Zavřít
Lilek

Lilek

Nejnovější články na Seznamu na téma Lilek
  • Prima Living

    Znáte rajčenku? Říká se jí rovněž stromové rajče a poroste vám i na balkoně

    Před 6 dny
    Rajčenky, vzdálenější příbuzné našich rajčat, ale i brambor nebo lilku, můžete přes léto pěstovat na balkoně. Před zimou je však musíte schovat do vytápěného skleníku nebo do bytu. Na plody se musíte trochu počkat, poprvé vyrostou až třetím rokem po výsevu semen. Chutnají každopádně skvěle.
     Komentáře
  • Runwayonline

    Na cestách za dobrým jídlem: Řecká musaka

    Před 8 dny
    Téměř každý, kdo míří o prázdninách do Řecka, ji už někdy ochutnal. Řecká musaka je tradiční jídlo, které voní létem a dovolenou. Ale tušíte, kde se tenhle pokrm vlastně vzal a jak si ho připravit i doma? Esence správně kořeněného mletého masa, jemného lilku, brambor a krémovitá bohatost bešamelové omáčky tvoří mezinárodní úspěch tohoto jídla.
     Komentáře
  • Bydlíme kvalitně

    Lilek: Za syrova je mírně jedovatý. A nejlepší kousky jsou lesklé

    Před 11 dny
    Obohaťte svůj jídelníček o chutný a nutričně hodnotný lilek! Víme, kdy je nejlepší čas ho sklidit, a prozradíme vám jednoduchý způsob, jak ho zbavit hořkosti.
     Komentáře
  • Dům a zahrada

    Potraviny, kterých se přejíte, ale neztloustnete

    Před 11 dny
    Jíst a nepřibrat? Jde to! Musíte ale najít ty správné potraviny. Třeba ty bohaté na vlákninu a s malým množstvím kalorií. Které to jsou?
     Komentáře
  • TopRecepty

    Tajemství dokonalého ajvaru: Na přípravu stačí jen 4 suroviny, ale jedna je zásadní

    Před 18 dny
    Říká se mu veganský kaviár a balkánská kuchyně nabízí několik regionálních variant tohoto zázraku z paprik. Jak vypadá oblíbená omáčka k masu a jak si ji připravit?
     Komentáře
  • iReceptář

    Jak pěstovat lilek, abyste se dočkali větších a zdravějších plodů než z obchodu

    Před 1 měsícem
    Chcete si obohatit zdravě svůj jídelníček? Vysaďte si na zahradu lilek, teď je ten správný čas. Jeho pěstování není náročné a plodů se dočkáte i na terase či balonu.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Tipy pro pěstování silných sazenic lilku

    Před 1 měsícem
    Lilek nepatří na našich zahradách k úplně běžně pěstovaným plodinám, ale to je rozhodně škoda. Najde totiž využití v mnoha receptech a jeho pěstování není tak složité, jak si nejspíš myslíte.
     Komentáře
  • Vlasta

    Vegetariánské grilování! Zkuste zázračný květák s lilkem

    Před 1 měsícem
    Vegetariánské grilování si získává čím dál více příznivců. A není se čemu divit! Vždyť ze sezónní zeleniny se dá vykouzlit nespočet barevných, voňavých a chutných kombinací. Co takhle zkusit něco nového a ogrilovat třeba květák nebo lilek? Tyhle superpotraviny jsou totiž nejen chutné, ale především neuvěřitelně zdravé. Co všechno jste o nich nevěděli?
     Komentáře
  • České stavby

    Legenda o americkém brouku, aneb jak se mandelinky vydaly do světa

    Před 1 měsícem
    Skoro tak rychle, jako se brambory staly nedílnou součástí výživy západního světa, se do té doby prakticky neznámý brouček, mandelinka bramborová, vypracoval na post obávaného škůdce. Jak k tomu došlo?
     Komentáře
  • iReceptář

    Nejlepší hnojivo na okurky? Naše babičky úspěšně používaly obyčejnou cibuli

    Před 1 měsícem
    Pěstujete také tolik u nás oblíbené okurky? Využijte rad a tipů zkušených. Už kdysi na to měli své prostředky, které fungují dodnes. Věděli, že na hnojení okurek je nejlepší obyčejná cibule.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Péče o sazenice lilku

    Před 2 měsíci
    Na výsadbu ze semen je už u lilku bohužel pozdě. Semínka je totiž třeba vysít nejpozději na konci února, aby byly rostlinky dostatečně veliké, až přijde čas přesadit je na konečné stanoviště. To je obvykle až poté, co pomine nebezpečí mrazu. Lilek patří stejně jako cuketa k teplomilným rostlinám, takže jej na venkovní stanoviště přesazujeme až v druhé polovině května. Výsadbu semen provádíme tak, že je (suchá) zasadíme do půdy v půllitrovém kelímku. Zakryjeme je plastovým sáčkem a pravidelně zaléváme. Jakmile vyklíčí sazenice, je čas odstranit sáček. V zálivce pokračujeme.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Lilek osočujeme z celé řady nepříznivých stavů

    Před 2 měsíci
    Pověst lilku není úplně růžová. Opravdu zhoršuje revmatické bolesti i záněty? A co je pravdy na tom, že zvyšuje riziko osteoporózy?
     Komentáře
  • Prostřeno

    Lilek quitský je skvělý do koláčů i zmrzliny

    Před 3 měsíci
    Lilek quitský. Říká vám to něco? Jestli toužíte po štíhlejším těle a silnější obranyschopnosti, měli byste se s touto rostlinou seznámit. Z jejích plodů je vynikající marmeláda!
     Komentáře
  • iReceptář

    Vypěstujte si původní divoké rajče: Postup je stejný, chuť nesrovnatelná

    Před 3 měsíci
    Málokdo ví, že všechna rajčata, na kterých si pochutnáváme, vlastně vzešla z divokých rajčat. A co jsou divoká rajčata? Jedná se o rostliny, které botanikové znají pod názvem Solanum pimpinellifolium neboli kuriózně "pasák". Právě ony jsou předky všech rajčat, která dnes jíme.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Kořeněný lilek s rajčaty a pita chlebem

    Před 3 měsíci
    Naše patro se stále učí. A protože požitek má také něco společného se svědomím, dostáváme se k sedmi smyslům chuti. Proč sedmi?
     Komentáře
  • TopRecepty

    Musaka: Dokonalý balkánský pokrm vylepší jedna obyčejná surovina. Víte která?

    Před 3 měsíci
    Většina z nás má musaku spojenou s příjemnou atmosférou řecké taverny, džbánkem domácího vína, vůní moře a zvukem cikád. Zkuste si doma vytvořit dovolenkovou náladu a připravit si musaku sami. Víte, jak?
     Komentáře
  • Asenior

    Lilek – zelenina pro nadšené zahradníky

    Před 4 měsíci
    Chcete se pustit do pěstování lilku? Když téhle teplomilné zelenině dokážete vytvořit vhodné podmínky, nebude to žádná věda.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Jednoduché a vynikající ratatouille

    Před 4 měsíci
    Nejdůležitějšími složkami ratatouille jsou lilek, cibule, cuketa, rajčata, papriky a česnek. Často se přidávají také čerstvé nebo sušené bylinky. Můžete ho jíst samotné nebo jako přílohu k masu. Vyzkoušejte recept na vynikající francouzský pokrm.
     Komentáře
  • Náš dům

    Kdy je nejlepší čas na předpěstování oblíbených druhů zeleniny

    Před 4 měsíci
    Každý správný zahrádkář, který si pěstuje vlastní zeleninu, si většinu sazeniček připraví rovnou od semínka. Není na tom nic složitého a cena za jednu rostlinku v takovém případě vychází o něco levněji. Výsevem také můžete získat některé méně tradiční odrůdy a vyzkoušet tak například černé rajče, chutný raný lilek nebo žlutou pruhovanou cuketu. A kdy je nejlepší čas pro výsevy?
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Lilek a tipy pro jeho pěstování

    Před 4 měsíci
    Pěstování lilku může být poněkud náročnou disciplínou. Pokud se ale budete držet zavedených postupů a následujících tipů, měli byste se dočkat bohaté úrody těchto fialově zbarvených plodů. Lilek je sice teplomilná rostlina, na její pěstování je ale zapotřebí začít myslet už nyní. Pěstování samozřejmě začínáme v interiéru – například na hydrogelu.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Nejlepší hranolky nejsou jen z brambor: Zkuste třeba mrkvové, lilkové nebo z červené řepy!

    Před 5 měsíci
    Kdo by nemiloval hranolky? Pravý americký hamburger by se bez nich neobešel, stejně tak neoddělitelně patří k belgické či francouzské kuchyni. Děti se po nich mohou doslova utlouct a i pro dospělé jsou často jednou z nejoblíbenějších příloh. A stejně tak dobré jsou i ty zeleninové.
     Komentáře
  • Naše krásná zahrada

    Předpěstování zeleniny: silnou sadbu vám zajistí správná teplota při klíčení semen

    Před 5 měsíci
    První zeleninu můžete předpěstovávat už během února. Především u druhů, které pozdě nasazují květy a plody, jako artyčoky, papriky a lilek, byste neměli dlouho čekat. Ale pozor, různé druhy zeleniny preferují různou teplotu ke klíčení.
     Komentáře
  • Naše krásná zahrada

    Lilek roste dlouho, proto se předpěstovává: semena můžete sít už od konce ledna

    Před 5 měsíci
    Lilky jsou v obchodech k dostání po většinu roku. Budete-li si je chtít vypěstovat na zahradě nebo na balkoně, můžete se těšit na letní sklizeň – ale do výsevu byste se měli pustit už v zimě.
     Komentáře
  • WomanOnly

    Jak připravit Ajvar aneb paprikový kaviár z Balkánu

    Před 5 měsíci
    Ajvar je výtečná balkánská záležitost, vyrobená převážně ze sladkých červených paprik a lilku – skvěle se hodí jako pomazánka na topinku, ale poslouží i jako dip k různým jídlům, nebo také jako pasta na těstoviny.  Možná už jste na něj mohli narazit v supermarketech, kde se prodává v jemné i pálivé variantě, ale nic se samozřejmě nevyrovná domácímu ajvaru, kde si dáte práci s loupáním paprik.
     Komentáře
  • Šéfem za pár minut - Prima Pauza

    Musaka po česku se sekanou

    Před 7 měsíci
    Jak vařit natolik skvěle, aby všem chutnalo? Buďte bez obav, Prima Pauza vám přináší to nejlahodnější z legendárního pořadu Zdeňka Pohlreicha, díky kterému se i vy můžete stát „Šéfem za pár minut“! Další vyvoněné recepty na iprima.cz.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Koření vhodné k přípravě lilku

    Před 8 měsíci
    Díky široké škále odrůd lilku, ze kterých si můžete vybírat, není žádným tajemstvím, že lilky jsou perfektním doplňkem téměř jakéhokoli jídla. Je zajímavé, že se strukturou tak trochu podobají rajčatům, takže jsou ideální do polévek nebo dušených mas. S jakým kořením si rozumí?
     Komentáře
  • Recepty prima nápadů

    Hubnutí s ním půjde rychleji! Naučte se pěstovat lilek, plodů se dočkáte i na balkóně

    Před 8 měsíci
    Jeho barevné plody si zamilujete nejen kvůli zajímavým tvarům, ale také díky příjemné chuti, která vynikne v zeleninových omáčkách i při grilování. Ačkoliv se tato jednoletá zelenina pěstuje v Evropě už od 16. století, stále na ní máme co objevovat.
     Komentáře
  • eKuchařka

    Myslíte na cigaretu, ale snažíte se kouření omezit? Dejte si nikotinem nabitý lilek

    Před 8 měsíci
    Nikotin je látka, která povzbudí organizmus. Její čistou formu naleznete v běžných potravinách, nejvyšší koncentraci nikotinu hledejte u lilkovité zeleniny. Je konzumace potravin s nikotinem zdraví škodlivá? Kolik byste museli sníst lilku namísto cigarety?
     Komentáře
  • Šéfem za pár minut - Prima Pauza

    Zdravá a lehká večeře: Krůtí prsa s italskou caponatou

    Před 8 měsíci
    Jak vařit natolik skvěle, aby všem chutnalo? Buďte bez obav, Prima Pauza vám přináší to nejlahodnější z legendárního pořadu Zdeňka Pohlreicha, díky kterému se i vy můžete stát „Šéfem za pár minut“! Další vyvoněné recepty na iprima.cz.
     Komentáře
  • iReceptář

    Lilek a jeho zázračné účinky: Jedná se o jeden z nejsilnějších čističů krve

    Před 9 měsíci
    Lilek vejcoplodý neboli baklažán dnes koupíte všude. Specifický tmavě fialový plod je poslední dobou velmi oblíbenou zeleninou a docela úspěšně zdomácněl už i v českých kuchyních. Vyniká nejen výbornou chutí a pestrým použitím v kuchyni, ale má i pozitivní účinky na naše zdraví.
     Komentáře
  • Karolína, domácí kuchařka - Prima Pauza

    Řecká kuchyně u vás doma: Marinované lilky a papriky

    Před 9 měsíci
    Tradiční i cizokrajné recepty vás Karolína naučí vždy s úsměvem a díky zkrácené verzi od Prima Pauzy to stihne za pár minut. Od polévek až po dezerty – bohaté škály výtečných receptů si vybere každý mlsný jazýček. Nezkrácené verze a více pohodového času s Karolínou si můžete užít na iprima.cz.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Vyzkoušejte baba ghanoush! Pomazánka z pečeného lilku s česnekem vás bude bavit!

    Před 9 měsíci
    Máte rádi lilek? Není divu, je to přímo univerzální zelenina, hodí se do mnoha zeleninových nebo masovo zeleninových ragú, neobejde se bez něj francouzské ratatouille ani řecká moussaka. Víte ale, že z lilku se dá udělat i pomazánka nebo dip? Stačí ho jen upéct, rozmixovat a dochutit.
     Komentáře
  • Vitalia

    Netradiční barvy tradiční zeleniny: chutná podobně, může změnit barvu moči

    Před 10 měsíci
    Fialové brambory, modrá kukuřice, bílý lilek, černá mrkev, fialový květák… Některá zelenina má jinou barvu než její běžné odrůdy. Děsit nás to nemusí.
     Komentáře
  • Proženy

    Lilkové „minipizzy“

    Před 10 měsíci
    Na zdravých lilkových „minipizzách“ si pochutnají nejen milovníci nízkosacharidových receptů, ale i ti, kdo mají v oblibě jídla inspirovaná italskou kuchyní. Příprava je snadná, výsledek je dokonalý!
     Komentáře
  • Pěstujme

    Lilek lze připravit na mnoho chutných způsobů, dejte mu šanci i vy

    Před 10 měsíci
    Lilek můžete často najít v asijských nebo středomořských restauracích. Existují velké středomořské lilky, v Indii je zase oblíbená menší verze. Sehnat lze také různé barevné varianty této zeleniny – zelenou, oranžovou nebo mramorovanou. Lilek je z 90 % tvořený vodou a obsahuje pouze dvě procenta cukru Lilek je plný draslíku, fosforu nebo železa. Obsahuje kromě toho spoustu vitaminu A, C a skupiny B. Je bohatý na vlákninu, která většině lidí v těle chybí.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Baklažán neboli lilek: srpen je čas sklizně této plodiny

    Před 10 měsíci
    Na pultech supermarketů jej známe velice dobře, nicméně dnes ještě neexistuje rozšířené množství zahradníků, kteří by se pustili do jeho pěstování. Pravdou je, že lilek je skutečně exotickou rostlinou. Obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů a minimum kalorií. Právě v srpnu nastává jeho sezóna a můžeme si ho užít také z české produkce.
     Komentáře
  • iReceptář

    Nejkrásnější popínavé rostliny na zeď: Těchto 5 vám vydrží zelených celý rok

    Před 10 měsíci
    Zelená barva působí uklidňujícím dojmem. Je to barva jistoty, spokojenosti a rovnováhy. Tak proč ji nemít na očích po celý rok? Pořiďte si neopadavé popínavé rostliny na zeď vašeho domu. Skvěle vám ozdobí i vaší verandu, altán či pergolu.
     Komentáře
  • Rozpal to, šéfe! - Prima Pauza

    Byaldi aneb čas na pořádnou dávku zeleniny

    Před 10 měsíci
    Nenechte si s Prima Pauzou ujít Zdeňkovy jedinečné pochoutky na gril, včetně zkrácených receptů, díky kterým i pod širým nebem můžete zůstat labužníkem! Ještě více skvělých receptů najdete na iprima.cz
     Komentáře
  • Chalupáři Zahrádkáři

    Víme, co miluje lilek a jak ještě nyní zdvojnásobit jeho úrodu. Málo známá myslivecká finta s močovinou

    Před 10 měsíci
    Lilek je při pěstování rozmanitý. Při jeho pěstování musíte vynaložit velké úsilí. Pro nejlepší růst je vhodné ho třikrát hnojit.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Upečte si lilek tak, aby byl hedvábný a krémový tak akorát

    Před 11 měsíci
    Možná si myslíte, že pečení lilku patří mezi obtížné disciplíny. A leckdy to tak opravdu je. Už nesčetněkrát se vám nejspíš v restauraci stalo, že vám na talíři přinesli lilek vodnatý nebo naopak velmi mastný.
     Komentáře
  • iReceptář

    Tukožroutská večeře: Připravte si jednoduchý zeleninový pokrm a kila poletí dolů

    Před 11 měsíci
    Hubnutí není pouze o odpírání, zákazech a příkazech. Inspirujte se středomořskou kuchyní, která je považována za nejzdravější vůbec. Připravte si pravé provensálské ratatouille a hubněte.
     Komentáře
  • Proženy

    Tajemství opravdu dobrého lilku: jak ho připravit, aby nebyl jak guma?

    Před 11 měsíci
    U lilku záleží na správné úpravě. Obsahuje hodně vody, navíc se chová jako houba a může se z něj stát nevzhledná hmota. V tomhle receptu se plátky lilků nechají vypotit, pak se rychle ogrilují a jsou tak dokonale připravené na další tepelnou úpravu – zapékání. Zní to složitě? Ani nápad!
     Komentáře
  • Tipio

    I lilek se může stát králem kuchyně: Oblíbený je nejen na talíři, ale i pro jeho léčebné účinky

    Před 11 měsíci
    Lilek – baklažán se řadí do skupiny jednoletých rostlin. Patří do čeledi lilkovité. Rostlina dorůstá větší výšky, její květy mají nachovou nebo světle fialovou barvu. Po jejich odkvětu vytváří plody – bobule. Domovinou jsou oblasti jižní Evropy, především Balkán.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Brambory zapečené s lilkem, cibulí a rajčaty

    Před 1 rokem
    Zapečené brambory mají tu výhodu, že je lze připravit na tisíc způsobů. Zkuste tuto variantu s lilkem, rajčaty a cibulí. Dietní pokrm zjemněný trochou smetany oceníte zejména v horkém počasí. Suroviny 1 lilek 4 větší brambory 2-3 rajčata 2 cibule 100 ml smetany (nebo mléko+máslo) 100 g strouhaného sýru - nejlépe dva druhy - měla jsem eidam a parmazán sušený libeček paprika mletý kmín špetka chilli sůl pepř Postup přípravy receptu Všechnu zeleninu nakrájíme na cca 8 mm kolečka. Lilek osolíme a necháme vypotit, brambory povaříme v osolené vodě 6 - 8 minut. Pekáček vymažeme máslem a na dno dáme polovinu cibule. Začneme skládat brambory, rajčata, kolečka cibule a lilek, až do zaplnění pekáčku. Smetanu osolíme, opepříme a dochutíme libečkem, chilli, paprikou a kmínem. Vsypeme polovinu sýru a smícháme. Nalijeme na zeleninu. Pečeme cca 30-40 minut. Před koncem zasypeme zbytkem sýru a dopečeme na barvu.
     Komentáře
  • iReceptář

    Rajčata obsahují nikotin. Kolik jich sníst, aby to odpovídalo jedné cigaretě

    Před 1 rokem
    Když se řekne nikotin, většina z vás si představí cigarety. Málokdo totiž ví, že se nikotin objevuje i v zelenině. Nejvíce se ho nachází v lilku a jako druhá jsou rajčata, jejichž sezóna je v plném proudu. Máte se je bát konzumovat? Kolik byste jich museli sníst, aby to odpovídalo jedné vykouřené cigaretě?
     Komentáře
  • Prostřeno

    Ochutnejte pravou řeckou moussaku

    Před 1 rokem
    Co jsou pro Itálii lasagne, je pro Řecko moussaka – řecký nákyp s lilkem a mletým masem je světoznámou klasikou. V Řecku nesmí chybět při žádné slavnosti. S naším receptem ho svým hostům můžete připravit také.
     Komentáře
  • Vitalia

    Jak správně vybrat, skladovat a zpracovat lilek? Italský recept dílo korunuje

    Před 1 rokem
    Lilek neboli baklažán je chutná a zdravá plodina, se kterou si v našich krajích ještě někdy nevíme rady. Má se lilek loupat, jak poznat zkažený kus, jak lilek vypotit a jak z něj připravit voňavou specialitu – italský zapečený lilek se sýrem?
     Komentáře
  • Proženy

    Jídlo, které přesvědčí i odpůrce lilku: s touto zapečenou masovou směsí chutná fantasticky!

    Před 1 rokem
    Lilky v hitparádě zeleniny neobsazují první příčky u každého, mnohdy to je ale jen chyba úpravy. Když je dobře ochutíte, naplníte voňavou směsí mletého masa, koření a rajčat a zapečete se sýrem, chutnají vážně fantasticky. Zkuste tuhle orientem šmrncnutou variantu plněné zeleniny (stejná úprava se hodí i na cukety) a uvidíte!
     Komentáře
  • ZdravéStravování

    Antioxidační vlastnosti lilku. Objevte skrytou sílu, která pomůže při řešení mnoha neduhů

    Před 1 rokem
    Uvažujete o tom, že do svého jídelníčku přidáte lilek? Podívejme se, na jaké antioxidační vlastnosti se můžete těšit, pokud se rozhodnete pro jeho konzumaci. A navíc má jedinečnou a lahodnou chuť.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Bylinka pro tento měsíc: Měsíček lékařský

    Před 1 rokem
    Dnes se v našem bylinkovém seriálu podíváme na další cenný poklad, a sice na měsíček lékařský. Mnoho z nás má tuto rostlinku na své zahradě. Ale často se těšíme jen z její krásy a málokdo ví, jak užitečná dokáže být třeba pro naše zdraví.
     Komentáře
  • Magazín zahrada

    Baklažán neboli lilek: skvělá zelenina náročná na teplo

    Před 1 rokem
    Vzhledem k tomu, že lilky jsou náročné na teplotu, je vhodné vybírat odrůdy, které mají kratší vegetační dobu. Jejich specificky hořká chuť dokáže zajímavě obohatit zeleninová jídla, jen je škoda, že se zatím používá docela málo. Baklažány jsou totiž nejen dobré, ale i zdravé.
     Komentáře
  • Novinky

    Povinné kvóty na české potraviny nebudou

    Před 1 rokem
    Poslanci v úterý odmítli povinné kvóty na české potraviny. Obchody nad 400 metrů tak nebudou muset od příštího roku prodávat minimálně 55 procent tuzemských výrobků. Návrh SPD původně Sněmovna schválila, po vrácení normy ze Senátu ale část zákonodárců z dolní komory otočila. V novele také poslanci potvrdili zákaz prodeje potravin dvojí kvality.
     Komentáře
  • ZdravéStravování

    Strava je pro hubnutí rozhodující. Tyto potraviny byste měli zařadit na svůj jídelníček

    Před 1 rokem
    Skoro každá žena někdy hledá recept na zdravé hubnutí. Pokud však držíme nějakou dietu, musíme našemu organismu vždy zabezpečit dostatečný přísun živin. V opačném případě totiž hrozí, že náš organismus bude kolabovat.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Ve starověku mu přezdívali jablko bláznů. Víte, že lilek ve skutečnosti není zelenina?

    Před 1 rokem
    Je nejvyšší čas zasadit semínka lilku, jinak zvaného baklažán. Na zahradě či balkoně se bude vyjímat svou atraktivní tmavě fialovou barvou a oválným tvarem. Zejména vás ovšem potěší na talíři, kde vyniká v pokrmech vonících Středomořím.
     Komentáře
  • Novinky

    73 procent českých lilků a sójových bobů neprošlo. Senát odmítl kvóty na potraviny

    Před 1 rokem
    Senát odmítl povinný podíl tuzemských potravin v českých obchodech. Na kontroverzním ustanovení už netrvá ani ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD), který kvóty původně podporoval. Do vládní novely se kvóty dostaly ve Sněmovně na základě pozměňovacího návrhu poslanců SPD. Očekává se, že Poslanecká sněmovna kvóty už znovu nepodpoří.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Dopřejte si častěji zdravý lilek

    Před 1 rokem
    Asi málokdo tuší, jak velký potenciál pro lidské zdraví se ukrývá v lilku. Nebo vy už jste slyšeli o tom, že tato potravina zpomaluje stárnutí a snižuje riziko předčasného úmrtí, čímž přispívá k dlouhověkosti? Posiluje také imunitu a pomáhá trávení!
     Komentáře
  • Chalupáři Zahrádkáři

    Kdy, a jak zasázet sazenice lilku, abyste se mohli těšit z bohaté úrody

    Před 1 rokem
    Plánujete letos vysadit lilek? Zasejte semena včas a neudělejte chybu, kterou dělá většina lidí. Bude důležité dodržet délku denního světla.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Zahrňte do zdravého podzimního jídelníčku prospěšný lilek

    Před 1 rokem
    Lámete si hlavu s tím, co dnes uvařit k večeři? Dejte šanci lilku! Dá se s ním v kuchyni doslova kouzlit. A navíc vám posílí kosti, vylepší trávení a poskytne celou řadu vitaminů a minerálů.
     Komentáře
  • iReceptář

    Vše o pěstování zahradních kanadských borůvek. Právě přišel čas na výsadbu

    Před 1 rokem
    Chutí jsou od našich lesních k nerozeznání, plody jsou však o poznání větší a z pohledných keřů jich sklidíte přes 2l. Ale pouze pokud znáte nároky těchto pozoruhodných dřevin.
     Komentáře
  • Proženy

    Máte mák spojený pouze se sladkým pečením? Zkuste ho přidat do omáčky!

    Před 1 rokem
    Mák ve slaném jídle možná může překvapit, ale v indické kuchyni se používá poměrně často. Zkuste sehnat (na internetu nebo přímo u pěstitelů) bílý mák, který je mnohem jemnější, ale přesto omáčce dodá chuť, hustotu i živiny. V kombinaci s lilkem a výrazným kořením je skvělý!
     Komentáře
Reklama