedmnácti lety v seriálu Ulice.
     Komentáře
  • OnlyU

    Frankfurtská polévka: Moderní verze nebo klasika podle Magdaleny Dobromily Rettigové

    Před 2 měsíci
    Frankfurtská polévka má být hustá a sytá, člověk by po ní už neměl mít potřebu konzumovat druhý chod. V české kuchyni je velmi oblíbená, jaký je ale její původ? A podobá se ta dnešní původní verzi, kterou vařily naše babičky? Na tyto otázky přinášíme odpovědi.
     Komentáře
  • Forum 24

    Hejno mírových holubic v čele s Matějem Stropnickým zobe drobečky vůdce Putina

    Před 2 měsíci
    Ač jde o osobnosti nesrovnatelné, Magdalena Dobromila Rettigová a pejsek s kočičkou našli důstojné nástupce, pokud jde o recepty. V jejich čele je Matěj Stropnický, který dal dohromady speciální ...
     Komentáře
  • Prostřeno

    Přepuštěné máslo je vhodné i pro alergiky na mléčné výrobky

    Před 2 měsíci
    Indické ghí je malý zázrak, který jistě brzy zařadíte do svého zdravého jídelníčku. Jedná se o přepuštěné máslo plné vitaminů a minerálů. Jeho velkou výhodou je, že skvěle chutná a dobře ho snáší i osoby s alergií na laktózu. Jako bonus vám ve spíži vydrží celé měsíce!
     Komentáře
  • Novinky

    Sandtnerka jako kuchařský Komenský

    Před 3 měsíci
    Osmého prosince to bylo už 137 let, co se narodila slavná česká gastronomka a spisovatelka Marie Janků-Sandtnerová (1885-1946). Za mimořádně úspěšnou kuchařku je považována dodnes, ostatně např. nakladatelství XYZ roku 2021 vydalo „Sandtnerku“ i téměř po sto letech její velké kuchařské slávy.
     Komentáře
  • ČasProŽeny

    Tradiční štědrovečerní večeře Čechů má zahraniční původ! Odkud je?

    Před 3 měsíci
    Jako každý rok, i letos bude na štědrovečerním stole bramborový salát a řízek. Věděli jste ale, že bramborový salát není původní české jídlo?
     Komentáře
  • iReceptář

    Bramborový salát podle michelinského šéfkuchaře: Lepší jste nejspíš nejedli

    Před 3 měsíci
    Bramborový salát je vedle smaženého kapra tím nejklasičtějším vánočním pokrmem, bez kterého si snad nikdo neumí štědrovečerní večeři představit. Postupů, jak jej připravit, existuje celá řada. Většinou se ale každý drží toho svého osvědčeného. Víte ale, jak bramborový salát připravuje michelinský šéfkuchař Pavel Pospíšil?
     Komentáře
  • Zprávy ze Severu

    1 min

    Podcast
    Ježíškova vnoučata splnila přání seniora z Teplic, který si napsal o domácí makovou bábovku

    Před 3 měsíci

    ·

    1 minuta

    Ježíškova vnoučata letos pekla třeba makovou bábovku podle receptu Magdaleny Dobromily Rettigové. V projektu Českého rozhlasu si ji přál senior z Teplic, který žije v domě s pečovatelskou službou.
     Komentáře
  • JenŽeny

    Proč se jí kapr na Vánoce? Proč se Vánoce jmenují Vánoce? nebo Odkud se vzalo zlaté prasátko? Zjistěte, co víte o Vánocích

    Před 3 měsíci
    Už jste někdy přemýšleli nad tím, jak stará je tradice zdobení vánočního stromečku? Zajímá vás také, proč se na Vánoce líbáme pod jmelím nebo proč jíme na Vánoce zrovna kapra? Jestli si nejste jisti odpověďmi, máme je pro vás. Také vám řekneme, proč se Vánoce jmenují Vánoce nebo odkud se vzalo zlaté prasátko.
     Komentáře
  • Dům a zahrada

    Inspirujte se historickými recepty na cukroví

    Před 3 měsíci
    Už máte plné zuby pracen, vosích hnízd a rohlíčků? Chcete vyzkoušet něco zajímavého? Tak se podívejme společně do historických kuchařek.
     Komentáře
  • Novinky

    Očima Saši Mitrofanova: Je to politika, oč tu běží, blbečku!

    Před 3 měsíci
    Pro politicky aktivní voliče, kteří se hlásí k demokracii, je horkou aktualitou prezidentské kampaně soupeření mezi Petrem Pavlem a Danuší Nerudovou. Jak v obecné rovině, tak konkrétně po Pavlových výrocích, že si není stoprocentně jist, zda by Nerudovou ve druhém kole podpořil proti Andreji Babišovi.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Staročeskou specialitou byl kapr na černo. S kořenovou zeleninou a švestkami je přímo vynikající

    Před 3 měsíci
    Rádi byste letos pojali Vánoce trochu odlehčeně? K tomu se smažený kapr s bramborovým salátem moc nehodí. Pokud byste se i tak aspoň trochu chtěli držet tradic, můžete zkusit kapra připravit trochu na jiný způsob – s tmavou omáčkou podle níž se této úpravě říká na černo.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Jak uchovat čerstvého kapra? Hlavně s ním hned do chladu! Důležitá je teplota při skladování a hygiena při porcování

    Před 3 měsíci
    Plánujete na Vánoce koupit tradičního českého kapra? Pak pro vás máme pár tipů, jak rybu správně uchovat, aby zůstala čerstvá a na Štědrý den jste si skvěle pochutnali.
     Komentáře
  • Vlasta

    Japonský bramborový salát nebo finský? Tradice bramborového salátu vás překvapí

    Před 3 měsíci
    Bez bramborového salátu si štědrovečerní hostinu snad už ani nedokážeme představit. Přemýšleli jste ale někdy nad tím, odkud se vlastně tento jednoduchý pokrm, který milují velcí i malí, vzal? A co takhle letos malinko zaexperimentovat a zkusit novou recepturu?
     Komentáře
  • S vůní tradice: Příběhy potravin

    5 min

    Podcast
    S vůní tradice: Příběh kapra. K čemu byly původně určeny rybníky, prozrazuje historik Martin Franc

    Před 3 měsíci

    ·

    5 minut

    Je pravda, že kapr se kdysi podával dokonce k snídani? Byla ryba drahá a kdo si ji mohl dovolit? Pytlačilo se? Věnovala se úpravě kapra i legendární M. D. Rettigová?
     Komentáře
  • iReceptář

    Naše babičky uměly fantastické pracny. Tenhle starodávný postup nic nepřekoná

    Před 3 měsíci
    Pečení cukroví patří mezi hlavní tradice o Vánočních svátcích. Zpříjemňuje to chvíle, kdy můžeme být spolu a nalaďuje to tu správnou vánoční atmosféru. Upečte si i vy lahodné pracny, jejichž vůně provoní celý váš domov a připomene vůni adventu u babičky.
     Komentáře
  • Novinky

    Recepty na retro vánoční cukroví

    Před 4 měsíci
    Na jakém cukroví si pochutnávali naši předkové před sto lety? S vydatnou pomocí skvělých cukrářů manželů Buchalových jsme se ponořili do vzácných starých kuchařek i rodinných sešitů a našli jednoduché, dobré recepty našich pečlivých, ale i kreativních předchůdkyň v kuchyni.
     Komentáře
  • Jímeto

    Tip na vánoční cukroví: Upečte si pracny, které miloval sám Karel Gott

    Před 4 měsíci
    Vánoční svátky jsou mimo jiné i časem vzpomínání na lidi, kteří je s námi už nemohou oslavit.
     Komentáře
  • Vlasta

    SVĚT NA JAZYKU: Záhada bešamelu v řecké musace. Rodinné recepty se výrazně různí

    Před 4 měsíci
    Moře šplouchá, cikády řvou a usměvavý řecký číšník přináší jídlo, o němž dobře víte, že byste ho v plavkové sezóně měli raději vynechat. Řeckou musaku – lahodný zapečený pokrm ze zeleniny a samozřejmě krémového bešamelu. Právě Řekové doladili tradiční blízkovýchodní jídlo o tenhle neopominutelný chuťový akcent. A nebylo to zas tak dávno. Pojďte si přečíst o musace a připravte si jí podle tradičního receptu.
     Komentáře
  • Čtidoma

    Šetřit musíme, kde se dá: Na pomoc si můžeme vzít recepty Magdaleny Dobromily Rettigové

    Před 4 měsíci
    Ceny stoupají ze dne na den, a tak je potřeba přemýšlet o každé koruně. A ušetřit se dá hlavně na tom, za co utrácíme nejvíc - ve většině rodin tedy samozřejmě za jídlo. Dokonce i tehdy, když se nechceme ochudit o různorodý a zajímavý jídelníček. Zkusme se inspirovat třeba u Magdaleny Dobromily Rettigové. Uměla vařit i z jednoduchých surovin…
     Komentáře
  • Příroda

    Proč je letos tak málo vrabců?

    Před 4 měsíci
    Máte doma krmítko a se zájmem pozorujete, jak se na něm v začínající zimě krmí přezimující ptáci? Potom vás možná napadlo, že u toho krmítka vidíte nějak málo vrabců. Nebo že jste tam letos dokonce nezahlédli ani jediného vrabčáka.
     Komentáře
  • Jímeto

    Polévka se stříkánkami a další levné polévky Magdaleny Dobromily Rettigové, po nichž nebude potřeba hlavní chod

    Před 4 měsíci
    Magdalena Dobromila Rettigová byla autorka kuchařských knih, ve kterých se lidé dozvěděli nejen to, jak vařit chutně. Zaměřovala se především na to, aby ženám poradila recepty nenáročné na finance.
     Komentáře
  • Lifee

    Hovězí hospodský guláš: Původně turecký pokrm rozšířili vojáci, dávali do něj i kari a zázvor

    Před 4 měsíci
    Pravý hospodský guláš je jídlo, které neodmyslitelně patří do české gastronomie. Nejlépe chutná odleželý alespoň jeden den. Víte, odkud vlastně pochází slovo guláš? A lze doma připravit takový, který se vyrovná hospodskému?
     Komentáře
  • Jímeto

    Staročeským důlkovým koláčkům Magdaleny Dobromily Rettigové zaručeně neodoláte

    Před 4 měsíci
    Magdalena Dobromila Rettigová, za svobodna Artmannová, nebyla jen známou českou kuchařkou a spisovatelkou, ale také českou buditelkou a autorkou kuchařek i básní.
     Komentáře
  • Žádný špeky

    Nejlepší recept na žemlovku

    Před 5 měsíci
    Na podzim je všude plno jablek, a proto lidé od pradávna hledali nejrůznější způsoby, jak si toto oblíbené ovoce připravit. Tak v průběhu historie vznikaly pokrmy, jako je například žemlovka nebo také „zemlbába“. Název pochází z německého Semmelauflauf i Semmelbaba, což v překladu znamená houskový nákyp.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Historie svíčkové omáčky sahá až do středověku

    Před 5 měsíci
    Svíčková na smetaně je královnou českých omáček. Nechybí na slavnostních tabulích ani v menu nejlepších restaurací a většina z nás si ji občas dopřeje. Existují i různé zjednodušené a odlehčené varianty, ale pravou svíčkovou zkrátka nic nenahradí. Víte, kdy a jak vznikla a odkud pochází její název?
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Historie svíčkové omáčky sahá až do středověku

    Před 5 měsíci
    Svíčková na smetaně je královnou českých omáček. Nechybí na slavnostních tabulích ani v menu nejlepších restaurací a většina z nás si ji občas dopřeje. Existují i různé zjednodušené a odlehčené varianty, ale pravou svíčkovou zkrátka nic nenahradí. Víte, kdy a jak vznikla a odkud pochází její název?
     Komentáře
  • Apetit

    Prvorepubliková kuchařka Marie Sandtnerová vás naučí, jak vařit s omezeným rozpočtem

    Před 5 měsíci
    „Sandtnerku do každé domácnosti“ znělo ještě dlouho po období její slávy. Připomeňte si s námi odkaz prvorepublikové kuchařky Marie Janků-Sandtnerové, která dokázala ze základních potravin a s velmi omezeným rozpočtem vykouzlit neobyčejně chutná a vyvážená jídla.
     Komentáře
  • Jímeto

    Špindlerovský guláš se vyznačuje pestrostí chutí i surovin. Doporučuje ho i Zdeněk Pohlreich

    Před 5 měsíci
    Guláš je oblíbeným jídlem v mnoha zemích a existuje celá řada jeho variant. Dokonce i v Česku se najde nepřeberné množství receptů a vypadá to, že každá rodina má zaručeně ten nejlepší návod, jak tuto pochoutku uvařit. A receptury jsou samozřejmě často tajné.
     Komentáře
  • Host Frekvence 1

    10 min

    Podcast
    Pokáč: Dovolená je fajn, ale koncerty jsou lepší

    Před 6 měsíci

    ·

    10 minut

    Dnešní ráno s námi trávil písničkář Jan Pokorný, kterého všichni známe jako Pokáče. Lubce a Mírovi například prozradil, kdo ho oslovuje "pane Pokáči", kdy naposledy doma vysával, čím chtěl být jako malý, jak si užil léto, zda má už vše na svůj velký koncert v O2 Aréně připraveno, kdo mu na koncertě vystoupí, kolik času mu zabere vymyšlení Pokáčovy rychlovky nebo jak moc na něj sedí text jeho písničky Rodinný typ. Co dalšího nám řekl? Poslechněte si rozhovor.
     Komentáře
  • Host Frekvence 1

    9 min

    Podcast
    Markéta Hrubešová: Jsem pyšná, že jsem jako první uchopila kuchařku Magdaleny Dobromily Rettigové. Je to poklad

    Před 6 měsíci

    ·

    9 minut

    Dnešní ráno nám zpříjemnila krásná herečka a kuchařka Markéta Hrubešová. Ta vysílala s Lubkou a Mírou, kteří se jí mezitim zeptali například na to, jaký je její nejrychlejší a nejoblíbenější recept? Co by nikdy nepozřela? Pro koho píše knížky? Kdo je jejím největším kuchařským vzorem? Jak vnímá dnešní kuchařský boom? A vaří se zástěrou nebo bez? Poslechněte si rozhovor.
     Komentáře
  • Apetit

    Vlašský salát: Jak se z pouchoutky pro smetánku stala svačina dělnické třídy

    Před 6 měsíci
    Lahůdkový vlašský salát se stal za dob socialismu synonymem rychlé svačiny. Myslíte si, že jde o pochoutku, kterou vymysleli soudruzi před zhruba padesáti lety? Omyl! Kořeny vlašského salátu sahají až do dob, kdy jsme byli součástí Svaté říše římské. Vlastně už sám název legendárního salátu napovídá, že v sobě ukrývá dávnou historii.
     Komentáře
  • Žádný špeky

    Historie vlašského salátu – rybí salát z dob Svaté říše římské, který milovala Marie Terezie

    Před 6 měsíci
    Vlašský salát je něco, co je pro naši kuchyni i národní povahu naprosto jedinečné, protože málokde ve světě získáte obdobu tohoto pokrmu. Lidé ho vychutnávají po desetiletí a za minulého režimu byl jednou z nejčastějších rychlých svačinek a někdy dokonce i obědem v kanceláři.
     Komentáře
  • Zmlsané dějiny

    Kunětické preclíčky podle Magdaleny Dobromily Rettigové – ideální na výlety!

    Před 6 měsíci
    Kam se hrabou řízky, karbanátky anebo koláčky. Na cesty jsou ideální kunětické preclíčky, a my si je upečeme přesně podle receptu M. D. Rettigové. A ti, co se neradi někam škrábou, si je mohou dát samozřejmě doma ke kávě nebo čaji.
     Komentáře
  • Jímeto

    Připravte si o víkendu svíčkovou podle Rettigové. Ušetříte a budete se oblizovat

    Před 7 měsíci
    Magdalena Dobromila Rettigová byla slavná kuchařka, jejíž jméno by neznal jen málokdo. Autorka nejznámější české kuchařky byla pro své kuchařské návody hodnocena různě – někdy kladně, jindy na ní zlé jazyky nenechaly niť suchou.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Jak na dokonalý smažený sýr: Zásadní je použít správný druh mouky, vejce nesolit a obalovat sýr jemně

    Před 7 měsíci
    Smažený sýr, nebo chcete-li lidově smažák, je oblíbenou českou specialitou. Jenže někdy s ním jsou trable. Vytéká na pánvičku nebo se rychle připaluje. Obojímu lze snadno zabránit.
     Komentáře
  • Apetit

    Rozhovor s odbornicí na gastronomii první republiky Kristinou Šemberovou: Jak se tehdy lišil jídelníček dělnické a střední třídy?

    Před 7 měsíci
    První republika je období, ke kterému se rádi vracíme. Zvlášť, pokud se jedná o gastronomii. Na její historii je odbornicí Kristina Šemberová, která dokonce vydala kuchařku Sladká první republika. Právě sladká jídla jsou pro českou kuchyni té doby typická, jak by ale vypadal celý retro jídelníček?
     Komentáře
  • Prostřeno

    Salátové zajímavosti z kulinářského světa

    Před 7 měsíci
    Saláty jsou samostatná kategorie stravování a je málo lidí, kteří by neměli alespoň některý druh rádi. Přesto jsou většinou považovány spíše za jakýsi doplněk celého menu zajišťující zdravou zeleninovou složku než jeho hlavní chod. Přitom jde o kapitolu gastronomie, která už má dlouhou historii a je hluboce zakořeněná v jednotlivých kulturách.
     Komentáře
  • i60

    Za recepty Magdaleny Dobromily se vydejte do Litomyšle

    Před 8 měsíci
    I když mezi zdobnými měšťanskými domy na litomyšlském náměstí vyhlíží trochu jako chudý příbuzný, nemíjejte ho. Hotel Zlatá hvězda, o kterém je řeč, má znamenitou pověst díky kuchyni.
     Komentáře
  • Apetit

    Prvorepubliková kuchařka Anuše Kejřová vás naučí, jak šetřit při vaření: Kdo byla tato žena a proč si někteří myslí, že byla lakomá?

    Před 8 měsíci
    Nebyla jen vynikající kuchařkou, ale také zakladatelkou soukromé kuchařské školy. Stejně jako další významná autorka kuchařek Magdalena Dobromila Rettigová se věnovala výchově dívek a ve svých kuchařkách se zaměřovala i finanční stránkou pokrmů.
     Komentáře
  • Heroine

    „Neměla na sobě nic karikaturně feministického.“ Charisma a odvaha Františky Plamínkové

    Před 9 měsíci
    Zapojení žen do politiky. Diskriminace na pracovním trhu. Dělba práce mezi partnery v domácnosti. Oslovování žen „paní“ bez ohledu na to, jestli jsou nebo nejsou vdané. Všemi těmito tématy, která jsou stále aktuální i v roce 2022, se Františka Plamínková zabývala už na začátku minulého století. 30. června uplynulo 80 let ode dne, kdy ji popravili nacisté.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Špindlerovský guláš je jídlo pro fajnšmekry. Asi proto chutná i Zdeňku Pohlreichovi

    Před 9 měsíci
    Gulášů existuje nepřeberné množství. S nadsázkou se dá říci, že každá rodina má ten svůj, který nikomu neprozrazuje. Obvykle se guláš připravuje z kližky, ale na Špindlerovský potřebujete pravou svíčkovou.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Retro vaření s Kristinou: Upečte si hnízdečka z makaronů podle receptu vyhlášeného prvorepublikového hoteliéra Karla Šroubka

    Před 9 měsíci
    Máte rádi těstoviny? Nahlédněte s námi pod pokličku jejich historie a připravte si recept podle sto let starého předpisu od vyhlášeného pražského hoteliéra, pana Karla Šroubka.
     Komentáře
  • Pikant

    Úžasný mechový dort je hitem sociálních sítí. Doma ho připraví i úplný začátečník, a navíc je zdravý

    Před 10 měsíci
    Že jste o něm ještě neslyšeli? Přitom se jedná o recept starý jako kulinářské umění samo. Nevynalezl ho totiž nikdo jiný než Magdalena Dobromila Rettigová.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Retro vaření s Kristinou: Připravte si jednoduchý chřestový salát podle prvorepublikového receptu

    Před 10 měsíci
    Už i na našich polích dozrál chřest a jeho sezona nebývá dlouhá. Nejdříve ze země vykouknou hlavičky s drobnými lístky připomínající čapku a pak se za nimi vytáhne silnější stonek. Chřest považuje mnoho lidí za novodobou zeleninu, ale zdání klame.
     Komentáře
  • 100+1 zahraniční zajímavost

    Jindřiška Rettigová: Slavná dcera slavné matky

    Před 10 měsíci
    Svého času dosáhla větší popularity než její matka. Honosila se výsostnou pozicí primadony assoluty v Mnichovské dvorní opeře – první pěvkyně tohoto operního souboru. Řeč je o Jindřišce Rettigové, dceři „naší“ Magdaleny Dobromily…
     Komentáře
  • TopRecepty

    Večer budou v pořadu Prostřeno létat španělští ptáčci. Připravte si ty poctivé prvorepublikové

    Před 10 měsíci
    Ve čtvrtek se v Prostřeno předvede Filip. Ten se zatím prezentoval jako velký kritik ostatních, tak dnes má možnost ukázat, jak si on rozumí s kuchařským náčiním. Jako hlavní chod podává španělské ptáčky. Nerozletí se mu?
     Komentáře
  • Svět cestovatele

    Gastronomické slavnosti Litomyšl: Po stopách M. D. Rettigové

    Před 10 měsíci
    Tato skvělá žena byla nejen významnou kuchařkou a cukrářkou, ale začínala jako spisovatelka. Vedla dokonce i svůj společenský salón, který byl velmi oblíbený. Předčítala ženám z českých knih, pořádala literární besedy a dopisovala do časopisu Květy. Nicméně, její doménou se stala kuchyně, kde vymýšlela nové a nové recepty, až v roce 1826 vydala svou první Domácí kuchařku. Svého štěstí došla v Litomyšli a místní na ni nezapomínají ani nyní.
     Komentáře
Reklama