Zavřít
Chřest

Chřest

Nejlepší recepty z chřestu a vše, co vás během chřestové sezóny zajímá.
  • Apetit

    Zkombinovali byste chřest s bílou čokoládou? Češi s touto variací vyhráli světové zlato!

    Před 21 dny
    Kdo by si pomyslel, že spojení chřestu a bílé čokolády může dobýt svět? Pražské čokoládovně Steiner & Kovarik se přesně tohle podařilo. Jejich originální bílá čokoláda s chřestem získala zlatou medaili v prestižní celosvětové soutěži International Chocolate Awards 2025 a stala se tak nejlepší ochucenou bílou tabulkou na planetě.
     Komentáře
  • Aktuálně

    Zapomeňte na dubajskou čokoládu, nejlepší na světě je ta z Prahy. S chřestem

    Před 23 dny
    Zlatá čokoláda s chřestem! Pražská manufaktura triumfovala v mezinárodní soutěži a stala se celkovým vítězem.
     Komentáře
  • CzechCrunch

    Čokoládové zlato pro Česko. Výrobek z pražských Řep uspěl ve světové soutěži, porotu zaujal chřestem

    Před 23 dny
    Jako první čeští výrobci uspěli mezi stovkami jiných čokolád. A nejspíš i díky tomu, že vsadili na neobvyklou kombinaci. Spojili totiž bílou čokoládu s jahodami – to vás nejspíš ještě nepřekvapí –, ale také s chřestem. Tedy se zeleninou, kterou z talířů znáte spíš ve slané úpravě třeba s holandskou omáčkou. Teď ale zajistila úspěch firmě sídlící v pražských Řepích.
  • Nespěchej

    Asparát našich babiček: Zapomenutá jemná krása, která znovu zdobí naše domovy

    Před 1 měsícem
    Babičky mu říkaly asparát, dnes pod pojmem asparagus většina z nás vidí chřest. Jenže asparagus není jen pochoutka na talíři, ale i nenáročná, elegantní rostlina, která se hodí do kytic i jako pokojová dekorace. A pěstovat ho zvládne úplně každý – klidně i na parapetu v bytě.
     Komentáře
  • Janayrin Sramicik
    naMédium

    Pozor na chřastnutí! Nebýt Madame de Pompadour, upadl by chřest v zapomnění. Vázalo se k němu tabu

    Před 1 měsícem
    Řekněme si to narovinu – chřest je taková noblesní zelenina. Na talíři vypadá, jako by měl vlastní rodokmen a titul před jménem. A není divu. Tenhle výhonek má za sebou kariéru delší než leckterý král.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Chřest recept: zkuste polévku nebo ho udělejte s holandskou omáčkou. Jde o skvělý zdroj vlákniny, vitamínů a minerálů

    Před 1 měsícem
    Pro spoustu lidí představuje delikatesu. Je známý pod označeními špargl či hromové koření. Řeč je samozřejmě o chřestu. Ujít vaší pozornosti by neměl už jen pro jeho vysokou koncentraci vitamínů, minerálů a antioxidantů. A to nemluvíme o jeho nízké kalorické hodnotě. Zelený chřest krásně vynikne v holandské omáčce, o chladných večerech zase spíše přijde vhod chřestová polévka.
     Komentáře
  • Deník magazín

    Chřestová vědma z Británie předpovídá smutek v královské rodině

    Před 3 měsíci
    Osmašedesátiletou Jemimu Packington z anglického města Bath znají nejen Britové jako chřestovou vědmu. Svá proroctví čte z polohy pohozených výhonků. Předpověděla už několik zásadních událostí, a pár dramatických vizí má i pro letošní rok.
     Komentáře
  • Cooky

    Opravdu zdravé a chutné menu existuje: Kuřecí prso s chřestem, petrželovým pyré a omáčkou z cibulky

    Před 3 měsíci
    Dostali jste chuť na něco lehkého, luxusního a sytého zároveň? Přesně takový je tento recept na jarní kuřecí prso s fantastickým petrželovým pyré a bílým chřestem. Pusťte se do toho s naším receptem s postupem krok za krokem.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Luxusní glazované lososové jednohubky: Příprava je rychlá a výsledek působí jako z luxusní restaurace

    Před 3 měsíci
    Tyhle jednohubky vás dostanou. Navenek mají jemně karamelizovanou kůrčičku, uvnitř šťavnatého lososa, který se rozplývá na jazyku. Přidejte svěží křupnutí chřestu a jemnou pikantní glazuru, která vás přenese rovnou do Asie.
     Komentáře
  • Houbička v kuchyni

    Sliny se vám budou sbíhat už při vaření. Japonská houba maitake je skvělá

    Před 3 měsíci
    Jednoduchý recept, jak si doma připravit houbu maitake.
     Komentáře
  • Deník magazín

    Zapomenutý poklad: Hadí mord je lahodný jako chřest a zdravý jako pastiňák

    Před 4 měsíci
    Hadí mord španělský, známější jako černý kořen, patří mezi zapomenuté druhy zeleniny. Zaslouží si však návrat na české záhony. Vyniká jemnou chutí, dietními vlastnostmi i nenáročným pěstováním. Zkušený zahrádkář Ivan Haška z Moravskoslezského kraje s černým kořenem letos experimentuje poprvé.
     Komentáře
  • Naše krásná zahrada

    Zimní chřest, který jste (nejspíš) nikdy nejedli: Černý kořen je zelenina s tajemstvím

    Před 4 měsíci
    Chutná jako chřest, sklízí se až do zimy a přesto ho zná jen málokdo. Černý kořen, dříve běžná součást venkovských zahrad, dnes zažívá tichý návrat. Tahle zapomenutá kořenová zelenina je nejen chutná, ale i zdravá, nenáročná na pěstování a překvapivě univerzální v kuchyni. Seznamte se s černým kořenem – rostlinou, která si opět zaslouží místo na našich záhonech i talířích.
     Komentáře
  • Plné zdraví

    Jarní zelený chřest: Vitamínová bomba na talíři

    Před 4 měsíci
    První úroda chřestu vzbuzuje netrpělivé očekávání kuchařů. Jeho zpravidla nastává v polovině dubna. Ale záleží na počasí, jak se mu bude dařit. Proč je ale chřest tak oblíbený? Jde o víc než jen o jeho netypický vzhled! Stává se z něj luxusní plodina s vysokými nároky a nízkou trvanlivostí. Ke spotřebiteli se musí dostat maximálně do 36 hodin od sklizně. Již od starověku si lidé na chřestu pochutnávali. A dnes se mu připisují mimořádné léčivé vlastnosti.
     Komentáře
  • Feminela

    Jarní objev: Zelený chřest jako vitamínová bomba do kuchyně

    Před 5 měsíci
    Jasné barvy a nevšední tvar dělají chřest neodolatelným na pohled. Ale co teprve jeho chuť a zdraví prospěšné složení! Zvlášť zelený chřest je plný výživných látek, které nesmí chybět ve vašem jídelníčku. Pokud si vyberete bílý chřest, před konzumací ho oloupejte, tím se ale také zbavíte velké části jeho nutričních hodnot. Fialový chřest je nejvzácnější, má nejvíce cukrů a nejméně vlákniny. Nejvýživnější je zelený chřest Zelený chřest je nejcennější, protože roste vysoko nad zemí a živí se slunečními paprsky. Čerstvý je křupavý a dostatečně jemný na to, abyste ho nemuseli loupat.
     Komentáře
  • Prima Fresh recepty

    Zelený chřest s jednoduchou holandskou omáčkou

    Před 5 měsíci
    Nádherné spojení zeleného chřestu – první jarní (domácí!) zeleniny a klasické holandské omáčky, která i sama o sobě představuje jeden z vrcholů kulinárního umění. Tahle dvojice je na michelinskou hvězdu, kterou ovšem může získat i naprostý začátečník.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Jarní kuřecí roláda plněná zeleným chřestem a karotkou s pečeným bramborem

    Před 5 měsíci
    Kuřecí roláda je oblíbeným svátečním jídlem, které můžete obměňovat podle sezóny a podle toho volit náplň. Hranolky z mrkve a petržele doplněné zeleným chřestem vytvoří na řezu půvabnou barevnou mozaiku. Krásné jarní jídlo doplní dokřupava upečené brambory.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Rychlé fazole hotové do 15 minut

    Před 5 měsíci
    Krémové fazole s jarní zeleninou (hotovo do 15 minut) Ingredience: * olivový olej * 4 stroužky česneku, nasekané * 2 plechovky máslových fazolí i s tekutinou * 300 g chřestu * 100 g hrášku (čerstvý nebo mražený) * šťáva z 1 citronu + pár proužků citronové kůry * 4 lžíce rostlinného krémového sýru (např. Violife, Oatly… skvělá je i krémová pomazánka od luntera) * 35 g rostlinného parmazánu (nebo jiný sýr co se ti doma válí) * sůl, čerstvě mletý pepř * na podávání: extra parmazán, křupavý chleba Postup: 1. Základ: Na troše oliváče osmahni česnek (jen lehce, ať nezhořkne). Přidej fazole i s nálevem, osol, promíchej a nech pár minut probublávat na mírném plameni, ať se všechno spojí. 2. Na jiné pánvi osmahni chřest se špetkou soli (3–4 minuty), pak přidej hrášek, citronovou kůru a pepř. Opékej ještě 1–2 minuty – zelenina má být jasně zelená a lehce opečená. 3. Do fazolí vmíchej krémový sýr, parmazán a citronovou šťávu. Dochuť podle sebe. 4. Navrch dej opečený chřest, hrášek a pár proužků citronové kůry (jen na ozdobu, tu nejez). Posyp sýrem, pepřem a podávej s křupavým chlebem. 🔥 Tip: Skvělý recept na dny, kdy nechceš stát u plotny, ale chceš jíst jako bohyně. 📦 Skvělé i na druhý den do krabičky! #
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Burrata s marinovaným chřestem a pestem ze sušených rajčat podle receptu z Vinografu

    Před 5 měsíci
    Nové svěží menu ve Vinografu má letní duši a okouzluje krásou čerstvých surovin a jejich nečekanými kombinacemi. Šéfkuchaři Andrej Mišutka a Radek David se bezvadně doplňují a výsledkem je báječné jídlo, které ladí s výjimečným výběrem zdejší vinné nabídky. V dnešním receptu se snoubí jarní chřest s letními rajčaty a výsledek je vážně působivý!
     Komentáře
  • Cooky

    Panenka s chřestem a parmezánovou omáčkou: Výborný rychlý oběd

    Před 5 měsíci
    Jednoduchý a rychlý recept na oběd nebo večeři. Tato kombinace je dokonalá a každý mlsný jazýček si pochutná. Využijete chřest, který je typický pro aktuální sezónu.
     Komentáře
  • Houbička v kuchyni

    Kuskus s hlívou černou je opravdový gastropoklad, který čeká na vyzkoušení

    Před 5 měsíci
    Jednoduchý recept na hlívu černou perlu.
     Komentáře
  • Apetit

    Červen na talíři: chřest, mladé zelí nebo dravé ryby. Inspirujte se šéfkuchařem z Hliněné bašty

    Před 5 měsíci
    Co se vám vybaví, když se řekne červen na talíři? Chřest, jahody... Ono je toho ale mnohem víc a proto jsme oslovili šéfkuchaře průhonické restaurace Hliněná bašta, aby nás nechal nakouknout do své sezónní kuchyně. A že je to vážně pestré, svěží a velmi chutné! Druhý díl seriálu Sezona podle šéfkuchaře je tu, červen přebral vládu.
     Komentáře
  • Vlasta

    Chřest prozradí, jak jsou na tom vaše ledviny a močové cesty. Má i afrodiziakální účinky

    Před 5 měsíci
    Stačí sníst jeden dva stonky a za pár hodin se přesvědčíme, jestli tato lahůdka úspěšně prošla naším zažívacím traktem. V posledních letech u nás prožívá svůj velký restart. Není divu, protože nejen skvěle chutná. Je také v mnohém prospěšná pro zdraví.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Zapečené bramborové gnocchi s chřestem a špenátem – rychlá a jednoduchá sezónní večeře

    Před 6 měsíci
    Rychlá večeře s jednoduchým postupem? Ty mají na našem webu vždy své místo. Zapečené bramborové gnocchi s chřestem, špenátem a sýrovou omáčkou jsou ideální volbou pro jarní dny, kdy chcete uklohnit něco snadného, ale zároveň vydatného a ještě sezónního. A většinu času navíc zvládne odvařit trouba.
     Komentáře
  • Naše krásná zahrada

    Sezóna chřestu je tady: Rozdíl mezi bílým a zeleným chřestem. Jak lahůdkovou zeleninu pěstovat i zpracovat

    Před 6 měsíci
    Chřest (Asparagus officinalis) nebo lidově špargl je ve skutečnosti rostlina, kterou mnozí zahrádkáři pěstují jako okrasnou rostlinu, známou pod označením asparágus. Pěstování chřestu jako zeleniny je v Čechách dokonce velmi tradiční, proto i dnes si můžete v období od poloviny dubna do konce června báječný chřest z domácí produkce vychutnat. Anebo se můžete pustit do jeho pěstování i sami, jen si na první sklizeň budete muset 3 roky počkat.
     Komentáře
  • Dům a zahrada

    Užijte si český chřest. Poradíme vám, jak jej správně připravit a využít

    Před 6 měsíci
    Právě nyní si můžete užít skutečnou královnu v říši zeleniny, kterou je chřest. Víte, že ten nejlepší chřest je právě ten český? Připravte si z něj skutečné lahůdky, jako je chřestová polévka nebo rizoto.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Vepřová panenka s bílým chřestem a lahodnou holandskou omáčkou

    Před 6 měsíci
    Oslavte chřestovou sezónu s námi a vyzkoušejte si tento nový recept! Vepřová panenka s jemným bílým chřestem a lahodnou holandskou omáčkou je ideální volbou pro snadný a elegantní oběd nebo večeři. Zazáříte před každou návštěvou!
     Komentáře
  • Apetit

    Týden s Apetitem: Všechny barvy jarní zeleniny na vašem talíři

    Před 6 měsíci
    Jaro je ideální čas, kdy můžete na talíř vrátit barvy a rebarbora, ředkvičky, chřest, špenát nebo jarní cibulka jsou teď v nejlepší formě. Nechte je zazářit v šesti jídlech, která nejsou složitá na přípravu, ale rozhodně stojí za ochutnání. Na co se můžete těšit tento týden?
     Komentáře
  • Koktejl

    Taková česká klasika. Všechny cesty vedou do... Bibione

    Před 6 měsíci
    V severní Itálii, v kraji zvaném Benátsko, leží na břehu azurového moře městečko, které se po sametové revoluci stalo pro spoustu Čechů i Slováků synonymem ráje na Západě. Kdo nezažil rozpálenou cestu do Bibione s řízky vonící karosou, přišel vskutku o hodně.
     Komentáře
  • Ženy sro

    Chřest v hlavní roli – pochoutka plná vitamínů s afrodiziakálními účinky

    Před 6 měsíci
    Chřest neboli lidově špargl považují mnozí za speciální potravinu, ale je tu s námi odpradávna. Nyní máte tu nejlepší možnost si jej dopřát.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Letní elegance bez stresu: lososové závitky s chřestem a citronovým krémem zvládnete připravit i se sklenkou vína v ruce

    Před 6 měsíci
    Láká vás spojení jemného uzeného lososa, svěžího chřestu a hebkého smetanového sýra? Tento recept si zamilujete nejen pro jeho chuť, ale i pro eleganci a rychlost přípravy. Je ideální na jarní brunch, slavnostní předkrm nebo jako lehká večeře na terase se sklenkou vína.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Chřestový krém podle šéfkuchaře Hynka Vávry: Delikatesa s jemnou chutí je z bílého chřestu a úžasně voní muškátovým oříškem

    Před 6 měsíci
    Chřestová sezona vrcholí, je tedy třeba si tuto úžasnou zeleninu ještě pořádně užít. Jedním z nejklasičtějších a nejjednodušších chřestových receptů je chřestová polévka. Připravte si ji třeba podle receptu Hynka Vávry, šéfkuchaře vyhlášené restaurace Hliněná bašta u Prahy.
     Komentáře
  • Novinky

    Recepty na jednoduché a rychlé večeře s chřestem

    Před 6 měsíci
    Právě teď seženete nejčerstvější chřest. Této jarní zelenině svědčí jednoduché a rychlé úpravy, které zachovají její jemnou chuť a křupavost. Nejlepší je úplně čerstvý, ale pamatujte, jeho sezona je poměrně krátká.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Grilovaný kuřecí supreme se zeleným chřestem na másle podle Jana Pípala z Vinohradského Parlamentu

    Před 6 měsíci
    Chřestová sezóna je sice krátká, ale o to intenzivnější. Začíná obvykle v dubnu a končí zhruba na přelomu června – právě tehdy je chřest v nejlepší kondici. Zelený chřest, který roste na slunci, v sobě ukrývá plnou chuť, jemnou strukturu a celou řadu benefitů pro tělo. A přitom má jen 20 kalorií na 100 gramů! Ideální parťák pro lehké jarní stravování – třeba jako příloha ke kuřecímu supreme.
     Komentáře
  • Magazín Recepty

    5 nejlepších receptů ze zeleného chřestu: Na grilu, topince nebo s těstovinami

    Před 6 měsíci
    Zelený chřest, symbol jara a svěžesti, se pyšní nejen skvělou chutí, ale také zdravotními benefity. Jeho příprava je rychlá a jednoduchá, a proto se stal oblíbenou ingrediencí mnoha jarních receptů. Přinášíme vám výběr těch, které zvýrazní jeho delikátní chuť a přidají vašemu jídelníčku na kreativitě.
     Komentáře
  • Newstream

    Biohacking: Sezona čerstvé zeleniny je v plném proudu. Což takhle dát si salát?

    Před 6 měsíci
    Květen je přechodovým obdobím mezi jarem a létem, a právě toto období je ideální pro jemné odlehčení jídelníčku. Využít tak můžeme plodiny, které jsou z podstaty lehce stravitelné, nízkokalorické a plné potřebných živin.
     Komentáře
  • iRozhlas

    Chřest, Ludvík XIV., král francouzský a špičky lásky. Vyzkoušejte 3 recepty

    Před 6 měsíci
    Chřestová sezona je v plném proudu – a to nenechává žádného gurmána chladným. Je potřeba ji využít naplno, nabažit se nepřeberného množství chutí a radovat se z jednoduché přípravy. Oživit si vůni chřestu přelitého holandskou omáčkou a také chuť nových, čerstvě uvařených brambor. Je to pastva pro všechny smysly, skutečný zážitek – a přitom tak jednoduchý. Pokud platí, že v jednoduchosti je síla, pak chřest je toho nejpřesvědčivějším důkazem.
     Komentáře
  • Magazín Cestovatel

    Slavnosti chřestu a vína 2025: Tři dny plné chutí, hudby a tradice v Ivančicích

    Před 6 měsíci
    Od 16. do 18. května 2025 se Ivančice opět stanou centrem gurmánských zážitků a moravské pohostinnosti. Slavnosti chřestu a vína nabídnou bohatý program plný delikates, kvalitních vín, hudebních…
     Komentáře
  • Dům a zahrada

    Tipy na víkend: Vyrazte na slavnosti chřestu, růžové víno, food festival nebo přehlídku bonsají

    Před 6 měsíci
    Tento víkend nabídne spousty zajímavých akcí pro milovníky vína a dobrého jídla, na své si ale přijdou i obdivovatelé elegantních bonsají. Tady jsou naše tipy.
     Komentáře
  • Moje zdraví

    Zapáchající větry? Může za ně strava, ale i nemoci

    Před 6 měsíci
    Věřte nebo ne, ale 99 procent plynů, které za den z našeho těla vypustíme, je bez zápachu. Zmiňované jedno procento pronikavého éteru je pak podle odborníků způsobeno fermentací bakterií v tlustém střevě. Velmi nepříjemný zápach tak způsobuje hlavně to, co jsme snědli. Silný zápach však může signalizovat i přítomnost nemoci.
     Komentáře
  • Apetit

    Chřestová polévka: Nejlepší jarní klasika ze zeleného chřestu, kterou zvládne připravit každý

    Před 6 měsíci
    Jemná chřestová polévka ze svěže zelených výhonků je ideální jarní pokrm – lehká, výživná a plná chuti. V době sezony, kdy chřest dosahuje své nejlepší kvality, stačí jen pár surovin, aby vynikla jeho přirozená jemnost a delikátní chuť. Zapomeňte na složité kombinace a nechte polévku zazářit – s trochou soli, pepře a kapkou smetany bude dokonalá.
     Komentáře
  • Apetit

    Chřest ve všech podobách: 30 receptů od rychlých večeří po víkendové vaření na úrovni

    Před 6 měsíci
    Od dubna do června se na trhu objevuje chřest – rovné, křehké výhonky v bílé nebo zelené variantě. Někdo kolem nich projde bez zájmu, jiný na jejich sezónu čeká celý rok. Ačkoli chřest působí jako luxusní surovina, je snadno dostupný a v kuchyni nečekaně variabilní. Přinášíme vám nové recepty, které vám ukážou, co všechno z něj můžete připravit.
     Komentáře
  • Apetit

    Lokální a sezónní je vždy nejlepší! Kde koupit český chřest a co si z něj připravit?

    Před 6 měsíci
    Ač je chřest často považován za surovinu moderní gastronomie, jeho původ sahá až do starověkého Egypta. V České republice má pěstování včetně vývozu chřestu rovněž bohatou tradici. Zavítejte s námi na chřestové farmy a zjistěte, jakou péčí musí chřest projít, než se dostane až na váš jídelní stůl.
     Komentáře
  • Žena-in

    Chřest – král jara, který si získal srdce Čechů

    Před 6 měsíci
    Chřest – jarní delikatesa s bohatou historií. Už ve starověkém Egyptě si ho cenili pro jeho blahodárné účinky, v antickém Římě patřil na stůl samotných císařů a ve středověké Evropě byl považován za silné afrodisiakum. Možná vás ale překvapí, že chřestová tradice má kořeny i u nás. Československo bývalo chřestovou velmocí! Během totality jeho sláva ustoupila, dnes se ale opět vrací – do kuchyní, na jídelní lístky i zpátky na česká pole.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Chřestová polévka se šunkou a sýrem – delikátní krém v luxusním provedení

    Před 6 měsíci
    Noblesní chřestový krém oslavuje jaro se vší parádou. Odkazuje na zlatou éru české gastronomie za první republiky, kdy se chřest pěstoval na Moravě i v Čechách a ještě před první světovou válkou se vyvážel z Ivančic až do Vídně. Kde nerostl chřest, tam se podobně využíval mladý pórek. V této polévce si oba jarní poslové zdatně sekundují, strouhaný čedar a vepřová šunka dodávají jemnému krému pikantní tóny a hlavně tolik vítané bílkoviny.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Bílý chřest se strouhankou a pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z Brambor na Pankráci

    Před 6 měsíci
    Chřest je jarní delikatesa s bohatou historií! Už ve starověkém Egyptě si ho cenili pro jeho blahodárné účinky, v antickém Římě patřil na stůl samotných císařů a ve středověké Evropě byl považován za silné afrodiziakum. Chřestová tradice má kořeny i u nás! Československo bývalo chřestovou velmocí – během totality jeho sláva ustoupila, ale už je zase zpět – dostává se do kuchyní, na jídelní lístky i zpátky na česká pole.
     Komentáře
  • Apetit

    Do Hostína, nebo do Ivančic, to je otázka měsíce! Kam a kdy se vydat za nejlepším chřestem a co všechno vás na chřestových slavnostech čeká?

    Před 6 měsíci
    Když se řekne chřest, někdo vyhrkne „elixír mládí“, jiný dodá „superpotravina“ a rozhodně vždy někdo nesměle šeptne „afrodiziakum“. A protože má tato unikátní rostlina z čeledi chřestovitých svoji sezónu, je to ideální chvíle posvítit si na to, kde koupíte ten nejkvalitnější a kam se vydat na chřestové slavnosti.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Fenomén český chřest: Je křupavý i šťavnatý a využijete jej do mnoha receptů, oblíbený je jen tak se strouhankou

    Před 6 měsíci
    Říkalo se o něm, že je to zelenina králů. Chřest je považován za afrodiziakum, hodí se do spousty jídel a jeho sezona začíná právě teď. Ten český navíc patří k nejlepším na světě.
     Komentáře
  • Magazín Recepty

    Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo rizoto

    Před 6 měsíci
    Chřest byl oblíbenou pochutinou krále Ludvíka XIV., a právě díky tomu začali Francouzi s jeho pěstováním ve skleníku, aby byl dostupný po celý rok. Dnes koupíme chřest prakticky celoročně, ale na jaře jsou stonky nejchutnější a český chřest je vyhlášenou sezónní pochoutkou. Tady jsou ty nejlepší chřestové recepty.
     Komentáře
  • Cooky

    Slaný koláč: Quiche se slaninou, chřestem a medvědím česnekem. Koláč, který se na nás doslova směje

    Před 6 měsíci
    Chcete si připravit slaný koláč Quiche a nevíte jak na to? Prohlédněte si náš recept na Quiche se slaninou, chřestem a medvědím česnekem. Výborný jarní pokrm, plný barev a chutí.
     Komentáře
  • Fajnvylety.cz

    Ochutnej, soutěž a odvez si čerstvý chřest!

    Před 6 měsíci
    Křehký chřest, ostrý křen a chuť jara na každém kroku. Chřestové a křenové slavnosti se vrací – už o víkendu 10. a 11. května 2025 zaplní farmu Český
     Komentáře
  • nejrecept.cz

    Konzumace chřestu může ovlivnit zápach moči. Zjistěte, kdy k tomu dochází, abyste nepropadli panice.

    Před 6 měsíci
    Sezóna chřestu je v plném proudu, proto není žádným překvapením, pokud se u vás doma objevuje čím dál častěji. Chřest má řadu skvělých účinků na zdraví, je chutný a dá se připravit na desítky různých způsobů. Mnozí si však po jeho konzumaci všímají jednoho zajímavého jevu – výrazného zápachu moči. Co to způsobuje a je to nebezpečné?
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Zapečená frittata z těstovin se zeleným chřestem – snadný oběd pro hektické týdny

    Před 6 měsíci
    Hledáte jednoduchý recept vhodný pro náročnější dny? Vyzkoušejte zapečenou frittatu z těstovin se zeleným chřestem! Můžete zužitkovat právě zbytky uvařených těstovin a díky čerstvému chřestu dodat pokrmu svěží jarní chuť.
     Komentáře
  • iReceptář

    Využijte, že je sezóna: Recept na chřestovou carbonaru

    Před 6 měsíci
    Jaro si žádá lehčí chutě a svěží suroviny. A co takhle spojit tradiční italskou carbonaru s čerstvým zeleným chřestem? Tato sezónní varianta klasického receptu je rychlá, krémová a plná jarní energie. Vystačíte si s pár surovinami a božsky si pochutnáte.
     Komentáře
  • Cysnews

    Parním vlakem na Slavnosti chřestu a vína v Ivančicích

    Před 6 měsíci
    Vydejte se v neděli 18. května na oblíbené Slavnosti chřestu a vína v Ivančicích stylově! Z brněnského hlavního nádraží vás na tuto tradiční událost sveze historická souprava tažená parní lokomotivou Velký bejček. V Ivančicích na vás čeká skvělý kulturní a gastronomický program včetně pestré nabídky regionálních pokrmů a vína. Parním vlakem do Ivančic Nenechte si […]
     Komentáře
  • Cooky

    Správné skladování chřestu: Chřest jako právě sklizený aneb zachování čerstvosti a chutí

    Před 6 měsíci
    Jestliže si chcete zachovat co chřest co nejdéle čerstvý, přečtěte si, jak jej správně skladovat. Jak může vydržet co nejdéle čerstvý a chutný. Máme pro Vás postup a odpovíme Vám i zda se dá chřest zmrazit a kdy už jej raději vyhodit.
     Komentáře
  • Novinky

    Tradiční i méně obvyklé způsoby, jak si vychutnat chřest

    Před 7 měsíci
    Chřestu svědčí šetrné zacházení a jednoduché úpravy, díky nimž vynikne jeho přirozená chuť a křehkost. Přesto je překvapivě univerzální – můžete ho vařit v páře, péct i grilovat, je skvělý v polévkách a salátech, hodí se k těstovinám, do omelet i slaných koláčů a neztratí se ani v rychlém stir-fry na asijský způsob.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Chřest je král jarní zeleniny – víte, jak ho připravit a čemu se vyhnout?

    Před 7 měsíci
    Jemná chuť, lahodná křehkost a výjimečné výživové vlastnosti – chřest je právem označován za krále jarní zeleniny. Po staletí byl považován za luxusní pochoutku a dodnes si drží své místo v nejlepších kuchyních světa. Ať už vynikne v jednoduché úpravě s máslem, v krémovém rizotu nebo na grilu, vždy přináší na talíř svěžest a lehkost. Jak s touto sezónní surovinou pracovat, aby vynikla její delikátní chuť?
     Komentáře
  • Magazín Recepty

    Nejlepší chřestové polévky: Recepty ze zeleného i bílého chřestu

    Před 7 měsíci
    Čerstvý chřest je opravdová lahůdka a polévky z něj patří k těm nejlepším. Téhle jarní zelenině prospívá jednoduchá a rychlá úprava a přesně takové jsou i chřestové polévky. Stačí si vybrat, jestli si polévku uděláte z chřestu bílého, nebo zeleného.
     Komentáře
  • Květy

    Jarní jídelníček zpestří chřest, artyčok či kedlubna. Využít se dají bylinky, ale i kopřivy a pampelišky

    Před 7 měsíci
    Sluneční paprsky nabývají na intenzitě a s příjemnějším počasím nám pomyslně startuje nová etapa, kdy začínáme trávit více času venku, měníme zimní oblečení za jarní a mnozí z nás také obměňují svůj jídelníček. Jak si užít kouzlo tohoto ročního období a zachovat přitom vyvážený životní styl?
     Komentáře
  • nejrecept.cz

    Sezóna chřestu je v plném proudu. Zjistěte, jak ho správně vybrat v obchodě a co z něj připravit.

    Před 7 měsíci
    Sezóna chřestu je v plném proudu, což znamená jen jedno – právě teď je ten nejlepší čas na to, abyste si z něj připravili různé chutné pokrmy. Jak však vybrat čerstvý a opravdu dobrý chřest, který dodá jídlu dokonalou chuť? Sepsali jsme pro vás několik praktických rad, které vám pomohou při nákupu.
     Komentáře

Chřestová sezóna trvá od poloviny dubna do poloviny června. Chřest neboli špargl najdete na stáncích nejčastěji ve dvou variantách - zelený a bílý. Jedná se o stejnou plodinu, liší se jen způsobem pěstování.


Historie pěstování

V Evropě se chřest pěstoval od 15. století. Český chřest se podával na císařském dvoře ve Vídni, vyvážel se do Německa i do Říma. V Československu byl coby "buržoazní zelenina" zaorán v roce 1955. V posledních letech se český chřest opět pěstuje především na Mělnicku a jeho popularita raketově vzrůstá.


Jak na chřest v kuchyni

Určitě se vám budou hodit tipy na přípravu a také na nejlepší chřestové recepty. Vyzkoušet můžete krémovou polévku z chřestu nebo třeba chřestové rizoto. Jednoduchou, ale výtečnou klasikou je chřest s holandskou omáčkou. Nabízíme tedy jednoduchý návod, jak holandskou omáčku připravit.


Chřestová sezóna trvá od poloviny dubna do poloviny června. Chřest neboli špargl najdete na stáncích nejčastěji ve dvou variantách - zelený a bílý. Jedná se o stejnou plodinu, liší se jen způsobem pěstování.


Historie pěstování

V Evropě se chřest pěstoval od 15. století. Český chřest se podával na císařském dvoře ve Vídni, vyvážel se do Německa i do Říma. V Československu byl coby "buržoazní zelenina" zaorán v roce 1955. V posledních letech se český chřest opět pěstuje především na Mělnicku a jeho popularita raketově vzrůstá.


Jak na chřest v kuchyni

Určitě se vám budou hodit tipy na přípravu a také na nejlepší chřestové recepty. Vyzkoušet můžete krémovou polévku z chřestu nebo třeba chřestové rizoto. Jednoduchou, ale výtečnou klasikou je chřest s holandskou omáčkou. Nabízíme tedy jednoduchý návod, jak holandskou omáčku připravit.


Reklama