Zavřít
Pohanka

Pohanka

Nejnovější články na Seznamu na téma Pohanka
  • Špetka Valašska

    Pohanková kaše. Výborná naslano i nasladko

    Před 15 dny
    Jednoduché jídlo, které se dá uvařit naslano i nasladko - to je pohanka!
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Pohanka je vhodným pokrmem bezlepkové diety. Zlepšuje trávení a snižuje hladinu cukru v krvi

    Před 20 dny
    Pokud hledáte potravinu, která neobsahuje lepek, ale zároveň je bohatá na důležité živiny, pohanka může být vhodným řešením. Slouží nejen jako náhražka obilných produktů, ale navíc má specifickou oříškovou chuť, která může přinést zpestření do vaší kuchyně. Jaké má pohanka účinky?
     Komentáře
  • Apetit

    Dejte šanci pohance. Je to všestranná superpotravina plná chuti a zdraví, uvařená je za chvilku

    Před 1 měsícem
    Pohanka se v současné době těší stále větší oblibě, což je mimo jiné zapříčiněno její cennou výživovou hodnotou. Její opětovné zařazení do jídelníčku je tím správným krokem ke zdravému stravování. Pohanka dodává lidskému organismu důležité vitaminy, bílkoviny a esenciální aminokyseliny, čímž prospívá našemu celkovému zdraví. Podívejte se na naše pohankové recepty a zjistěte, jak pohanku využít!
     Komentáře
  • Apetit

    Pořiďte si jáhly, pohanku a kulatou rýži. Připravíte z nich skvělé bezlepkové kaše k snídani

    Před 1 měsícem
    Taková kaše k snídani dokáže zahřát, zasytit i nastartovat organismus. Navíc se dá ozdobit i dochutit prakticky čímkoli, co máte rádi. Ráno není času nazbyt, přinášíme vám proto několik tipů, jak si výbornou  kaši k snídani připravit do pár minut – tentokrát v bezlepkové variantě!
     Komentáře
  • eKuchařka

    Snídaňové kaše zahřejí, zasytí a sníží cholesterol

    Před 1 měsícem
    Vydatná snídaně je nejlepším startem dne. Měla by obsahovat zdroj komplexních sacharidů, bílkoviny a kvalitní tuky. Zmíněné požadavky výborně splňují různé snídaňové kaše. Naučte se je připravovat, nebudou vás dopoledne trápit chutě na sladkosti. Vyzkoušet můžete stovky variací.
     Komentáře
  • Špetka Valašska

    Pohanská polévka z Valašska, která je vhodná k obědu i svačince

    Před 1 měsícem
    Pohanská polévka je sice možná i pro pohany, ale především se vaří právě z chutné a zdravé pohanky! Polévku ideální na oběd i svačinu pro vás opět připravila valašská patriotka Vanda Vrlová.
     Komentáře
  • Proženy

    7 tipů, jak na spánek při tropických nocích: Vyžeňte partnera, namočte zápěstí a spěte na pohance

    Před 2 měsíci
    Vedro přes den je náročné a v posledních dnech je ho opravdu moc. V noci to není o nic lepší - byt připomíná svou teplotou skleník a vy kvůli tomu ne a ne usnout. Co pomůže?
     Komentáře
  • eKuchařka

    Flavonoidy: Objevte skryté hrdiny ve svém jídelníčku

    Před 3 měsíci
    Co mají společného citrusy, lesní ovoce, pohanka a zelený čaj? Pokud si je budete dopřávat pravidelně, podpoříte svou paměť, imunitu i srdce. V článku prozradíme také další bohaté zdroje flavonoidů a jejich prospěšné vlastnosti pro lidské zdraví.
     Komentáře
  • Knihobaze

    Proč zařadit do jídelníčku pohanku? Zdraví prospěšné účinky, které vás přesvědčí

    Před 3 měsíci
    Chcete udělat něco více pro své zdraví? Nevíte, co stále vařit? Potřebujete inspiraci? Pak vpusťte do své kuchyně zázračnou bezlepkovou potravinu. S čím vším pomůže?
     Komentáře
  • OnlyU

    Pohankový chléb připravíte z jediné suroviny. Vychutnejte si zdravé domácí pečivo

    Před 3 měsíci
    Z vlastní zkušenosti vím, že největší radost v kuchyni člověku udělá upečení jeho prvního chleba. Čerstvé pečivo z obchodu je sice pohodlnější cestou, když si ale upečete doma vlastní, nic se s tím nedá srovnávat. Vyzkoušejte třeba chléb pohankový, který je na přípravu velmi snadný. Zdroj
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Pohankové palačinky plněné vanilkovým tvarohem

    Před 4 měsíci
    Jahodová sezóna právě začíná! Vyzkoušejte úžasné pohankové palačinky nasladko plněné vanilkovým tvarohem a právě jahodami. Pohanková mouka je velmi výživná díky vysokému obsahu rutinu a přirozeně bezlepková. Palačinky si můžete připravit jednoduše a snadno. A až vás sladká varianta omrzí, vyzkoušejte je i naslano.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Bez masa: Pečené lilky s pohankou, rajčaty a parmezánem podle Kardamommy

    Před 4 měsíci
    Lilky je třeba tepelně upravit, protože obsahují jedovatý alkaloid solanin, podobně jako brambory. Pečením lilky změknou a poslouží jako sytý, a přitom téměř nekalorický základ, který můžete přidáním zeleniny, bylinek, koření, a hlavně oleje nekonečně variovat. Sladká pečená rajčata s teplým pohankovým salátem s pikantními kapary a citronovou šťávou vás okamžitě přenesou na dovolenou k moři.
     Komentáře
  • Dům a zahrada

    Nesnášíte pohankovou kaši? Tak ochutnejte tuhle skvělou slanou verzi

    Před 4 měsíci
    Přiznejme si: pohanka lidi rozděluje. Někdo ji miluje, jiný nenávidí. Ale když zkusíte naši slanou verzi, věříme, že v prvním případě budete nadšení, a v tom druhém na pohanku konečně změníte názor.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Vitamínová abeceda: Vitamín P – znáte ho, jen o tom nevíte

    Před 5 měsíci
    Vitamín P je poměrně málo používaný výraz. Pravděpodobně vám bude více povědomé označení flavonoidy nebo budete znát rutin, jednoho ze zástupců této skupiny. Flavonoidy jsou důvodem, proč se říká, že sklenička červeného vína nebo hrnek zeleného čaje jsou zdravé. Kde je ještě najdete a proč by ve vašem jídelníčku neměly chybět?
     Komentáře
  • Asenior

    Proč zařadit do jídelníčku pohanku? Zdraví prospěšné účinky, které vás přesvědčí

    Před 5 měsíci
    Chcete udělat něco více pro své zdraví? Nevíte, co stále vařit? Potřebujete inspiraci? Pak vpusťte do své kuchyně zázračnou bezlepkovou potravinu.
     Komentáře
  • JakZdravě

    Pohanka pohlídá krevní cukr a srovná hladinu cholesterolu

    Před 5 měsíci
    Pohanka patří mezi velmi zdravé potraviny. Má jedinečné účinky na srdce a metabolismus cukrů a tuků. I ona se ale musí konzumovat v rozumné míře.
     Komentáře
  • ZdravéStravování

    Příloha k hlavnímu jídlu, která potěší peněženku i hladinu krevního cukru. Řeč je o pohance

    Před 6 měsíci
    Pohanka nabízí řadu zajímavých zdravotních přínosů, ze kterých může těžit naprosto každý. Do jídelníčku ji přidáte snadno a nevyjde vás na mnoho peněz.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Potraviny s velkým obsahem hořčíku přinesou lepší spánek

    Před 6 měsíci
    Strach z budoucnosti, vnitřní neklid a starosti s láskou – především v době pandemie se mnoho lidí strachuje a často proto nemohou spát. Jak to vyřešit? Jíst potraviny pro lepší spánek.
     Komentáře
  • Receptovník

    Pohanka je důležitou součástí bezlepkové stravy, při trávicích obtížích ale není správnou volbou

    Před 6 měsíci
    Pohanka se řadí mezi pseudoobiloviny, na rozdíl od tradičních obilovin je však přirozeně bezlepková. A co víc, pyšní se nízkým glykemickým indexem, proto je obzvláště vhodnou ingrediencí do pokrmů diabetiků a pacientů s inzulínovou rezistencí. Zdravým lidem může pohanka zpestřit jídelníček, nadto obsahuje celou škálu prospěšných látek, které povzbudí obranyschopnost těla a zlepšuje vyměšování.
     Komentáře
  • Proženy

    Prospěje tělu a kila půjdou dolů: Odlehčete jídelníček a zkuste velikonoční půst s těmito recepty

    Před 7 měsíci
    Dnes začíná čtyřicetidenní půst, který potrvá až do Velikonoc, pro věřící má hluboký duchovní význam. Vzdát se masa, alkoholu a sladkostí a odlehčit v předjaří jídelníček je ale zdravá tradice, která prospěje všem bez rozdílů.
     Komentáře
  • Vlasta

    Pohanka v jídelníčku pomáhá hubnout, zahání hlad a prospívá srdci. Jak ji vařit

    Před 7 měsíci
    Právě teď je ideální roční období na to, abyste svůj jídelníček obohatili o potraviny, bez kterých se stoly našich předků neobešly. Bohužel jsme na ně časem trošku zapomněli a nahradili je bramborami, rýží nebo těstovinami. Je to například pohanka.
     Komentáře
  • Befity

    Pohanková snídaně třikrát jinak

    Před 7 měsíci
    Možná se někdy neubráníte myšlenkám typu: Mohl/a bych svou snídani udělat ještě zdravější, ještě výživnější, ještě lépe stravitelnější, ještě...?
     Komentáře
  • TopRecepty

    Tak trochu jiné křupavé krokety: Pečené zeleninové, jáhlové, rýžové nebo luštěninové obohatí jídelníček o spoustu chutí i živin

    Před 7 měsíci
    Dozlatova osmažené nebo fritované krokety jsou zejména dětmi oblíbenou přílohou. Ty klasické se dělají z bramborového těsta a způsob přípravy není zrovna nejzdravější. Existují však varianty, které jsou rovněž vynikající, ovšem bez přebytečného tuku a se spoustou potřebných živin.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Pohanka s pečenou zeleninou

    Před 7 měsíci
    Pohanka je přílohou, na níž se často zapomíná. A je to velká škoda. Pohanka má vysokou nutriční hodnotu a do zimních měsíců se skvěle hodí. A pečená zelenina k tomu je ideálním řešením, jak doplnit zeleninu, když nemáme chuť na studené saláty. Vyzkoušejte tuto kombinaci v našem certifikovaném receptu, kde najdete i tabulku s výživovými údaji.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Oběd z varné konvice: Na sladký nadýchaný kuskus, rizoto z bulguru nebo pohankovou kaši s medem sporák nepotřebujeme

    Před 8 měsíci
    Hledáte inspiraci na jednoduchý oběd nejen pro děti, který se obejde bez sporáku a trouby? Ať už se snažíte ušetřit na drahých energiích, nebo nemáte k dispozici potřebné vybavení na vaření a pečení, vyzkoušejte jednoduché a rychlé alternativy. Na naše bezmasé tipy ze spotřebičů postačí jen varná konvice.
     Komentáře
  • Jímeto

    Valašský kontrabáš: Jídlo, které vás naučí milovat pohanku. Můžete si připravit i vegetariánskou verzi

    Před 8 měsíci
    Regionální pokrmy jsou často postaveny na plodinách, kterým se v dané oblasti nejvíce daří.
     Komentáře
  • OnlyU

    Pohanková dieta: Očistí tělo a pomůže shodit nadbytečná kila. Všem se však doporučit nedá

    Před 8 měsíci
    Pokud hledáte cestu, jak se rychle zbavit nějakého toho kila navíc, pohanková dieta je možná tou správnou volbou právě pro vás. Je ale třeba mít na paměti, že pokud jde váha dolů příliš rychle, má to také svá rizika. Odborníci proto před pohankovou dietou také varují.
     Komentáře
  • Skoro dámský klub

    Než rozsvítíš, podívej se k sousedům. Olda Tamáš a vánoční pověry

    Před 9 měsíci
    Co Sandra Hejlová vozila do Čech z Německa? Marcela Kohoutová měla pokrokovou babičku. Světýlka a energetická krize. Vaří víc muži nebo ženy? Jaký je povánoční jídelníček na odlehčení? Bez kterých pohádek nejsou vánoce?
     Komentáře
  • Bydlíme kvalitně

    Pohanka posiluje zdraví a chutná v kaši, s masem i na sladko

    Před 10 měsíci
    V posledních letech se s ní můžete setkat čím dál častěji. Je prospěšnou alternativou k obilovinám a po správné úpravě potěší nejen váš organismus, ale i chuťové buňky.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Starý valašský recept: Pohanka s brynzou a škraky je skromné jídlo plné vitaminů a bílkovin. Příprava je snadná

    Před 10 měsíci
    Valašsko je nádherným regionem, ke kterému patří nejen švestky, zelí, ale i pohanka. Brynzu nemusíte dávat jen na halušky, dohromady s pohankou a škraky vytvoří skvělé jídlo. Zjistěte, jak na něj.
     Komentáře
  • DIAstyl

    Pohanka přináší na podzimní stůl zdraví. Léčí především křečové žíly a krvácení z nosu

    Před 10 měsíci
    Málokterá potravina má tolik kvalit jako pohanka. Tato pseudoobilovina slouží už po staletí jako výživná příloha, která plně zasytí a zároveň poskytne širokou paletu vitamínů a minerálů. Diabetici ocení její výrazný vliv na snižování glykémie a zcela jistě by ji měli do svého jídelníčku zahrnout. K dostání je v mnoha variantách a je jen na vás, jakou formu pohanky si oblíbíte. Vyzkoušejte naše tipy i ve vaší kuchyni!
     Komentáře
  • Prostřeno

    Vaření s pohankovou moukou obsáhne sladké i slané pečení

    Před 11 měsíci
    Pokud hledáte alternativy ke klasické pšeničné světlé mouce, nezapomeňte vyzkoušet pohankovou mouku. Můžete ji použít na zahuštění polévek i na sladké a slané pečení!
     Komentáře
  • Proženy

    Podzim patří polévkám: Zkuste si připravit krém s batáty

    Před 11 měsíci
    V podzimním sychravém počasí přijdou k chuti nejrůznější vydatné polévky. A právě taková je tahle z kořenové zeleniny a sladkých brambor neboli batátů. S troškou zázvoru a chilli dokonale zahřeje. Navíc i pořádně zasytí díky netradiční vložce – vařené pohance.
     Komentáře
  • Jímeto

    Pohanka je oblíbenou surovinou našich babiček. Připravit z ní můžete i chutný popcorn

    Před 11 měsíci
    Všichni jsme si zvykli na to, že existuje popcorn. Už ani pufovaná rýže v čokoládě nás nemůže překvapit. Věděli jste ale, že existuje podobná pochoutka také z pohanky?
     Komentáře
  • iReceptář

    Babiččin recept na řízky, když je do výplaty daleko: Stačí dvě ingredience

    Před 1 rokem
    Máte chuť na řízky, ale do výplaty je daleko a vám na konci měsíce už nezbývají peníze na drahé maso? Pak vyzkoušejte recept našich babiček, které si také často nemohly pravé řízky jen tak dovolit. Přišly tedy na skvělou levnou náhradu, na které si jistě pochutnáte i vy.
     Komentáře
  • Ekolist

    Ocenění si ze Země živitelky odvezla nová odrůda pohanky či minerálka

    Před 1 rokem
    Zvláštní ocenění poroty v soutěži Zlatý klas 2022 získala na agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích nově vyšlechtěná odrůda pohanky a kolekce archaických druhů pšenic. Stejné ocenění, Zlatý klas s kytičkou, si odvezla také přírodní Vratislavická kyselka. Dalších 12 exponátů dostalo diplom Zlatý klas. Kompletní výsledky zveřejnili organizátoři soutěže na webu.
     Komentáře
  • Plné zdraví

    Pohankový med: Čím se liší od toho klasického a jaké má účinky?

    Před 1 rokem
    Věděli jste, že existuje pohankový med? Typické je pro něj tmavé zbarvení a výrazná chuť pohanky. Kromě klasického čirého medu jsou dostupné také krémové varianty medu. Pohankový med obsahuje velké množství antioxidantů a brzdí odbourávání vitamínu C. Dobrou zprávou zejména pro ženy je, že obsahuje železo. Počítejte také s trošku jinou chutí medu.
     Komentáře
  • Lifee

    Lidový kuchař Láďa Hruška se dal na pohanku a bezlepkové těstoviny: Snažím se tělo ošálit, abych mohl jíst neustále

    Před 1 rokem
    Reportér a všeuměl Láďa Hruška (44) si nenechal ujít letošní Fokus optik Prima Run. Ačkoli po celou dobu závodu vytrvale pršelo, amatérský kuchař si náladu zkazit nenechal. Běh dokončil se ctí a webu Lifee.cz prozradil, jak se udržuje v kondici. Důraz klade na to, aby nehladověl, a porce jídla byly přirozené. Sází také na pohanku a bezlepkové těstoviny.
     Komentáře
  • iReceptář

    Po těchto druzích mouky nepřiberete: Ty nejzdravější si snadno vyrobíte doma

    Před 1 rokem
    V případě, že jste se rozhodli „sundat“ ještě nějaké to kilčo dolů, nemusí ve vašem jídelníčku chybět mouka. Hubnutí je možné i s ní! Jen se vyhýbejte té klasické bílé, máme pro vás tipy na lepší a zdravější mouky, které si snadno vyrobíte doma za pár korun.
     Komentáře
  • Na Kafeečko

    Nora Fridrichová o zoufalství samoživitelek: Jak uvařit pod 100 Kč i jak vyprat bez pračky

    Před 1 rokem
    Moderátorka České televize Nora Fridrichová přijala pozvání Miluše Bittnerové do talkshow Na kafeečko. Promluvila zde o své cestě k pomoci matkám samoživitelkám, a to nejen českým, ale také ukrajinským. Nastínila také, jak probíhá rodinné soužití s kolegou a partnerem, sportovním komentátorem Robertem Zárubou. Lifee.cz uvádí sérii rozhovorů se slavnými ženami s herečkou Miluší Bittnerovou v pořad
     Komentáře
  • Prostřeno

    Delší život zajistí pohanka

    Před 1 rokem
    Nechcete si dnes uvařit něco z pohanky? Je to nový elixír dlouhověkosti. Zvyšuje totiž hladinu jistého proteinu, který obnovuje buňky a posiluje odolnost vůči stresu.
     Komentáře
  • Fit s rozumem

    Víte, jak vařit pohanku nebo jáhly?

    Před 1 rokem
    Pohanka, špalda nebo červená pšenice. Nic vám to neříká? Naši předci je konzumovali pravidelně a dobře znali jejich užitečné stránky ve výživě. Nyní “téměř zapomenuté” plodiny znovu získávají místo v českých kuchyních, a to nejen u vyznavačů pestrého stravování.
     Komentáře
  • Lifee

    Stravování v Sovětském svazu: V konzervách byl boršč, březová míza i mořská okurka

    Před 1 rokem
    V Sovětském svazu dokázali soudruzi vyrobit prakticky cokoli. Třeba i konzervovanou vodu a jídlo s velmi neobvyklými příchutěmi. Věděli jste, že mezi nejoblíbenější pokrmy patřila pohanka na všechny možné způsoby?
     Komentáře
  • Plné zdraví

    Pohanka rovná se kus zdraví! Proč ji nenechat ležet ladem ve spíži?

    Před 1 rokem
    Pohanka není žádnou novinkou na trhu. Jedná se o potravinu, která byla milována, ale i nenáviděna již našimi prababičkami. Ten, kdo ji měl, si ji mohl dopřát k masu, se zeleninou, houbami, ale i jako dezert. Bohužel má svou specifickou chuť, kterou si jen málokdo z nás oblíbí, proto ji v našich spížích nenajdeme tak často. To je ovšem škoda, protože právě tato surovina oříškové chuti má příznivý vliv na lidské zdraví. Přečtěte si několik důvodů, proč by si měl pohanku dopřát každý z nás.
     Komentáře
  • Fit s rozumem

    Zdravá snídaně: Vyzkoušejte špaldu nebo pohanku

    Před 1 rokem
    Začněte jíst chytře a zdravě. Zařaďte do svého jídelníčku tradiční plodiny, jakými jsou pohanka a špalda. Tyto potraviny jsou stále trochu opomíjené, přitom jsou zdravé a nabité vitamíny. Jaké jsou jejich hlavní benefity a jak si je co nejsnadněji připravit?
     Komentáře
  • Feminela

    Pohanku lze upravit na nespočet způsobů. Dopřát si ji bez obav mohou i alergici

    Před 1 rokem
    Pohanka je surovina, o které toho možná ještě tolik nevíte. Má mnoho výhod, je jednoduchá na přípravu a můžete ji použít klidně každý den. Pokud se rozhodnete ji vyzkoušet, nebudete litovat.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Je rýžovar zbytečnost v kuchyni, nebo skvělý pomocník? Zjistili jsme za vás, co všechno umí a na kolik vás vyjde

    Před 1 rokem
    K čemu se v kuchyni může hodit rýžovar? Možná vyřeší problém všem, kterým se navzdory praktickým tipům stále nedaří uvařit krásně sypkou a měkkou rýži. Nicméně tento spotřebič dokáže mnohem víc a někdy může dokonce nahradit multifunkční hrnec.
     Komentáře
  • iReceptář

    Proč naše babičky pily čaj z pohanky? Proti krevním sraženinám a pro zdravé cévy

    Před 1 rokem
    Blahodárné účinky pohanky lidé v posledních letech znovu objevují. Naše babičky ji však zpracovávaly a konzumovaly pravidelně. Věděly totiž, jak je pohanka prospěšná zdraví.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Retro vaření s Kristinou: Pohanková kaše se slaninou a brynzou vás překvapí lahodnou chutí

    Před 1 rokem
    Pohanka bývala dříve běžnou součástí jídelníčku našich předků. Pak jsme na ni po revoluci pozapomněli a v posledních letech se zase vrací na výsluní, kam právem patří. Pohanka je levná, skvělá surovina, z níž se dříve vařívaly hlavně kaše. A jednu takovou, slanou, jsem si dnes pro vás připravila i já.
     Komentáře
  • Brněnský deník

    Co znamená holka? Jehla! Brněnské Ukrajince odreagovali hádankou i zpěvem

    Před 1 rokem
    /FOTO/ Holka, pohanka nebo čerstvý. Pro Jihomoravany jsou to obyčejná slova, pro Ukrajince se ale stávají předmětem hádanky. Ve vlastní řeči se s nimi setkávají také, ale znamenají v ní něco zcela jiného. Záhada devíti vytipovaných slov je součástí nedělního setkání teď už brněnských Ukrajinců, kteří se do města dostali kvůli válce ve vlastní zemi.
     Komentáře
  • Echo24

    Nepodléhejte panice, neskupujte pohanku a cukr, vyzývá Rusy šéfka horní komory

    Před 1 rokem
    Předsedkyně Rady federace, horní komory ruského parlamentu, Valentina Matvijenková v pátek vyzvala veřejnost, aby lidé nepodléhali panice a neskupovali pohanku a cukr. Zejména cukr podle tisku mizí z ruských obchodů kvůli nákupům, které si dělají spotřebitelé vystrašení válkou na Ukrajině a dopady západních sankcí. Pohanka patří v Rusku i na Ukrajině k základním potravinám a je neodmyslitelnou součástí jídelníčku, ať už jako příloha, tak samostatně.
     Komentáře
  • České noviny

    Šéfka ruského senátu vyzývá občany, aby neskupovali pohanku a cukr

    Před 1 rokem
    Předsedkyně Rady federace, horní komory ruského parlamentu, Valentina Matvijenková dnes vyzvala veřejnost, aby lidé nepodléhali panice a neskupovali pohanku a cukr. Zejména cukr podle tisku mizí z ruských obchodů kvůli nákupům, které si dělají spotřebitelé vystrašení válkou na Ukrajině a dopady západních sankcí. Pohanka patří v Rusku i na Ukrajině k základním potravinám a je neodmyslitelnou součástí jídelníčku, ať už jako příloha, tak samostatně.
     Komentáře
  • Jímeto

    Mouka jako základní surovina každé kuchyně. Je až překvapivé, z čeho všeho ji lze vyrobit

    Před 1 rokem
    Mouka představuje základní surovinu, kterou najdeme snad v každé domácnosti. Určitě i vám se ve spíži ukrývá minimálně jeden pytlík mouky, ať už jde o kterýkoli druh. Z mouky pečeme chutné a sladké moučníky, zahušťujeme její pomocí omáčky. Využití má opravdu hodně.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Bezlepková pohanka je plná bílkovin

    Před 1 rokem
    Pohanka je přímo historickou plodinou. Na našem území se pěstovala již ve 12. století a bezpochyby patřila ke každodenní stravě. Bohužel v dnešní době ji vytlačuje spousta jiných zrn a již zpracovaných potravin. Ve zdravé výživě má své místo jisté a to nejen díky tomu, že je přirozeně bezlepková, ale navíc má bezpočet příznivých účinkú na naše zdraví.
     Komentáře
  • Vitalweb

    Pohanka: jedni ji milují, druzí ji nemohou cítit. Proč byste ji měli zařadit do jídelníčku?

    Před 1 rokem
    Pokud se vyhýbáte lepku a přesto hledáte potraviny, které poskytují všechny výhody obilovin, jistě si zamilujete pohanku. Nejen, že funguje jako alternativa/náhrada běžných obilovin, ale nadchne vás jemnou oříškovou chutí a jedinečným nutričním složením.
     Komentáře
  • Žena-in

    Předčí pšenici, žito i rýži. Pseudoobiloviny jsou zdravější i výživnější potravinou budoucnosti

    Před 1 rokem
    Obiloviny sytí lidstvo odpradávna, a tak tomu i zůstane. Ne každému ale svědčí, například kvůli obsahu lepku. A tak se stále větší oblibě těší nutričně bohatší pseudocereálie bez lepku.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Znáte japonské pohankové „špagety“ soba? Zkuste si je připravit podle našeho receptu!

    Před 1 rokem
    Špagetám se podobají, jsou ale placatější a mají světle hnědou barvu. Nevyrábějí se totiž z pšeničné mouky, ale z pohankové, což jim dodává zajímavou příchuť. A přestože pohanka byla populární i ve staročeské kuchyni, tyto nudle jsou skrz naskrz japonské a spíš než špek k nim patří tofu.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Dejte si kontrabáš: Vyhlášený pokrm valašské kuchyně z pohanky a brambor

    Před 1 rokem
    Kontrabáš je jednoduchý, prostý, z levných a obyčejných surovin, stejně jako mnoho jiných jídel chudé valašské kuchyně, chutná ale přímo božsky. A to i přesto, že jsou v něm takové zdánlivě nesourodé suroviny jako pohanka a brambory. Ale nebojte, dost ho vylepšuje uzené maso.
     Komentáře
  • Prima Living

    Tipy pro snadné vaření obilovin. Zařaďte do jídelníčku málo využívané suroviny

    Před 1 rokem
    Hledáte pro sebe a svou rodinu nové suroviny a pokrmy, kterými byste mohli rozšířit nabídku receptů? Zaměřte se na obiloviny a pseudoobiloviny, které se z našeho jídelníčku časem vytratily, ale v posledních letech je stále více kuchařů zase objevuje. Prozradíme vám triky na snadnou přípravu pohanky, jáhel, bulguru a krup, ale i amarantu a quinoi.
     Komentáře
  • Magazín Plus

    Starověké obiloviny, které se vyplatí přidat do jídelníčku pro podporu zdravé výživy

    Před 1 rokem
    Takže ať už máte stravu bez lepku, nebo prostě chcete být při vaření trochu kreativní, výměna moderních obilnin za ty starodávné je skvělý způsob, jak dát svým oblíbeným pečivům a pokrmům zdravý šmrnc. Starověké obiloviny mají spoustu zdraví prospěšných vlastností.
     Komentáře
Reklama