Zavřít
Artyčok

Artyčok

Nejnovější články na Seznamu na téma Artyčok
  • Naše zahrada

    Káva z jeruzalémského artyčoku – hit sítí, který může někomu opravdu pomoci

    Před 21 dny
    Káva z jeruzalémského artyčoku – hit sítí, který může někomu opravdu pomoci. Hlíznatá slunečnice, jeruzalémské artyčoky, topinambur – všechny tyto názvy jste už nejspíše slyšeli a víte, že se vztahují k nevšední bylince s jedlými hlízami. Můžete jimi nahradit brambory, ale také se z nich připravuje zdravá alternativa kávy.
     Komentáře
  • Deník magazín

    Středomořský artyčok je skvělý pro játra. Umí je chránit i léčit

    Před 25 dny
    Artyčok je ve středomořské oblasti, odkud pochází, odedávna známým prostředkem pro zlepšení trávení a zdraví jater. Vědci zjišťují, že se staří léčitelé nemýlili. Artyčok skutečně obsahuje látky, které játrům prospívají a pomáhají při jejich léčbě.
     Komentáře
  • FitŽivot

    Funkci jater podpoříte i bez prášků z lékárny: Dobře působí ženšen, ostropestřec mariánský anebo artyčoky

    Před 1 měsícem
    Potřebujete zregenerovat játra? Pak místo prášků z lékáren vsaďte na sílu bylinek a zeleniny. Skvělý je ostropestřec, ženšen nebo kurkuma, ale také artyčoky, brokolice či červená řepa.
     Komentáře
  • Poznat svět

    Starší lidé by měli do svého jídelníčku zařadit artyčok. Zpomaluje stárnutí mozku a snižuje cholesterol

    Před 2 měsíci
    Artyčok není jen lahůdkou pro gurmány. Lidem po šedesátce může pomoci udržet bystrou mysl, lépe trávit a snížit hladinu „zlého“ cholesterolu. Navíc ho stačí jíst jen párkrát týdně.
     Komentáře
  • National Geographic

    Když zelenina stála za násilí: Jak mafie proměnila artyčoky v nejpřekvapivější prohibiční kontraband

    Před 2 měsíci
    Od mačetových soubojů na kalifornských polích až po přepadené železniční vagony v Bronxu – organizovaný zločin proměnil skromný artyčok v lukrativní – a násilnou – kořist černého trhu.
     Komentáře
  • Kondice

    Co může pomoci v boji proti ztučněným játrům? Klidně i artyčok

    Před 4 měsíci
    Játra plní celou řadu důležitých úkolů. Je tedy potřeba, aby byla zdravá a dobře fungovala. Ani játrům se nevyhýbají různé zdravotní obtíže. Jednou z nich je nealkoholické ztučnění, které vzniká jako následek nadměrného hromadění tuku v játrech.
     Komentáře
  • Inspirmag

    Proč je artyčok zlatem v zeleném převleku?

    Před 4 měsíci
    Artyčok ani u nás není žádnou novinkou.
     Komentáře
  • Moje zdraví

    Čekanka, artyčok, pelyněk a další: Hořké potraviny, které léčí

    Před 5 měsíci
    Není to příliš oblíbená chuť, což je škoda, protože spousta hořkých látek prospívá našemu zdraví.
     Komentáře
  • WeboZdraví

    Jak nám prospěje artyčok: Přispívá k detoxikaci jater a zlepšuje trávení

    Před 6 měsíci
    Artyčoky mají velice zajímavou chuť a také málo kalorií, což ocení jak labužníci, tak věční hlídači hmotnosti.
     Komentáře
  • Naše krásná zahrada

    Pěstování artyčoků nabírá na obrátkách: Vyzkoušejte si tuto delikatesu vypěstovat na zahradě i vy. Dejte si ale pozor na jednu zásadní věc

    Před 7 měsíci
    Již dávno odzvonilo dobám, kdy se na našich zahradách pěstovala jen rajčata nebo brambory. V dnešní době totiž máme úplně jiné možnosti, a to díky tomu, že šlechtitelé nelení a šlechtí pro nás takové druhy zeleniny, které se za dob našich babiček příliš nepěstovaly, protože se o nich ani moc nevědělo. Jednou z těch méně častých druhů zeleniny, která si rozhodně zasluhuje naši pozornost, je určitě artyčok. Je to velmi impozantní rostlina s dekorativními listy a krásnými květy připomínající bodlák, která je skutečnou delikatesou. Poradíme, jak artyčok správně pěstovat a co vám tato nevšední zelenina nikdy nepromine.
     Komentáře
  • Receptovník

    Poznejte nové možnosti artyčoků: Přínosy, které oživí váš jídelníček

    Před 7 měsíci
    Objevte tajemství středomořské kuchyně s oblíbenou italskou zeleninou!
     Komentáře
  • Kondice

    Artyčoky v Česku moc nejíme. Přitom se jedná o zeleninu blahodárnou pro játra

    Před 10 měsíci
    Artyčok pochází ze Středomoří a už po staletí se využívá jeho léčivá síla. Zatímco v Itálii nebo ve Španělsku ho jedí téměř denně jako součást předkrmů či salátů, v Česku mu zatím stále přicházíme na chuť. Artyčok je přitom delikatesa, která si zaslouží naši pozornost. Mimo jiné působí blahodárně na naše játra i střeva.
     Komentáře
  • ZdravéStravování

    Zdravotní benefity artyčoků prospějí celému tělu. Podporují i trávení a snižují cholesterol

    Před 10 měsíci
    Artyčoky jsou nejen chutnou zeleninou, ale také pokladem pro vaše zdraví. Jejich pravidelná konzumace přináší mnoho benefitů.
     Komentáře
  • Alena Stárková
    naMédium

    Artyčok: Klíč k lepšímu trávení, zdraví jater a srdce

    Před 11 měsíci
    Když se řekne artyčok, mnoho lidí si představí potravinu, která se servíruje na talíře v luxusních restauracích. Ve skutečnosti jde ale o rostlinu, která má pozitivní vliv na naše zdraví. Tak si pojďme o něm říci něco víc!
     Komentáře
  • Novinky

    I po odkvětu mají mnohé rostliny své kouzlo. Nechte je zářit v zimní zahradě

    Před 1 rokem
    Nechte smysl pro pořádek doma a do záhonů ho pusťte zase až v předjaří. Rostliny, které tam teď stojí odhalené, vás naučí vidět krásu v její nejprostší podobě.
     Komentáře
  • Zahrádkářská poradna

    Vyzkoušejte něco nevšedního, vypěstujte si na zahrádce středomořskou lahůdku

    Před 1 rokem
    Artyčok není jen pro gurmány, jde o nádhernou rostlinu, která je ozdobou každé zahrady. Přečtěte si, jak si i vy můžete na své vlastní zahrádce vypěstovat tuto krásnou zeleninu a užít si její jedinečnou chuť i blahodárné účinky na organismus.
     Komentáře
  • minutovezpravy.cz

    Čeští badatelé učinili zásadní průlom. Dokážou čistit vodu pomocí odpadu

    Před 1 rokem
    Významného průlomu v čištění vody dosáhli výzkumníci z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Zjistili, že voda se dá čistit aktivovanými uhlíky získanými z listů artyčoku a slupek granátového jablka.
     Komentáře
  • Apetit

    Nebojte se artyčoků! Přečtěte si jak je oloupat i co z nich uvařit

    Před 1 rokem
    Na artyčoky naprosto běžně narazíte ve středomořské kuchyni. I proto jim to na talíři nejvíc sluší společně s olivovým olejem, tymiánem a sušenými rajčaty. Artyčoky svojí masitou chutí skvěle doplní saláty, jehněčí maso i zeleninové ragú.
     Komentáře
  • Žena-in

    Artyčok, neoblíbený v jídelníčku, avšak výjimečný pro naše zdraví. Pomoci vám může i s hubnutím

    Před 1 rokem
    Artyčoky jsou zelené rostliny plné živin a mají spoustu pozitivních účinků na naše zdraví. Díky vysokému obsahu vlákniny jsou prospěšné pro naše střeva, mají také pozitivní účinky na cholesterol, krevní tlak nebo mohou pomoci předcházet rakovině.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jak očistit artyčok. Vysvobodit jemné srdíčko není nic složitého

    Před 1 rokem
    Ať už jste milovníci této netradiční suroviny nebo jste se rozhodli pro její přípravu poprvé, rozhodně je důležité artyčok poctivě očistit, abychom si mohli užít jeho dokonalou chuť. Nejedná se o nic složitého a za pár minut máte na stole zdravý a lahodný pokrm.
     Komentáře
  • WeboZdraví

    Artyčok: prospívá játrům i žlučníku

    Před 1 rokem
    Víte, že lidé jedli artyčoky už ve starověku? Inspirujte se dávnou dobou a pochutnejte si na zelenině, která je nejen lahodná, ale i zdraví prospěšná.
     Komentáře
  • Jímeto

    Artyčoková pomazánka: Zdravý a originální pokrm na chlebíčky i jednohubky

    Před 2 roky
    S artyčoky jsem se poprvé setkala na pizze. Nejprve jsem nevěděla, co si o téhle zelenině mám myslet, později jsem si o ní ale dohledala nějaké informace a zjistila jsem, že se jedná o poměrně zdravou potravinu.
     Komentáře
  • Teplá i studená kuchyně Jakuba Hübnera

    Italská kuchyně u vás doma: Recept na penne campagnola s artyčoky

    Před 2 roky
    Dnes si s hostem Ladislavem Korbelem si připravíme PENNE CAMPAGNOLA S ARTYČOKY. 500 g těstovin Penne 4 lžíce olivového oleje 1 šalotka najemno 3 stroužky česneku 200 g nakládaných artyčoků 1 menší bio cuketa 200 g půlených cherry rajčátek 80 g sušených rajčat 60 g oliv kalamata snítka čerstvého tymiánu snítka čerstvé petrželky 60 g strouhaného sýru Gran Moravia sůl, čerstvě mletý pepř Do hrnce si dáme vařit osolenou vodu na těstoviny. V hlubší pánvi si na olivovém oleji orestujeme najemno nakrájenou šalotku dosklovata. Jako první vhodíme do pánve k orestované šalotce na půlměsíčky nakrájenou cuketu. Postupně přidáváme zbylou nakrájenou zeleninu a také tymián. V závěru přidáme k zelenině prohřát olivy, sušená rajčata a artyčoky. Do vzniklé zeleninové směsi vmícháme al dente uvařené těstoviny a můžeme přidat i trochu těstovinového vývaru. Necháme jen krátce přejít varem a společně vše promícháme. Hotový pokrm naservírujeme na talíř a dokončíme sýrovými hoblinami a snítkou čerstvé petrželky. Kuchařku s recepty Teplé i studené kuchyně Jakuba Hübnera můžete zakoupit na e-shopu Muzikál expresu: https://muzikal-expres.myshopify.com
     Komentáře
  • Prostřeno

    Artyčoky si zaslouží své místo v jídelníčku

    Před 2 roky
    Artyčoky jsou nejen chutné, ale také velmi výživné a mají řadu zdraví prospěšných účinků. Tato zelenina vás jistě překvapí nejen svými zdravotními benefity, ale i množstvím chutných receptů, které můžete vyzkoušet. Jaké to jsou?
     Komentáře
  • Příroda

    Bylinky ve třetím trimestru těhotenství - dopřejte si artyčok

    Před 2 roky
    Poslední díl miniseriálu o bylinkách v těhotenství zaměříme na poslední trimestr. Ten bývá nabitý očekáváním blížícího se porodu a vrcholem těhotenství. Miminko je již téměř hotové a většinu času už jenom roste. Největším vývojem nyní prochází smysly, mozek a nervová soustava.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Artyčok kardový je považován za ušlechtilou zeleninu. Má také pozitivní vliv na játra a žlučník

    Před 2 roky
    Když někdo zmíní artyčok, většina z nás si vybaví jedlá poupata, která se dají v kuchyni připravit na řadu různých způsobů. Jde o plody rostliny, jež vznikla vyšlechtěním z divoce rostoucího artyčoku kardového. Ten se dnes pěstuje hlavně pro své řapíky a listy, které se mohou stát základem zajímavých pokrmů. Zároveň slouží k okrasným účelům a má léčivé vlastnosti.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Artyčoky zlepšují trávení i celkové zdraví

    Před 2 roky
    Artyčoky jsou výbornou přílohou k masu, ale dají se i zapékat a přidávat do omelet nebo třeba k těstovinám. Jejich konzumace svědčí střevům, imunitě, nervům i srdci, tak je do kuchyně pozvěte častěji.
     Komentáře
  • Prima Living

    Artyčok coby léčivá bylina chrání játra a žlučník, čistí tělo i pomáhá diabetikům

    Před 2 roky
    Artyčok je známější spíše jako zeleninová delikatesa a okrasná rostlina podobná bodláku s modrofialovými květy než coby léčivá bylina. A přece! Léčivé účinky mají zejména listy stonku a kořeny. Jako přírodní lék se osvědčil především při chorobách jater a žlučníku, snižováním hladiny krevního cukru pomáhá diabetikům, celkově zlepšuje metabolismus a trávení, napomáhá vylučování toxických látek, a tak čistí tělo.
     Komentáře
  • Ekolist

    Je artyčok zelenina, která se ve Francii ocitla v ohrožení?

    Před 2 roky
    Artyčok, symbol francouzské gastronomie, v této zemi upadá v nemilost. Je vnímán jako náročný na přípravu, mladá generace se mu vyhýbá a jeho prodej ve Francii stále klesá. Naproti tomu v Itálii nebo ve Španělsku zůstává oblíbenou zeleninou, píše agentura AFP.
     Komentáře
  • České noviny

    Je artyčok zelenina, která se ve Francii ocitla v ohrožení?

    Před 2 roky
    Artyčok, symbol francouzské gastronomie, v této zemi upadá v nemilost. Je vnímán jako náročný na přípravu, mladá generace se mu vyhýbá a jeho prodej ve Francii stále klesá. Naproti tomu v Itálii nebo ve Španělsku zůstává oblíbenou zeleninou, píše agentura AFP.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Při problémech s pletí používejte krémy s artyčoky

    Před 2 roky
    Extrakt z artyčoku je oblíbenou složkou produktů péče o pleť. A oprávněně. Obsahuje totiž vitamin C, který je známý pro své rozjasňující vlastnosti. Tím to ale jenom začíná!
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Bodlák, který se servíruje jako delikatesa. Seznamte se s artyčokem

    Před 2 roky
    Ještě jste neobjevili kouzlo artyčoku? To byste ale měli. Tato nevšední zelenina je velice populární ve Středozemí, tak se s námi pusťte do vaření a ochutnávání.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Zelenina stvořená přímo pro zdraví žen

    Před 2 roky
    Cynara scolymus. To je botanický název pro jistý bodlák, se kterým by se měly přátelit všechny ženy světa. Co je to zač a jak souvisí s ňadry?
     Komentáře
  • Vlasta

    Jak zhubnout s artyčoky! Odvodní, zasytí a pomůžou s vyprazdňováním

    Před 2 roky
    Je dokonalým spojencem v boji proti vysokému cholesterolu i kilům navíc, jelikož odvodňuje organismus. Také čistí játra a podporuje trávení. Že jste artyčok ještě neochutnali? Pak je nejvyšší čas. Zde jsou důvody, proč ho zapracovat do svého jídelníčku. A pokud hubnete, tím spíš.
     Komentáře
  • StyleUp

    Artyčok vnese do kuchyně závan Středomoří. Výborný je na talíři nejen pro svou chuť

    Před 2 roky
    Ve Středomoří milovaná zelenina, na kterou nedají Italové dopustit, pomalu dobývá i tuzemský trh. A není divu, artyčok je totiž pokladnicí vitamínů a skvěle chutná jako příloha. Vyjímá se v mnoha jižanských receptech pro své nezaměnitelné aroma a lehce nahořklou a velmi specifickou chuť, ale pyšní se i dalšími vlastnostmi, pro které byste měli artyčoky do jídelníčku zařadit i vy. Květina? Ne, zelenina! Může být zajímavou ozdobou květinové výzdoby, ale jedná se o zeleninu.
     Komentáře
  • MeziŽenami

    Jak nám prospějí rostliny s hořkou chutí

    Před 3 roky
    Někdo má rád sladké, jiný zase preferuje kyselé, další slané a ten čtvrtý možná dává přednost hořkým chutím. V jakých rostlinách posledně jmenovanou chuť najdete?
     Komentáře
  • Receptovník

    Artyčok vnese do kuchyně závan Středomoří. Zázračně působí na zdraví i krásu

    Před 3 roky
    Artyčok je u nás stále málo známá surovina, kterou si příliš mnoho lidí nekupuje a nepřipravuje doma. Tato zelenina pochází ze Středomoří a oblíbená je hlavně v Itálii. Málokdo ví, že artyčoky jsou nejen vynikající, ale také dodají mnoho vitamínů a minerálů. Jaké vlastnosti vám artyčok může poskytnout a proč ho mají Italové tak rádi? Jedinečné vlastnosti neobyčejného artyčoku Artyčok pochází z oblasti Středozemního moře.
     Komentáře
  • DIAstyl

    Bodlák jako delikatesa? Vyzkoušejte lahodný artyčok! Zejména diabetici II. typu ocení jeho příznivé účinky

    Před 3 roky
    Artyčok je skvělý nejen z nutričního hlediska. Jeho typická chuť jej předurčuje rovněž k tomu, aby se stal součástí různých druhů zajímavých pokrmů. Neváhejte tedy a zkuste tuto exotickou zeleninu, a to jak v čerstvé podobě, tak třeba ve formě účinného potravinového doplňku. Ohledně jeho účinků zajásají hlavně diabetici II. typu!
     Komentáře
  • Pěstujme

    Artyčoky vnesou do kuchyně příchuť Itálie. Svým působením na zdraví se vyrovnají drahým lékům

    Před 3 roky
    Artyčok je zelenina pocházející ze Středomoří, a proto ji milují zejména Italové, kteří ve velkém artyčoky vyváží do celého světa.
     Komentáře
  • SnadnoBydlet

    Lahodná zelenina, ale i krásná okrasná rostlina. Artyčok jak ho neznáte. Navíc s pozitivními účinky na zdraví

    Před 3 roky
    Artyčoky nejsou zatím v Česku příliš rozšířené. Přitom nabízejí lahodnou chuť, a navíc jsou prospěšné pro zdraví. Jejich pěstování není nic složitého a lze je využít i jako okrasnou rostlinu. Artyčoky skrývají hned několik zdravotních benefitů. Podporují trávení a i přes svoji nasládlou chuť jsou vhodné i pro diabetiky.
     Komentáře
  • Bydlení snů

    Pět důvodů, proč artyčok zařadit do jídelníčku: delikátní chuť není jediná výhoda, kterou přináší

    Před 3 roky
    Artyčok ani u nás není žádnou novinkou. I když původně se jej lidé trochu obávali kvůli specifickému vzhledu, dnes už všichni víme, že může být velkou pochoutkou.
     Komentáře
  • Prima Living

    Artyčok je krásná rostlina i zdravá zelenina. Jak ho pěstovat a zpracovat?

    Před 3 roky
    Artyčok je na první pohled krásná dekorativní rostlina, která vypadá jako bodlák. Ještě nerozvité květy artyčoku zeleninového a bělené řapíky artyčoku kardového jsou také lahodnou zeleninou příjemně nasládlé chuti s nezanedbatelnými pozitivními účinky na zdraví. Artyčoky jsou vhodné pro diabetiky a žlučníkáře, podporují trávení a chrání játra. V přírodě ho u nás nenajdete, a tak si ho musíte buď koupit, nebo vypěstovat.
     Komentáře
  • StyleUp

    Artyčoky si zaslouží čestné místo v jídelníčku. Snižují cholesterol, zklidňují trávení a pomůžou zhubnout

    Před 3 roky
    Tato zelenina u nás není příliš známá ani populární. Artyčoky mají ovšem mnoho výhod a pozitiv, kvůli kterým byste je měli zařadit do svého jídelníčku. Obsahují mnoho cenných nutričních vlastností, které posílí zdraví, a navíc jsou při správné přípravě velmi lahodné. Lidé je konzumují již celá staletí pro jejich úžasné vlastnosti. Podívejme se, co pro vás můžou udělat.
     Komentáře
  • MeziŽenami

    Artyčok: zlepšuje trávení a podporuje detoxikaci jater

    Před 3 roky
    Artyčok si pomalu hledá místo také v našich kuchyních. Vyzkoušet ho můžete nejen kvůli jeho zajímavé chuti. Prospěje rovněž vaší tělesné schránce.
     Komentáře
  • Jímeto

    Artyčok: Jak správně vybrat nezralé poupě bodláku a co si ohlídat při jeho přípravě

    Před 3 roky
    Artyčok je bodlák rodu Cynara a nejběžnější je francouzský artyčok. Většinou se pěstuje v Kalifornii, Francii, Itálii a Španělsku a je to oblíbená zelenina v evropské kuchyni i v USA. Nejvíce využití mají artyčoková srdce.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Artyčoky jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, který pomůže při hubnutí

    Před 3 roky
    Artyčok (Cynara cardunculus nebo Cynara scolymus) je z mnoha důvodů považován za léčivý. Jeho silná vazba na prevenci vážných stavů, jako jsou onemocnění srdce, z něj dělají všestrannou potravinu. Využijte ho i pro obnovu zažívacího traktu!
     Komentáře
  • Bydlíme kvalitně

    Artyčok: Květ bodláku, jehož srdíčko zlepšuje trávení a posiluje imunitu

    Před 3 roky
    Naučte se správně připravit artyčok. Delikatesu středomořské kuchyně, která v sobě ukrývá spoustu minerálů, vitamínů a dalších prospěšných látek, které podporují celkové zdraví.
     Komentáře
  • MeziŽenami

    Naše bylinky v čínské medicíně: Artyčok zeleninový

    Před 3 roky
    Stejně jako u ostropestřce mariánského podporují vodní extrakty z listů a kořene artyčoku regeneraci jater.
     Komentáře
  • Novinky

    Inspirace artyčoky přijde vhod v kuchyních zařízených v přírodním stylu

    Před 3 roky
    Pokud hledáte inspiraci pro zařízení kuchyně, pak můžete zvolit motivy artyčoků. Ty byly v architektuře oblíbené zejména v renesanci. S rostoucí oblibou přírodního stylu se ale dostávají do módy i dnes. Vhod přijdou do kuchyní, jídelen i obývacích pokojů.
     Komentáře
  • iReceptář

    Zeleninový horoskop: Jaký druh by mělo jíst právě vaše znamení

    Před 3 roky
    Díky zvěrokruhu se dozvíme všechno. Jaký partner se k nám hodí, jaké jsou naše vlastnosti i vlastnosti všech kolem nás, jaká planeta nás ovládá, jaká profese se k nám hodí. Věděli jste ale, že stejně jako má každé znamení svou barvu anebo planetu, má také svou zeleninu?
     Komentáře
  • Plné zdraví

    Babské rady pro zdraví jater. Netradiční potraviny i výběr správného koření

    Před 3 roky
    Játra jsou mnohdy opomíjeným, ale životně důležitým orgánem v těle. Starají se o zachytávání škodlivých látek, čistí krev a ukládají některé látky důležité pro jiné fungování organismu. O zdraví jater je tak dobré pečovat a starat se o tento klíčový detoxikační orgán v lidském těle. A jak na to? Pomoci mohou i některé babské rady, které doporučují některé méně tradiční potraviny či nejrůznější koření.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Potravinové zdroje bílkovin

    Před 3 roky
    Každý, kdo intenzivně pracuje na své postavě, by se měl zaměřit na proteiny. Že tyto látky jsou dobré jen při rýsování svalů? Ale kdepak, výhod mají víc! Právě proto si je dopřejte prostřednictvím dýňových semínek, špenátu nebo artyčoků.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Artyčok: Vzhledem připomíná bodlák, ale jedná se o delikatesu, která má blahodárné účinky na játra a srdce

    Před 3 roky
    Artyčok je exotická zelenina, která je vzhledově velmi podobná bodláku. Jeho lehce nahořklá chuť se naprosto fantasticky hodí pro přípravu různých pečených, vařených a dušených jídel, ale také do salátů. I přesto, že se artyčok pěstuje ve Středomoří, pomalu, ale jistě se zabydluje také v českých zahradách a kuchyních.
     Komentáře
  • eKuchařka

    Má atraktivní obal a skvěle chutná. Artyčok vás zaručeně překvapí

    Před 3 roky
    Je až s podivem, že je artyčok v našich končinách stále poměrně neznámým pojmem. Tuto netradiční zeleninu mnozí lidé ještě nikdy neokusili. Zato ve Středomoří na ni dopustit rozhodně nedají. A není divu. Artyčok se pyšní atraktivním vzhledem, výtečnou delikátní chutí, a navíc ukrývá celou řadu mikroživin důležitých pro dobré zdraví.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Variace na obyčejné rizoto

    Před 3 roky
    Rizoto je italská klasika, která zaujme krémovou a zároveň lahodnou konzistencí. Ať už se jedná o ryby, maso nebo sezónní zeleninu a voňavé koření, naše recepty dokazují, jak rafinované rizoto umí být.
     Komentáře
  • Runwayonline

    Artyčok: Zelenina, kterou většina z nás neumí upravit. Jak na něj?

    Před 3 roky
    Většina z nás je velmi konzervativní, zejména, co se jídla týče. Občas si sice troufneme ochutnat něco méně obvyklého, ale jde-li o každodenní vaření, většinou kupujeme stále dokola to samé a pak přemýšlíme, co s tím… Tak například artyčok. Neumíme ho upravit, tak ho raději ani nekoupíme. K vlastní škodě.
     Komentáře
  • Zahrádkářská poradna

    Vypěstujte si tento bodlák, ve skutečnosti jde o lahůdkovou zeleninu

    Před 3 roky
    Vypěstujte si artyčoky, které lidé konzumují již po celá staletí, jen u nás se na ně poněkud zapomnělo. Pokud ale jezdíte do Itálie, možná jste se tam s nimi už setkali. I když je to teplomilnější rostlina, i u nás celkem snadno seženete její semena.
     Komentáře
  • iReceptář

    Babské rady na játra: Pomůže artyčok, kurkuma nebo ostropestřec

    Před 4 roky
    Kdybychom řadili důležitost orgánů podle jejich velikosti, byla by na prvním místě játra. Jsou největším vnitřním orgánem a hrají klíčovou roli v řadě tělesných funkcí. Víte, jak náročnou práci této „biochemické továrně“ usnadnit? Kromě zdravé životosprávy vsaďte i na ověřené babské rady.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Potravinami bohatými na antioxidanty nešetřete

    Před 4 roky
    Něco, co je dobré pro zdraví i mladistvou vizáž? Tím mocným prostředkem jsou bezpochyby antioxidanty. Čerpáte je z fazolí, borůvek nebo artyčoků?
     Komentáře
  • Pěstujme

    Artyčoky patří nejen na pizzu. Jejich složení potěší diabetiky i všechny, kdo hubnou

    Před 4 roky
    Kdo by neznal alespoň podle názvu zeleninu, které se říká artyčoky. Ještě nedávno málokdo věděl, co jsou artyčoky zač, pomalu se ale dostaly do povědomí lidí a dnes je spousta z nich cíleně vyhledává. Většina z nás si artyčoky asi vybaví na chutné italské pizze, ale v kuchyni má četné způsoby využití. Věděli jste, že právě artyčoky mají mnoho cenných látek, které podporují správnou funkci metabolismu?
     Komentáře
Reklama