Zavřít
Lepek

Lepek

Nejnovější články na Seznamu na téma Lepek
  • Prima inspirace

    Skořicové hvězdičky – voňavé vánoční cukroví plné mandlí (bez lepku)

    Před 3 dny
    Tyto jemné skořicové hvězdičky jsou ideálním vánočním cukrovím, které krásně provoní celý domov. S měkkou mandlovou texturou a výraznou chutí skořice jsou skvělou volbou pro všechny, kteří hledají něco tradičního, voňavého a bezlepkového. Jednoduchá příprava a výrazná chuť z nich dělají dokonalý doplněk ke kávě nebo čaji během svátků. Skořicové hvězdičky 3 bílky (z velkých […] The post Skořicové hvězdičky – voňavé vánoční cukroví plné mandlí (bez lepku) appeared first on Prima Inspirace.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Nebezpečné špagety, fontána i plyšáci. Řetězce varují: tyto výrobky vraťte. Peníze dostanete zpět

    Před 14 dny
    Tesco, Albert i Hornbach musely v posledních dnech stáhnout z prodeje vybrané produkty. Důvodem jsou zdravotní rizika od přítomnosti olova až po nedeklarovaný lepek. Co přesně se děje a jak se zákazníci mohou zachovat?
     Komentáře
  • Vitalia

    Zapomínání může být příznakem mozkové mlhy. Pomůže teplá snídaně a méně stresu

    Před 15 dny
    Výpadky paměti, horší soustředění a pocit, že jste nějak mimo. Takzvaná mozková mlha je čím dál častější. Může za ní být dlouhodobý stres, nedostatek spánku, u žen hormonální nerovnováha ale i běžně užívané léky nebo nevhodná strava. Potíže mohou zhoršovat i potravinové alergie nebo intolerance, například na lepek či mléko.
     Komentáře
  • Marianne

    Šťavnaté, vláčné a bezlepkové: Na rychlé jablečné brownies potřebujete jen čtyři suroviny

    Před 1 měsícem
    Ať už se z jakéhokoli důvodu vyhýbáte potravinám s lepkem nebo prostě chcete zkusit něco nového, pusťte se do bezlepkového brownies. Potřebujete jen čtyři suroviny a upéct si ho můžete i v mikrovlnce. Ve velmi krátké době budete mít šťavnatý a vláčný dezert na stole.
     Komentáře
  • Deník

    Poláci varují před nebezpečnými křupkami. Mohou je mít doma i Češi

    Před 1 měsícem
    Hygienici v Polsku zjistili, že jedna šarže kukuřičných křupek, které mají být bez lepku, ve skutečnosti tuto směs bílkovin obsahuje. Výrobce varuje, že lupínky s příchutí karamelu mohou vyvolat alergickou reakci. Tyto křupky mohou mít doma i lidé v Česku.
     Komentáře
  • VTM

    Bezlepková dieta je často nesmysl. Nová studie odhalila, že ve většině případů je na vině pouze náš mozek

    Před 1 měsícem
    Většina citlivosti na lepek ve skutečnosti není způsobena touto bílkovinou. Skutečným viníkem jsou často fermentovatelné sacharidy FODMAP. Očekávání symptomů (nocebo efekt) vyvolává u mnoha pacientů reálné potíže.
     Komentáře
  • Apetit

    Zapomeňte na náhražky z obchodu! Připravte snadné domácí bezlepkové nudle, které chutnají i milovníkům klasiky

    Před 1 měsícem
    Domácí nudle do polévky? Už to samo o sobě zní jako balzám na duši. Kdo by odolal třeba hovězímu vývaru s játrovými knedlíčky a nudlemi, které si sám připravil? A tentokrát máme variantu pro ty, kteří nemohou nebo nechtějí konzumovat lepek. V obchodě sice najdete spoustu bezlepkových náhražek, ale ruku na srdce: je někdo, kdo nedá přednost poctivé domácí kuchyni?
     Komentáře
  • Magazín Recepty

    Pizza z květáku je podzimní hit. Je zdravá, bez lepku a s minimem kalorií!

    Před 1 měsícem
    Věděli jste, že na těsto na pizzu vlastně vůbec nepotřebujete mouku? Můžete ho připravit i z květáku. Bez lepku, dietně a přitom skvěle! Tento recept se stal hitem moderní i vegetariánské kuchyně a dokazuje, že květák rozhodně nepatří jen do polévky nebo do trojobalu. Tahle zelenina zkrátka umí překvapit!
     Komentáře
  • Náš dům

    Dokonalá domácí houbová omáčka? Jde to i bez lepku

    Před 1 měsícem
    Houby rostou jak na běžícím pásu a připravit si nějakou tu specialitu rozhodně stojí za to. My jsme se pustili do houbové omáčky. Recept na ni máme od předků. Vyznačuje se naprostou jednoduchostí a také vynikající chutí. Navíc jsme si upravili recept tak, že houbovou omáčku lze připravit i bez lepku. Pro celiaky je to nepochybně skvělá zpráva. Podívejme se jak na suroviny, tak i na postup přípravy naší houbové omáčky.
     Komentáře
  • Prima Nápady

    Připravte si gurmánské špagety. Zdravé a bez lepku

    Před 1 měsícem
    Špagety si nemusíte vychutnávat jen ty klasické. Zkuste si uvařit ty zeleninové, třeba cuketové. Budou bez lepku, levné a hned hotové. A prospějete díky nim svému zdraví i štíhlé linii. Používat je můžete na tisíc způsobů. Místo špaget, jako přílohu nebo jako nudle do asijských pokrmů. Budou vždy chutnat dokonale.
     Komentáře
  • Techsvět

    Tajemství dokonalého pečiva: Přesné odměřování, správně vyhřátá trouba a kapka octa nebo citronu dělají zázraky

    Před 2 měsíci
    Smícháte pár ingrediencí v hladké těsto, nalijete do formy a necháte péct. Pečení sladkých, ale i slaných pochoutek se na první pohled může jevit jako banální věc. A je pravda, že některé jednoduché recepty opravdu zvládne i dítě. Nenechte se ale zmást – pečení je ve skutečnosti alchymií, které když porozumíte, dosáhnete úžasných výsledků! Naučte se pár tajemství, která pozvednou vaše kulinářské výtvory na novou úroveň.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Makovo-švestkový chlebíček bez lepku: Vláčný, sladký a tak jednoduchý, že ho zvládne i úplný začátečník

    Před 2 měsíci
    Sladké pečení nemusí znamenat hodiny práce ani složité postupy. Makovo-švestkový chlebíček bez lepku je recept, který zvládne i úplný začátečník. Stačí rozmixovat švestky s vejci, přidat mák, trochu skořice a za pár minut máte těsto připravené k pečení. Výsledkem je vláčný, voňavý a přitom lehký moučník, který potěší rodinu u odpolední kávy i hosty, co se vyhýbají lepku.
     Komentáře
  • Bylinkopedie

    Bylinková úleva pro podrážděný žaludek: pomoc při zánětu z laktózy a lepku

    Před 3 měsíci
    Problémy s trávením, jako je zánět žaludku spojený s nesnášenlivostí laktózy nebo lepku, se stávají stále častějším problémem. Mnoho lidí trápí nepříjemné pocity po jídle, pálení, bolest, nadýmání nebo pocit tíhy v žaludku. Tyto obtíže jsou často důsledkem podráždění žaludeční sliznice, která reaguje na špatně zpracovávané složky potravy. Kromě úpravy jídelníčku mohou výrazně pomoci i […] Příspěvek Bylinková úleva pro podrážděný žaludek: pomoc při zánětu z laktózy a lepku pochází z Bylinkopedie.cz
  • WeboZdraví

    Kukuřice: neobsahuje lepek a má příznivý glykemický index

    Před 3 měsíci
    Kukuřice je považována za sezonní nutriční bombu a její hlavní období pomalu začíná. Popularita této zeleniny je známa od starověku, a to konkrétně z oblasti dnešního Mexika, kde se využívala při vaření již od 7. století před našim letopočtem. Do Evropy se dostala se zámořskými objevy a její obliba rychle rostla.
     Komentáře
  • RaptorX
    naMédium

    Co vám hrozí, když budete každý den jíst ultra zpracované potraviny?

    Před 3 měsíci
    Vysoce zpracované potraviny byly již odsouzeny jako viník (nebo aspoň spoluviník) pandemie obezity, ale i dalších nejen civilizačních onemocnění. Co vám tedy hrozí, pokud je budete jíst každý den?
     Komentáře
  • Kondice

    Bezlepková dieta: Z jakých mouk upéct chléb i koláč

    Před 3 měsíci
    I když musíte dodržovat bezlepkovou dietu, nemusíte se odpírat pečivo a to jak slané, tak i sladké. Existují totiž různé druhou mouk, které lepek neobsahují.
     Komentáře
  • Newstream

    Biohacking: Přítel nebo záškodník? Otestujete na sobě, co dělá lepek s vaším tělem

    Před 3 měsíci
    Lepek není problémem pouze pro celiaky. I zdraví lidé mohou při jeho nadměrné konzumaci pocítit únavu, nadýmání, mozkovou mlhu nebo podráždění kůže. Jak správně pracovat s lepkem a kdy ho omezit, aby vaše tělo zůstalo v rovnováze?
     Komentáře
  • Žena-in

    Celiakie nezpůsobuje jen bolest břicha: Vliv má na celé tělo a může stát za kožními problémy i neplodností

    Před 3 měsíci
    Zatímco pro mnohé je lepek jen neškodnou bílkovinou, pro jiné je tichým nepřítelem, který dokáže nadělat v těle pěknou paseku. Pokud si představíte alergii na lepek pouze jako bolavé břicho, možná budete překvapeni. Projevy tohoto autoimunitního onemocnění, tzv. celiakie, jsou totiž daleko rozmanitější a mohou ovlivňovat v podstatě celé tělo, od kůže až po psychiku.
     Komentáře
  • iReceptář

    Kvasnice nejsou jen na chleba. Zkuste kváskové tortilly bez lepku i bez válení

    Před 3 měsíci
    Kvásek už dávno není jen doménou milovníků chleba. Přináší do kuchyně úplně nový rozměr chutí a textur, které si zamilujete i v jiných receptech. Třeba v podobě domácích tortill, které jsou díky němu neuvěřitelně pružné, jemné a voňavé. A nejlepší na tom je, že na jejich přípravu nepotřebujete váleček ani velké zkušenosti s pečením.
     Komentáře
  • Aktuálně

    Borelióza trhá rekordy, hlásí data. Lékař to překvapivě vidí jinak a radí, co hlídat

    Před 3 měsíci
    U bakteriálních nákaz, jako je borrelióza, je zjišťování protilátek složité. Reakce se můžou podobat odezvám na úplně jiné věci - třeba na lepek.
     Komentáře
  • Maminka

    Obiloviny a lepek v jídelníčku kojence. Nebojte se jich, nezačínejte ale krupicovou kaší

    Před 4 měsíci
    Kdy je vhodné začít rozšiřovat a obohacovat jídelníček kojence a čím? Po prvních zeleninových příkrmech přichází na řadu obiloviny. Poradíme, jak na to, aby nezatížily dětské bříško a jaké by měly být první kaše.
     Komentáře
  • Bylinkopedie

    Celiakie a bylinná podpora: přírodní cesta ke zklidnění trávení a regeneraci střev

    Před 4 měsíci
    Celiakie je autoimunitní onemocnění, při kterém dochází k nepřiměřené reakci imunitního systému na lepek – bílkovinu obsaženou v pšenici, ječmeni a žitě. U osob s genetickou predispozicí způsobuje konzumace lepku zánět a poškození sliznice tenkého střeva, což vede ke sníženému vstřebávání živin, chronickým trávicím potížím a celkové únavě organismu. Celiakie může být diagnostikována v dětství […] Příspěvek Celiakie a bylinná podpora: přírodní cesta ke zklidnění trávení a regeneraci střev pochází z Bylinkopedie.cz
  • Arecenze

    Nejlepší bezlepková mouka: Mouka z drogerie DM překvapila vůní a kvalitou, preferuju však rakouskou konkurenci

    Před 4 měsíci
    Bezlepková mouka je vhodná nejen pro lidi s alergií na lepek, ale i pro ty, kdo se chtějí stravovat zdravě.
     Komentáře
  • Matky v nesnázích

    Ovesné vločky, ideální snídaně, nebo samý sacharid? Vyplatí se v BIO kvalitě. Neobsahují totiž herbicid glyfosát

    Před 5 měsíci
    Po přečtení tohoto článku už nebudete chtít ovesné vločky v jiné než v BIO kvalitě. Možná vás i překvapí, že některým lidem jejich konzumace neprospívá.
     Komentáře
  • Apetit

    Ovocné knedlíky i krtkův dort bez lepku: Food blogerka Celiaxmoni radí, jak na to

    Před 5 měsíci
    Léto je jako stvořené k experimentům, třeba s bezlepkovým pečením. Pečení bez lepku ttotiž už dávno není jen nutností pro celiaky, naopak si získává na oblíbenost i mezi lidmi, kteří chtějí zkrátka odlehčit nebo je baví zkoušet nové věci. Právě teď je k tomu ten pravý čas. Lehké ovocné dezerty milují všichni a v bezlepkové variantě jim to moc sluší. Požádali jsme o zajímavé recepty foodblogerku Moniku Menky alias Celiaxmoni a vy můžete zkusit ovocné knedlíky, kynuté knedlíky s ovocem nebo krtkův dort v bezlepkové verzi.
     Komentáře
  • Flowee

    Celiakie, mistr převleků: Nemoc, která netoleruje kompromisy

    Před 5 měsíci
    Není to jen „přecitlivělost na lepek“, ale závažné autoimunitní onemocnění, které postihuje tenké střevo a může zásadně ovlivnit kvalitu života. Celiakií trpí přibližně 1 až 2 % světové populace a podle odborníků její výskyt stále narůstá. Co za tím stojí? Jaké jsou spouštěče, jak nemoc poznat a jak ji správně léčit? A proč nestačí jen bezlepková dieta z regálu v supermarketu?
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Bez lepku, bez laktózy, ale s chutí! Jak si pochutnat i s dietním omezením?

    Před 5 měsíci
    V dnešní době je stále více lidí, kteří se z nejrůznějších důvodů vyhýbají lepku nebo laktóze. Ať už jde o zdravotní důvody, jako je celiakie nebo laktózová intolerance, nebo o osobní volbu, není důvod se obávat, že by takové stravování bylo složité nebo nudné. Naopak – lze to pojmout jako skvělou příležitost, jak obohatit každodenní jídelníček o novinky a přitom vařit chutně a zdravě.
     Komentáře
  • RaptorX
    naMédium

    Smršť otázek o výživě: Co opravdu škodí a co je naopak jen mýtus?

    Před 6 měsíci
    Většina lidí už se nebojí upíru nebo polednic, ale moderní doba vyplodila nový druh „démonů“. Mnohdy jsou to opravdu jen další fiktivní bubáci… bohužel, někteří z nich jsou i zcela reální. Ale kteří jsou kteří?
     Komentáře
  • Apetit

    „Měla jsem chuť na Snickers, ale zdravý. Tak jsem ho prostě udělala,“ říká Aneta Šachová o dobrotách značky To není možný

    Před 6 měsíci
    Na začátku byla láska ke gastru i zdravotní problémy, které se Aneta Šachová rozhodla neřešit léky, ale úpravou jídelníčku. Když ji začala honit mlsná a datlových tyčinek už měla dost, rozhodla se jednat. Nešla tou nejsnazší cestou, ale dnes je z toho značka To není možný a nabídka lahodných dobrot bez lepku, laktózy a cukru.
     Komentáře
  • Tiscali

    Když tělo nesnese lepek: Co potřebujete vědět o celiakii

    Před 6 měsíci
    Každoročně si 16. května připomínáme Mezinárodní den celiakie- den, který upozorňuje na život s tímto chronickým autoimunitním onemocněním. Celiakií trpí více než 1 % světové populace, ale odborníci varují, že až 80 % případů zůstává neodhalených. To je alarmující vzhledem k možným zdravotním komplikacím, které neléčená celiakie přináší.
     Komentáře
  • Apetit

    Je celiakie jen módní vlna? A proč má lepek tak špatnou pověst? Otázky, samé otázky!

    Před 6 měsíci
    Z médií a sociálních sítí by se mohlo zdát, že lepek je nepřítelem číslo jedna. Pro lidi s celiakií ano, těm i jeden drobek nevhodného pečiva nadělá pořádnou paseku ve střevech. Zbytku populace však spíš škodí lepek vynechávat. Při příležitosti Mezinárodního dne celiakie se pojďme podívat, jak vařit bez lepku a proč má lepek tak špatnou pověst.
     Komentáře
  • Apetit

    Bezlepkové grilování: Víme, na co si dát pozor! Jak připravit grilované tofu a exotickou marinádu poradí foodblogerka Celiaxmoni

    Před 6 měsíci
    Předpověď hlásí dokonalé jarní počasí na následující dny a to pro mnohé znamená jediné: vytahuje se gril a rozesílají zprávy přátelům, že sezóna budiž zahájena. To, že na dnešek vyšel i Den grilování, je perfektní znamení. Zároveň ale 16. květen patří Dnu celiakie a my bychom rádi upozornili na výzvy, které s sebou stravování bez lepku nese. A na co by si celiaci měli při grilování dát pozor?
     Komentáře
  • Květy

    Dnes je mezinárodní den celiakie: Řada lidí o svém onemocnění neví, ale jeho důsledky mohou být závažné

    Před 6 měsíci
    „Jedna lžíce mouky přece nikoho nezabije.“ Jenže u lidí s celiakií může i tak malé množství nadělat v těle paseku. Věděli jste, že většina nemocných v Česku o své diagnóze vůbec netuší? Proč je důležité celiakii včas odhalit a co všechno dnes lepek obsahuje?
     Komentáře
  • Bezpečnost potravin

    Potraviny bez lepku na „Gluten-Free Prague Expo“, 17. 5. 2025

    Před 6 měsíci
    V sobotu 17. května se koná v areálu výstaviště v Praze-Letňanech „Gluten-Free Prague Expo“. Akce je organizovaná Společností pro bezlepkovou dietu, která ji už tradičně pořádá pro své členy i širokou veřejnost. Na programu jsou přednášky lékařů a odborníků na bezlepkovou dietu, současně je v jedné z hal organizován trh bezlepkových potravin, kde se sjedou výrobci […]
  • Plné zdraví

    Mezinárodní den celiakie: Řada lidí o svém onemocnění neví, ale důsledky mohou být závažné

    Před 7 měsíci
    Na pátek 16. května letos připadá Mezinárodní den celiakie. Den je věnovaný více než 1 % světové populace, která žije s tímto autoimunitním onemocněním. Nicméně odborníci odhadují, že až 80 % případů zůstává neodhalených.
     Komentáře
  • Flowee

    Na rande s kartáčkem a pastou? Kvůli celiakii to dělat nemusíte

    Před 7 měsíci
    Máte celiakii? Klidně se můžete líbat s lidmi, co do sebe cpou chleba a buchty. Vědci zjistili, že při líbání po dobu jednu minutu se přenáší pouze minimum lepku. A to se jednalo o jazyky v krku, žádné pusinky jako ve školce.
     Komentáře
  • Magazín Recepty

    9 tipů, jak vařit a péct bez lepku: Vsaďte na kukuřičnou strouhanku a semínka a pořiďte si lepek celiaků

    Před 7 měsíci
    Základní praktické tipy pro bezlepkové vaření by neměly zajímat jen celiaky nebo lidi, kteří z jakéhokoli důvodu nemohou jíst lepek. Povědomí o bezlepkovém stravování se může hodit komukoli z nás. Máte narozeniny, chcete do práce přinést pohoštění a najednou se dozvíte, že nová kolegyně lepek nemůže…
     Komentáře
  • Magazín Recepty

    9 tipů, jak vařit a péct bez lepku: Vsaďte na kukuřičnou strouhanku a semínka a pořiďte si lepek celiaků

    Před 7 měsíci
    Základní praktické tipy pro bezlepkové vaření by neměly zajímat jen celiaky nebo lidi, kteří z jakéhokoli důvodu nemohou jíst lepek. Povědomí o bezlepkovém stravování se může hodit komukoli z nás. Máte narozeniny, chcete do práce přinést pohoštění a najednou se dozvíte, že nová kolegyně lepek nemůže...
     Komentáře
  • Dáma

    Jak poznat, jestli vám škodí lepek: celiakie, alergie nebo jen citlivost?

    Před 7 měsíci
    Bolesti břicha, nadýmání či průjem se zpravidla objeví po nějaké dietní chybě. Ovšem u některých lidí je příčinou těchto obtíží lepek ve stravě. Někdy může být příčinou celiakie, jindy alergie na lepek či jen nesnášenlivost lepku. Projevy onemocnění se různí, ovšem v zásadě platí, že všem prospěje bezlepková strava.
     Komentáře
  • Pěstujme

    Překvapivé změny ve tváři: Co odhalují naše stravovací návyky?

    Před 7 měsíci
    Oči prý prozrazují tajemství naší duše, ale náš obličej může odhalit mnohem víc. Poznejte, jaké signály naše tvář vysílá o našem zdraví. Zdroj
     Komentáře
  • Zeptej se vědce!
    naMédium

    Jaký je rozdíl mezi celiakií, lepkovou intolerancí a alergií na lepek?

    Před 7 měsíci
    Nadechnete se venku – pyly! Nadechnete se doma – roztoči! Nadechnete se v pekárně – lepek! Tyto problémy trápí na světě tolik lidí, až si vysloužily dnešní Světový den alergie a astmatu, který si připomeneme v sobotu. Dáša se zaměřila právě na lepek.
     Komentáře
  • Moje zdraví

    Vše o celiakii: Jak se liší od alergie na lepek, příznaky, léčba a jak moc vadí dietní chyby?

    Před 7 měsíci
    Celiakie je celoživotní autoimunitní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku (glutenu). U lidí s touto nesnášenlivostí dochází působením lepku k rozvoji autoimunitního zánětu sliznice tenkého střeva.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Bezlepkový velikonoční mazanec

    Před 7 měsíci
    Velikonoce jsou nejen oslavou jara, ale také dobou, kdy se na našich stolech objevují tradiční pochoutky. Jednou z nich je mazanec, který je symbolem svátečních dnů. V dnešní době, kdy stále více lidí řeší problémy s intolerancí na lepek, je příprava bezlepkových variant pokrmů velmi aktuální. Přinášíme vám recept na bezlepkový velikonoční mazanec, který neubere nic z jeho tradiční chuti a vůně, ale zároveň potěší i ty, kteří lepek nesmí či nechtějí konzumovat.
     Komentáře
  • Moje zdraví

    Čím nahradit ve stravě mléko, lepek nebo další potraviny, které vám nedělají dobře?

    Před 7 měsíci
    „Strava tvá tě uzdraví,“ prohlásil kdysi klasik medicíny, řecký lékař Hippokratés. V 21. století, kdy nás trápí všemožné alergie, intolerance a přecitlivělosti, to platí jen zčásti. V následujících řádcích vám poradíme, čím můžete nahradit potraviny, které vám nedělají dobře a na něž je váš organismus přecitlivělý.
     Komentáře
  • Moje zdraví

    Bezlepková dieta očima expertky: Pomáhá zhubnout, nebo škodí?

    Před 7 měsíci
    Není pochyb o tom, že bezlepková dieta je populárnější než kdy dřív. Lepek ze svého jídelníčku vyřazují i ti, kteří nemají ani celiakii, ani intoleranci. A ani ti, kteří mají ke své dietě zdravotní důvody, často ani nevědí, jaké potraviny by měli jíst. Dietoložka se pokusila vyvrátit mýty, které o bezlepkové stravě ve společnosti běžně panují.
     Komentáře
  • Apetit

    Bezlepkové Velikonoce? Ano, jde to! Zkuste upéct roztomilá slepovaná vajíčka i mazanec bez lepku. Rozdíl nepoznáte!

    Před 7 měsíci
    Vyřazení lepku z kuchyně i jídelníčku často znamená kompletní změnu – ve vaření i v chodu domácnosti. Naštěstí již existuje spousta možností, jak to zvládnout i bez lepku. A to i během Velikonoc, ke kterým se pojí kromě spousty tradic i dobré jídlo. My vám s pomocí foodblogerky Monika Menky z blogu Celiaxmoni ukážeme, že se vůbec nemusíte omezovat, bez lepku se dá upéct i mazanec.
     Komentáře
  • Proženy

    Jak předejít alergiím u dětí? Odhalte potenciální alergeny (nejen v jídle) co nejdříve

    Před 8 měsíci
    Alergiím u dětí je možné do určité míry předcházet, říkají lékaři a vědci. Pomoci údajně mohou některá opatření ve výživě i životním stylu, a to již v kojeneckém věku. Co vše je dobré vědět o možnostech prevence?
     Komentáře
  • PrahaIN

    Tvrdé zkušenosti z mládí dovedly Markétu k životnímu rozhodnutí

    Před 8 měsíci
    ROZHOVOR: Markéta Rohelová trpí odmala trpí alergií na lepek. V době jejího dětství se ale o tomto problému vědělo jen pramálo, a tak si alergii prožila se vším všudy. Dnes vlastní a provozuje bezlepkovou pekárnu Šumavské mlýny v jihočeských Volarech a peče pro lidi, kteří mají stejný nebo podobný problém s lepkem - alergie, celiakie a další.
     Komentáře
  • Žena-in

    Křupavé bramborové krokety s lepkem i bez lepku

    Před 8 měsíci
    Loňské brambory už asi nejsou v kondici, zvlášť když nemáte možnost je správně dlouhodobě uskladnit. Máme pro vás dnes recept, jak se zbavit posledních zbytků a přitom si pochutnat. Křupavé, dokonale dozlatova upečené krokety můžete připravit i v bezlepkové verzi.
     Komentáře
  • Novinky

    Nové knihy: Mafi, Chvoj a Topol

    Před 8 měsíci
    Pokud má někdo zvláštní schopnosti, stává se ve společnosti tak zvanou bílou vránou. Zvlášť když po každém dotyku jeho ruky někdo zemře. Tak jak je tomu v knize Jsem roztříštěná. Někdo má zase alergii na lepek, to je také nestandardní (a negativní) vlastnost. Nic ale není ztraceno, bezlepková kuchařka Dagmar Matějkové dá každému návod, jak se s tím vyrovnat. Zvláštní schopnosti má i bývalý fyzik a vědec Zdeněk Chvoj, který si ke svým sedmdesátým narozeninám nadělil lyžařskou expedici na severní pól, měl je i básník a hudebník Filip Topol (1965–2013), jehož biografii v nabídce tohoto týdně také najdeme.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Nadýchaný bezlepkový pohankový chléb

    Před 8 měsíci
    Bezlepkové stravování je stále populárnější volbou nejen pro ty, kteří trpí celiakií či intolerancí na lepek, ale také pro jedince hledající zdravější alternativy běžných potravin. Dnes se podíváme na jednu z možností, jak obohatit svůj jídelníček o výživný a chutný chléb – nadýchaný pohankový chléb.
     Komentáře
  • iGlanc

    Vyzkoušeno za vás: 30 dnů bez kávy, lepku i smažáku. Rozhodli jsme se vzdát se našich guilty pleasures

    Před 8 měsíci
    Rozmohl se nám tady takový nešvar... A proto jsme se ve vydavatelství Vltava Labe Media rozhodli, že se našich zlozvyků a guilty pleasures na celý měsíc vzdáme. Jak jsme dopadli?
     Komentáře
  • Matky v nesnázích

    Bezlepkové potraviny nejsou automaticky zdravé, varuje nutriční specialistka

    Před 8 měsíci
    Jaké nejčastější chyby dělají lidé při přechodu na bezlepkovou dietu? A na co si dát pozor při výběru bezlepkových produktů, aby byly skutečně výživné?
     Komentáře
  • Dům a zahrada

    Odborníci ovesné vločky doporučují, ale současně varují před jejich nadměrnou konzumací

    Před 9 měsíci
    Každé ráno lžička plná zdraví – proč jsou ovesné vločky superhrdinou mezi obilovinami a co se děje, když je jíme pravidelně.
     Komentáře
  • Faei

    Jsou bezlepkové potraviny opravdu zdravější?

    Před 9 měsíci
    Strach z lepku obchází moderní společnost a je neustále podporován na sociálních sítích, řadou známých osobností i firem, které na dobře znějící hesla a atraktivní fotografie lákají své zákazníky. Proč nemá toto démonizování žádné opodstatnění, ba naopak může přerůst ve výrazně nezdravější formu stravování?
     Komentáře
  • ChytrýVýběr.cz

    Nejlepší kurkumin 2025 | Recenze na ChytrýVýběr.cz

    Před 9 měsíci
    Kurkumin představuje perfektní přírodní cestu, jak zmírnit zánětlivé obtíže. V čem dalším tento antioxidant vyniká a jak vám může pomoci?
     Komentáře
  • Prameny zdraví

    Vločková květáková polévka

    Před 10 měsíci
    Polévky s obsahem lepku nedělám moc často. Do restaurace totiž chodí hodně lidí, kteří lepek nesnesou, takže polévky, které ho obsahují, na menu nezařazujeme. Naše polévky bývají často zahuštěné uvařenými bramborami. V tomto receptu polévku zahušťují špaldové vločky, které jsou v ní orestované a potom rozmixované.
  • Můžeme jíst zdravěji

    Sedm praktických tipů, jak na cukroví bez lepku

    Před 1 rokem
    Potřebujete připravit cukroví bez lepku. Buď všechno nebo jen pár druhů. Důvody mohou být různé: zjištěná celiakie v rodině, intolerance lepku nebo jen bezlepková návštěva. Tak pojďme na to, Vánoce klepou na dveře, čas na experimenty není. Specialistka na zdravé stravování, Ing. Kamila Metzová, pro vás sepsala tipy z praxe, které vám usnadní cestu. Tip […]
     Komentáře
  • Můžeme jíst zdravěji

    Vánoční cukroví s nápadem a bez lepku

    Před 1 rokem
    Bezlepkové cukroví je v posledních letech velmi oblíbené, ať už strávníci drží bezlepkovou dietu či nikoliv, určitě si na tomto cukroví pochutnají všichni. Nepečené bezlepkové kuličky s brusinkami Na 1 talíř kuliček potřebujete Na kuličky: 1 balení bezlepkových piškotů (120 g), 1 balení sušených brusinek (100 g), 100 g mletých vlašských ořechů, 3 lžíce javorového […]
     Komentáře
  • Můžeme jíst zdravěji

    Velikonoční dezerty? Zkuste je bez lepku

    Před 2 roky
    Velikonoce se blíží, a tak přinášíme tipy na skvělé veikonoční recepty. Tentokrát odlehčené, bez lepku! Co si společně s námi upečete? Cupcakes, pletenec, perníčky, beránka, jidáše, mazanec nebo třeba dort? Mechové bezlepkové cupcakes Potřebujete (na 10-12 ks) Na těsto: 270 g Směsi na bábovku bez lepku Labeta, 70 g čerstvého špenátu, 2 celá vejce, 100 […]
     Komentáře
Reklama