Zavřít
Koření

Koření

Nejnovější články na Seznamu na téma Koření
  • StyleUp

    „Celé ráno vaříš polévku a pak ji zkazíš porcí chemie,“ vyvolala jsem konflikt s dcerou

    Před 2 hodinami
    Moc jsem se těšila na domácí polévku od mé dcery. Ale s prvním soustem jsem v ústech ucítila nepříjemnou, chemickou chuť. Otočila jsem se na ni a ptala se: „Je to polévka z domácího vývaru nebo z náhražky?“ Kdybych tušila, jaký bouřlivý výraz se objeví na jejím obličeji, nejspíš bych tu otázku raději ponechala v sobě.
     Komentáře
  • Zdraví na talíři - audiokuchařka

    1 min

    Podcast
    Lepší než karbanátek od babičky: díky speciálním ingrediencím je neskutečně šťavnatý

    Před 1 dnem

    ·

    1 minuta

    Karbanátky jsou spjaty neodmyslitelně s českou kuchyní a kuchyní našich babiček. Většinou se skládají jen z čistého masa spolu s kořením. Vyzkoušel jsem ale tento prastarý recept, kam se pro vylepšení chuti a šťavnatosti přidávají i další suroviny. Výsledek pak rozhodně stojí za to. zadnyspeky.cz
     Komentáře
  • Feminela

    Tradiční karbanátky vylepší trocha koření a hořčice

    Před 2 dny
    Mleté na všechny způsoby? V mnoha rodinách je mleté první volbou pro jednoduchost a rychlost přípravy. Připravit karbanátky rozhodně není žádná věda. Smíchá se mleté maso s kořením a koule nebo placky se osmaží v pánvi. Říkáte si, že takto vypadá ideální večeře? Ano, když se karbanátky nerozpadnou a nejsou tuhé jako štoudev. A taky, když nechutnají pořád stejně, protože po čase se jich každý přejí. Jak ozvláštnit recept, aby rodina zase nechtěla nic jiného? Karbanátky jako od babičky Připravují se v každé rodině a nechybí na svátečním stole při návštěvě u babičky, které je připravují vždy s velkou pečlivostí.
     Komentáře
  • Tvoje místo

    Majoránka: Voňavé zelené koření, ale i přírodní lék

    Před 2 dny
    Koření a bylinky dodají jídlu chuť, vůni, barvu a šmrnc. Už méně se o nich ale ví, že se pyšní také léčivými vlastnostmi.
     Komentáře
  • Gardening

    Zázvor dodá podzimnímu menu tu správnou chuť. Pro některé ale znamená nepříjemné problémy

    Před 2 dny
    Zázvor je vynikající a velmi zdravý doplněk čaje, kávy, dezertů i koktejlů. Tato zelenina patří mezi nejzdravější suroviny na světě. Jeho chuť je velmi silná, stejně jako zdravotní benefity, které přináší do našeho života. I přesto ale existují lidé, kteří by se zázvoru měli vyhýbat. Podívejte se, jestli k nim náhodou nepatříte, protože vám může jeho konzumace přitížit. Proč zařadit zázvor do svého jídelníčku? Všichni se shodneme v tom, že je zázvor extrémně zdravý. Dokonce patří mezi nejzdravější koření na světě. Výčet jeho benefitů je dlouhý, ale podívejme se na největší pozitiva.
     Komentáře
  • OnlyU

    Domácí tlačenka: Nebojte se koření, rozhodně nezapomínejte na povařené kůže a vnitřnosti

    Před 3 dny
    Tlačenku jsem doma připravovala už několikrát. Není na tom vlastně nic až tak složitého. Jídlo se hodí jako pochutina například na večeři a zamiluje si ho snad úplně každý. Připravte si tlačenku doma i vy. Zdroj
     Komentáře
  • iReceptář

    Kuře á la bažant. Socialistický recept mile překvapí vůní i chutí

    Před 3 dny
    Kuře připravené na divoko ohromí nejen svou nádhernou vůní, ale především vynikající chutí, kterou má na svědomí vybrané koření na zvěřinu. Připravte si tento oblíbený pokrm ze socialismu. Není na tom nic složitého a pochutná si celá rodina!
     Komentáře
  • Receptovník

    Aroma a chuť hub nejlépe vyniknou při vhodně zvoleném koření

    Před 5 dny
    Houbařská sezóna je v plném proudu. Gumovky, košík s nožíkem a jde se do lesa, to je plán, který má mnoho Čechů pro zářijové dny, protože v létě se houbám příliš nedařilo vlivem výkyvů teplot a enormního sucha. Jenže najít lesní plody je jedna věc a styl úpravy druhá. Ne vždy platí, že krásně vypadající houby budou také dobře chutnat, protože leckdo je prostě neumí připravovat.
     Komentáře
  • Gardening

    Zázvorový sirup prohřeje tělo a zbaví ho každého nachlazení. Za svou sílu vděčí třem složkám

    Před 5 dny
    Na podzim a v zimě zázvor často doplňuje chuť čaje. Kousek zázvoru má primárně zahřát, posílit imunitu a v případě infekce pomoci při její léčbě. Pro ty, kteří nemají rádi chuť cibulového sirupu nebo česneku, bude skvělou alternativou zázvorový sirup, nebo spíše spojení zázvoru, medu a citronu.
     Komentáře
  • OnlyU

    Pivní klobása: Víme, jak si připravit tu domácí

    Před 5 dny
    Pivní klobásy jsou oblíbené především v Německu, i u nás ale často nesmí chybět na grilovačkách a velkých venkovních oslavách. Víte, kdy a kde se poprvé objevily? A jak na jejich domácí přípravu? Na všechny vaše otázky přinášíme odpovědi. Zdroj
     Komentáře
  • Games

    Dune: Spice Wars je návyková strategie, která udělá radost každému fanouškovi Duny

    Před 7 dny
    Pletichaření o nadvládu nad Arrakis.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Co udělat se zelenými rajčaty? Usmažte je, dejte do papírových pytlíků s jablky, nebo je naložte i s kořením

    Před 8 dny
    Rajčata letos zažívají dvojí období. Buď se při slunečném počasí obsypou červenými plody, nebo při chladnějších dnech a kvůli dešti „produkují“ jenom ty zelené. Ani ty však nemusí skončit na kompostu nebo v popelnici. Za pomoci několika receptů a tipů totiž zužitkujete i nezralé plody.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Připravte si doma dýňové latte macchiato jako z kavárny! Zvládne to každý

    Před 8 dny
    Káva, která voní podzimem, tak přesně takové je dýňové latte macchiato s medovým kořením. Vyzkoušejte si tuto lahodnou kávu připravit podle našeho videoreceptu. Koření si můžete namíchat podle své chuti, anebo použít hotovou vánoční směs na perníčky, kterou koupíte v každém supermarketu.
     Komentáře
  • fZone

    Superpotravina zázvor: jaké jsou jeho účinky?

    Před 9 dny
    Obsahuje gingerol, který má protizánětlivé a antioxidační účinky. Zázvor má také pozitivní vliv na trávení. A jeho konzumací předcházíte vzniku rakoviny v gastrointestinálním traktu.
     Komentáře
  • G

    Díl II.: Fernão de Magalhães: Výprava portugalského mořeplavce jako první obeplula celou zeměkouli a přinesla tak důkaz o kulatosti Země

    Před 10 dny
    Psalo se 20. září roku 1519, když jeden z nejproslulejších mořeplavců všech dob, Portugalec Fernão de Magalhães, vyplul s celkovým počtem pěti lodí a 270 mužů ze Španělska, aby našel námořní cestu k bohatým Ostrovům koření v Indonésii.
     Komentáře
  • G

    Díl I.: Fernão de Magalhães: Portugalský mořeplavec musel během expedice potlačit vzpouru, poté našel úžinu spojující Atlantik a Pacifik

    Před 11 dny
    Psalo se 20. září roku 1519, když jeden z nejproslulejších mořeplavců všech dob, Portugalec Fernão de Magalhães, vyplul s celkovým počtem pěti lodí a 270 mužů ze Španělska, aby našel námořní cestu k bohatým Ostrovům koření v Indonésii.
     Komentáře
  • JakZdravě

    Oranžový pomocník kurkuma: Může snížit riziko srdečních onemocnění

    Před 12 dny
    S kurkumou se setkáte už nejen v kuchyni, ale také v kosmetice. Její účinky jdou ještě dál. Nejsilnější z nich je schopnost snižovat zánět v celém těle, což pomáhá proti nemocem.
     Komentáře
  • Jednoduché vaření bez breptů

    Lahodná a krémová česká svíčková, po které si už nebudete chtít stoupnout na váhu

    Před 12 dny
    Svíčková omáčka je jedním z nejikoničtějších jídel české kuchyně a tento recept vám přinese její klasickou a neodolatelnou chuť. Použití špeku, bohaté zeleniny a dokonalá směs koření zaručuje hlubokou a plnou chuť, zatímco smetana, brusinky a nádech citronu dodají omáčce ten správný finální dotek. Připravte se na gastronomický zážitek, který vás přenese přímo do srdce tradiční české kuchyně. Seznam ingrediencí: "Falešná svíčková" Špek Olej Mrkev, petržel, celer, cibule Cukr, sůl, ocet citronová kůra Hořčice Bobkový list Nové koření Pepř Tymián Smetana Brusinky Citron
     Komentáře
  • Jímeto

    Čertovo lejno: Zázračná pryskyřice, která pomáhá při fyzických i psychických problémech

    Před 13 dny
    Říká se mu čertovo lejno. Jde o pryskyřici z kořenů tropických stromů rodu Ferula. Název surovina získala podle svého zápachu, který se ovšem naštěstí při tepelném zpracování ztratí. Pryskyřice má své využití především ve vegetariánské kuchyni a má mnoho pozitivních účinků na lidské zdraví.
     Komentáře
  • Gardening

    Vůně orientu tělo příjemně povzbudí. Nápoj z kurkumy zažene každou nemoc

    Před 13 dny
    Napadlo vás někdy, že obyčejné koření, jako je kurkuma, může mít zázračné vlastnosti? Kurkuma totiž obsahuje velmi atraktivní sloučeninu zvanou kurkumin. Vědci potvrdili, že tato sloučenina má velmi mnoho přínosů pro lidské zdraví. Kurkuma prospívá správnému fungování srdce, pomáhá předcházet Alzheimerově chorobě a také rakovině. Co jiného můžeme kurkumou v našem těle zlepšit?
     Komentáře
  • Tvoje místo

    Oblíbená podzimní koření: Přineste do své kuchyně chuť a vůni sezónních pokrmů

    Před 13 dny
    Podzim je časem, kdy příroda nabízí bohatou úrodu a plné zralé plody. Je to také období, kdy začínáme toužit po teplých a kořeněných jídlech, která nás zahřejí a dodají energii. Když přemýšlíme o podzimních pokrmech, nelze opomenout přidání oblíbených podzimních koření. Zde je pět těch nejoblíbenějších a možnosti jejich použití.
     Komentáře
  • Plné zdraví

    Koření a jeho vliv na zdraví

    Před 14 dny
    O blahodárných a léčivých účincích různých bylinek a koření není pochyb. Věděly to již naše babičky nebo mnohem vzdálenější předci. A v poličce s kořením máme doma všichni mnoho pokladů, které sice používáme k vaření a pečení, ale o jejich léčebných sílách možná leckdy nemáme ani tušení.
     Komentáře
  • Recepty prima nápadů

    Máte už dost kořenících směsí plných soli? Namíchejte si vlastní koření třeba z hub

    Před 16 dny
    Vadí vám, že většina kořenících směsí obsahuje převážně sůl? Vyrobte si raději vlastní mixy, které obsahují minimum soli anebo pouze samotné koření. Vydrží mnohem déle a vyjde i levněji.
     Komentáře
  • JakZdravě

    Oregano není obyčejné koření, může pomoci v boji proti bakteriím

    Před 16 dny
    Oregano je skvělé koření ze Středomoří, které nabízí řadu užitečných zdravotních přínosů. Pomůže vám v boji proti bakteriím a je vhodné i při zánětu.
     Komentáře
  • Bydlíme kvalitně

    Kajenský pepř... není pepř! Do kuchyně ale patří. Pálí, ale tuží zdraví!

    Před 16 dny
    Svádí to, abychom si mysleli, že kajenský pepř je nějaký speciální druh pepře. Nakonec ale jen koukáme, jak šeredně jsme se mýlili. Kajenský pepř je totiž rozemletá chilli paprička. A pálí fakt hodně.
     Komentáře
  • StyleUp

    Kardamom patří mezi koření tradičně využívané v přírodní medicíně

    Před 17 dny
    Kardamom je jedním z koření, která najdeme v každém větším supermarketu. Jeho léčivé vlastnosti fascinují dodnes. Je znám jako přemožitel rakovinových buněk ve střevech, a proto stojí za to jej implementovat do každodenní stravy, ale neměli byste to přehánět s jeho množstvím z několika důležitých důvodů.
     Komentáře
  • Karlovarská Drbna

    Firmou roku v Karlovarském kraji je zpracovatel sušených bylin a koření

    Před 17 dny
    V Karlovarském kraji získala titul PwC Firma roku 2023 společnost Herbona, která dováží a zpracovává sušené byliny, koření a rostlinné produkty. Titul MONETA Živnostník roku 2023 Karlovarského kraje vybojoval David Matoušek, který se věnuje designové akvaponii spojující chov ryb s pěstováním rostlin bez půdy. Vyhlášení krajské soutěže se konalo dnes večer v Karlových Varech. Vítězové krajské soutěže postupují do celostátní kola, které se uskuteční 14. prosince na pražském Žofíně. O výsledcích krajského kola dnes ČTK informoval mediální zástupce soutěže David Pavlát.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Profesionální triky, jak zachránit přesolené nebo příliš kořeněné jídlo

    Před 19 dny
    Přemíra koření je nepříjemná - a stává se to každému z nás. Pokud se však budete řídit těmito nouzovými pokyny, můžete jídlo na pokraji smrti resuscitovat a kuchařskou tragédii proměnit ve vítězství.
     Komentáře
  • Jsme kočky

    Domácí kečup: odlehči ho erythritolem a vytuň ho famózní směsí koření

    Před 19 dny
    Ještě máš rajčata, ale už moc nevíš, co s nimi? Připrav si podle tohohle receptu domácí kečup, odlehči ho od cukru a pak si pochutnávej!
     Komentáře
  • Pěstujme

    Rostliny před slimáky ochrání koření, epsomská sůl nebo káva

    Před 19 dny
    Péče o pozemek nebo zahrádku je časově náročná aktivita. Kromě času zabere i úsilí a také stojí i finanční prostředky. Na druhou stranu si můžete pěstovat de facto, co chcete, a být tak soběstační.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Africké bobotie: Zapečená směs z mletého masa, koření, rozinek a mangového čatní je nezvyklá kombinace, ale chutná skvěle

    Před 21 dny
    Máte rádi jídla z jednoho hrnce nebo pekáčku? Pokud byste do něj rádi využili i mleté maso, určitě vás nadchne bobotie. Vyhlášený pokrm z jižní Afriky vám možná připomene moussaku. Stejně jako ona se zapéká, jen je mnohem kořeněnější a zajímavý hlavně díky sladkému ovoci uvnitř.
     Komentáře
  • Patriot magazín

    Květinářství na Nádražní vystřídalo Fajne koření

    Před 21 dny
    Koření, ale i kvalitní uzeniny a delikatesy z regionu i zahraničí, nabízí nový obchod Fajne koření, který otevřel na Nádražní ulici v prostorách po bývalém květinářství.
     Komentáře
  • Inspirmag

    Hřebíček působí na tělo jako lék. Dobře účinkuje ve formě nálevu

    Před 22 dny
    I když ho máme spojený většinou s vánočními svátky, hřebíček můžeme využívat během celého roku. Má totiž spoustu vlastností, které se budou hodit. Pomůže v boji proti vráskám, a dokonce ho můžete žvýkat místo žvýkačky, protože neutralizuje zápach z úst. Jak si udělat nálev z hřebíčku a jaké vlastnosti v něm najdete?
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Nakládané houby v octovém nebo sladkokyselém nálevu podle receptu Viléma Vrabce

    Před 22 dny
    Vilém Vrabec je tvůrce mnoha kuchařek, které dodnes udivují svou obsáhlostí. Mezi jinými se rozhodně neztrácí Jihočeská houbařská kuchařka, v které najdete stovky receptů, jak zpracovat dary lesa. Vyzkoušejte třeba ultimátní recept na nakládané lesní houby ve sladkokyselém nálevu.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Vypěstujte si svůj vlastní voňavý šafrán

    Před 23 dny
    Šafrán je krásné a vzácné (pro někoho i nejcennější) koření, které přináší chuť mnoha pokrmům. Věděli jste, že si ho můžete vypěstovat? Přichází ten správný čas!
     Komentáře
  • Chalupáři Zahrádkáři

    Nejde jen o obyčejné koření: Kurkuma odežene ze zahrady všechny škůdce

    Před 23 dny
    Naučte se využívat kurkumu na zahradě a usnadněte si práci. Díky tomuto oblíbenému exotickému koření se zbavíte škůdců a ochráníte své rostliny i budoucí úrodu.
     Komentáře
  • Bydlení snů

    Sůl v kuchyni můžeme nahradit bylinkami nebo zdravějšími alternativami

    Před 23 dny
    Sůl je základní ingrediencí při vaření. Nejenomže potěší chuťové buňky, ale také díky ní vyniknou všechny ostatní chutě. Stejně jako u dalších věcí tak i zde se nevyplatí přesolovat pokrmy.
     Komentáře
  • StyleUp

    Ve vyšším věku se vyplatí jídelníček obohatit o prospěšné druhy koření

    Před 24 dny
    Čím déle žijeme, tím opatrněji vybíráme produkty, které budou na našich talířích. Koneckonců, s věkem se metabolismus mění a tělo se regeneruje pomaleji. Je dobré vědět, že kromě omezení obtížně stravitelných produktů stojí za to pozvat pár typů koření do stravy.
     Komentáře
  • Jímeto

    Slovácká drkotina: Starší lidé věřili, že vyřeší mnoho jejich problémů. Připravte si tuto zabijačkovou pochoutku i vy

    Před 25 dny
    Maso dříve patřilo spíše ke svátečním pokrmům. V některých oblastech se jedlo jenom v neděli, jinde se konzumovalo párkrát do týdne. Dobou, kdy si mohli lidé dopřát maso v hojné míře, bývaly zabijačkové dny. A během těch se také vyráběla takzvaná slovácká drkotina. Jak připomíná server Jak v kuchyni, během zabijaček se lidé vždy snažili využít každý kousek poraženého zvířete. Kromě jitrnic a klobásek tak vznikaly i různé ovary nebo třeba právě drkotina, která je v některých oblastech známá také pod názvem huspenina.
     Komentáře
  • Apetit

    Kardamom: Jaký je rozdíl mezi zeleným, černým a bílým a jak ho použít?

    Před 25 dny
    Kardamom je považovaný za krále všech koření. Ano, skutečně jde o kardamom, nikoliv o kardamon, jak se mu často říká. Po staletí se přidává do kávy, rýžových jídel i pečiva nebo omáček. Víte, co kardamom vlastně je a jaké jsou jeho účinky na lidské zdraví?
     Komentáře
  • Žádný špeky

    Lepší než karbanátek od babičky: díky speciálním ingrediencím je neskutečně šťavnatý

    Před 25 dny
    Karbanátky jsou spjaty neodmyslitelně s českou kuchyní a kuchyní našich babiček. Většinou se skládají jen z čistého masa spolu s kořením. Vyzkoušel jsem ale tento prastarý recept, kam se pro vylepšení chuti a šťavnatosti přidávají i další suroviny. Výsledek pak rozhodně stojí za to.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Historie a cesty koření na evropské stoly: Mák se dával na chleba, pepřem se platily daně a svazek bylin odháněl čarodějnice

    Před 26 dny
    Používání koření v jídle sahá až do doby kamenné, kdy si lidé začali obohacovat svůj jídelníček o čerstvé i sušené rostliny z lesa a polí. V různých částech světa se v průběhu času používalo různé koření v závislosti na klimatu a na tom, co bylo místně dostupné.
     Komentáře
  • iGlanc

    Nejlepší tipy na jedlé dárky z dovolené: Sýry, koření, vína nebo oleje. Dejte velký pozor na jejich obaly

    Před 27 dny
    Nejlepší suvenýry jsou ty, co se dají sníst. Nakupte autentické potraviny a přivolejte si prázdninovou atmosféru, kdykoliv se vám zamane.
     Komentáře
  • Magazín zahrada

    Dochuťte si maso netradičně a ohromte strávníky

    Před 27 dny
    Vyzkoušejte v kuchyni méně známé bylinky pod maso! Maso na grilování, ale i na pečení nebo dušení ochucujeme bylinkami a rozličným kořením. Kromě mnoha nejznámějších druhů je tu ale celá řada těch méně známých, ale neméně chutných a zajímavých. Všechny uvedené bylinky si můžete doma i vypěstovat.
     Komentáře
  • DIAstyl

    Mletá paprika v kuchyni diabetika: Volte raději maďarskou, která podpoří vaši imunitu

    Před 29 dny
    Mletá paprika je v kuchyni vysoce ceněna pro svou lehkou pikantnost a krásnou červenou barvu, kterou dodává dochucovaným pokrmům. Pro diabetiky je důležité znát také léčivé vlastnosti tohoto koření, kterých není vůbec málo. Poradíme vám, jak papriku můžete využít ve svém jídelníčku ku prospěchu zdraví.
     Komentáře
  • Adbz

    Čerstvý meloun po celý rok: Uchovávat se dá v zavařovacích sklenicích

    Před 1 měsícem
    Zakonzervujte si meloun na celou zimu jen pomocí kypřicího prášku, několika druhů koření a horké vody. Zásoby vám pak vydrží až do dalšího léta.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Zavařujeme: Švestkový džem s vůní perníčků

    Před 1 měsícem
    Ze švestek nemusíte připravovat jen tradiční povidla. Využijte toto podzimní ovoce trochu jinak a uvařte výtečný džem s perníčkovým kořením. Je absolutně skvělý na lívance či palačinky, ale i do ovesné kaše nebo do jogurtu.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Snadné a chutné kajenské černé kuře

    Před 1 měsícem
    Stále hledáte nové způsoby, jak připravit kuře? Někdy potřebujete recept na kuře, který je víc než jen obyčejné grilované kuře, ale nevyžaduje spoustu času. A na to je nejlepší recept na černé kuře.
     Komentáře
  • Gardening

    Hřebíček je víc než vánoční koření. Nastartuje metabolismus, uleví od bolesti a vyžene parazity z těla

    Před 1 měsícem
    I když ho používáme většinou v zimě, vyplatí se hřebíček využít také v jiných obdobích. Hřebíček používáme hlavně k výrobě svařeného vína, ale hřebíčkový nálev si můžete dávat po celý rok. Můžete jím nahradit například žvýkačky a ulevit si od bolesti zubů. Hřebíčkový nálev ale není vhodný pro každého, protože obsahuje látky, které mohou škodit.
     Komentáře
  • Adbz

    „Zelená sůl“ už přinesla revoluci do mnoha kuchyní: Univerzální koření s jarní cibulkou

    Před 1 měsícem
    Neutrácejte za drahé ochucené soli z obchodu a vyrobte si svoji vlastní. Potřebujete jen kvalitní mořskou sůl a pak už záleží jen na vaší chuti. Oblíbená je především tzv. zelená sůl.
     Komentáře
  • JakZdravě

    Proč je dobré mít po ruce kardamom: Může snížit krevní tlak a chránit před chronickými nemocemi

    Před 1 měsícem
    Kardamom patří mezi koření, které má mírně sladkou chuť a vůní připomíná mátu. Pro své léčivé účinky se běžně používá v lidové medicíně už po staletí.
     Komentáře
  • Menutovka

    Nakládačky bez zavařování a sterilizace sklenic. Okurkovou chuťovku můžete jíst už druhý den

    Před 1 měsícem
    Recept, který by se mohl hodit i těm, kdo zrovna neholdují nakládaným okurkám nebo si s nimi nechtějí dělat práci. Nebudeme sterilovat sklenice a zeleninu zavařovat, pickles máte připravené za chviličku a jíst se dají hned druhý den! Ingredience na sklenici o objemu 1 l: 6 ks velkých okurek nakládaček 2 jarní cibulky 1 mrkev 1 hrnek vody (200 ml) ¾ hrnku bílého vinného octa 2 lžičky soli 4 lžičky cukru lžíce hořčičných semínek pár kuliček černého pepře 2 bobkové listy několik snítek čerstvého kopru Postup Okurky zbavte špiček a nakrájejte je na rovnoměrná kolečka o tloušťce asi 2 mm. Loupat je nemusíte. Oloupanou mrkev a očištěnou jarní cibulku nakrájejte na ještě tenčí kolečka. Zeleninu poté vložte do sítka, dejte vařit vodu na 100 °C a důkladně prolijte zeleninu, poté je propláchněte i studenou vodou. Nebude tak úplně syrová, zároveň ale zůstane křupavá. A šup s nimi do sklenice! Ta nemusí být zrovna sterilizovaná, ale rozhodně čistá a suchá. A jdeme na lák. Svařte hrnek vody s tři čtvrtě hrnkem bílého vinného octa společně s kořením: bobkovým listem, novým kořením, hořčičným semínkem, solí a cukrem. Mezitím si nakrájejte čerstvý kopr (dle vaší obliby této lehce kontroverzní bylinky). Ochutnejte svařený lák – kyselá, sladká a slaná chuť by měly být vyvážené a lahodit chuťovým pohárkům. Lák nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Pak do něj přidejt kopr a slijte ho do sklenice se zeleninou. Uzavřete víčkem, protřepejte, aby se koření dostalo všude, dejte do lednice a teď to hlavní – zkuste vydržet aspoň den nebo dva;)
     Komentáře
  • Prostřeno

    Bobkový list je neuvěřitelně užitečným kořením

    Před 1 měsícem
    Bobkový list rozhodně není obyčejná kuchyňská přísada. Ještě jste neslyšeli, že zastavuje záněty, žaludeční nevolnost, migrénu i tvorbu lupů? Stejně úspěšně snižuje riziko rakoviny a srdečních chorob!
     Komentáře
  • Justday

    Kurkuma aneb indický šafrán má léčivý účinek pro lidi i zvířata. Nebojte se ji přidat do polévky i psích pokrmů

    Před 1 měsícem
    Kurkuma je koření, které vyniká svým účinkem. Proto rozhodně stojí za pozornost. Pomáhá nám lidem, ale má také velmi pozitivní vliv na zdraví psů. S čím vším žlutá a aromatická kurkuma může pomoci? Pouhé dochucování jídel to opravdu není.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Smetanová houbová omáčka: Nádherně voní po divokém koření, zakysaná smetana jí dá typickou chuť a báječně ji zjemní

    Před 1 měsícem
    Omáčky patří k tradiční české kuchyni. Některé se připravovaly celoročně, jiné sezónně podle dostupných ingrediencí. Pro pozdní léto je typická ta houbová, kdy si z lesa nosíme košíky čerstvých hub.
     Komentáře
  • DIAstyl

    Majoránka není jen koření do bramboráků: Pomůže s trávením, nervy i cukrovkou. Libido ale nezvýší

    Před 1 měsícem
    Máš chuť majoránky, lásko má, zpíval před lety Karel Zich – a možná ani netušil, že uctívání si nezaslouží jen opěvovaná dáma, ale zejména nádherně voňavá majoránka. Ostatně, o spojení mezi majoránkou a láskou byli přesvědčeni už starověcí Řekové a Římané – považovali ji za rostlinu lásky a silné afrodisiakum. Dnes už víme, že to není pravda. Ale pro změnu víme, že má antidiabetické účinky a pomáhá při spoustě zdravotních potíží. Víte, s čím vám může pomoci a jak si třeba vyrobit mastičku z majoránky?
     Komentáře
  • UdálostiExtra

    Pozdravte příchod chladných dnů elegantními podzimními koktejly

    Před 1 měsícem
    Zpříjemněte si přechod do chladných dnů podzimními koktejly, které jistě zaženou negativní emoce z posledního Aperolu.
     Komentáře
  • Dům a zahrada

    Aromaterapie skrz jídlo. To nejlepší z bylinek dokáže vytáhnout jen olej

    Před 1 měsícem
    Ochucené oleje jsou výborné do salátů, těstovin, polévek, k masu i do dezertů. Navíc si tak můžete uchovat aroma bylinek a koření na dlouhou dobu. Máme pro vás tipy, jak na to.
     Komentáře
  • JakZdravě

    Kurkuma a její léčivé vlastnosti: Může snížit riziko srdečních onemocnění, dobré výsledky má i v boji proti depresím

    Před 1 měsícem
    Kurkuma je jedním z nejúčinnějších přírodních léčiv, které vám pomůže odstranit téměř každý problém. Působí navíc zcela přirozeně a je poměrně levná.
     Komentáře
  • Prima Living

    Pestřec neboli babí pupek je oblíbené houbové koření. S jeho konzumací to ale nepřehánějte

    Před 1 měsícem
    Pestřec obecný je houba trochu záhadná, neboť je v houbařských atlasech zařazena k houbám jedovatým, ovšem v nepatrných dávkách je oblíbeným houbovým kořením. Podle mykologa Jaroslava Vanči platí pro konzumaci téhle zajímavé houby jednoduché pravidlo – jeden až dva tenoučké plátky mladé houby vyvařené například v polévce pro vůni i chuť bohatě stačí!
     Komentáře
Reklama