Zavřít
Syrovátka

Syrovátka

Nejnovější články na Seznamu na téma Syrovátka
  • Tiscali

    Jak správně připravit fazole pro lepší stravitelnost: trik od profesionálních kuchařek

    Před 12 dny
    Fazole milujeme. Jsou levné, syté, zdravé a z jednoho hrnce nasytí půl rodiny.
     Komentáře
  • Sport deník

    Naši předkové ji pili denně a věděli proč. Syrovátka prospívá trávení, imunitě i pleti

    Před 2 měsíci
    Našli jsme nápoj, který milovali už naši předci. V dnešní době je považován za odpadní produkt určený maximálně tak prasatům, přitom je plný bílkovin a vápníku.
     Komentáře
  • Sport deník

    Syrovátka vypadá jako obyčejná voda z jogurtu. Pro sportovce je ale klíčem k síle i energii

    Před 2 měsíci
    Pamatujete si, co vám proběhlo hlavou, když vám na stole přistál talíř nebo sklenice čehosi, co jste nechtěli, ale museli sníst, protože je to zdravé? Málokdo z nás si neodnesl nějakou takovou noční můru z dětství. A mnohé z těchto kdysi nenáviděných potravin se dnes vrací na výsluní jako vyhledávané delikatesy a superpotraviny. A jedna z nich, tekutý „blaf“, se stal doslova zlatým grálem fitness průmyslu, za který jsou lidé ochotni platit astronomické částky.
     Komentáře
  • Cooky

    Louhované bagety: Křupavá kůrka, jemná střídka

    Před 3 měsíci
    Louhovaná bagety nebo rohlíky, které chutnají skvěle. Ano, to existuje a jde o mimořádnou pochoutku s velmi křupavou kůrčičkou a jemnou střídkou. Často je vídám ve velkých obchodech.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Dříve odpad a krmivo pro prasata, dnes ceněná fitness potravina. Syrovátka dnes stojí sportovce stovky korun

    Před 3 měsíci
    Ještě před pár desetiletími ji sýraři vylévali do kanálu nebo zadarmo dávali zemědělcům na krmení prasat. Tato tekutina se považovala za bezcenný odpad, pro který nebylo v lidském jídelníčku využití. Dnes ale patří ve vysušené podobě k nejoblíbenějším doplňkům stravy fitnessáků i lidí, kteří se snaží zhubnout.
     Komentáře
  • Vlasta

    Dřív se dávala prasatům, dnes je z ní hit pro sportovce. Syrovátka je plná bílkovin a vitaminů

    Před 3 měsíci
    Donedávna ji naše babičky považovaly za odpad, kterým se krmila prasata. Dnes by se nejspíš nestačily divit. Zdánlivě obyčejná tekutina se proměnila v hit moderní výživy a symbol zdravého životního stylu. Jak se stalo, že se z něčeho tak opomíjeného stal vyhledávaný poklad?
     Komentáře
  • Adbz

    Ochraňte své zelí přírodně, škůdci nebudou mít šanci. Pomůže syrovátka

    Před 5 měsíci
    Zelí je třeba před škůdci chránit. Obchody sice nabízejí hnojiva i postřiky na každém rohu, ale často jsou drahé a plné chemie.
     Komentáře
  • Magazín Recepty

    Znáte labneh? Tenhle krémový čerstvý sýr si snadno vyrobíte i doma

    Před 5 měsíci
    Máte chuť na čerstvý domácí krémový sýr? Pak byste měli vyzkoušet labneh. Tahle pochoutka z Blízkého východu si vás totiž získá na první sousto. Přitom není vůbec složité si ji vyrobit doma. Jak na to? Poradíme!
     Komentáře
  • Befity

    Míchat protein s mlékem není mnohdy dobrá volba

    Před 6 měsíci
    V oblasti fitness a zdravého životního stylu se syrovátkový protein stal jedním z nejpopulárnějších a nejdiskutovanějších doplňků stravy. Jeho popularita je výrazná jak mezi vrcholovými sportovci, tak i mezi rekreačními cvičenci. Přesto kolem něj koluje řada otázek, které zůstávají pro mnohé záhadou. Jednou z těchto otázek je, zda je lepší protein konzumovat s vodou nebo s mlékem. Tento článek se zaměřuje na hlavní aspekty týkající se syrovátkového proteinu, jeho výrobní proces a také optimální způsoby jeho konzumace.
     Komentáře
  • Plné zdraví

    Syrovátka: poklad, který zůstává po výrobě sýra. Vhodný nejenom pro sportovce

    Před 6 měsíci
    Když se dělá sýr, zůstane po něm cosi tekutého – říká se tomu syrovátka. Nepleťte si ji s obyčejnou vodou! Tahle zlatavá tekutina je pořádně nabitá – nejen chutí, ale i zdravotními přínosy. Vzniká buď jako kyselá syrovátka (při výrobě tvarohu) nebo syřidlová (při tvorbě měkkých a tvrdých sýrů). A i když si ji příroda nechala jako vedlejší produkt, pro tělo je to nutriční hvězda první třídy.
     Komentáře
  • Apetit

    Výborné polévky, které zmizely z našich stolů: Znáte je všechny?

    Před 8 měsíci
    Polévka, která vás vrátí do dětství, i taková, o které jste možná nikdy neslyšeli. Některé tradiční recepty se téměř vytratily z českých kuchyní, přitom by si zasloužily návrat na výsluní! Jak chutná moderní oukrop, proč se do polévky přidávala syrovátka a která sytá dobrota vás spolehlivě postaví na nohy? Objevte polévky, které nechtějí upadnout v zapomnění.
     Komentáře
  • Žena-in

    Tvaroh v alobalu je lepší než ve vaničce? Nedejte na mýty

    Před 9 měsíci
    Tato superpotravina je mimořádně všestranná - využijete ji nejen v kuchyni, ale i při léčbě různých zdravotních potíží. Tvaroh dokáže pomoci shodit na váze, při popáleninách nebo třeba při bolesti kloubů.
     Komentáře
  • Plné zdraví

    Světový den tvarohu: Nejčastější mýty, které jste o něm pravděpodobně slyšeli

    Před 10 měsíci
    19. ledna připadá na Světový den tvarohu. Tato superpotravina je mimořádně všestranná – využijete ji nejen v kuchyni, ale i při léčbě různých zdravotních potíží. Tvaroh dokáže nejen pomoci shodit na váze, ale i při popáleninách nebo třeba při bolesti kloubů.
     Komentáře
  • Jsme kočky

    Cena másla raketově stoupá. Udělej si radši vlastní poctivé

    Před 1 rokem
    Taky ti spadla brada, když ses v obchodě přesvědčila, že si lidi nedělají srandu, když mluví o kostce másla za úplné jmění? Právě proto pro tebe máme jednu radu – udělej si o něco levněji svoje vlastní, poctivé.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Vyrobte si „Lučinu“ doma! Legendární čerstvý sýr zvládnete během 10 minut a ze 3 surovin

    Před 1 rokem
    Milujete čerstvé sýry? My si neumíme představit ráno bez lahodné a jemné Lučiny. Na čerstvém chlebu je prostě neodolatelná. A víte, co je na tom nejlepší? Že si Lučinu můžete snadno připravit sami doma! Stačí vám na to 10 minut. Trochu déle bude trvat, než ze směsi odkape veškerá syrovátka, ale to už je jen drobný detail. Tak pojďme na to, abyste si mohli už zítra vychutnat domácí Lučinu ke snídani!
     Komentáře
  • Vlasta

    Nejlepší lék pro plíce a játra. Sklenice kozí syrovátky denně nalačno dokáže zázraky

    Před 1 rokem
    Žlutozelená tekutina vzniká při výrobě mléka. Obsahuje hodně laktózy a především je bohatá na bílkovinu kasein. Právě díky ní je tenhle nápoj nejvíc ceněn. Jeho benefity mají totiž velký pozitivní vliv především na naše zdraví.
     Komentáře
  • Chalupáři Zahrádkáři

    Září je ideální čas na dekontaminaci půdy. Jde o ověřený způsob, jak si zajistit dvojnásobnou úrodu v příští sezóně

    Před 1 rokem
    Nenechte nic náhodě a záhony před dalším použitím řádně dekontaminujte. Ušetříte si tak celou řadu možných potíží.
     Komentáře
  • GymBeam

    Jaký je rozdíl mezi syrovátkou a syrovátkovým proteinem?

    Před 1 rokem
    Syrovátka a syrovátkový protein není totéž. V našem článku se dozvíte, jaké jsou mezi nimi klíčové rozdíly, benefity a pro koho je lepší spíše syrovátka nebo syrovátkový protein. The post Jaký je rozdíl mezi syrovátkou a syrovátkovým proteinem? appeared first on GymBeam Blog.
  • Chalupáři Zahrádkáři

    Zahrady bez krtinců: Krtci mají utrum, odežene je babiččin lektvar ze syrovátky

    Před 1 rokem
    S trpělivostí a vytrvalostí můžete svou zahradu udržet bez krtků pomocí jednoduchých a humánních strategií. Násilí není potřeba.
     Komentáře
  • Adbz

    Tekutina, která vzniká na povrchu jogurtu, by se neměla vylévat. Obsahuje cenné látky, o které je škoda přijít

    Před 1 rokem
    Pokud vyléváte tekutinu vzniklou na povrchu jogurtu, rychle s tím přestaňte. Jedná se o jeho cennou součást, která nabízí řadu zdravotních benefitů.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Čerstvá jak procházka ranní rosou: Oblíbený čerstvý krémový sýr si během 10 minut vyrobíte i doma

    Před 1 rokem
    Máte rádi čerstvé sýry? My si nedokážeme představit snídani bez krémové Lučiny. Na čerstvém pečivu chutná báječně. A víte, co je na tom nejlepší? Že si Lučinu můžete vyrobit i doma! Zabere vám to 10 minut. Nepatrně delší dobu bude trvat finální fáze, během níž vám musí ze směsi vykapat všechna syrovátka. Tak pojďme na to, ať si můžete dát domácí Lučinu třeba zítra na snídani!
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Řecký jogurt si snadno vyrobíte doma: za pár Kč bude lahodnější než ten z obchodu

    Před 1 rokem
    Řecký jogurt si snadno vyrobíte doma: za pár Kč bude lahodnější než ten z obchodu. Řecký jogurt se stal i u nás hitem, a to zejména pro svou výbornou chuť a konzistenci. Navíc, doporučují jej také výživoví poradci a jiní odborníci, protože ačkoliv je tučnější, obsahuje nižší množství sacharidů a je doslova nabitý kvalitní bílkovinou.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Libanonský sýr labneh: Lahodný krémový sýr podobný lučině jednoduše připravíte i doma pouze z jedné ingredience

    Před 1 rokem
    Láká vás vyrobit si domácí sýr, ale připadá vám to složité? Tak to zkuste s libanonským labneh. Nepotřebujete na něj žádné speciální ingredience ani náčiní, vystačíte si s obyčejným bílým jogurtem a plátýnkem či cedníkem. Získáte ale sýr chutí i vzhledem hodně podobný lučině.
     Komentáře
  • Osel

    Nanovláknový aerogel ze syrovátky velmi účinně těží zlato z e-odpadu

    Před 1 rokem
    Elektronický odpad je zlatá žíla dnešní doby. Amyloidní aerogel z proteinových nanovláken, který lze snadno vyrobit ze syrovátky, elegantně vytěží zlato ze staré elektroniky rozpuštěné v kyselině. Ze 20 starých motherboardů je tímto způsobem možné získat nugget o váze 450 miligramů, který je z 91 procent ze zlata. Ekonomická návratnost by měla být ohromující.
     Komentáře
  • CHIP

    Jak proměnit starý mobil ve zlato: konečně budeme schopni efektivně využít elektronický odpad

    Před 1 rokem
    Všichni, kdo ještě vlastní staré počítače a mobilní telefony, by měli zpozornět. Vědcům se totiž podařilo získat zlato z údajně téměř bezcenného elektronického odpadu.
     Komentáře
  • Novinky

    Manželé si založili rodinnou farmu. Pomáhá na ní i jejich sedm dětí

    Před 1 rokem
    Kateřina Melcherová nikdy nechtěla pracovat v zemědělství a potravinářství. Když se ale s manželem Miroslavem odstěhovala na statek do Červených Dvorců na Klatovsko, změnila názor. Spolu založili farmu a vyrábějí biosýry. Pomáhají jim i děti, kterých mají sedm.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Recept na domácí sýr: Vyzkoušejte si připravit cottage nebo balkánský sýr, je to překvapivě snadné

    Před 1 rokem
    Domácí výroba různých potravin, jako jsou například chleba či jogurt, se těší stále větší oblibě. Jinak tomu není ani v případě sýru. Vyrobit si ho doma je totiž překvapivě snadné, rychlé a určitě to stojí za vyzkoušení. Domácí sýr vás potěší nejen svou lahodnou chutí, ale také úsporou peněz. Uvidíte, že po kupovaném už jen tak nesáhnete.
     Komentáře
  • Vychytávky Ládi Hrušky

    Poctivý domácí sýr bez éček vyrobený v zavařovacím hrnci

    Před 1 rokem
    Servírujeme jednotlivé recepty a vychytávky Ládi Hrušky i nápady jeho zapálených fanoušků. Plnou nálož vychytávek, najdete na primaplus.cz
     Komentáře
  • Apetit

    Na vlastní domácí sýr potřebujete jen tři základní suroviny. Všechny možná máte doma po ruce

    Před 1 rokem
    Hledáte inspiraci na svačinu, snídani nebo rychlou večeři? Patříte mezi milovníky sýra a chtěli byste si připravit svůj vlastní, který chutná jak na pečivu, tak v pomazánce? Vyzkoušejte naše tipy a připravte si domácí čerstvý sýr pro rodinu i na párty s přáteli.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Domácí tvaroh: Jednoduchý recept na měkký i tvrdý tvaroh

    Před 1 rokem
    Tento návod na domácí tvaroh oceníte, pokud máte přísun čerstvého mléka, protože z trvanlivého to nejde. A troufáme si odhadnout, že je to recept pro všechny naše krajánky, kteří žijí v zahraničí. Tam totiž náš tvaroh v podstatě neznají, zvlášť ten tvrdý. A protože startuje sezona ovocných knedlíků, bude se určitě hodit.
     Komentáře
  • Cesty a výlety

    Nejhnusnější jídla Evropy: Sardinský sýr s červy a islandská beraní varlata v syrovátce

    Před 1 rokem
    Pod nechutnými jídly si většina Čechů představuje především některé asijské speciality. Například pokrmy z psího nebo hadího masa, ovoce durian, nebo třeba opičí mozečky. Jenže i v Evropě máme svoje „nechuťárny“.
     Komentáře
  • Brněnská Drbna

    Silničáři na jižní Moravě vysazují stromy do gelu ze syrovátky, aby je udrželi v kondici

    Před 2 roky
    Stovky dřevin, o které se starají jihomoravští silničáři, zemřou každý rok kvůli nedostatku vláhy. Aby pracovníci nemuseli dokola kácet a vysazovat nové stromy, testují u Břeclavi speciální hydrogel. Přírodní látka zadrží v období sucha vodu v půdě, a údržbářům tak pomůže s péčí o 119 tisíc kusů zeleně.
     Komentáře
  • České stavby

    Syrovátka prý není odpad. Ale až projekt nanocelulózy z ní dělá poptávanou surovinu

    Před 2 roky
    Na jedné straně máme vedlejší produkt mlékárenského průmyslu, který je tak všudypřítomný, až je vlastně odpadem. Plýtvat se s ním ale nemusí, protože se z něj dá vyrábět něco, co teď poptávají všichni. 
     Komentáře
  • Chalupáři Zahrádkáři

    Obnovte kvalitu půdy a zbavte ji škůdců: Syrovátková zálivka zařídí lepší úrodnost

    Před 2 roky
    Syrovátka v sobě obsahuje mnoho cenných živin. Dokáže vrátit úrodnost i opravdu vyčerpané půdě, je však třeba ji použít správně.
     Komentáře
  • Gulu

    Syrovátkový protein 101: Průvodce pro začátečníky

    Před 2 roky
    Ne všechny bílkoviny jsou si rovny a některé, jako například syrovátkové, jsou lepší než jiné.
     Komentáře
  • Chalupáři Zahrádkáři

    Kolosální úrodu okurek v roce 2023 zařídí zálivka z kefíru a syrovátky

    Před 2 roky
    Opravdu bohatou úrodu okurek vám zajistí tato výživná zálivka z kefíru a syrovátky. Po ní okurky porostou jako divé. V létě pak budete moci sklízet velké a šťavnaté plody.
     Komentáře
  • Ekolist

    Vědci ze zlínské univerzity testují hydrogely ze syrovátky při obnově lesů v okolí Buchlova

    Před 2 roky
    Vědci z Centra polymerních systémů (CPS) zlínské Univerzity Tomáše Bati (UTB) testují vyvíjené hydrogely ze syrovátky v praxi, a to při obnově lesů, sdělila mluvčí univerzity Petra Svěráková. Hydrogely dokážou udržet vláhu v půdě a jsou plně rozložitelné na neškodné látky, které jsou pak zdrojem živin pro rostliny. Syrovátka je jednou ze základních surovin pro jejich přípravu.
     Komentáře
  • Chalupáři Zahrádkáři

    Úrodu velkých cuket zařídí kyselina boritá v kombinaci s droždím

    Před 2 roky
    Cuketa patři mezi nejpopulárnější druhy zeleniny vůbec. Pokud chcete maximální úrodu, musíte ji na záhonku správně pohnojit.
     Komentáře
  • Náš region

    Hydrogely ze syrovátky, které vyvíjí vědci z univerzity ve Zlíně, by mohly pomoci při obnově lesů

    Před 2 roky
    Novinářům to v pátek sdělila mluvčí univerzity Petra Svěráková. Hydrogely dokážou udržet vláhu v půdě a jsou plně rozložitelné na neškodné látky, které jsou pak zdrojem živin pro rostliny. Syrovátka je jednou ze základních surovin pro jejich přípravu.
     Komentáře
  • Recepty prima nápadů

    Zkuste si vyrobit domácí sýr, kterým ohromíte své okolí

    Před 2 roky
    Výroba domácího sýru je zábavná aktivita, která vám umožní vychutnat si čerstvý a kvalitní sýr bez chemických přísad. Sýr můžete vyrobit z různých druhů mlék, včetně kravského, kozího nebo ovčího.
     Komentáře
  • Chalupáři Zahrádkáři

    Mnoho plodů a žádná plíseň: Pár kapek jódu pomůže ke krásné úrodě rajčat

    Před 2 roky
    Ne vždy je úroda rajčat taková, jakou byste očekávali. Pokud si chcete letos zajistit bezproblémovou sezónu, použijte jód.
     Komentáře
  • Chalupáři Zahrádkáři

    Kyselina boritá a syrovátka: Směs, která pomůže většině rostlin k rychlejšímu růstu

    Před 2 roky
    Dodejte rostlinám potřebné látky a připravte si účinné hnojivo z dvou dostupných surovin – kyseliny borité a obyčejné syrovátky.
     Komentáře
  • JakZdravě

    Syrovátka má co nabídnout: Snižuje záněty i krevní tlak

    Před 2 roky
    Syrovátka ve formě nápoje přináší řadu zdravotních benefitů pro lidské tělo. Pokud ji přidáte do svého jídelníčku, můžete se těšit nejen na snadné hubnutí.
     Komentáře
  • JakZdravě

    Syrovátka podpoří hubnutí, sníží krevní tlak i záněty v těle

    Před 2 roky
    Mléčné výrobky obecně patří k velmi zdravým potravinám, které dodávají tělu základní živiny. Ještě lepší může být samotná syrovátka.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Vodnatou tekutinu z jogurtu rozhodně nevylévejte

    Před 2 roky
    Odklopíte víčko svého oblíbeného jogurtu a všimnete si vodnaté tekutiny přímo nahoře. Co s ní uděláte? Poputuje do kuchyňského dřezu? Tohle je důvod, proč to nedělat!
     Komentáře
  • Ekolist

    Odborníci u Olšan pomocí vrtů a syrovátky likvidují toxické látky ve vodě

    Před 3 roky
    Pomocí aplikace syrovátky do více než tři set vrtů se odborníci snaží vyčistit podzemní vody v okolí Olšan u Prostějova od toxických látek, které před lety unikly do půdy v nedalekém průmyslovém areálu podniku Sigma Lutín. Lidem v okolních obcích kvůli tomu doporučili, aby zatím nepoužívali vodu ze svých studní ani k zalévání zahrad. Chlorované uhlovodíky navíc mohou ohrozit také zdroj vody pro desítky tisíc obyvatel Prostějova a okolí. První etapa sanace podzemních vod skončí příští rok na jaře a bude stát zhruba 180 milionů korun. Navázat by na ní měla další fáze likvidace staré ekologické zátěže, přijde asi na 100 milionů, řekl starosta Olšan Milan Elfmark.
     Komentáře
  • Náš region

    Voda v okolí Olšan je toxická. Obyvatelé dostali doporučení

    Před 3 roky
    Pomocí aplikace syrovátky do více než tři set vrtů se odborníci snaží vyčistit podzemní vody v okolí Olšan u Prostějova od toxických látek, které…
     Komentáře
  • iReceptář

    Smíchejte rajčatovou šťávu s mlékem. Vznikne skvělá věc

    Před 3 roky
    Přemýšlíte, co vznikne, když smícháte rajčatovou šťávu s mlékem? Pak už nemusíte, prozradíme vám to. Když toto uděláte podle našeho receptu, získáte za pár chvil dokonalý krémový sýr s rajčatovou příchutí. Nejenže bude domácí a vy se tak vyhnete drahým nákupům v supermarketu, ale navíc bude výrazně lahodnější než ten kupovaný.
     Komentáře
  • Jímeto

    Osvěžte svůj salát domácím balkánským sýrem. Vaši hosté budou nadšení

    Před 3 roky
    Jsou hned tři důvody, proč si udělat balkánský sýr doma, pokud patříte k lidem, kteří mají tuto slanou pochoutku rádi.
     Komentáře
  • iReceptář

    Domácí balkánský sýr z mléka a citronu: Vynikající a 3x levnější než kupovaný

    Před 3 roky
    Balkánský sýr je králem letních salátů a zapečených pokrmů. Jak si ho můžete vyrobit levně sami?
     Komentáře
  • 6dhub

    Ekologicky šetrné hydrogely ze syrovátky pomohou v boji proti suchu

    Před 3 roky
    Jak pomoci udržet vodu v krajině, zvýšit retenční schopnosti půdy a snížit tak negativní dopady sucha na zemědělství? Na tuto problematiku se zaměřili výzkumníci z Centra polymerních systémů zlínské univerzity ve spolupráci s Výzkumným ústavem mlékárenským s.r.o., společností LACRUM Velké Meziříčí s.r.o. a Výzkumným ústavem meliorací a ochrany půdy, v.v.i.
     Komentáře
  • Ekolist

    Zlínští vědci vyvinuli ekologicky šetrné hydrogely, pomohou udržet vodu v půdě

    Před 3 roky
    Vědci z Centra polymerních systémů zlínské univerzity vyvinuli ekologicky šetrné hydrogely, které pomohu udržet vodu v půdě. Zvýší retenční schopnosti půdy a sníží negativní dopady sucha na zemědělství. Hydrogely jsou schopny opakovaně na sebe vázat vodu, udržet ji a postupně uvolňovat, jejich hlavní složkou je kyselá syrovátka, vedlejší produkt při zpracování mléka a výrobě sýrů, řekl ČTK a Českému rozhlasu rektor univerzity a garant výzkumné skupiny Vladimír Sedlařík.
     Komentáře
  • iRozhlas

    Zlínští vědci vyvinuli hydrogely ze syrovátky. Pomáhají zadržet vodu v půdě a jsou rozložitelné

    Před 3 roky
    Zlínští vědci vyvinuli nový druh takzvaných hydrogelů, které umí zadržovat v zemině vodu. Pro zemědělství je to vítaný pomocník kvůli opakovaným obdobím sucha. Ve světě doposud využívají pěstitelé podobné přípravky vyrobené z ropných produktů. Výzkumníci Univerzity Tomáše Bati je dokážou vytvořit z odpadní syrovátky.
     Komentáře
  • ČasProŽeny

    Slévat nebo neslévat tekutinu na povrchu jogurtu? Jeden způsob je mnohem zdravější

    Před 3 roky
    Už jste někdy otevřeli nádobu s jogurtem a viděli, že se nahoře hromadí kalná tekutina? Pokud ano, můžete zvolit jednu ze dvou cest: Buď tekutinu vylijete do dřezu, nebo ji vmícháte do jogurtu a vychutnáte si ji. Která z těchto možností je ta správná? A je pro vás tekutina dobrá, nebo špatná?
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Zlínští vědci vyvinuli ekologicky šetrné hydrogely, pomohou udržet vodu v půdě

    Před 3 roky
    Vědci z Centra polymerních systémů zlínské univerzity vyvinuli ekologicky šetrné hydrogely, které pomohu udržet vodu v půdě. Zvýší retenční schopnosti půdy a sníží negativní dopady sucha na zemědělství.
     Komentáře
  • České noviny

    Zlínští vědci vyvinuli ekologicky šetrné hydrogely, pomohou udržet vodu v půdě

    Před 3 roky
    Vědci z Centra polymerních systémů zlínské univerzity vyvinuli ekologicky šetrné hydrogely, které pomohu udržet vodu v půdě. Zvýší retenční schopnosti půdy a sníží negativní dopady sucha na zemědělství. Hydrogely jsou schopny opakovaně na sebe vázat vodu, udržet ji a postupně uvolňovat, jejich hlavní složkou je kyselá syrovátka, vedlejší produkt při zpracování mléka a výrobě sýrů, řekl ČTK a Českému rozhlasu rektor univerzity a garant výzkumné skupiny Vladimír Sedlařík.
     Komentáře
  • iReceptář

    Co se stane, když kápnete citron do mléka: Přestanete kupovat tvaroh v obchodě

    Před 3 roky
    Pokud chcete jen malé množství tvarohu, pak tohle je právě něco pro vás! Vyrobit domácí tvaroh je opravdu nesmírně jednoduché. Všechno by se mělo zkusit, a navíc čerstvý vlastnoruční tvaroh s pažitkou nebo bylinkami je učiněná delikatesa.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Brunost je sýr, který vlastně sýrem ani není. Takhle jednoduše s ním připravíte třeba voňavé latté

    Před 3 roky
    Norskou kuchyni nemůžete poznat bez toho, aniž byste ochutnali brunost. V překladu „hnědý sýr“ je jedním z nejznámějších pokrmů země fjordů. Jeho jedinečná barva i struktura připomíná fondán. Technicky vzato se o sýr vůbec nejedná.
     Komentáře
  • Plné zdraví

    Syrovátkový protein je oblíbený, ale i užitečný

    Před 3 roky
    Kdysi bylo potřeba jíst tvaroh a syrovátka v neupraveném stavu. Dnes ovšem najdete syrovátku v proteinu nebo proteinových tyčinkách a jsou součástí mnoha koktejlů. Jsou situace, kdy byste syrovátku konzumovat měli, ale zbytečně byste ji do sebe tlačit neměli.
     Komentáře
  • iReceptář

    Dvakrát větší úroda rajčat: Ošetřujte a přihnojujte syrovátkou už od počátku

    Před 3 roky
    Proč je syrovátka významná a jak se hodí její použití na rajčata? Překvapivě syrovátka není jen odpad při vzniku sýra. Je nabitá vitamíny i minerály a rajčata nejen vyživuje. Jak přilepšit rajčatům pomocí syrovátky?
     Komentáře
Reklama