Zavřít
Maso

Maso

Nejnovější články na Seznamu na téma Maso
  • SnadnoBydlet

    Mouku po obalování masa nevyhazujte. Ještě vám dobře poslouží

    Před 6 hodinami
    Smažení v trojobalu je jedna z populárních úprav jídel. Odhadnout množství mouky, strouhanky a vajíčka je někdy umění. Zbytky těchto tří surovin pak skončí v odpadkovém koši. Není to zbytečné? Zamysleli jste se někdy nad tím, jak je zužitkovat?
     Komentáře
  • Novinky

    Australský startup uvařil masovou kouli z mamuta srstnatého

    Před 13 hodinami
    Zní to jako aprílový žertík, opak je však skutečností. Australský startup Vow v úterý v hlavním městě Nizozemska Amsterdamu představil masovou kouli z mamuta srstnatého. Připravil ji z laboratorně pěstovaného masa s využitím genetické sekvence získané z tohoto tisíce let vyhynulého zvířete.
     Komentáře
  • Vaříme světově

    Toto není apríl! Rozlétaný španělský ptáček bez ptáčka – po masu ani pes neštěkne

    Před 13 hodinami
    Recept na španělský ptáček bez masa, ale s tofu.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Jídelní rozmary slavných: Zita Kabátová „vyrostla“ na hustých polévkách, maso měla občas a milovala zadělávané drůbky

    Před 14 hodinami
    Prvorepubliková diva, která se dožila téměř stovky, byla ztělesněním noblesy a elegance. Přitom Zita Kabátová v dětství zažila válečnou nouzi, kdy se těžce shánělo jídlo. Její maminka vařila polévku z chlebových kůrek a jako moučník rodině servírovala plátky sušeného ovoce.
     Komentáře
  • 100+1 zahraniční zajímavost

    Mamut na talíři: Biotechnologická firma vyrobila maso s mamutím proteinem

    Před 21 hodinami
    Australská biotechnologická společnost Vow Food vyrobila masovou kouli, která obsahuje protein z mamuta srstnatého.
     Komentáře
  • Adbz

    Řízky mají být uvnitř šťavnaté, a zároveň křupavé svrchu. Při trojobalu se proto musí dodržet všechny kroky

    Před 21 hodinami
    Pochutnejte si na smaženém řízku ještě více než obvykle. S jednoduchými triky bude ten váš ještě křupavější a šťavnatější.
     Komentáře
  • i60

    Když vařím, tak s chutí!

    Před 1 dnem
    Vařím často a ráda. Většinou jen pro sebe a svého muže. Někdy si myslím, že vlastně vařím proto, že jsem mlsná a ráda jím dobré věci. Jindy mě zase napadne, že dobré a čerstvé jídlo je to nejmenší, co mohu pro sebe a svého muže udělat.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Který národ připravuje nejlepší masové kuličky na světě? Pár favoritů by bylo

    Před 2 dny
    Dánsko, Řecko, Itálie, Turecko, Spojené státy. Všude tam se připravují tradiční masové kuličky. Po světě ale jejich slávu nejvíce šíří švédská IKEA, která nabízí i veganskou variantu.
     Komentáře
  • Fonetech

    Vědci vypěstovali v laboratoři masovou kuličku z mamuta srstnatého, ale bojí se ji ochutnat

    Před 2 dny
    Mamut srstnatý, který vyhynul před tisíci lety, byl pro neandrtálce oblíbeným zdrojem potravy. Nyní vědci vrátili mamutí maso znovu na jídelníček.
     Komentáře
  • Echo24

    Prehistorická pochoutka. V laboratoři vytvořili mamutí masovou kouli

    Před 2 dny
    Masovou kouli z laboratorně vypěstovaného mamutího masa vyrobila australská firma, která zkoumá potenciál uměle vytvořených masných produktů. Informoval o tom list The Guardian.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    K podniku s přísnými pravidly se přidal další. K masu si děti musí dát zeleninu!

    Před 2 dny
    Pražský podnik Kantýna využil silně rozvířenou debatu napříč českým internetem, kde si lidé vyměňují názory o omezení vstupu výrazně se projevujících dětí. Žlučí mnoha lidem tímto sdělením hnulo bistro Marthy's Kitchen. Kantýna nyní nastolila svá vlastní pravidla pro děti uvnitř restaurace a poslala tak jasnou zprávu všem rodičům.
     Komentáře
  • Newstream

    Jeden steak z „pravého” mamuta nebo křepelky, prosím. Firma vyrábí laboratorní náhražky za kuře či hovězí

    Před 2 dny
    Masovou kouli z laboratorně vypěstovaného mamutího masa vyrobila australská firma, která zkoumá potenciál uměle vytvořených masných produktů. Informoval o tom list The Guardian.
     Komentáře
  • iRozhlas

    Karbanátek z vyhynulého mamuta vyrobila firma z Austrálie. Ta se zabývá uměle vytvořeným masem

    Před 2 dny
    Masovou kouli z laboratorně vypěstovaného mamutího masa vyrobila australská firma, která zkoumá potenciál uměle vytvořených masných produktů. Informoval o tom list The Guardian.
     Komentáře
  • CNN Prima News

    V Austrálii vyrobili karbanátek z dávno vyhynulého mamuta. Jak masová koule vznikla?

    Před 2 dny
    Masovou kouli z laboratorně vypěstovaného mamutího masa vyrobila australská firma, která zkoumá potenciál uměle vytvořených masných produktů. Informoval o tom list The Guardian.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Pohlreichův souboj restaurací: Ve čtvrtém díle postoupili kamarádi ze školky. Pražský Dock House zaválel nejen steakem a hamburgerem

    Před 2 dny
    Milujete hamburgery? A víte, kam zajít na autentickou americkou kuchyni plnou vůně šťavnatého masa? V posledním díle Pohlreichova souboje restaurací se proti sobě postavily dva podniky, které se specializují na americkou kuchyni – pražský Dock House a poděbradská Obora.
     Komentáře
  • Refresher

    Zvířata mají u neofašistů smůlu. Italská vláda chce zakázat uměle pěstované maso kvůli „potravinovému dědictví“

    Před 3 dny
    Italská krajně pravicová vláda v úterý podpořila návrh, který by zakazoval laboratorně vyráběné maso a další potraviny. Chce tím přispět k zachování „gastronomického kulturního dědictví Itálie“.
     Komentáře
  • Aktuálně

    "Bylo to až směšně snadné." Australané vyvinuli masovou kouli z vyhynulého mamuta

    Před 3 dny
    "Vybrali jsme srstnatého mamuta jako symbol klimatických změn a vyhynutí druhů," uvedl spoluzakladatel australské společnosti Vow Food.
     Komentáře
  • Říkovice

    maso oprava

    munipolis.cz Oprava - maso Kokory prijede v patek 31.3.2023

     Komentáře
  • Nedd

    Jak chutnalo maso mamuta? Biotechnologové ho už vyrobili

    Před 3 dny
    Biotechnologická společnost Vow vyrobila v laboratoři maso z mamuta. Z něj potom uvařila masovou kouli.
     Komentáře
  • Apetit

    Do sekané se hodí mrkev, párky i vejce. Jak upéct sekanou jako od babičky, aby nepraskla a nebyla suchá?

    Před 3 dny
    Domácí sekanou k obědu uctíte každého hosta, připravíte z ní i skvělý sendvič na cest! Sekaná patří mezi oblíbená jídla nejen u nás, ale také například v Německu, v severských zemích i ve Spojených státech. Jedná se o snadný a chutný pokrm, k jehož přípravě můžete použít téměř všechny druhy masa. Jak ji připravit, aby nebyla suchá nebo nepraskla?
     Komentáře
  • Mlsoun
    naSeznam Médium

    Jak se stravují lidé obklopení deset měsíců v roce extrémní zimou

    Před 3 dny
    Eskymáci nejsou v jídle vybíraví, a přestože civilizační pokrok se nevyhnul ani obyvatelům žijícím arktickým životním stylem, extrémní klima ovlivňuje sortiment potravy, kterou mají dostupnou na místě.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Je libo mamutí maso? Beze všeho, má v sobě kousek ovce i slona

    Před 3 dny
    Australský start-up v laboratoři vypěstoval mamutí maso, které následně v podobě masové koule vystavil v nizozemském muzeu. Exemplář slouží k propagaci laboratorních alternativ k opravdovému masu a bojuje proti klimatické změně.
     Komentáře
  • Říkovice

    maso Kokory

    munipolis.cz ZD Kokory bude v patek 30.3.2023 od 14:00 do 14:10 prodavat u kostela cerstve maso a masne vyrobky.

     Komentáře
  • Novinky

    Jakým potravinám se podle gastroenterologů raději vyhnout

    Před 3 dny
    Všichni máme své neřesti. Pro někoho je to tabulka čokolády, pro jiného pizza s kolou. Lékaři se shodují, že lidé by se neměli vzdávat svých potěšení, ale měli by k nim přistupovat s mírou. Přesto existují potraviny, kterým se zcela vyhýbají. Jaké to jsou?
     Komentáře
  • Osel

    Australští Vow vyrobili masové koule z mamuta

    Před 3 dny
    Biotechnologický startup Vow na základně fosilní DNA a genomu slona rekonstruoval mamutí myoglobin, který je zásadní pro chuť a barvu masa. Ten vložili do buněk a vypěstovali maso, z něhož uvařili mamutí koule. Prozatím skončily v muzeu, ale příště, kdo ví? Dali byste si mamuta?
     Komentáře
  • České noviny

    Itálie vyhlásila válku masu kultivovanému v laboratoři, odporuje prý tradici

    Před 4 dny
    Italská vláda chce zakázat použití masa produkovaného v laboratoři, aby tak chránila gastronomické dědictví země. Italské firmy by na základě navrhované normy nesměly vyrábět potraviny nebo krmivo pro zvířata kultivací buněk či tkání získaných z obratlovců, informovaly dnes zahraniční agentury. Takové výrobky by se v Itálii podle návrhu ministra zemědělství Franceska Lollobrigidy nesměly prodávat a nesměly by se do ní dovážet ani z ní vyvážet. Rozhodovat o návrhu normy bude ještě parlament.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Mexický hovězí guláš s fazolemi

    Před 4 dny
    Mexický guláš je v české gastronomii pojem, pod kterým se skrývají různá jídla. Řídkou omáčku s kukuřicí a hráškovou rýží tentokrát vynecháme a vsadíme na poctivý guláš plný masa, fazolí a výrazné chuti. Tahle verze se zařadí do vašich rodinných kuchařek a potěší i řemeslníky :))).
     Komentáře
  • CNN Prima News

    Rusové téměř obklíčili Bachmut, přiznal nepřímo Kyjev. Zadrhne se „mlýnek na maso“?

    Před 4 dny
    Ruské jednotky téměř obklíčily Bachmut. Vyplývá to z úterního hlášení Kyjeva, podle něhož dochází k bojům u obcí ležících západně od těžce zkoušeného doněckého města. Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) ruské síly v posledních dvou dnech pokračovaly v útocích na Bachmut a postoupily z jihu směrem k centru a na severozápadě města.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Poklady české kuchyně: Vepřové koleno potřebuje dlouhé pozvolné pečení a prudký závěr, tak bude uvnitř šťavnaté, zvenku křupavé

    Před 4 dny
    Pečené vepřové koleno je v naší kuchyni velmi oblíbené. Příprava je sice zdlouhavější, ale zase nemusíte stát celou dobu u plotny, stačí vlastně na začátku věnovat správnému postupu pár minut a pak nechat za vás pracovat troubu. Výsledek stojí za to. Zjistěte, jak na nejlepší koleno, které je krásně vypečené, uvnitř měkké a šťavnaté.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Velký přehled nejznámějších druhů párků: Frankfurtské se hodí do polévky, debrecínské na gril a spišské k zapékání

    Před 5 dny
    Snad žádná jiná uzenina není tak populární jako párky. V oblibě je mají děti i dospělí. Milujeme je samotné na tácku s chlebem, v rohlíku, zapečené v těstě, s čočkou nebo třeba v polévce. Pro někoho je párek prostě párkem, jiní si vybírají. Víte, jaké druhy párku jsou nejznámější a jaké jsou mezi nimi rozdíly?
     Komentáře
  • TopRecepty

    Letem masovým světem: Vše co potřebujete vědět o hovězím. Jak ho vybrat, jak zamrazit i na co se která část při vaření nejlépe hodí

    Před 5 dny
    V naší kuchyni má nezastupitelnou úlohu. Guláš z jiného masa může být dobrý, ale něco mu chybí. Poctivá svíčková omáčka kvalitní hovězí maso potřebuje. Šťavnatý burger z mletého hovězího masa se rozplývá v ústech. A znáte snad lepší vývar než ten hovězí?
     Komentáře
  • PrahaIN

    Další změna: Ze stánku s klobásami u Václaváku jsou ukrajinské speciality

    Před 5 dny
    RECENZE: Ten stánek je snad prokletý, řekli jsme si, když jsme procházeli pasáží Světozor. Občerstvení, o kterém jsme již několikrát informovali, opět změnilo majitele. Klobásu, na kterou „lákala” Praha 1, si tu už nedáte. Nově se tu prodávají ukrajinské speciality.
     Komentáře
  • Super

    Leona Machálková prozradila, jak na sobě maká

    Před 5 dny
    Už třicet let působí Leona Machálková (55) na české hudební scéně. Krásné výročí, kterého se letos zpěvačka dočká, se rozhodla oslavit velkolepě, a to koncertem v pražské Lucerně. A aby její fanoušci nebyli zklamaní, stále populární zpěvačka na sobě dře.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Jak na kočičáka neboli variantu staročeské lepenice: Roli hrají škvarky i druh masa

    Před 5 dny
    Když se vás někdo zeptá, jestli si dáte kočičáka, zní to trochu podivně. Kočičák je ale jihočeskou variantou známého staročeského pokrmu lepenice. Zjistěte, jak ho připravit a co by v něm nemělo chybět.
     Komentáře
  • Ecoista

    Proč byli da Vinci, Einstein, Kafka a Tolstoj vegetariáni

    Před 5 dny
    Je to jen náhoda? Anebo je nějaký důvod, že zrovna velcí géniové historie si zvolili nejíst maso - ačkoliv to v jejich době zrovna nebylo v módě.
     Komentáře
  • Proženy

    Ohrožuje vás potravinová nejistota? Jak ušetřit na jídle a přitom jíst zdravě

    Před 5 dny
    Možná to pozorujete i sami na sobě. Víc než kdy dřív koukáte na ceny potravin a častěji saháte po levnějších ekvivalentech oblíbených výrobků. Někdy to bohužel vede k tomu, že volíme zboží méně kvalitní. Přitom zdravé jídlo nás nemusí stát majlant.
     Komentáře
  • Receptovník

    Zbavit kuřecí prsa šlach a úponků lze jednoduchým způsobem vidličkou

    Před 6 dny
    Kuřecí maso patří mezi nejpopulárnější, protože se rychle připravuje, dobře chutná a k tomu vyniká obsahem prospěšných bílkovin. Kuřecí v různých formách se objevuje na jídelníčku rodin k obědu i víkendové večeři. Není nic snazšího než jej připravit jako řízky nebo gyros. Existují navíc stovky různých receptů na úpravu tohoto druhu masa. Kuřecí prsa se prodávají povětšinou vykostěná, přesto je nutné odstranit šlachy, úpony nebo zbytky kůže. Jak na to?
     Komentáře
  • Vaříme s Kubíčkem

    Hebká a jemná svíčková pečeně na smetaně

    Před 6 dny
    V dnešním díle o vaření uvařím dokonalou svíčkovou. Vařím 10 porcí a příprava tohoto národního pokladu zabere 3 hodiny. Suroviny: slanina 150 g, hovězí maso 1 kg, cibule 1 ks, střední petržel 3 ks, mrkev 4 ks, celer ¼ až 1 ks dle chuti, hladká mouka 1 lžíce, smetana 12% 500 ml, voda 0,8 l, hořčice plnotučná 1 lžíce, citron 1 ks, brusinky, rostlinný olej, sádlo, máslo, bobkový list 4 lístky, nové koření 10 kuliček, tymián, pepř 12 kuliček, pepř, sůl, cukr a ocet.
     Komentáře
  • Aktuálně

    Umělá inteligence není jako Terminátor. Pomůže edukace, ne regulace, říká Sara Polak

    Před 6 dny
    Rozhovor se Sarou Polak o tom, že umělá inteligence připomíná spíš mlýnek na maso než živou bytost a že lidstvo kdysi podobně děsila elektřina.
     Komentáře
  • Mlsoun
    naSeznam Médium

    Francouzi a jejich přetrvávající vášeň pro cuissee de grenouille

    Před 6 dny
    Francouzská kuchyně má světový věhlas a lidstvu nabídla celou řadu výjimečných gastronomických pokladů. Díky této zemi máme bagety, lahodné sýry a také Beaujolais.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Historie na talíři: Stavitelé Stonehenge si pochutnávali na mase a měli ingredience na přípravu jednoduchého „cheeseburgeru“

    Před 6 dny
    Před víc jak 5 000 lety vznikla nejslavnější stavba doby bronzové na území Velké Británie – Stonehenge. Armádu dělníků, která tuto obrovskou svatyni stavěla, bylo samozřejmě potřeba dobře nasytit. A co tito muži běžně jedli?
     Komentáře
  • Dům a zahrada

    Luxusní recept na Velikonoce: lahůdkové jehněčí koleno

    Před 7 dny
    Jehněčí maso k jaru patří, tak pokud hledáte tip na méně obvyklé velikonoční jídlo, neváhejte ani minutu. Pro začátečníky je ideální pečené jehněčí kolínko. Uhádnete proč?
     Komentáře
  • Proženy

    Jednoduchý, lehký a pikantní guláš ze sójového masa

    Před 8 dny
    Máte chuť trochu odlehčit jídelníček? Vyzkoušejte jednoduchý guláš ze sójového masa. Je lehce pikantní a chutnat bude jak s rýží, tak těstovinami nebo knedlíčkem.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Historie masožroutství v dějinách lidstva: V antice "frčel" nadívaný plch, ve středověku veverky a v renesanci dušený ocas z bobra

    Před 8 dny
    Ačkoli vegetariánství a veganství dnes frčí, masoužrouti rozhodně nevymřeli. Vždyť jsme se narodili jako všežravci a naši pravěcí předci nespásali louky, ale lovili mamuty. Než lidé začali cíleně pěstovat a zpracovávat zemědělské plodiny, maso bylo nejdůležitější součástí jejich jídelníčku.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Krůtí směs s bramborami a paprikou z jednoho pekáče

    Před 8 dny
    Krůtí maso patří mezi nejzdravější druhy masa pro svůj nízký obsah tuku a vyšší podíl vitaminů a minerálů. Jeho delikátní chuť se výborně snoubí s výraznější a šťavnatější zeleninou, jejichž chutě a vůně vstřebá a při pečení se nevysuší. Různobarevné papriky lahodí oku. A příprava? Ta je na tomto jídle vůbec to nejlepší! Jednoduše vše dejte do pekáče a nechte troubu pracovat za vás.
     Komentáře
  • EASY CAST Jakuba Kotka

    34 min

    Podcast
    Lovec duchů - Posedlá žena zvracela hřebíky, entity se projevují zápachem shnilého masa.#EasyCast

    Před 8 dny

    ·

    34 minut

    Celý rozhovor delší o 45 minut najdete jen na: https://herohero.co/easycast1 : https://herohero.co/easycast1 Po shlédnutí hororu se spousta z nás utěšuje tím, že to není realné, do dnešního dílu jsme si pozvali hosta, který po 30 letech působení jako lovec duchů vás asi dnes neutěší. Náš host je Jaroslav Drábek, profesionální lovec duchů, který nám dnes přišel vysvětlit mnoho nezodpovězených otázek týkající se posmrtného života, entit, démonů či přízraků. Proč mají duše pouze 54 hodin na odchod? Jaký je rozdíl mezi přizrakem a entitou? Kde v Česku narazíma na paranormální jevy? Jak to vypadá, když vás posedne démon? Jak probíhá komunikace s entitami? Uslyšíme i mnoho historek, u kterých jde mráz po zádech… Když odváděli duše obětí z propasti Macocha, co se dělo v Pražské únikovce, setkání s posedlým, případy kdy vyvolávání duchů nedopadlo dobře a mnoho dalších. Dozvíte se, proč není dobré si s tímto zahrávat nebo i proč není potřeba se bát na hřbitově. Užijte si díl, ideálně přes den nebo večer minimálně ve dvou. Těšíme se na komentáře. --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/easycast/message
     Komentáře
  • Receptovník

    Pro dobré mleté řízky je základem vybrat skutečně kvalitní maso

    Před 9 dny
    Mleté řízky patří do klasiky naší kuchyně. Není na nich nic těžkého, ale může se stát, že se nepovedou. Většinou je na vině mleté maso. Aby byly mleté řízky opravdu chutné, je potřeba maso, které má tu největší kvalitu. Do mletých řízků se přidává vejce a strouhanka. Většinou se řízky dělají z mleté vepřové krkovičky, ale dají se najít i recepty z drůbeže, hovězího nebo zvěřiny.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Rusko hlásí tři nakažené antraxem. Podezřelý případ se vyskytl i u Moskvy

    Před 9 dny
    Ruská státní média informovala o rozšíření nákazy antraxu v Čuvašské republice v Povolží. Jeden podezřelý případ hlásí také Moskevská oblast. Bakterie se zřejmě vyskytla u nelegálně poraženého zvířete, nákaza může být smrtelná.
     Komentáře
  • Trstěnice

    prodej - pojízdná prodejna masa

    Pojízdná prodejna porcovny masa z Miroslavi, bude v pátek 24. března v naší obci nabízet široký sortiment českého kuřecího, krůtího, kachního, králičího, vepřového, hovězího masa, poctivých masouzenářských výrobků -  klobásy, tlačenku, škvařené sádlo a sýry. Například: Kuřecí prsní řízky 189,90 Kč/kg, krůtí horní stehna 189,90 Kč, vepřová krkovice bez kosti 179,90 Kč/kg, vepřová kotleta bez kosti 179,90 Kč/kg, kuřecí polévkové díly 30 Kč/kg Příjem objednávek na tel. čísle: 777 814 413. Prodej proběhne v pátek 9:00 - 9:15 u OÚ

     Komentáře
  • TopRecepty

    10 kroků k dokonalé velikonoční nádivce. Pečivo je třeba opéct, maso osmahnout a hlavně nezapomeňte na tuk

    Před 9 dny
    Už se těšíte na Velikonoce? Pokud se jich už nemůžete dočkat, co si třeba aspoň trochu navodit dopředu velikonoční atmosféru tím, že si upečete nádivku neboli hlavičku. Aspoň si natrénujete dopředu, vychytáte všechny nedokonalosti a o Velikonocích s ní pak přímo zazáříte.
     Komentáře
  • Liberecký deník

    Co ušetříte na krmivu, zaplatíte na veterině, říká majitelka pekárny pro psy

    Před 9 dny
    Tuňáková kolečka, mrkvové suchary, měkké kachní plátky či játrová srdíčka s kelpou a petrželkou. Zatímco chuťové pohárky člověka by tyto produkty úplně nepotěšily, čtyřnozí parťáci se po nich můžou utlouct. Veškeré domácí pečené pamlsky, suchary a piškoty vznikají v liberecké pekárně.
     Komentáře
  • Adbz

    Uchovávat kuřecí maso v ledničce není dobrý nápad. Tedy pokud nemá být spotřebováno do 2 dnů

    Před 9 dny
    Na rozdíl od červeného masa potřebuje drůbeží mnohem pečlivější zacházení. Velmi rychle se totiž zkazí, když je nedáte do mrazáku. Poznat nevhodnou kvalitu můžete snadno.
     Komentáře
  • Badatelé

    Zapomenutý skandál: Hádka se Zambií o české radioaktivní konzervy

    Před 10 dny
    Černobylská jaderná havárie znamenala kontaminaci velké části Evropy. Tři roky po havárii se kvůli kontaminovaným potravinám Československo dostalo do diplomatického konfliktu se Zambií. Zapomenutá hádka o kontaminované hovězí konzervy začala, když se Československo v rámci potravinové pomoci Africkému fondu rozhodlo v roce 1988 poslat do Afriky konzervy s vepřovým masem, vyrobené v roce 1987. Konzervy přes potravinový fond zamířily do Zambie. V Lusace byly řádně vyloženy a předány, ovšem na začátku října roku 1989 se zambijská strana ozvala s žádostí o zpětné převzetí – rozbory konzerv totiž ukázaly vyšší hodnotu radiace. Z Lusaky proto přichází 6. října 19989 zlověstně znějící telegram: 5.10. jsem byl pozván k zástupkyni stálého tajemníka MZV Sikanete. S odvoláním na dřívější jednání předala nótu v níž sděleno: Lonského roku Zambie obdržela dodávku hovězích konzerv z Československa jako příspěvek Fondu Afriky. V souladu s ustanoveními FAO bylo hovězí maso odzkoušeno národní radou pro vědecký výzkum a výsledky potvrdily vysoký stupeň radioaktivního zamoření, konzervy byly od dodání uskladněny v chlazených prostorách státní společnosti pro dovoz a export /Niec/, přesto nyní jejich část počala bombážovat (nafukovat se, pozn. aut.) a pokud nebude zásilka urychleně odstraněna může způsobit vážné škody na zdraví. Vzhledem ke shledanému vysokému stupni radioaktivity masa nemůže Zambie zásilku přijmout. ministerstvo by uvítalo kdyby velvyslanectví podniklo kroky ke zničení masa“. Sikaneta zdůraznila, ze zamb. vláda nemá ani možnosti, ani prostředky jak zásilku bezpečně zničit a požaduje, aby čs. vláda urychleně zajistila její odvoz ze země, protože vysoce radioaktivní obsah v důsledku bombáže uniká a ohrožuje zdraví občanů. Zu (zastupitelský úřad, pozn. aut.) pozván na pondělí 9.10. k prohlídce uskladněné zásilky. Na argumentaci, že jsme dosud neobdrželi dostatečně průkazný materiál o kontaminaci a zejména o způsobu a výsledcích provedených měření požadovaný již v květnu. Sikanete přislíbila jeho urychlené dodání, což MZV učinilo týž den večer. Na další argument čs. stranou požadovaného nestranného […]
     Komentáře
  • Stand-up Factory

    Muži mají rádi mladé maso. Proč jsou ale lepší starší ženy

    Před 10 dny
    Chlapi mají rádi mladé maso. Přitom chodit se starší ženou má spoustu výhod! Mladé holky mají přehnané nároky: měl bys mít vystudovanou vysokou školu, hezké auto, vyměnitelnou délku nástroje a tvoje semeno by mělo chutnat jako pizza Hawaii. Starší ženská ti řekne: Hele, mně bude stačit, když se budeš pravidelně sprchovat.
     Komentáře
  • Fantasymag

    Znamenitá mrtvola: budoucnost stravování lidstva ve znamení rostlin a lidského masa. Kanibalismus se stane životním stylem

    Před 10 dny
    Zvířata přenášející smrtící virus vs. lidé a jejich neukojitelná chuť po mase. Stane se veganství přirozenou součástí života, nebo zvítězí kanibalismus? Dramatický dystopický román počítá s tou druhou variantou. Vše ale s sebou nese jistá úskalí. Skutečně lze chovat lidi na porážku a necítit žádnou emoci?
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Připravte se na šedou šunku. Normy EU mohou změnit české uzeniny

    Před 10 dny
    V Evropské unii se hraje o nové normy na uzeniny. Zatímco zákonodárci v nich chtějí minimalizovat dusitany a dusičnany, zpracovatelé masa žádají o výjimky a bojují o jejich zachování.
     Komentáře
  • Byznys

    Připravte se na šedou šunku. Normy EU mohou změnit české uzeniny

    Před 10 dny
    V Evropské unii se hraje o nové normy na uzeniny. Zatímco zákonodárci v nich chtějí minimalizovat dusitany a dusičnany, zpracovatelé masa žádají o výjimky a bojují o jejich zachování.
     Komentáře
  • iReceptář

    Nejlepší sekaná bez prasklin: Trik s mlékem a slaninou

    Před 10 dny
    Sekaná neboli lidově řečená „sekačka“ patří mezi rychlé a levné pokrmy. Jak připravit tu nejlepší sekanou, aby vypadala dokonale a chutnala skvěle?
     Komentáře
  • Cestovinky

    Extrémní kuchyně: Nasekaný chřestýš sebou na pánvi divoce hází. Jedu se ale strávník prý už bát nemusí

    Před 10 dny
    Od nejsevernějšího výběžku Spojených států přes Mexiko a Střední Ameriku až po samý andský jih. Tam všude můžeme narazit na chřestýše.
     Komentáře
  • Brumovice

    21. března 2023

    ZŠ a MŠ Brumovice oznamuje, že se v úterý 28. 3. v 8 hod. uskuteční sběr papíru. Papír mějte roztříděný na kartony a další papír.  Prosíme, abyste ho svázali nebo zalepili do balíku. Nosit ho můžete od tohoto pátku.

    Obecní úřad oznamuje občanům, že vybírá poplatky za PDO, psy a stočné za rok 2023.

    MUDr. Donné  21.3. neordinuje.

    Krůta Hodonín bude prodávat ve středu 22.3. od 10:00 do 10:20 hodin  krůtí a kuřecí porcované maso.

    Pojízdná prodejna masa bude prodávat ve středu 22.3. od 10:40 do 10:45 hodin u sokolovny kuřecí prsní řízek 135kč/kg, kuřecí křídla s hrudí  44kč/kg, kuřecí čtvrtky 66kč/kg, kuřecí stehenní steak 113kč/kg.

    Firma EG.D oznamuje občanům, že se budou provádět odečty elektřiny všech dodavatelů od čtvrtka 23.3. do neděle 26.3. 

    Hospůdka u Hřiště oznamuje a nabízí každý pátek od 14:00 do 20:30 hodin pizzu s rozvozem. Více informací na facebookových stránkách, objednávky přijímá na telefonním čísle 732 632 556. 

    Soukromá kamenická firma Suchánek- Holub nabízí kompletní opravy starých pomníků, čištění obrub a soklů od mechu, stavení nových pomníků, tesání písma , obnova zlatem a stříbrem , dodání zákrytových desek ze žuly. Dále nabízí drtě, lampy, vázy a další hrobové doplňky. Firma nabízí akci měsíce 45% slevu na lesklé obruby. Zdrží se za jakéhokoliv počasí v sobotu 18.3. od 15:00 do 15:30 hodin. Telefon: 736 126 552 

    Vinařské a zahrádkářské potřeby Lipera oznamují, že prodávají substráty a hnojiva za AKČNÍ CENY. Akce trvá do vyprodání zásob. Bližší informace na prodejně ve Velkých Bílovicích.

    OSSZ Břeclav informuje, že v úterý 21.3.2023 bude z důvodu odstávky elektrické energie bez datového a telefonního spojení.

    Firma Kovo Staněk, s.r.o. Brumovice  přijme do HPP na jednosměnný provoz pracovníka na pozici lakýrník/ce do mokré lakovny na pobočku Klobouky u Brna. Plat 40-45 000,-Kč. Předchozí praxe nutná. Nástup možný ihned-tel. 774 911 150.

    V rámci pozemkových úprav bude probíhat zaměřování pozemků v celém katastru obce Brumovice. Bližší informace na obci.

    EG.D oznamuje přerušení dodávky elektrické energie v úterý 28.3. od 8:00 do 16:00 hodin na hlavní ulici od č.p. 5 po č.p. 32 p. Gremmel , včetně sklepů za starým Obecním úřadem.

    EG.D oznamuje přerušení dodávky elektrické energie ve středu 29.3.  od 12:00 do 14:00 hodin na hlavní ulice pravá strana od č.p. 75 pan Lexa jižním směrem po konec obce, - levá strana č.p.1 Lejskovi - 374  Kosíkovi - uličky na levé straně od č.p. 409 Kulíškovi a 432 Horákovi  po č.p. 413 Studýnkovi sklepy, 22 Prachařovi, 103 Šlesingerovi mimo č.p. 23 Gálová a 210 - ulička k rybníku od č.p. 437 Benedikty po č.p. 99 Hánová resp. po hlavní

    Kominictví Menšík bude v naši obci dne 5.4. provádět kontroly a čištění komínů, spalinových cest, po domluvě i frézování, vložkování či výstavba nových komínových těles. Cena za čištění a kontrolu i se zprávou o provedení kontrol a čištění činí 410,-Kč. Zájemci se mohou objednávat u naší operátorky na telefonním čísle: 722 944 385

    Sdružení kominíků a topenářů bude provádět v naší obci ve čtvrtek  6.4. požadované kontroly a čištění komínů dle zákonu č. 34/2016 Sb za 450 Kč, čištění plynových kotlů za 450 Kč a revize kotlů na tuhá paliva za 1 100 Kč. Dále nabízí vložkování, frézování komínu. Zájemci se mohou objednat telefonicky na telefonním čísle: 608 748 989


     Komentáře
Reklama