Zavřít
Luštěniny

Luštěniny

Nejnovější články na Seznamu na téma Luštěniny
  • Žena-in

    Bílkoviny: Jak si jednoduše zajistit jejich dostatek v potravě

    Před 3 dny
    Bílkoviny jsou společně se sacharidy a tuky základními a nezbytnými složkami naší potravy. Naše tělo potřebuje přijímat bílkoviny z potravy, aby z jejich aminokyselin stavělo vlastní bílkoviny, hormony a další látky. Víte, jak mu tyto stavební kameny jednoduše dopřát?
     Komentáře
  • TopRecepty

    Večeře za 20 Kč pro jednoho: Staročeský pokrm šumajstr z krup voní česnekem, sádlem a majoránkou a nasytí i velké jedlíky

    Před 5 dny
    Nejen česká kuchyně má své speciality. Šumajstr neboli šulimajz je jednoduché jídlo z obyčejných surovin, které se tradičně připravuje na Slovácku a Záhoří a je podobné šouletu.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Cizrnové křupky z trouby chutnají jako ochucené oříšky. Výsledná křupavost se mění dobou skladování

    Před 16 dny
    Křupky z cizrny pečené v troubě jsou alternativou k nezdravému mlsání plnému tuku a soli a ideálním způsobem, jak dostat luštěniny i do jejich největších odpůrců. Jsou výborné samotné s různými příchutěmi i jako zajímavý doplněk do salátů nebo polévek místo krutonů z pečiva. Jejich jemnou oříškovou chuť si zamilují i děti.
     Komentáře
  • Proženy

    Pozor na syrové fazole, jsou jedovaté! Jak poznat otravu, co dělat a jak je vařit

    Před 1 měsícem
    Fazole, stejně jako ostatní luštěniny, jsou brány jako vítaná součást jídelníčku, která má mnoho blahodárných účinků. Víte ale, za jakých okolností mohou být životu nebezpečné?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Půst začíná, místo masa si dejte čočku

    Před 1 měsícem
    Popeleční středou začalo pro věřící období půstu. Není od věci se inspirovat a pokusit se také odlehčit svůj jídelníček. Pokud jste se zapojili do akce suchý únor, máte již určitý cvik. Jednou z možností, jak pojmout půst, je omezení příjmu masa. To je ostatně současný módní trend a v mnoha případech i finanční nutnost. Maso lze nahradit různými způsoby, ale nejlevnější variantou jsou luštěniny.
     Komentáře
  • Proženy

    Nevíte, co vařit o víkendu? Máme pro vás tipy od snídaně až po večeři

    Před 1 měsícem
    Odlehčete o víkendu jídelníček a zkuste se alespoň jeden den obejít bez masa. Nemusíte se bát, že budete mít hlad: naše recepty jsou dostatečně syté a určitě si na nich pochutnáte.
     Komentáře
  • Nápady návody

    Jak vařit luštěniny, aby nenadýmaly. Při vaření je musíte kontrolovat

    Před 1 měsícem
    Máte rádi luštěniny, ale trápí vás po jejich konzumaci nadýmání? Máme pro vás řešení. Přečtěte si o tom, jak připravit luštěniny, aby nenadýmaly. Luštěniny můžete vařit nebo nechat naklíčit, aniž by vám způsobovaly problémy s nadýmáním.
     Komentáře
  • Proženy

    Prospěje tělu a kila půjdou dolů: Odlehčete jídelníček a zkuste velikonoční půst s těmito recepty

    Před 1 měsícem
    Dnes začíná čtyřicetidenní půst, který potrvá až do Velikonoc, pro věřící má hluboký duchovní význam. Vzdát se masa, alkoholu a sladkostí a odlehčit v předjaří jídelníček je ale zdravá tradice, která prospěje všem bez rozdílů.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Výborné fazole pod peřinkou: Zapečené s rajčaty, uzeným nebo hovězím chutnají fantasticky

    Před 1 měsícem
    Fazole většinou připravujeme na plotně, ale jdou dát i do trouby a zapéct. Máme pro vás fazole s uzeným, provensálskou zapečenou variantu, ale také mexické fazole. Využijte inspirace a zpestřete si jídelníček.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Tak trochu jiné křupavé krokety: Pečené zeleninové, jáhlové, rýžové nebo luštěninové obohatí jídelníček o spoustu chutí i živin

    Před 1 měsícem
    Dozlatova osmažené nebo fritované krokety jsou zejména dětmi oblíbenou přílohou. Ty klasické se dělají z bramborového těsta a způsob přípravy není zrovna nejzdravější. Existují však varianty, které jsou rovněž vynikající, ovšem bez přebytečného tuku a se spoustou potřebných živin.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    20 nejlepších receptů, jak zařadit luštěniny do jídelníčku kdykoli během dne

    Před 1 měsícem
    10. února slavíme Světový den luštěnin. Ruku na srdce, kolikrát týdně či měsíčně se luštěniny objevují ve vašem jídelníčku? Dle průměrné roční spotřeby v České republice to pravděpodobně příliš často nebude. Což je škoda. Luštěniny se řadí mezi nutričně velmi hodnotné potraviny a není důvod se jim vyhýbat. Inspirujte se recepty z naší databáze a oslavte dnešní den pořádnou porcí luštěnin!
     Komentáře
  • Vlasta

    Jíme zdravě: Jak naklíčit semena. Nenaklíčíte všechna, pozor na hygienu

    Před 1 měsícem
    Nakličování je vcelku jednoduché a nenáročné, i tak se při něm můžeme dopustit zbytečných chyb. Vysvětlíme je na případu několika mýtů, které kolem tohoto procesu panují.
     Komentáře
  • Befity

    Černé fazole jsou ideální zimní potravinou

    Před 1 měsícem
    Důkazy podporující zdravotní přínosy rostlinné stravy, která zahrnuje luštěniny, jsou ohromující. Jestli nevíte, čím v současných dnech zpestřit svůj jídelníček, vsaďte na černé fazole. Do chladných dnů jsou jako dělané!
     Komentáře
  • Prima Fresh

    38 skvělých nápadů, jak využít v kuchyni cizrnu. Už jste vyzkoušeli hummus nebo falafel?

    Před 1 měsícem
    Cizrna je druh luštěniny, známá též jako římský hrách. Je jednou ze základních ingrediencí v kuchyních kolem Středozemního moře a na Blízkém východě. Jako všechny luštěniny je i cizrna výživná, plná rostlinných bílkovin, nevadí jí dlouhé skladování a je cenově dostupná. Zkrátka dokonalá surovina, která by neměla chybět ani ve vaší spíži.
     Komentáře
  • iReceptář

    Naše babičky uměly zahustit omáčku bez mouky a skvěle. Toto je jejich trik

    Před 1 měsícem
    Máte chuť na omáčku, ale nechcete se pouštět do jíšky, anebo se chcete použití mouky v omáčce zcela vyhnout? Nezoufejte, existuje hned několik triků, jak se mouce v pokrmu vyhnout. Pojďte se na ně s námi podívat.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Dokonalé hrachové kaši s křupavou cibulkou nikdo neodolá. Hebké konzistence a vyvážené chuti přitom docílíme docela snadno

    Před 1 měsícem
    Dostat do dětí luštěniny v jakékoli podobě je často nadlidský výkon. Když se ale podaří skvělá, jemná hrachová kaše a přidá se k ní párek nebo volské oko, smažená cibulka a kyselá okurka, málokdo takové dobrotě odolá. Díky správně vybranému hrachu se nemusíte obávat ani nežádoucích vedlejších trávicích efektů.
     Komentáře
  • DIAstyl

    Fazolky mungo: Klíčky pomáhají jako prevence civilizačních onemocnění a podporují imunitu. Vypěstujte si svoje!

    Před 1 měsícem
    Možná jste si toho všimli sami na sobě. Období na konci zimy je typické zvýšeným výskytem nejrůznějších viróz a nachlazení. V této době je třeba o sebe zvláště pečovat, podpořit imunitu a dodat tělu pořádnou dávku vitamínů a minerálů. Jak to udělat, když úroda ze sklepů je již téměř snědená a do nové je ještě daleko? Pokud nejste zrovna zastánci konzumace tropického ovoce, zkuste si vitamíny vypěstovat přímo doma na okně. Dobrým pomocníkem nám mohou být naklíčené fazolky mungo.
     Komentáře
  • iReceptář

    Čočka bez vaření je hitem: Zdravotní zázrak za pár korun téměř bez práce

    Před 1 měsícem
    Chcete být zdravější a ve formě? Zařaďte do svého jídelníčku potraviny, které vám s tím pomůžou. Jednou z nich je čočka, kterou je dokonce nejlepší konzumovat bez vaření. Jak na to?
     Komentáře
  • Adbz

    Luštěniny ani kyselé zelí nemusí nadýmat. Klíč je ve správné přípravě

    Před 1 měsícem
    Luštěniny jsou velmi chutné a zdravé, mohou ale způsobovat nadýmání či křeče. Delším namáčením a přidáním správných bylin už se toho ale nemusíte obávat.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Poctivá čočková polévka krok za krokem: Zahuštění prospěje nastrouhaná brambora, proti nadýmání pomáhají bylinky

    Před 2 měsíci
    Čočková polévka patří mezi ty oblíbené. Její příprava je poměrně rychlá a luštěniny by v jídelníčku neměly chybět. Hustá polévka příjemně zasytí. Přichystejte si ji v základu i v různých obměnách.
     Komentáře
  • DIAstyl

    Luštěniny na talíři: Zkuste fazolový chlebíček s batátovým krémem

    Před 2 měsíci
    Zatracované luštěniny, které v našich podmínkách stále nenachází své místo na talíři, jsou vzhledem ke svému nutričnímu profilu superpotravinou. Mají vysoký obsah bílkovin, vitamínů, minerálů, ale i vlákniny. Svými vlastnostmi podporují náš boj s nadváhou, snižují pravděpodobnost srdečních onemocnění a fungují také jako prevence vzniku diabetu 2. typu. Pojďte je s námi vyzkoušet tak trochu netradičně ve sladkém receptu.
     Komentáře
  • iReceptář

    Kapustová cmunda ze 100 leté úsporné kuchařky: Mnohem chutnější než bramborák

    Před 2 měsíci
    Chcete se najíst dosyta a levně? Co takhle zkusit kapustovou specialitu, kterou vařívaly už naše babičky?
     Komentáře
  • Prostřeno

    S čočkou půjde hubnutí jedna báseň

    Před 2 měsíci
    Pokud se v novém roce chystáte změnit své stravovací návyky s cílem zhubnout, pozvěte do svého jídelníčku obyčejnou čočku. Nabídne vám neobyčejné zdravotní výhody a je také skvělým parťákem pro hubnutí.
     Komentáře
  • Jímeto

    Štědračka: I v lednu může přijít k chuti zajímavá polévka, která je spojená hlavně s vánočním časem

    Před 2 měsíci
    Mnoho českých a moravských domácností má štědrovečerní tabuli spojenou s rybí polévkou. Ta je ale spíše novodobou tradicí a v minulosti si naši předci pochutnávali spíše na polévkách, které byly z levných surovin, co měli doma.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Fazole potřebují správnou tepelnou přípravu. V syrovém stavu způsobí těžkou otravu

    Před 2 měsíci
    Luštěniny by nám rozhodně neměly chybět v běžném jídelníčku. Jsou bohaté na bílkoviny, minerály a na dlouho zasytí. Mnohé z nich jsou však za syrova nepoživatelné a je u nich velmi důležitá správná tepelná příprava. Fazole obsahují jedovaté lektiny, které představují pro lidský organismus velké riziko. Proto je u nich a některých dalších luštěnin důležitá správná příprava.
     Komentáře
  • Befity

    Fazole jsou multifunkční potravinou ve všech směrech

    Před 2 měsíci
    Můžete je upéct nebo ugrilovat, přidat jako přílohu k masu nebo zamíchat do polévky. Už jste někdy přemýšleli o fazolích coby o ideální potravině? Pokud ne, rozhodně jim dejte zelenou!
     Komentáře
  • Befity

    Konkrétní stravovací plán zajišťující dlouhověkost

    Před 2 měsíci
    Máte rádi červené maso a bytostně nenávidíte luštěniny? Pak se vysokého věku asi nedožijete. Tedy alespoň podle „otce“ a tvůrce stravovacího plánu zajišťujícího dlouhověkost!
     Komentáře
  • Proženy

    Sníží cholesterol, zlepší trávení a skvěle chutná: Jak zařadit cizrnu do jídelníčku

    Před 2 měsíci
    Správně uvařená cizrna patří mezi nejchutnější a nejzábavnější luštěniny. Připravíte z ní skvělé pomazánky, syté polévky i hlavní jídla, obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek a hodnotných bílkovin, a navíc nestojí příliš mnoho. Jak ji správně uvařit a na kterých receptech si nejvíc pochutnáte?
     Komentáře
  • JakZdravě

    Cizrna chrání srdce a pomáhá předcházet vzniku rakoviny. Podle lékařky jde o jednu z nejzdravějších luštěnin

    Před 2 měsíci
    Cizrna patří mezi nejlevnější, ale zároveň nejzdravější luštěniny. Zde najdete seznam jejích nejzajímavějších přínosů, ze kterých může těžit naprosto každý.
     Komentáře
  • Jímeto

    Lentejas con chorizo: Chutná španělská čočková polévka je zajímavou variantou té české

    Před 2 měsíci
    Jak už to u Španělů bývá, rádi dávají do pokrmů svou tradiční masovou pochoutku chorizo. Jde o uzeninu z vepřového masa pocházející z Pyrenejského poloostrova. Velice často je součástí různých vařených pokrmů.
     Komentáře
  • Prima Living

    Cizrna neboli římský hrách se dá připravit na slano i na sladko. A můžete si ji sami vypěstovat

    Před 2 měsíci
    Cizrna je jedna z nejkvalitnějších a nejchutnějších luštěnin. Podobá se hrachu, je ale větší, smetanově žlutá až žlutohnědá a chutná po oříšcích. Cizrna, někdy se jí říká také římský hrách, je univerzální surovina, z které se dají připravit slaná i sladká jídla. Cizrna vydrží ve spíži dlouho, stojí pár korun, můžeme si ji koupit buď suchou, nebo sterilovanou v plechovce či skleničce. A když na to přijde, tak si ji můžeme vypěstovat.
     Komentáře
  • SnadnoBydlet

    Pokud zapomenete namočit luštěniny, existuje snadné a rychlé řešení

    Před 2 měsíci
    Pokud se vám nezřídka stává, že zapomenete luštěniny před vařením namočit, budou následující řádky stvořeny přímo pro vás. Pomocí jednoduchého triku si lze tyto zdravé potraviny připravit až na několik dní dopředu. Odpadne vám tak starost s jejich včasným namáčením a předpřipravený pokrm budete mít vždy po ruce.
     Komentáře
  • Jímeto

    Na cizrnových karbanátcích si pochutnají nejen vegetariáni. Připravte si je snadno a rychle

    Před 2 měsíci
    Když jsem se chystala trávit silvestr a letošní Nový rok u známých, měla jsem trochu obavy z toho, že jsou vegetariáni. Nedovedla jsem si představit, co budeme tři dny jíst, když nebude žádné maso.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Luštěniny jako základ sladkého moučníku: Čočkové sušenky, fazolové brownies i cizrnové kuličky chutnají skvěle

    Před 2 měsíci
    Luštěniny je potřeba pravidelně zařazovat do jídelníčku, ale ne každému chutnají. Možná je čas na změnu strategie. Připravte strávníkům luštěniny v podobě dezertu. Uvidíte, že změní názor.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Maso stačí v jídelníčku 1-2krát týdně, pak sáhněte po luštěninách nebo houbách

    Před 2 měsíci
    Máte období, kdy maso neplní váš každodenní jídelníček, moc vám nechutná, nebo ho prostě jen z nějakých důvodů chcete omezit? V pořádku. Víte ale, čím ho nahradit? Co jíst, abychom doplnili pro tělo tolik důležité bílkoviny a aminokyseliny?
     Komentáře
  • Apetit

    Pět levných večeří ze žlutého hrachu: Připravte si vynikající polévku, placky a další rychlovky

    Před 2 měsíci
    Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si.
     Komentáře
  • Apetit

    Týdenní úsporná kuchařka aneb levné recepty na každý den 5. díl: Vařte za pár korun, ale přesto chutně a výživně!

    Před 2 měsíci
    Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!
     Komentáře
  • Apetit

    Jídelníček Kleopatry: Víno už k snídani, nápoj z perel, ale i prostá strava plná luštěnin

    Před 2 měsíci
    V popkultuře je Kleopatra často popisovaná jako bystrá svůdnice s obrovskou touhou po moci. Takové jednání si určitě žádalo spoustu síly. Jakým jídlem tato mocná žena doplňovala energii a udržovala svou krásu?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Ideální zimní jídelníček? Syté polévky a jídla z jednoho hrnce

    Před 2 měsíci
    Ráda bych na úvod psala o malebné zimě, vločkách něžně klesajícími k zemi a zasněném výrazu ve tváři s teplým nápojem v ruce a vlahým jablečným závinem na dosah. Bohužel se mi vtíravě vnucují myšlenky na krutá fakta – návraty domů již za tmy, lezavo, bláto a touha na vše, jen ne na vaření nutričně vyvážených večeří.
     Komentáře
  • OnlyU

    Na hrachových plackách si pochutnávali středověcí rytíři. Dnes si je připravíte doma na grilu

    Před 2 měsíci
    Ve středověku byl hrách velmi oblíbenou potravinou. Nejen proto, že byl poměrně snadno dostupný, ale i proto, že jde o výživné jídlo, které se dá zpracovat na mnoho způsobů. Některé recepty se sice od středověku výrazně změnily, jejich základ ale zůstává stejný.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Novoroční čočka pro bohatství a štěstí: Uvařte si ji třeba podle Čiriny Košíkové, oblíbené kuchařky Václava Havla

    Před 2 měsíci
    S vánočními svátky i příchodem Nového roku se pojí mnoho pověr a zvyků, které se týkají především bohatství, hojnosti a zdraví. Jednou z tradic dodržovaných už celá staletí je vaření novoroční čočky, jež má přinést do domu v nadcházejícím roce dostatek peněz.
     Komentáře
  • Befity

    Konzumace jednoho párku v rohlíku zkracuje život o půl hodiny

    Před 2 měsíci
    Chutnají vám párky v rohlíku natolik, že si děláte i doma? S každou porcí prý přicházíte o 36 minut života, což je „zásluha“ zpracovaného masa. Naštěstí se to dá vykompenzovat luštěninami nebo lososem!
     Komentáře
  • Jímeto

    Přivolejte si bohatství: Začněte nový rok s čočkou, která vás dostane i z kocoviny

    Před 2 měsíci
    Ač se štědrovečerní večeři dostává mnohem větší pozornosti, také novoroční pokrmy hrály v minulosti významnou roli. Jednou z nejpoužívanějších potravin byla čočka, která měla do rodiny přinést peníze.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Jak mazaně odlehčit štědrovečerní menu, aby rodina nic nepoznala a vy jste přitom jedli alespoň o chloupek zdravěji

    Před 3 měsíci
    Štědrovečerní menu v českých zemích nebylo vždy tak kaloricky náročné jako dnes. Tradiční kapr s bramborovým salátem se vlastně podává až od začátku dvacátého století. Naši předci měli na menu kaše z obilovin a luštěnin, med, ovoce, vánočku. Maso se nepodávalo, byl stále ještě půst.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Staročeská vánoční hrachová polévka: Vývar ji pozvedne na vyšší level, bylinky zmírní potíže s nafouklým břichem

    Před 3 měsíci
    Na štědrovečerním stole vydatná polévka nesmí chybět. Ne každá rodina však holduje tradiční rybí polévce a dává přednost bohatému vývaru s masem a zeleninou nebo hrachové polévce, kterou na Vánoce podávali už naši dávní předkové. Staročeská vánoční polévka je jednoduchá na přípravu, což při chystání hostiny o několika chodech jistě oceníte.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Jak na staročeskou pučálku neboli pálenec? Pouhé 4 ingredience stačí na vydatnou porci zdraví a chuti

    Před 3 měsíci
    Na tradiční staročeskou pučálku si vystačíte se suchým hrachem, máslem, solí a pepřem. Dá se podávat i nasladko ochucená cukrem nebo medem. I když jde především o pokrm podávaný v období Velikonoc, podával se dříve i v předvánočním postním období.
     Komentáře
  • Jímeto

    Černé fazole patří mezi nejoblíbenější luštěniny na světě. Jsou zdravé, syté a chutné

    Před 3 měsíci
    Z nutričního a zdravotního hlediska jsou černé fazole velice ceněné pro vysoký obsah bílkovin a vlákniny a obsahují i celou řadu vitamínů a minerálů. Jsou však velice tvrdé, a tak řada lidí upřednostňuje pro vaření raději ...
     Komentáře
  • ČasProŽeny

    Chcete žít dlouho? Nepodceňujte luštěniny, radí odbornice na výživu

    Před 3 měsíci
    Hledáte zdravé a levné bílkoviny, které mohou posílit váš imunitní systém a pomoci vám žít déle? Až příště půjdete do obchodu, vezměte si luštěniny.
     Komentáře
  • Plné zdraví

    Čočka: dejte si obyčejnou luštěninu s neobyčejnými účinky!

    Před 3 měsíci
    Čočka patří mezi nejpopulárnější druh luštěniny. Milují ji zejména vegetariáni, kteří díky ní získávají obrovské množství bílkovin. Připravit si ji můžeme na celou spoustu způsobů. A vybírat můžeme hned z několika druhů: hnědá, černá (beluga), červená či zelená čočka. Každá se může mírně lišit tím, jak se vaří a může se hodit k jiným pokrmům. Pravdou je, že všechny druhy čočky jsou nabité vitamíny, minerály a vlákninou. Neobsahují tuk ani cholesterol.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Jak si užít zdravou cizrnu, aby dobře chutnala a nenadýmala? Stačí použít jednoduchý trik se slupkou a je po problému

    Před 3 měsíci
    Cizrna je jednou z luštěnin, které stojí za to věnovat pozornost. Výborně chutná a skvěle ji zkombinujete do nejrůznějších jídel. Zjistěte, jak si ji oblíbit a dobře připravit.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Kruhy pod očima umaže brokolice i luštěniny

    Před 4 měsíci
    Pryč s tmavými kruhy v oblasti pod očima! Jezte častěji brokolici, luštěniny, celer i ryby a dáte jim sbohem. Nic nezkazíte ani větší spotřebou tymiánu a oregana!
     Komentáře
  • TopRecepty

    Pravidla solení podle nejlepších šéfkuchařů: Kdy přidat sůl k luštěninám, kdy na játra a co se zeleninou

    Před 4 měsíci
    Že sůl je nad zlato ví každý, ale umíte tuto surovinu používat? Zjistěte, jak solit různé pokrmy, aby posílila chuť a aby zároveň jídlo nebylo přesolené.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Maďarská fazolová polévka z jednoho hrnce: Je sytá díky uzenému masu a klobáse a skvěle chutná s jemnými nočky

    Před 4 měsíci
    Je vydatná, hustá, plná zeleniny, ovšem uspokojí i milovníky masa, navíc výborně zahřeje v sychravých dnech. Fazolová polévka Jókai bableves je ideální na večeři, ale s chlebem vám klidně nahradí i oběd, když se vám zrovna nechce vyvářet. A zachutná určitě i těm, kteří jinak zeleninovým polévkám moc nefandí.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Pravda o nutnosti namáčet fazole

    Před 4 měsíci
    Fazole jsou nutriční elektrárnou, která by ve vaší spíži rozhodně neměla chybět. Dáváte je před tepelnou úpravou do vody? A víte, proč je to tak lepší?
     Komentáře
  • Prostřeno

    Zdravotní hodnoty luštěnin

    Před 4 měsíci
    Luštěniny jsou velká, masitá, barevná semena rostlin s působivým nutričním profilem. A taky kuchyňskou nezbytností, která by neměla chybě v žádné domácnosti. Zapomeňte na hrachovou kaši ze školní jídelny a rozhodně luštěninám dejte šanci! Proč se vám to vyplatí?
     Komentáře
  • Magazín zahrada

    Zdravé klíčky, které si vypěstujete během několika dní

    Před 4 měsíci
    Konec roku rozhodně neznamená, že úplně zapomeneme konzumovat zdravé potraviny a pustíme se do tučných a sladkých pokrmů. Právě naopak! Pokud chcete něco udělat se svou kondicí i zdravím, zkuste jíst o něco zdravěji. Ačkoliv vám na zahradě neroste žádné ovoce ani zelenina, můžete si něco zdravého vypěstovat klidně na okně v obýváku. Skvělým zpestřením jídelníčku tak jsou třeba zelené klíčky a naklíčené luštěniny, díky kterým doplníte důležité vitamíny a minerály.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Eintopf se zelím a slaninou: Podzimní vydatné jídlo se vejde do 100 Kč a bez problémů zasytí čtyřčlennou rodinu

    Před 4 měsíci
    Německé tradiční jídlo z jednoho hrnce, tzv. eintopf [ajntopf], může mít nekonečno podob a chutí. Jak už název napovídá, na přípravu si vystačíte s jedním větším hrncem a běžně dostupnými surovinami. Eintopf je také skvělý způsob, jak ušetřit na ingrediencích, energiích i času stráveném vařením.
     Komentáře
  • Proženy

    Co jíst k večeři, abyste zhubli 15 kilogramů za půl roku

    Před 4 měsíci
    Jak vypadá typická česká večeře, která se jeví docela nevinně, ale s hubnutím se nesnese? Chleba se salámem či se sýrovou pomazánkou. Sníte dva krajíce, ani nevíte jak. A večeře má pak klidně 2 000 kilojoulů, tedy jako čtyři bílé rohlíky! Co večer jíst, abyste hubli a neměli hlad?
     Komentáře
  • TopRecepty

    Levné a zdravé vaření z čočky: Čočková polévka, burger nebo pomazánka zpestří jídelníček a nezatíží rozpočet

    Před 4 měsíci
    Luštěniny jsou pro organismus důležitou složkou jídelníčku. Pro jejich přípravu se vyplatí respektovat základní pravidla. Právě díky nim bude i čočka skvělá. Po které čočce sáhnout a jak si z ní připravit výborná jídla.
     Komentáře
  • Apetit

    Indický dhal v 11 receptech: Kořeněný pokrm z luštěnin, který neprovětrá peněženku

    Před 4 měsíci
    Snadné luštěninové jídlo dhal, dal nebo dahl, které připravíte v jednom rendlíku, si vás získá rychlou, nekomplikovanou přípravou a návykovou chutí. Ta odráží zemi původu tohoto pokrmu – Indii – a její typické aromatické koření.
     Komentáře
Reklama