Zavřít
Jáhly

Jáhly

Nejnovější články na Seznamu na téma Jáhly
  • Toprecepty

    Jak uvařit jáhlovou kaši. S ovocem a ořechy výborně chutná k snídani i k večeři

    Před 10 dny
    Zřejmě nejoblíbenější snídaňovou kaší je kaše ovesná, přesto je vhodné občas trochu změnit jídelníček a vyzkoušet i jiné možnosti. Mezi další chutné varianty patří kaše rýžová, pohanková a třeba právě jáhlová. Provedeme vás její jednoduchou přípravou.
     Komentáře
  • Apetit

    Jáhly: Univerzální staročeská superpotravina pro energii, dobrou náladu a snadnou přípravu nasladko i naslano

    Před 21 dny
    Jáhly jsou tak trochu zapomenutý poklad tradiční české kuchyně. Ačkoli nevypadají exoticky a nestojí moc, skrývají v sobě sílu, kterou by jim mohla závidět leckterá moderní superpotravina. Málokdo ale ví, že tato nažloutlá zrna z prosa mají doslova blahodárné účinky na celý organismus.
     Komentáře
  • Novinky

    První Slované ve střední Evropě jedli jáhlovou kaši s medem, Germáni dávali přednost vepřovému

    Před 1 měsícem
    Slované, kteří při stěhování národů v šestém století osídlili střední Evropu, jedli jáhlovou kaši, tedy prostý pokrm z prosa a mléka dochucený medem, zatímco Germáni měli v oblibě vepřové maso. Zástupci obou národů se odlišovali nejen geneticky, ale způsobem života. Ukázal to mezinárodní výzkum vedený vědci z brněnské Masarykovy univerzity (MUNI).
     Komentáře
  • Apetit

    Snídaňová kaše – z čeho si ji můžete připravit? Odstartujte ráno s ovesnými vločky, quinoou, jáhlami, pohankou či amarantem...

    Před 3 měsíci
    Rána už začínají být chladná, a tak je opravdu příjemné dopřát si hřejivou, vydatnou snídani, abychom tělo hned po ránu pěkně nastartovali. Snídaní, která nejen že zahřeje, zasytí, ale je zároveň zdravá a lehce stravitelná, je obilná kaše. Většina z nás zná především klasickou kaši z ovesných vloček, ale připravit si ji můžete například i ze stále populárnější quinoy, jáhel, pohanky či amarantu. Jakou surovinu zvolit a jak z ní kaši připravit?
     Komentáře
  • MAKOVÁ PANENKA

    Červená čočka. Polévky z červené čočky, a ještě mnohem víc

    Před 5 měsíci
    Červená čočka. Vše o potravině + recepty. • Pěstujete na zahrádce červenou čočku? • Pardon, to byl "chyták". • Kde se bere červená čočka? • Stručné CV červené čočky v České republice. • Tipy pro "polévkové" domácnosti. • Polévky z červené čočky. • Stále se trápíte otázkou, co uvařit? • Zkuste červenou čočku! • Co
     Komentáře
  • Vegmania

    Buddha bowl – připravte si mlsnou misku neboli Mlsku

    Před 5 měsíci
    Ve všední den v okolí práce v podstatě nemám kam zajít na dobrý zdravý a alespoň trochu živý oběd, natož si v době oběda něco připravit. A tak oběd většinou řeším veganskou mlsnou miskou, která má mnoho podob, ve kterých si najde tu svou každý, a inspirovalo mě k ní to, co posledních pár let frčí mezi jógovými nadšenci v USA a říkají tam tomu "Buddha Bowl". Moje mlsná miska se skládá ze tří hlavních částí: Článek Buddha bowl – připravte si mlsnou misku neboli Mlsku se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Cooky

    Pečený květák podle neuvěřitelně snadného receptu: Společně s jáhly a parmezánem chutná skvostně

    Před 6 měsíci
    Informace, že je květák nízkokalorickou a zároveň nutričně bohatou zeleninou, asi nikoho nepřekvapí. Tato zelenina tvoří skvělý základ pro vaření i pečení, ať už jej využíváme jako přílohu, hlavní chod nebo součást bezmasých receptů.
     Komentáře
  • Vegmania

    6 receptů a spousta další tipů na zdravé veganské svačiny pro děti ale i dospělé

    Před 6 měsíci
    Svačiny. Neexistuje universální návod. Někteří si vystačí s dvěma hlavními jídly za den a tak svačiny neřeší, druzí se zas na svačinu spokojí s jablkem či jiným ovocem. Jsou však tací, kterým nestačí snídaně, oběd a večeře a jablko jim jen pošimrá chuťové buňky a tak musí vymýšlet, čím zahnat hlad. A i ten hlad […] Článek 6 receptů a spousta další tipů na zdravé veganské svačiny pro děti ale i dospělé se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Dáma

    Jak poznat, jestli vám škodí lepek: celiakie, alergie nebo jen citlivost?

    Před 7 měsíci
    Bolesti břicha, nadýmání či průjem se zpravidla objeví po nějaké dietní chybě. Ovšem u některých lidí je příčinou těchto obtíží lepek ve stravě. Někdy může být příčinou celiakie, jindy alergie na lepek či jen nesnášenlivost lepku. Projevy onemocnění se různí, ovšem v zásadě platí, že všem prospěje bezlepková strava.
     Komentáře
  • DIAstyl

    Hledáte zdravější recept na velikonočního beránka? Nejen diabetikům zachutná varianta z jáhel, vloček a vlašských ořechů

    Před 7 měsíci
    Svátky jara jsou v plném proudu a kromě odpočinku mnozí tráví čas v kuchyni přípravou nejrůznějších tradičních i netradičních pochutin. Pokud se chystáte na pečení velikonočního beránka, ale rádi byste letos zvolili nějakou zdravější variantu, můžete vyzkoušet náš recept. V něm najdete řadu zdravých, ale zároveň také chutných surovin. A pochutná si na něm celá rodina – včetně diabetiků.
     Komentáře
  • Plné zdraví

    S příchodem pylové alergie je nutné přizpůsobit i jídelníček

    Před 7 měsíci
    Pylovou alergií neboli sennou rýmou trpí skoro pětina celosvětové populace. Přičemž lidí s imunologickým onemocněním pořád přibývá. Potíže se nejčastěji objeví mezi 15. až 25. rokem života, ale s přibývajícími léty se intenzita zvyšuje. Neléčené pylové alergie častou přechází v astma.
     Komentáře
  • Babyweb

    Jahelná kašička s dýní a jablkem

    Před 8 měsíci
    Proč jáhly? Dnes trochu opomíjené jáhly, mají spoustu benfitů. Především jsou přirozeně bezlepkovou potravinou a zároveň patří mezi obiloviny s nejnižším rizikem vzniku alergie. Máte-li tedy v rodině celiakii, nebo alergie, je velice výhodné sáhnout po této bezpečné potravině. Jáhly samotné mají výbornou jemně oříškovou chuť. I proto se dobře kombinují s dalšími potravinami a hodí se do sladkých, ale také […]
     Komentáře
  • Apetit

    Jáhlové šišky: Staročeská delikatesa, která si zaslouží návrat na váš stůl. Vyzkoušejte je s mákem i dalšími 10 variantami

    Před 8 měsíci
    Jáhly a mák – dvě tradiční suroviny, které se v české kuchyni používají po generace. Spojením těchto ingrediencí vznikají jáhlové šišky s mákem – pokrm, který je nejen lahodný, ale také výživný a snadno stravitelný. Můžete je servírovat jako hlavní jídlo, sladkou tečku po obědě nebo třeba jako sytou snídani, která vám dodá energii na celé dopoledne.
     Komentáře
  • Apetit

    Jahelník jako od babičky: Recept a triky, díky kterým bude vláčný a neodolatelný

    Před 9 měsíci
    Jáhly se vracejí na výsluní – a není divu! Jsou výživné, chutné, lehce stravitelné a jejich příprava je překvapivě jednoduchá. A právě z nich se připravuje jahelník, který se dříve pekl hlavně o svátcích. Dnes si ho ale můžete dopřát kdykoli. Jak ho připravit, aby byl vláčný a neodolatelný? Máme pro vás osvědčený recept i zajímavosti o jáhlách, které vás možná překvapí.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Kořeněná jáhlová kaše s pošírovanou hruškou podle Chili Ta Thuy

    Před 9 měsíci
    Jáhlová kaše se po staletí podávala při štědrovečerní večeři jako jedno z obřadních jídel pro zachování úrody, hojnosti a zdraví. Povařte jáhly v kokosovém mléce s kardamomem a skořicí, čímž jim dodáte přirozenou sladkost, a podávejte je s pošírovanou hruškou v červeném víně. Slavnostní, a přesto tradiční, dezert par excellence, který můžete podávat po celý rok.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Devět způsobů, jak zahustit polévku bez mouky: Skvělé jsou pohanka, jáhly i luštěniny, tvrdý sýr dodá další rozměr chuti

    Před 10 měsíci
    Vaříte polévku a nechcete ji zahustit moukou? Existuje řada dalších a často i zdravějších surovin, které si můžete vzít na pomoc. Inspirujte se našimi návrhy a připravte vynikající polévku.
     Komentáře
  • Prameny zdraví

    Pikantní jáhly s Jidášovým uchem a kadeřávkem

    Před 10 měsíci
    Skvostná inspirace k použití jáhel v domácí kuchyni. Tentokrát v pikantním rizotu s houbou, která je důležitou kulinářskou lahůdkou asijské kuchyně.
  • Plné zdraví

    Jáhlová krupice: bezlepková náhražka klasické. Naučte se ji používat

    Před 1 rokem
    Jáhly a jáhlová krupice patří obvykle k přehlíženým potravinám. Je to škoda, protože nám může dobře posloužit. Nejenže je zdravá a bezlepková, navíc může ozvláštnit náš jídelníček a doplnit ho o důležité živiny, jako je železo a měď.
     Komentáře
  • MotorGuru

    Namísto rýže a brambor zvolte zdravější přílohy. Oblíbené jsou jáhly nebo pohanka

    Před 1 rokem
    Přílohy ne vždycky patří do zdravého jídelníčku a jsou prvními, které vyřazujeme, když chceme zhubnout. Na černé listině se nyní ocitly brambory a rýže. Máme výživnější náhradu.
     Komentáře
  • Čas na zdraví

    Jáhly se v kuchyni znovu dostávají do popředí

    Před 1 rokem
    Jáhly už dávno nejsou zapomenutou surovinou našich babiček. Zejména díky jejich bezlepkovosti a díky jejich novým formám – například díky jáhlové mouce, se znovu dostávají do popředí zájmu všech, kteří chtějí jíst pestře a zdravě. Kam zařadit jáhly? Jáhly vznikají oloupáním prosa, jehož slupka je tak tvrdá, že by ji nebylo možné strávit. Jedná se […] Článek Jáhly se v kuchyni znovu dostávají do popředí se nejdříve objevil na ČasNaZdraví.cz.
  • FitŽivot

    Jáhelník: Fitness dezert slazený pouze jablky, je snadný na přípravu a chutná skvěle

    Před 1 rokem
    Jáhelník, fitness dezert slazený pouze jablky, představuje skvělou volbu pro všechny, kteří chtějí zhubnout a udržet si energii, avšak se vyhýbají sladkému ze strachu z nadbytečných kalorií. Jak se připravuje?
     Komentáře
  • Marianne

    Jáhly vyžadují speciální postup. Pak z nich připravíte třeba tradiční jahelník

    Před 1 rokem
    Drobné kuličky, tedy jáhly, mají v kuchyni mnoho využití. Musíte však vědět, jak je připravit, jinak hrozí, že zhořknou. Postupujte správně a upečte z nich třeba výborný jahelník s povidly.
     Komentáře
  • Příbram

    Uhlířina, bác, jáhly. Všední strava v hornických rodinách byla skromná. Některá jídla jsou oblíbená dodnes

    Před 1 rokem
    Většinou se jednalo o suroviny, které si rodiny samy obstaraly. Dodnes si na těchto jídlech pochutnáváme a podáváme je i o Vánocích.
     Komentáře
  • WeboZdraví

    Jak nám prospějí jáhly: podporují trávení i hubnutí

    Před 1 rokem
    Už jste si někdy připravili jáhly? Jednu z nejstarších obilovin na světě. Jáhly jsou skvělá bezlepková potravina. Donedávna byla však zcela opomíjená.
     Komentáře
  • Vitalia

    Kalorická hodnota příloh se dá snížit, přitom budete mít stále plný talíř a zhubnete

    Před 1 rokem
    Ať už se snažíte zhubnout, nebo jen chcete omezit příjem zbytečných kalorií, poradíme vám, jak ponechat objem jídla na talíři stejný, ale přitom snížit jeho energetickou hodnotu. Nebo přílohy přidat, ale vydatnost jídla zvýšit jen málo. Žádná kouzla a čáry, jen vaření s nápady. Přílohy nevynechávejte, nabádá nás společnost STOB. Jídelníček bez příloh jednoduše nefunguje. Hubnoucí se během stravování bez příloh cítí nedojedení, jejich tělo stále po něčem baží, což může končit večerním či nočním přejídáním. Problémem jsou i nezvladatelné chutě na sladké.
     Komentáře
  • Vitalia

    Vynechávají brambory a hubnou. Což ale neznamená, že se po přílohách tloustne

    Před 1 rokem
    Když nebudeš jíst pečivo a žádné přílohy, kila půjdou dolů sama. Tuhle větu už jste určitě někdy slyšeli, a je pravdivá od a do ž. Jen je třeba si uvědomit, že to není dlouhodobě udržitelný stav a většina lidí v takovém stravovacím režimu nedokáže být dlouhodobě šťastná a plná energie. Lektorka kurzů zdravého hubnutí společnosti STOB, Lenka Vymlátilová, nám na webináři zdravého hubnutí vysvětlovala, jak se to má s přílohami k jídlům. V devadesátých letech byly právě brambory, knedlíky i rýže démonizovány a z jídelníčku vyřazovány jako ty potraviny, které způsobují nadváhu a obezitu.
     Komentáře
  • DIAstyl

    Ovesné vločky a jáhly jsou silná dvojka. Velikonoční beránek vás příjemně překvapí

    Před 1 rokem
    Velikonoce jsou za rohem a forma na velikonočního beránka za dvířky kuchyňské linky nedočkavě čeká, až se bude moci uplatnit. Co takhle vyzkoušet letos trochu jiný recept? Netradiční beránek z ovesných vloček a jáhel určitě potěší nejen diabetiky, ale i ostatní členy rodiny. Recept najdete na konci článku.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Jáhly jsou univerzální obilovina. Vyzkoušejte si z nich připravit výživnou snídaňovou kaši

    Před 1 rokem
    Až příště dostanete chuť na něco jednoduchého, rychlého, dobrého a zároveň i zdravého, sáhněte namísto kuskusu po jáhlách. I když se na ně v jídelníčcích často zapomíná, patří k tradičním českým surovinám. Kromě toho, že jsou přirozeně bezlepkové, obsahují navíc také vysoké množství bílkovin a vlákniny. Připravují se sice o něco déle než kuskus, stojí ale určitě za to!
     Komentáře
  • Bydlení snů

    Strouhanku v karbanátcích nahradí jáhly. Dodají šťavnatost a nutriční hodnotu

    Před 1 rokem
    Tradiční karbanátky patří ke stálicím naší kuchyně. Není divu, jsou totiž levné, jednoduché a rychlé na přípravu a navíc velmi univerzální, co se týče servírování. Obvykle zahrnují kuřecí, vepřové nebo hovězí mleté maso, vaječný žloutek, strouhanku, cibuli, česnek a různé koření. Co když ale strouhanku nahradíme jinou, zdravější přísadou? Jáhly místo strouhanky Karbanátky chutnají skvěle jak s bramborovou kaší, tak i s celými brambory, ale i s rýží nebo krupicí. Přebytky se mohou druhý den ohřát a podávat s obyčejným chlebem jako jednoduchá večeře nebo oběd na cesty. Výhodou je, že chutnají dospělým i dětem.
     Komentáře
  • Wizard Michal
    naMédium

    Zelené Štědré večeře: Jak naši předkové dávali přednost rostlinné stravě

    Před 1 rokem
    Naše prapředci se na Štědrý den krmili luštěninami, sušeným ovocem a kořenovou zeleninou. Objevte, jak byly dřívější štědrovečerní stoly laděny v duchu rostlinné stravy a jak tyto tradice ovlivňovaly zdraví a životní energii našich předků.
     Komentáře
  • Jsme kočky

    Už jsi zkusila superzdravé jáhly? Působí na krásu i zdraví

    Před 2 roky
    Jsou bohatým zdrojem výživných látek, a tak by jáhly rozhodně neměly chybět ve tvém jídelníčku.
     Komentáře
  • Plné zdraví

    Proso: Skvělá superpotravina, která vám dá hodně

    Před 2 roky
    Proso je známou pochoutkou nebo přílohou již od historie, takže je zřejmé, že bude mít navíc jisté pozitivní dopady nebo správné doplňky pro naše tělo. Jak ale proso nachystat a jaké vitamíny v něm můžeme objevit? Pojďme se na tuto méně známou surovinu podívat trochu blíže.
     Komentáře
  • Apetit

    Uvařte si jáhly na sladko či na slano. Tato lahodná obilovina jednoduchá na přípravu vám učaruje

    Před 2 roky
    Jáhly jsou výživné, snadno stravitelné, jednoduché na přípravu a neobsahují lepek. S rozšířením pěstování pšenice a žita jáhly z českých jídelníčků téměř úplně vymizely. Pojďme tuto trochu opomíjenou obilninu vrátit na náš stůl moderně a chutně.
     Komentáře
  • eKuchařka

    Snídaňové kaše zahřejí, zasytí a sníží cholesterol

    Před 2 roky
    Vydatná snídaně je nejlepším startem dne. Měla by obsahovat zdroj komplexních sacharidů, bílkoviny a kvalitní tuky. Zmíněné požadavky výborně splňují různé snídaňové kaše. Naučte se je připravovat, nebudou vás dopoledne trápit chutě na sladkosti. Vyzkoušet můžete stovky variací.
     Komentáře
  • Dům a zahrada

    Babičky z nich vařily a byly zdravé jako řípa. Zkuste se i vy vrátit k jáhlům

    Před 2 roky
    Drobná semínka prosa bývala nedílnou součástí staročeské kuchyně, postupem doby je ale zastínily brambory, rýže a pšenice. S trendem zdravé výživy se ale vracejí zpět na výsluní. Skvěle chutnají naslano i nasladko a jsou doslova nabité zdravím.
     Komentáře
  • Chalupáři Zahrádkáři

    Vynikající úrodu paprik a rajčat zařídí staré dobré jáhly

    Před 2 roky
    Pokud přemýšlíte, čím letos pohnojit zahradu, pak se podívejte do spíže. Pokud v ní najdete jáhly, pak máte vyhráno.
     Komentáře
  • JakZdravě

    Staré dobré jáhly: Pomohou normalizovat krevní tlak, sníží i hladinu cholesterolu

    Před 2 roky
    Jáhly jsou velmi zdravá potravina, která nabízí řadu užitečných zdravotních přínosů pro lidské tělo. S jejich konzumací byste to však raději neměli přehánět.
     Komentáře
  • DIAstyl

    Jáhly: Vyzkoušejte tento malý zázrak v bezlepkové variantě noků

    Před 2 roky
    Jáhly kdysi dávno patřily mezi základní potraviny našich předků. Ti si byli dobře vědomi toho, jakou mají tyto žluté kuličky hodnotu. Dnešní generace se k moudrosti našich prababiček navrací – a i moderní věda potvrzuje, že jáhly jsou malý zdravotní zázrak, který obsahuje nejenom spoustu minerálních látek, ale navíc patří mezi ty potraviny, které jsou lehce stravitelné, přirozeně bezlepkové a zásadité.
     Komentáře
  • EgoMan

    Jáhly jsou vynikající snídaně, která pomůže zhubnout

    Před 2 roky
    Co si dát k snídani něco zdravého? Ovesné vločky? Pro tentokrát ne, přestože jsou nadmíru zdravé.
     Komentáře
  • WeboZdraví

    Obiloviny v kuchyni: pohanka obsahuje vlákninu a jáhly minerální látky

    Před 2 roky
    Sestavit si zdravý a pestrý jídelníček není složité. Dejte přednost rostlinným olejům před živočišnými tuky, konzumujte hojně zeleniny a ovoce. Dopřejte si ryby a mléčné výrobky. Bílé pečivo vyměňte za celozrnné. A také myslete na luštěniny a kvalitní obiloviny.
     Komentáře
  • Babinet

    Jsou typickou staročeskou potravinou a zlepšují kvalitu pleti i vlasů. Co ještě získáte, když zařadíte jáhly do svého jídelníčku?

    Před 2 roky
    Zkuste se někdy ve svém okolí pozeptat na jáhlovou kaši. Uvidíte, že 80% dotazovaných si určitě vzpomene na školní jídelnu. A nebudou to pravděpodobně ty nejlepší vzpomínky. Možná i proto se dnes jáhly na našem talíři objevují jen málokdy. Zkuste jim však dát novou šanci. Když je dobře připravíte, moc si pochutnáte a ještě prospějete svému zdraví.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Jáhlová mouka by měla dostat šanci

    Před 2 roky
    Ať už se zajímáte o pečení bez lepku ze zdravotních důvodů nebo z přesvědčení, jistě jste si povšimli, jak moc se vám rozšířily obzory v momentě, kdy se vaše pozornost přestala upínat pouze k pšeničné nebo žitné mouce.
     Komentáře
  • Proženy

    Nenápadný poklad pro všechny, kdo se snaží zhubnout. Hlavní výhody jáhel a jak je připravovat

    Před 2 roky
    Jáhly představují tu nejlahodnější cestu, jak přijít na chuť zdravým surovinám. Patří mezi nejméně alergizující potraviny, jsou přirozeně bezlepkové, vhodné pro diabetiky i miminka a pomůžou i při hubnutí. Nezruinují váš rozpočet, dají se připravit nasladko i naslano a jsou výjimečně chutné.
     Komentáře
  • Proženy

    Makový jahelník: Obejde se bez mouky a bude chutnat malým i velkým

    Před 2 roky
    Makový jahelník je dezert, u kterého vyhrávají všichni: dětem moc chutná a já jim ho s radostí nabídnu, protože je plný zdravých surovin, které jim prospívají. Tu trochu cukru, který obsahuje, hravě vyběhají.
     Komentáře
  • Proženy

    Prospěje tělu a kila půjdou dolů: Odlehčete jídelníček a zkuste velikonoční půst s těmito recepty

    Před 2 roky
    Dnes začíná čtyřicetidenní půst, který potrvá až do Velikonoc, a pro křesťanské věřící má hluboký duchovní význam. Vzdát se masa, alkoholu a dokonce i sladkostí a odlehčit v předjaří jídelníček je ale zdravá tradice, která prospěje všem bez rozdílu.
     Komentáře
  • Bydlíme kvalitně

    Jáhly zpevní pokožku i zuby, zabojují s únavou a v zimě vás prohřejí

    Před 2 roky
    Jáhly jsou z těch surovin, o které nezavadíte, pokud se nezajímáte o zdravé stravování. Když o ně ale jednou skutečně zavadíte, nejspíš si je nenecháte ujít ani podruhé a potřetí. Proč je fajn mít je v jídelníčku a jak si je vychutnat?
     Komentáře
  • Toprecepty

    Tak trochu jiné křupavé krokety: Pečené zeleninové, jáhlové, rýžové nebo luštěninové obohatí jídelníček o spoustu chutí i živin

    Před 2 roky
    Dozlatova osmažené nebo fritované krokety jsou zejména dětmi oblíbenou přílohou. Ty klasické se dělají z bramborového těsta a způsob přípravy není zrovna nejzdravější. Existují však varianty, které jsou rovněž vynikající, ovšem bez přebytečného tuku a se spoustou potřebných živin.
     Komentáře
  • Jímeto

    Připravte si doma jáhlovou kaši. Vašemu zdraví přinese řadu benefitů

    Před 2 roky
    Hodí se skvěle jako snídaně, oběd, ale i večeře. Je bezlepková, má mnoho přínosů pro lidské zdraví a skvěle chutná.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Šťavnatý jahelník za pár korun: Dobrota podle receptu našich babiček voní skořicí a jablky a chutná božsky

    Před 3 roky
    Z jáhel rády připravovaly jídla naše babičky. A dobře věděly proč. Jedná se o vyloupaná zrna prosa setého a vy si z nich můžete připravit třeba výborný jáhlový nákyp.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Zařaďte do svého jídelníčku jáhly, jde o nutriční poklad, který je zcela bez lepku

    Před 3 roky
    Zatímco příznivci zdravého životního stylu velmi dobře ví, co to jáhly jsou, mnoho lidí o nich slyší poprvé. Může se zdát, že jde o novinku ze zahraničí, ale jde o jednu z nejstarších kulturních plodin. Možná budete znát spíše název proso. Kuličky z prosa se zbaví slupky a vzniknou vám jáhly, jde tedy o oloupané proso. Jde o mimořádné výživnou potravinu, která je tak všestranná, že ji využijete ve sladké i slané kuchyni. V jídelníčku by vám neměla chybět, protože vám poskytne kompletní spektrum důležitých živin. Představíme si jáhly trochu blíže a také, jak je nejlépe využijete.
     Komentáře
  • Pěstujme

    Jediná přísada dovede karbanátky k dokonalosti. Stačí strouhanku nahradit něčím mnohem lepším

    Před 3 roky
    Tradiční karbanátky patří ke stálicím naší kuchyně. Není divu, jsou totiž levné, jednoduché a rychlé na přípravu a navíc velmi univerzální, co se týče servírování.
     Komentáře
  • Toprecepty

    7 levných večeří na každý den: Dušené ledvinky nebo houbová omáčka chutnají skvěle a nezruinují peněženku

    Před 3 roky
    Ceny potravin stoupají skoro každým dnem a trochu ušetřit přijde vhod každému. Občas je ale těžké vymyslet na každý den něco zajímavého, co nebude stát majlant a ještě se zavděčíte celé rodině. Připravili jsme si proto pro vás 7 tipů na levné a rychlé večeře, které nasytí a vyjdou vás na pár korun.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Co jsou jáhly a jak je uvařit? Překvapivě univerzální surovina, po které se v kuchyni jen zapráší

    Před 3 roky
    Až příště dostanete chuť na něco jednoduchého, rychlého, dobrého a zároveň i zdravého, sáhněte namísto kuskusu po jáhlách. I když se na ně v jídelníčcích často zapomíná, patří k tradičním českým surovinám. Kromě toho, že jsou přirozeně bezlepkové, obsahují navíc také vysoké množství bílkovin a vlákniny. Připravují se sice o něco déle než kuskus, stojí to ale určitě za to!
     Komentáře
  • Adbz

    Lepší rajčata a papriky jste ještě nejedli. Tohle domácí hnojivo sice musíte nechat pár dní odstát, ale rozhodně se to vyplatí

    Před 3 roky
    Zamilujte si organická hnojiva, prospívají pěstované zelenině, půdě i vám. Když svá rajčata a papriky ošetříte jáhlovým hnojivem, získáte sladké a šťavnaté plody.
     Komentáře
  • Fit s rozumem

    Víte, jak vařit pohanku nebo jáhly?

    Před 3 roky
    Pohanka, špalda nebo červená pšenice. Nic vám to neříká? Naši předci je konzumovali pravidelně a dobře znali jejich užitečné stránky ve výživě. Nyní “téměř zapomenuté” plodiny znovu získávají místo v českých kuchyních, a to nejen u vyznavačů pestrého stravování.
     Komentáře
  • iReceptář

    Jak nejlépe zahustit polévku: Zapomenutý trik našich babiček byl nejlepší

    Před 3 roky
    Máte rádi polévku místo hlavního jídla? Polévky jsou všelijaké, ale aby byly skutečně vydatné, pak je třeba zahustit je. I když je klasickým českým zahušťovadlem jíška, rozhodně to není jediný způsob, jakým naše babičky dělaly polévky hustší.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Supepotravina pro super jídlo

    Před 3 roky
    Vzhledem k tomu, že jsou civilizační nemoci, jako je cukrovka, žaludeční vředy, obezita, alergie nebo problémy s krevním tlakem, na vzestupu, zvyšuje se poptávka po superpotravinách a zdravém stravování. Odborníci se shodují, že jáhly na talíř jednoznačně patří! Proč svědčí všem věkovým skupinám?
     Komentáře
  • Prima Living

    Tipy pro snadné vaření obilovin. Zařaďte do jídelníčku málo využívané suroviny

    Před 3 roky
    Hledáte pro sebe a svou rodinu nové suroviny a pokrmy, kterými byste mohli rozšířit nabídku receptů? Zaměřte se na obiloviny a pseudoobiloviny, které se z našeho jídelníčku časem vytratily, ale v posledních letech je stále více kuchařů zase objevuje. Prozradíme vám triky na snadnou přípravu pohanky, jáhel, bulguru a krup, ale i amarantu a quinoi.
     Komentáře
  • Prima Living

    Nezapomeňte jíst jáhly! Udělejte si staročeský sladký jahelník či slaný houbový jahlovník

    Před 3 roky
    Jáhly, žluté drobné kuličky, patřily k tradičním českým potravinám, ale postupem času se na trochu pozapomnělo. Dnes se na ně naštěstí zase rozpomínáme a už se nad nimi neušklíbáme. Jáhly jsou chutné, výživné, zdravé, přirozeně bezlepkové a dají se z nich skvělá připravit sladká i slaná jídla. Asi nejznámější je sladký staročeský jahelník či slaný jahlovník s houbami.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    České Vánoce na talíři. Co se jedlo dřív a kde se vzal kapr se salátem

    Před 3 roky
    Většina lidí v Česku se zanedlouho sejde se svými blízkými u štědrovečerního stolu, jemuž bude vévodit smažený kapr s bramborovým salátem. Vystřídal zdejší tradiční pokrmy jako jahelník, hrách, šneci či kapr načerno.
     Komentáře
Reklama