Zavřít
Luštěniny

Luštěniny

Nejnovější články na Seznamu na téma Luštěniny
  • FitŽivot

    Jak snížit hladinu cukru v krvi: Zařaďte do jídelníčku luštěniny a vodu s citronem

    Před 3 dny
    Zvýšená hladina cukru v krvi ještě nemusí znamenat, že jste diabetikem. Nicméně co není, může být. Proto je potřeba s tím rychle něco dělat. Co pomáhá? Máme pro vás pár jednoduchých rad, jak hladinu glykemike v krvi snížit.
     Komentáře
  • Echo24

    Zdravé obědy ve školách, nebo experiment na dětech? ANO chce vyhlášku o rybách a luštěninách zrušit

    Před 5 dny
    Vláda Andreje Babiše chce zrušit novou stravovací vyhlášku pro školy, která měla od září postupně přinést zdravější obědy pro děti. Norma snižuje množství soli, cukru, brambor a průmyslově zpracovaných potravin a naopak přidává luštěniny, ryby, zeleninu či celozrnné obiloviny. V praxi ale podle kritiků naráží na odpor žáků, plné odpadkové koše a administrativní i provozní problémy ve školních jídelnách.
     Komentáře
  • Svět potravin

    Pečení jinak: Kořeněné luštěniny místo cukroví. Cizrna, čočka a fazole jako základ odvážného svátečního pečení

    Před 9 dny
    Když se řekne vánoční pečení, většina lidí automaticky sáhne po másle, cukru a mouce. Přitom existuje úplně jiná tradice, která zapojuje luštěniny. Ano, slyšíte dobře, využívání luštěnin jako základu sladkého pečiva.
     Komentáře
  • Jihlavská Drbna

    Méně soli i cukru, více zeleniny. Školní stravování v Jihlavě se výrazně mění

    Před 9 dny
    Školní stravování napříč republikou čekají velké změny. Povinnost méně solit i sladit a zároveň nabídnout více zeleniny nebo luštěnin sice přijde až prvního září, školní kuchyně ve městě však na nic nečekají, jak zjišťovala Jihlavská Drbna.
     Komentáře
  • Pestrá Zahrada

    Jednoduchá potravina, která podporuje růst vlasů podle korejské tradice

    Před 10 dny
    Když se ochladí a vlasy začnou trpět suchým vzduchem, statickou elektřinou i neustálým nošením čepic, stojí za to podívat se na rituály žen, které jsou známé svou hustou a lesklou hřívou. Korejky často nesahají po ... více Příspěvek Jednoduchá potravina, která podporuje růst vlasů podle korejské tradice pochází z Pestrá Zahrada
  • Náš dům

    Fazole uvaříte mnohem rychleji díky minerální vodě

    Před 12 dny
    Jedná se o významný zdroj bílkovin. Jejich příprava ovšem mnohdy zabere spoustu času. Jistě se vám stala ta nepříjemná věc, že jste se pustili do vaření fazolové polévky a luštěniny ne a ne změknout. Tvrdé fazole nejsou chutné, a navíc jsou těžko stravitelné. Poradíme vám několik triků, jak zkrátit čas pokrmů z fazolí.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Šoulet je židovské jídlo. Stejně se připravuje i staročeský pokrm kočičí svatba

    Před 19 dny
    Šoulet je židovské jídlo z krup a luštěnin, jako je hrách, cizrna, fazole a jiné. Připravoval se přes noc, aby se nemusel vařit o šabatu, kdy je vaření zakázáno. Podává se jako hlavní jídlo i vydatná příloha k masu.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jak vařit luštěniny v pomalém hrnci. Vaření sice bude delší, ale úplně pohodové

    Před 20 dny
    Luštěniny jsou důležitou složkou naší výživy a nejde jen o jejich výtečnou chuť, ale i o přínos pro naši výživu. Ceněné jsou kvůli obsahu důležitých živin, včetně bílkovin, přitom jsou levné. V jídelníčku vegetariánů jsou nepostradatelné, ale chybět by neměly ani při běžném stravování. Přesto jejich zdlouhavé vaření může být trochu oříškem.
     Komentáře
  • Marianne

    Vzpomínky a specifická zelenina nabitá zdravím: Fazolové lusky na kyselo podle ČSN

    Před 20 dny
    Ve školní jídelně možná nepatřily fazolky na kyselo k vašim favoritům. Ale pokud jste jim od těch dob nedali další šanci, přimlouváme se za ně. Poděkuje vám nejen vaše zdraví, ale pravděpodobně i „dospělácké“ chuťové buňky. Pro přesné srovnání můžete začít receptem podle tehdejších Československých státních norem.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jak dlouho vařit cizrnu. Vychutnejte si ji v polévkách, salátech i pomazánkách

    Před 21 dny
    Cizrna má příjemnou oříškovou chuť, zase úplně jinou než ostatní luštěniny. V kuchyni se používá obdobně jako všechny luštěniny do polévek, omáček a karbanátků. Výtečná a populární je jako základ pro falafel, hummus i další skvělé pomazánky.
     Komentáře
  • Tiscali

    Černé fazole: cenově dostupná potravina s vysokou nutriční hodnotou pro podporu vlasů, pleti i celkové vitality

    Před 22 dny
    Černé fazole možná v obchodě přehlížíte - a přitom jde o jednu z nejpodceňovanějších superpotravin.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jak dlouho vařit červenou čočku. Výtečnou chuť a bleskovou přípravu určitě oceníte

    Před 22 dny
    Čočka je báječnou surovinou, která má své důležité místo v našem jídelníčku. Mezi ostatními luštěninami vyniká svou mimořádně příjemnou chutí a univerzálním využitím. Za povšimnutí stojí rozhodně i červená čočka, která zaujme rychlou přípravou.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jakou mouku používáme nejčastěji a kam se která z nich hodí? Poradíme vám s výběrem

    Před 23 dny
    Mouka je prášek vyrobený z rozemletých syrových zrn obilovin, luštěnin a semen z rostlin a kořenů. Většina druhů mouky má několik stupňů hrubosti a podle toho se z nich připravují konkrétní sladké i slané pokrmy.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jak dlouho vařit hrách. Za málo peněz snadno a chutně nasytíte rodinu

    Před 23 dny
    Hrách patří mezi luštěniny, proto i pro něj platí, že je výživný a vydatný. Jeho vaření je snadné a chuť výborná. Z hrachu vaříme především polévky a kaše. Vaření trvá déle u celého hrachu, kdežto půlený hrách je oblíbený pro svou rychlejší přípravu.
     Komentáře
  • Aktin

    Clean eating: Kdy zdravá strava přestává být zdravá

    Před 24 dny
    Clean eating může prospět, ale kdy se mění v posedlost? Poznejte varovné signály ortorexie, mýty i tipy, jak vrátit jídlu rovnováhu.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jak dlouho vařit čočku. Oblíbená luštěnina je zdravá, levná a brzy uvařená

    Před 26 dny
    Čočka je výtečná luštěnina, která má v našem jídelníčku trvalé místo. Nemusíte být vegetariány, abyste čočku milovali. Čočková polévka je jednou z nejoblíbenějších polévek, ale to ani zdaleka není vše, co z čočky rádi vaříme. Vyzkoušejte z ní pomazánku, karbanátky, "prejt" i salát.
     Komentáře
  • iGlanc

    Čočka je superpotravina, kdá se uvařit, aby nenadýmala. Namáčejte všechny druhy a přidejte citron

    Před 27 dny
    Čočka má pověst těžké a nadýmavé potraviny, kterou si většina z nás spojuje se školní jídelnou. Přitom stačí vědět, jak ji správně připravit, a z obyčejné luštěniny se stane výživná, chutná a levná superpotravina, po které vám rozhodně nebude těžko.
     Komentáře
  • Dům a zahrada

    Nečekejte s čočkou na Nový rok. Je levná, výživná a prospívá zdraví od jara do zimy

    Před 27 dny
    Věděli jste, že čočka patří mezi nejstarší pěstované luštěniny? Jedla se už v mladší době kamenné, ale v moderních časech se na ni zapomíná. Je to škoda, protože má spoustu benefitů pro naše zdraví, a navíc výborně zasytí.
     Komentáře
  • extrainspirace.cz

    Tahle česká luštěnina urychluje cestu k vysněné linii. Češky ji začaly ve velkém zařazovat do jídelníčků

    Před 29 dny
    Zapomeňte na doby, kdy byla čočka synonymem pro školní jídelnu, ocet a […]
     Komentáře
  • Dotyk

    Cizrna stabilizuje hladinu cukru v krvi a kila po ní jdou dolů. Češi jí ale jedí málo

    Před 1 měsícem
    Říká se jí římský hrách a je velmi oblíbená v zemích Blízkého východu. Zároveň je součástí i středomořské kuchyně. Tato drobná luštěnina je nejen chutná, ale příznivě ovlivňuje zdraví. A to nejen diabetikům.
     Komentáře
  • Vegmania

    Vegan a masař u jednoho stolu? Jak nad vařením nestrávit mládí

    Před 1 měsícem
    Zatímco dříve jedla většina rodin podobně, dnes se jídelníček jednotlivých strávníků stává mnohem pestřejším – a někdy tak i náročnějším na sladění. Pokud se stravujete rostlině a zbytek rodiny zůstává u tradiční kuchyně, může být společné stolování malou logistickou výzvou. Naštěstí existuje spousta způsobů, jak to zvládnout bez stresu, zbytečného vaření navíc i rodinných konfliktů. […] Článek Vegan a masař u jednoho stolu? Jak nad vařením nestrávit mládí se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Naše zahrada

    Čím krmit kachny a labutě během zimy – rohlíky jsou OUT v každém případě

    Před 1 měsícem
    Čím krmit kachny a labutě během zimy – rohlíky jsou OUT v každém případě. Čím krmit kachny nebo labutě během zimy: Krmení vodního ptactva, jako jsou kachny a husy, v zimních měsících je důležitým způsobem, jak jim dodat energii a živiny, které potřebují k přežití v chladném počasí. Je však důležité zvolit správné druhy potravy, abyste jim zajistili vyváženou a výživnou stravu.
     Komentáře
  • Tiscali

    Malý zázrak pro tělo i planetu. Proč jíst čočku častěji a jak ji správně vařit

    Před 1 měsícem
    Zapomeňte na exotické superpotraviny, to pravé bohatství roste na našich polích. Čočka, skromná luštěnina s velkou duší, vrací do kuchyní jednoduchost a zdraví.
     Komentáře
  • Proženy

    Co jíst proti mrtvici? Těchto 10 úžasných potravin pomáhá. A přidejte k nim radost ze života!

    Před 1 měsícem
    Jak snížit riziko mrtvice? Rostoucí věk nebo dědičnost… To jsou rizikové faktory, které ovlivnit nemůžete. Existují ale celkem jednoduché úpravy životního stylu, které dokážou snížit pravděpodobnost, že cévní mozková příhoda postihne právě vás. Které potraviny se vyplatí zařadit do jídelníčku?
     Komentáře
  • Marianne

    Fazole měkké a hotové dřív, než byste řekli „oběd“: Stačí znát malý kuchyňský trik

    Před 1 měsícem
    Fazole patří mezi poklady naší kuchyně. Levné, výživné. A přitom nezaslouženě opomíjené. Mnoho lidí je přestalo vařit jen proto, že se nechtějí celé odpoledne dívat na hrnec. Přitom existuje jednoduchý fígl, díky kterému budou fazole měkké, chutné a hotové raz dva.
     Komentáře
  • Marianne

    Velká konkurence brambůrků a oříšků: Křupavá cizrna nedá moc práce a chutná skvěle

    Před 1 měsícem
    Cizrna je doslova nabitá zdraví prospěšnými látkami. Navíc je vhodná i pro lidi s celiakií, protože je přirozeně bezlepková. Věděli jste, že může skvěle posloužit i jako zdravé a výborné mlsání v podobě slaných nebo sladkých „křupek“?
     Komentáře
  • extrainspirace.cz

    Tahle luštěnina urychluje hubnoucí cestu. Češi ji ve velkém zařazují do jídelníčku a jsou nadšení z jejich dopadů

    Před 1 měsícem
    Když se řekne cizrna, možná si vybavíte hummus, exotické saláty nebo něco, […]
     Komentáře
  • BezHladovění

    Chronodieta: Zdravá dieta podle cirkadiánního rytmu

    Před 1 měsícem
    Jíte zdravě a kaloricky přiměřeně, ale výsledky v hubnutí se nedostavují? Možná nejde jen o to, co jíte, ale kdy jíte. Právě na tom staví chronodieta – výživový styl, který respektuje biologické hodiny těla. Ve světě moderní výživy se stále častěji objevují nové diety, které překračují tradiční systém počítání kalorií a živin. Jedním z těchto […]
     Komentáře
  • iReceptář

    Podle Teslových poznámek mohou látky z luštěnin zatěžovat organismus a ovlivňovat schopnost soustředění

    Před 1 měsícem
    Nikola Tesla byl vizionář, který svým způsobem života předběhl dobu. Nešlo jen o jeho vynálezy, ale i o to, jak přemýšlel o zdraví a jídle. Byl neuvěřitelně disciplinovaný a v mnohém až asketický. Některé potraviny zásadně odmítal. Mezi nimi byly právě i luštěniny.
     Komentáře
  • Dům a zahrada

    Luštěniny naklíčené doma přinášejí chutnou a zdravou stravu plnou vitaminů

    Před 1 měsícem
    Čerstvé zeleniny a ovoce je na podzim a v zimě mnohem méně. Ta, co je pěstovaná ve skleníku, nemá moc dobrou chuť a neobsahuje příliš živin. Vitaminy máte ale na dosah za zcela zlomkovou cenu. Díky klíčení.
     Komentáře
  • Prima inspirace

    Čočka na kyselo – klasický recept s vejcem, klobásou a okurkami

    Před 1 měsícem
    Čočka na kyselo patří k nejoblíbenějším klasickým jídlům české kuchyně. Jednoduchá, poctivá a výborně dochucená – s vejcem, klobásou a okurkami tvoří vydatné jídlo, které zasytí i potěší. Recept je snadný a zvládne ho i začátečník – s chutí připravte českou klasiku, kterou si vychutnáte k obědu i večeři. ⏱️ Příprava: 15 minut 🔥 Vaření: 45 […] The post Čočka na kyselo – klasický recept s vejcem, klobásou a okurkami appeared first on Prima Inspirace.
     Komentáře
  • Apetit

    Zapomeňte na expiraci! Které potraviny vám vydrží prakticky navždy?

    Před 1 měsícem
    Mít doma zásobu potravin, které se jen tak nezkazí, je praktické a jistě i uklidňující. Mezi ty největší držáky patří především rýže, luštěniny, těstoviny, konzervy, ovesné vločky nebo sušené maso. Při správném skladování vám mohou vydržet dlouhé roky, některé dokonce i desítky let. Ale které potraviny patří mezi skutečné šampiony v trvanlivosti?
     Komentáře
  • Zdravé Zprávy

    Méně masa a víc luštěnin, lepší stravování mění životy i planetu

    Před 2 měsíci
    Omezení spotřeby červeného a zpracovaného masa zabrání až 15 milionům předčasných úmrtím ročně. A změna prospěje i přírodě.
     Komentáře
  • Vegmania

    Fazole v kuchyni: recepty na mexické směsi, polévky, guláše i pomazánky

    Před 2 měsíci
    Zatímco u vegetariánů a veganů platí fazole za páteř jídelníčku, konvenční strávnici se jim, podobně jako dalším luštěninám, spíše vyhýbají. Na vině je nepříjemná plynatost, kterou je však možné významně snížit vydatným namáčením a uvařením do měkka. Pojďme se fazolím i jejich správné přípravě, kouknout pěkně na zoubek. Přednosti fazolí Fazole patří společně s cizrnou, […] Článek Fazole v kuchyni: recepty na mexické směsi, polévky, guláše i pomazánky se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Apetit

    Nejjednodušší a nejlepší fazolová polévka s klobásou: Zasytí, zahřeje a promění obyčejný den v zážitek

    Před 2 měsíci
    Fazolová polévka s klobásou je oblíbená klasika, která dokáže zasytit, zahřát a zároveň potěšit svou plnou chutí. Kombinace sytých fazolí, křupavé klobásy a voňavé zeleniny vytváří hutný základ, který lze snadno obměnit podle nálady i sezóny. Stačí přidat trochu uzeného masa, bylinky nebo kapku olivového oleje a z klasiky se stane pokrm s úplně jiným charakterem. Ideální volba, když chcete rychle připravit poctivou polévku pro celou rodinu.
     Komentáře
  • Sport deník

    Nafouklé břicho způsobují i zdánlivě zdravé potraviny. Skrytými viníky jsou rohlíky, cereálie, jogurty i luštěniny

    Před 2 měsíci
    Nafouklé břicho není jen záležitost dospělých, ročně trápí i tisíce dětí, které konzumují potraviny považované za zdravé či nezávadné. Za většinu problémů může složení jídelníčku, rychlá příprava, zpracování produktů v potravinářském průmyslu a hlavně – nevědomost, co pro dětská bříška skutečně znamená denní dávka potravin, které konzumují pravidelně.
     Komentáře
  • Zahrádkář

    Cizrna beranní: využití, pěstování

    Před 2 měsíci
    Cizrna beranní je nejen oblíbenou luštěninou, ale i zajímavou rostlinou do zahrady. Přináší vysoké výnosy a nabízí zajímavé možnosti zpracování. Původ a rozšíření cizrny Cizrna má svůj původ v Indii, kde je dodnes…
     Komentáře
  • Sport deník

    Luštěniny jako základ zdravého jídelníčku sportovců: Vláknina, bílkoviny a energie na celý den

    Před 2 měsíci
    Pokud se snažíte shodit nějaké ty přebytečné kilogramy, měli byste do svého jídelníčku zakomponovat suroviny, které dokáží omezit hlad a podporují zdravé trávení. Některé z nich navíc stojí jen pár korun a zakoupíte je v každém obchodě s potravinami.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Hrstková polévka bývala pokladem našich babiček. Pochutnejte si také za málo peněz

    Před 2 měsíci
    Luštěninové polévky, ať už se jedná o čočkovou, hrachovou nebo fazolovou, patří k těm nejoblíbenějším. Úplným pokladem je ale hrstková polévka, do které se jednoduše přidává hrstka od každého. V jednom talíři najdete od každé luštěniny trochu, to vše s přiměřenou dávkou krup.
     Komentáře
  • Naše krásná zahrada

    Nejkrásnější popínavá zelenina? Lablab purpurový je okrasou zahrady i překvapením v kuchyni

    Před 2 měsíci
    Lablab purpurový, fascinující netradiční zelenina, kombinuje krásu okrasné liány s užitkem jedlé luštěniny. Jeho sytě purpurové lusky a jemné květy ozdobí zahradu, zatímco semena obohatí jídelníček o zdravou a chuťově zajímavou alternativu k běžným fazolím. Objevte, proč je tahle rostlina hitem exotických zahrad a proč by neměla chybět ani u vás.
     Komentáře
  • Dotyk

    Hrách nemá v oblibě každý. Je to ale luštěnina, která snižuje riziko infarktu a vzniku zánětů ve střevech

    Před 2 měsíci
    Jako malé děti jsme tuto luštěnínu rozhodně nemuseli, dnes je však doménou mnoha luxusních restaurací. Řeč je o žlutém hrachu, potravině, která má pro naše zdraví mnoho příznivých účinků.
     Komentáře
  • Tipio

    Cizrna: Co to je a vše, co o ní potřebujete vědět

    Před 2 měsíci
    Cizrna je častá součást našich jídelníčků, což je velmi dobře, protože stále […] Příspěvek Cizrna: Co to je a vše, co o ní potřebujete vědět zobrazený nejdříve.
     Komentáře
  • Dům a zahrada

    Saturejka skvěle dochutí maso, luštěniny i brambory. Navíc pomáhá při nízkém tlaku a zklidňuje trávení

    Před 2 měsíci
    Původně středomořská bylinka se postupně zabydlela po celém světě. Saturejka má výraznou chuť i vůni a od středověku se používá jako léčivka.
     Komentáře
  • Apetit

    Ze sítí: ‚Granule‘ pro lidi. Nejlenivější jídlo všech dob šetří čas, ale chutná vůbec někomu?

    Před 2 měsíci
    Název „human kibble“ zní jako špatný vtip. Granule pro lidi? A přece se tohle zvláštní jídlo stalo virálním hitem na TikToku. Jedna obří mísa, do které se naseká zelenina, maso, obiloviny i luštěniny. Směs, která putuje do lednice a z které se během dne jen nabírá. Žádné přemýšlení, co dnes vařit, žádné dlouhé stání u plotny. Je to snaha o jednoduchost, nebo už rezignace na jídlo jako radost? Názory se různí – a human kibble dobývá svět.
     Komentáře
  • Novinky

    Batáty a další potraviny, které pomáhají snížit hladinu cholesterolu

    Před 2 měsíci
    Po padesátce se naše tělo mění. Zpomaluje se metabolismus, kolísá hormonální nerovnováha a roste riziko kardiovaskulárních onemocnění. Jedním z faktorů, který ovlivňuje zdraví srdce je hladina cholesterolu, kterou lze významně ovlivnit i úpravou jídelníčku.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Fazolová pomazánka je snadná na přípravu, levná a výživná. A hlavně výtečně chutná

    Před 2 měsíci
    Luštěninové pomazánky přináší do naší kuchyně celou řadu výhod. Připravujeme je především ze sóji, cizrny a fazolí, ale využít můžeme i čočku nebo hrách. Výhodou je vysoká výživnost, ale zároveň snadná cenová dostupnost potřebných surovin. Tentokrát vám ukážeme, jak snadno připravit pomazánku ze suchých fazolí.
     Komentáře
  • Apetit

    Vegetariánské burgery: Od nudných placek k dokonalé chuti

    Před 2 měsíci
    Už dávno neplatí, že burger musí obsahovat plátek hovězího masa. Ať už nejíme maso z etických důvodů, nedělá dobře našemu zažívacímu ústrojí nebo nechceme zatěžovat planetu, můžeme dát přednost vegetariánskému burgeru. Nutno podotknout, že jeho chuť mnohdy předčí veškerá očekávání, a tak si na bezmasém burgeru leckdy smlsnou i masožrouti.
     Komentáře
  • Vegmania

    Edamame: sójové fazolky, které vylepší sáláty, polévky i misky hojnosti

    Před 2 měsíci
    Edamame budete nejspíše znát z různých zahraničních blogů, instagramových fotek misek hojnosti a možná také z některých veganských bistrech, zaměřených na asijsou kuchyni. Zatímco v východních asijských zemích se konzumují už několik tisíc let, u nás příliš rozšířené nejsou. Jejich popularizace přichází především se zájmem o zdravou stravu a právě veganství. Co jsou to edamame? […] Článek Edamame: sójové fazolky, které vylepší sáláty, polévky i misky hojnosti se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Květy

    KVÍZ: Dnešních 10 otázek je pestrou směsicí představující druhy luštěnin a sportovní poháry pro vítěze

    Před 3 měsíci
    Kdo vyhraje, získá pohár. Víte ale, jaký nese název? S několika trofejemi pro vítěze se setkáte v dnešním kvízu.
     Komentáře
  • Naše krásná zahrada

    Nejdelší lusky na světě? Vyzkoušejte pěstování vigny čínské

    Před 3 měsíci
    Chcete zkusit něco nového a oživit pěstování zeleniny na své zahradě? Vigna čínská je exotická luštěnina, která si vás získá až metr dlouhými lusky, nenáročnou péčí a rychlým růstem. Hodí se i pro začátečníky, nepotřebuje hnojení a navíc prospívá půdě i okolním rostlinám. Seznamte se s luštěninou, která může být ozdobou záhonu i chutnou přílohou k jídlu.
     Komentáře
  • EnviWeb.cz

    Novela vyhlášky o školním stravování otevírá dveře zdravějším a udržitelnějším obědům

    Před 3 měsíci
    Ministr školství podepsal novelu vyhlášky o školním stravování, která přináší největší změnu za poslední tři dekády. Návrh reflektuje požadavky odborníků a odbornic i veřejnosti - více bezmasých jídel, vyšší zastoupení luštěnin a celozrnných potravin, ústup od nadbytečného solení a vstřícnější
     Komentáře
  • Pravda24

    Život bez rajčat, kukuřice a brambor: Naši předkové jedli hlavně obiloviny a luštěniny

    Před 3 měsíci
    Rajčata, kukuřice i brambory dnes tvoří samozřejmou součást našeho jídelníčku. Jenže do Evropy se tyto plodiny dostaly až po objevení Ameriky.
     Komentáře
  • GymBeam

    Nejlevnější zdroj bílkovin? Luštěniny: Jejich zdravotní benefity a jak pomáhají s hubnutím

    Před 3 měsíci
    Luštěniny často opomíjíme, což je velká škoda. Jsou totiž bohaté na vlákninu, bílkoviny a spoustu vitamínů i minerálních látek. Díky svému jedinečnému složení se tak pyšní i skvělými účinky na zdraví. Jaké účinky to jsou a je dobré jíst luštěniny, i když chcete zhubnout? To vám prozradí následující článek. The post Nejlevnější zdroj bílkovin? Luštěniny: Jejich zdravotní benefity a jak pomáhají s hubnutím appeared first on GymBeam Blog.
  • CNN Prima News

    Více luštěnin či ryb: Školní jídelny čekají velké změny, vyhláška přichází i se zákazem

    Před 3 měsíci
    Od nového školního roku by na studenty měly čekat aktualizované jídelníčky. Státní zdravotní ústav (SZÚ) totiž přišel s reformou vyhlášky, kterou podle resortu zdravotnictví podpořila i odborná veřejnost. Na talířích by měly být více zastoupeny luštěniny nebo ryby, naopak masa by mohlo ubýt. Odborníci mimo jiné přišli i s úplným zákazem slazených nápojů. Vyhláška však bude ještě tento školní rok pro vzdělávací zařízení dobrovolná, uvedl web iDnes.cz. O jaké změny se jedná?
     Komentáře
  • WN24

    Síla luštěnin: jak je zařadit do jídelníčku a proč se vyplatí

    Před 3 měsíci
    Ceny potravin rostou, zdraví řešíme čím dál víc a zároveň nás trápí ekologická stopa jídelníčku. Všechny tyto problémy mají jedno řešení, a tím jsou luštěniny. Fazole, čočka, hrách nebo cizrna dokážou zasytit, dodat tělu klíčové živiny a přitom zatížit planetu mnohem méně než maso.
     Komentáře
  • Cooky

    Lehkou, svěží hráškovou polévku plnou hodnotných živin uvaříte za půl hodinky

    Před 3 měsíci
    Rychlá, jednoduchá a velmi výživná: Taková je hrášková polévka podle tohoto jednoduchého receptu krok po kroku.
     Komentáře
  • Apetit

    Hledáte lehkou letní pomazánku, která osvěží, zasytí a chutná i dětem? Dejte šanci červené čočce!

    Před 3 měsíci
    Zdravá pomazánka, která v létě osvěží a zároveň zasytí, může být i chutná. Nevěříte? Vyzkoušejte jednoduchý recept z červené čočky s mrkví, česnekem, citronem a bylinkami, který skvěle funguje nejen jako pomazánka na chleba, ale i jako dip ke grilované zelenině. Navíc ho snadno upravíte podle chuti – od orientální varianty po jemnější verzi pro děti.
     Komentáře
  • Marianne

    Tradiční hrachovka je výborná a sytá. A naše zdraví nám za ni poděkuje

    Před 3 měsíci
    Hrášek coby zelenina i hrách jako luštěnina se mohou chlubit bohatým obsahem lidskému tělu prospěšných látek. Hrachové polévky jsou oblíbené díky své sytosti i chuti. Hrachovku podle dnešního receptu může skvěle doplnit osmahnutá uzenina a na másle smažené kostičky rohlíků.
     Komentáře
  • BezHladovění

    Co jíst pro duševní pohodu: Vhodné a nevhodné potraviny pro zdravou psychiku

    Před 4 měsíci
    Cítíte se poslední dobou unaveně, bez nálady, ve stresu nebo dokonce v depresi, i když vlastně nevíte proč? Odpověď možná nehledejte jen v hlavě, ale i na talíři. Výživa totiž ovlivňuje psychiku mnohem více, než si většina z nás uvědomuje. Po jakých potravinách sáhnout a kterým se naopak vyhýbat, abyste se cítili lépe? Psychika vychází […]
     Komentáře
  • Jsme kočky

    Cizrna: výživná a až překvapivě univerzální luštěnina, která umí čistit nejen organismus, ale i zlato

    Před 4 měsíci
    Cizrna. Slovo, které nezní nijak zvlášť sexy, a přesto se v něm skrývá síla, která by mohla od základu změnit celý tvůj nevýživný jídelníček. Pokud teď čekáš nějaký super moderní jídelní trend, zklameme tě a radši tě u nás nasměrujeme k článku, jak se naučit pracovat s katastrofickými myšlenkami.
     Komentáře
Reklama