Zavřít
Magdalena Dobromila Rettigová

Magdalena Dobromila Rettigová

Nejnovější články na Seznamu na téma Magdalena Dobromila Rettigová
  • GeminiK
    naMédium

    Přemýšlíte, co k nedělnímu obědu? A co takhle ťopana s nádivkou nebo piskoře se sardelemi?

    Před 6 dny
    „Z dětí, jejichž základní potřeby nebyly naplněny v dětství, vyrostou často dospělí, kteří se primárně starají o druhé.“ Tento citát plně vystihuje život Magdaleny Dobromily Rettigové.
     Komentáře
  • Vlasta

    Staročeské perníčky podle Magdaleny Dobromily Rettigové: jednoduchý tradiční recept s vůní skořice

    Před 8 dny
    Med, skořice a hřebíček patří k tradičním surovinám, které tvoří základ vánočních perníčků. Zkuste si letos upéct perníčky, poctivé, jaké by pekla i autorka Domácí kuchařky Rettigová. A na co by určitě také nezapomněla? Připomenou nám, že v každém těstu je velký kus trpělivosti.
     Komentáře
  • NašeTéma

    Recept na citronové cukroví s kapkou luxusu a šlechtickou historií

    Před 17 dny
    Citron patří k nejběžnějším surovinám na vánoční cukroví. Před dvěma stoletími byl ale symbolem bohatství a dražší než cukr.
     Komentáře
  • FitŽivot

    Chuťovka z časů našich babiček: Vyzkoušejte tradiční zelňáky

    Před 17 dny
    Zelňáky jsou snadné a křupavé placky z kysaného zelí, které se připravují v troubě. Upečte si je jen tak k zakousnutí, nebo jako přílohu k husté polévce či k masu.
     Komentáře
  • Magazín Recepty

    Uvařte si husí kaldoun: Započněte svatomartinské hodování tradiční polévkou s játrovými knedlíčky

    Před 24 dny
    Staročeská polévka v podobě kaldounu klokotala na kamnech vždy, když se připravovala drůbeží pečeně. Chuť a sílu této tradiční polévce, kterou vařila i Magdalena Dobromila Rettigová, totiž dávají droby, které do vývaru zužitkujete do posledního křidélka. Pokud tedy připravujete na svatého Martina tradiční pečenou husu, uvařte si ze zbylých drobů i výbornou polévku.
     Komentáře
  • Janayrin Sramicik
    naMédium

    „10 deka vlašáku, prosím.“ Původní recept by si oblíbil málokdo, ikonu z něj udělal socík

    Před 24 dny
    Ikonická svačina, na kterou svého času nedal dopustit snad nikdo. Deset deka vlašáku, k tomu dva nebo tři křupavoučké voňavé rohlíky a žaludek si hvízdal. Dneska už to ale tak nějak není, co to bývalo.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Tradiční polévka kaldoun ze zbytků pečené kachny: Zjemněná smetanou a voňavá po muškátovém oříšku chutná božsky

    Před 28 dny
    Ke svátku svatého Martina patří kromě pečené husy i vydatná polévka zvaná kaldoun. Do ní se dávají nejen drůbeží vnitřnosti zvané drůbky, ale využijete do něj i zbytky z drůbeží pečínky. A pokud byste nepekli přímo husu, stejně tak dobrou polévku uděláte i z kachny.
     Komentáře
  • Vlasta

    Svatomartinské rohlíčky podle Laďky Něrgešové: Voňavé, křehké a s kapkou rumu. Nejlepší až po vychladnutí

    Před 28 dny
    Kdepak husa se zelím, opravdová hvězda svatomartinského stolu má tvar podkovy a vůni másla a rumu. Svatomartinské rohlíčky se pečou 11. listopadu, kdy má svátek Martin. Ať už je pečete z kynutého, nebo křehkého těsta, jisté je, že když se vám povedou, nestihnou ani vychladnout, jak jsou dobré.
     Komentáře
  • Jan Valtr
    naMédium

    Vlastenka Magdalena D. Rettigová se začala učit česky až v 18 letech. Proslavila ji Domácí kuchařka

    Před 29 dny
    Česká vlastenka Magdalena Dobromila Rettigová se začala učit česky až v 18 letech. K vlastenectví ji přivedl její budoucí manžel právník Rettig, pocházející také z německého prostředí. Proslavila ji Domácí kuchařka, vydaná v roce 1826.
     Komentáře
  • Apetit

    Svíčková jako rodinný poklad? Kdepak! Tenhle 100 let starý recept strčí do kapsy všechny moderní verze. Klíč je v zapomenutém postupu

    Před 29 dny
    Svíčková na smetaně je klenotem české kuchyně. Její recept se v rodinách často střeží jako poklad a předává z generace na generaci. Právě návrat ke kořenům, tedy k postupům našich prababiček, nám dnes ukazuje, proč je tato omáčka skutečně nepřekonatelná.
     Komentáře
  • Apetit

    Svatomartinské rohlíčky podle Maršálka, nebo Míši Landové? 6 receptů, které (nejen) letos válcují internet

    Před 1 měsícem
    Zdá se, že se s nimi roztrhl pytel. Pečou je cukráři i foodblogeři, a co je horší – každý tvrdí, že právě jeho recept je ten nejlepší. Takže pak stojíte u kuchyňské linky s mobilem v ruce a říkáte si: podle koho je upéct? Dilema vám tentokrát nevyřešíme. Ale usnadníme vám hledání. Dali jsme na jedno místo šest osvědčených receptů, které mají skvělé ohlasy: každý jiný, ale všechny stojí za pozornost.
     Komentáře
  • Matěj Kačaba
    naMédium

    Nevíte, co uvařit? Zkuste dědečkovu ovocnou polévku

    Před 1 měsícem
    Při řešení otázky, co uvařit, a otázky, co s nadbytkem ovoce, se nabízí jako společné řešení ovocná polévka.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Kaldoun aneb polévka z odřezků patří mezi zlaté dědictví po Magdaleně Dobromile Rettigové

    Před 1 měsícem
    Máte rádi staročeské recepty? Pak rozhodně musíte vyzkoušet kaldoun, který proslavila M. D. Rettigová. Tradiční sytá a hřejivá polévka, ve které využijete všechny odřezky, kosti a drůbky, dokáže zahnat všechny chmury.
     Komentáře
  • Vlasta

    Pravý holandský řízek se sýrem: Šťavnatý a voňavý díky špetce koření. Vznikl v závodních jídelnách

    Před 1 měsícem
    Od klasického řízku jej poznáte na první pohled. Je vyšší a má lehce oválný tvar. Je tedy hned jasné, že pod křupavým trojobalem se skrývá mleté maso. Je tu ale ještě jedna ingredience, která mu dala název.
     Komentáře
  • Apetit

    Nepečete koláče? Nevadí. Pečená jablka vás zachrání – 5 jednoduchých dezertů s vůní skořice a medu

    Před 1 měsícem
    Pečená jablka mají něco, co jiným dezertům často chybí –  jsou jednoduchá na přípravu a vy tak máte jistotu, že se povedou. Stačí pár základních surovin, horký plech nebo pekáček a půl hodiny v troubě. Je to zkrátka dezert, který funguje vždycky, ať už jej pečete v neděli odpoledne nebo v týdnu po večeři, když máte chuť na něco dobrého.
     Komentáře
  • Prima Ženy

    Herec Oldřich Navrátil má chalupu na místě, kde býval mlýn. Manželka je kutilka, on zahradník

    Před 1 měsícem
    Herec Oldřich Navrátil, který 21. října slaví 73. narozeniny, má chalupu poblíž města Třebíč, kde se narodil a vyrůstal. K objektu náleží také velká zahrada, která je pro něj velkým koníčkem. Zkušenosti využívá během moderování pořadu Receptář prima nápadů, který je pro něj zároveň zdrojem inspirace.
     Komentáře
  • Isabela
    naMédium

    Vánoce jsou plné zajímavostí. Nechtějte vědět, odkud je bramborový salát

    Před 1 měsícem
    Vánoce. Slovo, které v nás vyvolává stres. Pojďme se zamyslet i nad zajímavostmi těchto zimních svátků.
  • Hradecká Drbna

    Hradec Králové poslal dnes do prodeje limitovanou edici poštovních známek

    Před 1 měsícem
    Hradec Králové má novou sběratelskou raritu. Od dnešního dne je k dispozici limitovaná edice poštovních známek, která vzdává hold osmi významným postavám městské historie.
     Komentáře
  • Žena-in

    Klenot české kuchyně: Svíčková na smetaně krok za krokem

    Před 1 měsícem
    Svíčková na smetaně patří k nejtradičnějším českým jídlům, ale její kořeny sahají až do šlechtické kuchyně 18. a 19. století. Tehdy se oblíbeným pokrmem stalo pečené nebo dušené hovězí maso podávané s různými omáčkami – inspirované francouzskou kuchyní, která byla mezi aristokracií velmi módní.
     Komentáře
  • Apetit

    Odkud přiletěl španělský ptáček? Příběh slavného jídla, které vlastně vůbec není ze Španělska

    Před 2 měsíci
    Hovězí závitek s vajíčkem, okurkou, cibulí, slaninou a hořčicí. Omáčka s vývarem, brambory, knedlík nebo rýže. Jedno z těch jídel, která voní dětstvím, nedělí rodinu na masožravce a vegetariány a stále má své místo v domácí kuchyni i závodních jídelnách. Ale kde se tu vzal? A proč mu říkáme zrovna španělský ptáček?
     Komentáře
  • Vaření.cz

    Český fenomén nese název karbanátek. Co do něj opravdu patří?

    Před 2 měsíci
    Přestože může karbanátek působit na první pohled jako obyčejné jídlo, patří mezi oblíbené položky jídelních lístků už po generace. Jeho recepturu můžete upravovat podle svých možností a vždycky budete mít úspěch. Jaké karbanátky jste ještě možná nevyzkoušeli?
     Komentáře
  • Cooky

    Jak připravit dokonale tmavý guláš: Klíčem je kvalitní koření a hustota

    Před 3 měsíci
    V České republice guláš zdomácněl natolik, že ho považujeme za „náš“. Jeho kořeny ale sahají do Maďarska, kde si ho pastevci připravovali v kotlíku nad ohněm.
     Komentáře
  • Cooky

    Ptáčci v rozletu: Rozlítaní ptáčci s rýží aneb líná varianta oblíbené pochoutky

    Před 3 měsíci
    Španělský ptáček je tradiční české jídlo, vyzkoušejte ho trochu jinak - divokou verzi. Tuhle pochoutku zvládne každý začátečník.
     Komentáře
  • Arecenze

    Luxusní moravské zelňáky na plechu: Prastarý recept ze zelí, který je lepší než bramboráky

    Před 3 měsíci
    Zelňáky nebo i zelníky se dají připravit v různých variantách, které vám představíme. Nejsnadnější je nechat je upéct na plechu, ale zvládnete je i usmažit na pánvi.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Šnečí ocásky na cibulce, smažený tvaroh z raků, zadělávaní drozdi v županu i smažené žáby aneb Podivná jídla 19. století

    Před 3 měsíci
    Přelom 18. a 19. století v českých zemích se nese ve znamení národního obrození, posilování významu českého jazyka a české historie. I obrozenci byli jen lidé a museli jíst. Jejich jídelníček, obzvlášť ten postní, by se nám možná dneska moc nelíbil a ochránci přírody by jen nevěřícně zírali.
     Komentáře
  • Nespěchej

    Marie Janků-Sandtnerová vydala největší bestseller v dějinách literatury

    Před 3 měsíci
    Čtyřicet let po smrti věhlasné Magdaleny Dobromily Rettigové, autorky naší první české Domácí kuchařky (poprvé vyšla v roce 1826), se narodila Marie Janků Sandtnerová, která je označovaná za její následnici. V počtu vydaných kuchařek ji ovšem překonala. Její recepty se dají použít i dnes.
     Komentáře
  • Krajské listy

    Magdalena Dobromila. Z německé dcery legendou české kuchyně. Časosběr

    Před 3 měsíci
    Přelom 18. a 19. století znamenal probuzení národního cítění Čechů. Kromě objevování jazyka přišly do módy i do té doby pozapomenuté příběhy z českých dějin, nutno dodat, že některé z nich byly notně přibarvené. Přitom jeden mimořádný, dojemný i ohromující příběh se tehdy odehrával obrozencům přímo před očima.
     Komentáře
  • Classic Praha

    Vraž do toho kopu vajec. Budoucího manžela poznala ve dvanácti letech, místo prózy a básní se proslavila kuchařkou. Zakladatelka české červené knihovny zemřela před 80 lety

    Před 4 měsíci
    Česká vlastenka, buditelka a spisovatelka Magdalena Dobromila Rettigová byla velmi plodnou autorkou. Je autorkou několik desítek drobnějších i rozsáhlejších próz a básní, jejím nejznámějším dílem se ovšem místo klasické literatury stala Domácí kuchařka. Pojednání o masitých a postních pokrmech pro dcerky české a moravské vyšla poprvé roku 1826 a změnila pohled českých žen na gastronomii. Česky psaná kuchařka s jednoduše popsanými recepty určená lidovějším vrstvám vycházela s malými obměnami dalších sto let.
     Komentáře
  • Květy

    Magdalena Dobromila Rettigová: Kromě slavné a dodnes používané kuchařky přispívala svými texty i do Květů

    Před 4 měsíci
    Slavná autorka kuchařek, ale i prózy, básní a divadelních her. Stala se ideálem ženy, která láskyplně pečuje o rodinu, výtečně vaří, navíc vychovává děti k lásce k rodné řeči a využívá každou volnou chvíli k rozšiřování svých znalostí. Mnozí jistě poznali, že jde o Magdalenou Dobromilu Rettigovou.
     Komentáře
  • Nespěchej

    Kvíz: Knedlíky, omáčky, koláče. Poznejte české jídlo jen podle popisu

    Před 4 měsíci
    Víte, co vlastně jíte a odkud to přišlo? Pojďme podniknout menší výlet do minulosti a zjistit, kde se u nás naše tradiční jídla vlastně vzala a jak se k nám dostaly dnes už zcela nepostradatelné přísady jako brambory.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Pařížák, vlašák i pochoutkový salát: Socialistický symbol dělnického jídla dřív musel splňovat přísné ČSN normy

    Před 4 měsíci
    Buď je milujete, nebo nesnášíte. Tradiční saláty, které se nejčastěji jedí s rohlíkem a mnozí je vnímají jako symbol dělnického jídla. I dnes na nich spousta lidí nedá dopustit! Zjišťovali jsme, jak se připravovali kdysi a jestli mají ale stále tu stejnou chuť.
     Komentáře
  • Nespěchej

    Starý chleba se dříve rozhodně nevyhazoval. Naopak, každý drobek se využil

    Před 4 měsíci
    Pojďme se podívat do starých časů, jak naše babičky hospodařily s božím darem. Možná si to ještě pamatujete ze svého dětství nebo mládí.
     Komentáře
  • EnergoZrouti

    Od tradiční kuchyně k sushi: Jídlo, které spojuje i rozděluje generace

    Před 4 měsíci
    Co jedna generace považuje za samozřejmou součást zdravého životního stylu, může druhá vnímat jako výstřelek nebo dokonce riziko. O některých jídlech tak babičky nechtějí ani slyšet, zatímco mladí je považují za delikatesy.
     Komentáře
  • Deník

    Putujte Rychnovem se Zilvarem. Sehnat kluky byl problém, letos jich je všech pět

    Před 4 měsíci
    Centrum Rychnova nad Kněžnou ožívá každý prázdninový pátek od 18 hodin díky jedinečnému programu Putování se Zilvarem. Interaktivní prohlídka města ve stylu slavné Poláčkovy knihy Bylo nás pět se těší velké popularitě mezi rodinami s dětmi i turisty. Akce představuje originální spojení historie, literatury a divadelního umění přímo v ulicích města.
     Komentáře
  • Dům a zahrada

    Tipy na víkend: Vyrazte do skanzenu, na borůvkobraní, francouzský trh nebo zmrzlinový den na zámku

    Před 4 měsíci
    Ještě nemáte plány na víkend? Na koupání to podle aktuálních předpovědí nevypadá, tak můžete vyrazit za zábavou, poznáním a dobrým jídlem.
     Komentáře
  • i60

    Co se (ne)říká o vyloučených lokalitách severních Čech

    Před 5 měsíci
    Když chcete udělat nějakou strhující reportáž, stačí poslat novináře do sociálně vyloučené lokality a máte úspěch zaručený. Pražané, kteří většinou rádi dělají ostatním přednášky o xenofobii, se na oko zhrozí, napíšou pár zhnusených komentářů a tím to končí.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Co jedli čeští měšťané v 19. století? Hovězí s křenovou omáčkou či zadělávané dršťky byly běžné, symbolem luxusu byl cukr

    Před 5 měsíci
    19. století na našem území bylo ve znamení do té doby nevídaného hospodářského rozmachu, není proto divu, že získalo přídomek „století páry“. Měnila se i struktura společnosti, kde významné místo pomalu obsazovala rodící se vrstva buržoazie spolu s bohatými měšťany. S tím souvisely i změny jídelních zvyklostí.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Poctivá znojemská omáčka podle receptu našich babiček. Ta pravá se dělá z hovězího a nakládaček

    Před 5 měsíci
    Znojemská omáčka patří mezi naše tradiční jídla. Můžeme bez nadsázky říct, že jsme doslova omáčkovou zemí. Většina z omáček vznikla už v průběhu 19. století a ta znojemská není výjimkou. Skvělou chuť jí dodává kyselá okurka, typická pro Znojmu i omáčku. Jen s tím označením „znojemská“ to není tak jednoduché. Ale vše se dozvíte. Tak jdeme vařit!
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Koprovka, kterou budete zbožňovat! Jednoduchý recept na poctivou klasiku podle našich babiček

    Před 5 měsíci
    Koprovou omáčku buď milujete, nebo nenávidíte. K jaké skupině patříte vy? Koprovka je ryze česká omáčka, kterou jinde na světě nevaří. A potřebujete k ní jen 3 suroviny – kopr, smetanu a hovězí vývar. Samozřejmě ideální je čerstvý kopr, případně můžete použít i ten nakládaný. Tak pojďme vařit. A na vás je rozhodnout se, jestli raději koprovku s hovězím, nebo s vejcem.
     Komentáře
  • Vaření.cz

    Jak upéct nejlepší bublaninu?

    Před 5 měsíci
    Bublanina je tradiční oblíbený moučník, který zvládnou i začátečníci. Často bývá klasická bublanina také volbou pro první pečení s dětmi. Do bublaniny upotřebíme všechno ovoce, které máme k dispozici - ať už ze zahrady, z lesa nebo z trhu!
     Komentáře
  • Jiří Macoun
    naMédium

    Důchodce v Dubaji: Business class na pramici

    Před 5 měsíci
    Magdalena Dobromila Rettigová považovala jídlo za důležitý rys národní povahy spřádající příznivě vztahy v rodině i pospolitosti. Důchodce podotýká, asi jo - když se to dá jíst.
     Komentáře
  • FitŽivot

    Češtinářský kvíz: Kdy se píše mě a mně a je správně holt, nebo hold? 10 z 10 nedá skoro nikdo

    Před 5 měsíci
    Český jazyk je skvostný, nabízí mnoho nádherných slov, jejichž zvuk a krása nejdou přeložit do žádného jiného jazyka. Je ale také velmi náročný, patří do nejtěžších světových jazyků. Jak dobře jej ovládáte vy?
     Komentáře
  • VipShow

    Magdalena Dobromila Rettigová nás učí vařit i ve 21. století. Její kuchařka byla určena především pro širší lidové vrstvy

    Před 5 měsíci
    Dnešní kuchařky často vyžadují ingredience za stovky korun. Magdalena Dobromila Rettigová měla s tímto problémem co dělat už před dvěma staletími. Tato úžasná žena napsala v roce 1826 kuchařku, která nebyla určena pro bohaté pány, ale pro obyčejné hospodyně. Její Domácí kuchařka učila vařit z toho, co měli lidé opravdu doma – bez exotických koření, bez armády pomocníků, ale s obrovskou chutí do života.
     Komentáře
  • Česká NEJ

    1 min

    Podcast
    Největší jezdeckou sochu najdete na pražském Vítkově. Živým modelem pro koně se stal ryzák Theseus

    Před 5 měsíci

    ·

    1 minuta

    Součástí národního památníku na Vítkově v Praze je i monumentální socha Jana Žižky na koni. Je vysoká přes 9,5 metru a váží 16,5 tuny.
     Komentáře
  • Koktejl

    Smějeme se Francouzům, ale i u nás se jedí šneci. Jak chutnají?

    Před 6 měsíci
    Hlemýžď zahradní vlastně žádná delikatesa není. Tak proč je v podobě jídla tak drahý?
     Komentáře
  • Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

    2 min

    Podcast
    Olej z fefrmince podle babiček z podhůří Krkonoš

    Před 6 měsíci

    ·

    2 minuty

    Na přelomu jara a léta je nejvyšší čas nasbírat bylinky. Pro tento recept budeme potřebovat mátu peprnou, ze které připravíme léčivý olej.
     Komentáře
  • TN

    V Litomyšli restaurují rukopisy Rettigové. Jsou mezi nimi i stovky receptů

    Před 6 měsíci
    V muzeu v Litomyšli se pustili do restaurování rukopisů propagátorky lidového vaření Magdaleny Dobromily Rettigové, která ve městě strávila posledních 11 let svého života. Její papírové deníky a poznámky jsou totiž po 200 letech ve špatném stavu. Dochovaly se i stovky jejích kuchařských receptů – mezi nimi i instrukce pro přípravu frankfurtské polévky.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Kousek čokoládového ráje! Bleskový recept na brownies, které vás dostanou hříšnou chutí čokolády

    Před 6 měsíci
    Čokoláda je vaše slabost? Tak tohle si zamilujete! Brownie je takový ten americký zázrak, který vás dostane už na první ochutnání. Mokrý, čokoládový, prostě božský - a co je nejlepší? Připravíte ho za chvilku a bez stresu. Nemusíte být žádný kuchařský mistr. Stačí smíchat pár ingrediencí, hodit do trouby a za hodinku máte doma vůni, která přiláká celou rodinu. Náš recept jsme zkoušeli mockrát a vždycky vyšel skvěle. Tak co, dáte si s námi kousek čokoládového ráje?
     Komentáře
  • Apetit

    Tam, kde Péťa Bajza potkal Rettigovou. Rychnov nad Kněžnou je skrytý poklad se skvělou kulajdou

    Před 6 měsíci
    Rychnov nad Kněžnou je nenápadný klenot Východních Čech. Redaktorka Apetitonline tam nedávno strávila víkend a byla až překvapená, jak krásné místo tohle městečko je a jak skvělé jídlo i kávu tam najdete. Muzeum Magdaleny Dobromily je pro všechny foodies už jen třešinkou na dortu.
     Komentáře
  • Novinky

    Soutěž o guláš či bábovku. Litomyšlské gastro slavnosti uctí kuchařku Rettigovou

    Před 6 měsíci
    V hostinec pod širým nebem se promění Smetanovo i Toulovcovo náměstí o víkendu 24.- 25. května v Litomyšli. Konají se zde gastro slavnosti věnované kuchařce Magdaleně Dobromile Rettigové. Návštěvníci ochutnají husí stehýnko, bramborové placky z pece nebo francouzské makronky.
     Komentáře
  • Dům a zahrada

    Kam vyrazit o víkendu? Na slavnost M. D. Rettigové, bezové speciality, řeckou kuchyni nebo Rumfest

    Před 6 měsíci
    Pokud ještě nemáte plány na víkend, podívejte se na náš výběr zajímavých sobotních a nedělních akcí.
     Komentáře
  • Výlety

    2 min

    Podcast
    Rozhledna jakou svět neviděl u jihočeských Třebohostic je neobvyklá po všech stránkách

    Před 6 měsíci

    ·

    2 minuty

    Na louce mezi vískami Zadní Zborovice a Třebohostice na Strakonicku na jihu Čech se nachází kuriózní turistický cíl. Oficiálně se jmenuje Rozhledna, jakou svět neviděl. I když jde technicky vzato o vyhlídku, z hlediska sémantiky její název dokonale sedí. Nejenže její vrchol tvoří žulová dlaždice s do kamene vytesanými chodidly, ale nabízí také úchvatný výhled do kraje, který skutečně jinde nenajdete.
     Komentáře
  • Výlety

    3 min

    Podcast
    V čem vařila a pekla Magdalena Dobromila Rettigová? Originální kousky uvidíte v Litomyšli

    Před 6 měsíci

    ·

    3 minuty

    Regionální muzeum v Litomyšli v Pardubickém kraji pečuje o nejrozsáhlejší sbírku předmětů, které patřily spisovatelce a vlastence Magdaleně Dobromile Rettigové. Autorka známé kuchařky se narodila před 240 lety a v Litomyšli, kde je pochovaná, zanechala výraznou stopu. Město jí každý rok v květnu vzdává hold v podobě Gastroslavností Magdaleny Dobromily Rettigové.
     Komentáře
  • TVguru

    Kuchařka, která naučila Čechy vařit. Jméno Dobromila nosí ještě 1 tisíc Čechů

    Před 6 měsíci
    Představte si jméno tak vzácné, že ho v naší zemi nosí méně lidí, než kolik má Praha hospod. Zatímco Aničky a Markéty potkáváme na každém rohu, toto jméno zahlédnete jen jednou za uherský rok. Přitom jeho nejslavnější nositelka měla na český jazyk a kulturu větší vliv než leckterý národní buditel.
     Komentáře
  • Novinky

    Studenti upravili recept Magdaleny Dobromily Rettigové. Ve Francii s ním vybojovali druhé místo

    Před 6 měsíci
    Vsadili na osvědčenou kuchařku Magdalenu Dobromilu Rettigovou a uspěli. Druhé místo svého týmu v prestižní kulinářské soutěži Trophée Mille International, která se konala ve Francii, slaví Střední škola Slavkov - Austerlitz. Studenti Yaroslava Kelemen a Matěj Chvála se tam mistrům kuchařům předvedli se svojí úpravou pstruha a s dezertem s jablkem.
     Komentáře
  • i60

    Magdalena Dobromila Rettigová byla nejen autorkou kuchařek, ale také matkou obdivované pěvkyně

    Před 7 měsíci
    Letošek můžeme nazvat rokem Magdaleny Dobromily Rettigové, protože si připomínáme 240 let od jejího narození a rovněž 180 let od jejího úmrtí. Byla to inspirativní, vtipná a energická dáma, kterou moc ráda představuji nejen na svých besedách, ale také jsem jí věnovala kapitolu ve své první knize.
     Komentáře
  • Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

    2 min

    Podcast
    Babiččin likér z bejlí

    Před 7 měsíci

    ·

    2 minuty

    K likérům z bylinek, které měly léčivé vlastnosti, se ještě vrátíme. Některé receptury jsou tajné, ale Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nějakou ještě určitě mají.
     Komentáře
  • Svitavský deník

    Kuchařská legenda ze Svitav slaví úspěch. Václav Šmerda vstoupil do síně slávy

    Před 7 měsíci
    Vařil pro prezidenty, španělského krále i dánského prince, v Česku patří mezi kuchařské špičky. Mistr kuchař Václav Šmerda ze Svitav ve čtvrtek převzal v Praze prestižní ocenění, v anketě Zlatý kuchař vstoupil do síně slávy. Ve svých dvaasedmdesáti letech stále vaří a svoje zkušenosti předává studentům odborné školy v Poličce. Je také prezidentem Gastronomických slavností Magdaleny Dobromily Rettigové v Litomyšli. Titul Mistr kuchař nosí už od roku 1985.
     Komentáře
  • Vitalia

    Recept na boží milosti: stačí pár základních ingrediencí. Přidat můžete pivo, nebo rum

    Před 7 měsíci
    Boží milosti plnily talíře při různých příležitostech, ať už šlo o masopust, Velikonoce nebo třeba svatby. Povětšinou se spojují s masopustem. Velikonoční boží milosti je pak zvykem podávat na Velikonoční pondělí. K jejich přípravě je třeba notná dávka zručnosti a trpělivosti. Přidat se do nich může rum, ale také kupříkladu pivo. Jde o sladké, kypré pečivo, které při smažení nabývá onoho nafouknutého tvaru. Boží milosti jsou ideální pochoutkou, kterou můžete podarovat přišlé koledníky, jelikož svou velikostí dobře padnou do ruky. Lepší je upéct jich víc než míň, jelikož většinou se po nich rychle zapráší.
     Komentáře
  • Můžeme jíst zdravěji

    Vánoční bramborový salát aneb sto lidí, sto chutí. Jakému receptu dáte letos přednost?

    Před 1 rokem
    Bavorský, středomořský, anebo ten váš, předávaný po generace? Pravý, dokonalý a zaručené nejlepší bramborový salát je mnoho lidí ochotno bránit do roztrhání těla. A protože Vánoce už jsou za rohem, je ideální čas oprášit osvědčený recept – nebo se letos odvážně vzepřít rodinné tradici a vyzkoušet bramborový salát trochu jinak. Drtivá většina z nás vnímá bramborový […]
     Komentáře
Reklama