Rozsáhlá analýza zbytků lidské potravy z období pravěku přinesla silné argumenty pro vyvrácení hypotéz o tom, že se v době kamenné konzumovalo hlavně maso.
V mých předchozích článcích jsem vás inspirovala v receptech na vyvážené a rychlé obědy a večeře. Abychom měli recepty na celodenní stravování kompletní, tak přináším i tipy na rychlé, výživné a vyvážené snídaně. Tyto recepty pro vás mohou být inspirací i v období, kdy se snažíte hubnout. Nejprve opět nejdůležitější zásady pro vyvážené stravování Aby […]
Jablko máme spojené s naprostou samozřejmostí. Dá se sníst v autě, cestou do práce, mezi schůzkami nebo večer, když nás honí mlsná. Je levné, snadno dostupné a vypadá tak nevinně, že o něm ani nepřemýšlíme.
Kvalitní spánek je alfou a omegou fungujícího zdraví a optimální psychické pohody. Pokud však se spánkem máte potíže a už nevíte kudy kam, pak pro vás máme tip, jak se konečně vyspat bez nutnosti počítání oveček. Trik je v tom, co během dne jíte.
V zimním období metabolismus přirozeně zpomalí a tělo tak má tendence ukládat více energie do zásob. Namístě je tak vhodná úprava jídelníčku. A pokud některá jídla zařadíte dostatečně brzy, můžete o svátcích mlsat bez výčitek.
Zatímco tradiční hubnoucí plány doporučují v každém jídle kombinovat sacharidy, bílkoviny a zdravé tuky, podle dělené stravy bychom měli celodenně konzumovat výhradně jednu skupinu potravin. Může to fungovat?
Hodně tuků, minimum sacharidů a něco málo bílkovin. To je princip ketogenní diety, která vás několika kilogramů zbaví už při prvních týdnech. Nečekejte, že to tak zůstane navždy.
Většina citlivosti na lepek ve skutečnosti není způsobena touto bílkovinou. Skutečným viníkem jsou často fermentovatelné sacharidy FODMAP. Očekávání symptomů (nocebo efekt) vyvolává u mnoha pacientů reálné potíže.
V minulém článku jsem vám předala tipy na recepty na vyvážené obědy s přípravou kolem 30 minut. Dnešním tématem bych chtěla navázat. Představím vám recepty na vyvážené večeře. S přípravou byste se měli dostat do 10–20 minut. Jíst kvalitně a přitom rychle není složité. Důležité je používat recepty na jídla, která dobře zasytí, vyživí vaše […]
Zapomeňte na to, že každý sacharid je zlo. Zatímco bílé pečivo a sladkosti vás zasytí jen na chvíli, celozrnné obiloviny jsou naopak v přiměřené míře zdravé. Dodají našemu tělu vlákninu, bílkoviny i minerály. A právě sem patří tato starobylá potravina, kterou kdysi uctívali Aztékové.
Jíte zdravě a kaloricky přiměřeně, ale výsledky v hubnutí se nedostavují? Možná nejde jen o to, co jíte, ale kdy jíte. Právě na tom staví chronodieta – výživový styl, který respektuje biologické hodiny těla. Ve světě moderní výživy se stále častěji objevují nové diety, které překračují tradiční systém počítání kalorií a živin. Jedním z těchto […]
Podle nedávné metaanalýzy dvanácti studií je to jasné – s kreatinem lze nabrat průměrně kilo svalů a shodit skoro tři čtvrtě kila tuku. A to platí prakticky pro každého, ať už jsme v posilovně měsíc, nebo roky.
Potřebujete zhubnout a vyzkoušeli jste už leccos? Možná vás inspiruje dieta, která držela i vévodkyně z Cambridge. Dieta slibuje rychlý a snadný úbytek na váze, a to všechno bez hladovění. V čem tedy přesně spočívá?
Vydatný oběd dodá našemu tělu potřebnou energii a udrží nás v chodu po celý den. Zvýší naši produktivitu i celkovou pohodu, tedy alespoň v případě, že zvolíme vhodné potraviny. Některé totiž naopak vyvolávají odpolední letargii a dlouhodobé zdravotní problémy.
Víte, jaký je nejčastější požadavek lidí, kteří mě osloví s tím, že chtějí zhubnout nebo jíst lépe? Potřebují v kuchyni trávit co nejméně času. Přejí si recepty na rychlá jídla, protože současná doba přináší mnoho aktivit, které jim berou čas. Z toho důvodu jsou minutková jídla dnes tak žádaná a oblíbená. V tomto novém článku […]
Houby jsou vítaným zpestřením rostlinného jídelníčku. Protože jsou z velké části tvořeny vodou, jejich kalorická hodnota je velmi nízká. Vyšší je až u sušených či dušených hub zbavených vody. Houby obsahují menší množství bílkovin (cca 2 gramy na 100 g syrových hub, ale v sušině to může být až 35%), komplexní sacharidy (významný je např. […] Článek Houby v rostlinném jídelníčku se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
Naše jídlo by mělo být složené z bílkovin, sacharidů a tuků. Není proto potřeba se vyhýbat přílohám, jak si plno lidí myslí. Jen je potřeba jich jíst správné množství. Když budeme jíst správný poměr tuků, sacharidů a bílkovin, nebudeme mít ani chutě na sladké. Vnímejte své tělo, radí v podcastu 120 na 80 portálu Vitalia.cz nutriční terapeutka Andrea Mokrejšová.
Zajímá vás, jaké potraviny mohou zlepšit váš výkon při běhu a které jej mohou naopak zhoršit? A kdy naposledy před během jíst či pít, aby vám nebylo těžko? Nejen o tom bude následující článek.
Zhubnout je občas pořádný oříšek. Zvláště, když jsme obklopeni tolika potravinami, které se na první pohled tváří dietně, přičemž ale v sobě skrývají třeba cukry anebo tuky. Jaké jsou ty nejrizikovější potraviny, kterým se vyhnout, pokud chcete zhubnout?
Sacharidy často stojí za přibíráním na váze i za řadou civilizačních chorob. Pravda je však mnohem složitější. Sacharidy jsou základním zdrojem energie a důležitou živinou, bez které naše tělo nebude fungovat. Ve zdravém a vyváženém jídelníčku mají tedy rozhodně své nezastupitelné místo. Zásadní je však jejich kvalita.
Možná jste už před závodem slyšeli rady typu: „Dej si pořádnou porci těstovin, ať máš z čeho běžet!“, nebo jste dokonce narazili na kouzelné heslo sacharidová superkompenzace. Opravdu ji potřebuje…
Diabetes 2. typu je onemocnění, jehož zvládání vyžaduje nejen léky a pravidelné kontroly u lékaře, ale především dlouhodobou změnu životního stylu. Základem úspěchu je jídelníček, který pomáhá udržet stabilní hladinu cukru v krvi, podporuje...
Jednou z populárních diet je takzvaná proteinová dieta. Ta slibuje rychlé výsledky. Její princip je navíc překvapivě jednoduchý. Jen na ni byste se ale při shazování nadbytečných koligramů spoléhat neměli.
Vrcholoví sportovci jsou pro o chlup lepší výsledek schopní udělat téměř cokoliv. I když některé jejich rituály mohou zvedat koutky, plivání vody mezi ně nepatří. Ve skutečnosti má pevný vědecký základ a funguje naprosto bezchybně.
Může se to zdát jako obrovská nespravedlnost, ale zatímco některým ženám stačí se na chutný dezert jen podívat a už se jim rozšiřují boky, mužům obvykle stačí snížit porce a už hubnou. Proč muži hubnou rychleji než ženy? Nebo je to jen mýtus?
I když to vypadá, že tělo po pětatřicítce přestává zvládat jet na plný plyn, jediné, co vám tím dává najevo, je, že potřebuje efektivnější energetické zásobování a dostatek podnětů. Překvapí vás, jak nabitá se zase budete cítit.
Jedna z klíčových makroživin, jež se stará o činnost mozku, metabolické procesy i pohyb svalů. Přesto jsou sacharidy často označované za skrytou hrozbu našich jídelníčků. Není se však čemu divit – ne všechny jsou pro člověka skutečně prospěšné. Je rozdíl, zda jde o rafinované cukry ve sladkostech a limonádách, komplexní sacharidy s dostatkem vlákniny nebo jednoduché cukry, které získáme například ze zralého jablka či sušených datlí. Kolik lžiček bílého cukru je za den přijatelné?
Tak jistě, při běhu se hubne, ale tento sport neocení každý. Pokud to také na maraton ani půlmaraton úplně nevidíte, zkuste chůzi. S rovinkou se ale nezdržujte, vyšlápněte si raději nějaký svah. Právě ten je pro spalování tuku mnohem efektivnější.
Chutná svačina, která rychle zasytí, dodá energii a podpoří trávení. Účinky banánu se ale výrazně liší podle toho, kdy ho sníte. Je rozdíl, jestli chcete zhubnout nebo upéct nejlepší banana bread. Pozor na příliš hnědý banán, může být toxický.
Mít vyvážený jídelníček v uspěchané době, kdy člověk nemá čas počítat kalorie, se může zdát jako složitá věda. Jak přizpůsobit talíř svému dennímu režimu, aby byl zároveň zdravý?
Správné načasování může být klíčové – a to platí stejně tak pro jídlo jako pro cokoli jiného v životě. Pokud se chcete cítit a fungovat co nejlépe, vhodně zvolený čas vašich stravovacích rozhodnutí může udělat rozdíl.
Možná jste už slyšeli poučku, že pokud chcete zhubnout, musíte z jídelníčku vyřadit pečivo. Pravdou ale je, že sacharidy jsou základní makroživinou a ani chlebu se není třeba vyhýbat. Stačí vybrat ten správný.
Co bylo ještě před pár lety běžnou součástí každodenního jídelníčku, dnes budí stále větší nedůvěru. Rafinovaný bílý cukr je nezanedbatelnou součástí mnoha tradičních receptů. Jenže v současnosti se o něm mluví jako o „bílém jedu“. Tak jak z toho ven – musíte se ho vzdát? Možná stačí jen ubrat.
Vydejte se na cestu k lepšímu zdraví a štíhlejší postavě! Připravili jsme pro vás kvíz, který prověří vaše znalosti o zdravém hubnutí a životním stylu. Víte, k čemu slouží v těle sacharidy nebo vláknina? Jak často byste měli cvičit? A co je jojo efekt? Odhalte, co už víte, a zároveň se inspirujte k dalšímu zlepšování svých stravovacích i pohybových návyků. Jste připraveni na výzvu?
V létě jíme více zeleniny i ovoce, a to i přesto, že se mnohdy trápíme tím, jaké druhy ovoce a zeleniny se k sobě hodí i tím, jak a čím saláty ochutit. Spolu s výživovou specialistkou Silvií Illýovou vám poradíme, jak si najít cestu k salátům a jednoduchému ochucení.
Sacharidy bývají obecně považovány za nepřátele, protože jejich nadměrná konzumace vede k tloustnutí. Hon na tuto makroživinu se promítl i v nárůstu počtu lidí, kteří ji ze svého jídelníčku vyloučili úplně. Jenže jak už to bývá, za vším se skrývá nějaké „ale“. Chce to podívat se na sacharidy v širších souvislostech, protože existují dokonce druhy, které jsou velmi prospěšné, a dokonce vám mohou prodloužit život.
Označení sacharidy pochází z latinského slova sacharum, což znamená cukr. A o cukru se zpravidla lidé baví jako o něčem škodlivém. Přesto se odborníci shodují, že by sacharidy měly být nejvíce zastoupenou živinou v našem jídelníčku. Jak se v nich vyznat a jaké sacharidy jsou v jídelníčku žádoucí?
Cukry, nebo, chcete-li sacharidy, je slovo, které stále vyvolává mezi lidmi obavy. Nový výzkum ale ukazuje, že jeden konkrétní druh sacharidů může život nejen zpomalit, ale i prodloužit. Řeč je o vláknině, kterou většina z nás stále jí zoufale málo.
„Zhubnu rychle, už za týden budu mít postavu jako modelka!“ – Zní vám to povědomě? Pokud ano, pravděpodobně víte, že všechno, co rychle přijdete, stejně rychle i odejde.
Vytoužený lék na plešatění, které postihuje obrovské množství mužů, by byl doslova zlatým dolem. Obzvlášť pokud jde o něco tak běžného, jako cukr, který v těle už máme.
Snažíte se jíst vyváženě, hýbete se, po páté večer už neberete vidličku do ruky, jenže kila se vás pořád drží jako klíště? Možná není problém v nedostatku vůle, ale v tom, co si každý den skládáte na talíř. I zdánlivě zdravý jídelníček totiž může být plný skrytých pastí.
Čas jídla není jen otázka režimu, ale i biologie. Tělo má své vnitřní hodiny, které určují, kdy lépe tráví sacharidy, kdy se mu chce jíst a kdy je připravené odpočívat. Když toto pochopíme, můžeme mu lépe vyhovět. A možná nakonec i lépe hubnout.
Po přečtení tohoto článku už nebudete chtít ovesné vločky v jiné než v BIO kvalitě. Možná vás i překvapí, že některým lidem jejich konzumace neprospívá.
Bílkoviny, sacharidy, tuky a vláknina. Čtyři základní hodnoty, které v potravinách sledujeme. O pravém významu té poslední máme však jenom malé ponětí. Co je hlavním přínosem vlákniny nejen při hubnutí? Proč je lepší sníst jablko než vypít smoothie?
Léto je sezónou čerstvého a vy nevíte co dřív? Zda uspořádat jahodové hody, meloun jíst ke snídani, k obědu i večeři a broskve ládovat na kila... A co by taky ne, vždyť ovoce je zdravé, plné vitamínů, minerálů, antioxidantů a vlákniny. A cukry obsahuje pouze přírodní. Jenže pozor, těch cukrů obsahuje poměrně dost, takže na chvilku odložte misku třešní a zjistěte, zda už u snídaně nemáte díky ovocné náloži překročenou doporučenou denní dávku cukru.
Léto je tady a spolu s ním i touha cítit se dobře ve vlastním těle, hlavně když je potřeba svlíknout se do plavek. Možná jste už upravila jídelníček, začala víc chodit, dokonce i omezila sladké – ale ručička na váze se pořád nechce pohnout. Kde je chyba? Tady jsou ty nejčastější, které ženy (i muži) při hubnutí dělají – a hlavně: co s tím.
Keto dieta, založená na drastickém omezení sacharidů a vysokém příjmu tuků, si získala popularitu jako rychlý způsob hubnutí. Tento stravovací režim, který tělo uvádí do stavu zvaného ketóza, s sebou však nese řadu potenciálních zdravotních rizik. Odborníci varují před možnými negativními dopady, od krátkodobých nepříjemností až po dlouhodobé komplikace.
Seriál o makroživinách dnes zakončíme kapitolou o cukrech neboli sacharidech. Povíme si o tom, že není sacharid jako sacharid a taky si položíme otázku,…
Každý, kdo pravidelně cvičí, by měl mít jasno v tom, co jíst PŘED trénikem a PO něm. Není to jedno. Správné načasování a volba potravin ovlivňuje vaše výsledky i to, jak se během cvičení cítíte. Zeptala jsem se fitness trenérky Anety Rampasové na vše, co já sama řeším, a věřím, že nejsem jediná.
Někdo se snaží pouze zdravě jíst, ale jsou mezi námi i tací, pro nichž se pohyb stal nedílnou součástí života. Při dodržování vyváženého jídelníčku si můžete vzít k ruce kvalitní celozrnné mouky, protože vám dodají stopové prvky i cennou vlákninu. Jak ale správně jíst při sportu? Kdy využít jednoduché a kdy komplexní sacharidy a v jakém časovém […]