- Před 21 dnyKdo by si pomyslel, že spojení chřestu a bílé čokolády může dobýt svět? Pražské čokoládovně Steiner & Kovarik se přesně tohle podařilo. Jejich originální bílá čokoláda s chřestem získala zlatou medaili v prestižní celosvětové soutěži International Chocolate Awards 2025 a stala se tak nejlepší ochucenou bílou tabulkou na planetě.
Zapomeňte na dubajskou čokoládu, nejlepší na světě je ta z Prahy. S chřestem
Před 23 dnyZlatá čokoláda s chřestem! Pražská manufaktura triumfovala v mezinárodní soutěži a stala se celkovým vítězem.Čokoládové zlato pro Česko. Výrobek z pražských Řep uspěl ve světové soutěži, porotu zaujal chřestem
Před 23 dnyJako první čeští výrobci uspěli mezi stovkami jiných čokolád. A nejspíš i díky tomu, že vsadili na neobvyklou kombinaci. Spojili totiž bílou čokoládu s jahodami – to vás nejspíš ještě nepřekvapí –, ale také s chřestem. Tedy se zeleninou, kterou z talířů znáte spíš ve slané úpravě třeba s holandskou omáčkou. Teď ale zajistila úspěch firmě sídlící v pražských Řepích.Asparát našich babiček: Zapomenutá jemná krása, která znovu zdobí naše domovy
Před 1 měsícemBabičky mu říkaly asparát, dnes pod pojmem asparagus většina z nás vidí chřest. Jenže asparagus není jen pochoutka na talíři, ale i nenáročná, elegantní rostlina, která se hodí do kytic i jako pokojová dekorace. A pěstovat ho zvládne úplně každý – klidně i na parapetu v bytě.Pozor na chřastnutí! Nebýt Madame de Pompadour, upadl by chřest v zapomnění. Vázalo se k němu tabu
Před 1 měsícemŘekněme si to narovinu – chřest je taková noblesní zelenina. Na talíři vypadá, jako by měl vlastní rodokmen a titul před jménem. A není divu. Tenhle výhonek má za sebou kariéru delší než leckterý král.Chřest recept: zkuste polévku nebo ho udělejte s holandskou omáčkou. Jde o skvělý zdroj vlákniny, vitamínů a minerálů
Před 1 měsícemPro spoustu lidí představuje delikatesu. Je známý pod označeními špargl či hromové koření. Řeč je samozřejmě o chřestu. Ujít vaší pozornosti by neměl už jen pro jeho vysokou koncentraci vitamínů, minerálů a antioxidantů. A to nemluvíme o jeho nízké kalorické hodnotě. Zelený chřest krásně vynikne v holandské omáčce, o chladných večerech zase spíše přijde vhod chřestová polévka.Chřestová vědma z Británie předpovídá smutek v královské rodině
Před 3 měsíciOsmašedesátiletou Jemimu Packington z anglického města Bath znají nejen Britové jako chřestovou vědmu. Svá proroctví čte z polohy pohozených výhonků. Předpověděla už několik zásadních událostí, a pár dramatických vizí má i pro letošní rok.Opravdu zdravé a chutné menu existuje: Kuřecí prso s chřestem, petrželovým pyré a omáčkou z cibulky
Před 3 měsíciDostali jste chuť na něco lehkého, luxusního a sytého zároveň? Přesně takový je tento recept na jarní kuřecí prso s fantastickým petrželovým pyré a bílým chřestem. Pusťte se do toho s naším receptem s postupem krok za krokem.Luxusní glazované lososové jednohubky: Příprava je rychlá a výsledek působí jako z luxusní restaurace
Před 3 měsíciTyhle jednohubky vás dostanou. Navenek mají jemně karamelizovanou kůrčičku, uvnitř šťavnatého lososa, který se rozplývá na jazyku. Přidejte svěží křupnutí chřestu a jemnou pikantní glazuru, která vás přenese rovnou do Asie.Sliny se vám budou sbíhat už při vaření. Japonská houba maitake je skvělá
Před 3 měsíciJednoduchý recept, jak si doma připravit houbu maitake.Zapomenutý poklad: Hadí mord je lahodný jako chřest a zdravý jako pastiňák
Před 4 měsíciHadí mord španělský, známější jako černý kořen, patří mezi zapomenuté druhy zeleniny. Zaslouží si však návrat na české záhony. Vyniká jemnou chutí, dietními vlastnostmi i nenáročným pěstováním. Zkušený zahrádkář Ivan Haška z Moravskoslezského kraje s černým kořenem letos experimentuje poprvé.Zimní chřest, který jste (nejspíš) nikdy nejedli: Černý kořen je zelenina s tajemstvím
Před 4 měsíciChutná jako chřest, sklízí se až do zimy a přesto ho zná jen málokdo. Černý kořen, dříve běžná součást venkovských zahrad, dnes zažívá tichý návrat. Tahle zapomenutá kořenová zelenina je nejen chutná, ale i zdravá, nenáročná na pěstování a překvapivě univerzální v kuchyni. Seznamte se s černým kořenem – rostlinou, která si opět zaslouží místo na našich záhonech i talířích.Jarní zelený chřest: Vitamínová bomba na talíři
Před 4 měsíciPrvní úroda chřestu vzbuzuje netrpělivé očekávání kuchařů. Jeho zpravidla nastává v polovině dubna. Ale záleží na počasí, jak se mu bude dařit. Proč je ale chřest tak oblíbený? Jde o víc než jen o jeho netypický vzhled! Stává se z něj luxusní plodina s vysokými nároky a nízkou trvanlivostí. Ke spotřebiteli se musí dostat maximálně do 36 hodin od sklizně. Již od starověku si lidé na chřestu pochutnávali. A dnes se mu připisují mimořádné léčivé vlastnosti.Jarní objev: Zelený chřest jako vitamínová bomba do kuchyně
Před 5 měsíciJasné barvy a nevšední tvar dělají chřest neodolatelným na pohled. Ale co teprve jeho chuť a zdraví prospěšné složení! Zvlášť zelený chřest je plný výživných látek, které nesmí chybět ve vašem jídelníčku. Pokud si vyberete bílý chřest, před konzumací ho oloupejte, tím se ale také zbavíte velké části jeho nutričních hodnot. Fialový chřest je nejvzácnější, má nejvíce cukrů a nejméně vlákniny. Nejvýživnější je zelený chřest Zelený chřest je nejcennější, protože roste vysoko nad zemí a živí se slunečními paprsky. Čerstvý je křupavý a dostatečně jemný na to, abyste ho nemuseli loupat.Zelený chřest s jednoduchou holandskou omáčkou
Před 5 měsíciNádherné spojení zeleného chřestu – první jarní (domácí!) zeleniny a klasické holandské omáčky, která i sama o sobě představuje jeden z vrcholů kulinárního umění. Tahle dvojice je na michelinskou hvězdu, kterou ovšem může získat i naprostý začátečník.Jarní kuřecí roláda plněná zeleným chřestem a karotkou s pečeným bramborem
Před 5 měsíciKuřecí roláda je oblíbeným svátečním jídlem, které můžete obměňovat podle sezóny a podle toho volit náplň. Hranolky z mrkve a petržele doplněné zeleným chřestem vytvoří na řezu půvabnou barevnou mozaiku. Krásné jarní jídlo doplní dokřupava upečené brambory.Rychlé fazole hotové do 15 minut
Před 5 měsíciKrémové fazole s jarní zeleninou (hotovo do 15 minut) Ingredience: * olivový olej * 4 stroužky česneku, nasekané * 2 plechovky máslových fazolí i s tekutinou * 300 g chřestu * 100 g hrášku (čerstvý nebo mražený) * šťáva z 1 citronu + pár proužků citronové kůry * 4 lžíce rostlinného krémového sýru (např. Violife, Oatly… skvělá je i krémová pomazánka od luntera) * 35 g rostlinného parmazánu (nebo jiný sýr co se ti doma válí) * sůl, čerstvě mletý pepř * na podávání: extra parmazán, křupavý chleba Postup: 1. Základ: Na troše oliváče osmahni česnek (jen lehce, ať nezhořkne). Přidej fazole i s nálevem, osol, promíchej a nech pár minut probublávat na mírném plameni, ať se všechno spojí. 2. Na jiné pánvi osmahni chřest se špetkou soli (3–4 minuty), pak přidej hrášek, citronovou kůru a pepř. Opékej ještě 1–2 minuty – zelenina má být jasně zelená a lehce opečená. 3. Do fazolí vmíchej krémový sýr, parmazán a citronovou šťávu. Dochuť podle sebe. 4. Navrch dej opečený chřest, hrášek a pár proužků citronové kůry (jen na ozdobu, tu nejez). Posyp sýrem, pepřem a podávej s křupavým chlebem. 🔥 Tip: Skvělý recept na dny, kdy nechceš stát u plotny, ale chceš jíst jako bohyně. 📦 Skvělé i na druhý den do krabičky! #Burrata s marinovaným chřestem a pestem ze sušených rajčat podle receptu z Vinografu
Před 5 měsíciNové svěží menu ve Vinografu má letní duši a okouzluje krásou čerstvých surovin a jejich nečekanými kombinacemi. Šéfkuchaři Andrej Mišutka a Radek David se bezvadně doplňují a výsledkem je báječné jídlo, které ladí s výjimečným výběrem zdejší vinné nabídky. V dnešním receptu se snoubí jarní chřest s letními rajčaty a výsledek je vážně působivý!Panenka s chřestem a parmezánovou omáčkou: Výborný rychlý oběd
Před 5 měsíciJednoduchý a rychlý recept na oběd nebo večeři. Tato kombinace je dokonalá a každý mlsný jazýček si pochutná. Využijete chřest, který je typický pro aktuální sezónu.Kuskus s hlívou černou je opravdový gastropoklad, který čeká na vyzkoušení
Před 5 měsíciJednoduchý recept na hlívu černou perlu.Červen na talíři: chřest, mladé zelí nebo dravé ryby. Inspirujte se šéfkuchařem z Hliněné bašty
Před 5 měsíciCo se vám vybaví, když se řekne červen na talíři? Chřest, jahody... Ono je toho ale mnohem víc a proto jsme oslovili šéfkuchaře průhonické restaurace Hliněná bašta, aby nás nechal nakouknout do své sezónní kuchyně. A že je to vážně pestré, svěží a velmi chutné! Druhý díl seriálu Sezona podle šéfkuchaře je tu, červen přebral vládu.Chřest prozradí, jak jsou na tom vaše ledviny a močové cesty. Má i afrodiziakální účinky
Před 5 měsíciStačí sníst jeden dva stonky a za pár hodin se přesvědčíme, jestli tato lahůdka úspěšně prošla naším zažívacím traktem. V posledních letech u nás prožívá svůj velký restart. Není divu, protože nejen skvěle chutná. Je také v mnohém prospěšná pro zdraví.Zapečené bramborové gnocchi s chřestem a špenátem – rychlá a jednoduchá sezónní večeře
Před 6 měsíciRychlá večeře s jednoduchým postupem? Ty mají na našem webu vždy své místo. Zapečené bramborové gnocchi s chřestem, špenátem a sýrovou omáčkou jsou ideální volbou pro jarní dny, kdy chcete uklohnit něco snadného, ale zároveň vydatného a ještě sezónního. A většinu času navíc zvládne odvařit trouba.Sezóna chřestu je tady: Rozdíl mezi bílým a zeleným chřestem. Jak lahůdkovou zeleninu pěstovat i zpracovat
Před 6 měsíciChřest (Asparagus officinalis) nebo lidově špargl je ve skutečnosti rostlina, kterou mnozí zahrádkáři pěstují jako okrasnou rostlinu, známou pod označením asparágus. Pěstování chřestu jako zeleniny je v Čechách dokonce velmi tradiční, proto i dnes si můžete v období od poloviny dubna do konce června báječný chřest z domácí produkce vychutnat. Anebo se můžete pustit do jeho pěstování i sami, jen si na první sklizeň budete muset 3 roky počkat.Užijte si český chřest. Poradíme vám, jak jej správně připravit a využít
Před 6 měsíciPrávě nyní si můžete užít skutečnou královnu v říši zeleniny, kterou je chřest. Víte, že ten nejlepší chřest je právě ten český? Připravte si z něj skutečné lahůdky, jako je chřestová polévka nebo rizoto.Vepřová panenka s bílým chřestem a lahodnou holandskou omáčkou
Před 6 měsíciOslavte chřestovou sezónu s námi a vyzkoušejte si tento nový recept! Vepřová panenka s jemným bílým chřestem a lahodnou holandskou omáčkou je ideální volbou pro snadný a elegantní oběd nebo večeři. Zazáříte před každou návštěvou!Týden s Apetitem: Všechny barvy jarní zeleniny na vašem talíři
Před 6 měsíciJaro je ideální čas, kdy můžete na talíř vrátit barvy a rebarbora, ředkvičky, chřest, špenát nebo jarní cibulka jsou teď v nejlepší formě. Nechte je zazářit v šesti jídlech, která nejsou složitá na přípravu, ale rozhodně stojí za ochutnání. Na co se můžete těšit tento týden?Taková česká klasika. Všechny cesty vedou do... Bibione
Před 6 měsíciV severní Itálii, v kraji zvaném Benátsko, leží na břehu azurového moře městečko, které se po sametové revoluci stalo pro spoustu Čechů i Slováků synonymem ráje na Západě. Kdo nezažil rozpálenou cestu do Bibione s řízky vonící karosou, přišel vskutku o hodně.Chřest v hlavní roli – pochoutka plná vitamínů s afrodiziakálními účinky
Před 6 měsíciChřest neboli lidově špargl považují mnozí za speciální potravinu, ale je tu s námi odpradávna. Nyní máte tu nejlepší možnost si jej dopřát.Letní elegance bez stresu: lososové závitky s chřestem a citronovým krémem zvládnete připravit i se sklenkou vína v ruce
Před 6 měsíciLáká vás spojení jemného uzeného lososa, svěžího chřestu a hebkého smetanového sýra? Tento recept si zamilujete nejen pro jeho chuť, ale i pro eleganci a rychlost přípravy. Je ideální na jarní brunch, slavnostní předkrm nebo jako lehká večeře na terase se sklenkou vína.Chřestový krém podle šéfkuchaře Hynka Vávry: Delikatesa s jemnou chutí je z bílého chřestu a úžasně voní muškátovým oříškem
Před 6 měsíciChřestová sezona vrcholí, je tedy třeba si tuto úžasnou zeleninu ještě pořádně užít. Jedním z nejklasičtějších a nejjednodušších chřestových receptů je chřestová polévka. Připravte si ji třeba podle receptu Hynka Vávry, šéfkuchaře vyhlášené restaurace Hliněná bašta u Prahy.Recepty na jednoduché a rychlé večeře s chřestem
Před 6 měsíciPrávě teď seženete nejčerstvější chřest. Této jarní zelenině svědčí jednoduché a rychlé úpravy, které zachovají její jemnou chuť a křupavost. Nejlepší je úplně čerstvý, ale pamatujte, jeho sezona je poměrně krátká.Grilovaný kuřecí supreme se zeleným chřestem na másle podle Jana Pípala z Vinohradského Parlamentu
Před 6 měsíciChřestová sezóna je sice krátká, ale o to intenzivnější. Začíná obvykle v dubnu a končí zhruba na přelomu června – právě tehdy je chřest v nejlepší kondici. Zelený chřest, který roste na slunci, v sobě ukrývá plnou chuť, jemnou strukturu a celou řadu benefitů pro tělo. A přitom má jen 20 kalorií na 100 gramů! Ideální parťák pro lehké jarní stravování – třeba jako příloha ke kuřecímu supreme.5 nejlepších receptů ze zeleného chřestu: Na grilu, topince nebo s těstovinami
Před 6 měsíciZelený chřest, symbol jara a svěžesti, se pyšní nejen skvělou chutí, ale také zdravotními benefity. Jeho příprava je rychlá a jednoduchá, a proto se stal oblíbenou ingrediencí mnoha jarních receptů. Přinášíme vám výběr těch, které zvýrazní jeho delikátní chuť a přidají vašemu jídelníčku na kreativitě.Biohacking: Sezona čerstvé zeleniny je v plném proudu. Což takhle dát si salát?
Před 6 měsíciKvěten je přechodovým obdobím mezi jarem a létem, a právě toto období je ideální pro jemné odlehčení jídelníčku. Využít tak můžeme plodiny, které jsou z podstaty lehce stravitelné, nízkokalorické a plné potřebných živin.Chřest, Ludvík XIV., král francouzský a špičky lásky. Vyzkoušejte 3 recepty
Před 6 měsíciChřestová sezona je v plném proudu – a to nenechává žádného gurmána chladným. Je potřeba ji využít naplno, nabažit se nepřeberného množství chutí a radovat se z jednoduché přípravy. Oživit si vůni chřestu přelitého holandskou omáčkou a také chuť nových, čerstvě uvařených brambor. Je to pastva pro všechny smysly, skutečný zážitek – a přitom tak jednoduchý. Pokud platí, že v jednoduchosti je síla, pak chřest je toho nejpřesvědčivějším důkazem.Slavnosti chřestu a vína 2025: Tři dny plné chutí, hudby a tradice v Ivančicích
Před 6 měsíciOd 16. do 18. května 2025 se Ivančice opět stanou centrem gurmánských zážitků a moravské pohostinnosti. Slavnosti chřestu a vína nabídnou bohatý program plný delikates, kvalitních vín, hudebních…Tipy na víkend: Vyrazte na slavnosti chřestu, růžové víno, food festival nebo přehlídku bonsají
Před 6 měsíciTento víkend nabídne spousty zajímavých akcí pro milovníky vína a dobrého jídla, na své si ale přijdou i obdivovatelé elegantních bonsají. Tady jsou naše tipy.Zapáchající větry? Může za ně strava, ale i nemoci
Před 6 měsíciVěřte nebo ne, ale 99 procent plynů, které za den z našeho těla vypustíme, je bez zápachu. Zmiňované jedno procento pronikavého éteru je pak podle odborníků způsobeno fermentací bakterií v tlustém střevě. Velmi nepříjemný zápach tak způsobuje hlavně to, co jsme snědli. Silný zápach však může signalizovat i přítomnost nemoci.Chřestová polévka: Nejlepší jarní klasika ze zeleného chřestu, kterou zvládne připravit každý
Před 6 měsíciJemná chřestová polévka ze svěže zelených výhonků je ideální jarní pokrm – lehká, výživná a plná chuti. V době sezony, kdy chřest dosahuje své nejlepší kvality, stačí jen pár surovin, aby vynikla jeho přirozená jemnost a delikátní chuť. Zapomeňte na složité kombinace a nechte polévku zazářit – s trochou soli, pepře a kapkou smetany bude dokonalá.Chřest ve všech podobách: 30 receptů od rychlých večeří po víkendové vaření na úrovni
Před 6 měsíciOd dubna do června se na trhu objevuje chřest – rovné, křehké výhonky v bílé nebo zelené variantě. Někdo kolem nich projde bez zájmu, jiný na jejich sezónu čeká celý rok. Ačkoli chřest působí jako luxusní surovina, je snadno dostupný a v kuchyni nečekaně variabilní. Přinášíme vám nové recepty, které vám ukážou, co všechno z něj můžete připravit.Lokální a sezónní je vždy nejlepší! Kde koupit český chřest a co si z něj připravit?
Před 6 měsíciAč je chřest často považován za surovinu moderní gastronomie, jeho původ sahá až do starověkého Egypta. V České republice má pěstování včetně vývozu chřestu rovněž bohatou tradici. Zavítejte s námi na chřestové farmy a zjistěte, jakou péčí musí chřest projít, než se dostane až na váš jídelní stůl.Chřest – král jara, který si získal srdce Čechů
Před 6 měsíciChřest – jarní delikatesa s bohatou historií. Už ve starověkém Egyptě si ho cenili pro jeho blahodárné účinky, v antickém Římě patřil na stůl samotných císařů a ve středověké Evropě byl považován za silné afrodisiakum. Možná vás ale překvapí, že chřestová tradice má kořeny i u nás. Československo bývalo chřestovou velmocí! Během totality jeho sláva ustoupila, dnes se ale opět vrací – do kuchyní, na jídelní lístky i zpátky na česká pole.Chřestová polévka se šunkou a sýrem – delikátní krém v luxusním provedení
Před 6 měsíciNoblesní chřestový krém oslavuje jaro se vší parádou. Odkazuje na zlatou éru české gastronomie za první republiky, kdy se chřest pěstoval na Moravě i v Čechách a ještě před první světovou válkou se vyvážel z Ivančic až do Vídně. Kde nerostl chřest, tam se podobně využíval mladý pórek. V této polévce si oba jarní poslové zdatně sekundují, strouhaný čedar a vepřová šunka dodávají jemnému krému pikantní tóny a hlavně tolik vítané bílkoviny.Bílý chřest se strouhankou a pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z Brambor na Pankráci
Před 6 měsíciChřest je jarní delikatesa s bohatou historií! Už ve starověkém Egyptě si ho cenili pro jeho blahodárné účinky, v antickém Římě patřil na stůl samotných císařů a ve středověké Evropě byl považován za silné afrodiziakum. Chřestová tradice má kořeny i u nás! Československo bývalo chřestovou velmocí – během totality jeho sláva ustoupila, ale už je zase zpět – dostává se do kuchyní, na jídelní lístky i zpátky na česká pole.Do Hostína, nebo do Ivančic, to je otázka měsíce! Kam a kdy se vydat za nejlepším chřestem a co všechno vás na chřestových slavnostech čeká?
Před 6 měsíciKdyž se řekne chřest, někdo vyhrkne „elixír mládí“, jiný dodá „superpotravina“ a rozhodně vždy někdo nesměle šeptne „afrodiziakum“. A protože má tato unikátní rostlina z čeledi chřestovitých svoji sezónu, je to ideální chvíle posvítit si na to, kde koupíte ten nejkvalitnější a kam se vydat na chřestové slavnosti.Fenomén český chřest: Je křupavý i šťavnatý a využijete jej do mnoha receptů, oblíbený je jen tak se strouhankou
Před 6 měsíciŘíkalo se o něm, že je to zelenina králů. Chřest je považován za afrodiziakum, hodí se do spousty jídel a jeho sezona začíná právě teď. Ten český navíc patří k nejlepším na světě.Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo rizoto
Před 6 měsíciChřest byl oblíbenou pochutinou krále Ludvíka XIV., a právě díky tomu začali Francouzi s jeho pěstováním ve skleníku, aby byl dostupný po celý rok. Dnes koupíme chřest prakticky celoročně, ale na jaře jsou stonky nejchutnější a český chřest je vyhlášenou sezónní pochoutkou. Tady jsou ty nejlepší chřestové recepty.Slaný koláč: Quiche se slaninou, chřestem a medvědím česnekem. Koláč, který se na nás doslova směje
Před 6 měsíciChcete si připravit slaný koláč Quiche a nevíte jak na to? Prohlédněte si náš recept na Quiche se slaninou, chřestem a medvědím česnekem. Výborný jarní pokrm, plný barev a chutí.Ochutnej, soutěž a odvez si čerstvý chřest!
Před 6 měsíciKřehký chřest, ostrý křen a chuť jara na každém kroku. Chřestové a křenové slavnosti se vrací – už o víkendu 10. a 11. května 2025 zaplní farmu ČeskýKonzumace chřestu může ovlivnit zápach moči. Zjistěte, kdy k tomu dochází, abyste nepropadli panice.
Před 6 měsíciSezóna chřestu je v plném proudu, proto není žádným překvapením, pokud se u vás doma objevuje čím dál častěji. Chřest má řadu skvělých účinků na zdraví, je chutný a dá se připravit na desítky různých způsobů. Mnozí si však po jeho konzumaci všímají jednoho zajímavého jevu – výrazného zápachu moči. Co to způsobuje a je to nebezpečné?Zapečená frittata z těstovin se zeleným chřestem – snadný oběd pro hektické týdny
Před 6 měsíciHledáte jednoduchý recept vhodný pro náročnější dny? Vyzkoušejte zapečenou frittatu z těstovin se zeleným chřestem! Můžete zužitkovat právě zbytky uvařených těstovin a díky čerstvému chřestu dodat pokrmu svěží jarní chuť.Využijte, že je sezóna: Recept na chřestovou carbonaru
Před 6 měsíciJaro si žádá lehčí chutě a svěží suroviny. A co takhle spojit tradiční italskou carbonaru s čerstvým zeleným chřestem? Tato sezónní varianta klasického receptu je rychlá, krémová a plná jarní energie. Vystačíte si s pár surovinami a božsky si pochutnáte.Parním vlakem na Slavnosti chřestu a vína v Ivančicích
Před 6 měsíciVydejte se v neděli 18. května na oblíbené Slavnosti chřestu a vína v Ivančicích stylově! Z brněnského hlavního nádraží vás na tuto tradiční událost sveze historická souprava tažená parní lokomotivou Velký bejček. V Ivančicích na vás čeká skvělý kulturní a gastronomický program včetně pestré nabídky regionálních pokrmů a vína. Parním vlakem do Ivančic Nenechte si […]Správné skladování chřestu: Chřest jako právě sklizený aneb zachování čerstvosti a chutí
Před 6 měsíciJestliže si chcete zachovat co chřest co nejdéle čerstvý, přečtěte si, jak jej správně skladovat. Jak může vydržet co nejdéle čerstvý a chutný. Máme pro Vás postup a odpovíme Vám i zda se dá chřest zmrazit a kdy už jej raději vyhodit.Tradiční i méně obvyklé způsoby, jak si vychutnat chřest
Před 7 měsíciChřestu svědčí šetrné zacházení a jednoduché úpravy, díky nimž vynikne jeho přirozená chuť a křehkost. Přesto je překvapivě univerzální – můžete ho vařit v páře, péct i grilovat, je skvělý v polévkách a salátech, hodí se k těstovinám, do omelet i slaných koláčů a neztratí se ani v rychlém stir-fry na asijský způsob.Chřest je král jarní zeleniny – víte, jak ho připravit a čemu se vyhnout?
Před 7 měsíciJemná chuť, lahodná křehkost a výjimečné výživové vlastnosti – chřest je právem označován za krále jarní zeleniny. Po staletí byl považován za luxusní pochoutku a dodnes si drží své místo v nejlepších kuchyních světa. Ať už vynikne v jednoduché úpravě s máslem, v krémovém rizotu nebo na grilu, vždy přináší na talíř svěžest a lehkost. Jak s touto sezónní surovinou pracovat, aby vynikla její delikátní chuť?Nejlepší chřestové polévky: Recepty ze zeleného i bílého chřestu
Před 7 měsíciČerstvý chřest je opravdová lahůdka a polévky z něj patří k těm nejlepším. Téhle jarní zelenině prospívá jednoduchá a rychlá úprava a přesně takové jsou i chřestové polévky. Stačí si vybrat, jestli si polévku uděláte z chřestu bílého, nebo zeleného.Jarní jídelníček zpestří chřest, artyčok či kedlubna. Využít se dají bylinky, ale i kopřivy a pampelišky
Před 7 měsíciSluneční paprsky nabývají na intenzitě a s příjemnějším počasím nám pomyslně startuje nová etapa, kdy začínáme trávit více času venku, měníme zimní oblečení za jarní a mnozí z nás také obměňují svůj jídelníček. Jak si užít kouzlo tohoto ročního období a zachovat přitom vyvážený životní styl?Sezóna chřestu je v plném proudu. Zjistěte, jak ho správně vybrat v obchodě a co z něj připravit.
Před 7 měsíciSezóna chřestu je v plném proudu, což znamená jen jedno – právě teď je ten nejlepší čas na to, abyste si z něj připravili různé chutné pokrmy. Jak však vybrat čerstvý a opravdu dobrý chřest, který dodá jídlu dokonalou chuť? Sepsali jsme pro vás několik praktických rad, které vám pomohou při nákupu.























































































