Před 8 měsíci
Lahodný čekankový sirup vyrobený z květů i kořene čekanky si můžete připravit sami velmi snadno. Je vhodný zejména pro podporu imunity a dá se použít k běžnému doslazování pokrmů i nápojů. Pomůže také při potížích s játry a se žlučníkem. Sirup z květů čekanky Čekanka obecná je léčivá bylinka s jasně modrými květy, která má kromě posílení imunity pozitivní vliv na trávení i na kvalitu zubů. Jak si z ní připravit lahodný sirup? Ingredience: Postup přípravy: Okvětní lístky čekanky natrháme, nasekáme je nadrobno a rozdrtíme, nejlépe v kameninovém hmoždíři. Nadrcené květy pak smícháme s cukrem, vložíme do nádoby s dobrým uzavíráním a postavíme je na slunečné místo. Macerováním květů se začne po několika dnech tvořit tekutina. Čekankový sirup užíváme po lžičkách, nebo jej používáme k doslazování tekutin a pokrmů. Čekankový sirup za tepla či za studena Pokud čekankový sirup následně zakonzervujete vařením, nebude mít tolik vitamínů a chuti jako sirup připravený bez zahřívání, ale na druhou stranu si můžete být jisti, že vysoké teploty zničí veškeré nežádoucí mikroorganismy a déle vám vydrží. Sirup z kořene čekanky Ingredience: Postup: Do hrnce nalijte vodu a přiveďte k varu. Pak přidejte kousky kořene z čekanky a vařte na malém plameni asi 10 minut. Potom opatrně vyndejte kořeny z čekanky a přidejte do vody sladidlo. Nejdříve dejte půl sklenice a pak postupně přidávejte podle požadované hustoty sirupu. Jakmile bude mít sirup ideální konzistenci, odstavte ho z plamene, přeceďte jej přes sítko a skladujte v uzavíratelných nádobách. Výhody konzumace čekankového sirupu Co je to inulin Rozpustná vláknina inulin se získává z luštěnin nebo kořene čekanky. Má nasládlou chuť, hodí se při pečení sladkých moučníků, do obilné kaš a využít na smoothie recepty. Na trhu je dostupný i čekankový sirup, který má na rozdíl od jiných sirupů 95 % vlákniny. Dají se s ním osladit palačinky i lívance, aniž byste navýšili množství cukru ve stravě. Zkuste ho proto v domácnosti zařadit do svého jídelníčku. Prospěšnost inulinu Inulin má schopnost vázat karcinogenní sloučeniny, jako jsou těžké kovy, pomáhá ke zlepšení činnosti střev i vyprazdňování a detoxikuje tělo. Podporuje vstřebávání vápníku, posiluje mineralizaci kostí a zubů a je prevencí osteoporózy. Podporuje tvorbu žluči, část žlučových kyselin se ve střevě navazuje na rozpustnou vlákninu a vytvoří se z nich méně cholesterolu. Často kladené otázky The post Jak vyrobit čekankový sirup (za tepla i za studena) appeared first on Lovely Home.