Zavřít
Pektin

Pektin

Nejnovější články na Seznamu na téma Pektin
  • iReceptář

    Plody mišpule díky vysokému obsahu pektinů výborně zahušťují domácí povidla a rosoly

    Před 29 dny
    Barvy přírody a zahrady se proměňují. Kvete jen pár výjimečných podzimních krásek, vzplanul však ohňostroj barev v listoví. A také plody se lesknou a červenají. Některé zesládnou, teprve až je ovane mrazivý dech přicházející zimy.
     Komentáře
  • StyleUp

    Jablečný ocet: Elixír přírody v lahvi!

    Před 2 měsíci
    Jablečný ocet je mimořádně bohatým zdrojem živin, včetně aminokyselin, pektinů, polyfenolů, octových, mléčných a citrónových kyselin, vitamínů A, C, B a E. Našemu tělu poskytne i mnoho minerálů jako vápník, křemík, hořčík, železo nebo fosfor. Navíc nám může jablečný ocet pomoci s mnoha onemocněními.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Vše o marmeládě – jak na test tuhnutí a co dělat s tou příliš řídkou

    Před 4 měsíci
    Vše o marmeládě – jak na test tuhnutí a co dělat s tou příliš řídkou. Určit správnou konzistenci horké marmelády nebo džemu může být složité, protože po vychladnutí dále houstne. Díky našemu triku to naštěstí zvládnete snadno.
     Komentáře
  • Sportuj

    Čím nahradit pektin?

    Před 4 měsíci
    Pektin je přírodní látka, kterou můžete najít především v ovoci. Běžně jej používáme v kuchyni, a to zejména v letním obdobím. Je totiž skvělou složkou do marmelád a džemů! Zde funguje jako želírovací a zahušťovací prostředek. Samotným povařením totiž některé ovoce (to, které není bohaté na pektin) nezhoustne – anebo bychom ho museli vařit tak dlouho, až bychom […] Článek Čím nahradit pektin? se nejdříve objevil na Sportuj.com.
  • Vaření.cz

    Jak uvařit rychlý jahodový džem? V zásadě potřebujete jen tři suroviny

    Před 6 měsíci
    Znáte chutnější džem, než je ten z jahod? Domácí jahodový džem - to je chuť léta zavřená ve sklenici. Přitom připravit ho není vůbec těžké ani zdlouhavé. Ukážeme si, jak připravit jednoduchý jahodový džem s minimem surovin, jak funguje želírování, co je pektin a jak si poradit i bez kupovaných směsí.
     Komentáře
  • Vychytávky Ládi Hrušky

    Krém od Vlastičky, po kterém budete mít ruce jak princezničky, nebo Láďa Hruška

    Před 10 měsíci
    Servírujeme jednotlivé recepty a vychytávky Ládi Hrušky i nápady jeho zapálených fanoušků. Plnou nálož vychytávek, najdete na primaplus.cz
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Pektiny (E440) se přirozeně vyskytují v ovoci. V potravinářství jsou ceněné pro jejich želírující schopnosti

    Před 1 rokem
    Ne všechna aditiva, která se nacházejí ve složení na obalech potravinářských produktů, jsou kontroverzní. Některá mají naopak pozitivní účinky na lidské zdraví. Jedním z nich je i přísada E440 neboli pektiny. Tyto polysacharidy představují formu rozpustné vlákniny, která podporuje zdraví a funkci střev. Ačkoliv jsou pektiny běžně přítomné v našem jídelníčku, jejich přesné vlastnosti a způsob použití zůstávají pro mnoho lidí neznámé. Tyto složité polysacharidy se liší nejen podle zdroje, ze kterého jsou extrahovány, ale také podle způsobu jejich zpracování. Oba zmíněné faktory přitom ovlivňují jejich schopnost želírovat, zahušťovat a stabilizovat potraviny.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Cuketový relish s paprikami

    Před 1 rokem
    Relish je ochucená zeleninová směs, která se používá jako doplněk k hot dogům, burgerům či sendvičům. Má typickou sladkokyselou chuť a hrubší strukturu. Obvykle se připravuje z okurek, cuket, cibule nebo paprik. Když se pustíte do jeho přípravy, je praktické lehce ho zahustit přírodním pektinem, který zajistí příjemnou stabilní konzistenci. Můžete ho zavařit do skleniček a mít po ruce kdykoliv během roku.
     Komentáře
  • Apetit

    Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

    Před 1 rokem
    Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád ještě nemáte zkušenost, pak pravděpodobně tápete, jaký druh želírovacího přípravku použít. Nebojte se, rozhodně v tom nejste sami!
     Komentáře
  • Apetit

    Jak dlouho se vaří džem nebo marmeláda? Záleží, z jakého ovoce zavařeninu připravujete

    Před 1 rokem
    Správná doba vaření džemu nebo marmelády je pro výsledek důležitá. Jak dlouho je potřeba džem vařit, závisí na několika faktorech. Jsou to druh ovoce a množství přirozeně obsaženého pektinu v něm, množství cukru a želírovacího prostředku.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Zavařujte marmelády s citrusovým pektinem! Vaří se 3 minuty, je 100% přírodní a perfektně konzervuje

    Před 1 rokem
    Chcete si letos vyrobit domácí marmelády bez zbytečné chemie a éček? Vyzkoušejte přírodní citrusový pektin, který perfektně zakonzervuje ovoce a dodá marmeládám skvělou chuť. Poradíme vám, jaké jsou jeho výhody a jak ho používat.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jahodový džem pro začátečníky bez chemie: Důležité je čerstvé ovoce a sbírání pěny při vaření, chuť vylepší i trochu zvláštní koření

    Před 1 rokem
    Snad žádný jiný džem není tak oblíbený jako ten jahodový. Ať už je to pro jeho lákavou barvu nebo svěží aromatickou chuť, s oblibou se používá na palačinky, pečivo i na mnoho dezertů. Pokud se do něj letos pouštíte poprvé, určitě vám přijdou vhod následující rady.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Naučte se zavařovat ovoce zdravě, přírodně a bez chemie s citrusovým pektinem

    Před 1 rokem
    Rádi byste si připravili domácí marmeládu, sirup nebo třeba želé bez barviv a konzervantů a zužitkovali tak přebytky ze zahrady či od babičky, ale nevyznáte se v nepřeberném množství želírovacích přípravků? Zkuste to letos zdravě a přirozeně s pektinem. Perfektně zahušťuje, práce s ním je jednoduchá a má neutrální chuť, takže se dá použít téměř do všeho.
     Komentáře
  • Apetit

    Cukrářská akademie Heleny Fléglové: Jak připravit ovocné zrcadlové glazé

    Před 1 rokem
    Polevy jsou nejen efektní a lahodné, ale mají i ochrannou funkci. Brání totiž vysychání zákusků, jejich okorávání, případně uvadání. Vedle zrcadlových polev neboli glazé na bázi čokolády existují ještě ovocná glazé na bázi pektinu. Použít však můžete také polevu rocher nebo velvet, říká mistryně české cukrařiny Helena Fléglová.
     Komentáře
  • Kondice

    Až 30 % jablka tvoří pektin. Látku snižující cholesterol a vázající těžké kovy

    Před 2 roky
    Jablka jsou doslova biologickou bombou především pro vysoký obsah vitaminu C, antioxidantů a vlákniny. V našich zemích je pěstujeme po staletí. Provází nás od dětství po stáří. Jíme je jen tak, strouhaná v salátech nebo pečená či dušená v moučnících. Říká se, že jedno až dvě syrová jablka denně jsou nejlepším přítelem našeho metabolismu. Výhodou je, že jsou pro nás dostupná v každém ročním období. Proto není nic snazšího, než jablka zařadit do našeho denního jídelníčku.
     Komentáře
  • Apetit

    Cukrářská akademie Heleny Fléglové 3. díl: Želírování a zahušťování

    Před 2 roky
    Díky želírujícím a zahušťujícím látkám dezerty drží tvar a mají určitou texturu a strukturu. Jsou potřeba při výrobě džemů, glazé, gelů, někdy se využívají i do krémů. Moderní cukrařina se bez nich zkrátka neobejde.
     Komentáře
  • iReceptář

    Borůvková marmeláda s mátou: Zdravotní zázrak podle receptu našich babiček

    Před 3 roky
    Kyselkavá, sladká a s nádechem voňavé máty! Vyzkoušejte neobvyklou kombinaci borůvek a máty. Překvapí vás, jak je skvěle chuťově vyvážená. Zpracujete poslední borůvky, a ještě si budete moci pochutnat kdykoli během roku. Jak připravit borůvkovou marmeládu s mátou?
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Jak vypeckovat mirabelky – udělejte to správně a zároveň si udělejte i pořádek v názvosloví

    Před 3 roky
    Trháme mirabelky? Někdo říká mirabelky, jiný špendlíky. Ve skutečnosti jsou to vlastně tři druhy slivoní, tím třetím je mirabelán. Ač se liší barvou, tvarem i chutí, když jsou keříky či stromky obsypané, málokdo odolá a nepřinese si je domů.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Jak na domácí marmelády bez chemie? Zavařujte s citrusovým pektinem zcela bez éček

    Před 3 roky
    Meruňky, broskve, angrešt, mirabelky a další ovoce už nám dozrávají, a tak je čas na oblíbené zavařování. Na to je potřeba zralé ovoce, cukr a želírovací látka. Pokud jste až doteď používali kupované směsi na zavařování, můžete udělat změnu a vyzkoušet čistě přírodní citrusový pektin. Vaše marmeláda bude voňavá, bez chemie a zbytečných éček, a navíc skvěle zakonzervovaná.
     Komentáře
  • EgoMan

    Nenechte se zmást jeho nevábnou chutí. Jablečný ocet je hrdou součástí vyváženého jídelníčku

    Před 3 roky
    O účincích octa je všude plno informací, ale co opravdu víte o jablečném octě?
     Komentáře
  • iReceptář

    Chytré přírodní triky našich babiček, aby se nekazily džemy a zavařeniny

    Před 3 roky
    Domácí džem, chcete-li marmeláda, či zavařenina jsou prostě to nejlepší. Čerstvé ovoce ze zahrádky nebo ze samosběru si však zaslouží, abychom ho zpracovali bez chemie, zcela přirozeně, tak jak to dělaly naše babičky.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Pektin z jablek a banánů je pro tělo velice užitečný

    Před 3 roky
    Pektin je typ vlákniny, která tvoří buněčnou stěnu mnoha druhů ovoce a zeleniny. K čemu je vlastně dobrý a proč byste si jeho příjem měli hlídat? S touto látkou budete zdravější a šťastnější!
     Komentáře
  • Pěstujme

    Recept na dlouhověkost je znám od starověku. Lžíce jablečného octa denně dokáže s tělem zázraky

    Před 3 roky
    Už od starověku je známý pro své blahodárné účinky, které vychvaloval samotný Hippokrates. Využívali jej v řecké, čínské i egyptské medicíně, inspirovat se jejich tipy můžeme ještě dnes.
     Komentáře
  • Deník

    Jak na meruňkovou marmeládu: recept, který zachová svěží chuť i vůni

    Před 4 roky
    Nevíte, co s meruňkami, které jste zatím nestačili sníst nebo zpracovat? Pak určitě neváhejte s výrobou marmelády, díky níž si i v zimě pochutnáte na letním ovoci.
     Komentáře
  • Magazín Plus

    Spotřebujte úrodu maximálně. I spadaná nezralá jablka se dají zpracovat

    Před 4 roky
    Ze spadaných jablek, i těch ne zcela zralých, se dá připravit například pektin, rosol nebo lahodná povidla. Pojďte se podívat, jak na to.
     Komentáře
  • Magazín Plus

    Jak správně sklízet rybíz, aby dlouho vydržel a přitom jste neponičili keř

    Před 4 roky
    Červený, bílý nebo černý. Rybízové keře a stromky mají na českých zahrádkách své stálé místo.
     Komentáře
  • PražskýDEN

    Jablko denně dokáže divy. Proč nesmí chybět ve vašem jídelníčku

    Před 4 roky
    Říká se, že když sníme alespoň jedno jablko denně, můžeme se vyhnout návštěvě doktora. Jsou ale zdravotní benefity jablek skutečně tak zázračné? Na co všechno v našem těle působí?
     Komentáře
  • Proženy

    Višňový džem bez chemie, zato s jemnou mandlovou příchutí

    Před 4 roky
    Ať už zavařujete každý rok, nebo to bude letos vaše premiéra, trocha inspirace se hodí vždy. Vyzkoušejte výrazný višňový džem vonící po mandlovém amarettu! Vaří se navíc jen s přírodním citrusovým pektinem, díky kterému nemusíte přidávat žádnou chemii.
     Komentáře
  • inStory

    Obyčejná švestka je překvapivě zdravé ovoce. Například je velmi významným prostředkem proti dně

    Před 5 roky
    Je s podivem, že se tolik lidí vyhýbá konzumaci švestek. Přitom jde o velmi zdravé a užitečné ovoce. Máme důležité informace.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Jak na domácí pektin do džemů

    Před 5 roky
    Když připravujeme džemy, tak jsme zvyklí na to, že přidáváme pektin nebo želírovací cukr. Bez dostatečného množství pektinu totiž žádný džem nemůže ztuhnout. Množství pektinu je v každém ovoci jiné (liší se dokonce i v jednom druhu ovoce – čím je ovoce zralejší, tím se obsah pektinu mění). Někdo zná zase fintu, že džem připravuje z mixu ovoce – tedy z ovoce, které pektin neobsahuje v dostatečné míře, a z ovoce, které ho má naopak nadměrné množství. Zkusit ale můžete ještě jeden fígl: vyrobte si svůj vlastní, domácí pektin!
     Komentáře
Reklama