Zavřít
Tofu

Tofu

Nejnovější články na Seznamu na téma Tofu
  • Veganské recepty na každý den

    Krásně křupavé tofu a zeleninový salát. Luxusní jídlo jde i bez masa

    Před 3 dny
    Křupavé tofu: 1 balení tofu, 60ml aquafaba ( tekutina z 1 plechovky cizrny), 80g panko strouhanky, 30g kokosu, ½ lžičky soli, ½ lžičky sladké papriky, ½ lžičky pepře
     Komentáře
  • Refresher

    Test tofu: I levné tofu může být chutné a mít dobré výživové hodnoty. Sestavili jsme žebříček ze sortimentu supermarketů

    Před 1 měsícem
    Tofu není žádná neznámá. Ruku na srdce, každý z nás někdy zatouží po něčem jiném, než je maso. Tento žebříček ti možná pomůže najít nejpraktičtější alternativu.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Náhrady masa nejen pro vegetariány

    Před 2 měsíci
    Tofu, tempeh nebo seitan. To jsou náhrady masa, na kterých si pochutnávají nejen vegetariáni. Budete další, koho tyto produkty osloví?
     Komentáře
  • iReceptář

    Došla vám vejce? Nevadí. Snadno je nahradíte i jedlou sodou s octem

    Před 2 měsíci
    Chtěli jste něco upéct, ale na poslední chvíli jste zjistili, že vám chybí vajíčka? Průšvih! Říkáte si a myslíte, že moučník, na kterém si měla pochutnat celá rodina, je nenávratně pryč. Jenže není! Víme, jak zcela jednoduše nahradit vajíčka běžnými surovinami, které určitě máte doma.
     Komentáře
  • Plné zdraví

    Tempeh a jeho srovnání s dalšími náhražkami masa

    Před 2 měsíci
    Tempeh je velmi známý především vegetariánům a veganům, kteří jej používají jako zdroj bílkovin, na místo masa. I když mezi ně nepatříte, není to důvod, proč si čas od času dopřát něco trochu jiného. Tempeh vzniká z uvařených a mírně fermentovaných sójových bobů. Fermentace je důležitá pro snadnější trávení výrobku, zejména škrobů obsažených v něm. Po provedení procesu fermentace se z hmoty vytvoří větší blok, který se pak ukrajuje, nebo jen placka podobná té, kterou dáváme do hamburgerů.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Léto budiž naloženo! Tofu feta je skvělá alternativa nejen pro vegany

    Před 2 měsíci
    Nemusíte být vegan ani být omezen intolerancí na laktózu, tahle variace na klasickou řeckou fetu vás jednoduše překvapí skvělou chutí i konzistencí.
     Komentáře
  • Vlasta

    Chci zkusit život vegetariána. Musím jíst místo masa tempeh a tofu?

    Před 2 měsíci
    Nemusíte jíst nic, co vás netěší, protože k většině jídel existuje nějaká alternativa. Ale pokud jde o výrobky ze sóji, zkuste se na ně dívat i jinak než jako na módní výstřelek. Mohou vám totiž prospět.
     Komentáře
  • Vaříme s Kubíčkem

    Vynikající pomazánka z tofu, která vás ohromí

    Před 3 měsíci
    Pomazánku z tofu si jistě zamilujete. Vypadá jako vajíčková pomazánka, ale není to vajíčková pomazánka. Je o malinko lepší. Na lahodnou pomazánku z tofu budete potřebovat následující suroviny: tofu 200 g, lučina 60 g, majolka 1 lžíce, plnotučná hořčice ½ lžičky, (cibule ½ malé), kurkuma zarovnaná lžička, černá sůl a pepř. Připravit ji zvládne i začátečník. Dobrou chuť.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Jídelníček, kterým snížíte riziko osteoporózy

    Před 3 měsíci
    Nejen svaly, na jejichž zpevnění v posilovně tak intenzivně pracujete, si zaslouží vaši plnou pozornost. Co takové kosti? Jejich kondice se dá podstatně vylepšit konzumací chřestu, tofu nebo žampionů!
     Komentáře
  • Proženy

    Pomazánka z tofu s pažitkou

    Před 3 měsíci
    Fitness trenérka a výživová poradkyně Alena Vídeňská na jaře veškeré pokrmy obohacuje a zdobí jarními bylinkami jako jsou pampelišky, medvědí česnek i sedmikrásky. Dopustit ale nedá ani na klasickou pažitku. Právě z té můžete připravit lahodnou pomazánku, kam se přidává i uzené tofu.
     Komentáře
  • Bydlíme kvalitně

    Tofu: Rostlinné "maso" můžete upéct v troubě i rozmixovat na pomazánku

    Před 4 měsíci
    Obohaťte svůj jídelníček o tofu! Super potravinu, která je bohužel vnímána pouze jako náhražka masa ve vegetariánském a veganském jídelníčku.
     Komentáře
  • ČasProŽeny

    Za co můžete vyměnit maso? Zkuste těchto 6 alternativ

    Před 4 měsíci
    Pokud se chcete stravovat vegansky nebo vědomě jíst méně masa, v supermarketu najdete mnoho alternativ! Máme pro vás seznam nejoblíbenějších náhražek masa podle webu Myself, od tofu přes tempeh až po jackfruit. Inspiraci pro pokrmy zde najdou i vegetariáni. Tyto potraviny jsou skvělou náhradou masa a chutnají výborně!
     Komentáře
  • TopRecepty

    Michael Jackson: Miloval pikantní jídla, smažené kuře i pekanové sušenky podle tohoto receptu

    Před 4 měsíci
    Dlouhá léta byl král popu vegetariánem, který ale neměl rád zeleninu a těstoviny. Miloval sladké, nesnášel však cukr a čokoládu. Čím se tedy vlastně živil?
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Hrachová kaše s uzeným tofu

    Před 5 měsíci
    Uzené tofu je skvělé i pro začátečníky - chutná samo o sobě i bez dalšího dochucení. Tady ho využívám k jednoduché hrachovce, to které zapadne úplně parádně. Chuť opečené cibule, uzené tofu a klasicky ochucená hrachovka – všechno do sebe hezky zapadá. Rozpis najdete na konci videa.
     Komentáře
  • Proženy

    Sytá, ale lehká polévka inspirovaná asijskou kuchyní: nudlová s tofu a houbou shitake

    Před 5 měsíci
    Houževnatec jedlý neboli houba shitake je veskrze zdravá potravina: posiluje imunitu, chrání slinivku, játra a žlučník, snižuje tlak i hladinu cholesterolu, obsahuje množství nepostradatelných vitamínů a minerálů. Navíc je ale i výjimečně lahodná. Má plnou chuť a skvělou konzistenci a můžete ji opékat, dusit i grilovat. Nebo ji přidat do syté, ale lehké polévky inspirované japonskou kuchyní.
     Komentáře
  • Žena-in

    Nechutná vám tofu? Zkuste ho zamrazit a získejte lepší chuť i texturu

    Před 5 měsíci
    Tofu je velmi rozporuplnou surovinou. Jedni ho milují, druzí nenávidí. Klíčem k tomu, aby byl pokrm s tofu chutný, je správné ochucení. Neutrální tofu do sebe nasává přidané suroviny. Aby byla chuť skutečně výrazná, doporučuje se tofu zamrazit. Pokud nepatříte k jeho milovníkům, zkuste mu dát druhou šanci.
     Komentáře
  • Jsme kočky

    Tofu: zdravá pochoutka nejen pro vegany a vegetariány do salátů i koláčů

    Před 6 měsíci
    Spousta bílkovin v jedné kostce. Výborně se hodí do salátů, při vaření i na gril. Už jsi ho vyzkoušela? A víš, že báječně chutná i na sladko?
     Komentáře
  • Proženy

    Zdravá rychlovka, kterou zvládnou i začátečníci: Soba nudle se zeleninou a tofu

    Před 6 měsíci
    Když vám schází čas nebo nápady na vyvážené zdravé rychlé jídlo k obědu nebo večeři, sáhněte po nudlích soba. Vařené jsou raz dva a tato lehce pikantní směs na pánvi jakbysmet. A přitom si moc pochutnáte.
     Komentáře
  • TopRecepty

    7 úžasných pomazánek nejen na chlebíčky: Dáte si skvělou česnekovou, tuňákovou nebo z tofu?

    Před 7 měsíci
    Přemýšlíte, jaké připravit na Silvestra občerstvení? Asi nejjednodušším řešením jsou pomazánky. Namažete je na veku, na krajíčky chleba i na krekry, dají se použít jako dip, do kterého můžete namáčet nakrájenou zeleninu i tyčinky a jsou hotové téměř za chviličku. Stačí jen promíchat.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Jak používat tofu ve studené kuchyni. Lze jej naložit i mít z něj chutnou pomazánku

    Před 8 měsíci
    Tofu se připravuje srážením sójového mléka pomocí syřidel. V domácích podmínkách můžeme ke srážení mléka použít citrónovou šťávu. Tofu někdy nazýváme sójový "sýr" nebo "tvaroh, jeho konzistence je jim totiž podobná. Koupíme ho dnes nejen v prodejnách zdravé výživy, ale i v každém supermarketu.
     Komentáře
  • Proženy

    Zdravá zelňačka s uzeným tofu

    Před 8 měsíci
    Kysané zelí obsahuje vitamin C a probiotika prospívající střevům a celkové imunitě. Ideální je naložit si ho doma, u toho kupovaného v obchodě jsou často kvůli sterilizaci tyto prospěšné látky zničeny, vysvětluje Lucie Tvrdoňová, výživová a fitness poradkyně a majitelka firmy na krabičkovou dietu. Takže pokud máte zelí, zkuste tuhle polévku, v zimě zahřeje a přinese vám spoustu zdravotních benefitů.
     Komentáře
  • iReceptář

    Většina lidí solí špatně: V jaký moment při vaření máte sůl do jídla přidat?

    Před 8 měsíci
    To, že je sůl nad zlato, víme již od nepaměti. Většina pokrmů bez soli jsou až nepoživatelné. Ona ta slavná pohádka opravdu nelže! Ale umíte solit správně?
     Komentáře
  • Fajntip

    Nejlepší náhražky masa pro vegetariány

    Před 8 měsíci
    Jste čerstvými vegetariány a nevíte si rady čím nahradit maso? V jídelníčku by neměly chybět cenné bílkoviny, ale ani vitamíny a minerály. Přinášíme vám výběr kvalitních výrobků či potravin, které vám všechny tyto živiny spolehlivě dodají.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Tempeh pod drobnohledem

    Před 10 měsíci
    Ačkoli je sója díky stoupající popularitě veganského způsobu stravování velice známou potravinou (obzvláště jako tofu), v případě tempehu již znalosti v širším povědomí lidí trochu klesají, což je opravdu škoda, protože se jedná o vůbec nejlepší využití potenciálu sóji! Proč?
     Komentáře
  • iReceptář

    Tajemství nestárnoucích obličejů Japonek? Používají produkty, co mají doma

    Před 10 měsíci
    Japonky snad nestárnou! Jak by bylo jinak možné, že mají i v pokročilém věku tak pěknou pleť? Pojďme se společně vydat za tajemstvím japonské krásy s pomocí rýžového octa, soli a vody.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Vyzkoušejte tempeh. Oblíbené „javánské maso“ se hodí do spousty pokrmů

    Před 10 měsíci
    Sójové maso nebo tofu zná snad každý a nejsou už jen alternativou pro vegetariány. Občas si je rádi dají i zapřisáhlí masožravci. Vyzkoušeli jste ale také tempeh? I on se vyrábí ze sóji, oproti dvěma předchozím produktům je ale ještě fermentovaný. Jeho uzenou variantou můžete klidně naplnit třeba bramborové knedlíky.
     Komentáře
  • Čína pro pokročilé

    Jak chutná nejostřejší jídlo v Číně?

    Před 11 měsíci
    Jsme na dvoutýdenní plavbě po Dlouhé řece střední Čínou a dnes jsme přišli do města Nanjing. Toto je desátý díl z jedenáctidílné série.
     Komentáře
  • Čína pro pokročilé

    Proč se největší jezero v Číně zmenšilo o 94%?

    Před 11 měsíci
    Jsme na dvoutýdenní plavbě po Dlouhé řece střední Čínou a dnes jsme přišli do města Nanjing. Toto je šestý díl z jedenáctidílné série.
     Komentáře
  • Vlasta

    Kuře, tempeh nebo tofu? Po padesátce oceníte nejlepší zdroje bílkovin bez tuku

    Před 11 měsíci
    Kdo chce zhubnout, měl by jíst dostatek bílkovin. To už možná víte a při sestavování jídelníčku se tím řídíte. A často přemýšlíte nad tím, jestli jsou lepší bílkoviny živočišného, nebo rostlinného původu. Obojí má své pro a proti, ideální je kombinovat je, aby váš jídelníček byl co nejpestřejší.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Nevšední grilování v podobě melounu, tofu a hub

    Před 1 rokem
    Grilovací sezona je v plném proudu, jsme za její polovinou. Pokud si myslíte, že jste už letos vyzkoušeli všechno, tak vás možná vyvedeme z omylu. Na gril totiž nepatří jen maso, máme pro vás spoustu dobrot, které musíte letos ochutnat!
     Komentáře
  • Gulu

    Chyba, které se pravděpodobně dopouštíte při úpravě tofu.

    Před 1 rokem
    Pokud máte rádi tofu, dejte si při jeho úpravě pozor na tyto hlavní chyby. Mohly by vás připravit o zážitek.
     Komentáře
  • Vitalia

    Veganské recepty na grilování

    Před 1 rokem
    Už dávno neplatí, že na gril patří pouze maso. Roste třeba obliba v grilování sýrů, ale co vlastně grilují vegani? Rozhodně to nemusejí být jen náhražky párků.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Recepty pro krásné ploché bříško

    Před 1 rokem
    Pokud chcete zhubnout své lehce vyboulené bříško, není nutné se hodiny mořit v posilovně. Existují pokrmy a potraviny, které vám k tomu mohou pomoci také. A nejsou ani tak „speciální“, jak byste asi čekali.
     Komentáře
  • SportyŽivě

    Proč je tofu tak populární a v čem je vlastně jeho přínos?

    Před 1 rokem
    Tofu je dnes velmi oblíbená potravina a na jídelníčku široké veřejnosti se objevuje stále častěji. Má spoustu zdravotních i praktických přínosů.
     Komentáře
  • Proženy

    Rychlé a snadné jídlo nejen pro vegany: stačí jen nakrájet, orestovat a máte hotovo

    Před 1 rokem
    Tahle zeleninová pánev patří mezi mé nejoblíbenější zdravé a veganské recepty. Líbí se mi, jak vypadá (připomíná mi cestu lesem), na stole je do dvaceti minut a chutná opravdu skvěle. Je to i díky houbám shitake, které jí dodávají chuť.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Vegetariánství s dlouhověkostí tak úplně nesouvisí

    Před 1 rokem
    Jíst pouze ovoce, zeleninu, klíčky, tofu a všechny ty ostatní prospěšné věci? To mnoho lidi přivádí k myšlence, že vegetariáni se zákonitě musí dožít požehnaného věku. Je pravda, že mají pevnější zdraví, ale je to spíše kvůli tomu, že nepijí tolik alkoholu a pravidelně cvičí!
     Komentáře
  • Fit s rozumem

    Kde hledat nejlepší zdroje proteinů

    Před 1 rokem
    Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem pro správné fungování našeho těla. Pokud se vám ale na talíři nejčastěji objevují například těstoviny nebo pečivo, které jsou chudé na proteiny, je na čase popřemýšlet o změně.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Tofu je dobré nejen pro vegetariány

    Před 1 rokem
    Že tofu zvyšuje riziko rakoviny prsu? Je to prý přesně naopak! Představuje i prevenci diabetu a osteoporózy, zatímco zlepšuje pružnost pokožky. Už ho máte v lednici?
     Komentáře
  • Pražský deník

    ODS se nelíbí „promořování“ v metru. Kritizuje i respirátory od výrobce tofu

    Před 1 rokem
    Od poloviny týdne přistoupil magistrát hlavního města k „prázdninovému“ jízdnímu řádu pražského metra. Kvůli úbytku cestujících při lockdownu souvisejícím s koronavirovou nákazou a slabé vytíženosti spojů se prodloužily intervaly. Zástupci opoziční ODS však tento krok kritizují, bojí se „promořování“ cestujících. Pochyby vyvolaly také respirátory, které prodává dopravní podnik ve stanicích metra a jimiž se chlubil také primátor Zdeněk Hřib (Piráti).
     Komentáře
  • Cuketka zdravě

    Univerzální quinoa "co dům dal": S tofu a sójovou zálivkou

    Před 1 rokem
    Quinoa je nesmírně univerzální, obzvlášť pokud jde o rychlovky stylem "co dům dal". Na videu ukazuji základní kombinaci – vařená quinoa, křupavé opečené tofu a jednoduchá zálivka se sojovou omáčkou. K misce přidejte vždy nějakou zeleninu – buď pečenou nebo nakládanou (třeba zelný salát coleslaw). Rozpis najdete na konci videa.
     Komentáře
  • Cuketka zdravě

    Super rychlovka: Křupavé tofu s kari omáčkou

    Před 1 rokem
    Tohle jídlo je neuvěřitelně dobré. Stačí kostka tofu a pár surovin ze spíže. Opravdu vás to překvapí. Musíte to zkusit. Rozpis surovin najdete na konci videa.
     Komentáře
  • Deník

    Veganský životní styl je filozofie, za kterou se vydává čím dál víc Čechů

    Před 1 rokem
    /RECEPTY/ Začněte nový rok odlehčeně. Inspirovat se můžete ve veganské kuchyni. Je nejen zdravá, ale i ohleduplná k životu. Náhledněte s Deníkem do veganské spíše.
     Komentáře
  • Cuketka zdravě

    Lehký oběd i svačina. Parádní wrap se smaženým tofu!

    Před 1 rokem
    Že je tofu bez chuti? Tak tenhle recept vás vyvede z omylu. Tofu má v tomto receptu krásnou křupavou krustičku a vše nakonec podáváme jako wrap se sezamovou omáčkou. Rozpis najdete na konci videa.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Tofu-kešu "tvarohová" pomazánka s bylinkami

    Před 1 rokem
    Jste vegan nebo vegetarián a hledáte inspiraci? Anebo chcete pohostit blízkého, který nejí živočišné výrobky, něčím lahodným? Falešná "tvarohová" pomazánka z tofu a kešu oříšků je to pravé pro vás! Suroviny: 1/2 hrnku nesolených kešu oříšků 1 stroužek česneku 400-450 g tofu natural 2 vrchovaté lžíce nasekané čerstvé bazalky 2 lžíce čerstvého nasekaného tymiánu 1 lžíce nasekaného čerstvého estragonu 2 lžíce nasekaného čerstvého oregana (pokud nemáte čerstvé bylinky, můžete použít sušené v poměru 1 lžíce čerstvých = 1 lžička sušených, nicméně ideální by bylo mít alespoň některé čerstvé) 2-3 lžíce citrónové šťávy 1/4 hrnku nadrobno nakrájené červené cibule 2 lžíce lahůdkového droždí (tebi) sůl čerstvě mletý pepř dle chuti Postup přípravy receptu: V mixéru rozmixujte kešu ořechy a česnek, dokud nemají konzistenci drobenky nebo strouhanky, přidejte prsty rozdrobené tofu a opět rozmixujte, dokud se neutvoří víceméně hladká směs. Přidejte všechny ostatní ingredience a několikrát zapulzujte v mixéru (nemixujte však úplně na kaši, v pomazánce by měly být malé kousky cibule a bylinek). Ochutnejte a dochuťte solí, citronovou šťávou či pepřem. Nechte alespoň půl hodiny odležet v lednici, poté se do toho můžete pustit.
     Komentáře
  • Fit s rozumem

    Nejlepší zdroje proteinů na vašem talíři

    Před 1 rokem
    Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem pro správné fungování našeho těla. Pokud se vám ale na talíři nejčastěji objevují například těstoviny nebo pečivo, které jsou chudé na proteiny, je na čase popřemýšlet o změně.
     Komentáře
  • Proženy

    Chutná alternativa nakládaných sýrů? Dejte do oleje tofu!

    Před 1 rokem
    Nakládané tofu je skvělou alternativou sýrů pro ty, kteří se vyhýbají mléčným výrobkům. Ať už jsou vaše důvody etické nebo zdravotní, dobře naložené (a odleželé!) tofu vaši chuť po něčem pikantním k pivu rozhodně uspokojí!
     Komentáře
  • Proženy

    Nakládané hospodské klasiky trochu jinak. Zkuste aromatické tvarůžky, vejce natvrdo či tofu!

    Před 1 rokem
    Domácí naložené dobroty jsou prima nejen na větší akce, kdy chcete pohoštění připravit předem, ale hodí se je mít v lednici i pro případ, že si chcete dát něco dobrého, ale na vaření už není nálada. O posezení u piva nebo vína ani nemluvě!
     Komentáře
  • Deník

    Grilování tak trochu jinak: zkuste tofu špízy nebo kuře v jogurtu

    Před 2 roky
    Grilované pochoutky máme všichni rádi, existuje spousta receptů na skvělé pokrmy, ale většinou nejsou příliš zdravé. My vám dnes nabízíme trošku zdravější varianty, na kterých si určitě pochutnáte.
     Komentáře
  • Fit s rozumem

    Potraviny, které představují skvělý zdroj proteinů

    Před 2 roky
    Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem pro správné fungování našeho těla. Pokud se vám ale na talíři nejčastěji objevují například těstoviny nebo pečivo, které jsou chudé na proteiny, je na čase popřemýšlet o změně.
     Komentáře
  • Cuketka zdravě

    Parádní veganské knedlíky s jahodami – místo tvarohu použijte tofu

    Před 2 roky
    Veganské ovocné knedlíky? Tyhle si vás získají svojí jednoduchostí a rychlostí. Stačí mít čerstvé jahody a tofu. Za půl hodiny jsou pak na stole! Všechny ingredience najdete na konci videa.
     Komentáře
  • Polévkárna

    Veganská kyselica s fazolemi

    Před 2 roky
    Jednoduchá a vydatná postní polévka, tentokrát ve veganské verzi z čistě rostlinných surovin. Tato odlehčená verze nahrazuje klobásku uzeným tofu a tučnou smetanu rostlinnou alternativou. Klidně ji zkuste takto, nic ale samozřejmě nebrání přidání klasických surovin. Přesný rozpis najdete na konci videa.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Tofu škodí planetě víc než maso, tvrdí britští farmáři

    Před 2 roky
    Bezmasá dieta škodí zdraví, může vést k vyšší tvorbě emisí a tím přispívat k ničení ekosystému – tak zní názor britské Národní zemědělské unie. Podle ní má například sójová náhražka masa tofu horší dopady na globální oteplování než konzumace jehněčího, vepřového nebo kuřecího.
     Komentáře
Reklama