Zavřít
Laktóza

Laktóza

Nejnovější články na Seznamu na téma Laktóza
  • Deník

    Převratná studie: Lidé mohou pít mléko díky nemocem a hladomoru

    Před 5 dny
    Doposud se předpokládalo, že tolerance laktózy u lidí vznikla zároveň s vyšší konzumací mléka a mléčných výrobků. Britští vědci se však na základě nové studie domnívají, že byla ovlivněna hladomory a šířícími se nemocemi, a tak se pomocí přirozeného výběru stala výhodnou pro přežití. To by i vysvětlovalo, proč trvalo tisíce let, než se tato vlastnost u lidí rozšířila.
     Komentáře
  • Refresher

    Starověcí Evropané měli intoleranci na laktózu, ale podle studie mléko pili, i když se jim po něm dělalo zle

    Před 12 dny
    Tvorba laktázy –⁠ enzymu, který štěpí cukr v mléce –⁠ se obvykle zastaví, když děti dospějí do dospělosti. V posledních tisíciletích se však schopnost trávit mléko v dospělosti, kdysi velmi vzácná vlastnost v lidském genomu, začala stávat běžnější.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    10 druhů sýrů, které obsahují minimum laktózy a můžete si je dopřávat i při její intoleranci

    Před 24 dny
    Vyhýbáte se potravinám s vyšším podílem laktózy, ale nechcete se ochudit o oblíbené sýry? Pak pro vás máme dobrou zprávu! Velká většina jich obsahuje problematického mléčného cukru překvapivě málo, a pokud netrpíte absolutní intolerancí, můžete si je bez obav dopřávat. Přečtěte si, které druhy mezi ně patří i jak sýry s ohledem na obsah laktózy v obchodech vybírat.
     Komentáře
  • Gulu

    Proč po kávě kakáte?

    Před 1 měsícem
    Mnoho lidí miluje svůj ranní šálek kávy. Nejenže je tento kofeinový nápoj skvělou vzpruhou, ale je také nabitý prospěšnými antioxidanty a živinami (1).
     Komentáře
  • Gulu

    Zdravotní účinky jogurtu: Výživové hodnoty, bílkoviny a probiotika

    Před 1 měsícem
    Lidé konzumují jogurt již stovky let. Jogurt je velmi výživný a jeho pravidelná konzumace může podpořit několik aspektů vašeho zdraví.
     Komentáře
  • Gulu

    9 prokazatelných zdravotních přínosů kefíru

    Před 1 měsícem
    Zařazujeme produkty, o kterých si myslíme, že jsou pro naše čtenáře užitečné. Pokud nakoupíte prostřednictvím odkazů na této stránce, můžeme získat malou provizi.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Intolerance laktózy dokáže pěkně potrápit

    Před 1 měsícem
    Laktózová intolerance je neschopnost strávit laktózu (cukr, který se nachází především v mléce a mléčných výrobcích). Tato potíž je způsobena nedostatkem laktázy v těle (enzymu produkovaného tenkým střevem, který je potřebný k trávení laktózy). I když intolerance laktózy není vyloženě nebezpečná, její příznaky mohou být znepokojivé.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Pozor na mléko bez laktózy! Obchody ho stahují z prodeje a varují před jeho konzumací

    Před 1 měsícem
    Bezlaktózové potraviny zařazuje v posledních letech do svých regálů stále více supermarketů. Jedná se o výrobky, které neobsahují mléčný cukr laktózu a vyhledávají je zejména lidé, které trápí intolerance na laktózu, vegani nebo také lidé, kteří se zajímají o zdravé stravování. V obchodech se objevila jedna šarže mléka, kterou řetězec Albert stahuje z prodeje a za výrobek vám vrátí peníze.
     Komentáře
  • inStory

    Pokud potřebujete zlepšit trávení, pleť a ještě trochu zhubnout, vyzkoušejte stravu bez mléčných výrobků

    Před 3 měsíci
    Mléko je sice zdravé, protože obsahuje vápník a bílkoviny, zároveň ale zatěžuje trávení, řadě lidí způsobuje alergické reakce, v lepším případě jen intolerance. Strava bez mléčných výrobků je proto řešením, jak zlepšit zdraví těla a ještě i zhubnout nějaké to kilo.
     Komentáře
  • EgoMan

    Intolerance laktózy se může objevit kdykoli. Podle některých příznaků ji odhalíte včas

    Před 3 měsíci
    V posledních letech se objevuje více a více lidí, kteří se potýkají s nepříjemným problémem ve stravě.
     Komentáře
  • Prima Ženy

    Alergik uvaří bez lepku a laktózy. Hosty pošle šmejdit do strašidelného sklepa

    Před 3 měsíci
    Ve čtvrtek se bude chtít u plotny blýsknout hostitel Honza. Ten bude mít v plánu představit rodinné vinařství a překonat svou plachost. V minulém roce jsme v soutěži mohli vidět jeho maminku, která se předvedla jako zdatná kuchařka. Na její dovednosti ostatně Honza vsadí i dnes, kdy za něj připraví úkol týdne.
     Komentáře
  • Interesting

    Nejčastější potravinové intolerance

    Před 3 měsíci
    Určitě jste někdy snědli něco, co vám neudělalo dobře a možná jste se po dané potravině klidně i osypali. Řekli jste si: „ale na tohle přeci nejsem alergický/á" Možná nemáte alergii na potraviny, ale můžete trpět potravinovou intolerancí. Pojďme si ukázat několik příznaků potravinové intolerance.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Náhražky mléka vhodné nejen pro vegany

    Před 4 měsíci
    Mnoho lidí se zajímá o nejlepší náhražku mléka, a to jak pro účely vaření, tak převážně ze zdravotních důvodů. Naštěstí existuje spousta vynikajících variant. Kterou si pro sebe vyberete právě vy?
     Komentáře
  • Vitalia

    Stravujete se nevhodně? Testy protilátek, které nabízejí výživoví poradci, to nepoznají

    Před 5 měsíci
    Výsledky nevhodně zvolených krevních testů na potravinové alergie mohou být příčinou nesprávných výživových doporučení. Snaha předcházet potenciálním zdravotním problémům prostřednictvím změn ve skladbě jídelníčku je chvályhodná. Bohužel v praxi ústí do některých neplánovaných efektů, které mohou se změnami stravování souviset.
     Komentáře
  • Vitalia

    Označení „bez laktózy“ je u rostlinných alternativ mléka zakázáno

    Před 5 měsíci
    Snahy výrobců nových druhů potravin a nápojů uváděných na trh jsou poměrně logicky podporovány celou řadou marketingových projektů a sdělení, které mají spotřebitele přesvědčit o prospěšnosti jejich konzumace. Mnohá z takových sdělení jsou ale věcně nesmyslná a navíc zakázaná, přestože se reálně poměrně často používají. Modelovým příkladem je označování rostlinných alternativ mléka a mléčných výrobků nápisem „bez laktózy“. Smyslem podobného označení by teoreticky mělo být upozornění, že takové produkty mohou bez problémů konzumovat lidé, kteří trpí laktózovou intolerancí, případně alergií na mléko (mléčnou bílkovinu).
     Komentáře
  • Pikant

    Připravte si to nejkrémovější ovesné mléko, které chutná božsky a funguje jako skvělá náhražka, když chcete začít den zdravěji

    Před 6 měsíci
    Ať už máte na mléko alergii, intoleranci, nechcete jíst mléčné výrobky či produkty živočišné výroby, a nebo zkrátka rádi zkoušíte něco nového, ovesné mléko je pro vás to pravé ořechové. Jeho příprava je tak snadná jako nic na světě, dá se s ním nahradit mléko téměř ve všech ohledech a navíc tělu dodáte tolik zdraví prospěšných látek, že vám nezbyde nic jiného, než si ho jednoduše zamilovat.
     Komentáře
  • Feminela

    Alergie na laktózu netrápí jen malé děti. Důležité je včas rozpoznat varovné příznaky

    Před 6 měsíci
    Podle jakých příznaků můžete poznat, že máte alergii na laktózu? Tu obsahují především mléčné výrobky a mléko samotné. Potravinová intolerance na laktózu je dnes běžně rozšířenou nemocí, která trápí hlavně malá miminka, ale objevit se může i u dospělých.
     Komentáře
  • Fit s rozumem

    Jak při nákupu poznáte opravdu kvalitní jogurt

    Před 7 měsíci
    Plnohodnotné bílkoviny s esenciálními aminokyselinami, vápník, fosfor, vitaminy, především řady B, významné stopové prvky, prospěšné živé kultury… Tohle všechno obsahuje prostý jogurt. Prastará potravina, která se konzumuje už tisíce let. Navíc ho díky sníženému množství laktózy často mohou jíst také jedinci s laktózovou intolerancí. Abyste se cítili dobře, stačí si dát jeden denně. Je třeba si jen umět vybrat.
     Komentáře
  • iReceptář

    Je mléko v kávě škodlivé? Poškozuje slinivku a žlučník?

    Před 7 měsíci
    Patříte mezi milovníky a pravidelné konzumenty kávy, nebo si šálek dopřejete jednou za čas? Ať už je to tak či onak, obecně káva prostě patří mezi jeden z nejoblíbenějších nápojů. A není pochyb o tom, že kapka mléka dodá kávě jemnější chuť. Je však mléko v kávě pro lidské tělo zdravé, anebo škodlivé? Často jsou na toto téma vedeny nejrůznější diskuse.
     Komentáře
  • iReceptář

    Jak udělat přepuštěné máslo neboli Ghí a proč je lepší než obyčejné?

    Před 7 měsíci
    Přepuštěné máslo není rozhodně žádnou horkou novinkou, protože ho znali již naši předci. Jeho výhoda tkví hlavně v delší trvanlivosti. Zkusíte si ho s námi připravit?
     Komentáře
  • iReceptář

    Jak zbavit kávu hořkosti bez použití cukru a sladidel?

    Před 8 měsíci
    Připadá vám káva příliš hořká? Mnozí do kávy přidávají cukr a další sladila, ale jde to i jinak. Jak připravit méně hořkou kávu? Jsou oba druhy kávy stejně hořké? Má pražení vliv na hořkost kávy?
     Komentáře
  • Čtidoma

    Laktóza je nepřítel zažívání. Jak poznat, jestli byste neměli mléčné výrobky raději vynechat?

    Před 10 měsíci
    Nesnášenlivost laktózy a s ní spojené zažívací potíže trápí zhruba 15 - 20 % obyvatel České republiky. Tento stav je ale ještě mnohem horší, pokud o něm nevíte, můžete tak každý den trpět a příznaky přisuzovat jiným příčinám. To, jestli jste vůči laktóze intolerantní, lze ale poměrně lehce zjistit.
     Komentáře
  • Svět Kreativity

    Nepříjemný tělesný pach může varovat před nemocí. Zjistěte, zda vám nehrozí vážné nebezpečí

    Před 10 měsíci
    S většinou nepříjemných pachů si s pomocí hygieny většina lidí poradí. Někdy je to ale obtížnější, než se zdá. Některé z tělesných pachů mohou být důsledkem nemoci, říká lékařka Stacy Sampson.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Za páchnoucí může stát laktóza

    Před 11 měsíci
    Nikdo asi nemůže tvrdit, že by stolice voněla, nicméně v některých případech je zápach obzvlášť nepříjemný. Co za tím stojí? Hlídejte si to, co jíte!
     Komentáře
  • Žena-in

    Nepijete mléko? Odbornice radí, kterými nemléčnými potravinami doplnit vápník

    Před 11 měsíci
    Spousta potravin je bohatých na vápník. Nemusíte tedy nutně pít mléko, abyste ho doplnili. Odbornice na výživu Pooja Makhija na svém Instagramu uvedla, které nemléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vápníku.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Neodepisujte mléko před jeho vyzkoušením

    Před 11 měsíci
    Mléko je jedním z velmi častých témat výživových poradců a lidí se zájmem o zdravou výživu a zdravý životní styl. Jak je to s jeho konzumací?
     Komentáře
  • Proženy

    Bolesti břicha, křeče a nevolnost? Možná vám v těle chybí dostatek jednoho enzymu

    Před 1 rokem
    Máte pocit, že vám mléko nedělá dobře? Na vině může být stav známý jako laktózová intolerance (nesnášenlivost). Ta vzniká, když tělo nedokáže rozložit mléčný cukr – laktózu. Jak se s intolerancí laktózy žije a na co si musíte dávat pozor?
     Komentáře
  • iReceptář

    Kravské, kozí, oslí mléko: Jaký je mezi nimi rozdíl a které je nejlepší?

    Před 1 rokem
    Mléko je jedinečným zdrojem potravy všech savčích mláďat. Jeho složení je tak akorát a každá máma má ideální mléko pro své novorozeně. Už jako malá jsem slýchala, že to lidské je odlišné a pokud maminka nekojí, nahradit jej kravským není ideální. I když já sama na kravském mléce vyrostla.
     Komentáře
  • Fit s rozumem

    Jak v obchodě poznáte opravdu kvalitní jogurt

    Před 1 rokem
    Plnohodnotné bílkoviny s esenciálními aminokyselinami, vápník, fosfor, vitaminy, především řady B, významné stopové prvky, prospěšné živé kultury… Tohle všechno obsahuje prostý jogurt. Prastará potravina, která se konzumuje už tisíce let. Navíc ho díky sníženému množství laktózy často mohou jíst také jedinci s laktózovou intolerancí. Abyste se cítili dobře, stačí si dát jeden denně. Je třeba si jen umět vybrat.
     Komentáře
  • 100+1 zahraniční zajímavost

    Pravěké kojenecké láhve: První zemědělci krmili děti z hliněných fajfek

    Před 1 rokem
    Záhadné keramické „fajfky“ sloužily prvním zemědělcům ke krmení dětí mlékem domácích zvířat a zřejmě napomohly lidstvu k první populační explozi.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Jogurty máme už od středověku. Který druh mohou i ti, kdo nesnáší laktózu?

    Před 1 rokem
    Jogurty jsou natolik běžnou součástí našeho života, že si mnohdy ani neuvědomíme, co všechno se v té malé skleničce nebo v kelímku skrývá. Odkud se jogurt vlastně vzal?
     Komentáře
  • LepšíJá

    Je vám po konzumaci mléčných výrobků na zvracení? Rozpoznejte příznaky intolerance laktózy

    Před 1 rokem
    U spousty lidí se projevuje nesnášenlivost laktózy v rámci procesu stárnutí, kdy se snižuje produkce enzymu laktázy. U jiných jedinců se tento stav může vyvinout v souvislosti s podstoupením operace nebo v důsledku jiných zdravotních stavů. Dle odborníků potřebuje každý člověk alespoň 12 g laktózy, aby se projevily příznaky, zdali skutečně trpí intolerancí laktózy.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Je mléko s kávou kamarád nebo ne

    Před 1 rokem
    Určitě mi dáte za pravdu, že káva patří mezi jeden z nejoblíbenějších teplých nápojů vůbec. Někteří z nás mají rádi espresso, nebo kávu překapávanou, turka a některé z nás uspokojí i káva instantní (tomu by se ale podle mě mělo přestat říkat káva). A někdo si do kávy rád přidává mléko.
     Komentáře
  • Pikant

    Odhalte skutečnou pravdu o mléku. Které je nejzdravější a je lepší čerstvé, nebo krabicové?

    Před 1 rokem
    Stále častěji se objevují názory, že mléko není zdravé a že ho lidé k životu nepotřebují. Některé studie uvádí, že mléko může dokonce škodit.
     Komentáře
  • Plné zdraví

    Nesnášenlivost lepku či laktózy: takové jsou příznaky

    Před 1 rokem
    Potravinová intolerance je často přehlížena a ovlivňuje stále více lidí. Mnoho lidí stále obtížně rozlišuje mezi potravinovými alergiemi a intolerancí. První se týkají specifické přecitlivělosti na látku cizí tělu, zatímco druhá nejsou imunologického původu. Nesnášenlivost lepku a laktózy narušuje každodenní život mnoha z nás. Jaké jsou jejich příznaky?
     Komentáře
  • Prostřeno

    Jednoduchá příprava domácího jogurtu bez laktózy

    Před 1 rokem
    Doma vyrobený jogurt není žádná věda! Navíc je nadupaný živými kulturami a je čerstvým zdrojem laktobakterií. Že je jeho příprava náročná a zdlouhavá? Chyba! Postup zvládnete levou zadní a ještě si u toho zazpíváte!
     Komentáře
  • inStory

    Mandlové mléko neobsahuje laktózu a pomůže při překyselení organismu. Jeho výroba je snadná

    Před 1 rokem
    Pokud hledáte alternativu ke klasickému kravskému mléku, může být mandlové mléko skvělou volbou. Je vhodné pro vegetariány i vegany, navíc neobsahuje laktózu, na kterou má řada lidí nesnášenlivost, a pomůže vám i při překyselení organismu.
     Komentáře
  • ZdravéRady

    Intolerance laktózy: jak se projevuje a co ji způsobuje?

    Před 1 rokem
    Intolerance laktózy je častým problémem, kdy tělo není schopné trávit laktózu, což je typ cukru, který se vyskytuje hlavně v mléce a mléčných výrobcích. Příznaky intolerance laktózy Příznaky intolerance laktózy se obvykle projeví během několika hodin po konzumaci jídla nebo pití, které obsahuje laktózu. Mohou zahrnovat: větry, průjem, nafouklé břicho, žaludeční křeče a bolesti, „dunění“ v žaludku, celkově se necítíte dobře.
     Komentáře
  • LepšíJá

    Tělesné pachy signalizující zdravotní problémy

    Před 1 rokem
    Většina tělesných pachů je snadno odstranitelná. Existují však některé, kterých se lze jen těžko zbavit, ať děláme, co děláme. Nemají totiž nic společného s našimi hygienickými návyky, ale jsou výsledkem nemocí, o kterých bychom měli rozhodně něco vědět, abychom mohli včas zakročit a zároveň netrpěli nepříjemnými pohledy našeho okolí.
     Komentáře
  • Fit s rozumem

    Jak při nákupu poznat opravdu kvalitní jogurt

    Před 1 rokem
    Plnohodnotné bílkoviny s esenciálními aminokyselinami, vápník, fosfor, vitaminy, především řady B, významné stopové prvky, prospěšné živé kultury… Tohle všechno obsahuje prostý jogurt. Prastará potravina, která se konzumuje už tisíce let. Navíc ho díky sníženému množství laktózy často mohou jíst také jedinci s laktózovou intolerancí. Abyste se cítili dobře, stačí si dát jeden denně. Je třeba si jen umět vybrat.
     Komentáře
  • ZdravéStravování

    Nejčastější příznaky intolerance na laktózu. Poznejte ji včas a nedrážděte své trávení

    Před 1 rokem
    Mohlo by se zdát, že intoleranci na laktózu má dnes každý druhý. V posledních letech se zejména mezi mladými rozmohl trend toho, že snižují nebo zcela eliminují konzumaci mléčných výrobků. Dělají to nejen z etických důvodů, ale také často z přesvědčení, že jim škodí laktóza, tedy mléčný cukr.
     Komentáře
  • Moulík

    Proč by kočky neměly pít mléko

    Před 1 rokem
    Je to jeden z nejběžnějších zvířecích stereotypů – kočka pochutnávající si na mléku. Pro většinu koček je ale ve skutečnosti kravské mléko nestravitelné a způsobuje jim nepříjemné trávicí problémy.
     Komentáře
  • Náš region

    Svědek z doby bronzové k nám promlouvá již téměř 20 let

    Před 1 rokem
    Familiárně se mu říká Ötzi, vědecky Homo tyrolensis, a jde o přirozeným způsobem vzniklou mumii muže, který žil v době měděné mezi lety 3400 a 3100 před n. l. zřejmě kdesi v podhůří Ötztalských Alp na pomezí dnešní Itálie a Německa. A jeho život nebyl vůbec lehký.
     Komentáře
  • Deník

    Křeče i nevolnosti. Počet lidí s intolerancí laktózy se za 20 let ztrojnásobil

    Před 2 roky
    Potravinové intolerance se mohou objevit v jakémkoli věku. Někomu dělají určité potraviny problém od narození, někdo to zjistí až později. 26letá Elena z Plzně dlouho nemohla přijít na to, proč je jí po jídle špatně, proto řadu let trvalo, než jí byla zjištěna intolerance laktózy.
     Komentáře
  • inStory

    Časté nadýmání komplikuje život. Příčin může být několik

    Před 2 roky
    Při nadýmání se ve střevech tvoří nadměrné množství plynů, kvůli kterým cítíte bolest břicha. Jednoduše se vám nadme celé břicho a musíte si nutně povolit kalhoty. Pokud vás nadýmání trápí často, měli byste přijít na důvod, proč vás neustále obtěžuje. Díky tomu se ho pak budete moci zbavit.
     Komentáře
  • LepšíJá

    Když tělo odmítá mléko a mléčné výrobky. Na co si dát při nákupu potravin pozor

    Před 2 roky
    Trpíte-li intolerancí laktózy, znamená to, že váš metabolismus nedokáže správně laktózu zpracovat, jelikož trávicí systém produkuje příliš málo enzymu známého jako laktáza. Laktóza je pak cukr nacházející se pouze v mléce a mléčných výrobcích a potravinách vyrobených z derivátů mléka. V tom spočívá hlavní rozdíl mezi nesnášenlivostí laktózy a alergie na mléko, při níž tělo reaguje na mléčné bílkoviny, nikoli na mléčný cukr.
     Komentáře
  • inStory

    Rostlinná mléka jsou chutnou náhradou plnou vitaminů a minerálů. Snadno si je vyrobíte doma

    Před 2 roky
    Rostlinná mléka jsou skvělou náhradou plnou vitaminů, minerálů či zdravých tuků a v neposlední řadě také výborně chutnají. A ještě lepší je to, že si je snadno můžete vyrobit doma.
     Komentáře
  • Bydlíme kvalitně

    Domácí mandlové mléko: Všelék, který báječně chutná

    Před 2 roky
    Důvody, proč lidé přecházejí na rostlinná mléka, jsou různé. Někoho trápí alergie na laktózu, jiný třeba vyznává veganskou stravu. Dnes si vezmeme na „paškál“ mandlové mléko, které v obchodech stojí velké peníze, ale doma to zvládnete levněji.
     Komentáře
  • Proženy

    Proč nastává průjem po jídle a jak se ho můžete zbavit?

    Před 2 roky
    Jídlo spouští v těle mnoho procesů. Jedním z nich může být i nepříjemný průjem. Jak zjistit, proč přichází, když se zdá, že jste nic neudělali jinak než obvykle?
     Komentáře
Reklama