Zavřít
Chřest

Chřest

Nejlepší recepty z chřestu a vše, co vás během chřestové sezóny zajímá.
  • Jak připravit chřest

  • Recepty z chřestu

  • Pěstování a sklízení

  • Chřestová polévka

  • Chřestové rizoto

  • Holandská omáčka

  • Chřest a hubnutí

  • Šéfem za pár minut

    Uzený pstruh na bramborovém rösti s cuketami a kaviárem podle Pohlreicha

    Před 1 měsícem
    Jak vařit natolik skvěle, aby všem chutnalo? Buďte bez obav, přinášíme vám to nejlahodnější z legendárního pořadu Zdeňka Pohlreicha, díky kterému se i vy můžete stát „Šéfem za pár minut!“ Další vyvoněné recepty na primaplus.cz
     Komentáře
  • Prostřeno

    Chřestové rizoto s netradiční perličkou

    Před 1 měsícem
    Jaro se nezadržitelně blíží a určitě svému tělu prospějete, pokud po zimě začnete pokrmy zase trochu odlehčovat. A můžete to vyzkoušet třeba s naším receptem na chřestové rizoto.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Zastesklo se vám v zimě po chřestu? Černý kořen jej spolehlivě nahradí

    Před 1 měsícem
    Svým názvem černý kořen neboli hadí mord španělský příliš neláká. Zajímavou chutí, univerzálním využitím a přínosy pro zdraví ovšem přesvědčí každého. Ačkoliv se jedná o typickou zimní zeleninu, u nás není tak známý a rozšířený. Rozhodně ale stojí za ulovení v obchodech a vyzkoušení. Potěší všechny, kteří se nemohou dočkat chřestové sezóny, drží redukční jídelníček nebo rádi zkouší v kuchyni něco nového a zdravého. Jak černý kořen připravit a jaké má jeho konzumace přínosy pro zdraví?
     Komentáře
  • Toprecepty

    Madame de Pompadour: Krále Ludvíka XV. rozmazlovala jídlem, on podle jejích prsou nechal navrhnout sklenky na šampaňské

    Před 1 měsícem
    Oficiální milenka markýza de Pompadour měla zřejmě mnoho skrytých předností, které králi Ludvíku XV. imponovaly. Nejvlivnější žena francouzské monarchie 18. století si potrpěla na špičkovou gastronomii. Krále tak asi kromě jiného „utáhla“ i na jídlo.
     Komentáře
  • Novinky

    Na české pole se po 33 letech vrátil křen, stát bude stejně jako dovážený

    Před 4 měsíci
    Tisíc tun křenu se ročně doveze do České republiky, většinu k nám přivážejí z Maďarska. Poslední křen se na našem území ve velkém pěstoval ještě před rozdělením Česka a Slovenska. Před pěti lety se ale podnikatelé z Mělnicka rozhodli zemědělské pěstování křenu obnovit a teď začali sklízet první kusy. Do obchodů se český křen dostane v nejbližších dnech.
     Komentáře
  • Novinky.cz: Domácí

    Na české pole se po 33 letech vrátil křen, stát bude stejně jako dovážený

    Před 4 měsíci
    Tisíc tun křenu se ročně doveze do České republiky, většinu k nám přivážejí z Maďarska. Poslední křen se na našem území ve velkém pěstoval ještě před rozdělením Česka a Slovenska. Před pěti lety se ale podnikatelé z Mělnicka rozhodli zemědělské pěstování křenu obnovit a teď začali sklízet první kusy. Do obchodů se český křen dostane v nejbližších dnech.
     Komentáře
  • České noviny

    V Hostíně u Vojkovic začala sklizeň křenu, nahradí část dovozu

    Před 4 měsíci
    Hostín u Vojkovic (Mělnicko) - V Hostíně u Vojkovic na Mělnicku dnes začala sklizeň křenu, na místní pole se vrátil po více než 30 letech. Nyní se křen do ČR převážně dováží, hostínská produkce může aktuálně nahradit více než desetinu dovozu. Do obchodů zamíří křen z necelých 16 hektarů, další tři hektary má farma vyčleněné na experimenty s výškou sadby, sklony a podobně. Zakladatel Českého chřestu a Mělnického křenu Jiří Šafář dnes ČTK řekl, že sklizeň odhaduje na 120 až 150 tun. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) se do ČR ročně doveze zhruba 1000 tun křenu, a to převážně z Maďarska a Rakouska.
     Komentáře
  • Svět cestovatele

    Historie chřestu – v klášterech byl zakázaný, zpopularizovala ho Madame de Pompadour

    Před 7 měsíci
    Historie chřestu: Chřest je dodnes považován za luxusní zeleninu, i když je nyní běžně k dostání. Bude to spíše tím, že sezóna chřestu je velice krátká a nedá se uchovávat skladováním. Také oplývá velice jemnou, delikátní chutí.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Krémové risotto s chřestem, které si dokonale vychutnáte se sklenicí bílého

    Před 8 měsíci
    Chřestové risotto je lahodným pokrmem, který spojuje bohatou chuť chřestu s krémovou konzistencí rýže a dalších ingrediencí. Svěží, zelené chřestové hlavičky se perfektně kombinují s bílým vínem a lahodným parmazánem. Tento výživný pokrm je skvělou volbou pro milovníky chřestu, kteří si rádi dopřávají jemnou a vyváženou kombinaci chutí.
     Komentáře
  • StyleUp

    Chuť a křupavost chřestu se odvíjí od správného výběru a přípravy

    Před 8 měsíci
    Zelený chřest je zelenina, která se od dubna začíná ve větší míře objevovat na pultech obchodů a na našich talířích. Je plný vitamínů, někoho ale odrazuje jeho chuť. Proto je třeba připravit ho takovým způsobem, aby si nejen zachoval cenné vlastnosti, ale zůstal i křupavý a chutný. Vše začíná už ve fázi nákupu – z nekvalitní zeleniny se ani po nejšikovnějším zpracování nestane ohromující pokrm.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Jarní koláč z listového těsta se zeleným chřestem a zakysanou smetanou

    Před 8 měsíci
    Chřest je králem jarní zeleniny! Chřestová sezóna je obvykle od dubna do června. Toto období je naprosto ideální pro přípravu vynikajícího jarního koláče, ve kterém můžete využít čerstvé a sezónní ingredience.
     Komentáře
  • Beze ztrát

    Jak beze zbytku zpracovat hrášek i s lusky? Připravte si hráškový relish

    Před 9 měsíci
    Sladké lusky, skrývající mladý hrášek jsou velkou pochoutkou. A jsou využitelné i v teplé kuchyni. Ukážeme si, jak zpracovat hrášek i s lusky do tzv. hráškového relishe. A aby toho hrášku na talíři nebylo zase až příliš, přidáme si k němu pěknou vyzrálou kotletku z přeštického prasátka a celou tuto nádheru ozdobíme jedlým lučním kvítím.
     Komentáře
  • DIAstyl

    Chřest: Delikátní, výživný a zdravý. Pochutnejte si na někdejší lahůdce šlechty a panovníků

    Před 9 měsíci
    Královská plodina nabitá vitamíny a minerály. Snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu, harmonizuje hladiny hormonů, posiluje imunitu a je vhodná i pro diabetiky. Patříte mezi zanícené milovníky chřestu, nebo jste jej zatím na trhu a v supermarketu míjeli bez povšimnutí? Pokud spadáte do té druhé skupiny, zkuste příště přece jen sáhnout do regálu pro pár stonků a vyzkoušejte jej. Vaše tělo vám poděkuje!
     Komentáře
  • Žena-in

    Bílý chřest s holandskou omáčkou a šunkou

    Před 9 měsíci
    V červnu si ještě pořád můžete užívat lahodné chuti bílého a zeleného chřestu. Který je váš oblíbený a jak ho rádi připravujete? My jsme si oblíbili jednoduchou holandskou omáčku, která chutná skvěle s oběma druhy chřestu.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Jaro na talíři: Bílý chřest s novými bramborami a koprovou omáčkou

    Před 9 měsíci
    Sezona chřestu trvá jen do konce června, proto je potřeba si tuto delikátní zeleninu užít naplno. Vyzkoušejte třeba trochu netradiční kombinaci, která ale skvěle funguje! Šťavnatý a lehce nasládlý bílý chřest báječně doplní koprová omáčka a nové brambory. A rozhodně nesmí chybět vajíčko, jak ho máte rádi.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Grilovaný zelený chřest se sardelkovou omáčkou bagna cauda a veganským miso dipem

    Před 9 měsíci
    Bagna cauda, doslova „horká lázeň“, je piemontská specialita. Křupavá zelenina se namáčí do teplé omáčky ze sardelek, česneku a smetany či olivového oleje. A teď si představte, že zeleninu ogrilujete a bude nejen křupavá, ale i kouřově voňavá. Vegani ocení omáčku ochucenou pastou miso.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Rychlá večeře: Špagety se zeleným chřestem, slaninou a česnekem

    Před 9 měsíci
    V chřestové sezoně se hodí mít v zásobě co nejvíc receptů a užít si tohle krátké období naplno. Zelený chřest je báječná surovina, jednoduchá na přípravu a velmi variabilní. Inspirujte se receptem na rychlé špagety s chřestovým pestem a dokřupava vypečenou slaninou a česnekem.
     Komentáře
  • Runwayonline

    Recept týdne: Pečený chřest s citronem a parmazánem

    Před 9 měsíci
    Jednodušší už to být nemůže. Pokud milujete chřest, jehož sezona ještě nekončí, rozhodně vyzkoušejte tento recept. Jeho lahodnost vás doslova nadchne. Jak poznáte, že je chřest opravdu čerstvý? Pokud si na chřestu chcete pochutnat, je třeba si přinést domu z obchodu nebo raději od pěstitele opravdu čerstvý.
     Komentáře
  • Receptovník

    Chřest na másle podávaný se sázeným vejcem je ideální pro jarní menu

    Před 9 měsíci
    Chřest patří mezi tradiční jarní zeleninu, jeho sezóna probíhá od dubna do června. Chutná skvěle jako příloha i jako hlavní jídlo, v polévkách nebo v různých kombinacích včetně studené kuchyně. Delikátní pokrm vynikne ale jen v případě, že je chřest dobře uvařený. A zatímco v dobách našich babiček a prababiček nebylo uvařit chřest nic zvláštního, protože byl mnohem hojněji rozšířený, dnes se s ním mnoho hospodyněk ani nesetkalo.
     Komentáře
  • Beze ztrát

    Zpracování chřestu beze ztrát: Chřestové velouté s pošírovaným vejcem

    Před 9 měsíci
    Chřest není úplně obvyklá pochutina našich talířích, ale když už si jí dáme, chceme jí zužitkovat bez odpadu a chceme, aby nám jídlo chutnalo. Vyzkoušejte chřestové velouté, což je skvěle ochucená omáčka s chřestem ve strouhance a pošírovaným vejcem. I když se zdá tento pokrm složitý a pracný, je poměrně jednoduchý.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Čerstvost mangoldu poznáme rozlomením řapíků, ze kterých je skvělá příloha. Stejně jako chřest potřebuje krátký var a šokové zchlazení

    Před 9 měsíci
    Mangold je skvělá zelenina, která se může uplatnit v kuchyni na mnoho způsobů. Jeho listy mohou být přidány do polévek, dušené zeleniny, pod maso i do slaného koláče. Řapíky se využijí podobně jako chřest v salátech nebo v podobě zdravé přílohy.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Chřestový salát: Jak na pěstování této orientální zeleniny

    Před 9 měsíci
    Máte rádi netypickou zeleninu? Co si tak vypěstovat chřestový salát? Samotné pěstování zvládne i začátečník. Zelenina, která chutná a je velmi zdravá. Poradíme, jak zeleninu pěstovat, abyste se mohli těšit z bohaté úrody.
     Komentáře
  • Apetit

    Historie chřestu: Ve středověku byla dívkám konzumace chřestu zakázána. Název dostal kvůli pověře

    Před 9 měsíci
    Chřest se jedl již ve starém Egyptě, Řecku a Římě. Ve Francii byl oblíbený po mnoho staletí a v 16. století se dostal do Británie a odtud pak pravděpodobně pak do celé Evropy. To však neznamená, že bychom ho před tím vůbec neznali.
     Komentáře
  • WN24

    Top 5 zdravotních výhod chřestu

    Před 9 měsíci
    Chřest je bohatý na minerály a vitamíny A, C a kyselinu listovou. Je to vláknitá zelenina, která může podporovat zdravá střeva a také pomáhat snižovat krevní tlak. Z těchto důvodů jej lze považovat za ideální doplněk zdravé stravy.
     Komentáře
  • Ekolist

    Na ivančických Slavnostech chřestu a vína už se vařilo i z místního chřestu

    Před 9 měsíci
    Ivančické Slavnosti chřestu a vína letos přilákaly tisíce lidí z celé země na gastronomické a vinařské zážitky. Pořadatelům nahrálo počasí, protože se po dlouhé době dostaly teploty nad 20 stupňů Celsia a po deštivějších dnech svítilo slunce. Lidé si pochutnávali na pokrmech, které už jsou částečně z chřestu pěstovaného v Ivančicích, pro celé slavnosti by však v žádném případě nestačil, řekla ČTK za organizátory z Kulturního a informačního centra Ivančice Magdalena Černá.
     Komentáře
  • Brněnský deník

    V Ivančicích se konají Slavnosti chřestu a vína. Městem proudí davy lidí

    Před 9 měsíci
    /VIDEO, FOTOGALERIE/ Vůně chřestu. Vařeného, pečeného, grilovaného, gratinovaného i smaženého. Naslano i nasladko. Právě ve znamení této gurmánské zeleniny se nesou od pátku do neděle ivančické Slavnosti chřestu a vína, které v této obci na Brněnsku už příští rok oslaví třicáté výročí.
     Komentáře
  • České noviny

    Na ivančických Slavnostech chřestu a vína už se vařilo i z místního chřestu

    Před 9 měsíci
    Ivančické Slavnosti chřestu a vína letos přilákaly tisíce lidí z celé země na gastronomické a vinařské zážitky. Pořadatelům nahrálo počasí, protože se po dlouhé době dostaly teploty nad 20 stupňů Celsia a po deštivějších dnech svítilo slunce. Lidé si pochutnávali na pokrmech, které už jsou částečně z chřestu pěstovaného v Ivančicích, pro celé slavnosti by však v žádném případě nestačil, řekla ČTK za organizátory z Kulturního a informačního centra Ivančice Magdalena Černá.
     Komentáře
  • Zahrádkář

    Artyčok; velmi chutná zelenina, léčivka i ozdoba zahrad

    Před 9 měsíci
    Artyčok patří mezi nejlepší léčiva na játra a žlučník. Je ale i velkou lahůdkou pro labužníky. Nejčastěji ho podáváme vařený nebo pečený.
     Komentáře
  • Brněnská Drbna

    Kam o víkendu na jižní Moravě? Na slavnosti chřestu i oživlý hrad

    Před 9 měsíci
    Předpovědi počasí slibují víkendové oteplení. Jestli na volné dny ještě nemáte program, můžete se inspirovat pravidelnými tipy Brněnské Drbny. Tentokrát zveme k návštěvě oživlého hradu v Boskovicích i na procházku zahradami slavných brněnských vil.
     Komentáře
  • Brněnská Drbna

    Kam o prodlouženém víkendu na jižní Moravě? Na slavnosti chřestu i oživlý hrad

    Před 9 měsíci
    Předpovědi počasí slibují víkendové oteplení. Jestli na volné dny ještě nemáte program, můžete se inspirovat pravidelnými tipy Brněnské Drbny. Tentokrát zveme k návštěvě oživlého hradu v Boskovicích i na procházku zahradami slavných brněnských vil.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Jarní bramborový salát se zeleným chřestem a ředkvičkami

    Před 9 měsíci
    Bramborový salát se nehodí jen během vánočních svátků. I na jaře si můžete dopřát chuť vláčných brambor se zeleninou, konkrétně s ředkvičkami a chřestem. Typická jarní kombinace, která nesmí chybět.
     Komentáře
  • Apetit

    Nejslavnější chřest na planetě. Manet za obraz nechtěl být dlužníkem, a tak se s kupujícím vyrovnal roztomilým způsobem

    Před 10 měsíci
    Jaký chřest je nejznámější? Kupodivu nejde o žádný farmářský kousek, ale o obraz chřestu, který namaloval slavný francouzský impresionista Édouard Manet. K jeho dílu se váže roztomilá historka, která vysvětluje, proč Manet namaloval záhy ještě jeden obraz s chřestem.
     Komentáře
  • Apetit

    Sezona: Co jíst a na čem si pochutnávat v květnu? Vsaďte na křupavost a svěží chuť

    Před 10 měsíci
    Saláty, ředkvičky, chřest, rebarbora – květnové dny jsou doslova nabité barvami a vitaminy. Připravte si z nich chutné jídlo, ze kterého ucítíte příval svěžesti.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Chřest je nejlepší spotřebovat do týdne, říká odborník, a radí zabalit jej do vlhké utěrky

    Před 10 měsíci
    Milovníci chřestu se konečně dočkali! Chřestová sezona je v plném proudu a v obchodech se můžeme rozhodovat, zda dáme přednost jemnějšímu bílému nebo výraznějšímu zelenému. Na co si ale ještě dát při nákupu pozor a jak chřest skladovat, aby vydržel co nejdéle čerstvý?
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jak připravit rychlou sýrovou omáčku k chřestu? Stačí jen pár ingrediencí a za půl hodiny to zvládne i kuchařský začátečník

    Před 10 měsíci
    Chřest je výborná jarní zelenina. Důležité je vybrat si křehký a čerstvý a dobře ho upravit. Nejčastěji se chřest podává s lahodnou sýrovou omáčkou. Pojďte si ji připravit společně s námi!
     Komentáře
  • Bydlení snů

    Asparágus se pěstuje lehce, je krásnou zelenou dekorací i zpestřením jídelníčku

    Před 10 měsíci
    Existuje spousta rostlinek, které jsou nenáročné, dají se pěstovat prakticky kdekoliv a zvelebí náš interiér. Doplňková zeleň se dá dokonce navázat do kytice, která je vhodná pro jakoukoliv domácnost a příležitost. A konkrétně asparágus byl vyvěšován přednostně ve výloze v řeznictvích. Běžně se vyvěšoval mezi špaletová okna, na balkóně a v truhlíku za oknem.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Plněná kuřecí prsa se zeleným chřestem a mozzarellou

    Před 10 měsíci
    Každý rok se těšíte na chřestovou sezónu? Pak budete určitě rádi za každý nový recept, který si můžete připsat na svůj kuchařský seznam. Jedním z nich je tentokrát recept na chutná kuřecí prsa plněná chřestem a mozzarellou. Lahůdka pro jarní hostinu!
     Komentáře
  • Toprecepty

    Lahodný bílý chřest s šunkou a bolzanskou omáčkou. Tradiční recept ze severní Itálie si zamiluje každý gurmet

    Před 10 měsíci
    Chřest s holandskou omáčkou zná každý, ale už jste ho někdy ochutnali s bolzanskou? Jde o neskutečně zajímavou kombinaci, s kterou se můžete setkat především v Jižním Tyrolsku. Tam je tahle skvělá omáčka doma. A právě tam jsem také vyrazila na ochutnávku.
     Komentáře
  • Asenior

    Chřest a můj tatínek Jakub Bezděk

    Před 10 měsíci
    Duben a květen jsou měsíce, kdy nejen obchody se zeleninou a supermarkety, ale také různé kulinářské pořady v TV, internetové stránky a blogy mají plno nabídek a receptů na chřest. Za posledních třicet let se u nás předtím téměř neznámý chřest stal oblíbenou, dobře dostupnou a kuchaři hodně využívanou jarní zeleninou.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Kam vyrazit pro čerstvý český chřest: Na farmě pořídíte kilo už od 85 Kč a druhý květnový víkend navíc láká na chřestové slavnosti

    Před 10 měsíci
    Opět tu máme období chřestu, které bohužel netrvá moc dlouho. Pokud máte tuto luxusní zeleninu v oblibě, je třeba neotálet a patřičně si je užít. Chřest sice koupíte kdekoliv v obchodech, nejlepší je ale pro něj vyrazit přímo k pěstiteli. Český chřest je prostě vyhlášený.
     Komentáře
  • Novinky

    Chřestová sezona je tady. Zjistili jsme, kolik letos chřest stojí i jak se má správně pěstovat

    Před 10 měsíci
    Po opožděném nástupu jara konečně nadešel čas i na sezonu chřestu. Sklizeň v Polabské nížině na Mělnicku se naplno rozjela v těchto dnech. Chřest místní firma pěstuje na přibližně 150 hektarech a sběru se tam ve špičce sezony věnují téměř tři stovky lidí. Atmosféru na místě jsme zajeli natočit i s kamerou.
     Komentáře
  • Novinky.cz: Domácí

    Chřestová sezona je tady. Zjistili jsme kolik letos chřest stojí i jak se má správně pěstovat

    Před 10 měsíci
    Po opožděném nástupu jara konečně nadešel čas i na sezonu chřestu. Sklizeň v Polabské nížině na Mělnicku se naplno rozjela v těchto dnech. Chřest místní firma pěstuje na přibližně 150 hektarech a sběru se tam ve špičce sezony věnují téměř tři stovky lidí. Atmosféru na místě jsme zajeli natočit i s kamerou.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Svěží luštěninový salát se zeleným chřestem a estragonem

    Před 10 měsíci
    Luštěniny jsou přirozeným zdrojem bílkovin, a proto bychom je měli do jídelníčku zařazovat častěji. Nejen kvůli chuti, ale také lepší stravitelnosti by se měly kombinovat s bylinkami. Vyzkoušejte třeba estragon, který je v našich končinách celkem neobvyklý, ale s luštěninami i s chřestem jde skvěle dohromady. Snadno ho vypěstujete na zahrádce nebo v truhlíku za oknem, pokud ho nemáte čerstvý, lze nahradit sušeným.
     Komentáře
  • Videorecepty pana Cuketky

    Jak na ten nejsladší chřest: Bleskově za 3 minuty

    Před 10 měsíci
    Po dlouhé době jedno víc technické video, kde vám ukážu, jak na ten nejšťavnatější a nejsladší chřest. Je to malinko práce navíc a spíš taková chuťovka, ale je to úprava, která umí asi nejvíc zdůraznit přirozenou šťavnatost a sladkost chřestu. Uvidíte, ta šťáva pak z něj jen teče, pokud dodržíte postup. Tenké stuhy prudce ogrilovat nasucho a pak nechat odpočinout pod pokličkou do zavadnutí. Ukazuji postup na grilovací pánvi, ale můžete i na grilu na ohni, jen bacha ať chřest nepropadá! :)
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Chřest: Pomůže s hubnutím, kocovinou a je účinným afrodiziakem. Co vše o chřestu ještě nevíte?

    Před 10 měsíci
    V dubnu začala chřestová sezóna a to znamená jediné – v obchodech je nyní tato lahůdka nejčerstvější a nejlevnější z celého roku. Byla by proto škoda tuto příležitost promeškat a na křupavém chřestu si nepochutnat. Zvláště když je plný vitamínů i minerálů a má na naše zdraví (i hubnutí) zázračný vliv. V kombinaci s jeho delikátní chutí není nad čím přemýšlet!
     Komentáře
  • Proženy

    Chřestová sezona začala! Nejlepší recepty a návod, jak ho vybrat a správně uvařit

    Před 10 měsíci
    Sezona chřestu je krátká a byla by škoda ji promeškat: tato zelenina obsahuje jenom minimum kalorií, zato však velké množství cenných minerálních látek a vitaminů. Po celém světě si ho ale už po staletí cení především pro jeho jemnou a lahodnou chuť.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Proč navštívit Jižní Tyrolsko? Dobrým důvodem je zdejší chřest, místní farmář prozradil, jak si jej nejlépe vychutnat

    Před 10 měsíci
    Ráno sklidit a v poledne už na stole. Přesně takhle by mělo vypadat ideální servírování chřestu. V Jižním Tyrolsku, které patří k nejlepším pěstitelům téhle lahodné zeleniny v Evropě, je to v podstatě samozřejmost.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Zelený chřest si dopřejte rozhodně častěji

    Před 10 měsíci
    I když naši předkové poznali zelený chřest zhruba před 200 lety, donedávna byl v čele oblíbenosti chřest bílý. Zelený chřest je ale v poslední době opět v oblibě, protože má co nabídnout, a to nejen na pohled.
     Komentáře
  • Feminela

    Chřest třikrát jinak: lahodná večeře je připravená během chvíle

    Před 10 měsíci
    Sezónu chřestu můžeme považovat za oficiálně otevřenou. Pokud přemýšlíte, jak zazářit na rodinné oslavě nebo jak nadchnout přátele neobvyklou večeří, chřest bude skvělou volbou. Máme pro vás jednoduché triky, jak chřest připravit hned na několik způsobů.
     Komentáře
  • Hobby magazín speciál

    3 min

    Podcast
    Autorka květinových kuchařek: Zeleninou měsíce května je chřest

    Před 10 měsíci

    ·

    3 minuty

    Dejte si chřest, dokud je mladý a čerstvý. Nic neodkládejte, ať to neuvadne, vyzývá Jana Vlková.
     Komentáře
  • StyleUp

    Chřest je zdravým zpestřením jarního jídelníčku. Vybírat můžeme ze tří druhů

    Před 10 měsíci
    Dnes se chřest opět pomalu vrací na tuzemské stoly, málokdo ví, že v minulosti byl velmi oblíbený a předválečné Československo patřilo k chřestovým velmocem. Chřest je známý typickou barvou i neobvyklým tvarem.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Zelený chřest: Jeho jemná chuť nejlépe vynikne právě v té nejjednodušší úpravě

    Před 10 měsíci
    V jednoduchosti je krása. Připravujeme-li surovinu s tak jemnou chutí jako chřest, platí to dvojnásob. Očištěný chřest jen krátce povaříme v osolené vodě s trochou cukru a podáváme zakápnutý olivovým olejem.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Rozdíl mezi zeleným a bílým chřestem – naučte se ho správně vybírat i připravovat

    Před 10 měsíci
    Milujete chřest, ale doma připravit si ho netroufáte? Příprava chřestu má opravdu určitá specifika, s našimi radami se jí ale nemusíte bát. Poradíme, jak jej vybrat v obchodě i jaký je rozdíl mezi zeleným a bílým. Tak neváhejte a hurá na nákup. Sezóna chřestu je krátká, jen od poloviny dubna do konce června.
     Komentáře
  • Pěstujme

    Chřest připravený na másle se strouhankou vynikne na svátečním stole

    Před 10 měsíci
    Mezi lahůdkovou zeleninu řadíme chřest. Jedná se o vytrvalou bylinu, která na záhonu vydrží růst i dvacet let. Vzhledem k jeho vysoké ceně se stále více lidí pouští do jeho pěstování. Chřestová sezóna začíná v polovině dubna a končí v půlce června. Právě v této době se chřest sklízí v podobě nerozvinutých poupat. Jak si ho chutně připravit?
     Komentáře
  • Babinet

    Chřest je plný vitamínů i minerálů, skvěle chutná a navíc je snadný na přípravu

    Před 10 měsíci
    Sezóna českého chřestu trvá 2–3 měsíce, bílý již v obchodech seženete a zelený se objeví začátkem května. Chřest lékařský, lidově též špargl, býval za první republiky v Čechách velmi oblíbenou zeleninou. V rámci Evropy jsme se v jeho pěstování dokonce řadili na přední místa a nyní se opět stáváme chřestovou velmocí.
     Komentáře
  • Apetit

    37 skvělých receptů se zeleným a bílým chřestem v hlavní roli

    Před 10 měsíci
    Kromě tradičního českého bílého se u nás pěstuje i chřest zelený. Máme pro vás spoustu nápadů co s oběma podniknout! U chřestu je zásadně důležitá čerstvost. Čím dříve po sklizni chřest jíte, tím je sladší – to platí pro všechny varianty (bílou, zelenou i u nás exotickou fialovou). Pod článkem najdete spoustu receptů, jak chřest zpracovat, ale před tím si pročtěte jeho základní úpravu.
     Komentáře
  • Receptovník

    Chřest připravený na másle je ideálním doplňkem jarního jídelníčku

    Před 10 měsíci
    Do zdravého jídelníčku patří konzumace dostatku zeleniny a ovoce. Z nich lze připravit nejrůznější druhy pokrmů, sladkých i slaných. Je dobré vařit podle sezónnosti zeleniny, vybírat si tedy tu, která je k dispozici v daném ročním období. Například v dubnu až červnu přichází na řadu sběr chřestu.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jak připravit dokonalou holandskou omáčku? Fantastickou chuť a sametově hebkou konzistenci zaručí správné šlehání másla

    Před 10 měsíci
    Začíná nám sezona chřestu a ten si, ať už je to bílý nebo zelený, nejčastěji vychutnáváme s holandskou omáčkou. Tato delikátní slavná omáčka je jemná díky spoustě másla, a přestože je jen z pár surovin, chutná naprosto skvostně. Je tu jen jeden zádrhel, nesmí se vám srazit…
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Losos se zeleným chřestem, bazalkovým pestem a rajčátky pečený v alobalu

    Před 10 měsíci
    Jednoduchý recept, na který nepotřebujete mnoho surovin, ale svou chutí vás velmi mile překvapí. Pečený losos s chřestem a rajčaty je ideálním tipem na jarní oběd či večeři.
     Komentáře
  • Apetit

    Chřestová polévka: Vyzkoušejte dokonalou jemnost starobylé české zeleniny

    Před 2 roky
    Sezóna chřestu je stále v plném proudu a receptů na chřestové pokrmy není nikdy dost. Už jste ochutnali chřest v jedné z jeho nejjemnějších podob - lahodné chutné polévce? Máme pro vás tipy, jak si připravit polévku z chřestu na zahřátí nebo jako osvěžení za studena.
     Komentáře

Chřestová sezóna trvá od poloviny dubna do poloviny června. Chřest neboli špargl najdete na stáncích nejčastěji ve dvou variantách - zelený a bílý. Jedná se o stejnou plodinu, liší se jen způsobem pěstování.


Historie pěstování

V Evropě se chřest pěstoval od 15. století. Český chřest se podával na císařském dvoře ve Vídni, vyvážel se do Německa i do Říma. V Československu byl coby "buržoazní zelenina" zaorán v roce 1955. V posledních letech se český chřest opět pěstuje především na Mělnicku a jeho popularita raketově vzrůstá.


Jak na chřest v kuchyni

Určitě se vám budou hodit tipy na přípravu a také na nejlepší chřestové recepty. Vyzkoušet můžete krémovou polévku z chřestu nebo třeba chřestové rizoto. Jednoduchou, ale výtečnou klasikou je chřest s holandskou omáčkou. Nabízíme tedy jednoduchý návod, jak holandskou omáčku připravit.


Chřestová sezóna trvá od poloviny dubna do poloviny června. Chřest neboli špargl najdete na stáncích nejčastěji ve dvou variantách - zelený a bílý. Jedná se o stejnou plodinu, liší se jen způsobem pěstování.


Historie pěstování

V Evropě se chřest pěstoval od 15. století. Český chřest se podával na císařském dvoře ve Vídni, vyvážel se do Německa i do Říma. V Československu byl coby "buržoazní zelenina" zaorán v roce 1955. V posledních letech se český chřest opět pěstuje především na Mělnicku a jeho popularita raketově vzrůstá.


Jak na chřest v kuchyni

Určitě se vám budou hodit tipy na přípravu a také na nejlepší chřestové recepty. Vyzkoušet můžete krémovou polévku z chřestu nebo třeba chřestové rizoto. Jednoduchou, ale výtečnou klasikou je chřest s holandskou omáčkou. Nabízíme tedy jednoduchý návod, jak holandskou omáčku připravit.


Reklama