Před 2 měsíciJestli je palmový olej něčím opravdu známý, je to bezpochyby negativní dopad, jaký má jeho pěstování na tropické deštné pralesyNejen těm se vědci snaží ulevit vytvořením laboratorně vyráběné alternativy, kterou lze aktuálně získávat třeba z kvasnicTakto vyprodukovaná olejnina by umožnila vymanit se ze závislosti na palmových plantážích. Ty jen v Malajsii a Indonésii v roce 2021 zabíraly kolem 28,7 milionu hektarů I přes svoji nehezkou pověst je palmový tuk stále nejprodukovanějším rostlinným olejem na světě. Koneckonců, podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF) tvoří kolem 40 procent jeho celkového množství. Zvláště oblíbený zůstává u potravinářských a kosmetických firem, které těží ze skutečnosti, že produkt nedisponuje zápachem, chutí ani barvou, tudíž neovlivňuje podobu finálních výrobků. Těm naopak dodává jemnou strukturu a funguje jako přírodní konzervant. Své vlastnosti neztrácí ani při vysokých teplotách, díky čemuž je vhodný také pro vaření.