Europoslanci ve středu podpořili zákaz používání názvů, jako je burger, klobása, řízek či steak pro rostlinné produkty, lze je podle nich využívat pouze pro výrobky, které obsahují maso. Pro návrh hlasovalo 355 europoslanců, 247 jich bylo proti a 30 se zdrželo hlasování.
Některé celebrity a influenceři v nás vyvolali dojem, že masožroutům už pomalu odzvonilo a moderní a vzdělaný člověk, kterému záleží na ekologii a zdraví naší planety, se masu vyhýbá. Jak je to ale ve skutečnosti?
Vegetariánská jídla aktuálně v ČR nabízí dvojnásobný počet podniků oproti roku 2019. Vyplývá to z dat, která poskytl pokladní systém Dotykačka. Z vegetariánských pokrmů je podle ředitele Dotykačky Petra Menclíka nejoblíbenější smažený sýr s bramborami a tatarskou omáčkou. Vyšší zájem o vegetariánské potraviny evidují také obchodní řetězce, které oslovila.
Ať už se rozhodnete nejíst maso z jakéhokoli důvodu, je důležité zajistit, aby vaše tělo nezůstalo bez potřebných živin, zejména bílkovin. Naštěstí existují potraviny, které nejenže plnohodnotně nahradí bílkoviny, ale také obohatí vaši stravu.
V singapurském obchodě nově prodávají maso vyrobené v laboratoři. Podle některých jde o významný milník v historii lidstva. Jiní nechápou, proč mají jíst napodobeninu masa, když si mohou dát skutečné maso. Vše ale má své pro i proti.
Spousta celebrit je známá svým zvláštním jídelníčkem. Někteří jedinci upřednostňují konkrétní jídla či konkrétní diety, jiné se jednoduše řídí svým přesvědčením nejíst některé potraviny. Paul McCartney je už několik let vegetariánem.
Stále jsem nepochopil, proč se vegetariáni a vegani tolik snaží napodobit maso. Jak chutí, tak i vzhledem a celkovou texturou. Z logiky věci něco takového nedává smysl. Vždyť je to naprosto absurdní.
Konzumace masa se v posledních letech stává rozporuplným tématem. Někteří vědci varují, že rostoucí spotřeba bude mít pravděpodobně zničující dopad na životní prostředí. Veganů a vegetariánů stále přibývá. Přesto se nezdá, že by oblíbenost této potraviny globálně klesala. Ba právě naopak.
V posledních letech je volání po ekologicky uvědomělém životě hlasitější a jednou z významných změn životního stylu, která se prosazuje, je přijetí vegetariánské stravy. Kromě přínosů pro osobní zdraví je vegetariánství stále více uznáváno jako pozitivní volba pro planetu. Snížená uhlíková stopa Chov hospodářských zvířat je velkým přispěvatelem k emisím skleníkových plynů, zejména metanu a oxidu dusného. Podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) je odvětví živočišné výroby odpovědné za téměř 15 % celosvětových emisí skleníkových plynů. Výběrem vegetariánské stravy mohou jednotlivci výrazně snížit svou uhlíkovou stopu, protože rostlinné zemědělství má obecně nižší dopad na životní prostředí.
Pod tajemným názvem bibimbap se skrývá tradiční korejské národní jídlo, které tvoří velká miska s vařenou rýží. Na ní se poté vrství další přísady, jako zelenina, volské oko, maso či třeba mořské plody. Jedná se o pokrm, na kterém si pochutnají vegetariáni i milovníci masa. Nejstarší historické záznamy o bibimbap pocházejí z konce 19. století.
Debata o vegetariánské stravě a proteinech je plná mýtů a nedorozumění. Jedním z běžných mýtů je, že vegetariánská strava nemůže poskytnout dostatek proteinů, což může vést k únavě a nedostatku energie.
Vegetariánství je životním stylem, který získává stále více příznivců z řad těch, kteří se snaží žít eticky a udržitelně. Mnoho lidí se rozhoduje pro tento způsob stravování z důvodu svého postoje k právům zvířat, ochraně životního prostředí nebo zdraví. Pokud uvažujete o přechodu na vegetariánství z etických důvodů, zde jsou některé aspekty, které byste měli zvážit.
Nižší riziko sexuálních poruch, lepší fyzická zdatnost a uvolněná nálada, která k erotickým hrátkám jenom vybízí. Tyto „vedlejší účinky“ má údajně vegetariánství, což možná vysvětluje, proč se příznivci rostlinné stravy mohou chlubit hodně pestrým milostným životem.
Lidé se stanou vegetariány nejčastěji z ekologických, náboženských či kulturních důvodů. Některé z nich ale maso i přes oddanost jejich „ideologiím“ stále přitahuje. Nejen zdraví, ale i naše stravování totiž podle vědců ovlivňuje genetika.
Stále více lidí se rozhoduje přejít na vegetariánskou nebo veganskou stravu z důvodu zdraví, etiky nebo životního stylu. Jeden z hlavních kroků při přechodu na tuto stravu je zjišťování, jakými způsoby nahradit maso a získat potřebné živiny z rostlinných zdrojů.
Všeobecný pohled na člověka, co se týká stravy, je ten, že je všežravec. Toto označení ale plyne jen z toho, že je schopný sníst a strávit téměř všechno.
Vegetariánství (odmítání masa v jídelníčku) a veganství (vyhýbání se všem živočišným produktům) se stávají stále oblíbenějšími způsoby stravování po celém světě. Ale myšlenka vynechat maso není v žádném případě nová – lidé to dělali už od starověku. Zde je několik nejznámějších vegetariánů historie.
Nejím maso, hlásí asi dvě procenta Čechů. Jakékoliv živočišné produkty pak z jídelníčku vytěsnilo okolo půl procenta populace. To ale neplatí pro mladší ročníky. Mezi dvacátníky a třicátníky je odpůrců pojídání masa daleko víc - podle posledního průzkumu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací je to až desetina. Důvod: mají strach o budoucnost planety. Vadí jim také nelidské zacházení se zvířaty v prostředí jatek a velkochovů.
Paříž – Francouzská vláda připravuje vyhlášku proti používání termínů jako „steak“, „gril“ a „žebírka“ k popisu výrobků rostlinného původu, jež mají imitovat maso. Podle farmářů a obchodníků v masném průmyslu takové výrazy matou spotřebitele, informuje web The Guardian.
Vegetariánská strava je trend. Prvenství ve světě drží nepřekvapivě Indie, kde se masu především z náboženských důvodů vyhýbá čtvrtina národa. Ale už 12 % vegetariánů je i ve Finsku či Švédsku. V Česku se k vegetariánství hlásí každý dvacátý člověk. I toto číslo ale ještě poroste.
Vegetariánství vypovídá hlavně o hodnotách jednotlivce, o jeho názoru na životní prostředí a etických postojích. Je ale možné pomocí vegetariánské stravy zhubnout? A na co si dát pozor, aby vaše bezmasá mise neskončila podvýživou nebo naopak pár kily navíc?
Vegetariánská strava je založena na potravinách rostlinného původu. Samotné vegetariánství vylučuje pouze konzumaci masa a ryb. Existují ale další odnože tohoto způsobu stravování, které toho zakazují mnohem více. Tak například veganství zakazuje konzumaci všeho, co je živočišného původu. Zakázána je tak například konzumace vajec, mléčných výrobků a medu.
Vegetariánská strava je zaměřena na rostlinné produkty, jako je ovoce, zelenina, ořechy, semena a luštěniny. Je několik druhů vegetariánského stravování, přičemž v rámci některých není zakázáno pouze maso, ale také další živočišné produkty, jako je med, mléko, vejce apod. Někteří vegetariáni si dopřávají ryby, zatímco jiní je mají zakázány.
Proč pro člověka není veganství ani vegetariánství nejpřirozenější věcí na světě? To a další fakta se vám pokusíme ozřejmit společně s odborníkem na výživu, autorem několika populárních knih o výživě a zakladatelem Institutu Moderní Výživy Lukášem Roubíkem.
Vyzkoušejte trendy v jídle, které jsou v souladu se současnými trendy v gastronomii a stavem vašeho těla. Podpoříte tak nejen zdravější tělesnou schránku, ale i pohodu na duši.
Veganství a vegetariánství jsou často obklopena mnoha mýty. Ačkoli se může zdát, že je veganství pouze aktuálním módním trendem, některé zdravotní výhody jsou už vědecky potvrzené a nezpochybnitelné. Jak to s tímto způsobem stravování tedy opravdu je?
Na trhu výrobků věnovaných zvířatům najdeme spoustu různých krmiv a příchutí. Strava psa je mimořádně důležitým prvkem každodenního života, jakož i součástí péče o zdraví našeho domácího mazlíčka. Stále častěji můžeme slyšet o nové módě výživy psů a tou je právě vegetariánská strava. Významné změny v průběhu let K dnešnímu dni bylo založeno mnoho kvalifikovaných společností, které vyrábějí vynikající kvalitní potraviny přizpůsobené potřebám psů.
Výzkum ukazuje, že někteří vegetariáni nemusí mít dostatečný příjem živin pro dobré zdraví kostí a svalů. Britská studie zjistila, že ženy, které jsou vegetariánky, mají v pozdějším věku větší pravděpodobnost zlomenin kyčlí než ty, které často jedí maso, píše The Guardian.
Fobie dokážou pořádně zkomplikovat život. A co teprve, když vám brání v takové věci, jako je konzumace potravin. Britská zpěvačka Anne-Marie trpí emetofobií a zkoušení nových pokrmů je pro ni noční můrou.
Britští vědci analyzovali v nové studii zdravotní a stravovací záznamy u tisíců žen, přičemž zjistili zvýšenou náchylnost vegetariánek na zlomeninu kyčle. Odborníci se domnívají, že to způsobuje nedostatek živin čerpaných organismem z živočišných produktů. Nabádají k vyvážené stravě.
V dnešní době existuje obrovský výběr jídla nejen pro nás, ale i pro naše psí miláčky. Psí strava je, stejně jako lidská, nesmírně důležitým prvkem každodenního života a také součást péče o zdraví našeho mazlíčka. Stále častěji ale můžeme slýchat o novém trendu ve výživě psů – vegetariánské stravě. Může být pes vegetarián skutečně zdravý, nebo jde o nebezpečné experimentování?
Česká kuchyně je spíše „masová“ a vegetariánská jídla v menu tradičních českých podniků stále často tvoří hlavně smažený sýr. Bezmasých jídel nabízí česká kuchyně však mnohem více. Pojďte se s námi podívat na deset nejlepších českých vegetariánských pokrmů podle Apetitu.
Na fakt, že výrobci potravin nesmí klamat zákazníci nepřesnými názvy svých výrobků, jsme si již zvykli. Typickým příkladem je „slavné“ pomazánkové máslo, které máslem není. Stejně tak museli změnit název některé „čokolády“ či „rum“. Nyní se podobná mračna stahují nad novou kategorií výrobků: vegetariánskými produkty.
Způsob stravování, při kterém je zcela vyloučena konzumace masa, je dnes stále populárnější. Jeho historie sahá hluboko do starověku, kdy byl spojen především s náboženskými představami.
Zpěvačka a divadelní produkční Šárka Vaňková (34) nedávno na sociální síti překvapila přiznáním, že je již čtyři roky vegetariánka. Pro ŽivotvČesku.cz promluvila o tom, co ji k radikální změně jídelníčku přimělo, a řekla, jaký zaznamenala dopad na své zdraví. "Vlastně k tomu došlo postupně a už bych na tom nic neměnila," pochvaluje si svůj životní styl pohledná plavovláska.
Vegetariánská svatební menu nejsou žádnou výjimkou, ale jejich počet narůstá. Pokud se rozhodnete pro tento způsob hostiny, inspirujte se našimi tipy, abyste svatebčanům připravili dokonalý gurmánský zážitek
Stačí letmý pohled do regálů s psím krmivem a je jasné, že o pejsky je postaráno. Existuje obrovské množství suchých granulí i masových konzerv, paštik a dalších pamlsků z různých druhů masa nebo s celou škálou příchutí.
Vegani a vegetariáni nejedí maso. Veganství je ale mnohem přísnější. Čím vším se liší, na co si dát pozor a co skvělého si dát k večeři, to vám prozradíme v následujícím článku.
Pes a kost. To je tradiční obrázek domácího čtyřnohého přítele. Milovníci psů si určitě jen těžko dokážou představit kombinaci pes a mrkev nebo pes a kedlubna, ale časy se mění a novodobí majitelé psů volí pro pejsky alternativní stravu zahrnující také vegetariánské pokrmy. Na co je důležité myslet při volbě této stravy pro pejska?
Vegetariánská strava je poměrně populární. Můžete mít různé důvody, proč se do tohoto způsobu výživy pustíte, ale měli byste si ji dobře naplánovat. Jen tak můžete prospět svému organismu. Co potřebujete vědět?
Jíst nebo nejíst maso? Někdo má již tuto otázku dávno zodpovězenou. Možná ale patříte mezi ty, kteří právě zvažují omezení nebo úplné vyloučení masa ze svého talíře. Kvůli zdraví, životnímu prostředí, z etických důvodů... Jaké potraviny byste měli zahrnout do svého jídelníčku, aby vám nic nechybělo?
Grilovaný chřest je oblíbenou pochoutkou. Připravte si ho tak, abyste si tuto lahodnou zeleninu co nejlépe vychutnali. Inspirujte se, jak má správně vypadat, jak ho úspěšně grilovat a jak můžete grilovaný chřest využít.
Přemýšlíte, čím na grilu nahradit tradiční steaky nebo klobásky a rádi byste si dopřáli něco nového? Zkuste vegetariánské recepty. Zbavte se předsudků o tom, že vás zelenina nezasytí, a vyzkoušejte namísto tradiční masité verze s opečenými houskami grilovanou zeleninu. Uvidíte, že si pochutnáte!
Nemusíte jíst nic, co vás netěší, protože k většině jídel existuje nějaká alternativa. Ale pokud jde o výrobky ze sóji, zkuste se na ně dívat i jinak než jako na módní výstřelek. Mohou vám totiž prospět.
Velcí globální zpracovatelé masa se snaží ovládnout i trh s alternativami a náhražkami masa. Podle ekologů to však jde proti snahám o snížení emisí, které masný průmysl produkuje.
Stále více a více slavných řeší svůj životní styl. Důvodem je touha po lepším zdraví, ale také snaha zlepšit ekologickou situaci naší planety. Mnoho z nich se proto rozhodlo pro výživový směr založený především na konzumaci rostlinné stravy, tedy pro flexitariánství. Které hvězdy začaly s tímto speciálním stravováním, známým též jako semivegetariánství?
Často se o Albertu Einsteinovi tvrdí, že byl vegetarián. Někteří tohoto vědce uvádějí za příklad, proč je dobré vyloučit ze života maso. Vždyť tak činil jeden z nejinteligentnějších lidí na planetě. Měl k tomu závažný důvod, i přes to, že dříve maso miloval.
Nejnovější data agentury InsightLab ukazují, že zájem nejen o alternativy mléčných výrobků v Česku roste. Rostlinné alternativy do jídelníčku zahrnuje až 70 % Čechů.
Jedním z hlavních pilířů dobrého zdraví a úspěšného hubnutí je dobře vyvážená strava. Taková strava obsahuje velké množství základních živin v přiměřeném poměru. Přestože je maso často důležitou součástí jídelníčku, existuje spousta lidí, kteří se mu vyhýbají.
V první řadě je třeba říci, že přechod na bezmasou stravu a jeho dopad na tělo a zdraví závisí na tom, jaké maso a jak upravené jste dosud jedli. Pro a proti Maso má prospěšné i méně prospěšné složky a i u něj platí, že nic se nemá přehánět.
Člověk je od přírody tvor všežravý. Jeho životní styl a potřeby se však od doby, kdy se jako tvor vyvinul, dramaticky změnily. Není proto od věci přizpůsobit tomu jídelníček, zvlášť když tím prospějeme nejen sobě, ale i světu, v němž žijeme. Platí to však stoprocentně?