Rozsáhlá analýza zbytků lidské potravy z období pravěku přinesla silné argumenty pro vyvrácení hypotéz o tom, že se v době kamenné konzumovalo hlavně maso.
Máslo nebo Hera? Věčné dilema, které rozděluje české domácnosti. Máslo je klasika, na kterou nedáme dopustit, ale rostlinné tuky jako Hera mají zase své výhody – jsou levnější, praktičtější a při pečení cukroví nebo dezertů často nenahraditelné. Který z nich je lepší? A kdy sáhnout po másle a kdy po rostlinném tuku? Pojďme si to rozebrat!
V mých předchozích článcích jsem vás inspirovala v receptech na vyvážené a rychlé obědy a večeře. Abychom měli recepty na celodenní stravování kompletní, tak přináším i tipy na rychlé, výživné a vyvážené snídaně. Tyto recepty pro vás mohou být inspirací i v období, kdy se snažíte hubnout. Nejprve opět nejdůležitější zásady pro vyvážené stravování Aby […]
Lehký jako obláček, a přitom poctivě krémový. Křehký základ, vanilkový pudinkový krém a našlehaná smetana – to je legendární dezert „Mraky“, který se krájí do úhledných řezů a vždycky sklidí aplaus. Proč si ho zamilujete Nadýchané vrstvy: křehký spodek, sametový krém, lehká šlehačka – harmonická kombinace textur. Elegantní vzhled na řezu: čisté vrstvy a jemné […] The post Nadýchaný dezert Mraky: jemný krém, šlehačka a dokonalá lehkost appeared first on Prima Inspirace.
Kuchyň zamořená zápachem přepáleného tuku a maso, které ztratilo svou chuť, ale i šťavnatost. Tak vypadá mnoho českých kuchyní. Vzepřete se zažitým omylům ve světě jídla a začněte smažit maso na správném tuku.
Blíží se období pečení vánočního cukroví a nejedna hospodyňka se chystá na loupání ořechů, bez kterých se při této činnosti neobejdete. Většina z nás volí jako pomůcku klasický louskáček, paličku nebo kladívko.Poradíme vám jednoduchý trik, jak ořechy vyloupnout bez těchto nástrojů.
Se zánětem v těle se setkal za svůj život každý z nás. Jedná se o přirozenou reakci organismu na nepříznivé jevy. V případě bolesti je první záchranou pilulka, od níž očekáváme rychlou úlevu. Jestliže nechcete řešit opakující se záněty, konzumujte potraviny, které tyto problémy dokáží rapidně zmírnit.
Tuk má v mnoha jídlech důležitou úlohu - orestujeme na něm cibuli, usmažíme maso, polijeme jím knedlíky. Tuk je nositelem chutí a pomáhá tělu vstřebávat živiny. Někdy je však nutné příjem tuku omezit na minimum.
Zdravý životní styl je téma, o kterém se často diskutuje, a jednou z jeho základních složek je minimalizace příjmu tuků. V poslední době se stále více mluví o možnostech, jak při přípravě jídel vynechat olej úplně, aniž by tím utrpěla chuť či nutriční hodnota pokrmu. Pojďme se podívat na to, proč a jak můžete začít vařit bez oleje.
Mýty o statinech stojí lidské životy. Strach z vedlejších účinků léků odrazuje lidi od léčby, i když právě statiny patří k nejúčinnějším zbraním proti infarktu.
Ačkoliv jsou škvarky vedlejším produktem při škvaření sádla, nedáme na ně dopustit. Jejich vnější křupavost a zároveň vnitřní šťavnatost nám pokaždé učaruje. Důležité je během škvaření sádla a škvarků zbytečně nechybovat.
Hodně tuků, minimum sacharidů a něco málo bílkovin. To je princip ketogenní diety, která vás několika kilogramů zbaví už při prvních týdnech. Nečekejte, že to tak zůstane navždy.
Na správném tuku při smažení záleží. Olej, sádlo, máslo nebo ghí? Při smažení hraje roli nejen kvalita použitého tuku, ale zejména kouřový bod a stabilita ve vyšších teplotách. Jak a na čem správně smažit, aby byly oblíbené koblížky a jiné dobroty zvenku pěkné křupavé a uvnitř krásně propečené?
Svatomartinská husa/ Husa na svátky😉 Dnes si upečeme poctivou Svatomartinskou husu – křupavou na povrchu, šťavnatou uvnitř a provoněnou kmínem. Ideální slavnostní jídlo, které se podává s bramborovým knedlíkem a dušeným zelím. Perfektní recept na sváteční stůl. Ingredience 1 husa cca 4,5kg sůl kmín drcený 200 ml vody Přes noc do lednice druhá den peču na 200 °C - klasická trouba peču 1,5 hodiny, propíchat kůži otočit, péct další 2 hodiny, snížíme teplotu na 180 °C dopečeme do křupava 20 - 30 minut. Příloha - bramborový knedlík, bílé a červené zelí
Povidlové kytičky z kynutého těsta spojují jemné těsto a švestková povidla v krásném rozkvetlém tvaru. Prohlédněte si recept s postupem krok za krokem na vláčné domácí pečivo, které voní po babiččině kuchyni.
Ochutnejte Balkán na talíři. Vyzkoušejte recept krok za krokem na srbskou vepřovou plec s rýží – poctivý pokrm plný vůní, chutí a pohostinné atmosféry.
V minulém článku jsem vám předala tipy na recepty na vyvážené obědy s přípravou kolem 30 minut. Dnešním tématem bych chtěla navázat. Představím vám recepty na vyvážené večeře. S přípravou byste se měli dostat do 10–20 minut. Jíst kvalitně a přitom rychle není složité. Důležité je používat recepty na jídla, která dobře zasytí, vyživí vaše […]
Protože už nějakou dobu usilujete o menší velikost oblečení, snažíte se od tuků držet co nejdál. Proto se vyhýbáte i plnotučnému mléku a raději volíte odstředěné. Co když je to chyba, co hubnutí paradoxně sabotuje?
Možná už za pár týdnu začne pečení vánočního cukroví, nebo alespoň shánění důležitých surovin. Dejte se velký pozor na máslo, která vlastně není máslo. Jen tak vypadá, ale chybí mu důležitý detail.
Takové mini langoše akorát do ruky, které vykrajuji skleničkou - tentokrát je v rychlosti síla, jsou bez kynutí z bílého jogurtu. Počesnekované utřeným česnekem se solí, kečup a sýrový zásyp
Luxusní obědová záležitost v dnešním podání - řízky naložené v jogurtové marinádě, obalené ve strouhance a bramborový salát s hráškem. Takhle mám řízky nejraději.
Nedaly na něj dopustit už naše babičky. Jeho účinky na naše zdraví jsou opravdu široké a hravě strčí do kapsy i moderní vitaminové doplňky. Proč bychom se k němu měli vrátit? Na legendární zápach se dnes už vymlouvat nemůžeme.
Určitě znáte zelňáky z kysaného zelí, ale zkusili jste již někdy zelňáky ze zelí hlávkového a k tomu ještě na plechu? Vyzkoušejte i tuto variantu a porovnejte, které vám chutnají více.
Vláčné cuketové knedlíky a voňavá houbová omáčka. Tradiční chuť podzimu v celém výborném hlavním jídle. Prohlédněte si recept s postupem krok za krokem.
Pokud vás trápí tuk v oblasti spodního bříška, vězte, že v tom rozhodně nejste samy. U žen je tato oblast problémová, ale naštěstí existují cviky, která na ni přímo cílí. My si je dnes ukážeme.
Starší generace pravděpodobně stále kroutí hlavou nad tím, proč se před pár lety velká část lidí začala sádlu zcela vyhýbat. Dříve bylo sádlo samozřejmou součástí každé kuchyně, používalo se na pečení, smažení i jako jednoduchá svačina v podobě chleba se sádlem, cibulí a solí. Pak přišla doba „odlehčených“ margarínů a olejů a sádlo se dostalo […]
Možná několikrát týdně posilujete břicho, ale nevidíte žádnou změnu. Je to naprosto normální, takhle totiž nezhubnete. Naučíme vás, jak cvičit správně.
Každý, kdo chce zhubnout, by si jistě přál nějaký ten zázrak, který mu dopomůže k postavě snů na počkání. Nic takového bohužel zatím neexistuje, tak si musíme vystačit s tím, co je dostupné. Samozřejmě, že je nejlepší zdravá strava a pohyb. Ovšem existují pomocníčci, kteří nás alespoň trochu dokáží v naší snaze podpořit a hubnutí urychlit.
Víte, jaký je nejčastější požadavek lidí, kteří mě osloví s tím, že chtějí zhubnout nebo jíst lépe? Potřebují v kuchyni trávit co nejméně času. Přejí si recepty na rychlá jídla, protože současná doba přináší mnoho aktivit, které jim berou čas. Z toho důvodu jsou minutková jídla dnes tak žádaná a oblíbená. V tomto novém článku […]
Na obalovaný špíz s bramborem a tatarkou jsem skoro zapomněla. Tak dlouho jsem ho nedělala, že bylo na čase si toto jídlo trošku připomenout. Prohlédněte si recept s postupem krok za krokem na smažené kuřecí ražničí a připravte si skvělý a jednoduchý oběd.
Sádlo bývalo symbolem nezdravé stravy, dnes se ale vrací do kuchyní i diskusí odborníků. Je trvanlivé, univerzální, chutné a navíc obsahuje i prospěšné látky. Proč se k němu vyplatí vrátit a v čem je lepší než oleje nebo margaríny?
Tuk na stehnech není vždy jen o tom, jestli se hýbete a jak moc. U mnoha žen i mužů kolem čtyřicítky jde o běžný problém. Pokud patříte mezi ty, kteří mají sedavé zaměstnání, možná se problém týká právě vás. A přesně pro vás máme radu, jak se těchto tukových polštářků zbavit.
Lehký jako obláček, a přitom poctivě krémový. Křehký základ, vanilkový pudinkový krém a našlehaná smetana – to je legendární dezert „Mraky“, který se krájí do úhledných řezů a vždycky sklidí aplaus. Proč si ho zamilujete Nadýchané vrstvy: křehký spodek, sametový krém, lehká šlehačka – harmonická kombinace textur. Elegantní vzhled na řezu: čisté vrstvy a jemné […] Článek Dezert „Mraky“: nadýchané vrstvy s pudinkovým krémem a šlehačkou, které mizí rychlostí větru se nejdříve objevil na Prima Inspirace.
Otestoval jsem 16 různých druhů masa – od nejhoršího po to absolutně nejlepší! Jak obrovský je rozdíl v chuti, kvalitě a složení? Podívej se na šokující výsledky a zjisti, co bys měl (a neměl) dávat na talíř. 💪 Chceš se dostat do formy? ➤ https://aleslamka.cz/online-trener 🔥 Suplementy Titanus ➤ https://fitnessdk.cz/AlesLamka-Titanus | Ales10 - sleva 10% 0:00 - Salám Junior 2:15 - Sekaná 3:59 - Gothajský salám 5:23 - Kuřecí párky 7:13 - Anglická slanina 8:23 - Šunka 95% masa 10:01 - Kuřecí játra 11:31 - Kuřecí maso 12:41 - Krůtí maso 14:02 - Dančí maso 15:44 - Vepřové maso 17:25 - Králičí maso 19:20 - Srnčí maso 20:52 - Kachní maso 22:49 - Jehněčí maso 24:28 - Hovězí maso
Bábovka je jednoduchá, rychlá a velmi chutná. Hodí se jako pečení na cesty i ke kávě. Upečte šlehačkovou bábovku podle tohoto snadného receptu s postupem.
Hon za štíhlou postavou nezná konce. Všichni víme, že je na dosah, ale ne vždy se nám chce jíst stoprocentně zdravě nebo trávit hodiny v posilovně. A když to se cvičením přeženeme, rychle ztratíme motivaci, protože jsme unavení a otrávení, že nejsme hubení hned co jsme vešli do posilovny. My ale pro vás máme jednu motivační metodu, která vás u strojů udrží.
Vše, co si nakládáte každý den na talíř, neovlivňuje jen vaši kondici, hmotnost nebo hladinu cholesterolu, složení jídelníčku přímo souvisí i s tím, jak pracuje váš mozek. Zejména množství cukru a tuků ve stravě se podílí na tom, jakou máte náladu, zda se dokážete soustředit na práci nebo jak dobře funguje paměť. Čím si můžete uškodit?
Ghí (také známo jako ghee nebo přepuštěné máslo) je opěvovaný tuk pocházející z ájurvédské tradice. Čím se je ghí tak výjimečné, jak jej připravit doma a co vše se dá z přepuštěného másla připravit? Objevte s námi tisíciletou tradici ájurvédského elixíru života, kterému jsou připisovány regenerační a vyživující vlastnosti.
Snažíte se jíst zdravě, do toho se hýbete, ale přesto nehubnete, nebo alespoň ne tak, jak si představujete? Možná za to mohou drobné detaily ve stravování, které však vaši snahu shodit pár kilo úspěšně sabotují. Pojďme se podívat na čtyři nejčastější.
V současné době jen ve Spojených státech hubne pomocí přípravků s obsahem GLP-1 více než 15 milionů lidí. Přestože léky jako Ozempic, Wegovy a Mounjaro byly původně určeny k léčbě cukrovky 2. typu, lidé si je ve velkém aplikují převážně kvůli hubnutí. Odborníci však varují, že nevedou jen k úbytku tuku, ale také svalové hmoty.
Na první pohled by se mohlo zdát, že pokud spíme méně, zůstáváme déle vzhůru, a tím pádem i déle aktivní. Logika by napovídala, že více času vzhůru, rovná se více spálené energie. Překvapivě to ale funguje přesně naopak.
Není žádným tajemstvím, že partie v oblasti břicha jsou, co se týče hubnutí, dost problematické. Právě kolem pasu najdeme spoustu tukových zásob, kterých bychom se rádi zbavili. Mnoho z nás je dlouhodobě v boji s touto partií neúspěšných. Také jste už vyzkoušeli různé diety, cvičení a triky, a břicho pořád drží? Máme pro vás tip, jak se konečně nechtěných tukových polštářků zbavit – a nejen to.
Jestliže jste vyšli od lékaře s diagnózou dny, váš jídelníček by už nikdy neměl být jako dřív. A nemáte to vůbec jednoduché: Dieta při dně není redukční dieta. Některé jinak zdravé potraviny jsou vám úplně zapovězeny. Jak se v tom vyznat? Poradíme vám.
Špíček sem, špíček tam, všude kam se podívám… Pokud vám daly zabrat sezonní sladkosti, nezoufejte. Trochu obměňte jídelníček a zařaďte do něj tyhle potraviny bojující s tukem!
Když se řekne sádlo, nejspíš si představíš tukový prstenec kolem břicha nebo chleba s mazlavou hmotou, kterou ti v dětství babička vnucovala k svačině. Podívej se s námi, jaké jsou jeho výhody a nevýhody a kdy je fajn mít ho po ruce!