Zavřít
Cizrna

Cizrna

Nejnovější články na Seznamu na téma Cizrna
  • Prostřeno

    Recept na kuřecí guláš s cizrnou

    Před 2 dny
    Pokud máte rádi guláš, jistě si zamilujete i tento. Je totiž připravený rychle – s kuřecím masem a cizrnou.
     Komentáře
  • Beze ztrát

    Slané makronky z cizrny

    Před 11 dny
    Cizrna se teprve dostává na výsluní mezi jiné, poněkud exotické pokrmy. Problém možná bude v tom, že jí neumíme správně připravit. Podívejte se, jak Luboš Rychvalský zpracoval cizrnu skutečně do poslední kuličky.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Vaříme beze zbytku: Čokoládová pěna z nálevu z cizrny (aquafaba)

    Před 16 dny
    Aquafaba neboli onen slizký nálev, který vám zbude po scezení cizrny, je sice trochu bizarní surovinou na vaření, ale zároveň naprosto geniální! Vyšleháte ji totiž do pevného sněhu, který použijete všude tam, kde byste jinak dali bílky. A nemusíte se přitom bát, že by bylo jídlo cítit po cizrně. Recept navíc funguje i z koncentrované vody po uvaření cizrny doma.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Zařaďte do jídelníčku zdravím nabušenou cizrnu

    Před 16 dny
    Cizrna je všestranná a dost možná i léčivá. Vždyť snižuje riziko rakoviny, srdečních chorob i anémie. Dobrá je také na hubnutí, imunitu a trávení. Nedáte si?
     Komentáře
  • TopRecepty

    Cizrnové křupky z trouby chutnají jako ochucené oříšky. Výsledná křupavost se mění dobou skladování

    Před 18 dny
    Křupky z cizrny pečené v troubě jsou alternativou k nezdravému mlsání plnému tuku a soli a ideálním způsobem, jak dostat luštěniny i do jejich největších odpůrců. Jsou výborné samotné s různými příchutěmi i jako zajímavý doplněk do salátů nebo polévek místo krutonů z pečiva. Jejich jemnou oříškovou chuť si zamilují i děti.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Aquafaba se vyrábí z cizrny. Dokonale nahradí bílkový sníh a je vhodná i pro vegany

    Před 23 dny
    Je celkem pravděpodobné, že jste už někdy vyhodili zázračnou ingredienci, která je hitem posledních let, a ani o tom nevíte. Jmenuje se aquafaba a ve veganské kuchyni dokonale nahrazuje sníh z bílků. Vyrobíte ji snadno z tekutiny nesolené plechovkové cizrny. Je téměř zadarmo, má spoustu využití a navíc je zdravá.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    38 skvělých nápadů, jak využít v kuchyni cizrnu. Už jste vyzkoušeli hummus nebo falafel?

    Před 1 měsícem
    Cizrna je druh luštěniny, známá též jako římský hrách. Je jednou ze základních ingrediencí v kuchyních kolem Středozemního moře a na Blízkém východě. Jako všechny luštěniny je i cizrna výživná, plná rostlinných bílkovin, nevadí jí dlouhé skladování a je cenově dostupná. Zkrátka dokonalá surovina, která by neměla chybět ani ve vaší spíži.
     Komentáře
  • Apetit

    Jak ušetřit při pečení za vejce? Nahraďte je vodou z cizrny, ukážeme vám, jak na to

    Před 1 měsícem
    Lámete si hlavu s tím, jak na bezvajčenou verzi Pavlovy, bezé, makronek a dalších dezertů obsahujících našlehaný sníh z bílků? Zachrání vás aquafaba, voda, ve které jste namáčli cizrnu. Ačkoli se to zdá nepravděpodobné, sladké pečení bez vajec s ní bude hračka.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Dokonalé cizrnové brownies

    Před 1 měsícem
    Ačkoli je cizrna obvykle součástí slaných středomořských pokrmů, její ořechová chuť a pevná textura ji ve skutečnosti činí ideální ingrediencí pro přípravu dezertů.
     Komentáře
  • Apetit

    Jak si připravit falafel: Díky těmto cizrnovým kuličkám přestanete jíst tolik masa

    Před 2 měsíci
    Oblíbený street food s nejasným původem nemusíme hledat jen v ulicích Středního východu, protože doslova dobil svět a jeho verze najdeme po celé planetě. Kuličky plné lahodné cizrny, bylinek a koření mohou provoňět i váš byt. Jejich příprava není nijak náročná a mají nespočet využití. Jak na ně zjistíte v článku redakce Apetit.
     Komentáře
  • Proženy

    Sníží cholesterol, zlepší trávení a skvěle chutná: Jak zařadit cizrnu do jídelníčku

    Před 2 měsíci
    Správně uvařená cizrna patří mezi nejchutnější a nejzábavnější luštěniny. Připravíte z ní skvělé pomazánky, syté polévky i hlavní jídla, obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek a hodnotných bílkovin, a navíc nestojí příliš mnoho. Jak ji správně uvařit a na kterých receptech si nejvíc pochutnáte?
     Komentáře
  • JakZdravě

    Cizrna chrání srdce a pomáhá předcházet vzniku rakoviny. Podle lékařky jde o jednu z nejzdravějších luštěnin

    Před 2 měsíci
    Cizrna patří mezi nejlevnější, ale zároveň nejzdravější luštěniny. Zde najdete seznam jejích nejzajímavějších přínosů, ze kterých může těžit naprosto každý.
     Komentáře
  • Prima Living

    Cizrna neboli římský hrách se dá připravit na slano i na sladko. A můžete si ji sami vypěstovat

    Před 2 měsíci
    Cizrna je jedna z nejkvalitnějších a nejchutnějších luštěnin. Podobá se hrachu, je ale větší, smetanově žlutá až žlutohnědá a chutná po oříšcích. Cizrna, někdy se jí říká také římský hrách, je univerzální surovina, z které se dají připravit slaná i sladká jídla. Cizrna vydrží ve spíži dlouho, stojí pár korun, můžeme si ji koupit buď suchou, nebo sterilovanou v plechovce či skleničce. A když na to přijde, tak si ji můžeme vypěstovat.
     Komentáře
  • Jímeto

    Na cizrnových karbanátcích si pochutnají nejen vegetariáni. Připravte si je snadno a rychle

    Před 2 měsíci
    Když jsem se chystala trávit silvestr a letošní Nový rok u známých, měla jsem trochu obavy z toho, že jsou vegetariáni. Nedovedla jsem si představit, co budeme tři dny jíst, když nebude žádné maso.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Luštěniny jako základ sladkého moučníku: Čočkové sušenky, fazolové brownies i cizrnové kuličky chutnají skvěle

    Před 2 měsíci
    Luštěniny je potřeba pravidelně zařazovat do jídelníčku, ale ne každému chutnají. Možná je čas na změnu strategie. Připravte strávníkům luštěniny v podobě dezertu. Uvidíte, že změní názor.
     Komentáře
  • Deník

    Cena vajec roste. Existují náhražky, se kterými zvládnete moučník i míchanici

    Před 2 měsíci
    Čím nahradit vejce? Vajíčka patří mezi základní potraviny, které se hodí mít vždy po ruce. I s prázdnou spíží vám totiž stačí dvě až tři vajíčka na to, abyste připravili jednoduchou večeři v podobě palačinek, bramboráků nebo omelety a možná zbude i na moučník. S rostoucími cenami vajec nás to však nutí zamyslet se nad tím, čím je lze v receptech nahradit.
     Komentáře
  • DIAstyl

    Síla cizrny v zimních měsících: Zahřeje, zasytí a udrží vaše chutě pod kontrolou

    Před 2 měsíci
    Cicer beraní, který svým tvarem opravdu připomíná beraní hlavu, je vůbec z prvních pěstovaných plodin na světě. Má několik skvělých vlastností a je přímo nabitý vitamíny a minerály. Díky těmto zdravotním benefitům a jemné oříškové chuti je v posledních letech čím dál tím více vyhledávaný. Navíc obsahuje všechny makronutrienty, které lidské tělo potřebuje, a proto je oblíbeným jídlem i u veganů a vegetariánů. Pojďte se cizrnou zahřát ve skvělé krémové polévce.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Sladké cizrnové kostky

    Před 3 měsíci
    Cizrna nasladko? A ještě k tomu v lahodném dezertu plném bílkovin? To byste nečekali, že?
     Komentáře
  • Prostřeno

    Kari z cizrny a pečeného pastináku

    Před 3 měsíci
    Máte chuť si k večeři připravit něco zdravého, výživného, co vás v chladných zimních dnech vzpruží a prohřeje vaše prochladlé končetiny?
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Cizrnové kuličky - zdravé cukroví

    Před 3 měsíci
    👩‍🍳Ingredience: 1 plechovka cizrny, 40g ovesné mouky, 60g oříškového másla, trošku vanilky, 2-3 lžíce sirupu podle chuti , špetka soli,50g hořké čokolády. 🎄Z cizrny slijeme vodu a propláchneme jí. Všechny ingredience (kromě čokolády) dáme do mixéru a rozmixujeme. 🎄Potom přimícháme nasekanou čokoládu, nebo čokoládové pecky a rukama tvarujeme kuličky. Uchováváme v chladu.
     Komentáře
  • Proženy

    Tahle příloha k vepřovému obstojí i jako samostatné jídlo! Vyzkoušejte sytý kořeněný bulgur s cizrnou

    Před 3 měsíci
    Výrazně ochucený bulgur s cizrnou a sušenými rajčaty, který tvoří přílohu k tomuto jídlu, je tak dobrý a sytý, že obstojí i samostatně jako lehčí, vegetariánský hlavní chod. Těm, kdo maso na talíři vyžadují, přidejte jednoduše a rychle upravenou vepřovou kotletu.
     Komentáře
  • Apetit

    20 nových receptů na originální cukroví, které vás bude bavit. Tyto druhy letos určitě vyzkoušejte, stojí za to!

    Před 3 měsíci
    Nové recepty na netradiční a rychlé cukroví se vždycky hodí. Na své si tak přijdou všichni, i bezlepkáři nebo vegani. Tyto druhy letos určitě vyzkoušejte, stojí za to!
     Komentáře
  • TopRecepty

    Jak si užít zdravou cizrnu, aby dobře chutnala a nenadýmala? Stačí použít jednoduchý trik se slupkou a je po problému

    Před 3 měsíci
    Cizrna je jednou z luštěnin, které stojí za to věnovat pozornost. Výborně chutná a skvěle ji zkombinujete do nejrůznějších jídel. Zjistěte, jak si ji oblíbit a dobře připravit.
     Komentáře
  • Jímeto

    Cizrna zahřeje, navíc jídlo z ní je za babku. Chutná s těstovinami i jako burger

    Před 4 měsíci
    Cizrna patří mezi luštěniny, které lidstvo konzumuje minimálně 7 až 8 tisíc let. Jako všechny luštěniny je zdrojem minerálních solí a vitamínů, píše web Macrolibrarsi.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Starověký fast food aneb Rychlé občerstvení ve starém Římě: Pečený úhoř, sýr s medem a teplé klobásy se zapíjely vínem

    Před 5 měsíci
    Myslíte si, že fast food je vynálezem posledních uspěchaných desetiletí? Kdepak, rychlé občerstvení bylo rozšířeno už ve starověkém Římě. Nejčastěji ho využívali chudší měšťané, tedy plebejci.
     Komentáře
  • Jímeto

    Mrkvová pomazánka může být lehkou večeří nebo zdravou svačinkou. Variant je tolik, že si pochutnají i děti

    Před 5 měsíci
    Barva, která dělá z mrkve nepřehlédnutelnou zeleninu, je také znamením, že je v mrkvi důležitý betakaroten. To však není to jediné, co mrkev nabízí.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Lepší než jakýkoli těstovinový salát

    Před 5 měsíci
    Orientální těstovinový salát je skvělou alternativou těstovinového salátu – a mnohem lepší než originál! Máme pro vás recept!
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Skromná kuchyně: Jednoduchý a úsporný kastrůlek s kuřetem a cizrnou spolehlivě zasytí

    Před 5 měsíci
    Chcete se zahřát v chladných a deštivých dnech? Tento recept je pak pro vás jako stvořený. Na podzim navíc zužitkujete mnoho sezónních surovin, jako jsou dýně, houby nebo kořenová zelenina. Mimo sezónu pak můžete zeleninu nahradit jinou, žampiony vyměnit třeba za hlívu ústřičnou nebo použít sušené houby. Přestože masa stačí málo, pokrm je díky cizrně krásně sytý a vystačí na čtyři porce.
     Komentáře
  • Proženy

    Indické kořeněné brambory s cizrnou

    Před 5 měsíci
    Autorka kuchařských knih a lektorka kurzů vaření Valijah Rashidová říká, že domácí indicko-pákistánská kuchyně je sice skromná, ale díky voňavému koření dokáže i z jednoduchých surovin vykouzlit fantastický chuťový zážitek. Její recept na kořeněné brambory s cizrnou vás o tom určitě přesvědčí.
     Komentáře
  • Prima Nápady

    Aquafaba z římského hrachu a hummus jako lahůdka

    Před 6 měsíci
    Víte, co je to aquafaba z římského hrachu? Velmi užitečná věc, která vám pomůže při vaření. Římský hrách čili cizrna je plodina, která má spoustu cenných látek a pokud z ní uděláte právě aquafabu, jednak tyto cenné látky zachováte a navíc nebudete plýtvat. Zkuste to podle našeho receptu. Navíc pro vás máme super dobrotu - hummus z cizrny.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Veganská pochoutka: Jak na cizrnový falafel ze sladkých brambor

    Před 6 měsíci
    Cca 16 kusů: 450g sladkých brambor, 4 stroužky česneku, 1-2 lžíce oleje, 1 plechovka cizrny, 1 lžíce mouky, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička sušeného koriandru, 1 lžička uzené sladké papriky, sůl, pepř podle chuti, může být hrst čerstvého koriandru, nebo petrželky. 🌿Batáty oškrábeme a nakrájíme na kostky, společně s neoloupanými stroužky česneku pokapeme olejem a pečeme na 200 stupňů doměkka.
     Komentáře
  • Befity

    Luštěniny poctivě podporují štíhlé křivky

    Před 6 měsíci
    Co zařadit do podzimního jídelníčku? Jestli chcete být zdravější a štíhlejší, pak rozhodně hrách, cizrnu a sóju. Kila pak prý budou dolů padat sama! A to jako doslova…
     Komentáře
  • Prima Living

    Krémová polévka z dýně hokaido s křupavou cizrnou

    Před 6 měsíci
    Dýně hokaido doslova vtrhly do našich zahrad i kuchyní jenom před pár lety, ale rychle si získaly oblibu, které jiné druhy dýní jen těžko konkurují. Asi nejoblíbenějším pokrmem z dýně hokaido je krémová polévka. Má různé varianty, ale základ je vždy stejný.
     Komentáře
  • Proženy

    Nejlepší polévka ze zbytků? Letní minestrone s cuketou je navíc za chvíli hotová

    Před 7 měsíci
    Původní záměr této tradiční italské polévky byl „spotřebovat zbytky“. Výsledkem je skvělé a výživné jídlo, pro které si ty „zbytky“ rádi připravíte i záměrně. Namísto cizrny můžete přidat fazole nebo jiné luštěniny a součástí mohou být také brambory nebo další sezonní zelenina.
     Komentáře
  • Jsme kočky

    Skvělý cizrnový salát tě zasytí a dodá ti vitamíny. Zkus ho s chilli a fetou

    Před 7 měsíci
    Udělat si v parných letních dnech lehký a chutný salát, který tě nebude stát celé jmění, navíc tě zasytí a dodá ti potřebné vitamíny a minerály, to je sen. A díky cizrně se lehce stane skutečností.
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Jak na levný guláš z cizrny? Je skoro jako hospodský

    Před 7 měsíci
    Variace na guláš s luštěninami – tentokrát ale s cizrnou, kterou jsem z části rozmačkal vidličkou. S konzistencí guláše to dělá fakt divy. Pokud poctivě pečete cibuli a nebudete se bát zásmažky s moukou, odmění vás to úplně parádní omáčkou k nerozeznání od verze s masem. Určitě zkuste, není to žádná věda.
     Komentáře
  • Novinky

    Dokonalý letní salát inspirovaný receptem Jennifer Anistonové

    Před 8 měsíci
    V minulých týdnech zahltil sociální sítě salát, který měla údajně jíst herečka Jennifer Anistonová každý den po dobu natáčení seriálu Přátelé. Ačkoliv to sama herečka vyvrátila, přiznala, že obdobný salát patří mezi její nejoblíbenější. Jak si ho udělat doma?
     Komentáře
  • DIAstyl

    Indie u vás doma: Recept na kuřecí tandoori s pečeným květákem

    Před 8 měsíci
    Pojďte s námi ochutnat křehké pečené kuře s tandoori kořením, opečeným květákem a cizrnou z jednoho pekáče. Tento jednoduchý indický recept vás překvapí svou neobvykle bohatou chutí, ale i snadnou přípravou. Navíc obsahuje všechny potřebné živiny, včetně pořádné porce bílkovin, sacharidů, tuků a vlákniny.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Co si zabalit na cestu do Chorvatska: Tipy na jídla, která „přežijí“ i cestu v největším vedru

    Před 8 měsíci
    Chystáte se na vysněnou dovolenou do Chorvatska? A víte, jaké jídlo si vzít s sebou? Pokud plánujete jet přes den a nestavět na každé benzínce, je třeba si zabalit něco dobrého s sebou. Ti, kteří mají cestovní lednici, mají vyhráno, cestu ale zvládnete i s obyčejnou chladicí taškou. Máme pro vás zajímavé tipy, co si připravit.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Infekcím se lze vyhnout pomocí cílených potravin

    Před 9 měsíci
    S trochou nadsázky by se dalo říct, že infekce číhají za každým rohem. A právě proto byste měli jíst více červených paprik, brokolice a cizrny. Začnete s tím ještě dnes?
     Komentáře
  • TopRecepty

    Jak připravit dětem luštěniny? Vsaďte na atraktivní vzhled a bylinky proti bolení bříška

    Před 9 měsíci
    S luštěninami mohou mít některé děti problém, především kvůli špatným zkušenostem ze školky či školy, kde se na atraktivitu a chuť pokrmu mnohdy nehledí. Je tedy na nás rodičích, abychom tyto zdravé potraviny dětem představili v nové, lákavější formě.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Čím vyšperkovat veganské saláty? Chuť pozvedne ořechová strouhanka nebo asijská tamari omáčka

    Před 9 měsíci
    Když je strávník vegan, tak nekonzumuje ani maso ani žádné živočišné produkty. To ale neznamená, že by takové jídlo bylo nezajímavé. Zjistěte, co může obsahovat takový veganský salát a jak vypadají naše tři tipy na výborné saláty.
     Komentáře
  • iReceptář

    Honí vás u televize mlsná? Tyto dobrůtky můžete jíst na kila a nepřiberete

    Před 9 měsíci
    Večerní sledování televize si mnozí nedokáží představit bez nějakého zobání v podobě chipsů, křupek, anebo slaných tyčinek. Když se snažíte shodit nějaké to kilo navíc, vzdát se oblíbených pochoutek může být velmi těžké. Není ale třeba je kompletně vynechávat a nekompromisně se s nimi rozloučit, existuje totiž mnoho podstatně zdravějších a méně kalorických alternativ, které vám vaše nezdravé dobroty plné tuků, sacharidů a soli dokonale nahradí.
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Nechce se vám platit za čím dál dražší maso? Zkuste cizrnu na paprice

    Před 10 měsíci
    Tohle jídlo by papírově ani moc fungovat nemělo, ale je funguje až nějak moc dobře! Je to fakt až tak jednoduché, jak to vypadá – prostě vyměňte kuřecí za sterilovanou cizrnu. Vzácně s bujónem, ale můžete samozřejmě i jen s vodou nebo s vývarem. Podávat nejlépe s kolínky na másle.
     Komentáře
  • Zahrádkářská poradna

    Lahůdkovou cizrnu si letos nezapomene vypěstovat sami

    Před 10 měsíci
    Cizrna patří mezi luštěniny a její obliba stále stoupá. Má velká kulatá semena a sladkou oříškovou chuť. Je velmi výživná, zdravá a dá se připravit na mnoho způsobů. Mimo jiné je zdrojem velmi kvalitních bílkovin, sacharidů a vlákniny. Ačkoliv patří k teplomilnějším druhům, můžeme si ji vypěstovat i na vlastní zahradě.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Cizrna je nabouchaná zdravím

    Před 11 měsíci
    Pěstuje se ve více než padesáti zemích, je vynikajícím zdrojem sacharidů a bílkovin a někteří ji ještě stále neumějí zpracovat. Římský hrách, jak se cizrně říká, se po staletí používá jako bezkofeinová alternativa kávy, která je nesmírně vhodná nejen pro cukrovkáře!
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Velikonoční inspirace z levantské kuchyně: tabouleh z jarního plevele či hummus

    Před 11 měsíci
    Slovo levantská kuchyně možná slyšíte poprvé, ale její hlavní poklady určitě znát budete. U nás je oblíbený hlavně cizrnový hummus či cizrnový karbanátek falafel, specialit zde ale najdete mnohem více.
     Komentáře
  • Jsme kočky

    Hummus jako lahodná pomazánka. Připrav ji třeba jako snack na party

    Před 11 měsíci
    Je libo chutnou a zdravou pomazánku jen tak se zeleninou k televizi nebo k pečivu jako rychlý snack na party? Není problém! Za lahodný domácí hummus ti všichni utrhnou ruce.
     Komentáře
  • Vlasta

    Vegetariánské burgery: Uděláte je z řepy, fazolí i z cizrny

    Před 1 rokem
    Recepty z kuchařky „S chutí“ nás okouzlily. Její autorka, Veronika Žmolilová, umí suroviny dobře, často i překvapivě, zkombinovat a pokrmy dokonale vyladit. Přestože neobsahují maso, budou chutnat i masožravcům.
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Křupavé cizrnové placičky: Večeře pod 15 Kč za porci

    Před 1 rokem
    Sterilovaná cizrna ve spíži je asi největší poklad. Je univerzální do dušených, i přesně takových „placičkových“ rychlých jídel. Tady dávám základ z cibule, česneku a mrkve. Římský kmín je k cizrně vždycky fajn, ale můžete použít úplně cokoliv. Dají se jen tak s bramborem a máslem, s dipem a jsou skvělé i jako svačinka jen tak. Rozpis najdete na konci videa.
     Komentáře
  • Jsme kočky

    Zdravá cizrnová polévka: Nenech se zmást, je výborná!

    Před 1 rokem
    Už tě nudí klasická nudlová nebo rajská polévka? Vyzkoušej cizrnovou, která je plná bílkovin. Uděláš něco pro své zdraví a ještě si na ní pochutnáš!
     Komentáře
  • Jímeto

    Mouka jako základní surovina každé kuchyně. Je až překvapivé, z čeho všeho ji lze vyrobit

    Před 1 rokem
    Mouka představuje základní surovinu, kterou najdeme snad v každé domácnosti. Určitě i vám se ve spíži ukrývá minimálně jeden pytlík mouky, ať už jde o kterýkoli druh. Z mouky pečeme chutné a sladké moučníky, zahušťujeme její pomocí omáčky. Využití má opravdu hodně.
     Komentáře
  • inStory

    Nenechávejte si luštěniny jen na vaření. Mohou vám posloužit i k výzdobě bytu

    Před 1 rokem
    Luštěniny jsou zajímavé nejen svým tvarem, ale i barvami. Můžete si pořídit bílé, hnědé, zelené, růžové, červené, šedé, fialové či vínové.
     Komentáře
  • Magazín Plus

    Připravte si vlastní hummus. Hotový je za pár minut a chutná daleko lépe než z obchodu

    Před 1 rokem
    Lidé cizrnu pěstují už více jak sedm tisíc let. S největší pravděpodobností se cizrna rozšířila do světa z Indie, kde se ji každý rok vypěstuje okolo 65 % z celkové produkce.
     Komentáře
  • iReceptář

    Udělejte si doma vlastní hummus: je to úplně jednoduché a není nic zdravějšího

    Před 1 rokem
    Nabízí ho každý supermarket, ale proč platit za to, co jednoduše uděláte doma? Cizrnový hummus zvládne každý, kdo umí pustit mixér.
     Komentáře
  • Videorecepty pana Cuketky

    Rychlé vegetariánské kari s květákem a cizrnou. Za 20 minut je hotovo

    Před 1 rokem
    Rychlovkové kari s cizrnou mě bude bavit asi donekonečna. Tady je jen jednoduchý základ s trochou zázvoru, cizrnou a růžičkami květáku. Stačí povařit opravdu jen krátce, mezitím stihnete i rýži. Mám tenhle typ jídla moc rád! Rozpis najdete na konci videa.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Luštěniny jsou skvělou výživou pro srdce

    Před 1 rokem
    Kdy jste měli naposledy hrách, fazole nebo třeba cizrnu? Že už si ani nepamatujete? Zkuste to napravit. Tyto potraviny srovnají cholesterol do latě, u čehož upraví hladiny krevního tlaku a ještě pročistí tepny.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Hummus na mnoho způsobů

    Před 1 rokem
    Hummus je orientální pasta vyrobená z cizrny, která se skvěle hodí jak ke chlebu, tak i jako dip k masu. Prozradíme vám základní recept z cizrny i jeho další varianty.
     Komentáře
  • Dům a zahrada

    Cizrna jako superpotravina pro dietu

    Před 1 rokem
    Dělat reklamu luštěnině, která se pěstuje už několik tisíciletí, se zdá být zbytečné. Nicméně cizrna si to skutečně zaslouží. Jde o zdravou a přitom vcelku levnou superpotravinu.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Cizrna bojuje proti vysokému tlaku, infarktu i rakovinovému bujení. Oblíbená je pro vysoký obsah živin

    Před 1 rokem
    Cizrna je luštěnina, kterou si mnoho lidí chválí nejen pro bohatý nutriční obsah, ale také pro blahodárné dopady, jež má tato potravina na lidské zdraví. Velmi oblíbená je také u vyznavačů vegetariánského a veganského životního stylu, kterým slouží jako kvalitní zdroj bílkovin, vitamínů a minerálů. Jaké cizrna přináší benefity a jak s ní správně pracovat?
     Komentáře
Reklama