Zavřít
Jáhly

Jáhly

Nejnovější články na Seznamu na téma Jáhly
  • Babinet

    Jsou typickou staročeskou potravinou a zlepšují kvalitu pleti i vlasů. Co ještě získáte, když zařadíte jáhly do svého jídelníčku?

    Před 20 dny
    Zkuste se někdy ve svém okolí pozeptat na jáhlovou kaši. Uvidíte, že 80% dotazovaných si určitě vzpomene na školní jídelnu. A nebudou to pravděpodobně ty nejlepší vzpomínky. Možná i proto se dnes jáhly na našem talíři objevují jen málokdy. Zkuste jim však dát novou šanci. Když je dobře připravíte, moc si pochutnáte a ještě prospějete svému zdraví.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Jáhlová mouka by měla dostat šanci

    Před 22 dny
    Ať už se zajímáte o pečení bez lepku ze zdravotních důvodů nebo z přesvědčení, jistě jste si povšimli, jak moc se vám rozšířily obzory v momentě, kdy se vaše pozornost přestala upínat pouze k pšeničné nebo žitné mouce.
     Komentáře
  • Proženy

    Nenápadný poklad pro všechny, kdo se snaží zhubnout. Hlavní výhody jáhel a jak je připravovat

    Před 1 měsícem
    Jáhly představují tu nejlahodnější cestu, jak přijít na chuť zdravým surovinám. Patří mezi nejméně alergizující potraviny, jsou přirozeně bezlepkové, vhodné pro diabetiky i miminka a pomůžou i při hubnutí. Nezruinují váš rozpočet, dají se připravit nasladko i naslano a jsou výjimečně chutné.
     Komentáře
  • Proženy

    Makový jahelník: Obejde se bez mouky a bude chutnat malým i velkým

    Před 1 měsícem
    Makový jahelník je dezert, u kterého vyhrávají všichni: dětem moc chutná a já jim ho s radostí nabídnu, protože je plný zdravých surovin, které jim prospívají. Tu trochu cukru, který obsahuje, hravě vyběhají.
     Komentáře
  • Proženy

    Prospěje tělu a kila půjdou dolů: Odlehčete jídelníček a zkuste velikonoční půst s těmito recepty

    Před 1 měsícem
    Dnes začíná čtyřicetidenní půst, který potrvá až do Velikonoc, pro věřící má hluboký duchovní význam. Vzdát se masa, alkoholu a sladkostí a odlehčit v předjaří jídelníček je ale zdravá tradice, která prospěje všem bez rozdílů.
     Komentáře
  • Bydlíme kvalitně

    Jáhly zpevní pokožku i zuby, zabojují s únavou a v zimě vás prohřejí

    Před 1 měsícem
    Jáhly jsou z těch surovin, o které nezavadíte, pokud se nezajímáte o zdravé stravování. Když o ně ale jednou skutečně zavadíte, nejspíš si je nenecháte ujít ani podruhé a potřetí. Proč je fajn mít je v jídelníčku a jak si je vychutnat?
     Komentáře
  • TopRecepty

    Tak trochu jiné křupavé krokety: Pečené zeleninové, jáhlové, rýžové nebo luštěninové obohatí jídelníček o spoustu chutí i živin

    Před 1 měsícem
    Dozlatova osmažené nebo fritované krokety jsou zejména dětmi oblíbenou přílohou. Ty klasické se dělají z bramborového těsta a způsob přípravy není zrovna nejzdravější. Existují však varianty, které jsou rovněž vynikající, ovšem bez přebytečného tuku a se spoustou potřebných živin.
     Komentáře
  • Jímeto

    Připravte si doma jáhlovou kaši. Vašemu zdraví přinese řadu benefitů

    Před 3 měsíci
    Hodí se skvěle jako snídaně, oběd, ale i večeře. Je bezlepková, má mnoho přínosů pro lidské zdraví a skvěle chutná.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Šťavnatý jahelník za pár korun: Dobrota podle receptu našich babiček voní skořicí a jablky a chutná božsky

    Před 4 měsíci
    Z jáhel rády připravovaly jídla naše babičky. A dobře věděly proč. Jedná se o vyloupaná zrna prosa setého a vy si z nich můžete připravit třeba výborný jáhlový nákyp.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Zařaďte do svého jídelníčku jáhly, jde o nutriční poklad, který je zcela bez lepku

    Před 5 měsíci
    Zatímco příznivci zdravého životního stylu velmi dobře ví, co to jáhly jsou, mnoho lidí o nich slyší poprvé. Může se zdát, že jde o novinku ze zahraničí, ale jde o jednu z nejstarších kulturních plodin. Možná budete znát spíše název proso. Kuličky z prosa se zbaví slupky a vzniknou vám jáhly, jde tedy o oloupané proso. Jde o mimořádné výživnou potravinu, která je tak všestranná, že ji využijete ve sladké i slané kuchyni. V jídelníčku by vám neměla chybět, protože vám poskytne kompletní spektrum důležitých živin. Představíme si jáhly trochu blíže a také, jak je nejlépe využijete.
     Komentáře
  • Pěstujme

    Jediná přísada dovede karbanátky k dokonalosti. Stačí strouhanku nahradit něčím mnohem lepším

    Před 5 měsíci
    Tradiční karbanátky patří ke stálicím naší kuchyně. Není divu, jsou totiž levné, jednoduché a rychlé na přípravu a navíc velmi univerzální, co se týče servírování.
     Komentáře
  • EDUzín

    Indické jáhly místo UHO. Školní jídelny hledají cestu k lepším obědům, díky šéfkuchařům i kroužkům pro rodiče

    Před 6 měsíci
    Je málo věcí, na které mají rodiče a děti stejný názor. Jednou z nich jsou školní obědy. Jejich kvalita zůstává dlouhá léta velmi kolísavá a liší se škola od školy. Dá se s tím vůbec něco dělat, nebo si budou muset i další generace stěžovat na omáčku UHO a rozvařená kolínka? Článek Indické jáhly místo UHO. Školní jídelny hledají cestu k lepším obědům, díky šéfkuchařům i kroužkům pro rodiče se nejdříve objevil na EDUzín - Magazín o vzdělávání.
     Komentáře
  • TopRecepty

    7 levných večeří na každý den: Dušené ledvinky nebo houbová omáčka chutnají skvěle a nezruinují peněženku

    Před 7 měsíci
    Ceny potravin stoupají skoro každým dnem a trochu ušetřit přijde vhod každému. Občas je ale těžké vymyslet na každý den něco zajímavého, co nebude stát majlant a ještě se zavděčíte celé rodině. Připravili jsme si proto pro vás 7 tipů na levné a rychlé večeře, které nasytí a vyjdou vás na pár korun.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Co jsou jáhly a jak je uvařit? Překvapivě univerzální surovina, po které se v kuchyni jen zapráší

    Před 7 měsíci
    Až příště dostanete chuť na něco jednoduchého, rychlého, dobrého a zároveň i zdravého, sáhněte namísto kuskusu po jáhlách. I když se na ně v jídelníčcích často zapomíná, patří k tradičním českým surovinám. Kromě toho, že jsou přirozeně bezlepkové, obsahují navíc také vysoké množství bílkovin a vlákniny. Připravují se sice o něco déle než kuskus, stojí to ale určitě za to!
     Komentáře
  • Adbz

    Lepší rajčata a papriky jste ještě nejedli. Tohle domácí hnojivo sice musíte nechat pár dní odstát, ale rozhodně se to vyplatí

    Před 9 měsíci
    Zamilujte si organická hnojiva, prospívají pěstované zelenině, půdě i vám. Když svá rajčata a papriky ošetříte jáhlovým hnojivem, získáte sladké a šťavnaté plody.
     Komentáře
  • Fit s rozumem

    Víte, jak vařit pohanku nebo jáhly?

    Před 9 měsíci
    Pohanka, špalda nebo červená pšenice. Nic vám to neříká? Naši předci je konzumovali pravidelně a dobře znali jejich užitečné stránky ve výživě. Nyní “téměř zapomenuté” plodiny znovu získávají místo v českých kuchyních, a to nejen u vyznavačů pestrého stravování.
     Komentáře
  • iReceptář

    Jak nejlépe zahustit polévku: Zapomenutý trik našich babiček byl nejlepší

    Před 1 rokem
    Máte rádi polévku místo hlavního jídla? Polévky jsou všelijaké, ale aby byly skutečně vydatné, pak je třeba zahustit je. I když je klasickým českým zahušťovadlem jíška, rozhodně to není jediný způsob, jakým naše babičky dělaly polévky hustší.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Supepotravina pro super jídlo

    Před 1 rokem
    Vzhledem k tomu, že jsou civilizační nemoci, jako je cukrovka, žaludeční vředy, obezita, alergie nebo problémy s krevním tlakem, na vzestupu, zvyšuje se poptávka po superpotravinách a zdravém stravování. Odborníci se shodují, že jáhly na talíř jednoznačně patří! Proč svědčí všem věkovým skupinám?
     Komentáře
  • Prima Living

    Tipy pro snadné vaření obilovin. Zařaďte do jídelníčku málo využívané suroviny

    Před 1 rokem
    Hledáte pro sebe a svou rodinu nové suroviny a pokrmy, kterými byste mohli rozšířit nabídku receptů? Zaměřte se na obiloviny a pseudoobiloviny, které se z našeho jídelníčku časem vytratily, ale v posledních letech je stále více kuchařů zase objevuje. Prozradíme vám triky na snadnou přípravu pohanky, jáhel, bulguru a krup, ale i amarantu a quinoi.
     Komentáře
  • Prima Living

    Nezapomeňte jíst jáhly! Udělejte si staročeský sladký jahelník či slaný houbový jahlovník

    Před 1 rokem
    Jáhly, žluté drobné kuličky, patřily k tradičním českým potravinám, ale postupem času se na trochu pozapomnělo. Dnes se na ně naštěstí zase rozpomínáme a už se nad nimi neušklíbáme. Jáhly jsou chutné, výživné, zdravé, přirozeně bezlepkové a dají se z nich skvělá připravit sladká i slaná jídla. Asi nejznámější je sladký staročeský jahelník či slaný jahlovník s houbami.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    České Vánoce na talíři. Co se jedlo dřív a kde se vzal kapr se salátem

    Před 1 rokem
    Většina lidí v Česku se zanedlouho sejde se svými blízkými u štědrovečerního stolu, jemuž bude vévodit smažený kapr s bramborovým salátem. Vystřídal zdejší tradiční pokrmy jako jahelník, hrách, šneci či kapr načerno.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Kyselé prostředí v těle normalizují jáhly

    Před 1 rokem
    Proč mám jíst zrní, copak jsem andulka?
     Komentáře
  • Femina

    Deset potravin, které bys teď na podzim měla rozhodně jíst

    Před 1 rokem
    Chladná rána, studený vítr a do toho začínající viróza. I takhle někdo může vidět podzim, proto se proti tomu obrň a začni u jídla. Jsou totiž pokrmy, která tě nejen zahřejí, ale dodají potřebné vitamíny pro boj s bacily.
     Komentáře
  • Proženy

    Zdravý, lehoučký a sladký zákusek s vůní podzimu: to je švestkový jahelník

    Před 1 rokem
    Zamlsejte si zdravě a vyzkoušejte skvělý jahelník ze sezónních švestek. K přípravě potřebujete jen jáhly, švestky a pár základních surovin. Do pár minut máte skvělý zdravý moučník na stole.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Jáhly dříve sloužily jako surovina pro výrobu kořalky. Lepší jsou ale v kaši, polévce nebo v jahelníku!

    Před 1 rokem
    Vzpomínáte na jahelník od babičky, nebo sladkou jáhlovou kaši? Vraťte se s námi do minulosti a připomeňte si, jak se jáhly vařily dříve a co s nimi zvládneme v kuchyni dnes.
     Komentáře
  • Fit s rozumem

    Pohanka, jáhly, špalda: Jak využít oblíbené plodiny našich babiček?

    Před 1 rokem
    Pohanka, špalda nebo červená pšenice. Nic vám to neříká? Naši předci je konzumovali pravidelně a dobře znali jejich užitečné stránky ve výživě. Nyní “téměř zapomenuté” plodiny znovu získávají místo v českých kuchyních, a to nejen u vyznavačů pestrého stravování.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Správná příprava pokrmů v rýžovaru

    Před 1 rokem
    V Japonsku je rýže kulturním symbolem, pro drtivou většinu Indů je miska rýže „denním chlebem“, a dokonce i čínské učení feng-šuej pracuje s pojmem „pečovat o misku rýže“, protože v Číně je miska rýže symbolem živobytí a čínské rodiny lpící na starých tradicích dělají vše pro to, aby dodržely s tím spojená pravidla.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Pro pevné zdraví si naservírujte jáhly

    Před 2 roky
    Jáhly patří k nejstarším plodinám vůbec. Získávají se odstraněním svrchní obalové vrstvy prosa setého. Nejedná se rozhodně o žádnou nudnou potravinou, naopak! Využijete je jak při sladkém pečení, tak jako zdravou přílohu či z nich snadno vykouzlíte hlavní chod. Poznejte jejich přínosy a neváhejte je připsat na váš příští nákupní seznam.
     Komentáře
  • Proženy

    Staročeská klasika, která je navíc bez lepku: Upečte si sladký jahelník

    Před 2 roky
    Jahelník patří mezi klasické české moučníky a sladká jídla, na které se ale bohužel často zapomíná. Jeho příprava je přitom velmi jednoduchá a jako bonus je vhodný i pro celiaky a malé děti: jáhly jsou přirozeně bezlepkové. Přidejte sušené ovoce a zdravý moučník je na světě.
     Komentáře
  • Vitalia

    Granoly děláme tak, aby to byla láska na první lžičku, říká dvojice z Naše kaše

    Před 2 roky
    Rodinná manufaktura Naše Kaše přichází na trh s novinkou. Koronavirová doba jim dala čas potřebný k experimentování a kouzlení se surovinami, a tak si už pár týdnů můžeme užívat chuť jejich pečených granol a trvanlivé kaše. Čím vynikají?
     Komentáře
  • Fit s rozumem

    Jak zpracovat jáhly, pohanku nebo špaldu

    Před 2 roky
    Pohanka, špalda nebo červená pšenice. Nic vám to neříká? Naši předci je konzumovali pravidelně a dobře znali jejich užitečné stránky ve výživě. Nyní “téměř zapomenuté” plodiny znovu získávají místo v českých kuchyních, a to nejen u vyznavačů pestrého stravování.
     Komentáře
  • Nápady návody

    Jáhly a jejich příprava: Jsou zdravé, bez lepku a podporují hubnutí

    Před 2 roky
    Jáhly jsou velice zdravou bezlepkovou potravinářskou surovinou, která se vyrábí koupáním prosa, při kterém vznikají žluté kuličky o průměru jednoho milimetru. Můžete je najít v řadě tradičních českých pokrmů.
     Komentáře
  • Fit s rozumem

    K čemu se hodí jáhly nebo špalda

    Před 2 roky
    Pohanka, špalda nebo červená pšenice. Nic vám to neříká? Naši předci je konzumovali pravidelně a dobře znali jejich užitečné stránky ve výživě. Nyní “téměř zapomenuté” plodiny znovu získávají místo v českých kuchyních, a to nejen u vyznavačů pestrého stravování.
     Komentáře
  • iReceptář

    Jáhly: jsou zdravé a vynikající. Naučte se je správně připravit, zhubnete

    Před 2 roky
    Jáhly, které se vyrábějí z prosa, se díky svému složení stále častěji objevují nejen na dietním jídelníčku. Proč jsou pokrmy z prosa tak zdravé? A kde všude je možné ho využít?
     Komentáře
  • iReceptář

    Pozor na špatně naklíčená semena: Mohou být toxická a poškodit zdraví

    Před 3 roky
    Řeřicha, vojtěška alfalfa, pískavice, fazolky, proso i pohanka. Všechna tato semena můžeme nechat naklíčit a připravit si tak elixír plný blahodárných látek. Ale je třeba postupovat správně.
     Komentáře
  • ZdravéStravování

    Jáhly nejen při hubnutí. Prospívají svalům, detoxikují organismus a nejen to

    Před 3 roky
    Jáhly svým vzhledem připomínají kuskus. Jsou to droboučké žluté kuličky. Dřív bývaly jáhly velmi častou položkou v jídelníčku našich předků.
     Komentáře
  • inStory

    Ovesné vločky zná asi každý. Ochutnejte ale i jiné typy, třeba vločky jáhlové nebo rýžové

    Před 3 roky
    Kdo si zakládá na zdravém životním stylu, zřejmě si mimo jiné pochutnává i na ovesných vločkách. Jsou totiž plné vitaminů a dalších látek prospěšných pro lidské zdraví. Zkuste ale někdy změnu a vyzkoušejte i jiné typy vloček, existuje jich velké množství od jáhlových přes rýžové až po pohankové.
Reklama