Zavřít
Lepek

Lepek

Nejnovější články na Seznamu na téma Lepek
  • ZdravéStravování

    Lepek nemusí být problémem jen pro celiaky. Nadměrná konzumace může ohrozit i zdravého člověka

    Před 1 dnem
    Bezlepková dieta je možná největším zdravotním trendem posledního desetiletí, ale panují nejasnosti ohledně toho, zda je lepek problematický pro všechny, nebo jen pro některé.
     Komentáře
  • Jihlavská Drbna

    ANKETA: Novinka v pelhřimovské nemocnici. Pro celiaky a lidi s intolerancí tam mají bezlepkový automat

    Před 10 dny
    Celiakie. Nemoc, která se týká téměř dvou procent populace v ČR. Jediným existujícím lékem je celoživotní bezlepková dieta. A právě na celiaky, kteří musí konzumovat potraviny bez lepku, myslelo vedení pelhřimovské nemocnice. Poblíž chirurgických ambulancí byl před pár dny instalovaný nový bezlepkový automat. Ten k tomu navíc nabízí pokrmy bez laktózy a bez cukru.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Pokud nemusíte, vyřazení lepku je zbytečné

    Před 17 dny
    Bezlepková dieta je stravovací plán, který vylučuje z jídelníčku potraviny obsahující lepek. Lepek je bílkovina, která se nachází v pšenici, ječmeni a žitu. Bezlepková dieta je nezbytná pro zvládání příznaků celiakie a dalších onemocnění spojených s lepkem. V poslední době se ale začínají čím dál tím víc objevovat lidé, kteří vynechávají lepek ze stravy, aniž by k tomu měli nějaký zdravotní důvod. Jaké má vynechávání lepku benefity?
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Potraviny, které způsobují v těle záněty. Na co si dát pozor?

    Před 21 dny
    Se zánětem se ve svém životě potkal snad každý z nás. Zánět spojivek, zánět středního ucha, zánět močového měchýře, zánět průdušek, zánět dutin a mnoho dalších. A nejen to, zánět je základem pro cukrovku, rakovinu a další choroby. Proto je dobré být na pozoru a preventivně se vyhýbat potravinám, které záněty podporují. Které to jsou?
     Komentáře
  • Proženy

    Nemoc „chameleon“ se objevuje nejčastěji mezi 25. a 40. rokem života: Jak se pozná celiakie

    Před 1 měsícem
    Celiakie je autoimunitní onemocnění, které postiženým likviduje sliznici tenkého střeva. Nepleťte si ji s alergií na lepek, která zdaleka není tak závažná. V obou případech je však nutné vyhýbat se potravinám s lepkem. Které to jsou?
     Komentáře
  • Novinky

    Nejčastější příznaky, které mohou upozornit na celiakii aneb Když za problémy stojí lepek

    Před 1 měsícem
    Celiakie je autoimunitní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku, proteinu, který se nachází v pšenici, ječmeni a žitu. Pokud nemocný člověk zkonzumuje lepek, spustí se imunitní odpověď, která způsobí zánět a poškození tenkého střeva. Příznaky tohoto onemocnění jsou přitom u každého člověka trochu jiné, a tak někteří lidé ani nevědí, že jím trpí.
     Komentáře
  • Lifee

    Potravinová omezení slavných: Roman Tomeš žije bez lepku, Heidi Janků musí regulovat ovoce a zeleninu

    Před 1 měsícem
    Zpěvačka Heidi Janků se před časem svěřila Lifee.cz, že ji ve stravování dlouhodobě omezuje speciální dieta, která ji limituje v konzumaci ovoce a zeleniny, tedy potravin s vysokým obsahem vlákniny. Zpěvák Roman Tomeš se zase netají tím, že nesmí jíst pečivo a jiné potraviny s obsahem lepku. Kdo další ze slavných si kvůli zdravotním omezením nemůže pochutnat na všem, co se mu zamane?
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Konjakové těstoviny neobsahují cukry, lepek ani kalorie. Vyplatí se ale si za ně připlatit?

    Před 1 měsícem
    Milujete těstoviny, ale nemůžete si je dopřávat ze zdravotních či dietních důvodů? A už jste slyšeli o těch konjakových? Jsou nízkokalorické, neobsahují sacharidy, tuky, lepek ani laktózu, a přesto mají velmi prospěšné nutriční složení s dobrým vlivem na naše zdraví. Jejich velkou nevýhodou je ovšem poměrně vysoká cena. Stojí za to si za ně připlatit?
     Komentáře
  • Proženy

    Chuťovka k televizi i super svačinka: Domácí semínkové krekry bez lepku a bez vajec

    Před 1 měsícem
    Semínkové krekry se hodí jako energetická svačina na výlety nebo jako křupavý doplněk ke krémovým polévkám. Obejdou se bez lepku i bez vejce a použít můžete semínka, která vám chutnají nejvíc.
     Komentáře
  • DIAstyl

    Alternativní mouky obohatí jídelníček. Objevte při diabetu ty s nízkým glykemickým indexem, budete z nich profitovat zdravotně

    Před 1 měsícem
    Pšeničná mouka je nejrozšířenější moukou na světě. Není však ideální pro ty, kteří nesnáší lepek nebo ji prostě z nějakého důvodu nechtějí konzumovat. Alternativy jsou prospěšné také při cukrovce.
     Komentáře
  • Proženy

    Nechtěla jsem, aby má dcera byla odkázána na jeden regál v obchodě, říká autorka bezlepkové kuchařky

    Před 1 měsícem
    Pošilháváte po bezlepkové dietě, protože po ní údajně zmizí pověstné „pšeničné“ bříško? Chyba. „Místo něj vám naroste to škrobové,“ říká zemědělská inženýrka Radka Vrzalová, která nemocné dceři vaří bezlepkovou stravu už patnáct let. O svých zkušenostech píše na sociálních sítích jako Bezlepková matka.
     Komentáře
  • Super

    Eva Burešová pět měsíců po porodu ještě nemá úplně ideální postavu

    Před 2 měsíci
    Muzikál The Bodyguard začala zkoušet už dva měsíce po porodu mladšího syna Tristana Williama. Na jeho představení pro média měla tedy rozhodně jiné starosti než řešit, zda se jí do březnové premiéry podaří shodit na váhu, kterou měla před těhotenstvím. I když se nám nyní Eva Burešová (29) zdála už opravdu velmi štíhlá, sama si to nemyslí.
     Komentáře
  • ZdravéStravování

    Příznaky nesnášenlivosti lepku, o kterých mnozí neví. Nejedná se pouze o problémy s trávením

    Před 2 měsíci
    Celiakie, nesnášenlivost lepku, se vyznačuje příznaky, které mohou být zaměňovány s jinými nemocemi. Nemusí vždy souviset se špatným trávením, trpět může i duševní zdraví.
     Komentáře
  • Befity

    Při bezlepkové dietě se mnohem lépe hubne

    Před 2 měsíci
    Lepek je v běžné stravě v produktech obsahující pšenici, ječmen, žito, oves a mnohé další obilniny. Pro celiaka je lepek nepřítel, ale bezlepková strava se v posledních letech stala moderní i pro lidi, jimž lepek zažívací potíže nepůsobí. Věří totiž, že lepek způsobuje obezitu. Není tomu tak. Jen v běžné stravě obsahující lepek je více kalorií a málo vlákniny. Takže když lidé začnou držet bezlepkovou stravu, zhubnou tím, že se stravují zdravěji a konzumují více vlákniny.
     Komentáře
  • StyleUp

    Obličej je otevřená kniha zdraví. Prozradí, čeho má tělo nadbytek a co mu škodí

    Před 2 měsíci
    Otoky pod očima, pupínky nebo rudé tváře – to jsou příznaky, které můžeme vidět nejen u alkoholika, ale také u lidí, kteří mají alergii na lepek nebo další potraviny. Skvrny na obličeji nebo další kožní problémy jsou spojené právě s tím, že se často dopouštíme chyb ve stravě. Tělo bude vyjadřovat nesouhlas s tím, co jíme, právě tím, že se na obličeji objeví nevzhledné otoky nebo pupínky.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Znáte guarovou gumu? Pomáhá snižovat cholesterol a je prospěšná při hubnutí

    Před 2 měsíci
    Už jste při vaření někdy zkusili použít guarovou gumu? Tato šikovná surovina má nejen v kuchyni široké využití a jistě ji oceníte v mnoha ohledech, zvláště pak, pokud chcete péct bez lepku nebo si udělat krémové rostlinné mléko.
     Komentáře
  • Apetit

    Zdeňka Mazúrová o bezlepkovém cukroví: Na držení pohromadě mám jednoduchý trik, důležitý je výběr mouky

    Před 3 měsíci
    Se Zdeňkou Mazúrovou, autorkou úspěšných bezlepkových kuchařek a maminkou dcerky, která stejně jako Zdeňčin manžel trpí celiakií, jsme si v předvánočním čase popovídali o cukroví a nástrahách pečení bez lepku.
     Komentáře
  • Zdravě

    Vánoční menu bez lepku aneb jak si mohou pochutnat i lidé se zdravotním omezením

    Před 3 měsíci
    Přestože to na první pohled vypadá, že Vánoce jsou zejména o jídle, není tomu tak. Proto bychom k těmto svátkům měli takto přistupovat. Tím více to platí pro lidi trpící jakýmkoliv dietním omezením. Může to pak vypadat, že jsou během vánočních svátků ochuzení od všech tradičních svátečních dobrot. Jedno z těch zásadních dietních omezení je vyřazení lepku. Pokud ze zdravotních důvodů lepek nemůžete, mohou být pro vás Vánoce trochu utrpením i výzvou. I tak se ale dá připravit vánoční menu chutně! Jak?
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Cukroví bez cukru? Chutná skvěle a doma ho zvládne připravit každý

    Před 3 měsíci
    Toužíte omezit cukr nebo vyzkoušet nízkosacharidové stravování? I o Vánocích si pochutnáte, přinášíme totiž čerstvou várku netradičních receptů na vánoční (ne)cukroví. Dobroty, které si užije každý, kdo se vyhýbá cukru, lepku a vyššímu obsahu sacharidů. Low carb cukroví je in!
     Komentáře
  • Prostřeno

    Jedlé kaštany jsou velmi zdravé

    Před 3 měsíci
    K podzimu patří čerstvě upečené kaštany. Nejsou ale jen lahodné, ale i velmi zdravé. Proč?
     Komentáře
  • Apetit

    Recepty na bezlepkové cukroví: Jak ho upéct, abyste si opravdu pochutnali?

    Před 3 měsíci
    Bez cukroví by Vánoce prostě nebyly ono. Svátky je potřeba si pěkně osladit. A to mohou s tím správným receptem na bezlepkové vánoční cukroví i ti, kteří se lepku musí vyhnout. Poradíme vám, jak ho upéct, aby si pochutnali i ti, kteří drží bezlepkovou dietu.
     Komentáře
  • Zdravé Zprávy

    Bezlepkové potraviny zdražují. Příspěvky pojišťoven nestačí

    Před 3 měsíci
    Zdražování dopadá i na bezlepkové potraviny. Skuteční celiaci tak mají stále hlouběji do kapsy. A lékaři se obávají, aby se vysoké ceny potravin bez lepku neprojevily v rezignaci pacientů na léčbu. Léčbu celiakie totiž pojišťovny nehradí.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Ovesné vločky mohou podráždit žaludek

    Před 3 měsíci
    Ovesné vločky jsou přirozeně bezlepkové. Ještě to ale nemusí znamenat, že v nich vůbec žádný lepek není. Jak je to možné? A proč si na nevolnost po jejich konzumaci nestěžují jenom pacienti s celiakií?
     Komentáře
  • Náš region

    Zdražování potravin komplikuje život celiakům

    Před 4 měsíci
    Zdražování potravin, které pociťují v posledních měsících obyvatelé Česka, zasáhlo také celiaky. Ti už tak platí za bezlepkové potraviny o tisíce korun měsíčně více…
     Komentáře
  • TopRecepty

    Dokonalé cukroví bez lepku: Vláčné pracny, voňavé linecké i kořeněné perníčky chutnají božsky a skoro jako ty „pravé“

    Před 4 měsíci
    Celiakie dokáže potrápit. Vánoce jsou takovou dobrou nástrahou. Bezlepkové cukroví ale období svátků zpříjemní. Aniž byste potrápili zdraví, vychutnejte si výborné kousky. Poradíme, které alternativy využít.
     Komentáře
  • Apetit

    Jak na bezlepkový chléb?

    Před 4 měsíci
    Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi, nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s námi nejlepší domácí chléb bez lepku.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    I z bezlepkové mouky upečete skvělé perníčky

    Před 4 měsíci
    Lepek je přírodní bílkovina rostlinného původu a má v naší výživě své důležité místo. Vyhýbat by se mu však měly osoby trpící celiakií či alergií na lepek. Naštěstí již dnes existuje celá řada bezlepkových potravin, ale i směsí a mouk na přípravu domácího bezlepkového pečiva.
     Komentáře
  • Apetit

    9 receptů na sladké dobroty bez lepku

    Před 4 měsíci
    Přepadla vás chuť na něco sladkého, ale nesmíte lepek? Ať už patříte mezi celiaky nebo se lepku vyhýbáte z jakéhokoliv důvodu, přesvědčte se s námi o pestrosti bezlepkového mlsání. Připravte si dokonalé dezerty, sušenky a sladké bonbonky, které se chuťově i vzhledově hravě vyrovnají variantám s lepkem!
     Komentáře
  • Befity

    Těchto chyb se při hubnutí nedopouštějte

    Před 4 měsíci
    Nemáte celiakii, přesto vám lepek nesmí přes práh? Děláte velkou dietní chybu. A pokud se jako čert kříži vyhýbáte i tukům, platí to zrovna tak! Klacky pod nohy vám ale hodí i špatně stanovený fitness cíl.
     Komentáře
  • DIAstyl

    Mění bezlepková dieta složení bakterií v našich střevech?

    Před 4 měsíci
    V posledních dekádách došlo vlivem změny v životním stylu (užívání antibiotik, pití balené vody, stravovací návyky) k výrazným změnám ve složení střevních bakterií. Zejména proměny našeho stravování, které živí zároveň bakterie v našem střevě, pravděpodobně ovlivňují mnohé pochody v našem organismu včetně diabetu. Hlavní náplní studie provedené v motolské nemocnici byla otázka vlivu bezlepkové diety na cukrovku 1. typu u dětí a rovněž na složení bakterií v našich střevech a propustnost střevní stěny.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Základem bezlepkové diety jsou čerstvé suroviny. Jak vypadá takový jídelníček?

    Před 4 měsíci
    Bezlepková dieta spočívá ve vyloučení potravin, které obsahují bílkovinu zvanou lepek, z vaší stravy. Jedná se konkrétně o obiloviny, jako je pšenice, ječmen, žito a oves, ale také o všechny pokrmy, které je obsahují. Klíčem ke správnému dodržování bezlepkové diety je pak důsledná znalost složení potravin, příprava pokrmů z čerstvých surovin a kontrola obalů výrobků. Zajímá vás, jak vypadá jídelníček při bezlepkové dietě?
     Komentáře
  • DIAstyl

    Rohlík svému batoleti raději nedávejte. Vědci přišli na souvislosti mezi konzumací lepku a rozvojem diabetu 1. typu

    Před 5 měsíci
    Autoimunitní onemocnění, jakým diabetes 1. typu je, v těle vyvolává nám zcela nepochopitelné, avšak vědecky dokázané reakce, které předpokládají náchylnost k rozvoji dalších autoimunitních nemocí. V tomto případě mluvíme o souvislosti mezi diabetem 1. typu a celiakií, která je výzkumníkům známá už od dvacátých let minulého století. Nedávná norská studie k tomu všemu prokázala, že riziko rozvoje diabetu se zvyšuje s nadměrnou konzumací lepku v batolecím věku.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Jak nahradit dětem lepek v běžných potravinách? Místo strouhanky lze použít kukuřičné lupínky, omáčky zahustí zelenina

    Před 5 měsíci
    Celiakie či intolerance lepku není v současné době ničím neobvyklým ani u menších dětí. Pokud se tento zdravotní problém prokáže, je třeba o jejich jídelníčku více přemýšlet, ale není nutné se vzdávat běžných potravin. Některé ingredience je však nutné vyměnit za bezlepkovou variantu s podobnými vlastnostmi.
     Komentáře
  • WeboZdraví

    Mouka: co o ní prozrazuje barva a co musí být na obalu

    Před 5 měsíci
    Blíží se čas vánočního pečení, kdy hospodyňky v ještě větší míře využívají mouku. Zajímá vás, co o ní prozrazuje barva? Jak je na tom s lepkem a vlákninou? A kterou kupujeme nejčastěji?
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Zařaďte do svého jídelníčku jáhly, jde o nutriční poklad, který je zcela bez lepku

    Před 5 měsíci
    Zatímco příznivci zdravého životního stylu velmi dobře ví, co to jáhly jsou, mnoho lidí o nich slyší poprvé. Může se zdát, že jde o novinku ze zahraničí, ale jde o jednu z nejstarších kulturních plodin. Možná budete znát spíše název proso. Kuličky z prosa se zbaví slupky a vzniknou vám jáhly, jde tedy o oloupané proso. Jde o mimořádné výživnou potravinu, která je tak všestranná, že ji využijete ve sladké i slané kuchyni. V jídelníčku by vám neměla chybět, protože vám poskytne kompletní spektrum důležitých živin. Představíme si jáhly trochu blíže a také, jak je nejlépe využijete.
     Komentáře
  • MeziŽenami

    Mouka: co o ní prozrazuje barva a jakou kupujeme nejčastěji

    Před 5 měsíci
    Blíží se čas vánočního pečení, kdy hospodyňky v ještě větší míře využívají mouku. Zajímá vás, co o ní prozrazuje barva? Jak je na tom s lepkem a vlákninou? A kterou kupujeme nejčastěji?
     Komentáře
  • Dům a zahrada

    Lepek není ďábel

    Před 5 měsíci
    V poslední době je trendem vyřazovat lepek z jídelníčku. Ano, nic se nemá přehánět a jíst jenom bílé pečivo nám rozhodně na zdraví nepřidá. Vyřadit ho ale úplně také smysl nedává. Nutriční terapeutka Věra Boháčová poradila, proč je lepek užitečný.
     Komentáře
  • 100+1 zahraniční zajímavost

    Naděje pro alergiky: Badatelé nalezli v jeskyních bakterie, které rozkládají lepek

    Před 5 měsíci
    Výzkumný tým objevil bakterie s řadou zajímavých vlastností v dosud neprozkoumaných jeskyních v hloubce několika set metrů. Jednou z těchto vlastností je odbourávání lepku.
     Komentáře
  • Hobbykuk

    Pečení bez lepku: Nápady na sladké i slané dobroty

    Před 5 měsíci
    Lidí, kteří se z nejrůznějších důvodů rozhodli vyřadit ze své stravy lepek, stále přibývá. A nejsou to jen ti, kteří trpí celiakií, tedy nesnášenlivostí lepku. Někteří prostě touží po odlehčení jídelníčku, jiní chtějí vyzkoušet nové chutě. Patříte mezi ně i vy? Pak pro vás máme několik nápadů nejen na skvělé bezlepkové dezerty!
     Komentáře
  • ZdravéStravování

    Zákeřné příznaky, které „svědčí“ o tom, že tělo trpí nesnášenlivostí lepku. Naučit se je rozpoznat je zásadní

    Před 5 měsíci
    Protein lepek se nachází v pšenici, žitě a ječmeni. V populaci přitom žijí jedinci, kteří ho nedokážou trávit, a měli by se proto vyhnout jeho konzumaci.
     Komentáře
  • Apetit

    Bezlepkové pečení: Kterou mouku použít? Jsou lepší směsi nebo jednodruhové mouky?

    Před 5 měsíci
    Téměř 1 procento populace trpí celiakií, tedy přecitlivělostí na lepek. Intolerance nebo nesnášenkivost lepku však není jediným důvodem, proč bychom na pšeničné mouce neměli stavět svůj jídelníček. Jakou mouku zvolit, pokud se chceme lepku zcela nebo částečně vyhnout při domácím pečení?
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Celiakie trápí pacienty všech věkových skupin. Co ji způsobuje a jak se vyhnout komplikacím?

    Před 6 měsíci
    Trápí vás plynatost, křeče v břiše, časté střevní potíže nebo nepřekonatelná únava? V tom případě by na vině mohla být celiakie, což je onemocnění vyvolané nesnášenlivostí lepku, které se může projevit v jakémkoliv věku a výrazně pak ovlivňuje pacientův život. Ačkoliv se celiakie nedá vyléčit, pomocí striktní bezlepkové diety lze obtíže minimalizovat.
     Komentáře
  • Vitalia

    Nejíte lepek, abyste zhubli? Špatná volba, shodují se odborníci

    Před 6 měsíci
    Čím dál více celebrit, food blogerů bez patřičného vzdělání a dalších samozvaných odborníků na výživu propaguje bezlepkovou stravu jako cestu ke zdraví a nižší váze. Tvrdí navíc, že kdo lepek vynechá, zlepší si trávení a bude mít více energie. Je to skutečně pravda? Vůbec ne, říká na to věda. Lepek neboli gluten patří mezi bílkoviny a nachází se ve většině obilovin, jako je třeba pšenice nebo ječmen. Některým lidem skutečně škodí. Lidé s celiakií, což je poměrně vážné autoimunitní onemocnění, se mu musí vyhýbat, stejně jako lidé, kteří jsou alergičtí na lepek či pšenici.
     Komentáře
  • Run magazine

    Bezlepková strava: opravdu tě zrychlí?

    Před 6 měsíci
    Více energie, méně únavy, schopnost držet vyšší tempo držet delší dobu, úbytek hmotnosti a vymizení trávicích potíží – podobné bonusy často vyjmenovávají běžci, kteří ze své stravy vyloučili lepek. Většina odborníků ale tvrdí: Nefunguje to. Kde je tedy pravda? V roce 2015 se v Austrálii uskutečnila dotazníková studie mapující stravovací zvyklosti celkem tisícovky sportovců mnoha odvětví. Přitom se ukázalo, že celých 41 % se záměrně vyhýbá lepku, a to z různých důvodů.
     Komentáře
  • ZdravéStravování

    Změny na těle, které prozrazují intoleranci lepku. Některé z nich jsou nenápadné, následky však závažné

    Před 6 měsíci
    Lepek je tichý zabiják a může způsobit chronické poškození vašeho těla. Pro udržení dobrého zdraví je opravdu důležité zjistit, zda máte nesnášenlivost lepku, nebo ne.
     Komentáře
  • Vitalia

    Quinoa, netradiční dietní příloha plná bílkovin. Už jste ji ochutnali?

    Před 6 měsíci
    Drobná semena, která se dají uvařit na sladký i slaný způsob, znaly už dávné jihoamerické civilizace. Považovali quinou za posvátnou potravinu a moderní věda jim v tomto názoru dává svým způsobem za pravdu. Pochutnat si na ní mohou bez obav i lidé s celiakií a jako jedna z mála rostlin vám dodá slušnou porci bílkovin. Merlík chilský (Chenopodium quinoa), známý spíše zkrátka jako quinoa, je často popisován jako superpotravina nebo superzrno. Jde o pseudocereálii, tedy semeno, které se připravuje a konzumuje obdobně jako obiloviny.
     Komentáře
  • iReceptář

    Žádná trouba, žádná mouka. Jen 3 ingredience a fantastický dezert je hotový

    Před 6 měsíci
    Pojďte si udělat nepečený dezert bez mouky, kterému nikdo neodolá. Jeho přípravu zvládnou i nezkušení, protože je velice jednoduchá a rychlá. A až se do něj zakousnete, budete překvapení jeho jemnou a nadýchanou strukturou a chutí banánů.
     Komentáře
  • Mistr pekař

    Pár ingrediencí a trocha trpělivosti. Mistr pekař vás naučí měkkou a křupavou bagetu

    Před 6 měsíci
    Kousek Itálie u vás doma! Rustikální bagetu není složité upéct, hodí se na snídaně, k polévkám, salátům i na grilovačku. Potřebujete: 500 g pšeničné hladké mouky, 20 g čerstvého droždí, 10 g soli, 5 g olivového oleje, 25 g balzamického octa ke zdobení (Balsamico Créma), 380 g vody + plastový potravinářský box. Doba přípravy: cca 2 h 50 min (z toho 2 h 15 min zrání a kynutí), pečení asi 20 min.
     Komentáře
  • MůjLife

    Potravinová intolerance se projeví na vaší tváři: Lepek, laktóza nebo alkohol

    Před 6 měsíci
    Potravinové intolerance jsou v dnešní době velmi časté, ale někdy o nich ani nevíte. Ale tvůj obličej nelže. Takto se projeví, když máte problém s lepkem, laktózou nebo alkoholem.
     Komentáře
  • Proženy

    Banánový chlebíček bez lepku a vážení: jednoduchý a dokonale vyladěný!

    Před 7 měsíci
    Ať už máte celiakii, nebo ne, tento banánový chléb bez vážení a bez lepku vyzkoušet musíte, protože kombinace kokosu a banánu je přímo dokonalá.
     Komentáře
  • Radioporadna

    13 min

    Podcast
    Potřebujete se psychicky vyladit? Zkuste berličku v podobě Bachových esencí

    Před 7 měsíci

    ·

    13 minut

    Chcete se psychicky vyladit a připravit se tak na náročné podzimní měsíce? Můžete vyzkoušet tradiční Bachovy esence.
     Komentáře
  • Proženy

    Bílý rohlík je lepší než celozrnný aneb V jakém věku dětem dát lepek, abyste předešli celiakii

    Před 7 měsíci
    Část dospělých vynechává lepek v domnění, že budou zdravější a štíhlejší, ačkoli na tuto bílkovinu nemají alergii ani netrpí nesnášenlivostí. Mají pak tendenci ho omezovat i svým dětem, odborná doporučení jsou přitom opačná. Děti je potřeba na lepek zvykat.
     Komentáře
  • Deník

    Pečivo do jídelníčku patří. Lepek zbytečně démonizujeme, říká Věra Boháčová

    Před 7 měsíci
    Vyřazení lepku z jídelníčku jako recept na pevné zdraví nebo na zaručené hubnutí? Tomuto mýtu pořád věří spousta lidí, a vyřazuje proto pečivo ze svého jídelníčku. Nutriční terapeutka Věra Boháčová ale upozorňuje, že jde o omyl. Démonizace lepku a odmítání konzumace pečiva bez skutečného zdravotního důvodu může být pro dobrou kondici člověka dokonce rizikem.
     Komentáře
  • Befity

    Rýžové nudle zasytí na dlouhou dobu

    Před 7 měsíci
    Rýžové nudle jsou základem kuchyně východní a jihovýchodní Asie. K dispozici jsou čerstvé, sušené nebo zmrazené, a to v různých tvarech a tloušťkách. Obsahují lepek? Tahle informace se vám bude hodit!
     Komentáře
  • ZdravéStravování

    Jasné projevy nesnášenlivosti lepku, které lidé často zaměňují s jinými problémy a žijí tak v nevědomosti

    Před 7 měsíci
    Pokud trpíte některým z následujících příznaků, rozhodně vyhledejte pomoc lékaře. Je totiž dost možné, že trpíte nesnášenlivostí lepku, což by se nemělo brát na lehkou váhu.
     Komentáře
  • Proženy

    Jak se hubne s vážnou nemocí? Čtenářka Monika (29) vám poví svůj příběh

    Před 7 měsíci
    Honba za vysportovanou postavou byla Moničiným cílem před lety. Teď je pro ni důležité být především zdravá. Jaká byla její cesta hubnutí a co pro svoje zdraví dělá v současnosti, kdy žije s nemocí?
     Komentáře
  • Receptovník

    Rýžová mouka nahradí pšeničnou v každé situaci. Nezatíží tělo lepkem ani prázdnými kaloriemi

    Před 8 měsíci
    Pšeničná mouka je v kuchyni velmi oblíbená. Používáme ji na pečení koláčů, knedlíků nebo chleba. Lidé ale dnes hledají zdravější alternativy, kterými by ji mohli nahradit. Ukázalo se, že skvělou volbou je rýžová mouka, která má mnoho zdraví prospěšných vlastností. Rýžová mouka neobsahuje lepek, má méně kalorií a nižší glykemický index. K čemu se hodí v kuchyni? Zdravotní účinky rýžové mouky Rýžovou mouku mají rádi hlavně lidé, kteří trpí alergií na lepek.
     Komentáře
  • Moulík

    Psí krmení a obiloviny - ano, či ne?

    Před 8 měsíci
    Otázka používání obilovin ve vyráběném psím krmení dokáže zažehnout nejednu horkou debatu. Odpověď na ni totiž není tak jednoduchá, jak by se mohlo zdát na první pohled. Na jedné misce je totiž nadužívání obilovin jako levné výplně, zároveň ale nejde jednoznačně říci, že tato rostlinná složky stravy psům pouze škodí.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Úžasné cuketové špagety nahradí ty běžné. Jsou ale zdravější a navíc bez lepku a sacharidů. Jak na ně?

    Před 8 měsíci
    Přemýšlíte, jak nejlépe využít cuketovou nadílku? Pokud chcete zároveň trochu odlehčit svůj jídelníček, udělejte z nich netradiční těstoviny. Cuketové špagety jsou hitem poslední doby. Můžete je upravit s omáčkou, použít i jako přílohu a navíc jich můžete sníst hromadu a to úplně bez výčitek.
     Komentáře
  • Příbram

    Lékař: Celiakii nelze vyléčit, potvrzená diagnóza vyžaduje doživotní dietu

    Před 8 měsíci
    Bezlepková dieta: Jak je to s lepkem doopravdy? Na to jsme se zeptali MUDr. Filipa Závady, lékaře Interního oddělení Oblastní nemocnice Příbram.
     Komentáře
Reklama