PodcastBlížící se jaro podle Jany Vlkové: Čekání na divoký chřest. A šťovíkový salát
·
2 minuty
·
2 minuty
Chřestová sezóna trvá od poloviny dubna do poloviny června. Chřest neboli špargl najdete na stáncích nejčastěji ve dvou variantách - zelený a bílý. Jedná se o stejnou plodinu, liší se jen způsobem pěstování.
V Evropě se chřest pěstoval od 15. století. Český chřest se podával na císařském dvoře ve Vídni, vyvážel se do Německa i do Říma. V Československu byl coby "buržoazní zelenina" zaorán v roce 1955. V posledních letech se český chřest opět pěstuje především na Mělnicku a jeho popularita raketově vzrůstá.
Určitě se vám budou hodit tipy na přípravu a také na nejlepší chřestové recepty. Vyzkoušet můžete krémovou polévku z chřestu nebo třeba chřestové rizoto. Jednoduchou, ale výtečnou klasikou je chřest s holandskou omáčkou. Nabízíme tedy jednoduchý návod, jak holandskou omáčku připravit.
Chřestová sezóna trvá od poloviny dubna do poloviny června. Chřest neboli špargl najdete na stáncích nejčastěji ve dvou variantách - zelený a bílý. Jedná se o stejnou plodinu, liší se jen způsobem pěstování.
V Evropě se chřest pěstoval od 15. století. Český chřest se podával na císařském dvoře ve Vídni, vyvážel se do Německa i do Říma. V Československu byl coby "buržoazní zelenina" zaorán v roce 1955. V posledních letech se český chřest opět pěstuje především na Mělnicku a jeho popularita raketově vzrůstá.
Určitě se vám budou hodit tipy na přípravu a také na nejlepší chřestové recepty. Vyzkoušet můžete krémovou polévku z chřestu nebo třeba chřestové rizoto. Jednoduchou, ale výtečnou klasikou je chřest s holandskou omáčkou. Nabízíme tedy jednoduchý návod, jak holandskou omáčku připravit.