Zavřít
Čekanka

Čekanka

Nejnovější články na Seznamu na téma Čekanka
  • Prima Fresh

    Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

    Před 18 dny
    Pokud hledáte způsob, jak proměnit čekankové puky v gurmánský zážitek, tento recept je pro vás. Jemná hořkost čekanky se zde snoubí s vůní citronu, sladkostí cukru a výraznou slaností slaniny. Výsledkem je harmonická chuť, která skvěle funguje jako lehká večeře nebo elegantní příloha k masu.
     Komentáře
  • Kondice

    Med obsahuje cukr, stévie mění mikrobiom. Co je lepší volba?

    Před 27 dny
    Myslíte si, že jste cukru dali sbohem? Možná jen koketujete s jeho mazanějšími příbuznými. Med působí jako přírodní gentleman, stévie jako fitness hvězda bez kalorií a čekanka jako nenápadná intelektuálka. Jenže kdo z nich je ten pravý a kdo jen sladká přetvářka?
     Komentáře
  • Apetit

    Čekanka: tajný tip z přírody, který si oblíbily už naše babičky

    Před 2 měsíci
    Modré kvítky čekanky vídáme u silnic a pastvin, ale málokdo tuší, jakou sílu tahle rostlina skrývá. Umí detoxikovat, podpořit trávení i pomoci s hubnutím. Z jejího kořene si uděláte kávu bez kofeinu, kterou můžete pít klidně večer, a to všechno doslova zadarmo – stačí natáhnout ruku.
     Komentáře
  • Deník magazín

    Čekanka je zdravá od lístků až po kořen. Pomáhá tělu zbavit se toxinů

    Před 4 měsíci
    Čekanka obecná je často považována za plevel, ve skutečnosti se ale dají využít všechny její části, které jsou velmi zdravé. Čekanka mimo jiné pomáhá regulovat krevní cukr, odvádět z těla zplodiny a toxiny, bojovat proti rakovině či podporovat hubnutí. I známá cikorka, kterou jako náhražku kávy popíjeli naši prarodiče, je ve skutečnosti pražený kořen čekanky.
     Komentáře
  • Příroda

    Čekanka obecná – nejen skvělá náhražka kávy

    Před 4 měsíci
    Nápadná. Světle modře kvetoucí kytička, často rostoucí o samotě na okrajích luk a strání. Přesně odtud pochází její jméno – čekanka. Našim předkům totiž připomínala dívku čekající na svého mládence.
     Komentáře
  • Naše krásná zahrada

    Salátová čekanka se pěstuje pro lahodné vybělené puky. S jejím výsevem na záhony začněte během května

    Před 6 měsíci
    Pod názvem čekanka (Cychorium) si každý může představit něco jiného. Jeden půvabnou planou rostlinu s blankytně modrými květy, druhý vybělené čekankové puky salátové čekanky a třetí listovou zeleninu, čekanku hlávkovou. V průběhu května je čas na výsev salátové čekanky, která se pěstuje ve dvou fázích. Nejprve je třeba vypěstovat kořeny, které se na podzim sklidí a později ve tmě narychlí, abyste si mohli pochutnat na jemných čekankových pucích.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Poklady belgické kuchyně: Zapečené čekankové puky se šunkou a sýrem

    Před 7 měsíci
    Světlá, lehce nahořklá a šťavnatá zelenina, která se v Belgii vlastně zrodila a rodí se tu ve špičkové kvalitě, patří k jejím nejznámějším vývozním artiklům a pochopitelně se tu také upravuje na mnoho způsobů. Jako je tento vybraně lahůdkový, zapečený v bešamelu.
     Komentáře
  • Bylinkopedie

    Čekanka: Modrý poklad českých luk s léčivou silou

    Před 8 měsíci
    České louky a meze skrývají mnohé bylinkové poklady. Jedním z nich je bezesporu čekanka obecná (Cichorium intybus), často přehlížená, přesto nesmírně užitečná a léčivá rostlina, která rozzáří krajinu svými jasně modrými květy. Tato vytrvalá bylina není jen okrasou přírody, ale také cenným zdrojem zdraví a výživy. V lidové medicíně má své místo už po staletí […] Příspěvek Čekanka: Modrý poklad českých luk s léčivou silou pochází z Bylinkopedie.cz
  • Kutilové

    Jak pěstovat čekanku

    Před 8 měsíci
    Jak pěstovat čekanku. Čekanka je skupina barevných, mrazuvzdorných hořkých zelených rostlin původem ze severní Itálie, Pokud chcete mít na zahradě nějakou novinku, sáhněte po ní.
     Komentáře
  • Lovely Home

    Jak vyrobit čekankový sirup (za tepla i za studena)

    Před 8 měsíci
    Lahodný čekankový sirup vyrobený z květů i kořene čekanky si můžete připravit sami velmi snadno. Je vhodný zejména pro podporu imunity a dá se použít k běžnému doslazování pokrmů i nápojů. Pomůže také při potížích s játry a se žlučníkem. Sirup z květů čekanky Čekanka obecná je léčivá bylinka s jasně modrými květy, která má kromě posílení imunity pozitivní vliv na trávení i na kvalitu zubů. Jak si z ní připravit lahodný sirup? Ingredience: Postup přípravy: Okvětní lístky čekanky natrháme, nasekáme je nadrobno a rozdrtíme, nejlépe v kameninovém hmoždíři. Nadrcené květy pak smícháme s cukrem, vložíme do nádoby s dobrým uzavíráním a postavíme je na slunečné místo. Macerováním květů se začne po několika dnech tvořit tekutina. Čekankový sirup užíváme po lžičkách, nebo jej používáme k doslazování tekutin a pokrmů. Čekankový sirup za tepla či za studena Pokud čekankový sirup následně zakonzervujete vařením, nebude mít tolik vitamínů a chuti jako sirup připravený bez zahřívání, ale na druhou stranu si můžete být jisti, že vysoké teploty zničí veškeré nežádoucí mikroorganismy a déle vám vydrží. Sirup z kořene čekanky Ingredience: Postup: Do hrnce nalijte vodu a přiveďte k varu. Pak přidejte kousky kořene z čekanky a vařte na malém plameni asi 10 minut. Potom opatrně vyndejte kořeny z čekanky a přidejte do vody sladidlo. Nejdříve dejte půl sklenice a pak postupně přidávejte podle požadované hustoty sirupu. Jakmile bude mít sirup ideální konzistenci, odstavte ho z plamene, přeceďte jej přes sítko a skladujte v uzavíratelných nádobách. Výhody konzumace čekankového sirupu Co je to inulin Rozpustná vláknina inulin se získává z luštěnin nebo kořene čekanky. Má nasládlou chuť, hodí se při pečení sladkých moučníků, do obilné kaš a využít na smoothie recepty. Na trhu je dostupný i čekankový sirup, který má na rozdíl od jiných sirupů 95 % vlákniny. Dají se s ním osladit palačinky i lívance, aniž byste navýšili množství cukru ve stravě. Zkuste ho proto v domácnosti zařadit do svého jídelníčku. Prospěšnost inulinu Inulin má schopnost vázat karcinogenní sloučeniny, jako jsou těžké kovy, pomáhá ke zlepšení činnosti střev i vyprazdňování a detoxikuje tělo. Podporuje vstřebávání vápníku, posiluje mineralizaci kostí a zubů a je prevencí osteoporózy. Podporuje tvorbu žluči, část žlučových kyselin se ve střevě navazuje na rozpustnou vlákninu a vytvoří se z nich méně cholesterolu. Často kladené otázky The post Jak vyrobit čekankový sirup (za tepla i za studena) appeared first on Lovely Home.
  • Apetit

    Čekanka: Přehlížená královna zimních salátů, která si zaslouží vaši pozornost

    Před 9 měsíci
    Čekanka se vrací na scénu. Dříve byla běžnou součástí evropských kuchyní – její kořen sloužil jako náhražka kávy a listy se přidávaly do jídel pro lepší trávení. Dnes si znovu získává oblibu. Z divoké polní čekanky byla vyšlechtěna její listová podoba s křehkými puky, které jsou skvělým zimním zpestřením jídelníčku. Lehce nahořklá chuť a široké využití dělají z čekanky surovinu, která si zaslouží pozornost.
     Komentáře
  • Bydlíme kvalitně

    Melta: Původně válečnou náhražku pijeme dodneška. Navíc má pozitivní dopady na zdraví

    Před 10 měsíci
    Slyšeli jste o meltě mluvit své rodiče nebo prarodiče? A už jste ji sami ochutnali? Kde se tahle náhražka kávy vzala a proč na ni nedáme dopustit ani v době, kdy máme všeho dostatek?
     Komentáře
  • NašeTéma

    Jak k přezdívce Čekanka princezna Kate přišla?

    Před 1 rokem
    Princezna Kate je jednou z nejoblíbenějších členů britské královské rodiny. V minulosti si vysloužila přezdívku Čekanka Kate.
     Komentáře
  • Příroda

    Bylinky pro náš žlučník

    Před 1 rokem
    Žlučník je vcelku drobný nenápadný orgán uložený v pravém podžebří těsně pod játry. Pokud žijeme zdravě, většinou o něm vůbec nevíme, jelikož tvorba i vyprazdňování žluči probíhá bez našeho vědomí. Jakmile však přijdou potíže, dokáže pořádně potrápit. Pojďme se tedy podívat, jaké bylinky nám v takovém případě mohou pomoci.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Je to káva, není to káva? Alternativy oblíbeného nápoje, které chutnají skoro k nerozeznání

    Před 1 rokem
    Milujete chuť kávy, ale nemůžete nebo si ji nechcete dopřávat často? Potom objevte kávové alternativy, které neobsahují kofein, mají pozitivní účinky na zdraví a hlavně chutnají skoro k nerozeznání. Co víc si přát?
     Komentáře
  • Jímeto

    Grilovaná čekanka podle Zdeňka Pohlreicha: S kuřecími játry chutná skvěle

    Před 1 rokem
    Čekanka obecná je rostlina známá nejen pro svůj charakteristický modrý květ, ale také pro své mnohostranné využití v potravinářství a léčitelství. Věděli jste, že si ji můžete připravit mimo jiné i na grilu? Podívejte se, jak ji dělá Zdeněk Pohlreich, který k ní podává kuřecí játra.
     Komentáře
  • Dnes vaří děda

    Kuřecí křidélka na másle se smetanovou čekankou podle dědy

    Před 1 rokem
    Kuřecí křidélka na másle se smetanovou čekankou: kuřecí (krůtí, slepičí křidélka), mouka hladká, máslo, čekanka, smetana, sůl, pepř, muškát a petrželka.
     Komentáře
  • DIAstyl

    Cukrovka a náhrady cukru: Čekankový sirup oceníte jako sladidlo i do moučníků

    Před 1 rokem
    Přírodní čekankový sirup se vyrábí z čerstvých kořenů čekanky. Má konzistenci podobnou medu a krásně jemnou, sladkou chuť. Na rozdíl od cukru má mimořádně vysoký obsah vlákniny a nízký glykemický index. Kromě pozitivního vlivu na trávicí systém má také antidiabetické účinky. A navíc nabízí různé možnosti využití – k oslazení nápojů i do moučníků. Můžete vyzkoušet například výborný jablečný koláč s čekankovým sirupem. Recept najdete na konci článku.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    VE VARU: Křepelka s karamelizovanou čekankou, jedlými kaštany a koňakovo-čokoládovým sosem

    Před 1 rokem
    Šéfkuchař Pavel Sapík ve dvacáté epizodě pořadu Ve varu připravil oblíbenou křepelku plněnou masovou fáší, doplnil ji karamelizovanou čekankou, jedlými kaštany a výraznou omáčkou.
     Komentáře
  • iGlanc

    Zimní teplý salát: Naučte se jej připravit. Je lepší než letní, zasytí a zahřeje

    Před 1 rokem
    Milovníci salátů nemusejí truchlit. I v zimě je dobrý čas na saláty, jen je musíte připravit trochu jinak. Ze zimních ingrediencí a s teplou „součástí“. Aby nás nasytily a zahřály.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Rychlení čekankových puků v zimě: Zásadní je teplota a zamezení přístupu světla

    Před 2 roky
    Pěstovali jste čekanku v létě? Z vypěstovaných kořenů je možné rychlit puky v zimě. Dokonce jsou ještě chuťově lepší než rostoucí na záhonech. Aby tomu tak bylo, je třeba zajistit optimální podmínky. Jak na správné rychlení čekankových puků?
     Komentáře
  • Toprecepty

    Melta nejen ke snídani: Zdravá náhražka kávy se nemusí sladit, nejlépe chutná tradičně připravená a hotová je za chvíli

    Před 2 roky
    Málokterý nápoj je takovým spouštěčem vzpomínek jako melta. Voní dětstvím a prázdninami u babičky. Melta je výborná nejen ke snídani. Připravte si ji černou nebo s mlékem jako bílou kávu. Teď v chladných měsících krásně zahřeje.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Nyní je poslední příležitost na sběr léčivé čekanky

    Před 2 roky
    Jste-li příznivcem alternativní medicíny a nevíte, co s načatým odpolednem, můžete vyrazit na lov pokladu. Tím je v tomto případě kořen čekanky, který svědčí trávení, imunitě, srdci i pokožce.
     Komentáře
  • Vitalia

    Test: Mléčné výrobky s proteinem neobsahují vždy tolik bílkovin, kolik slibují

    Před 2 roky
    Časopis dTest podrobil testu šestnáct produktů, které se na obalu chlubí tím, kolik bílkovin obsahují. A laboratoř odhalila, že některé výrobky mají proteinu méně, nez deklarují. V posledních letech se vedle jogurtů, tvarohů a sýrů v chladících zařízeních obchodů objevují výrobky apelující na vysoký obsah proteinu čili bílkovin. Spotřebitelská organizace dTest proto poslala do laboratoře 16 takových výrobků z kategorie jogurtů, dezertů a skyrů, aby zjistila, zda obsahují to, co slibují. A naneštěstí pro zákazníka, nepřicházejí s nejlepší zprávou.
     Komentáře
  • Vitalia

    Čekankový sirup se hodí i na pečení, nahradí cukr a částečně také tuk. Má přitom málo kalorií

    Před 2 roky
    Čekankový sirup se původně začal vyrábět pro diabetiky, dnes ho najdeme ve spíži aktivních rodičů, manažerů i seniorů. Má obdobnou sladivost jako med, všestranné využití a minimum kalorií. V obchodech s potravinami narazíte na celou řadu tekutých sladidel, od těch umělých až po ta, o nichž si mnozí lidé myslí, že jsou primárně zdravou variantou cukru – to máte datlový sirup, ovocný sirup, Flavor Drops – ochucující kapky s různými příchutěmi, agávový sirup, javorový sirup nebo sladěnku.
     Komentáře
  • Babinet

    Letní bylinka, která zaujme kolemjdoucího svou nádherně modrou barvou a má spoustu léčivých účinků

    Před 2 roky
    Čekanka obecná je na první pohled něžná, křehoučká až romantická rostlinka, která má jediný úkol: Zdobit svět. Tuhle roli sice zastává skvěle, ale není to jen jemná krasotinka. Má pořádnou páru a sílu, když jde o léčivé schopnosti. Pomáhá na zdravé trávení, játra, srdce, cévy, hubnutí, močové cesty, klouby, kosti a podporuje správnou hladinu krevního cukru. Zevně lze čekanku aplikovat v podobě obkladů při některých kožních obtížích a na opuchlé klouby. Roste opravdu téměř všude. Od začátku léta až do velmi pozdního podzimu ji najdeme podél kolejí, u cest, na pastvinách, na návsích i na mezích.
     Komentáře
  • Netflixer

    Škola sebevědomí a hon na ženicha: Kniha a Netflix napovídají, co se bude dít ve 3. řadě seriálu Bridgertonovi

    Před 2 roky
    Fanoušci seriálu Bridgertonovi (Bridgerton) se už určitě nemohou dočkat 3. řady a páru Colin a Penelope. Někteří už předem přemýšlí nad tím, jaké pasáže z knihy tam budou a co asi bude jinak. Právě proto se v tomto článku zaměříme na knihu, která v češtině vyšla pod názvem Čekanka. Také se podíváme na to, co o svých postavách řekli Nicola Coughlan a Luke Newton.
     Komentáře
  • Magazín

    Milujete kávu? Zkuste tu čekankovou

    Před 2 roky
    Čekanková káva je skvělou náhražkou bezkofeinové kávy. Rostlina s krásnými modrými květy, to je čekanka obecná. Pražením a mletím kořenů získáme alternativu kávy, která umí to, co káva, jak ji známe, a ještě mnohem víc.
     Komentáře
  • DIAstyl

    Modré květy čekanky lahodí očím, kořeny prospívají játrům. Sirup s inulinem je vhodnou součástí diabetické kuchyně

    Před 2 roky
    Diabetici by se samozřejmě obecně měli co možná nejvíce vyhnout doslazování pokrmů a konzumaci potravin s vysokým množstvím cukru. Někdy nás však „honí mlsná“ tak intenzivně, že si pár sladkých soust prostě dopřát musíme. Jednou z možností, jak si udržet hladinu krevního cukru v normálních hodnotách, je užívání přírodních nízkokalorických sladidel. Chutnou a v mnohém zdravou variantou je sirup z čekanky. Už jste ho vyzkoušeli?
     Komentáře
  • Žena-in

    Čekankový sirup jako zdravé sladidlo: Doplníte jím vlákninu, ale pozor na množství, můžete si přivodit problém

    Před 2 roky
    Hledáte zdravější alternativu k cukru a nevíte, kterou si z těch všech možností vybrat? Vsaďte na čekankový sirup, který má mnoho zdravotním benefitů, ale ne každému sedne. Dávejte si pozor na množství.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Zdravější varianty kávy rozhodně stojí za to vyzkoušet

    Před 2 roky
    Káva - pro někoho denní záležitost, pro někoho odpor. Mnoho studií dokázalo, že v přiměřeném množství káva neškodí. Pět a více šálků denně může ale vaše tělo značně ohrozit. Zkuste proto zapřemýšlet nad změnou a vyzkoušejte zdravější alternativy! Co říkáte třeba na takové zlaté mléko?
     Komentáře
  • Vitalia

    Melta změnila recepturu i barvu. A je mnohem jednodušší na přípravu

    Před 2 roky
    Tradiční Melta se po osmdesáti letech mění. Snaží se být blíž mladé generaci, ukazovat plusy i možnosti různorodého využití. Káva byla koncem devatenáctého století nedostatkovým zbožím, často i vzácností. Proto se hledaly způsoby, jak vyrobit její náhražku, aby se stala dostupnou pro širokou veřejnost. A stejně jako vznikla alternativa za rokfór – Niva, za rum – Tuzemák, tak za kávu již v dobách dřívějších vznikla Melta. Jak se proměnila v čase a jaké novinky na letošní rok výrobce, společnost Kávoviny, přichystal?
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Čekanka a její pěstování? S našimi tipy žádná věda

    Před 2 roky
    Čekanka není zelenina, kterou bychom pěstovali nějak masivně. Najde se jen několik zahradníků, kteří si na to troufnou. Pravdou je, že její pěstování se považuje za náročné. Je to zčásti také proto, že než uzraje, trvá to poměrně dlouho. Dvouletá čekanka v prvním roce vyvine volnou růžici a dužnatý kořen se světle zelenými listy, které jsou podobné pampelišce.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Dubnové ovoce a zelenina

    Před 2 roky
    Medvědí česnek, čekanka, listový špenát a další – v dubnu je nabídka zdravých pochoutek opět obrovská!
     Komentáře
  • Feminela

    Nedoceněná zimní zelenina: čekanka je zázrak italské kuchyně s jedinečnými účinky na zdraví

    Před 2 roky
    Mírně hořká, velmi křupavá a skvělá na vaření – to je čekanka, oblíbená zimní zelenina Italů. Jižané ji přidávají do salátů, sendvičů, rizota, pizzy nebo ji pečou sólo. Čekanka patří mezi nejzdravější zeleninu.
     Komentáře
  • ČasProŽeny

    Čekankový sirup je sladidlo, které léčí i pomáhá. Zcela nahradí cukr

    Před 2 roky
    Že vám to zní jako úsměvný oxymóron? Nemusí. Čekankový sirup je opravdu lékem na mnohé neduhy a navíc má příjemně nasládlou chuť. My si zde prozradíme jeho přednosti a v čem tkví jeho sladké kouzlo.
     Komentáře
  • Jímeto

    Melta ani caro nejsou pouhou „náhražkou“ kávy, ale plnohodnotnými nápoji s mnoha zdravotními přínosy

    Před 2 roky
    Někdo kávu nesmí ze zdravotních důvodů, někdo hledá alternativu, kterou si bude moci dopřát i pozdě večer. V tu chvíli přijdou vhod nápoje, které jsou více než pouhou „náhražkou“ kávy. Melta i caro mají mnoho pozitivních účinků.
     Komentáře
  • Prostřeno

    S čekankou vyšlápnete tím správným směrem

    Před 2 roky
    Francouzi milují čekanku natolik, že téměř celou její úrodu snědí sami. V Belgii lidé raději pěstují tolik, aby toho bylo dost i na export. Pouze u nás má tato jemná zelenina poněkud temnou existenci. Ale čekanka má co nabídnout z kulinářského i hlediska zdraví!
     Komentáře
  • Zápisník zahraničních zpravodajů

    3 min

    Podcast
    Zaměstnanci ruského konzulátu v Motrealu každý den poslouchají ukrajinskou hymnu

    Před 2 roky

    ·

    3 minuty

    Kromě Ukrajiny samotné a sousedního Ruska žije nejvíc Ukrajinců v Kanadě. K ukrajinskému původu se tam hlásí skoro jeden a půl milionu lidí, tedy skoro čtyři procenta populace. Je proto docela pochopitelné, že podpora Ukrajiny proti ruské válečné agresi je v zemi cítit v mnoha podobách. V Montrealu se už od března před tamním ruským konzulátem setkává skupina přátel. Rusům přes plot pouštějí zvuky války a zpívají ukrajinskou hymnu. Každý k tomu má své osobní důvody.
     Komentáře
  • Radiožurnál

    Domácí pěstování čekanky v Belgii zažívá obrodu. Ta je součástí tamních národních jídel a potřebuje chlad a tmu

    Před 2 roky
    Belgie není jen zemí piva a hranolků, ale také čekanky. Zeleniny, kterou tamní děti často nesnáší a cizinci z některých zemí vůbec neznají. Belgičané si bez ní ale neumí svou kuchyni představit. V Bruselu, kde čekanku poprvé vyšlechtili, se dnes nadšenci vracejí ke staré tradici domácího pěstování ve sklepích. A právě je ideální období pro sklizeň.
     Komentáře
  • Zápisník zahraničních zpravodajů

    3 min

    Podcast
    Mystickou čekanku si v Belgii vyšlechtili a nedají na ni dopustit

    Před 2 roky

    ·

    3 minuty

    Belgie není jen zemí piva a hranolků, ale také čekanky. Zeleniny, kterou tamní děti často nesnáší a cizinci z některých zemí vůbec neznají. Belgičané si bez ní ale neumí svou kuchyni představit. V Bruselu, kde čekanku poprvé vyšlechtili, se dnes nadšenci vracejí ke staré tradici domácího pěstování ve sklepích. A právě je ideální období pro sklizeň.
     Komentáře
  • Karolína, domácí kuchařka

    Recept podle Karolíny: Svěží salát z čekanky a jižního ovoce

    Před 3 roky
    Tradiční i cizokrajné recepty vás Karolína naučí vždy s úsměvem a díky zkrácené verzi to stihne za pár minut. Od polévek až po dezerty – z bohaté škály výtečných receptů si vybere každý mlsný jazýček. Nezkrácené verze a více pohodového času s Karolínou si můžete užít na iprima.cz.
     Komentáře
  • MeziŽenami

    Jak nám prospějí rostliny s hořkou chutí

    Před 3 roky
    Někdo má rád sladké, jiný zase preferuje kyselé, další slané a ten čtvrtý možná dává přednost hořkým chutím. V jakých rostlinách posledně jmenovanou chuť najdete?
     Komentáře
  • DIAstyl

    Inulin by neměl ujít pozornosti diabetiků! Užití má nejen jako rostlinné sladidlo

    Před 3 roky
    Inulin je přírodní prebiotická vláknina, která se nachází v některých rostlinách. Obsahuje ji například kořen čekanky. Víte, jaký prospěch mohou mít z této látky konkrétně diabetici? To prozradí výzkumy. Benefitů se naskýtá nespočet!
     Komentáře
  • Zahrádkář

    Čím inulin prospívá člověku, které rostliny ho obsahují

    Před 3 roky
    Inulin patří do skupiny látek, které tvoří tzv. vlákninový komplex. O vláknině víme, že v mnoha ohledech svědčí lidskému organismu. The post Čím inulin prospívá člověku, které rostliny ho obsahují appeared first on Zahrádkář.
     Komentáře
  • iReceptář

    Nejlepší čistič jater právě teď kvete modře všude podél cest. Znáte ho?

    Před 3 roky
    Není to jen nádherně modrá květina. Je to také zajímavá léčivka, která se proslavila za války jako falešná káva. Čekanka je však mnohem zajímavější a melta díky ní není jen náhražkou, ale kvalitním nápojem, který se určitě hodí čas od času zařadit do pitného režimu.
     Komentáře
  • DIAstyl

    Mírně nahořklá čekanka je vhodnou lahůdkou pro diabetika. Může za to inulin!

    Před 3 roky
    Čekanka obecná je známá především jako léčivá rostlina užívaná v naturopatii. Ovšem má i svůj poddruh, který je považován za listovou zeleninu oblíbenou zejména ve francouzské kuchyni. Díky obsahu inulinu pak může být velmi zajímavá pro diabetiky! Zapátrejte společně s námi po blahodárných účincích tohoto přírodního zázraku a naučte se jej také kulinářsky zpracovávat.
     Komentáře
  • Vitalia

    Co je vláknina a jak prospívá lidskému zdraví?

    Před 3 roky
    Dostatek vlákniny ve stravě si spojujeme především se správným fungováním střev. Má však řadu dalších benefitů pro lidské tělo a procesy, které se v něm odehrávají. Kolik vlákniny denně by měl člověk sníst a které potraviny jsou na ni bohaté? A na co si dát pozor? Vláknina je typem sacharidů a na rozdíl od jiných druhů těchto látek ji tělo nemůže strávit, takže prochází trávicím traktem relativně neporušená. Je přitom důležité, aby člověk získával ze stravy dostatek vlákniny, protože pomáhá podporovat zdravé trávení, podílí se na udržení optimální hmotnosti i regulaci hladiny cukru v krvi a na řadě dalších tělesných procesů. Bývá také spojována s dlouhověkostí a sníženým rizikem výskytu některých druhů rakoviny.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Encyklopedie salátů: Jak se liší ledový salát od římského a jak si nejlépe vychutnat čekanku

    Před 3 roky
    Při zmínce o salátech si většinou vybavíme směs čerstvé zeleniny nakrájené na kousky. Kromě okurek, rajčat a paprik je jejich důležitou součástí i ingredience nesoucí stejné jméno, a to listový salát. Křupavé lístky salát příjemně oživí, dodají mu další chutě a ještě spoustu vitaminů.
     Komentáře
  • Zahrádkář

    Milé děti, odložte v létě hodinky! Čas ukazují květiny

    Před 3 roky
    Prázdninové chvíle s dětmi na zahradě patří k nejhezčím. Zkuste s nimi zjistit, jak přesně ukazují květiny čas. Vyzkoušejte i další tipy.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Kořen čekanky se hodí i na gril

    Před 3 roky
    Kořen čekanky. Tato oblíbená kávová náhražka (ano, čtete to správně), může být použita i ve zmrzlinách, dresincích, a dokonce i margarínu. Zkrátka a dobře, jakmile se seznámíte s chutí a výhodami tohoto kořene, zahrnete jej do své stravy! Co třeba hodit ho na gril?
     Komentáře
  • Toprecepty

    Už jste ochutnali Cobb? Slavný americký salát nasytí i ty největší jedlíky. Co vše do něj patří?

    Před 3 roky
    Pestrobarevný a bohatý salát Cobb je asi nejslavnějším salátem Ameriky. Na talíři vám nabídne nepřeberné množství ingrediencí, krásně vyrovnaných v úhledných řadách. Tento salát uspokojí i ty, kteří jinak saláty odmítají a tvrdí, že se z hromady zeleniny přece nemohou najíst.
     Komentáře
  • Menutovka

    Drůbeží játra, jak jste je ještě neochutnali: Tahle rychlá úprava překvapí rodinu i vaše hosty

    Před 3 roky
    Ingredience na 1 porci: 120 g očištěných jater, špetka hladké mouky, 2 lžíce sójové omáčky, 15 g másla, kousek salátu radicchio (nebo ½ čekankového puku), 1–2 čerstvé fíky, pár lístků bazalky, lžíce plátků mandlí, trocha přepuštěného másla, 3 lžíce balzamikového octa, sůl, pepř.
     Komentáře
  • Plné zdraví

    Zdravotní účinky pití kávovinové směsi ocení diabetici i lidé s vyšší hladinou cholesterolu

    Před 3 roky
    Tradiční česká kávovinová směs Melta se vyrábí už od 40. let minulého století. Její původní využití byla náhrada černé kávy. Dodnes si drží oblibu mezi zákazníky. Sáhne často po ní i ten, kdo si chce dopřát zdravý cereální nápoj bez kofeinu. Jaké výhody Melta nabízí a proč byste ji měli pít?
     Komentáře
  • iReceptář

    Jak na extrémně velké hlávky salátu: Pěstujte je v plastových lahvích

    Před 3 roky
    Milujete domácí zelený salát a máte třeba stísněné podmínky k pěstování? Nevěšte hlavu a pěstujte ho v PET lahvích. Ve výsledku se dočkáte mnohem větších „kousků“.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Zdravější kávové alternativy pro navýšení energie

    Před 3 roky
    Kávy už bylo dost. Vždyť i jiné nápoje vás mohou povzbudit, navíc bez vedlejších účinků. Co pít, pokud přestáváte kupovat instantní i jiné druhy kávy? Kromě cesmíny paraguajské vám skvěle poslouží čekanka!
     Komentáře
  • Plné zdraví

    Babské rady pro zdraví jater. Netradiční potraviny i výběr správného koření

    Před 3 roky
    Játra jsou mnohdy opomíjeným, ale životně důležitým orgánem v těle. Starají se o zachytávání škodlivých látek, čistí krev a ukládají některé látky důležité pro jiné fungování organismu. O zdraví jater je tak dobré pečovat a starat se o tento klíčový detoxikační orgán v lidském těle. A jak na to? Pomoci mohou i některé babské rady, které doporučují některé méně tradiční potraviny či nejrůznější koření.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Čekanka ve stravě umí čarovat

    Před 3 roky
    Pěstuje se jako listová zelenina a má obvykle červené plísňové listy, které tvoří hlavu. Červená čekanka neboli radicchio se neprávem přehlíží, a to i přesto, že patří k univerzálním potravinám s léčivými účinky. Co si z ní uvařit?
     Komentáře
  • iReceptář

    Káva pro kardiaky: Alternativy, které jsou plnohodnotné a neublíží

    Před 3 roky
    Trápí vás vysoký tlak, potíže se srdíčkem nebo jiné problémy, kvůli kterým nemůžete pít kávu, a přitom ji tolik zbožňujete? Nemějte obavy. Naštěstí existují takové náhražky kávy, díky kterým dostatečně uspokojíte své chuťové buňky.
     Komentáře
  • iReceptář

    Bylinky, které rozpouštějí cholesterol a pomáhají zprůchodňovat cévy

    Před 3 roky
    Vysoká hladina cholesterolu je v současnosti častým problémem dnešní populace. A nevyhýbá se ani štíhlým a aktivním lidem. Týká se tato tématika i vás? Nevěšte hlavu, nejste v tom sami a vždy je cesta k řešení. Pomohou vám léčivé bylinky, které prospívají lidskému srdci, udržují v kondici cévy a na vysoký cholesterol jsou absolutním zázrakem.
     Komentáře
Reklama