Zavřít
Chřest

Chřest

Nejlepší recepty z chřestu a vše, co vás během chřestové sezóny zajímá.
  • Jak připravit chřest

  • Recepty z chřestu

  • Pěstování a sklízení

  • Chřestová polévka

  • Chřestové rizoto

  • Holandská omáčka

  • Chřest a hubnutí

  • Hobby magazín speciál

    2 min

    Podcast
    Blížící se jaro podle Jany Vlkové: Čekání na divoký chřest. A šťovíkový salát

    Před 16 dny

    ·

    2 minuty

    Botanický název divokého chřestu je chmel otáčivý. Brzy budeme moci sbírat jeho výhonky. Těšte se na něj a na první jarní lupení spolu s autorkou květinových kuchařek Janou Vlkovou.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Stravování pro obnovu střevní mikroflóry po užívání antibiotik

    Před 1 měsícem
    Někdy to prostě jinak nejde. Užívání antibiotik zastavuje šíření bakteriálních infekcí, na druhou stranu ničí zdravé mikroby ve střevech. Udává se, že za pouhý týden s ATB může narušit střevní mikroflóru až na jeden rok. Co s tím? Zařaďte do svého jídelníčku ta správná jídla!
     Komentáře
  • Bejvávalo

    Rok 1917: Překvapivá náhražka drahé kávy: chřest!

    Před 2 měsíci
    Dnes má chřest pověst drahé a luxusní pochoutky, v dávných časech to byla ale poměrně běžná česká zelenina. Historický článek z roku 1917 vám ukáže, jakým překvapivým způsobem se chřest využíval v čase první světové války, když byla pravá káva nedostatková.
     Komentáře
  • JakZdravě

    Zapáchající moč ve většině případů způsobí banalita. Může však také ukazovat na ledvinové kameny

    Před 2 měsíci
    Jsou horší věci, které můžete zpozorovat na toaletě — třeba pavouka jako z australské domácnosti. Přesto může zápach signalizovat zdravotní obtíže.
     Komentáře
  • Prima Living

    Jak se vyznat v květinářství aneb růže a karafiáty zná každý, ale poznejte i doplňkové rostliny

    Před 2 měsíci
    Známe to určitě všichni. Občas stojíme před pultem v obchodě a trochu nešikovně navigujeme květinářku, z jakého materiálu si přejeme uvázat kytici. Seznamte se s rostlinami, které floristé často do kytic využívají jako doplňkové, abyste už nikdy nemuseli používat větu: „Tamto zelené napravo, prosím“.
     Komentáře
  • JakZdravě

    Snižuje nadýmání a bojuje proti zácpě: Chřest je pokladem pro střeva, ale i celkové zdraví člověka

    Před 2 měsíci
    Tato zelenina je často opomíjená, protože mnoho lidí neví, jak ji správně připravit, takže jim nechutná. Není to však tak složité, a když ji zařadíte do svého jídelníčku, tělu to jen prospěje.
     Komentáře
  • JakZdravě

    Zelenina plná prospěšných látek a skvělých účinků: Nemít chřest na svém jídelníčku znamená okrádat se o zdraví

    Před 2 měsíci
    Chřest je chutná jarní zelenina, kterou lze připravit na mnoho způsobů. Zařaďte ho do vyváženého jídelníčku pro posilování svého zdraví.
     Komentáře
  • Kinotip2

    Středeční Prostřeno s Michaelou: Atmosféru v Letňanech kazil jen gurmán Georgi. Nic mu nebylo po chuti

    Před 4 měsíci
    Michaela (29) žije v Letňanech s přítelem, pracuje jako personalistka a natáčí vlastní podcast. Zatím neplánuje rodinný život, což nemohl pochopit Georgi, podle kterého už by měla dávno dělat děti. Její práci považuje za zbytečnou.
     Komentáře
  • Dotyk

    "Chřestová vědma" je nejúspěšnější věštkyní současnosti. Předvídá zásadní zvrat

    Před 5 měsíci
    Kávová sedlina. Křišťálová koule. Lidská ruka. Vztahy mimo vědomí. To vše známe. Slyšeli jste ale, že je možné velmi přesně předpovídat buducnost z chřestu? Ano, skutečně. Britské vědmě Jemimě Packingtonové to vychází velmi přesně. Kromě toho, že předpověděla smrt prince Philipa, vévody z Edinburghu, nyní má pro nás i další věštby z chřestu. Podle jedné z nich by měl nově zvolený král Karel příští rok abdikovat. Jak moc můžeme věřit nejen ženě, ale i této zelenině?
     Komentáře
  • Náš region

    Nedostatek pracovníků z Ukrajiny ohrožuje českou sklizeň

    Před 6 měsíci
    Společnost Český chřest z Hostína u Vojkovic na Mělnicku, která je největším producentem chřestu v ČR, letos kvůli nedostatku pracovníků z Ukrajiny nesklidila zhruba…
     Komentáře
  • České noviny

    Největší pěstitel chřestu v ČR kvůli nedostatku Ukrajinců nesklidil pětinu ploch

    Před 6 měsíci
    Společnost Český chřest z Hostína u Vojkovic na Mělnicku, která je největším producentem chřestu v ČR, letos kvůli nedostatku pracovníků z Ukrajiny nesklidila zhruba pětinu ploch. Z odhadovaných asi 360 tun chřestu sklidila zhruba 280 tun. Převážná část produkce míří do obchodních řetězců. ČTK to na dnešní tiskové konferenci v Praze řekl jednatel společnosti Jiří Šafář. Uvedl, že už třetí rok firma nedodává žádné zboží do zahraničí.
     Komentáře
  • Vitalia

    Co je vláknina a jak prospívá lidskému zdraví?

    Před 7 měsíci
    Dostatek vlákniny ve stravě si spojujeme především se správným fungováním střev. Má však řadu dalších benefitů pro lidské tělo a procesy, které se v něm odehrávají. Kolik vlákniny denně by měl člověk sníst a které potraviny jsou na ni bohaté? A na co si dát pozor? Vláknina je typem sacharidů a na rozdíl od jiných druhů těchto látek ji tělo nemůže strávit, takže prochází trávicím traktem relativně neporušená. Je přitom důležité, aby člověk získával ze stravy dostatek vlákniny, protože pomáhá podporovat zdravé trávení, podílí se na udržení optimální hmotnosti i regulaci hladiny cukru v krvi a na řadě dalších tělesných procesů. Bývá také spojována s dlouhověkostí a sníženým rizikem výskytu některých druhů rakoviny.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Grilovaný chřest je prevencí proti rakovině

    Před 7 měsíci
    Grilovací sezona je v plném proudu, takže chuťové buňky si přicházejí na své. Co takhle potěšit je i porcí chřestu, který vás ochrání před osteoporózou a ještě zpomalí stárnutí?
     Komentáře
  • Chatař & Chalupář

    Jak pěstovat chřest

    Před 8 měsíci
    Dnes je vnímán jako luxusní lahůdková zelenina, ale nahlédneme-li do starých kuchařek či zahradnických ročenek, vidíme, že dříve u nás býval lidově řečený špargl běžný. Jeho pěstováním můžeme na tuto tradici navázat.
     Komentáře
  • Prima Living

    Chřestový salát si můžete snadno vypěstovat a upravovat podobně jako chřest

    Před 8 měsíci
    Asijský druh zeleniny, chřestový salát nebo také celtuce, tvoří růžice měkkých listů, které můžete sklízet postupně. Velmi chutný je však i dužnatý stonek, který se v kuchyni připravuje podobně jako chřest.
     Komentáře
  • iReceptář

    Proč zkušení zahradníci polévají lilie kávou

    Před 8 měsíci
    Chřestovníček je docela malý i pěkný brouk, ale majitelé lilií, cibulovin a rozhodně také chřestu ho považují za urputného škůdce, který je schopen zdevastovat jejich rostliny. Víte, že mu můžete překazit plány postřikem z kávy? Vyzkoušejte kávu na chřestovníčky a vyžeňte je ze zahrady.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Chřestové „cappuccino“ s křupavou slaninkou a baby špenátem

    Před 8 měsíci
    Milujete chřest a nevíte, co z něj připravit? Receptů na jídla z chřestu je spousta a nám se osvědčila kombinace se špenátem. V našem videoreceptu jsme si pohráli i se servírováním a výsledkem je chřestový krém s opečenou slaninou servírovaný jako cappuccino.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Chřest je významnou zdravou dietní potravinou

    Před 9 měsíci
    V dávných dobách byl chřest (neboli Asparagus) známý jako účinné afrodiziakum, a možná z dobrého důvodu. Tato šťavnatá, pikantní zelenina totiž obsahuje směs živin, které pomáhají zvýšit energii, pročistit močové cesty a neutralizovat přebytek amoniaku, který může způsobit únavu a sexuální nezájem.
     Komentáře
  • WN24

    6 důvodů, proč byste měli jíst více chřestu

    Před 9 měsíci
    Chřest je lahodná a všestranná zelenina, kterou snadno začleníte do svého jídelníčku. Má nízký obsah kalorií a je plný základních vitamínů, minerálů a antioxidantů.
     Komentáře
  • Prima Living

    Chřest pomáhá s hubnutím, podporuje dobrou náladu a teď je jeho sezóna

    Před 9 měsíci
    Mladé výhonky chřestu jsou lahodnou a zdravou zeleninou, která chrání před virovými infekcemi, podporuje imunitu a taky dobrou náladu. Taky pomáhá hubnout a odbourávat alkohol. Léčivé jsou i kořen a listy, čaj funguje proti revmatismu nebo jako detox. Z chřestu snadno připravíte mnoho úžasných pokrmů.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Voní po tymiánu a chutnají báječně: Chřestové taštičky z listového těsta

    Před 9 měsíci
    Receptů na dobroty z listového těsta není nikdy dost. Vyzkoušejte si podle našeho videoreceptu připravit chřestové taštičky, které zvládne i úplný kuchtík začátečník. Voní po tymiánu a báječně chutnají!
     Komentáře
  • Prostřeno

    Zvýšený příjem vitaminu B1 komárům nechutná

    Před 9 měsíci
    Neustále nakupujete různé repelenty s tím, že vás od komářího štípnutí zachrání? Pojistěte si to i jinak. Třeba tím, že zahrnete do jídelníčku játra, chřest, ovesné vločky, luštěniny nebo hnědou rýži. Proč to udělat ještě dnes?
     Komentáře
  • Feminela

    Chřest se znovu dostává na výsluní. Je lahodný, snadný na přípravu a extrémně zdravý

    Před 9 měsíci
    Dnes se chřest opět pomalu vrací na tuzemské stoly, málokdo ví, že v minulosti byl velmi oblíbený a předválečné Československo patřilo k chřestovým velmocem. Chřest je známý typickou barvou i neobvyklým tvarem. Mezi nejčastější druhy patří zelený, bílý a fialový.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Křupavé chřestové hranolky: Výborný způsob, jak netradičně využít chřest, hlavně ten zelený

    Před 9 měsíci
    Chřestová sezona je v plném proudu a vám už dochází inspirace, jak ještě si chřest připravit? A co třeba zkusit chřestové hranolky? Jsou pečené v troubě, takže veskrze dietní, krásně křupou a když zmíníte slovo hranolky, určitě na ně nalákáte i děti. S dipem jsou i vynikajícím pohoštěním.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Zelený chřest s hráškem

    Před 9 měsíci
    Chřest patří mezi oblíbenou českou zeleninu. Využijte jej v sezoně a připravte si s námi jednoduchou přílohu z chřestu, hrášku a šunky. Připravená je raz dva a podávat ji můžete třeba ke steaku nebo jakýmkoliv grilovaným masům.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Grilování levou zadní: Vychutnejte si skvělý chřest, třeba s česnekem a parmazánem

    Před 9 měsíci
    Grilovaný chřest je oblíbenou pochoutkou. Připravte si ho tak, abyste si tuto lahodnou zeleninu co nejlépe vychutnali. Inspirujte se, jak má správně vypadat, jak ho úspěšně grilovat a jak můžete grilovaný chřest využít.
     Komentáře
  • iReceptář

    Český chřest je tu! Připravit ho v kuchyni není těžké, když víte, jak na to

    Před 9 měsíci
    Chřest je jednou z potravin, kterou si mnozí raději dopřávají v restauraci, protože si netroufnou na její domácí přípravu. Na té přitom není vůbec nic složitého a se správným postupem ji zvládne naprosto každý, dokonce i ten, kdo s vařením nemá prakticky žádné zkušenosti. Víte, jak chřest uvařit, aby co nejvíce vynikla jeho lahodná chuť?
     Komentáře
  • Zahrádkář

    Zeleninu máte už vysazenu? Dál můžete vysévat okurky

    Před 9 měsíci
    Vysévat okurky pro bohatší sklizeň lze až do června. Rovněž  cukety a dýně Hokkaido. Budou sice později, ale vydrží víc sucha i výkyvy počasí.
     Komentáře
  • Feminela

    Na jarním stole nesmí chybět chřest. Při správné úpravě si uchová vitamíny i lahodnou chuť

    Před 9 měsíci
    Zelený chřest je zelenina, která se od dubna začíná ve větší míře objevovat na pultech obchodů a na našich talířích. Je plný vitamínů, někoho ale odrazuje jeho chuť.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Chřest je fantastická zelenina, když víte, co při jeho přípravě rozhodně nedělat

    Před 9 měsíci
    Chřest je oblíbenou jarní zeleninou. Však si jej také můžeme užívat jen několik měsíců. Někdo miluje jemnější bílý, další dává přednost výraznějšímu zelenému a nejlepší a nejchutnější je samozřejmě ten český. Připravit se dá na tisíce způsobů a vždy je vynikající. Umíte jej ale správně uvařit?
     Komentáře
  • Hodonínský deník

    Křehká lahůdka nejen pro movité: chřest lákal milovníky gastronomie do Ivančic

    Před 10 měsíci
    Slavnosti chřestu jsou v Ivančicích již roky vyhlášenou kulinářsko - společenskou akcí, na kterou se sjíždějí tisíce návštěvníků z okolí. Páteční den, který jak říkají místní "patří jim", byl v duchu vystoupení ivančické ZUŠky a několika okolních. Na pódiu a pod ním tak mohli návštěvníci vidět tanec, poslouchat hudbu a a sledovat zahajovací přípitek. Pro návštěvníky byla nachystaná velká jídelní i vinařská zóna, a také desítky stánků s řemeslnými výrobky.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Retro vaření s Kristinou: Připravte si jednoduchý chřestový salát podle prvorepublikového receptu

    Před 10 měsíci
    Už i na našich polích dozrál chřest a jeho sezona nebývá dlouhá. Nejdříve ze země vykouknou hlavičky s drobnými lístky připomínající čapku a pak se za nimi vytáhne silnější stonek. Chřest považuje mnoho lidí za novodobou zeleninu, ale zdání klame.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Sezona královské zeleniny začíná – na co si dát pozor při nákupu chřestu a proč je letos na pultech později než obvykle

    Před 10 měsíci
    Sezona chřestu je tu a rozhodně už nejde o okrajovou záležitost. To ani v nejmenším. Zelenina a ovoce od místních farmářů jsou stále žádanější a čeští zákazníci si zvykli vybírat i podle místa původu. Není tedy divu, že si stále větší oblibu získává český bílý i zelený chřest. A který se objevuje první?
     Komentáře
  • TopRecepty

    Holka u plotny: Chřest s holandskou omáčkou a bramborovými škvarky si zamilujete

    Před 10 měsíci
    Chřestová sezona je tady, tak si tuhle lahodnou dietní zeleninu můžeme užít v kuchyni. Klasikou mezi recepty je chřest s jemnou holandskou omáčkou. Právě ten vám dnes představím. Křupavou složku v jídle pak zajistí maličké bramborové škvarky.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Chřest je zelený poklad na talíři

    Před 10 měsíci
    Jedni ho milují, druzí ho nemohou ani cítit. Jedno však takzvanému šparglu upřít nemůžeme, a to, že je jednou z nejvyhledávanějších sezonních lahůdek, kterou si s oblibou na svůj stůl poroučeli již staří panovníci v dobách středověku. Tato velmi zdravá zelenina v sobě skrývá velké množství vitaminů, kyseliny listové, draslíku, zinku, železa a jódu. Působí blahodárně na močové cesty, zažívání, zdraví našich nehtů a vlasů, pomáhá při kožních problémech, cukrovce či akné.
     Komentáře
  • WN24

    Chřest, oblíbená jarní pochoutka. Dejte si ho klidně syrový

    Před 10 měsíci
    Pokud jde o zeleninu, chřest je jednou z nejlepších jarních pochoutek. Obvykle se podává vařený. Můžete ho ale jíst i v syrovém stavu?
     Komentáře
  • Proženy

    Skvělá snídaně i rychlá večeře: Připravte si rychlou omeletu se sýrem a chřestem

    Před 10 měsíci
    Ty nejjednodušší kombinace fungují nejlíp, zvlášť na jaře, když jsou dostupné čerstvé suroviny. Zelený chřest, kousek ovčího sýra a dobrá vejce – na dokonalou snídani nebo lehčí večeři víc nepotřebujete.
     Komentáře
  • Pěstujme

    Chřest obohatí jídelníček nejen netradiční chutí. Skutečné bohatství se skrývá uvnitř

    Před 10 měsíci
    Tato zelenina nepřitahuje jen svou zajímavou chutí, ale může být pastvou i pro naše oči. Má příjemnou zelenou barvu a zajímavý tvar.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Fenomén českého chřestu aneb Proč si tuhle zeleninu zamilovat a jak ji upravit

    Před 10 měsíci
    Chřest se těžko pěstuje, ale je lahodný a vyhledávaný. Dříve byl český chřest významnou surovinou, po temných dobách druhé poloviny 20. století se trochu vytratil. Teď se znovu dostává na naše talíře. Proč byste si ho měli dopřát?
     Komentáře
  • Znojemský deník

    Chřestová sezona začíná: Podívejte se, jak vypadá sběr této pochoutky

    Před 10 měsíci
    /FOTO/ Chutná po čerstvě utrženém hrášku a jí se od špičky. A právě v těchto dnech míří na talíře gurmánů. Sklizeň zeleného chřestu začala. Podívejte se do naší fotogalerie, jak sběr této unikátní pochoutky probíhá.
     Komentáře
  • Vitalia

    Jak zpracovat chřest beze zbytku

    Před 10 měsíci
    Jak připravit chřest, který má právě sezónu a je ho tak v obchodě nemálo? Stačí mu krátký var, blanšírování nebo grilování. Ale můžete ho konzumovat i syrový, pokud ho tedy řádně očistíte. Chřest už je pár dní opět v nabídce tuzemských obchodů, a to nejen český, dodávky jsou pokrývány i zahraniční produkcí. Pokud jste chřest ještě nikdy neochutnali, tohle je pár důvodů, proč si ho jako přílohu, nebo hlavní chod dopřát.
     Komentáře
  • Novinky

    Blahodárné účinky chřestu a jeho využití v kuchyni

    Před 10 měsíci
    Sezona chřestu je v plném proudu a je tedy ideální čas zařadit tohoto prvorepublikového krále zeleniny do našich jídelníčků. Jedná se o velmi starý druh zeleniny, který pěstovali už staří Římané a Řekové a jednalo se o pokrm pro bohaté. Dnes už je i díky pěstování u nás dostupnější a mnozí odborníci jeho konzumaci velmi doporučují pro jeho léčivé účinky na lidský organismus.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    5 tipů, jak zužitkovat zbytky chřestu. Udělejte vývar nebo překvapte jedlým dárkem ze sušeného chřestu

    Před 10 měsíci
    Chřest je jarní pochoutka, která se dá upravit na mnoho způsobů. Při jeho přípravě ale pokaždé zůstane na kuchyňské lince ležet poměrně velká hromádka slupek a odkrojků. Přijde vám pokaždé škoda to všechno vyhodit, ale nevíte, co s tím? Inspirujte se našimi tipy a zužitkujte chřest beze zbytku. Věřte, že chřestový vývar je skvělým základem pro polévky či rizota a že díky sušenému chřestovému koření si nádech jara můžete v kuchyni připomenout, kdykoli se vám zamane.
     Komentáře
  • Travel Adventure

    Chřest: Přírodní léčitel i zdravá pochoutka

    Před 10 měsíci
    Právě probíhá období chřestové sezóny. V České republice se chřest používal už za první republiky a byl považován za krále zeleniny. Také díky společnosti Český chřest, která ho pěstuje na polích v okolí Mělníka, se v posledních letech opět stává součástí české gastronomie. Asparágus neboli chřest, v České republice také známý pod lidovým názvem špargl, se přirozeně vyskytuje v Evropě, ale také ve Velké Británii nebo Skandinávii. Jedná se o velmi starý druh zeleniny, pěstovali ho už staří Římané a Řekové a jednalo se o pokrm pro bohaté. Dnes už je rozhodně dostupnější a receptů s chřestem stále přibývá, zejména díky jeho léčivým účinkům na lidský organismus. Česko, vyhlášený pěstitel chřestu Český chřest byl velmi oblíbený už v prvorepublikové kuchyni. V době socialismu z nabídky obchodů téměř vymizel a objevil se až v 90. letech, kdy ho u nás začali pěstovat farmáři z Holandska. V Česku se však bohužel moc neohřál a většina se vyvážela do zahraničí.
     Komentáře
  • Proženy

    Sezona chřestu začíná! Připravte si tuhle jarní zeleninu s křupavou strouhankou a vejcem

    Před 10 měsíci
    Čerstvému zelenému chřestu sluší ty nejjednodušší kombinace a rychlá úprava. Zkuste ho posypat dozlatova osmaženou křupavou strouhankou s trochou parmazánu a piniových semínek, bude to dokonalá jarní příloha k masu. Přidejte vajíčko a pár uvařených brambor a za 20 minut bude na stole skvělá lehká večeře.
     Komentáře
  • Vitalweb

    Zajímavosti o chřestu: Věděli jste například, jak se říká jednotlivým stonkům?

    Před 10 měsíci
    Ačkoliv si jej mnozí stále zařazují do škatulky exotické zeleniny, která se na jejich stolech neobjevuje příliš často z důvodu, že nevědí, jak s ním v kuchyni nakládat, může se chřest stát skutečně cenným pomocníkem při vaření i inspiraci a nositelem chuti i vitality.
     Komentáře
  • Extra

    Nejlepší chřestové recepty na aktuální sezónu: Pochutnejte si zdravě a hravě

    Před 10 měsíci
    Chřestová sezóna odstartovala a my jsme se vám ve spolupráci s webem Toprecepty.cz rozhodli přinést nejlepší recepty z této oblíbené zeleniny. Víte, co se dělá z chřestu? K čemu všemu se hodí či jak jej správně zpracovat?
     Komentáře
  • TopRecepty

    Sezona chřestu začíná! Uvařte si jej třeba jako hrášek podle receptu od M. D. Rettigové

    Před 10 měsíci
    Chřest patří mezi oblíbenou jarní zeleninu. Není divu, snadno se upravuje a navíc je zdravý. Ještě jste mu nepřišli na chuť? Tyto důvody vás přesvědčí o tom, že byste si ho měli dát.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Dřevnaté stonky chřestu nevyhazujte. Dají se v kuchyni perfektně využít

    Před 10 měsíci
    Období chřestu je dost krátké. Vychutnáváme si jej od dubna do konce června a na prodejních pultech se řadí k dražší zelenině. Proto je škoda ho nevyužít až do posledního kousku stonku.
     Komentáře
  • Žena-in

    Měl nálepku buržoazního přežitku a sloužil jako afrodiziakum: Chřest je superpotravina i zapomenutá česká tradice

    Před 10 měsíci
    Mezi sezónní plodiny, které by na vašem stole právě teď neměly chybět, patří chřest. Chutná zelenina, která kdysi bývala považována za afrodiziakum, je dnes ceněna především pro své zdravotní účinky. U nás má zapomenutou tradici a v kuchyni netušený potenciál.
     Komentáře
  • Lifee

    Sezona chřestu začala: Jeho příprava je snadná, zkuste i lehký recept s bramborami

    Před 10 měsíci
    Chřest, lidově nazývaný špargl nebo asparágus, roste přibližně od poloviny dubna do poloviny května. K dostání je buď bílý, nebo zelený. Pozor při nakupování, vždy vybíráme pouze svěží a čerstvé stonky, které mají pevnou hlavičku. Chřest se hodí do spousty receptů a jeho příprava je snadná.
     Komentáře
  • Proženy

    Quinoa salát s mangem a chřestem

    Před 10 měsíci
    Výživová poradkyně a jógová instruktorka Klára Janíčková doporučuje na jaře do jídelníčku zahrnout potraviny, které jsou čerstvé, tedy ovoce a zeleninu, dále nedráždivé koření, nízkotučné a polotučné mléčné výrobky, libové maso a zdravé rostlinné tuky, třeba řepkový či olivový. Všechny zásady splňuje chutný quinoa salát s mangem a chřestem.
     Komentáře
  • Runwayonline

    Sezona chřestu je tu. Znáte chřest s bolzanskou omáčkou?

    Před 10 měsíci
    A je to tu! Období, na které se těší všichni gurmáni a milovníci chřestu. Trvá jen pár týdnů a tak ho musíme náležitě využít. Lahodná chuť chřestu vynikne zejména v kombinaci se šunkou, teplou holandskou omáčkou, máslem a vařenými brambory.
     Komentáře
  • Pěstujme

    Chřest nesmí chybět na jarním stole žádného gurmána. Díky správné přípravě se stane skutečnou lahůdkou

    Před 10 měsíci
    Zelený chřest je zelenina, která se na našich talířích objevuje právě v období dubna. Je to sezónní, křupavá pochoutka, která většině gurmánů neunikne.
     Komentáře
  • Hobbykuk

    Sezóna chřestu začala. Pomůže s kily navíc a prospěje játrům

    Před 10 měsíci
    Ať už držíte dietu nebo si jen chcete vylepšit celkovou kondici, chřest je pro vás to pravé. Urychluje metabolismus, dohlíží na činnost jater a svědčí trávení. I srdce ale ocení, když ho v obchodě přestanete přehlížet.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Český chřest vede i ve světě. Křupavé oddenky jsou chutné a zdraví prospěšné

    Před 10 měsíci
    Český chřest byl za časů Rakouska-Uherska známý ve Vídni, Německu i v Římě, za první republiky se vyvážel dokonce ve Francii. Dnes jej pěstuje firma Český chřest v Hostíně u Vojkovic a navrací této zdravé pochoutce její slávu. Ať už jde o bílý, zelený nebo nově pěstovaný fialový chřest, jeho výhonky jsou nejen chutné, ale též zdraví prospěšné. Pravidelná konzumace chřestu snižuje cholesterol, má protizánětlivé účinky, podporuje trávení a reguluje hladinu cukru v krvi.
     Komentáře
  • Bydlení snů

    Chřest obohatí jarní stůl netradiční chutí i kupou vitaminů. Jeho příprava je snadná

    Před 10 měsíci
    Zelený chřest je pokladnicí vitamínů, ale i rafinovaným doplňkem jídelníčku. Je ale třeba ho připravit správným způsobem. Jak ho uvařit, aby si zachoval své nejcennější vlastnosti?
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Sezóna chřestu je tady! Jak správně připravit a jíst bílý a zelený chřest?

    Před 11 měsíci
    V obchodech už vykukují z regálů roztomilé hlavičky bílého i zeleného chřestu, a to znamená jediné. Chřestová sezóna právě začala. Je proto nejvyšší čas povědět si, jak se chřest správně konzumuje. Spousta lidí se totiž bojí, že si jej nebude umět připravit, a proto ho ani nekupuje. A to je velká škoda. Chřest je totiž velká pochoutka a jeho příprava je stejně snadná jako v případě brokolice.
     Komentáře
  • iReceptář

    Merlík všedobr není plevel: Léčí záněty, hodí se do salátu a chutná jako chřest

    Před 11 měsíci
    Merlík je považován za plevel, možná ho tak vidíte i vy. Ale tato skvělá bylinka si označení „plevel“ jednoznačně nezaslouží. Dříve tolik oblíbená rostlina postupně upadla v zapomnění, což je obrovská škoda!
     Komentáře
  • WomanOnly

    Asparágus: pokojovka i chutná zelenina, která prospívá našemu zdraví

    Před 11 měsíci
    Když se řekne asparágus, popřípadě chřest, představí si většina z nás buď zeleninu, nebo okrasnou zeleň do vázaných kytic. Existuje však mnohem více druhů, z nichž mnohé se pěstují jako nenáročné pokojové rostliny. Také pěstování chřestu jako zeleniny je poměrně snadné a zvládne ho i začátečník.
     Komentáře

Chřestová sezóna trvá od poloviny dubna do poloviny června. Chřest neboli špargl najdete na stáncích nejčastěji ve dvou variantách - zelený a bílý. Jedná se o stejnou plodinu, liší se jen způsobem pěstování.


Historie pěstování

V Evropě se chřest pěstoval od 15. století. Český chřest se podával na císařském dvoře ve Vídni, vyvážel se do Německa i do Říma. V Československu byl coby "buržoazní zelenina" zaorán v roce 1955. V posledních letech se český chřest opět pěstuje především na Mělnicku a jeho popularita raketově vzrůstá.


Jak na chřest v kuchyni

Určitě se vám budou hodit tipy na přípravu a také na nejlepší chřestové recepty. Vyzkoušet můžete krémovou polévku z chřestu nebo třeba chřestové rizoto. Jednoduchou, ale výtečnou klasikou je chřest s holandskou omáčkou. Nabízíme tedy jednoduchý návod, jak holandskou omáčku připravit.


Chřestová sezóna trvá od poloviny dubna do poloviny června. Chřest neboli špargl najdete na stáncích nejčastěji ve dvou variantách - zelený a bílý. Jedná se o stejnou plodinu, liší se jen způsobem pěstování.


Historie pěstování

V Evropě se chřest pěstoval od 15. století. Český chřest se podával na císařském dvoře ve Vídni, vyvážel se do Německa i do Říma. V Československu byl coby "buržoazní zelenina" zaorán v roce 1955. V posledních letech se český chřest opět pěstuje především na Mělnicku a jeho popularita raketově vzrůstá.


Jak na chřest v kuchyni

Určitě se vám budou hodit tipy na přípravu a také na nejlepší chřestové recepty. Vyzkoušet můžete krémovou polévku z chřestu nebo třeba chřestové rizoto. Jednoduchou, ale výtečnou klasikou je chřest s holandskou omáčkou. Nabízíme tedy jednoduchý návod, jak holandskou omáčku připravit.


Reklama